Da, ima i ta generalizacijaTeea wrote:istina ima i takvih.Bila sam u jednom dzematu naksibendija u Njemackoj oni takodjer se drze fundamenta vjere cak nece jesti nesto od hrane ako nema dokaza da je i to poslanik jeo i ako ne spada u zabranjenu hranu,ne slusaju muziku itd.. Ima ih ali eto valjda se ganeralzacija vazda vrsi prema vecini.arzuhal wrote:Recimo ja sam se izvjesno vrijeme družio sa sufijama kod kojih nema nikakvog plesa, muzike, klanjanja šejhovima, dozivanja mrtvih pokraj kaburova, probadanja, itd.
Čega je bilo? Pa namaza, zikra, učenja Kur'ana, predavanja, itd.
Eh, sad...jesu li sad te sufije PRAVE sufije jer nemaju onoga što se govori o njima (ili što praktikuju neki drugi), a imaju ono što se ne govori - to nije pitanje za mene, ja znam odgovor.
Sufizam
- arzuhal
#301 Re: Sufizam
- dr.Gonzo
#302 Re: Sufizam
Ako pretpostavimo da postoji zajednicki cilj, onda se komotno moze i pretpostaviti da postoje razliciti putevi koji vode ka tome cilju. Izgleda da muslimani uglavnom misle da je jedino Islam pravi put, a budisti ne misle da je Budizam jedini pravi put.SirOliver1 wrote: to sto ti ne vjerujes da je budizam apriori bolji od "drugih" vjera a deklarises se kao budista onda nesto nije uredu sa tvojim stavovima il ja ne poznajem budizam,a ako je tako u navedenom onda nesto nije uredu sa budizmom...
jer da bi ti sad otisao do odredjenog mjesta onda za to moras ici odredjenim putem i samo je taj put pravi...moze biti i razlicitih puteva ali moraju voditi ka jednom mjestu....
dakle Allah je odredio Put i odredio na koji nacin njime treba ici da bi se stiglo na odrediste,a oni koji nece tako ,nece nikad ni stici na odrediste bez obzira sto se to njima ne svidja....
Allah se nikom ne mora svidjeti ili ugoditi bilo kome,On od toga niti ovisi niti ima koristi...
dakle sve ti je receno i tako je kako je pa ti sad izvoli doci....
- SirOliver1
#303 Re: Sufizam
majstorski...arzuhal wrote:Recimo ja sam se izvjesno vrijeme družio sa sufijama kod kojih nema nikakvog plesa, muzike, klanjanja šejhovima, dozivanja mrtvih pokraj kaburova, probadanja, itd.
Čega je bilo? Pa namaza, zikra, učenja Kur'ana, predavanja, itd.
Eh, sad...jesu li sad te sufije PRAVE sufije jer nemaju onoga što se govori o njima (ili što praktikuju neki drugi), a imaju ono što se ne govori - to nije pitanje za mene, ja znam odgovor.
- SirOliver1
#304 Re: Sufizam
puno je ovdje pretpostavki,dakle ne mozemo predpsotaviti da je cilj isti jer Allah i Buda nisu isto niti ce bit...dr.Gonzo wrote:Ako pretpostavimo da postoji zajednicki cilj, onda se komotno moze i pretpostaviti da postoje razliciti putevi koji vode ka tome cilju. Izgleda da muslimani uglavnom misle da je jedino Islam pravi put, a budisti ne misle da je Budizam jedini pravi put.SirOliver1 wrote: to sto ti ne vjerujes da je budizam apriori bolji od "drugih" vjera a deklarises se kao budista onda nesto nije uredu sa tvojim stavovima il ja ne poznajem budizam,a ako je tako u navedenom onda nesto nije uredu sa budizmom...
jer da bi ti sad otisao do odredjenog mjesta onda za to moras ici odredjenim putem i samo je taj put pravi...moze biti i razlicitih puteva ali moraju voditi ka jednom mjestu....
dakle Allah je odredio Put i odredio na koji nacin njime treba ici da bi se stiglo na odrediste,a oni koji nece tako ,nece nikad ni stici na odrediste bez obzira sto se to njima ne svidja....
Allah se nikom ne mora svidjeti ili ugoditi bilo kome,On od toga niti ovisi niti ima koristi...
dakle sve ti je receno i tako je kako je pa ti sad izvoli doci....
postoje razliciti putevi ali ne kao zasebni nego kao autoput koji ima vise traka,oni su na nekim mjestima razliciti,ali vode na isto mjesto...dakle autoput je Serijat a trake su tarikati...
samim tim ako sam musliman ne mogu trvrditi da neko ko ne vjeruje Allaha moze do njega i doci jer je On,Uzviseni, jasno stavio do znanja kako se Njemu dolazi i sta se tim putem smije a sta ne smije raditi...JASNO I PRECIZNO!!!
Dakle Islam JESTE jedini pravi put!!!
- fatamorgana
#305 Re: Sufizam
Ovo naravno važi za tebe i istomišljenike ali ne važi i za osobe koji vjeruju drugačije, sretnoSirOliver1 wrote:
- dr.Gonzo
#306 Re: Sufizam
Drugim rijecima, istina je subjektivnaOvo naravno važi za tebe i istomišljenike ali ne važi i za osobe koji vjeruju drugačije, sretno
- arzuhal
#307 Re: Sufizam
Sir Oliver je dobro usmjerio stvar - nije riječ toliko o Putu, nego Cilju. Postoji li jednak i isti cilj e da bismo govorili koji je put (partikularno) ''bolji''?dr.Gonzo wrote:Drugim rijecima, istina je subjektivnaOvo naravno važi za tebe i istomišljenike ali ne važi i za osobe koji vjeruju drugačije, sretno
Sam ''put'' (bilo koji) može biti raskošniji, primamljiviji, lakši - od drugog ''puta'', ali šta to ima veze ako nije isti cilj?
Doroti se drži puta od žute cigle, svaki drugi vodi nečemu što nije njen cilj
- SirOliver1
#308 Re: Sufizam
ne,ne...Kur an je Knjiga poslata cijelom covjecanstvu,Muhammed s.a.v.s. je Poslanik svim ljudima...fatamorgana wrote:Ovo naravno važi za tebe i istomišljenike ali ne važi i za osobe koji vjeruju drugačije, sretnoSirOliver1 wrote:
sad je samo stvar hoces li ti u to vjerovat ili ne...
- fatamorgana
#309 Re: Sufizam
Neću, jednim dijelom i zbog osoba kao ti koji hoće da me prislile to nazor popijem kao riblje ulje,SirOliver1 wrote:ne,ne...Kur an je Knjiga poslata cijelom covjecanstvu,Muhammed s.a.v.s. je Poslanik svim ljudima...fatamorgana wrote:Ovo naravno važi za tebe i istomišljenike ali ne važi i za osobe koji vjeruju drugačije, sretnoSirOliver1 wrote:
- fatamorgana
#310 Re: Sufizam
Jedan od ciljeva ili bolje reći motiva u Islamu je da se izbjegne navodna paklena vatra i da su ode u navodni rajarzuhal wrote:Sir Oliver je dobro usmjerio stvar - nije riječ toliko o Putu, nego Cilju. Postoji li jednak i isti cilj e da bismo govorili koji je put (partikularno) ''bolji''?dr.Gonzo wrote:Drugim rijecima, istina je subjektivnaOvo naravno važi za tebe i istomišljenike ali ne važi i za osobe koji vjeruju drugačije, sretno
Sam ''put'' (bilo koji) može biti raskošniji, primamljiviji, lakši - od drugog ''puta'', ali šta to ima veze ako nije isti cilj?
gdje nas čekaju 70 ljepotica/hurija.
E sad, ja lično po svom karakteru i naravi mrzim strah i ne volim da me niko plaši, zato me i privlači budizam kao učenje jer pruža mogućnost osobođenja od istog.
A što se tiče nagrade, 70 hurija, s obzirom da ne podnosim također da budem rob vlastite strasti nego naprotiv
pokušavam da je prevaziđem, iskreno ne znam šta bi ja radio sa tim tolikim ženama, igrao bih s njima možda "Ne ljuti se čovječe" ... i zbog toga me budizam privlači, radi mogućnosti prevazilaženja vlastite požude.
Znači ne volim generalno da me iko tjera koristeći poznatu taktiku ili sredstvo štapa (strah od pakla) i mrkve (rajske
slasti), tako se tjeraju magarci, možda ja i jesam pas kako me ti nazva ali magarac sigurno nisam,
- bijela
#311 Re: Sufizam
čovjek te uopće nije tretirao.. spusti malo te boksačke rukavice, pišeš kao da ti je ovdje 99% ljudi ideološki neprijatelji.fatamorgana wrote:Neću, jednim dijelom i zbog osoba kao ti koji hoće da me prislile to nazor popijem kao riblje ulje,SirOliver1 wrote:
ne,ne...Kur an je Knjiga poslata cijelom covjecanstvu,Muhammed s.a.v.s. je Poslanik svim ljudima...
- fatamorgana
#312 Re: Sufizam
Ne volim arogantnost, vjerski fanatizam, netolerantnost i jednoumlje,bijela wrote:čovjek te uopće nije tretirao.. spusti malo te boksačke rukavice, pišeš kao da ti je ovdje 99% ljudi ideološki neprijatelji.fatamorgana wrote:Neću, jednim dijelom i zbog osoba kao ti koji hoće da me prislile to nazor popijem kao riblje ulje,SirOliver1 wrote:
ne,ne...Kur an je Knjiga poslata cijelom covjecanstvu,Muhammed s.a.v.s. je Poslanik svim ljudima...
- Diwan
#313 Re: Sufizam
ovdje se bas zaguzvalo
da malo posolim
U vjeri nema prisile, čak ni prema samome sebi, tako kaže Kur'an i učeni ljudi. Bez obzira na ubjeđenost i istinitost nečega, nitko ne može uzvjerovati u to bez Allahovog dopuštenja. Tako kaže Allah u Kur'anu.
Nastojanje Poslanika Muhameda a.s. da obznani vjeru u Jednog i Jedinog Boga, imala je i ima cilj da ljudima ukaže na put spasenja, na Put Istine i Put Božijeg zadovoljstva, jer Allah kaže u Kur'anu da je On zadovoljan da vam vjera bude Islam, tj totalna predanost i pokornost Njemu.
Nije problem što ljudi ne vjeruju da je Islam Pravi put, već što se ne vjeruje uopšte i ne priznaju se temeljne istine, negira se Božije postojanje i Objava, Njegovi poslanici itd.
Koje su to temeljne istine:
La ilahe illallah, Muhamedu resulAllah
Npr. Krščanstvo ne priznaje ovu istinu jer da prizna, morali bi je slijediti, i samim tim mnoge krščanske religiozne dogme više ne bi mogle biti priznavane kao istina, tako da Crkva kao institucija ne može prihvatiti nešto što bi srušilo njene vlastite temelje. Danas nažalost, ljudi slijede vjeru Crkve, vjeru institucije, a ne vjeru Boga.
Samo ljudi koji imaju svijest o Jednom i Jedinom Bogu, odnosno vjernici bilo koje skupine, jer Istina je za sve ljude, će Božijom voljom i Milošću, prihvatiti rijeći istine.
Al Imran, 199
Ima i sljedbenika Knjige koji vjeruju u Allaha i u ono što se objavljuje vama i u ono što je objavljeno njima, ponizni su prema Allahu, ne zamjenjuju Allahove riječi za nešto što malo vrijedi; oni će nagradu od Gospodara njihova dobiti. – Allah će zaista brzo račune svidjeti.
Reci: ”Vjerovali u njega ili ne vjerovali, oni kojima je još prije objavljivanja njegova dato znanje padaju licem na tle kad im se on čita, i govore: ’Hvaljen neka je Gospodar naš, obećanje Gospodara našeg
se ispunilo!’”
I padaju licem na tle plačući, i on im uvećava strahopoštovanje. (El-Isra, 107-109)
i polahko ljudi ...
da malo posolim
U vjeri nema prisile, čak ni prema samome sebi, tako kaže Kur'an i učeni ljudi. Bez obzira na ubjeđenost i istinitost nečega, nitko ne može uzvjerovati u to bez Allahovog dopuštenja. Tako kaže Allah u Kur'anu.
Nastojanje Poslanika Muhameda a.s. da obznani vjeru u Jednog i Jedinog Boga, imala je i ima cilj da ljudima ukaže na put spasenja, na Put Istine i Put Božijeg zadovoljstva, jer Allah kaže u Kur'anu da je On zadovoljan da vam vjera bude Islam, tj totalna predanost i pokornost Njemu.
Nije problem što ljudi ne vjeruju da je Islam Pravi put, već što se ne vjeruje uopšte i ne priznaju se temeljne istine, negira se Božije postojanje i Objava, Njegovi poslanici itd.
Koje su to temeljne istine:
La ilahe illallah, Muhamedu resulAllah
Npr. Krščanstvo ne priznaje ovu istinu jer da prizna, morali bi je slijediti, i samim tim mnoge krščanske religiozne dogme više ne bi mogle biti priznavane kao istina, tako da Crkva kao institucija ne može prihvatiti nešto što bi srušilo njene vlastite temelje. Danas nažalost, ljudi slijede vjeru Crkve, vjeru institucije, a ne vjeru Boga.
Samo ljudi koji imaju svijest o Jednom i Jedinom Bogu, odnosno vjernici bilo koje skupine, jer Istina je za sve ljude, će Božijom voljom i Milošću, prihvatiti rijeći istine.
Al Imran, 199
Ima i sljedbenika Knjige koji vjeruju u Allaha i u ono što se objavljuje vama i u ono što je objavljeno njima, ponizni su prema Allahu, ne zamjenjuju Allahove riječi za nešto što malo vrijedi; oni će nagradu od Gospodara njihova dobiti. – Allah će zaista brzo račune svidjeti.
Reci: ”Vjerovali u njega ili ne vjerovali, oni kojima je još prije objavljivanja njegova dato znanje padaju licem na tle kad im se on čita, i govore: ’Hvaljen neka je Gospodar naš, obećanje Gospodara našeg
se ispunilo!’”
I padaju licem na tle plačući, i on im uvećava strahopoštovanje. (El-Isra, 107-109)
i polahko ljudi ...
- arzuhal
#314 Re: Sufizam
Totalno pogrešno, fatamorgana. Pogotovo priča o hurijama, to traje još od srednjovjekovnih interpretacija islama od strane Crkve: islam obećava putene strasti...fatamorgana wrote:Jedan od ciljeva ili bolje reći motiva u Islamu je da se izbjegne navodna paklena vatra i da su ode u navodni rajarzuhal wrote:
Sir Oliver je dobro usmjerio stvar - nije riječ toliko o Putu, nego Cilju. Postoji li jednak i isti cilj e da bismo govorili koji je put (partikularno) ''bolji''?
gdje nas čekaju 70 ljepotica/hurija.
E sad, ja lično po svom karakteru i naravi mrzim strah i ne volim da me niko plaši, zato me i privlači budizam kao učenje jer pruža mogućnost osobođenja od istog.
A što se tiče nagrade, 70 hurija, s obzirom da ne podnosim također da budem rob vlastite strasti nego naprotiv
pokušavam da je prevaziđem, iskreno ne znam šta bi ja radio sa tim tolikim ženama, igrao bih s njima možda "Ne ljuti se čovječe" ... i zbog toga me budizam privlači, radi mogućnosti prevazilaženja vlastite požude.
Znači ne volim generalno da me iko tjera koristeći poznatu taktiku ili sredstvo štapa (strah od pakla) i mrkve (rajske
slasti), tako se tjeraju magarci, možda ja i jesam pas kako me ti nazva ali magarac sigurno nisam,
Cilj je Allahovo zadovoljstvo, zadovoljstvo našeg Gospodara Plemenitog, Gospodara svih svjetova, a sve ostalo je tek posljedica ispunjenja tog cilja (pozitivna ili negativna, sa naše strane motrena). I upravo za to sufije govore o onome kada On kaže JA i kada neko od nas kaže JA. To naše JA je razarajuće za Put. Zato se valja lomiti ego, taj nefs.
I pakao i džennet su tek dva stvorenja Njegova i ako bi oni bili po sebi cilj, čovjek promašuje istinu: kakva je radost džennet ako si Ti mnome nezadovoljan i kakav je to užas u džehennemu, ako sam Ti mio?
Pejgamber, alejhi-salatu we selam, molio je:
Allahu moj, utječem se Tvome zadovoljstvu od Tvoje srdžbe,
Tvome oprostu od Tvoje kazne,
utječem se Tebi od Tebe.
Ja Ti nisam u stanju iskazati hvalu koju zaslužuješ, Ti si onakav kao što si sam Sebe pohvalio!
Kakve, ba, hurije?
- bijela
#315 Re: Sufizam
arzuhal wrote: Kakve, ba, hurije?
- arzuhal
#316 Re: Sufizam
Ez-zewdžetu es-salihatu lejset mine-dunja!bijela wrote:arzuhal wrote: Kakve, ba, hurije?sadeka arzhl
Ispravi me ako pogrešno napisah, ali ovako nešto pročitah u jednom starom ćitabu. Ima hurije da popadaju kada se pojavi Allahova robinja koja se patila na ovom svijetu tuge i aluzija, Njemu sedždu činila, Njegovim imenom živjela i umrla. Zar ima tog srca koje će drukčije pomislit?
Na ovom svijetu su se sve žene napatile, a muslimanke haman duplo najmanje. Pa kako će to biti to, kako će izgledati kada joj njen Gospodar počat Svoju ukaže?
Ma nek priča ko šta hoće...svi pričaju...
- fatamorgana
#317 Re: Sufizam
Znači nema hurija, odma' mi lakše, neću morat igrat "Čovječe ne ljuti se"!arzuhal wrote: Kakve, ba, hurije?
(Znači ipak me komšije prevarile za te hurije, a jesu prezobrazni, danas ću im odma' reć' u lice)
- bijela
#318 Re: Sufizam
jašta radi... može li drugačije?arzuhal wrote: Ez-zewdžetu es-salihatu lejset mine-dunja!
Ispravi me ako pogrešno napisah, ali ovako nešto pročitah u jednom starom ćitabu. Ima hurije da popadaju kada se pojavi Allahova robinja koja se patila na ovom svijetu tuge i aluzija, Njemu sedždu činila, Njegovim imenom živjela i umrla. Zar ima tog srca koje će drukčije pomislit?
Na ovom svijetu su se sve žene napatile, a muslimanke haman duplo najmanje. Pa kako će to biti to, kako će izgledati kada joj njen Gospodar počat Svoju ukaže?
baš tako. da prostiš - goni sveMa nek priča ko šta hoće...svi pričaju...
meni sufizam, između ostalog, odgovara jer uvijek daje mogućnost da rahat budeš lud u očima ljudi
piće aška ti pij, vazda ga pio,
nek jarani kažu: Vid` divanije!
ili, prevedeno na engleski:
we're never gonna survive unless we get a little crazy
- arzuhal
#319 Re: Sufizam
O, ne, ima hurija, kako ne. Ali ja sam ovo tebi rekao obzirom da stremiš višoj spoznaji i ne želiš hedijom ili degenekom da te se motivira.fatamorgana wrote:Znači nema hurija, odma' mi lakše, neću morat igrat "Čovječe ne ljuti se"!arzuhal wrote: Kakve, ba, hurije?
(Znači ipak me komšije prevarile za te hurije, a jesu prezobrazni, danas ću im odma' reć' u lice)
- arzuhal
#320 Re: Sufizam
bijela wrote:
meni sufizam, između ostalog, odgovara jer uvijek daje mogućnost da rahat budeš lud u očima ljudi![]()
piće aška ti pij, vazda ga pio,
nek jarani kažu: Vid` divanije!
ili, prevedeno na engleski:
we're never gonna survive unless we get a little crazy
- fatamorgana
#321 Re: Sufizam
Ma onda garant samo za VIP-ove, opet nemam sreće, valjaće mi se ipak prosvjetliti ...arzuhal wrote:
O, ne, ima hurija, kako ne.
- arzuhal
#322 Re: Sufizam
Samo nemoj na onaj način kojeg je Sabit preporučio ljudima koji nikako ne mogu do njegafatamorgana wrote: ...valjaće mi se ipak prosvjetliti ...
- adnandus
#323 Re: Sufizam
Al-A’raf
185. I zašto oni ne promisle o carstvu nebesa i Zemlje i o svemu onome što je On stvorio, i da im se, možda, kraj njihov primakao? Pa u koje će riječi, ako ne u Kur’an vjerovati?
186. Koga Allah u zabludi ostavi, niko ga ne može na pravi put uputiti! On će ih ostaviti da u nevjerstvu svome lutaju.
185. I zašto oni ne promisle o carstvu nebesa i Zemlje i o svemu onome što je On stvorio, i da im se, možda, kraj njihov primakao? Pa u koje će riječi, ako ne u Kur’an vjerovati?
186. Koga Allah u zabludi ostavi, niko ga ne može na pravi put uputiti! On će ih ostaviti da u nevjerstvu svome lutaju.
- fatamorgana
#324 Re: Sufizam
Ako ti je ostalo krekera bilo bi mi od koristi na putu ....
- arzuhal
#325 Re: Sufizam
Dao bih ti sve krekere svijeta, samo kad bi ti već jednom napravio prvi korak na bilo kojem putufatamorgana wrote:Ako ti je ostalo krekera bilo bi mi od koristi na putu ....