Stadion reprezentacije BiH

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked

U kojem gradu bi trebala biti uradjena izgradnja/rekonstrukcija stadiona?!

Sarajevo
357
56%
Mostar
24
4%
Zenica
154
24%
Tuzla
35
6%
Jajce
15
2%
Bihac
8
1%
Banja Luka
21
3%
Travnik
9
1%
Brcko
7
1%
nesto drugo (navedite)
6
1%

Total votes: 636

burek_in_space

#301 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by burek_in_space »

NEKI POKAZATELJI PRIVRED./GOSPOD. I DRUGIH KRETANJA

Prosječna neto plaća u KM
02010 06-2011 07-2011 08-2011
804,37 821,70 814,16 826,72
Prosječna bruto plaća u KM
1.223,27 1.251,63 1.239,73 1.259,74
Zaposleni-Nezaposleni

02010

07-2011

08-2011

Zaposleni 438.949 442.226 440.201
Nezaposleni 360.512 367.113 369.644

Nakon ovakvog podatka, mislim da je svaka dalje pricha oko stadiona suvishna.
Baudelaire

#302 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by Baudelaire »

Ne znam baš da li ih zanima ulaganje u BiH. Sad svi Arapi koje imalo zanima fudbal ulažu u Premiership, a evo u novije vrijeme i u špansku Primeru.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#303 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by -LIBERO- »

burek_in_space wrote:NEKI POKAZATELJI PRIVRED./GOSPOD. I DRUGIH KRETANJA

Zaposleni-Nezaposleni

02010

07-2011

08-2011

A mislis da je bolja situacija u Makedoniji,Crnoj Gori,Srbiji,Rumuniji.... ;-)

Shvatam ja sta ti hoces da kazes,ali mogu se i sponzori naci...jedna tribina neka bude Merkator,Druga Sirbegovic,Treca Al Jazeera ili po imenu nekog seika (lupam ova imena,naravno).

Moze se,samo treba krenuti organizovano sa dobrim kadrovima i "domacinski" k'o da kucu svoju gradis :D
Last edited by -LIBERO- on 12/11/2011 18:40, edited 1 time in total.
slobodni armirach

#304 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by slobodni armirach »

svi bi sad ne Old Traforde pravili, a 'strucnjaci' ne govore ko ce placati odrzavanje novih stadiona, ili kojekakvih megolamaskih rekonstrukcija.

Skenderija se pati sa svojim odrzavanjem kao i vecina drugih sportskih objekata, pa cak i novoizgradjeni imaju problema sa financiranjem.

milioni iz dijaspore, :lol: :lol: :lol: :lol: mojne zajebavat
burek_in_space

#305 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by burek_in_space »

-LIBERO- wrote:
A mislis da je bolja situacija u Makedoniji,Crnoj Gori,Srbiji,Rumuniji.... ;-)

Shvatam ja sta ti hoces da kazes,ali mogu se i sponzori naci...jedna tribina nka bude Merkator,Druga Sirbegovic,Treca Al Jazeera ili po imenu nekog seika (lupa ova imena,naravno).

Moze se,samo treba krenuti organizovano sa dobrim kadrovima i "domacinski" k'o da kucu svoju gradis :D
Objasnih nedavno za Makedoniju i Crnu Goru.
Srbija ima Marakanu kao zaostavshtinu SFRJ plus JNA u koji Partizan redovno ulazhe jer igra skoro svake godine evropska takmichenja.
U Rumuniji su klubovi privatizovani, i nalaze se u rukama njihovih mocnika, kojima je u interesu da ulazhu u stadione klubova chiji su vlasnici.
Bosnolog

#306 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by Bosnolog »

redred wrote:Tacno tako! Ako razvalimo portugalce i ako odemo na EP nase utakmice ce biti pracene sledecih kwalifikacija vrlo pazljivo. Siguran sam da bi se moglo stupiti u kontakt preko nekih veza koje Bosanci bez sumnje imaju sa Arapskim Emiratima, Katarom, Abu- Dabijem i uklopiti ugovor:
"Vi nama izgradite stadion a vi dozivotno imate na nasem stadionu pravo reklamisati 50% svih reklama na billboardima"
Tako kada igra Bosna protiv Spanije, Nizozemske, Njemacke, Engleske... fino ce se igrati na stadionu na kojem ce pisati:

Image

Ti arapi imaju para. Njima je vazno samo da zarade a zaradit ce sigurno. Isplatit ce im se ta reklama.

Evo nam juce taze otvorene jedne od najvecih Svijetu TV kuce sa sjediste u Sarajevu za Balkan, preko koje treba dovesti arapagose da nam pomognu da rekonstruisemo i izgradimo nove stadine za nasu reprezentaciju,...Usput im obecati da ce mo im napraivti bolje reprezentacije u njihovim zemaljama izvozom nasih trenara i igraca te usput ih nagovoriti da nam otkupe premijerske klubove,bice mnogo lakse ako se kvalifikujemo na EU sto ce biti odskocna daska za ovo o cemu pisemo,...... :roll:

udrch

#307 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by udrch »

burek_in_space wrote:NEKI POKAZATELJI PRIVRED./GOSPOD. I DRUGIH KRETANJA

Zaposleni-Nezaposleni

02010

07-2011

08-2011

Prema ovim podacima, plata raste iz mjeseca u mjesec, broj zaposlenih raste, a gledajući porast i ovih nezaposlenih rekao bih i da demografski dobro stojimo..
sinuhe

#308 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by sinuhe »

Bosnolog uvijek ima velike ideje :mrgreen:
burek_in_space

#309 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by burek_in_space »

udrch wrote:
Prema ovim podacima, plata raste iz mjeseca u mjesec, broj zaposlenih raste, a gledajući porast i ovih nezaposlenih rekao bih i da demografski dobro stojimo..
Zemlja u kojoj je broj zaposlenih neznatno veci od broja nezaposlenih, u kojoj neto plata pokriva tek 2/3 potroshachke korpe (koja se izrachunava po najnizhim cijenama), nema pravo na ovu vrstu luksuza.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#310 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by -LIBERO- »

burek_in_space wrote:
udrch wrote:
Zemlja u kojoj je broj zaposlenih neznatno veci od broja nezaposlenih, u kojoj neto plata pokriva tek 2/3 potroshachke korpe (koja se izrachunava po najnizhim cijenama), nema pravo na ovu vrstu luksuza.
Pa ne traze se ulaganja od 50-80 miliona maraka/eura. Trazi se obnova i osposobljavanje jednog od tri stadiona.

Slazem se, drzava tesko da moze ucestvovati u vecem dijelu svega toga,neke dozvole za izgradnju bez cekanja,porezi,tenderi... slicne stvari tu mogu pomoci da se sve to zavrsi bez zastoja

Mislim da se treba okrenuti privatnom i interesnom ulaganju,gdje bi se pronasle firme i investitori koji bi vidjeli svoj interes u necemu takvome.
redred

#311 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by redred »

burek_in_space wrote:
udrch wrote:
Da ali ako jednu utakmicu "Bosna - Spanija" gleda 150.000 ljudi od Argentine i Brazila do Kine i Japana... onda je nekom bogatom arapu itekako u interesu da se na tom stadionu "relativno jeftino" vrte reklame:

Image
The 51st State

#312 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by The 51st State »

solidarno ulaganje drustveno-politickih zajednica koje vole zemlju od 10-tak miliona maraka u Bilino polje rjesava sa nulom problem sa stadionom, sa tim parama moze se izgraditi, natkriti, jug i sjever, te prosiriti i natrkriti istok.
ali....
sinuhe

#313 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by sinuhe »

Mozda ne zele da ih se asocira sa Bosnom.
Najbolji su ovi, vide moze Arsenal pa hajmo i mi. Sta ti znas ko je Fly Emiratesu ciljana grupa, na cemu grade imidz itd.
burek_in_space

#314 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by burek_in_space »

-LIBERO- wrote: Pa ne traze se ulaganja od 50-80 miliona maraka/eura. Trazi se obnova i osposobljavanje jednog od tri stadiona.

Slazem se, drzava tesko da moze ucestvovati u vecem dijelu svega toga,neke dozvole za izgradnju bez cekanja,porezi,tenderi... slicne stvari tu mogu pomoci da se sve to zavrsi bez zastoja

Mislim da se treba okrenuti privatnom i interesnom ulaganju,gdje bi se pronasle firme i investitori koji bi vidjeli svoj interes u necemu takvome.
Da se mene krivo ne shvati, i ja bih volio da imamo neku mini Allianz arenu, koja odgovara FIFA/UEFA standardima, ali mislim da sam mrvu realniji od ostalih koji zagovaraju ovo ulaganje. Vi kazhete zashto ne bi moglo, a ja kazhem: zashto ne, ali odakle pare?! :-)
I ovo shto spominjesh drzhavu, da je htjela, mogla je do sada zavrshiti bar 5 KM autoputa koji direktno donosi investicije, ali znamo vec kako stojimo na tom polju.
Bosnolog

#315 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by Bosnolog »

sinuhe wrote:Bosnolog uvijek ima velike ideje :mrgreen:

Arapi imaju lovu a mi dobru robu od fine bosanske pitke vode i have do velikih igraca i trebara,eto kus' bolje za "Halal turizam" :mrgreen:

Pa najace i najace klubove u Evropi drze arapagosi kupljni ili sponzonirani petrodolarskom lovom,....

Bosna im moze biti evropsko ostrvo nesto kao "Dubai",....ali sa nasim debilsko pljackarskim ogranicenin i nepismenim kvazi politickim uhljupima nece da imaju posla jer su jad,sitnosicardzije i varalice,.... ;-)
redred

#316 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by redred »

sinuhe wrote:Mozda ne zele da ih se asocira sa Bosnom.
Najbolji su ovi, vide moze Arsenal pa hajmo i mi. Sta ti znas ko je Fly Emiratesu ciljana grupa, na cemu grade imidz itd.
Dao sam samo ideju. Nezaboravimo da je Bosmalova zgrada kostala 80 miliona eura. A izgradjena je zato sto je obicni student Bosanski lobirao za Bosnu u Maleziji.

Dovoljno je da jedan Bosanac poprica malo sa nekim Emirtskim princem i da se nadje zajednicki interes. Ti ljudi imaju milijrde. Oni su htijeli dati 200 milijardi za najvecu luku SAD-a. Da je kupe "just like that". Ulazu na sve strane.

Kljuc je u Lobiranju! U vezi!

Znati se prodati!
sinuhe

#317 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by sinuhe »

Mi smo slabi sa menadzmentom svakako i u dvadeset godina smo se petljali sa nekavim ublehasima kao sa prilozenog snimka i to je vrh. U drzavu i investitore se ne uzdam. Jedino nasi momci dobre volje koji su zaradili pare posteno mozda nesto poguraju.
mistek

#318 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by mistek »

Nije to ni iz bliza tako jednostavno i kad neko daje pare ;-) Prvo, jer svi ti investitori hoće da znaju gdje daju pare i kako. A kod nas ne postoji onaj koji hoće pošteno. Svi hoće da se ugrade, da nešto uzmu. E tako nećemo nikad ništa uraditi.
Želji je namah poslije rata nuđena rekonstrukcija Grbavice, izgradnja istočne tribine, s nekom vrstom koncesije za poslovne prostore ispod tribine, u periodu 10 godina. Taj period bi već odavno prošao, a stadion ostao Želji. Od toga nije bilo ništa. Ako griješim, nek' me neko ispravi. Mislim da je i prije par godina bilo sličnih ponuda i opet ništa.
Što se toga tiče, mislim da je Grbavica 10x atraktivnija ulagačima nego Bilino Polje. Ipak se radi o Sarajevu, finoj lokaciji, plus mogućnost ovog poslovnog prostora.

Sada, utakmice se trebaju igrati na Koševu. Opaliti nove stolice na zapadu. Nije to uopšte velika investicija. Čak da zamjene stolice i na istoku. Ušminkati malo neke stvari, semafor, novinarska mjesta. Da naprave kakvu akciju, besplatno bi se javilo raje, volontera, da zamjeni stolice, ofarbaju neke stvari i slično. To su užasno male investicije na nekom većem nivou. Zamjeniti travu na stadionu, ali ne dozvoliti da mjesec po mjenjanju bude koncert i sve ode u nepovrat. Ne znam kolika je cijena toga, ali siguran sam da za milion-dva može se postići puno toga. Ne savršeno, ali mnogo bolje.
Ponosan

#319 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by Ponosan »

Ovaj stadion je najlakse rekonstruisati,prije svega dograditi juznu i sjevernu tribinu ,tako da kapacitet stadiona bude 20 000 mjesta,to je najmanja investicija,od 2-3 miliona KM,zatim napraviti dobru podlogu i promjeniti travnjak.. ova reprezentacija se zaista ne moze vise brukati na minijaturnim stadionima od 13.500 mjesta,pa Farski Otoci igraju na boljem stadionu,iako imaju stanovnika kao predgradje u Zenici...

Image

Uploaded with ImageShack.us
Dide

#320 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by Dide »

Ponosan wrote:Ovaj stadion je najlakse rekonstruisati,prije svega dograditi juznu i sjevernu tribinu ,tako da kapacitet stadiona bude 20 000 mjesta,to je najmanja investicija,od 2-3 miliona KM,zatim napraviti dobru podlogu i promjeniti travnjak.. ova reprezentacija se zaista ne moze vise brukati na minijaturnim stadionima od 13.500 mjesta,pa Farski Otoci igraju na boljem stadionu,iako imaju stanovnika kao predgradje u Zenici...

Image

Uploaded with ImageShack.us
Ja mislim da bi to bilo idealno rješenje, stadion u Zenici bi bio fantastičan kad bi se ove dvije tribine nadogradile kao što su u Podgorici.
udrch

#321 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by udrch »

Treba sačekati utorak, pa da se plasiramo, pa da mlatnemo jedno 7,8 miliona eura od plasmana i učestvovanja na prvenstvu, pa onda valjda možemo očekivati da ovaj komitet nešto i uloži u neki veći objekat, Koševo ili Bilino polje, svejedno mi je, samo da je brate bar za 10 milja veći..
Sve osim Koševa i Bilinog je potpuno nerealno očekivati da bude u bilo kakvim planovima..prije svega Grbavica, pa to je faktički privatni stadion..
lajkujMe

#322 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by lajkujMe »

Realno gledajuci nijedan jedini stadion u BIH nije isplativ dugorocno za rekonstrukciju, ako se gleda dugorocno 30-40 godina najbolje bi bilo jednostavno novi stadion izgraditi.
Danas sam gledao prilog u BHT meni se cini kako bi novi stadion kostao izmedzu 250-500 mln eura sto je meni probudilo ljutnju na kretena koji je taj prilog postavio on bi da mi gradimo wembley u pckm.

nama treba jedan pristojan stadion s 25.000 do 30.000 gledalaca taj stadion mora imati krov na svim tribinama i bezprijekorno ispunjavati svaki zahtjev uefe i fife, također taj stadion mora biti malo elegantan nasi stadioni s vanjske strane izgledaju gore nego s unutrasnje a i izgledali su tako lose kad su stadioni tek napravljeni, grbavica, kosevo, bilino polje sve je to ruzno i ne zna se sta je ruznije.
BHF_Manijak

#323 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by BHF_Manijak »

:lol: :lol: :lol: :lol: Cuj 250miliona eura!!! :lol: :lol: :lol: Pa Mainz i Hoffenheim izgradise extra dobar stadion za 50milona eura a taj nesto sere, jedino ako nece kakvu Arenu auf Schalke gradit ili Allianz arenu! :roll: :zzzz:
quasar

#324 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by quasar »

Ma taj je sracunao i pokretni krov i tribine.

Meni je Bilino polje najbolje mjesto za stadion reprezentacije. Vec ima tradiciju, a Bilino polje je i bitno istorijsko mjesto za srednjevjekovnu Bosnu, pa je tu simbolika velika, kao i patriotski naboj i znacaj.

Ovdje ima dovoljno mjesta da se dizu tribine, a zasto bi sve i bilo u Sarajevu. Stadion reprezentacije bi upravo zbog periodicne navale navijaca na grad, moglo donositi i solidan prihod opstini Zenica, trgovcima, ugostiteljima, hotelijerima.

Grbavica je stjesnjena u naselju i medju privatnim kucama i ne znam kako je uopste zamisljeno da se izgradi, a o Kosevu je suvisno pricati kao o fudbalskom stadionu. Tuzla i Mostar, ne znam, mozda i to uzeti u obzir. Kad bi mogli praviti dva, ja bih rekao Bilino Polje i Vrapcici. Za jesenje utakmice bi Mostar bio bolji. Posto ne mozemo praviti ni pola od jednog, onda problemu treba prici studiozno i sa projektom i fazama, ovisno od sredstava, ali da se za cilj uzme stadion od bar 30k stolica, pa korak po korak. Da se zna koliko koja faza kosta i da se onda radi na sredstvima, preko donacija, sponzorstva itd.
drTooth

#325 Re: Stadion reprezentacije BiH

Post by drTooth »

quasar wrote:Ma taj je sracunao i pokretni krov i tribine.

Meni je Bilino polje najbolje mjesto za stadion reprezentacije. Vec ima tradiciju, a Bilino polje je i bitno istorijsko mjesto za srednjevjekovnu Bosnu, pa je tu simbolika velika, kao i patriotski naboj i znacaj.

Ovdje ima dovoljno mjesta da se dizu tribine, a zasto bi sve i bilo u Sarajevu. Stadion reprezentacije bi upravo zbog periodicne navale navijaca na grad, moglo donositi i solidan prihod opstini Zenica, trgovcima, ugostiteljima, hotelijerima.

Grbavica je stjesnjena u naselju i medju privatnim kucama i ne znam kako je uopste zamisljeno da se izgradi, a o Kosevu je suvisno pricati kao o fudbalskom stadionu. Tuzla i Mostar, ne znam, mozda i to uzeti u obzir. Kad bi mogli praviti dva, ja bih rekao Bilino Polje i Vrapcici. Za jesenje utakmice bi Mostar bio bolji. Posto ne mozemo praviti ni pola od jednog, onda problemu treba prici studiozno i sa projektom i fazama, ovisno od sredstava, ali da se za cilj uzme stadion od bar 30k stolica, pa korak po korak. Da se zna koliko koja faza kosta i da se onda radi na sredstvima, preko donacija, sponzorstva itd.
A kao Bilino Polje nije stiješnjeno, sve zgrade okolo...
Grbavica ima sasvim dovoljno prostora da se izgradi, kada bi sve tribine bile kao sto je sjever, ono bi bio odlican stadion....
Ovo, oko studioznosti se u potpunosti slazem... raditi u fazama, bitno je zapoceti, pa ce se nekad zavrsiti !
Locked