Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post Reply
svjezi_ustipak

#301 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by svjezi_ustipak »

quick_nick wrote:
Od navedenih samo je Blaskic bio u Srednjoj Bosni , hocemo njega optuzit da je oborio avion? :lol:
Civilizovani stavio si spisak gdje su avioni oboreni sto pilotskom greskom sto zbog tehnickog kvara , koji je od ovih oboren od strane HVO-a , ili Armije? :shock: :-? :-) :)

Blago nama imamo civilizovanog ustipka , da ti nije google nesto u rodu :lol: 8-)

malo procitaj biografije nadredjenih.

malo prosurfaj netom i prouci spisak

http://www.avijacijabezgranica.com/

i procitaj sta je oboreno iznad BiH, pise ko, kada i gdje.

i procitaj linkove koje sam ti postavio o tome kako ste srusili italijanski avion koji je nosio humanitarnu pomoc.

POTRUDI SE SEDMI STUPNJU! OBRAZOVANJE NE CEKA, NIJE OVO PRAVNI FAKULTET U KISELJAKU KOJI SI ZAVRSIO! :lol: :lol:
quick_nick

#302 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by quick_nick »

svjezi_ustipak wrote:
quick_nick wrote:
Od navedenih samo je Blaskic bio u Srednjoj Bosni , hocemo njega optuzit da je oborio avion? :lol:
Civilizovani stavio si spisak gdje su avioni oboreni sto pilotskom greskom sto zbog tehnickog kvara , koji je od ovih oboren od strane HVO-a , ili Armije? :shock: :-? :-) :)

Blago nama imamo civilizovanog ustipka , da ti nije google nesto u rodu :lol: 8-)

malo procitaj biografije nadredjenih.

malo prosurfaj netom i prouci spisak

http://www.avijacijabezgranica.com/

i procitaj sta je oboreno iznad BiH, pise ko, kada i gdje.

i procitaj linkove koje sam ti postavio o tome kako ste srusili italijanski avion koji je nosio humanitarnu pomoc.

POTRUDI SE SEDMI STUPNJU! OBRAZOVANJE NE CEKA, NIJE OVO PRAVNI FAKULTET U KISELJAKU KOJI SI ZAVRSIO! :lol: :lol:
Jebiga znam da ti je zao al nisam zavrsio u Kiseljaku :? :-? :) , nego jesi razmisljao o clanstvu u BANU da kontaktiras malo Tunju ima momak potencijala 8)
kv99

#303 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by kv99 »

quick_nick wrote:
svjezi_ustipak wrote:
quick_nick wrote: P.S ne pisi o helikopterima koje je oborila VRS jer oni su zaista imali najbolje PVO sisteme iz tadasnje JNA pa bili su u stanju da obore F-16 a kamo li MI-8 ;)
HV je poobarala svu silu JNA letjelica upravo Strelom 2M i Sa-7. mozes naci videosnimke kako padaju avioni po Cro. taj sistem stane u gepek auta. slovenci su inace otvoril prvi sezonu kad su poceli rusiti helikoptere po Ljubljani ovim raketama.

Iz skladista JNA u Plocama je odneseno puno oruzja i orudja koje je zavrsilo i poslije kod HVO. izmedju ostalog i PVO sistemi.

Mi-8 koji su koristeni u BiH su se mogli Strelom srusiti kako si htio, ako si htio.

btw, HVO Bugojno dobilo 3.8.1992 dvije Strele 2M iz Zg. preuzeo ih Jospi Jagodin. to je onaj PVO sistem za koji nisi znao da imate.

NALOG / IZVOD (LANSER "STRELA 2M") Naoružanje Raketno 1 ZAGREB, RH IVAN ČERMAK - ĐORĐI TODOROVSKI HVO BUGOJNO, BiH JOSIP JAGODIN 3.8.1992

NALOG / IZVOD (RAKETA "STRELA 2M") Streljivo Raketno 9M32M 6 ZAGREB, RH IVAN ČERMAK - ĐORĐI TODOROVSKI HVO BUGOJNO, BiH JOSIP JAGODIN 3.8.1992
http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... PRIKAZ.htm
Dasta cim dobiju sisteme oni ih odmah posalju Srednju Bosnu iz istih stopa , ako si bio u vojsci znas li da pucati sa strelom nije isto kao zolja ili rb treba proci malo obuke ;) Uopce nismo imali tu komponentu jer nije bilo potrebe a vas MI-8 je redovno bukvalno 100 metara iznad glava nam prelijetao. I pucalo se nekad svim i svacim al opet najvise kalašem po njemu i nikad nista :shock:
Niste imali u Srednjoj Bosni te sisteme ? A kako to da bivsi pripadnik tzv hvo-a iz novog Travnika na onoj istoj temi odakle si i dosao ovamo govori o tom istom sistemu sa kojim je on rukovao ? Sto njemu nisi tada rekao da laze i izmilja i da tzv hvo nije imao te sisteme kao sto to pokusavas da dokazes ovdje ? Ili da nije bilo oficira da ih obucava ? Izgleda da cemo trebati uvesti izreku : Ako laze kvick nick ne lazu drugi :lol:
Ok, znam da se sad puno petljam, no kao i vi ostali i ja iznosim svoje misljenje a ne nekakve istine (volio bih znati tu istinu)
No, my brother in arms, ovdje se slazem s tobom u svakoj rijeci. Ne znam za Filipovica i Leutara, no Blaskic je bio vojnik. A taj klown Kordic, ha ha, ajde nek se novinar pojunacio, on ti je "za dom spremni"-budala.
Ma previse je tu bilo politike. Evo jedna ratna prica iz NT-a.
Mi smo bili protivzrakoplovci na Strijeli 2-M, mislim tak se zvala, ispaljujes je sa ramena u svakom slucaju. E sad, na obuku nam navratio Vlado Juric, ili kak se zvao taj bivsi JNa-oficir?, i
pita on nas desetak sto mislimo mi, koliko cemo aviona mi srusiti s nasom strijelom. Ha ha, kad se sjetim tih budalestina muka me hvata, ma dobro smo i prezivjeli. Kaze on, ak dodje 10 aviona koliko cete ih oboriti? Odgovori su glasili izmedju 7-8, ja odgovorio 1 (rekoh i corava koka zrno nadje) a on nama kaze: Necete oboriti ni jedan, oni vec znaju da imate strijele i nece vam nikad biti na dometu.
_tulumba_

#304 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by _tulumba_ »

Ne znam da li su forumasi upoznati, ali postoji video koji je snimio tzv. HVO prilikom napada na Grbavicu (kojeg licno imam) i u kojem se bas vide desavanja prilikom sukoba. Ima i scena kada ABIH je nekim projektilom (nisam siguran kojim) pogodila neku kucu i snimljeno je recimo kako "bojovnici" iznose tijelo lika kojeg su ni manje ni vise, stepenice unutar kuce poklopile. Meni najmrza scena, kada neki "domobran" nosi zastavu Hr i cini mi se pali se zastava sa arapskim slovima i pri tome "dragovoljac" govori:"da me vidi sad brat u Rijeci sta "balijama" radimo". Iskreno, iako sam bio tek djecak u doba sukoba sa tzv. hvo-om, sjecam se nekih stvari i nikad nisam dokucio kako moze biti to da Hrvati se bore u "domovinskom" ratu na teritoriju drzave koju zele da uniste. Jadnici. Sto rece kv99, HVO je bio u Posavini, gdje su branjeni Hrvati i Bosnjaci od cetnicke agresije. A tzv hvo Srednje Bosne su = cetnicima Istocne Bosne. Moje skromno misljenje, Hrvati Srednje Bosne treba da budu sretni sto je potpisan sporazum onda kad je i potpisan i da je mir najvise isao njima u korist. Inace, i dan danas iste tenzije postoje u Vitezu, N. Travniku i sl. Ja mogu vjerovati Hrvatu koji je zivio za vrijeme rata u mjestu gdje su Bosnjaci vecina ali Hrvatu iz Viteza, Busovace, Kiseljaka NIKAD.
mr.xxx

#305 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by mr.xxx »

necu da se prepirem i da polemisem ,znam samo jednu istinu a to je da u g.vakuf nikad niste mogli uc,bilo je teski situacija i gubitaka ali niste mogli uc da ste mogli usli bi ,u ovom ratu ko god da je imo neku prilku nesto da zauzme zauzo je.po mom zasto armija nije rjesila sb nije politicko pitanje i manjak hrabrosti nasi momaka vec potpuna nesposobnost oficirskog kadra u 95 posto slucajeva,i jos nesto nemoj da mi neko kaze sta ti znas o g.vakufu,bio vidio imo cast da mi komadant bude jedan od heroja rata,zaboravljen naravno od podrumaski oficira,gorane majstore .
_tulumba_

#306 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by _tulumba_ »

@kakavdanakneiskustvu
Pa i šire, zaboravih Žepče, N. Travnik. Da, ne daj Boze, sutra ponovo pocnu neke nesuglasice i sukobi, Hrvati iz ovih mjesta bi isto reagovali, zabili bi nož u ledja prvom susjedu. Misljenja sam da je ovaj sukob i svi poginuli u njemu, apsolutno nepotreban bio i Bosnjacima i Hrvatima. Moje misljenje, Bosnjaci su tu ratovali zato sto su morali se braniti nakon sto su napadnuti, Hrvati su ratovali jer im je bilo naredjeno i imali su instrukcije za stvaranje HZ 'erceg Bosne iz vana. Ne opravdavam ni jednu stranu, naprotiv, zalim sto ABiH nije svoj maximum pokazala upravo na podrucju Lasve. Dalje ne bih ulazio ni u kakvu diskusiju. Rekoh vec, bio sam djecak u vrijeme sukoba, otac mi je proveo citav rat u borbi protiv tzv. hvo i mnogo toga sam cuo od njega o "junastvu" tzv. hvo-a. Zapaljena kuca, prvi rodjak ubijen (u periodu kad jos ni TO BiH nije bila formirana) od komsija Hrvata, jedva izvucena ziva glava, meni dovoljan razlog da im nikad ne vjerujem. Mozda malo prestrogo ali cuj, bez takvih Hrvata u svom zivotu, mogu sasvim odlicno da zivim. Ovim koji su za vrijeme rata bili u npr. Zenici i ostali tu, medju njima imam i prijatelja. A sto se tice ovih iz SB,i dan danas isti ljudi isto odgajaju djecu da budu ista kao i oni. Toliko od mene, ne bih dalje da zachatavam temu, a molio bih forumase koji su bili direktno u borbama, na linijama da nastave sa iznosenjem svojih sjecanja na forum.

@kakavdanakneiskusvu, ako imas kakvih pitanja dalje, radije pisi na pp, ne zelim da licnim stvarima kvarim odlicnu temu. :sax:
poznanik

#307 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by poznanik »

_tulumba_ wrote:... Da, ne daj Boze, sutra ponovo pocnu neke nesuglasice i sukobi, Hrvati iz ovih mjesta bi isto reagovali, zabili bi nož u ledja prvom susjedu..
Zašto tako misliš, na osnovi čega, kojih argumenata...?
VjecitiStudent

#308 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by VjecitiStudent »

mr.xxx wrote:necu da se prepirem i da polemisem ,znam samo jednu istinu a to je da u g.vakuf nikad niste mogli uc,bilo je teski situacija i gubitaka ali niste mogli uc da ste mogli usli bi ,u ovom ratu ko god da je imo neku prilku nesto da zauzme zauzo je.po mom zasto armija nije rjesila sb nije politicko pitanje i manjak hrabrosti nasi momaka vec potpuna nesposobnost oficirskog kadra u 95 posto slucajeva,i jos nesto nemoj da mi neko kaze sta ti znas o g.vakufu,bio vidio imo cast da mi komadant bude jedan od heroja rata,zaboravljen naravno od podrumaski oficira,gorane majstore .
Da, Goran, jedan od rijetkih, istinskih heroja proslog rata.
Nije puno zivih ostalo iz njegovog bataljona.
emigrazione

#309 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by emigrazione »

poznanik wrote:
_tulumba_ wrote:... Da, ne daj Boze, sutra ponovo pocnu neke nesuglasice i sukobi, Hrvati iz ovih mjesta bi isto reagovali, zabili bi nož u ledja prvom susjedu..
Zašto tako misliš, na osnovi čega, kojih argumenata...?
Iskreno, nikad mi nece biti jasno kako se ovako povrsno mogu analizirati tako krupne stvari. Niko nikome nije zabio noz u leđa, to je jednostavno dio hrvatske strategije u to vrijeme. E sad sto su na nasem celu bile slunte i malounici u to vrijeme pa nisu vjerovali mnogim postenim ljudima i dokazanim patriotama, kao sto je recimo Komsic koji je znao i pricao sta se sprema a ovi od njega budalu napravili, to je do nas. Igra je vec uveliko trajala, to nije doslo bas iznenada, i naravno to sto su hrvati naumili moglo je samo ratom i klanjem da se ostvari i nikako drugacije
sokkia

#310 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

G. Komšic je rekao i ovo:
stvaranje treceg entiteta,koji je trenutno glavni cilj HDZa je ništa drugo nego izazivanje nastavka rata , jer kad je se uspostavila neka linija ili granica na ovim prostorima bez krvoprolica.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#311 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Woody »

Uf, nisam mogao izdržati a da ne stavim:

Image

Iskali smo, evo nam ga
sokkia

#312 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by sokkia »

Woody wrote:Uf, nisam mogao izdržati a da ne stavim:

Image

Iskali smo, evo nam ga
št to hoš da kažeš matare ti :?:
kada je francek htjeo da prenese rat iz hrvatske u bosnu dao je instrukcije da bosanski hrvati izađu na referendum i glasaju za suverenu Bosnu.
kad je referundum prošao a Bosna i Hercegovina priznata kao nezavisna država onda je dao instrukcije da se ta država ruši.dali nu je to bio vec unapred pripremljen plan ili je u međevremenu skonto da može po uzoru na svog pajdaša slobu zgrabit dio Bosne to neznam, ali znam da je time izmanipulisao bosanske hrvate i zabio nož u leđa BIH.
obican narod nije znao šta se dalje sprema pa su pošteni ljudi sa obe strane(mislim muslimansku i hrvatsku) skontali da se treba zajednicki boriti protiv agresora na BIH i tako vezali zastave da to zajedništvo pokažu.
ali na žalost,francek i slobo odoše u karađorđevo i ...... :?:
frombosna

#313 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by frombosna »

sokkia wrote:
Woody wrote:Uf, nisam mogao izdržati a da ne stavim:

Image

Iskali smo, evo nam ga
št to hoš da kažeš matare ti :?:
kada je francek htjeo da prenese rat iz hrvatske u bosnu dao je instrukcije da bosanski hrvati izađu na referendum i glasaju za suverenu Bosnu.
kad je referundum prošao a Bosna i Hercegovina priznata kao nezavisna država onda je dao instrukcije da se ta država ruši.dali nu je to bio vec unapred pripremljen plan ili je u međevremenu skonto da može po uzoru na svog pajdaša slobu zgrabit dio Bosne to neznam, ali znam da je time izmanipulisao bosanske hrvate i zabio nož u leđa BIH.
obican narod nije znao šta se dalje sprema pa su pošteni ljudi sa obe strane(mislim muslimansku i hrvatsku) skontali da se treba zajednicki boriti protiv agresora na BIH i tako vezali zastave da to zajedništvo pokažu.
ali na žalost,francek i slobo odoše u karađorđevo i ...... :?:
Na tvoju sramotu ako ne znaš ko je izazvao rat u BiH :?

Izgleda da je Franjo to uradio u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH...poslije i na Kosovu...ko Napoleon.
kv99

#314 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by kv99 »

frombosna wrote: Na tvoju sramotu ako ne znaš ko je izazvao rat u BiH :?

Izgleda da je Franjo to uradio u Sloveniji, Hrvatskoj, BiH...poslije i na Kosovu...ko Napoleon.
Na tvoju sramotu ako ne znaš ko je kopirao do najsitnijeg detalja toga ko je izazvao rat u BiH. Od politike, propagande, zločina, pa do istog cilja doslovno je kopirao. Ono što je zvao separatizam u Hrvatskoj je kopirao doslovno u Bosni i Hercegovini.

I da se vratimo na temu.

Malo je čudno da se niko ne osvrne na Bugojno. Tu je, poslije Travnika, tzv hvo-u bila druga šansa da ostvare svoju šah-mat strategiju spajanjem snaga iz Zapadne Hercegovine sa onim iz Srednje Bosne. Tu su imali još bolje preduslove, jadnu od najjačih i najopremljenijih brigada "Eugen Kvaternik" ( ko kaže da tzv hvo nije bio sljedbenik ustaške ideologije ) i dijelova cvilne policije i pored dominatnih pozicija oko grada bili su i u samom centru. Tzv hvo je več od ljeta 1992 smatrao da je Bugojno pod njihovom vojnom i političkom kontrolom i kroz javne i privatne poteze je stavljao to na znanje ne samo pripadnicima Armije Bosne i Hercegovine vec i svim Bošnjacima. Napad je pokrenuo tzv hvo 17 jula 1993 i borbe su trajale do 28 jula, što govori koliko su teške borbe bile i negira tvrdnje miloradovih rvata kako su " mudžahedini bez otpora mučki i iznenada okupirali Bugojno ". Kada je tzv hvo shvatio da je Travnik izgubljen, počeo je napad uz upotrebu svih snaga na raspolaganju , ukopane pješadije, artiljerije pa i tenka koji je došao kao dio pojačanja par dana prije napada. Od tada su počeli da masakriraju civilne stanovnike Bošnjake , gdje je najbrojniji zločin bio u Vrbanji ali je slično bilo i u naseljima Donjići i Čaušlije itd.
Da ne bi bilo da samo ja pišem , ima li jos iko da moze da podjeli svoja saznanja ili informacije ?
Woody

#315 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Woody »

Da vidimo šta kaže ICTY o Bugojnu:

Image Hadžihasanović, Enver
Image Kubura, Amir

Nejse, Enver Hadžihasanović osuđen na 3.5 godina zatvora, Amir Kubura osuđen na 2 godina zatvora 22. aprila 2008.
Znači - krivi
kv99

#316 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by kv99 »

Woody wrote:Da vidimo šta kaže ICTY o Bugojnu:

Image Hadžihasanović, Enver
Image Kubura, Amir

Nejse, Enver Hadžihasanović osuđen na 3.5 godina zatvora, Amir Kubura osuđen na 2 godina zatvora 22. aprila 2008.
Znači - krivi
Pa šta kaže, zašto su osuđeni , tj kakve veze imaju sa Bugojnom ?

Evo i link sa ICTY u vezi osude pa me zanima gdje to stoji da imaju veze sa Bugojnom ili da su oni nešto uradili što ima veze sa napadima tzv hvo-a u Bugojnu ?

http://www.icty.org/sid/8786
Woody

#317 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Woody »

To su povezani predmeti, vidi:

http://www.icty.org/maps/bcs/bih/bih.swf

Klikni na Bugojno, pa da razgovaramo dalje
kv99

#318 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by kv99 »

Woody wrote:To su povezani predmeti, vidi:

http://www.icty.org/maps/bcs/bih/bih.swf

Klikni na Bugojno, pa da razgovaramo dalje
Povezani kako ? Stavio sam ti link sa presudom od ICTY i gdje se tu navodi Bugojno ? Kakve veze imaju oni sa tim i šta je to ICTY rekao o njima u vezi Bugojna i onome što sam ja napisao ko je i kada pokrenuo sukobe u Bugojnu ?
Woody

#319 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Woody »

Uff, hajde dobro, moram ti i to objašnjavati.
Ovako: osuđeni su po komandnoj odgovornosti kao visoko rangirani oficiri na području na kojima su zločini izvršeni. Tj. nisu spriječili iste, niti kaznili one koji su ih počinili. Znači, zločini su postojali. Ne samo u Bugojnu nego i u čitavoj srednjoj Bosni, a i šire.
Hajde, sad mi ti reci smiješ li otići u Vitez i ispred FIS-a održati javni govor o pravednoj borbi ARBiH. Ili u Novi Travnik, Busovaču, Gornji vakuf, itd.
Pa kad dođeš tamo, ti im lijepo objasni da Hadžihasanović i Kubura nisu radili ništa osim odbrane svoje zemlje, koju je HVO mučki napao. Možda će ti zovnuti i piće.
quick_nick

#320 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by quick_nick »

Vecina sto se ovdje pise su notorne gluposti pogotovo kv99 je u "vakat" imao nick "DzevadM" zanima me sto prosjecan bosnjak misli o navedenom Dzevadu?.

Sve su to suplje price pogotovo teorije kontroliranog pritiska a imas ogromne gubitke. Pa u teoriji kontroliranog pritiska imas i kontrolirane gubitke zar ne?

Ali pristalice teorija "mogli smo a nismo" i "stani-kreni" skloni su slijepo vjerovati u istu , i tvrditi kako su "nadljudi bili u Gornjem Vakufu" :shock: :-? :)

Po meni je najtocnije misljenje da je rijec o "sistemu povezanih posuda" tesko bi jedna akcija mogla proci bez reakcije na drugoj strani bojista.
Vjerojatni pad SB i progon stanovnistva izazvao bi reakciju na ratistima G.Vakufa i Istocnog Mostara.

O ovome sukobu mozemo "palamuditi" sve i svasta ali ne i gledati ga jednodimenzionalno.

Za vas su Dusina,Krizancevo Selo itd... odlicne diverzantske akcije a za nas masakr, ili oni zarobljeni Bugojanci su pobijeni eto onako sto su sami trazili to.

Dok npr.. meni nije tesko napisati da se sramim Ahmica i cijelog tog haosa , ubojstava i progona bošnjaka.
Za mene su oni bili legitiman vojni cilj. Da se Ahmici nisu zauzeli pala bi i Busovača i Vitez ali nikako nije trebalo ubijati civile (nedostatak školovanih oficira , stvari su jednostavno izmakle kontroli) žali Bože nacina na koji je to izvrseno.
miop

#321 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by miop »

quick_nick wrote: Za vas su Dusina,Krizancevo Selo itd... odlicne diverzantske akcije a za nas masakr, ili oni zarobljeni Bugojanci su pobijeni eto onako sto su sami trazili to.

Dok npr.. meni nije tesko napisati da se sramim Ahmica i cijelog tog haosa , ubojstava i progona bošnjaka.
Za mene su oni bili legitiman vojni cilj. Da se Ahmici nisu zauzeli pala bi i Busovača i Vitez ali nikako nije trebalo ubijati civile (nedostatak školovanih oficira , stvari su jednostavno izmakle kontroli) žali Bože nacina na koji je to izvrseno.
Pa osim "VAS" evo i svjedocenja Britanskog UNPROFOR-a koji je u to vrijeme bio i stacioniran u LD:
Dana 6. januara 1994, mjesto događaja je istražio lokalni UNPROFOR, o čemu se raspravljalo na suđenju Kordiću i Čerkezu pred Haškim tribunalom. Tada je svjedok, britanski pukovnik Peter Gage Williams, koji je u to vrijeme bio dio lokalnih snaga UNPROFOR-a, odgovarajući na pitanje tužioca o "smrti između 60 i 70 Hrvata u Križančevom Selu" objasnio da je januara 1994. godine provedena istraga tokom koje je pronađeno 27 tijela, a ekshumirano 9, tvrdeći da nije postojao ni jedan dokaz koji bi potvrdio teoriju o masakru
karanana

#322 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by karanana »

ako niste mogli istocni mostar uzeti u ljeto 93. sumnjam da ste ga mogli uzeti kasnije, posebno nakon uspjeha armije BiH u jesen 93 u operaciji neretva 93 i gubitka dosta teritorije sjeverno od grada. a nema razloga da tvrdite da vam istocni mostar nije trebao kada vam je mostar bio ucrtan kao glavni grad herceg bosne.
ma moram otvoriti temu rat u hercegovini.
quick_nick

#323 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by quick_nick »

miop wrote:
quick_nick wrote: Za vas su Dusina,Krizancevo Selo itd... odlicne diverzantske akcije a za nas masakr, ili oni zarobljeni Bugojanci su pobijeni eto onako sto su sami trazili to.

Pa osim "VAS" evo i svjedocenja Britanskog UNPROFOR-a koji je u to vrijeme bio i stacioniran u LD:
Dana 6. januara 1994, mjesto događaja je istražio lokalni UNPROFOR, o čemu se raspravljalo na suđenju Kordiću i Čerkezu pred Haškim tribunalom. Tada je svjedok, britanski pukovnik Peter Gage Williams, koji je u to vrijeme bio dio lokalnih snaga UNPROFOR-a, odgovarajući na pitanje tužioca o "smrti između 60 i 70 Hrvata u Križančevom Selu" objasnio da je januara 1994. godine provedena istraga tokom koje je pronađeno 27 tijela, a ekshumirano 9, tvrdeći da nije postojao ni jedan dokaz koji bi potvrdio teoriju o masakru
Sta to znaci pa generalu Blaskicu nisu uspjeli dokazati da je ona granata sto je ubila 30-ak ljudi u Zenici ispaljena sa HVO polozaja. A Vi svi vjerujete da je bas HVO ubio te civile.
Vode se polemike oko rusenja starog mosta tko i kako ga je srusio i jos nije sve do kraja dokazano?
Nego zar smo toliko skloni parcijalno gledati na istinu? Odluke Haaskog suda koje idu Vama u korist tretirate kao "sveto pismo" a one koje bas i ne idu u korist tretirate kao "izdaju i obmanu ". Imas na google slike tijela poginulih u Krizancevu selu pa malo kao covjek odluci da li je to masakr ili ne?.
Last edited by quick_nick on 06/01/2012 16:27, edited 1 time in total.
quick_nick

#324 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by quick_nick »

karanana wrote:ako niste mogli istocni mostar uzeti u ljeto 93. sumnjam da ste ga mogli uzeti kasnije, posebno nakon uspjeha armije BiH u jesen 93 u operaciji neretva 93 i gubitka dosta teritorije sjeverno od grada. a nema razloga da tvrdite da vam istocni mostar nije trebao kada vam je mostar bio ucrtan kao glavni grad herceg bosne.
Kakav je to uspjeh? koliko ja znam Armija je nakon pocetnog iznenadjenja zijanila u toj akciji. ;) I koji teritorij je zauzet a da je ostao sacuvan odnosno da se ista armija nije povukla sa istog?
karanana

#325 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by karanana »

quick_nick wrote:
karanana wrote:ako niste mogli istocni mostar uzeti u ljeto 93. sumnjam da ste ga mogli uzeti kasnije, posebno nakon uspjeha armije BiH u jesen 93 u operaciji neretva 93 i gubitka dosta teritorije sjeverno od grada. a nema razloga da tvrdite da vam istocni mostar nije trebao kada vam je mostar bio ucrtan kao glavni grad herceg bosne.
Kakav je to uspjeh? koliko ja znam Armija je nakon pocetnog iznenadjenja zijanila u toj akciji. ;) I koji teritorij je zauzet a da je ostao sacuvan odnosno da se ista armija nije povukla sa istog?
uzimanje prostora od sjevernog logora do bijelog polja. dobro to se desilo prije neretve 93, ali cak bih rekao da je ovo zauzimanje teritorije iznutra u ljeto 93. pokazalo da se ne moze uzeti istocni mostar. mozda bi i mogao ali uz otvoreniju ulogu HV-a.
i, ne znam koliko je istina, ali cak i u zapadnom dijelu grada, mostarci mi neki pricaju da se armija BiH sa bulevara cak i popela jednom na vrh huma ali da im je naredjeno povlacenje i tu ih je onda dosta izginulo.
definitivno ide teme o hercegovini. nema sta se nema tu ispricati.
Post Reply