Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
kurty

#301 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kurty »

shake69 wrote:
Comrad wrote:S obzirom da u tunelu nece biti nista osim dvije trake, ne vidim ovdje da je ista usko. Ima dovoljno mjesta za ta tvoja dva kamiona da preticu na 100km/h.
Jakako! :thumbup:
http://www.jpcfbih.ba/ba/o_nama/Smjerni ... tunela.pdf

Sto se tice tunela, sve je tu...

p.s. vidim da ovdje ima masu strucnjaka iz ove oblasti, pa da pitam jel ima posla za mene negdje kod vas...Da steknem nekog iskustva... Imam jos malo ispita do kraja, smjer saobracajnice...
Nacionalniid_BOSANCI

#302 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nacionalniid_BOSANCI »

BOŠNJAČKI BIZNISMENI GRADE AUTOPUT
SARAJEVO-NOVI PAZAR

(0) Sreda, 25. Januar, 2012.| Autor:

http://www.kurir-info.rs/vesti/bosnjack ... 175096.php

“Sandžaku ipak treba autoput i to od Sarajeva do Novog Pazara, kaže predsednik Sabe Hako Duljević

http://www.kurir-info.rs/static/imgs/ar ... 138360.jpg
Image

FRANKFURT – Bošnjaci pokreću inicijativu za izgradnju autoputa Sarajevo –Novi Pazar.

Naime, biznismeni okupljeni u Sandžačkoj biznis asocijaciji – SABA, čiji je predsednik Hako Duljević iz Sarajevua rodom iz Sandžaka dogovorili su se na sastanku u Frankfurtu da se objavi međunarodni konkurs za izradu studije ekonomske opravdanosti izgradnje autoputa Sarajevo-Novi Pazar.

“Sandžaku ipak treba autoput i to od Sarajeva do Novog Pazara”, rekao je Diljević a prenosi sajt Bicent.
ReD aka Socijalista

#303 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by ReD aka Socijalista »

Koliko je ovo povjerljivo? I kako oni to misle graditi ovaj autoput? svojim sredstvima? Cijim :? Ovaj projekt bi kostao min. 400mil. eur. ;-)

Ima li kakvih podataka o ovom Haki :D
Filter

#304 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Filter »

Nacionalniid_BOSANCI wrote:BOŠNJAČKI BIZNISMENI GRADE AUTOPUT
SARAJEVO-NOVI PAZAR

(
:roll: :roll: a sta ce im?? misle vozariti od kuce do posla??

:mrgreen: :mrgreen:
udrch

#305 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by udrch »

ReD aka Socijalista wrote:Koliko je ovo povjerljivo? I kako oni to misle graditi ovaj autoput? svojim sredstvima? Cijim :? Ovaj projekt bi kostao min. 400mil. eur. ;-)

Ja se ne razumijem u ovu izgradnju, ali mislim da si podcijenio cifru..
Ovaj projekat je totalno finasijski neopravdan, ovaj lik je biznismen kao i Bedro..
Nacionalniid_BOSANCI

#306 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

ReD aka Socijalista wrote:Koliko je ovo povjerljivo? I kako oni to misle graditi ovaj autoput? svojim sredstvima? Cijim :? Ovaj projekt bi kostao min. 400mil. eur. ;-)

Hako Duljević

Prvi regionalni skup Sandžačkih privrednika

Image

http://sandzakpress.net/sandzaku-ipak-t ... oput-sa-np

Hako Duljević, predsjednik SABA-e

http://www.sandzak-x.net/news-readmore-2850.html

Prvi regionalni skup Sandžačkih privrednika održaće se u Sarajevu 26. i 27. 12.godine najavio je Hako Duljević, predsjednik Sandžačke biznis asocijacije (SABA).

Čast mi je ispred Sandžačke biznis asocijacije (SABA) obavijestiti Vas da će se u saradnji sa Internacionalnim univerzitetom u Novom Pazaru (IUNP) u Sarajevu 26. i 27. 12. ove godine održati PRVI REGIONALNI SKUP SANDŽAČKIH PRIVREDNIKA.

Iako svi mi pojedinačno važimo za biznis-šampione u cijeloj regiji i šire, ipak do danas nemamo svoj zajednički nastup i reprezentaciju niti se ekipno takmičimo u bilo kojoj ligi.

Zato vjerujem da će ovim skupom sandžački privrednici započeti jedno novo poglavlje u načinu međusobne komunikacije i saradnje, ali isto tako organizirano i zajednički kreirati dalji put razvoja Sandžaka i BiH i unapređenja poslovnog ambijenta u samom Sandžaku i izvan njega.

Svoje učešće na ovom skupu su već najavili brojni sandžački privrednici iz USA, Njemačke, Luksemburga, Francuske, Švajcarske, Austrije, Turske, Bosne i Hercegovine i Sandžaka.

Posebno važno: 27.12.11 je predviđeno i potpisivanje sporazuma o saradnji između SABA-e i još nekoliko biznis asocijacija iz nekoliko regija Bosne i Hercegovine.

(Sandzak-x.net) http://www.sandzak-x.net/news-readmore-2850.html

http://sandzakpress.net/wp-content/uplo ... ovana1.jpg
Image

O Haki Duljevic proguglaj vise na google!
Comrad

#307 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Comrad »

O jbt svi se povezuju sa evropom mi cemo sa sandzakom. :-)
graditelj

#308 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by graditelj »

Vc kroz RS: Stvoreni uslovi za eksproprijaciju
ČETVRTAK, 26 SIJEČANJ 2012 06:33 INDIKATOR.BA

Dionica koridora 5 C koja će proći kroz opštine Doboj, Modriča i Vukosavlje duga je 46,8 kilometara i sve tri opštine su sprovele zakonsku proceduru i usvojile regulacione planove, čime su stvoreni uslovi za eksproprijaciju i kvalitetnu primjenu za izgradnju autoputa.

Rekla je ovo pomoćnik ministra saobraćaja i veza RS Nataša Kostić predstavljajući informaciju o aktivnostima na izgradnji mreže autoputeva i brzih puteva u RS koju je juče usvojila Narodna skupština RS.
Kostićeva je istakla da je cijela dionica prve faze autoputa Gradiška - Banjaluka, odnosno dionica Mahovljani - Glamočani pokrivena građevinskim dozvolama, a odobrenje za upotrebu izdato je 30. aprila 2011. godine.
- Preostala 343 metra rade se u sklopu objekta Mahovljanske petlje zbog neophodne sanacije klizišta na toj dionici - istakla je Kostićeva.
Nacionalniid_BOSANCI

#309 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Image
Comrad wrote:O jbt svi se povezuju sa evropom mi cemo sa sandzakom. :-)
Ovaj projekat izgradnje autoputa zapadnoistocnog autoputa bi bila fantasticna stvar kad bi se mogla realizovati. Ovaj autoput bi bio fantasticno rentabilan jer bi najkracim putem povezivao drzave zapadne Evrope EU sa kompletnim istocnim Balkanom, Turskom i svim drugim drzavama Azije kao i Africkim kontinentom. Sav Izvoz/Uvoz roba i usluga kao i putnika iz zapadne Evrope u Aziju i Afriku i obratno bi se kretao ovim autoputom sa kojim bi drzava Bosna i Hercegovina jako mnogo ekonomski i na sve druge nacine profitirala.
neupitan

#310 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neupitan »

Sto se babi snilo...

Vi o ovome pričate bogami ko da je ovo Japan ili u najmanju ruku Hrvatska.

Kako iz dosadašnjeg iskustva niste skontali da je svaka priča o novim autoputevima samo jedno nerealno maštanje, nešto kao virtuelna igra - "bi li bilo bolje za Tuzlu preko Kaknja, Zenice ili Zavidovica..." pa se jos oko toga i svadjamo, a Nisicka visoravan nam je sudjena do kraja nasih zivota !

U medjuvremenu u nasem okruzenju nicu takva rjesenja koja radikalno uticu i na nase planove. Konkretno - sta mislite hoce li se Bihac primaci Sarajevu ili Banjaluka Trebinju bosankim autoputem ili onim hrvatskim koji ce malkice zaci u BiH :?:
Nacionalniid_BOSANCI

#311 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

@ neupitan,
bez mastanja, vizije i rada i nece biti nikakvih autoputeva. Izgradnja ovog autoputa bi se mogla realizovati u veoma kratkom roku tako sto bi se izgradnja istog dala jednom ili vise zainteresovanih koncesionara koji vide velike mogucnosti zarade sa ovim autoputom. Sto se tice price da Bosna i Hercegovina nije Japan to je istina ali je isto tako istina da je Njemacka 1945 znaci prije nekih 60 godina bila totalno srusena i ekonomski unistena zemlja pa je danas Njemacka najjaca ekonomska sila Evrope sa izgradjenim kompletnim autoputevima sirom Njemacke. Bosna i Hercegovina je danas u boljem ekonomskom i drugom stanju od Njemacke 1945. Znaci BiH se mora ugledati na Njemacku kako graditi brzo drzavu, ekonomiju, autoputeve i slicno.
Eborg

#312 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Eborg »

Ma ove Sandžaklije uvrh glave mogu isfinansirati studiju izvodljivosti kod neke agencije/instituta, apsolutno ništa više od toga.
shake69

#313 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

Eborg wrote:Ma ove Sandžaklije uvrh glave mogu isfinansirati studiju izvodljivosti kod neke agencije/instituta, apsolutno ništa više od toga.
:-D I ja mislim. Oni izgleda kontaju da je izgraditi autoput u tolikoj duzini to kao posao za obnovu Hotela 'Evropa' u Sarajevu, koji je dobio bas jedan Sandzo, kako sam citao i fine pare uzeo. :)
detroit-mercy

#314 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

Nacionalniid_BOSANCI wrote:@ neupitan,
bez mastanja, vizije i rada i nece biti nikakvih autoputeva. Izgradnja ovog autoputa bi se mogla realizovati u veoma kratkom roku tako sto bi se izgradnja istog dala jednom ili vise zainteresovanih koncesionara koji vide velike mogucnosti zarade sa ovim autoputom. Sto se tice price da Bosna i Hercegovina nije Japan to je istina ali je isto tako istina da je Njemacka 1945 znaci prije nekih 60 godina bila totalno srusena i ekonomski unistena zemlja pa je danas Njemacka najjaca ekonomska sila Evrope sa izgradjenim kompletnim autoputevima sirom Njemacke. Bosna i Hercegovina je danas u boljem ekonomskom i drugom stanju od Njemacke 1945. Znaci BiH se mora ugledati na Njemacku kako graditi brzo drzavu, ekonomiju, autoputeve i slicno.
Jel ti ovo ozbiljno kada poredis Njemacku i nas :mrgreen: :lol: :lol: :lol: :lol:
Nacionalniid_BOSANCI

#315 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Image
Eborg wrote:Ma ove Sandžaklije uvrh glave mogu isfinansirati studiju izvodljivosti kod neke agencije/instituta, apsolutno ništa više od toga.
Pa dobro i to je nesto i to je velika stvar, ni ta studija izvodljivosti nije bas jeftina i kosta milione maraka a koja bi mogla animirati mnoge koncesionare da realizuju ovaj projekat i kroz Srbiju i kroz Bosnu i Hercegovinu. Ako sam dobro shvatio Sandzaklije ili Bosnjaci iz Sandzaka iz Srbije bi pokusale realizovati izzgradnju jednog dijela trase ovog autoputa od nekih caa 100 km kroz Srbiju od Novog Pazara preko Priboja do granice sa Bosnom i Hercegovinom. A zatim bi se BH strana ukljucila u daljnju izgradnju od BH granice preko Gorazda, Sarajeva, Zenice, Bihaca do granice sa Hrvatskom gdje bi se taj autoput dalje skopcao na hrvatski autoput do Zagreba i dalje za Evropu. :thumbup:
Last edited by Nacionalniid_BOSANCI on 26/01/2012 14:55, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#316 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

shake69 wrote:
:-D I ja mislim. Oni izgleda kontaju da je izgraditi autoput u tolikoj duzini to kao posao za obnovu Hotela 'Evropa' u Sarajevu, koji je dobio bas jedan Sandzo, kako sam citao i fine pare uzeo. :)
Da to nije mozda dio onog autoputa sto je Fahra Tornjak obecao kroz Rajvosa, 8 traka sa jedne i 8 sa druge strane :lol: :lol:
Comrad

#317 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Comrad »

Nacionalniid_BOSANCI wrote:http://sandzakpress.net/wp-content/uplo ... ovana1.jpg
Image
Ovaj projekat izgradnje autoputa zapadnoistocnog autoputa bi bila fantasticna stvar kad bi se mogla realizovati. Ovaj autoput bi bio fantasticno rentabilan jer bi najkracim putem povezivao drzave zapadne Evrope EU sa kompletnim istocnim Balkanom, Turskom i svim drugim drzavama Azije kao i Africkim kontinentom. Sav Izvoz/Uvoz roba i usluga kao i putnika iz zapadne Evrope u Aziju i Afriku i obratno bi se kretao ovim autoputom sa kojim bi drzava Bosna i Hercegovina jako mnogo ekonomski i na sve druge nacine profitirala.
Koliko ljudi autima ide u Afriku i Aziju iz evrope, ili autobusima :-) Iz Afrike i Azije se uvozi brodovima. Ta sica kamiona ako ista i vozi, opet je sica. Isto tako mislim da vecina ljudi zapadne evrope sigurno nece u tursku ici automobilom. Tako da bi ovaj autoput jedino dobro dosao nama u BiH jer bi konacno bila dobra povezanost istoka sa zapadom, te bi dobro dosao sandzaklijama da mogu za vikend sparit kuci. Uzimajuci to u obzir, put bi mozda bio otplacen za nekih 100-ak godina.

Ne bih imao nista protiv ovoga, da mi vec imamo izgradjen autoput, pa da je ovo nesto dodatno - ok. ali ovako fakat ne vidim svrhu.

Treba se okrenuti Vc-u. Mislim znam da od ovog nema nista, ali eto ako vec raspravljamo.
detroit-mercy

#318 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

Comrad wrote:
Nacionalniid_BOSANCI wrote:http://sandzakpress.net/wp-content/uplo ... ovana1.jpg
Image
Koliko ljudi autima ide u Afriku i Aziju iz evrope, ili autobusima :-) Iz Afrike i Azije se uvozi brodovima. Ta sica kamiona ako ista i vozi, opet je sica. Isto tako mislim da vecina ljudi zapadne evrope sigurno nece u tursku ici automobilom. Tako da bi ovaj autoput jedino dobro dosao nama u BiH jer bi konacno bila dobra povezanost istoka sa zapadom, te bi dobro dosao sandzaklijama da mogu za vikend sparit kuci. Uzimajuci to u obzir, put bi mozda bio otplacen za nekih 100-ak godina.

Ne bih imao nista protiv ovoga, da mi vec imamo izgradjen autoput, pa da je ovo nesto dodatno - ok. ali ovako fakat ne vidim svrhu.

Treba se okrenuti Vc-u. Mislim znam da od ovog nema nista, ali eto ako vec raspravljamo.
Najsmjesnije je kada se raja pocne ovako bacati autoputevima i izgradnjom ko da se radi o nekom seoskom putu od par kilometara :mrgreen: . Pa hebote, da li je ta raja ikada prosla tom trasom i vidila koliki je trenutno saobracaj tuda. Ja sam ljetos prolazio, u jeku ljetne sezone kroz Hrvatsku (Rijeke-Split), pa nigdje ziva roba na cesti (jos puna sezona) a ovamo ce vrnuti neke kamione, avione, auta, preko Karlovca, Kljuca, Sarajeva, Gorazda i Pazara. Treba samo vidjeti koliko ljudi zivi na tom podrucju pa da ti bude sve jasno.
Da je nama u iducih 4-5 godina do Zenice doci bili bi na konju :mrgreen: .
Tahta

#319 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Tahta »

Nacionalniid_BOSANCI wrote:@ neupitan,
Ovaj mora da je dijaspora Tita mi :D bez kompasa skroz, izgubljenost u vremenu i prostoru :D :D ovi koji ovdje žive znaju da BiH nemože se uspoređivati sa bilo kim ili ćim na svijetu :sad: Samo usporedbe radi meni haman točak ne otpade neki dan od rupa kroz Buća potok (važnije naselje u Sarajevu vodi prem gradskoj deponiji)
A na prvim stranicam smo komentirali da gorući problem rajlovca i gužvi transzitnog saobraćaja neče riješiti još za deceniju najmanje.
Izmještanje instalacija stup-bačići godina dana
mostić preko miljacke druga godina još nije završen
ekspoprijacija za stupsku petlju nije započela dabogda za 15 god
kružni tok Bačići pa prema Butilama nelegalni gradioci kuća najavil borbu do Strazbura
firme vlasnici pojedinih dijlova
.....
to je sve na dužini 500 m
Eborg

#320 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Eborg »

ins wrote:Iskreno receno, ne kontam kako nisi do sada upratio da se Sarajevo - Zenica (tj Kakanj - Zenica) radi punim kapacitetom? :-)

To su slijedece dionice:

Kakanj - Biljesevo (zavrsetak radova ljeto 2012)
Tunel Vijenca (zavrsetak 2014)
Gorica - Drivusa (zavrsetak jesen 2012)
Iskomadano i sporo, čovjek nema utisak da je to jedna dionica, kao da "fali" nešto između (zanemarimo "preskakanje" tunela).
Halcyon

#321 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Halcyon »

Meni je samo drago da stručnjaci sa sarajevo-x.com foruma već unaprijed znaju cijenu, prometnost i isplativost ceste koja još ni u planu nije (barem ne zvanično). Šteta što vas ne pozapošljavaše na izgradnji autoceste A1, siguran sam da bi vaše znanje znatno pridonijelo ubrzanju procesa gradnje autoceste. :roll:
Tahta

#322 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Tahta »

Halcyon wrote:Meni je samo drago da stručnjaci sa sarajevo-x.com foruma već unaprijed znaju cijenu, prometnost i isplativost ceste koja još ni u planu nije (barem ne zvanično). Šteta što vas ne pozapošljavaše na izgradnji autoceste A1, siguran sam da bi vaše znanje znatno pridonijelo ubrzanju procesa gradnje autoceste. :roll:
ovo je internet forum prijatelju i sa tim započni kad misliš da postaviš post da se ne frustriraš bezveze nije komandna ploča nuklearne elektrane u japanu
;-)
detroit-mercy

#323 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by detroit-mercy »

Halcyon wrote:Meni je samo drago da stručnjaci sa sarajevo-x.com foruma već unaprijed znaju cijenu, prometnost i isplativost ceste koja još ni u planu nije (barem ne zvanično). Šteta što vas ne pozapošljavaše na izgradnji autoceste A1, siguran sam da bi vaše znanje znatno pridonijelo ubrzanju procesa gradnje autoceste. :roll:
Pa ne moras bas biti neki genije da bi skontao neke stvari u BiH :mrgreen: . Samo je zabrinjavajuci broj osoba koji se lijepe na takvu jefitinu demgogiju preuzetu od Mileta Brijezonje (autoputevi, brze pruge, aerodromi) i sve to u zemlji koja jedva moze da skrpi 3.8 miliona stanovnika :mrgreen: .
Ipak je o svemu lijepo i malo razmisliti prije nego se lupi na forum :skoljka: .
slobodni armirach

#324 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by slobodni armirach »

uuuuuuu pa jarane, sta su sve ti neimari izgradili dosad, od stadiona do aerodroma :lol: :lol: :lol:

to biznis planovi padaju iz rukava, pare sabiraju za 10 dana,...najveci problem su dozvole a za sve ostlo lako ce forumski neimari koji nikad ciglu u zivotu nisu uzeli :mrgreen:
tec

#325 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Eborg wrote:
ins wrote:Iskreno receno, ne kontam kako nisi do sada upratio da se Sarajevo - Zenica (tj Kakanj - Zenica) radi punim kapacitetom? :-)

To su slijedece dionice:

Kakanj - Biljesevo (zavrsetak radova ljeto 2012)
Tunel Vijenca (zavrsetak 2014)
Gorica - Drivusa (zavrsetak jesen 2012)
Iskomadano i sporo, čovjek nema utisak da je to jedna dionica, kao da "fali" nešto između (zanemarimo "preskakanje" tunela).
(12/ 2013) je rok za Tunel Vijenca (30 mjeseci od 06/2011) a ne 2014
Post Reply