Pa Zlaja je djecak iz getaDalje, takvo ponasanje roditelja vodi segregaciji i neuklapanju djece iz migrantskih porodica u drustvo koje bi im zapravo trebalo biti maticno drustvo. Pa se onda formiraju geta iz kojih generacije migrantske djece ne mogu da se istrgnu da bi postali produktivni, uspjesni clanovi drustva u kojem su rodjeni.
Zlatan Ibrahimović
Moderators: Charuga, Tomahawk11
- sinuhe
#301 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
- and
#302 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
naravno,postoje razne vrste ljudi .nismo svi isti.niko ništa djeci ne nameće,već djeca sama skontaju ko su i šta su i šta žele da budu.samim rođenjem se državljanstvo dobije samo u usa,a u ostalim zemljama se od rođenja zna ko si,a ti kroz život izabereš da budeš ono što jesi ili se trudiš da postaneš ono što nisi.od malih nogu će djeca na igralištima saznati ko su,ako to već od roditelja nisu saznali.znaju to i roditelji pa se i oni vraćaju nakon penzije u domovinu i ne umiru i sahranjuju se kao šveđani,norvežani....piupiu wrote:Ne ulazim ni u cije odluke, i ni u cija osjecanja. Smatram samo da je ovo 'svojatanje' ljudi i nametanje osjecanja pripadnosti na osnovu jednog 'ic' u prezimenu u najmanju ruku nezrelo. Ko je bilo ko na ovom svijetu da odredjuje nekome kako ce se osjecati? Nije mi to daleko od onoga kad Srbi Bosnjacima porucuju da se 'vrate veri pradedovskoj'.Baudelaire wrote:Pitaš li se zašto Pjanić ne igra za Luksemburg?piupiu wrote:Unaprijed se izvinjavam moderaciji glede jednog i jedinog komentara na ovu temu. Zlatan je Svedjanin, ciji su roditelji Bosanci. Kako se on osjeca to je njegova stvar, a ne stvar zelja njegovih roditelja i roditeljskog patosa za izgubljenom domovinom. Igra za reprezentaciju zemlje u kojoj se rodio i u kojoj je odrastao. Da ne igra, ja bih se tada pitala zasto. Sto ne mogu balkanskog plemenskog egocentrizma. Covjek ima pravo da bude ono sto osjeca da jeste. Tacka.
A ne vjerujem da se Zlaja osjeća kao Šveđanin. Mislim da mu je to bila najprihvatljivija opcija, a da je on kao ličnost totalno anacionalan. Koliko mu je stvarno stalo do Švedske, pokazuje broj utakmica koji odigra za Švedsku tokom kvalifikacija.
Dalje, takvo ponasanje roditelja vodi segregaciji i neuklapanju djece iz migrantskih porodica u drustvo koje bi im zapravo trebalo biti maticno drustvo. Pa se onda formiraju geta iz kojih generacije migrantske djece ne mogu da se istrgnu da bi postali produktivni, uspjesni clanovi drustva u kojem su rodjeni. Ali tamo uredno slusaju muziku svojih roditelja i biju njihove bitke iz proslosti, umjesto da zive svoj zivot. Da ne pricamo o nelojalnosti drustvu, ljudima i drzavi u kojoj su rodjeni. Sta to Zlatan duguje BiH osim onog 'ic' u prezimenu?
Ne bih dalje na tu temu, obecala sam moderaciji da necu, pa prekrsih. Izivnjavam se. Ako treba, mozemo otvoriti novu temu da nastavimo ... mada mislim da je ovakav tok rasprave prirodan s obzirom na temu knjige.
imamo ljude koji misle da domovina njima nije ništa dala,pa oni treba da se trude da pokažu da su neko drugi kao zlatan,damir mulaomerović.....,a imamo ljude kojima isto domovina nije ništa dala pa oni nešto postignu u životu,pa svojoj domovini vrate.kao danis tanović koji ode bez ikakve pomoći u svijet,nadje pare,snimi film,dobije oskara i kaže da je za njegovu domovinu i sa ženom i djecom dođe u bih da živi.senjanin maglajlija koji je da je igrao za hrvatsku mogao sve osvojiti,ali čovjek kaže da je bosanac i igra za bih.barbarez,salihamidžić.............
naravno,svako može izabrati svoj put,ali od ove dvije vrste ljudi ja jednu volim,poštujem i cijenim.
- piupiu
#303 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
Da, Tanovic se vratio u zemlju i vratio zemlji u kojoj se rodio! To je kljucni momenat o kojem pricamo. Sta Zlatan Ibrahimovic ima sa Bosnom i Hercegovinom, u kojoj se nije ni rodio ni odrastao?and wrote:
naravno,postoje razne vrste ljudi .nismo svi isti.niko ništa djeci ne nameće,već djeca sama skontaju ko su i šta su i šta žele da budu.samim rođenjem se državljanstvo dobije samo u usa,a u ostalim zemljama se od rođenja zna ko si,a ti kroz život izabereš da budeš ono što jesi ili se trudiš da postaneš ono što nisi.od malih nogu će djeca na igralištima saznati ko su,ako to već od roditelja nisu saznali.znaju to i roditelji pa se i oni vraćaju nakon penzije u domovinu i ne umiru i sahranjuju se kao šveđani,norvežani....
imamo ljude koji misle da domovina njima nije ništa dala,pa oni treba da se trude da pokažu da su neko drugi kao zlatan,damir mulaomerović.....,a imamo ljude kojima isto domovina nije ništa dala pa oni nešto postignu u životu,pa svojoj domovini vrate.kao danis tanović koji ode bez ikakve pomoći u svijet,nadje pare,snimi film,dobije oskara i kaže da je za njegovu domovinu i sa ženom i djecom dođe u bih da živi.senjanin maglajlija koji je da je igrao za hrvatsku mogao sve osvojiti,ali čovjek kaže da je bosanac i igra za bih.barbarez,salihamidžić.............
naravno,svako može izabrati svoj put,ali od ove dvije vrste ljudi ja jednu volim,poštujem i cijenim.
- sinuhe
#304 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
Nije on ni u Svedskoj odrastao vec u getu 
- piupiu
#305 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
Tako je, i citava mu je prica o tome koliko mu je tesko bilo iz tog konteksta postici ono sto je postigao, je li tako? Jer on je izuzetak koji potvrdjuje pravilo. Pune su Amerike, Svedske, Australije nasih geta iz kojih se djeca prve generacije migranata nikada ne uspiju iscupati.sinuhe wrote:Pa Zlaja je djecak iz getaDalje, takvo ponasanje roditelja vodi segregaciji i neuklapanju djece iz migrantskih porodica u drustvo koje bi im zapravo trebalo biti maticno drustvo. Pa se onda formiraju geta iz kojih generacije migrantske djece ne mogu da se istrgnu da bi postali produktivni, uspjesni clanovi drustva u kojem su rodjeni.
- holowey
#306 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
nadji ti meni bosanca da slusa bjoru halanda a ja cu tebi naci norvezanina koji slusa halida beslica, moze tako?Point. wrote:Poredjenje ti je nigdje veze, jer vec Rihanna, americki rock, bigmac i slicno je vise internacionalno nego necije nacionalno. Al nadji mi norvezanina, holandjanina ili finca da slusa Beslica i zna i osjeca tu muziku i melodiju ili Dzinovica, Mostar Sevdah, da konta fazone Nadrealista i drugih zajebancija sa naseg govornog podrucja?holowey wrote:e, a vidi ovo:Point. wrote:Ne razumijem kako moze dijete bosanaca da se osjeca norvezaninom ili svabom? Na koji nacin, jel to dijete misli na norveskom, sanja na norveskom, jel slusa norvesku narodnu ili pati kad Riise promasi penal na minus 21 u Trondhiemu? A nemozes se osjecati norvezaninom a ici na tekme reprezentacije BiH i patiti za istom, slusati Halida na dernecima i na Iphonu, smijati se Nadrealistima i Fazlinovicu i zderati cevape svakom prilikom. I sve to radis i kazes ja sam norvezanin. Nigdje veze.
Zar nije vise dosta tog ulizivanja ostalim, tipa jesam ja sam musliman al nisam ko ostali, jest moje dijete se zove Ella, Nella, Anneta ili te slicne gluposti sa dva ista slova, vidim i neki su pocelii skracivati imena, mijenjati. Bjezi ba.
Eto toliko od mene za off. Ne bih vishe, ocam'.
jeli slusa americki rock, jeli se nervira kada beckham promasi penal, jeli slusa rihannu na dernecima, jeli se smije only fools and horses, jeli zdere bigmac svakom prilikom? i sve to radi i kaze ja sam bosanac. nigdje veze.
previse karikiras, ja sam bosanac, rodjen i zivim u bosni, a ne slusam beslica, ne slusam dzinovica, ne slusam mostar sevdah i sad sam ja manje bosanac od tebe?
kada jedan arap, kosovar, makedonac, turcin, amerikanac dodje da zivi u bosni i zavoli ovu zemlju to je ok, to je super, to je uber kewl, ali kada jedan bosanac dodje da zivi u norveskoj i zavoli tu zemlju (koja mu je, objektivno dala mnogo vise nego zemlja u kojoj je rodjen) to je izdaja...i onda se cudimo kada se nasi odricu bh drzavljanstva
- sinuhe
#307 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
Realno iz geta je lakse doci do Ajaxa nego iz kakve svedske kuce.Tako je, i citava mu je prica o tome koliko mu je tesko bilo iz tog konteksta postici ono sto je postigao, je li tako?
- Point.
#308 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
Sta je toliko bitno gdje se ko rodio? Igrom slucaja ja se rodim na safariju u Keniji i samo zbog tog cina ja sam Kenijac.
Spahic se rodio u Dubrovniku, ali nije zaboravio sta je i odakle je.
- and
#309 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
ima ono što on želi da ima.ima mnogo ljudi koji su rođeni vani pa itekako imaju veze s bosnom.jer to žele.piupiu wrote:Da, Tanovic se vratio u zemlju i vratio zemlji u kojoj se rodio! To je kljucni momenat o kojem pricamo. Sta Zlatan Ibrahimovic ima sa Bosnom i Hercegovinom, u kojoj se nije ni rodio ni odrastao?and wrote:
naravno,postoje razne vrste ljudi .nismo svi isti.niko ništa djeci ne nameće,već djeca sama skontaju ko su i šta su i šta žele da budu.samim rođenjem se državljanstvo dobije samo u usa,a u ostalim zemljama se od rođenja zna ko si,a ti kroz život izabereš da budeš ono što jesi ili se trudiš da postaneš ono što nisi.od malih nogu će djeca na igralištima saznati ko su,ako to već od roditelja nisu saznali.znaju to i roditelji pa se i oni vraćaju nakon penzije u domovinu i ne umiru i sahranjuju se kao šveđani,norvežani....
zato kažem da nisu svi isti.svako izabere svoj put.ja poštujem jedne.
- Point.
#310 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
Fulas poentu price covjece Boziji. Ne slusam ni ja Beslica i njie fol u tome, nego kzaem hipoteticki neko se osjeca uber norvezaninom a slusa i konta, eto, Colica, Enesa Begovica koga li vec, smije se Nadrealistima i folovima tim nekim bosanskim. Kontas me sad?holowey wrote:
nadji ti meni bosanca da slusa bjoru halanda a ja cu tebi naci norvezanina koji slusa halida beslica, moze tako?
previse karikiras, ja sam bosanac, rodjen i zivim u bosni, a ne slusam beslica, ne slusam dzinovica, ne slusam mostar sevdah i sad sam ja manje bosanac od tebe?
kada jedan arap, kosovar, makedonac, turcin, amerikanac dodje da zivi u bosni i zavoli ovu zemlju to je ok, to je super, to je uber kewl, ali kada jedan bosanac dodje da zivi u norveskoj i zavoli tu zemlju (koja mu je, objektivno dala mnogo vise nego zemlja u kojoj je rodjen) to je izdaja...i onda se cudimo kada se nasi odricu bh drzavljanstva
Jedan arap dodje u BiH i zavoli je ili Kinez, super sve, ali oni se i dalje osjecaju i jesu Kinezi, Arapi, amerikanci.....
- holowey
#311 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
evo kazem i ja hipoteticki, neko se osjeca uber bosancem i slusa halanda, alfa jensena i konta mot i brostet, ima li takvog? nadji gaPoint. wrote:Fulas poentu price covjece Boziji. Ne slusam ni ja Beslica i njie fol u tome, nego kzaem hipoteticki neko se osjeca uber norvezaninom a slusa i konta, eto, Colica, Enesa Begovica koga li vec, smije se Nadrealistima i folovima tim nekim bosanskim. Kontas me sad?holowey wrote:
nadji ti meni bosanca da slusa bjoru halanda a ja cu tebi naci norvezanina koji slusa halida beslica, moze tako?
Jedan arap dodje u BiH i zavoli je ili Kinez, super sve, ali oni se i dalje osjecaju i jesu Kinezi, Arapi, amerikanci.....
kojem god bosancu druga zemlja pruzi vise i bolje od bosne, ima puno pravo (ali ne i obavezu, da se razumijemo) da pljune na bosnu koja mu ne daje nista a samo uzima i da prihvati to sto mu ta druga zemlja nudi... a ti mislis drugacije?
-
Baudelaire
#312 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
Otišli ste daleko od poente i same knjige. Poenta je da Ibrahimoviću Švedska, ta divna zemlja sa najdivnijom socijalnom politikom na svijetu nije dala apsolutno ništa, jer da je od Švedske ovisio, sad bi bio ili pod zemljom ili kriminalac. Zato i ne vidim kakvu to Ibrahimović zahvalnost treba da osjeća prema Švedskoj, i zašto uopšte da se osjeća kao Šveđanin.
- LBVIEW
#313 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
Zanima me, prvo, da li ti govoris iz osobnog iskustva zivljenja medu nasim ljudima na zapadu, ili si svoj stav bazirala na nekom saznanju iz "relevantne" literauture, prica iz trece ruke isl.? Jer, teza koju ovdje zastupas o tome kako odgoj djece u duhu tradicije i kulture roditelja (koji poticu iz neke druge zemlje) neminovno vodi u segragaciju i getoiziranje je na prlicno staklenim nogama, da kazem nesto gore. Primjeri koje si navela su, naprotiv, paradigma ponasanja roditelja koji sami nisu dovoljno svjesni sopstvene kulture pa djeci "usaduju" pogresne "vrijednosti" poput turbo-folka,kafanskih festa kao jedinog vida zabave sl. , pogresno predstavljajuci iste kao nesto sto je odlika njihove kulture. Da ironija bude veca takva djeca slabo ili skoro nikako ne pricaju maternji jezik, a sve usljed povrsnog i mediokritetskog pristupa odgoju od strane roditelja.piupiu wrote:Ne ulazim ni u cije odluke, i ni u cija osjecanja. Smatram samo da je ovo 'svojatanje' ljudi i nametanje osjecanja pripadnosti na osnovu jednog 'ic' u prezimenu u najmanju ruku nezrelo. Ko je bilo ko na ovom svijetu da odredjuje nekome kako ce se osjecati? Nije mi to daleko od onoga kad Srbi Bosnjacima porucuju da se 'vrate veri pradedovskoj'.Baudelaire wrote:Pitaš li se zašto Pjanić ne igra za Luksemburg?piupiu wrote:Unaprijed se izvinjavam moderaciji glede jednog i jedinog komentara na ovu temu. Zlatan je Svedjanin, ciji su roditelji Bosanci. Kako se on osjeca to je njegova stvar, a ne stvar zelja njegovih roditelja i roditeljskog patosa za izgubljenom domovinom. Igra za reprezentaciju zemlje u kojoj se rodio i u kojoj je odrastao. Da ne igra, ja bih se tada pitala zasto. Sto ne mogu balkanskog plemenskog egocentrizma. Covjek ima pravo da bude ono sto osjeca da jeste. Tacka.
A ne vjerujem da se Zlaja osjeća kao Šveđanin. Mislim da mu je to bila najprihvatljivija opcija, a da je on kao ličnost totalno anacionalan. Koliko mu je stvarno stalo do Švedske, pokazuje broj utakmica koji odigra za Švedsku tokom kvalifikacija.
Dalje, takvo ponasanje roditelja vodi segregaciji i neuklapanju djece iz migrantskih porodica u drustvo koje bi im zapravo trebalo biti maticno drustvo. Pa se onda formiraju geta iz kojih generacije migrantske djece ne mogu da se istrgnu da bi postali produktivni, uspjesni clanovi drustva u kojem su rodjeni. Ali tamo uredno slusaju muziku svojih roditelja i biju njihove bitke iz proslosti, umjesto da zive svoj zivot. Da ne pricamo o nelojalnosti drustvu, ljudima i drzavi u kojoj su rodjeni. Sta to Zlatan duguje BiH osim onog 'ic' u prezimenu?
Ne bih dalje na tu temu, obecala sam moderaciji da necu, pa prekrsih. Izivnjavam se. Ako treba, mozemo otvoriti novu temu da nastavimo ... mada mislim da je ovakav tok rasprave prirodan s obzirom na temu knjige.
Sto se tice getoizacije i segragacije, jedan dobar dio krivice nose i politicki sistemi u drzavama u kojima su isti i prisutni.Godinama se, makar u Svedskoj, finaciraju kojekakve studije u vezi integracije bez konkretnih prijedloga rijesenja prioblema, a da o skrivenoj diskriminaciji prema stracima ne govorim. Nije jedan visokoobrazovani Ahmed vozio taksi umjesto da predaje na univerzitetu iz razloga sto zivi u predgradu Malmö-a ili Göteborg-a.
Krug se zatvara-ne mozes dobiti posao jer zivis u predgradu na losem glasu, a odseliti ne mozes jer posla nemas.
Ako je off-topic izvinjavam se moderatoru, inace smatram post relevantnim za diskusiju.
- LBVIEW
#314 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
Propala integracija, kao uostalom diljem zapadne Europe.Samo sto Svedi ipak nisu rasisti poput onih iz "kolijevkeBaudelaire wrote:Otišli ste daleko od poente i same knjige. Poenta je da Ibrahimoviću Švedska, ta divna zemlja sa najdivnijom socijalnom politikom na svijetu nije dala apsolutno ništa, jer da je od Švedske ovisio, sad bi bio ili pod zemljom ili kriminalac. Zato i ne vidim kakvu to Ibrahimović zahvalnost treba da osjeća prema Švedskoj, i zašto uopšte da se osjeća kao Šveđanin.
kulture" i vjecitih ucesnika velikih nogometnih takmicenjima zahvaljujuci onom sto je dobio 3 "Golden glob-a" 80-tih
- piupiu
#315 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
Roditi se u Dubrovniku i u Svedskoj nije isto. I ja sam se rodila u Hrvatskoj, mama mi je Hrvatica iz Hrvatske, tamo sam provela dosta vremena u djetinjstvu (mahom skolske praznike), tamo imam familiju ... ali sebe smatram Bosankom jer sam u Sarajevu odrasla i tu provela formativne godine svoga zivota, i to je moja zemlja. A roditi se u Svedskoj, odrasti tamo, zivjeti tamo ... i smatrati Bosnu svojom domovinom, ja to ne razumijem, izvini. I ne razumijem one koji bi Zlatana 'podsjecali' na to odakle je.Point. wrote:Sta je toliko bitno gdje se ko rodio? Igrom slucaja ja se rodim na safariju u Keniji i samo zbog tog cina ja sam Kenijac.![]()
Sto se knjige tice, to je vrlo tipicna prica 'preko trnja do zvijezda' ... prava americka prica ... takve su price vrijedne love i tako se pisu s razlogom. Mislim, Svedska mu nije nista dala? Pa, je li mu dala da ide u skolu? Je li dala njegovim roditeljima da se usele tamo? Je li mu dala da igra fudbal? Ne znam, nisam procitala knjigu, i ne znam citavu pricu. Ali iz natuknica zakljucujem da je upravo 'getoizam' kriv za dosta toga, bez da krivim ljude koji se nadju u toj situaciji ... i bez da razumijem u potpunosti svedsko drustvo i situaciju nasih ljudi tamo.
- piupiu
#316 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
LBVIEW, pricam iz iskustva, dosla sam tokom rata na drugi kraj svijeta, i gledam sta ljudi rade svojoj djeci, kako se ponasaju i kako im oduzimaju pravo da budu sta hoce i pravo na napredak.
- respo
#317 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
pa bitno jer te valjda nesto veze za mjesto rodjenja za djetinjstvo u tom gradu itdPoint. wrote:Sta je toliko bitno gdje se ko rodio? Igrom slucaja ja se rodim na safariju u Keniji i samo zbog tog cina ja sam Kenijac.![]()
onda u mislima joj kako smo se igrali na tom i tom igralistu to i to radili ovdje ondje
ako si u ovim slucajevima otisao kao jako mali u izbjeglistvo onda vjerovatno kontaju kako li je tamo a uz to odrastao uz roditelje koji su i sami "prepusteni" bar u mislima bosni u toj nekoj zemlji prvo zbog neznanja jezika drugo zbog nekog lijevog razloga
a zlatan koji se rodio i citavo svije djetinjstvo proveo u malmeu i kojem su i roditelji dosli u tu zemlju svojom voljom a ne progonom je skroz druga prica
tako isto ja mogu biti rodjen u bih al da gotivim keniju iz nekog razloga sad dali bi nastupao za njih prevagnulo bi vise faktora od toga sta bi mi jedni a sta drugi omogucili kolika je ta ljubav prema keniji i koji je razlog toga itd itd
-
hau jes no
#318 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
cuj geto u svedskoj
sta onda trebaju reci ovi sa alipasina 
- respo
#319 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
i pored toga sto je sve ovo prosao mislim da mu je otac sevko ili kako se vec zove nudio sina nasem fudbalskom savezu
mislim da je cak i on bio zainteresovan svojevremeno da igra za bih al kad je vidio kako se ovi odnose prema njemu covjek odlucio za svedsku jer trece drzave nema
mislim da je cak i on bio zainteresovan svojevremeno da igra za bih al kad je vidio kako se ovi odnose prema njemu covjek odlucio za svedsku jer trece drzave nema
- LBVIEW
#320 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
Ja i dalje ostajem pri svom a to je da odgoj djeteta u duhu sopstvene kulture i tradicije izvan domovine ne samo da nije pogresan, vec sa sobom nosi more prednosti.Moj klinac je, npr., nakon sto je kod kuce progovorio bosanski, svedski propricao za par mjeseci u vrticu, da bi danas(ima 7 godina) imao bogatiji fond rijeci od vecine vrsnjaka-Svedana. Im tu naravno individualnih sklonosti, ali, ponavljam, dvojezicnost nije nikakava otezavajuca okolnost za razvoj djeteta, cak bih rekao naprotiv. Ako se covjek potrudi i djetetu prenese dio sopstvene kulture i sve ono sto uz to ide, samosvjesnost i samopouzdanje mlade individue u zemlji u kojoj vecina jeste drugacija, moze samo jacati.piupiu wrote:LBVIEW, pricam iz iskustva, dosla sam tokom rata na drugi kraj svijeta, i gledam sta ljudi rade svojoj djeci, kako se ponasaju i kako im oduzimaju pravo da budu sta hoce i pravo na napredak.
Na drugoj strani imamo one sto kuci gledaju, sta ja znam "zvezde Granda", a djeca im ne znaju sastaviti jednu prostoprosirenu recenicu na maternjem jeziku.
- piupiu
#321 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
Slazem se u potpunosti. I pricam o politici 'geta' i kako to tamo obicno biva ... Upravo kao u ovoj tvojoj zadnjoj recenici.LBVIEW wrote:Ja i dalje ostajem pri svom a to je da odgoj djeteta u duhu sopstvene kulture i tradicije izvan domovine ne samo da nije pogresan, vec sa sobom nosi more prednosti.Moj klinac je, npr., nakon sto je kod kuce progovorio bosanski, svedski propricao za par mjeseci u vrticu, da bi danas(ima 7 godina) imao bogatiji fond rijeci od vecine vrsnjaka-Svedana. Im tu naravno individualnih sklonosti, ali, ponavljam, dvojezicnost nije nikakava otezavajuca okolnost za razvoj djeteta, cak bih rekao naprotiv. Ako se covjek potrudi i djetetu prenese dio sopstvene kulture i sve ono sto uz to ide, samosvjesnost i samopouzdanje mlade individue u zemlji u kojoj vecina jeste drugacija, moze samo jacati.piupiu wrote:LBVIEW, pricam iz iskustva, dosla sam tokom rata na drugi kraj svijeta, i gledam sta ljudi rade svojoj djeci, kako se ponasaju i kako im oduzimaju pravo da budu sta hoce i pravo na napredak.
Na drugoj strani imamo one sto kuci gledaju, sta ja znam "zvezde Granda", a djeca im ne znaju sastaviti jednu prostoprosirenu recenicu na maternjem jeziku.
- Richard Wagner
#322 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
nikad neću prežaliti eto'oa i one pare za ovu nosatu krampu
- Point.
#323 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
Nije ni meni Bosna nista dala, u Skandinavskim zemljama zivim vise nego u BiH, ali ja cu se uvijek osjecati bosancom. To sto mi je Svedska materijalno vise dala ne znaci da automatski postanem sved. Dodje mi nekako kao prdavanje duse sejtanu.holowey wrote:evo kazem i ja hipoteticki, neko se osjeca uber bosancem i slusa halanda, alfa jensena i konta mot i brostet, ima li takvog? nadji gaPoint. wrote:Fulas poentu price covjece Boziji. Ne slusam ni ja Beslica i njie fol u tome, nego kzaem hipoteticki neko se osjeca uber norvezaninom a slusa i konta, eto, Colica, Enesa Begovica koga li vec, smije se Nadrealistima i folovima tim nekim bosanskim. Kontas me sad?holowey wrote:
kojem god bosancu druga zemlja pruzi vise i bolje od bosne, ima puno pravo (ali ne i obavezu, da se razumijemo) da pljune na bosnu koja mu ne daje nista a samo uzima i da prihvati to sto mu ta druga zemlja nudi... a ti mislis drugacije?
-
manki
#324 Re: Ja sam zlatan. a kakvi ste vi?
A ima i nos vala.Hodidid wrote:Ali ima nos za paru i samoreklamu kao malo ko. Sto opet potvrdjuje pravilo da nije sve u fakultetskoj diplomi. Onazis je cistio cipele kao djecak i zavrsio kao multimilioner. Nisam siguran da je imao i cetiri razreda osnovne skole a postade najbogatiji covjek svog vremena.Hebi ga.dječak sa šibicama wrote:E svasta, kad tip za kojeg njegov profesor iz srednje kaze "da nije postao fudbaler, siguran sam da bi postao kriminalac" izda knjigu, onda znas da je kraj blizu.
- and
#325 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
Bešić: U Bosni se osjećam najbolje, jednostavno uživam…
Za sada mogu reći da su najkonkretnije ponude iz Njemače i Francuske, otkriva Bešić, kojem je želja dres sa državnim grbom BiH
Treba li više uopće napominjati da krajiško podneblje broji veliki broj nogometnih talenata. Prije nekoliko dana još jedan Krajišnik, Reuf Duraković golman austrijskog Lustenaua dobio je poziv u juniorsku reprezentaciju BiH koju vodi Toni Karačić.
U skorije mogli bismo u dresu U-19 reprezentacije gledati još jednog Krajišnika, koji je inače porijeklom iz Bosanke Otoke. Riječ je o mladoj golmanskog nadi iz Francuske, Erminu Bešiću. Rođen je 1993. godine u Parizu, a porijeklom je iz Bosanske Otoke. Igrao je za EPPG, CMS Pantin, Fc Lilas, Cm Aubervilliers, Red Star Fc 93 za koji je igrao i selektor naše fudbalske reprezentacije Safet Sušić. Trenutni klub mu je AS Beauvais.
”Novogodišnje praznike i zimsku pauzu u francuskoj ligi prvobitno sam planirao provesti sa porodicom u Parisu, ali kad sam saznao da ću imati dovoljno vremena da odem do Bosne, odmah sam rezervisao avionsku kartu i željno iščekivao taj dan za polazak u moju voljenu Krajinu. Vrijeme boravka u BiH maksimalno sam iskoristio i super se proveo. Obišao sam dosta svojih prijatelja i posjetio dosta rodbine. Uz sve to sam morao redovno trenirati svako jutro kako bih održao dobru formu. Jednostavno, kada sam u Bosni bez ikakvog sam stresa i stvano uživam u svakom provedenom trenutnu”, kaže Bešić, dodavši da će se rado sjećati godine koju smo ispratili prije devet dana:
”Ova godina će uvijek ostati urezana u mom sjećanju jer postao sam prvotimac u klubu, potpisao profesionalni ugovor. Ušao sam u pravi nogometni život. Više nema povratka. Kad u julu završim školu i dobijem diplomu, onda ću se moći maksimalno posvetiti samo nogometu što mi je naravno i želja”, ističe Bešić, kojem su već počele pripreme:
”Pripreme su startale od ponedjeljka. Veoma sam sretan jer mi je odmor u Bosni napunio baterije da mogu sve od sebe dati u drugom dijelu sezone. Sada se mogu fokusirati na obaveze. Prije svega to je da završim školu jer mi je ona na prvom mjestu. Nakon školskog obrazovanja odlučit ću i o nastavku karijere. Što se tiče kluba to je da završimo na što boljoj poziciji. Iako sam najmlađi u prvom timu trener i saigrači me respektuju. Ugovor koji sam potpisao za moje godine je jako dobar.
Dobre partije u Francuskoj nisu mogle proći nezapaženo. Na meti ste dosta klubova iz Njemačke, Francuske, Turske…
”Kao što sam već i rekao, školu završavam u maju i nakon toga ću obaviti razgovore sa Beauvaisom da li ostajem ili idem. Sve mogućnosti su u opciji. Moje je da radim i vrijedno treniram. Sve ostalo što je van terena prepustio sam svom ocu i menadžeru koji se brinu za nastavak moje karijere, ali naravno zadnju riječ uvijek dajem ja. Za sada mogu reći da su najkonkretnije ponude iz Njemače i Francuske”, otkriva Bešić.
Bešić je odbio poziuv u mlađe selekcije “Trikolora”, a želja mu je da obuče dres BiH.
”Niko iz N/FS BiH me nije kontaktirao i ne želim se više uopće opterećivati s tim. Ja sam svoje rekao, moja je želja samo reprezentacija BiH i čekat ću taj poziv.”