Manje poznate istine o automobilima

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
2AK-47

#301 Re: Manje poznate istine o automobilima

Post by 2AK-47 »

Qler wrote:Nisu oni gledali "Dobro ustimani mrtvaci" :D kako 1.6D leti :D
:thumbup: :lol: :thumbup:
2AK-47

#302 Re: Manje poznate istine o automobilima

Post by 2AK-47 »

BMW je u seriji E30 imao poseban model za tržište Jugoslavije, Nazvan 316 Yugoslavia, ili samo 316S. Proizvodio se do 1990. godine. Motor M10 je imao jednogrli karburator Pierburg 1B2 koji se ugrađivao na Golf Mk 1 1.5 benz., a razvijao je 55KW.(Na električne prozore i alu. felge nadoplata)
goran16v

#303 Re: Manje poznate istine o automobilima

Post by goran16v »

2AK-47 wrote:BMW je u seriji E30 imao poseban model za tržište Jugoslavije, Nazvan 316 Yugoslavia, ili samo 316S. Proizvodio se do 1990. godine. Motor M10 je imao jednogrli karburator Pierburg 1B2 koji se ugrađivao na Golf Mk 1 1.5 benz., a razvijao je 55KW.(Na električne prozore i alu. felge nadoplata)
U E21 to je bio standardni 315, nastao u doba naftne krize, izbacen 1981 god. i dostupan na svim trzistima. Ne bih se zakleo ali mislim da sam nekad davne 87 kod komsije malezijca vidjao crveni E30 sa dvoje vrata i oznakom 315 i cudom se cudio zar postoji to!
2AK-47

#304 Re: Manje poznate istine o automobilima

Post by 2AK-47 »

goran16v wrote:
2AK-47 wrote:BMW je u seriji E30 imao poseban model za tržište Jugoslavije, Nazvan 316 Yugoslavia, ili samo 316S. Proizvodio se do 1990. godine. Motor M10 je imao jednogrli karburator Pierburg 1B2 koji se ugrađivao na Golf Mk 1 1.5 benz., a razvijao je 55KW.(Na električne prozore i alu. felge nadoplata)
U E21 to je bio standardni 315, nastao u doba naftne krize, izbacen 1981 god. i dostupan na svim trzistima. Ne bih se zakleo ali mislim da sam nekad davne 87 kod komsije malezijca vidjao crveni E30 sa dvoje vrata i oznakom 315 i cudom se cudio zar postoji to!
:thumbup: To je prva serija E30 sa 1.6 motorom (M10B16), ili oznakom 315. Radio se od 9. mjeseca 1982. do 10. 1983. Dalje su gurali nama taj motor u 316.
ljubav_aha

#305 Re: Manje poznate istine o automobilima

Post by ljubav_aha »

2AK-47 wrote:
ljubav_aha wrote:nadam se da si imao dobro iskustvo :-D
Vidio ga na aerodromu u Hamburgu, bio izlijepljen nekim naljepnicama u smislu diesel prvi put u zraku, ili tako nešto.
:-D
2AK-47

#306 Re: Manje poznate istine o automobilima

Post by 2AK-47 »

Neznam dali je neko stavio al Najprodavanije auto na svijetu je TOYOTA COROLLA. pOČETAK PROIZVODNJE JE BIO 1966. Proizvodnja ide 10. generacija, i bezbroj drugih varijanti na temu Corolle, samo pod drugim imenom ili drugim proizvodžačem.
2AK-47

#307 Re: Manje poznate istine o automobilima

Post by 2AK-47 »

1. Kočnice na sva 4 točka (Prije ovoga auti imali samo na zadnje točkove kočenje)
2. Prvi put neovisni ovjes (sa amortizerima, federima i oscilatornim ramenima)
3. Samonoseća karoserija
4. Prvi put motor ima bregastu u glavi (SOHC), obzirom da je V forma ima dvije :-D

Sve ove inovacije su sabrane od strane inžinjera VINCENZO LANCIA, a na autu LANCIA LAMBDA 1922. godine. Tjrali su je motori V 4 rasporeda sa 2121 ccm 49 ks, 2375 ccm 59 ks i 2569 ccm 69 ks. Auto se proizvodilo do 1931. godine.

Image
goran16v

#308 Re: Manje poznate istine o automobilima

Post by goran16v »

2AK-47 wrote:Neznam dali je neko stavio al Najprodavanije auto na svijetu je TOYOTA COROLLA. pOČETAK PROIZVODNJE JE BIO 1966. Proizvodnja ide 10. generacija, i bezbroj drugih varijanti na temu Corolle, samo pod drugim imenom ili drugim proizvodžačem.
Pa eto to i nije bas manje poznata istina, to je jaaaako poznata istina! :D
2AK-47

#309 Re: Manje poznate istine o automobilima

Post by 2AK-47 »

goran16v wrote:
2AK-47 wrote:Neznam dali je neko stavio al Najprodavanije auto na svijetu je TOYOTA COROLLA. pOČETAK PROIZVODNJE JE BIO 1966. Proizvodnja ide 10. generacija, i bezbroj drugih varijanti na temu Corolle, samo pod drugim imenom ili drugim proizvodžačem.
:thumbup: Pa dobro buraz ima nekih koji to još nisu čuli :mrgreen:
slobodni armirach

#310 Re: Manje poznate istine o automobilima

Post by slobodni armirach »

2AK-47 wrote:
goran16v wrote:
itekako, sta sve ljudi neznaju :D :D ovo im je za onog kviza milionera :D
HAGI

#311 Re: Manje poznate istine o automobilima

Post by HAGI »

to su mlazni pretpostavljam

Podsjeti me to na Delta Hawk, oni nude za male avione klipni V4 dvotaktni turbo diesel[/quote]

problem sa biofuel,lako se zamrzne ,stoga je ogranicena upotreba prema altitude

http://www.biofuelstp.eu/air.html interesantan link :-D[/quote]

Dešava se ista stvar i kod auta na bio diesel. U tom slučaju se ugrađuje jedan grijač u filter goriva.[/quote][/quote]

znala sam za filter,ali za grijac defititivno nisam,hvala :-D

p.s. ovo je za manje modele , predpostavljam,kao sto si postavio primjer u gornjem postu :-D[/quote]

Vidim da se dotičete Two stroke Diesel mašina. Imaju jednu značajnu primijenu, al na Američkom kontinentu. 50-ih i 60-ih su korišteni na autobusima, kamionima, a zadnji put je korišten 1970-ih u GM Pick up-ima. Za razliku od benzinskog ovaj motor ima 1 ventil po cil., i to izduvni, i obavezno imaju turbo punjenje, ili blower. Čovjek obkašnjava način rada Detroit Diesel-ove mašine u njegovom Chevy-ju

ljubav_aha

#312 Re: Manje poznate istine o automobilima

Post by ljubav_aha »

ako sam dobro razumjela,on prica o ovome

http://www.animatedengines.com/twostroke.html

inace,dizelasi su uzasno bucni :skoljka:
wizzard

#313 Re: Manje poznate istine o automobilima

Post by wizzard »

Pozdrav,

Zaista se izvinjavam na oftopicarenju, al mi beze otvoriti novu temu, pitanje je:

je li dolaze dva ili tri kljuca uz audi A3 2004. god.? vidio sam po piku da se prodaju sa 3 kljuca pa ne znam jel to fabricki ili je caka u necemu drugom?
2AK-47

#314 Re: Manje poznate istine o automobilima

Post by 2AK-47 »

ljubav_aha wrote:ako sam dobro razumjela,on prica o ovome

Hagi je stavio dvotaktni diesel, a ovo što si ti stavila je opis rada dvotaktnog benzinca, ono što sam ti ja objašnjavao u ranijem postu.
Princip je isti, ostalo su nijanse: 2 takta Diesel ima izduvne ventile, a usis zraka se vrši kroz puno kanalića na košuljici cilindera kojeg unutra upuhuje kompresor ili nekad turbo punjač, nerjetko imaju i jedno i drugo. Ubrizgavanje goriva se vrši isto kao i kod 4 taktnog diesel motora putam dizne ili brizgaljke. evo 2 takt diesel-a:

Image

Danas se ovi motori najviše koriste na brodovima kao sporohodni dieseli od po 15 000 KS, ili kao protuklipni motor na generatoru Diesel-elektro lokomotive . Na avionu se prvi put pojavioc 1920. kao protuklipni motor firme Junkers tip Jumo 250
frngla

#315 Re: Manje poznate istine o automobilima

Post by frngla »

wizzard wrote:Pozdrav,

Zaista se izvinjavam na oftopicarenju, al mi beze otvoriti novu temu, pitanje je:

je li dolaze dva ili tri kljuca uz audi A3 2004. god.? vidio sam po piku da se prodaju sa 3 kljuca pa ne znam jel to fabricki ili je caka u necemu drugom?
3 kljuca, 2 sa daljinskim i jedan obicni "servisni" kljuc
ljubav_aha

#316 Re: Manje poznate istine o automobilima

Post by ljubav_aha »

2AK-47 wrote:
ljubav_aha wrote:ako sam dobro razumjela,on prica o ovome

Hagi je stavio dvotaktni diesel, a ovo što si ti stavila je opis rada dvotaktnog benzinca, ono što sam ti ja objašnjavao u ranijem postu.
Princip je isti, ostalo su nijanse: 2 takta Diesel ima izduvne ventile, a usis zraka se vrši kroz puno kanalića na košuljici cilindera kojeg unutra upuhuje kompresor ili nekad turbo punjač, nerjetko imaju i jedno i drugo. Ubrizgavanje goriva se vrši isto kao i kod 4 taktnog diesel motora putam dizne ili brizgaljke. evo 2 takt diesel-a:

Image

Danas se ovi motori najviše koriste na brodovima kao sporohodni dieseli od po 15 000 KS, ili kao protuklipni motor na generatoru Diesel-elektro lokomotive . Na avionu se prvi put pojavioc 1920. kao protuklipni motor firme Junkers tip Jumo 250

hvala na teoriji sa slikom,slikice pomazu :lol: :-D
goran16v

#317 Re: Manje poznate istine o automobilima

Post by goran16v »

frngla wrote:
wizzard wrote:Pozdrav,

3 kljuca, 2 sa daljinskim i jedan obicni "servisni" kljuc
Ne znam za Audi, ali uz VW i Skodu (Elegance i Ambiente) dodju 2 kljuca sa daljinskim bez servisnog kljuca. Mozda je kod Audia drugacije, mada se radi o fizicki istim kljucevima.
frngla

#318 Re: Manje poznate istine o automobilima

Post by frngla »

dolaze i uz skodu ;)

Image

da ne zacatavamo temu, toliko...
goran16v

#319 Re: Manje poznate istine o automobilima

Post by goran16v »

Mozda uz Superb, uz Golfa IV, Octaviu Mk1. Elegance, Octaviu A5 elegance, Fabiu Elegance samo 2 kljuca.
2AK-47

#320 Re: Manje poznate istine o automobilima

Post by 2AK-47 »

Mi smo uz PASSAT tip 3C2 2.0 Tdi full oprema, koža fazoni dobili samo 2 ključa.
AmADin_gospo

#321 Re: Manje poznate istine o automobilima

Post by AmADin_gospo »

2AK-47 wrote:
goran16v wrote:
naravno, onima kojima teče dizel kroz vene i imaju GOLF istetovirano na ljevom bicepsu
Gost1515

#322 Re: Manje poznate istine o automobilima

Post by Gost1515 »

AmADin_gospo wrote:
goran16v wrote:

naravno, onima kojima teče dizel kroz vene i imaju GOLF istetovirano na ljevom bicepsu
wow ti stvarno imaš problem, svaki drugi post ti je o VW, golfu, ... :D

što se corolle tice ... besmislena statistika, porediti po nazivu modela koji 10 generacija ne mijenja ime ... sa čim? Realno je samo uzeti isti period, istu klasu auta pa porediti. Primjer: po ovakvom računanju bi samo zbog imena kadett i astra išli u odvojene kategorije a sve generacije corolle u jednu. Niđe veze.

i btw, GOLF mi je na desnom bicepsu :D
goran16v

#323 Re: Manje poznate istine o automobilima

Post by goran16v »

Gost1515 wrote:
AmADin_gospo wrote:

što se corolle tice ... besmislena statistika, porediti po nazivu modela koji 10 generacija ne mijenja ime ... sa čim? Realno je samo uzeti isti period, istu klasu auta pa porediti. Primjer: po ovakvom računanju bi samo zbog imena kadett i astra išli u odvojene kategorije a sve generacije corolle u jednu. Niđe veze.

Besmislena statistika???? Besmisleno je ovo sto si napisao jer nema ni glave ni repa:
Corolla je fenomen autoindustrije jer je to auto koji je pod istim imenom proizveden u najvise kom na svijetu i tu nama smisleno - besmisleno, to je tako.
Upravo tako, Kadett i Astra se smatraju odvojenim modelima i broj proizvedenih Opel Kadetta se zakljucio sa zadnjim proizvedenim Kadettom E (aka suza)
Poredeci istu klasu auta sta cemo sa Golfom i cinjenicom da je od 2002. godine VW Polo sa modelom 9N (mk. 4) dimenzijama veci od Golfa E19 (mk.2)???? Da li je Golf nasljednik Golfa ili je Polo nasljednik Golfa?
Ne kontam, sta ti je poenta komentara... Ako mislis da dimenzije, postoji nesto sto se zove evolucija dimanzija po klasama i ne postoji model/auto koji nije narastao svoje predhodnike.
2AK-47

#324 Re: Manje poznate istine o automobilima

Post by 2AK-47 »

Pa eto to i nije bas manje poznata istina, to je jaaaako poznata istina! :D[/quote]

:thumbup: Pa dobro buraz ima nekih koji to još nisu čuli :mrgreen:[/quote]
naravno, onima kojima teče dizel kroz vene i imaju GOLF istetovirano na ljevom bicepsu[/quote]

:thumbup: cetanski zagrljaj droge uz zvuke cece i sinana, i haotično podvriskivanje prilikom prolaska pored grupe djevojaka, subotom koke na bazenima, i okupljanje gFc kluba :D

Njihova bolana tačka je kad neko spomene da je Gti podmotorizovan, šta ti je on dere BMW M3 sa samo 95 KW, a 80. godine i ono šta je VW nudio tada u serijskoj i standard opremi nemoj spominjat, čista je laž da je Corolla imala toliko opreme :D
AE86 da ne spominjemo to auto nepostoji, kakvi Rally fazoni, Formula 1 takmičenja 1,6 diesel to sve dere :D
2AK-47

#325 Re: Manje poznate istine o automobilima

Post by 2AK-47 »

goran16v wrote:
Gost1515 wrote:
AmADin_gospo wrote:

Besmislena statistika???? Besmisleno je ovo sto si napisao jer nema ni glave ni repa:
Corolla je fenomen autoindustrije jer je to auto koji je pod istim imenom proizveden u najvise kom na svijetu i tu nama smisleno - besmisleno, to je tako.
Upravo tako, Kadett i Astra se smatraju odvojenim modelima i broj proizvedenih Opel Kadetta se zakljucio sa zadnjim proizvedenim Kadettom E (aka suza)
Poredeci istu klasu auta sta cemo sa Golfom i cinjenicom da je od 2002. godine VW Polo sa modelom 9N (mk. 4) dimenzijama veci od Golfa E19 (mk.2)???? Da li je Golf nasljednik Golfa ili je Polo nasljednik Golfa?
Ne kontam, sta ti je poenta komentara... Ako mislis da dimenzije, postoji nesto sto se zove evolucija dimanzija po klasama i ne postoji model/auto koji nije narastao svoje predhodnike.
:thumbup: potpisujem :thumbup: Lijepo rečeno
Post Reply