Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
poznanik

#301 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by poznanik »

sijedi wrote:
sijedi wrote:
Međutim, i građani Sarajeva, za period 1996.-2011. god. duguju ViK-u oko 75 mil. KM, a za taj novac danas bi bio izgrađen vodozahvat na rijeci Bosni, i vjerovatno relizirani i mnogi drugi projekti, što znači da danas ne bi bilo redukcija zbog smanjenog dotoka pijaće vode.
ovo je vec napravljeno,ali ni Bosne nema(mislim na rijeku)

Na kojoj lokaciji je već napravljeno?
žulijan asanž

#302 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by žulijan asanž »

piatc wrote:ama covjece susa je i u mostaru i u tuzli i u banja luci i u zagrebu i u beogradu i u becu pa ljudi nemaju redukcije vode, vodovodna infrastruktura nam je u k**cu, u tome je problem
:thumbup:

s ovim se potpuno slažem.
sinuhe

#303 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sinuhe »

Pa na onim temama o vodi kao bogatstvu BiH prica ide kako zaraditi lako pare a ne kako dovesti vodu do ljudi. Pa nama je osamdeset i neke podvig bio dovesti vodu do Bosanskog Petrovca :-)
A_I_

#304 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by A_I_ »

piatc wrote:
A_I_ wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Ja jednako govorim da je suša, a kada se na to dodaju gubici, eto ti ga.
NIje dobre kiše bilo ima 7 mjeseci...ali ono, da pada nekoliko dana, i da bude oblačno.
Eto, sjećate li se vi kada je u Sarajevu pala kiša, ali ono da je fino se ispadala, a ne da je pokupila prašinu?!
Pogledajte tokove rijeka, katastrofa jedna!
Zadnje velike kise bile su u totalno nenormalno vrijeme - krajem Jula. Nakon toga opet se prakticno vratilo ljeto i zadrzalo takvo toplo i suho vrijeme kroz citavu jesen :!:
A jos prije toga - na proljece i pocetkom ljeta bila je susa pa se pcelari, travari i poljoprivrednici odavno zale na slabe rezultate tj. 'berbu' ove godine.

BiH, a pogotovo srednja Bosna je na dobrom geografsko-klimatskom polozaju pa su nas dugo zaobilazili prvi znaci radikalnih klimatskih promjena koje su stvarnost u nekim dijelovima svijeta vec godinama unazad !
Nismo ni duboko u unutrasnjosti kontinenta a ni direktno na moru. Imamo bruku planina koje blokiraju talase hladoce sa sjevernih ravnicarskih dijelova i toplote s juga. Dovoljno planina tako da pitka voda bude izdasna cak i u uslovima susa po drugim zemljama ali pod uslovom manjeg broja stanovnika (pogotovo ne koncentrisanog kao sto je to u Sarajevu - >400.000 zguzvano u 30km2) i jos bitnije - pod uslovom prestanka unistavanja SUMA na okolnim planinama Igmanu, Bjelasnici, Treskavici, Jahorini, Trebevicu...) i hitne ponovne sadnje unistenih sumskih povrsina prije nego tlo nepovratno erodira.
Dzabe su nam sva korita rijeka i sve planine kad nema suma i zemljista koje pomalo otpusta silne kolicine vode a koja onda treba da puni ta korita i famozno Bacevo.

U svijetu zadnjih nekoliko godina intenzivirale su se posljedice naseg mnozenja ko miseva na klimu i ekosistem.

-Nenormalno jake i duge ekstremne hladnoce proslih zima u nordijskim zemljama (-30 do -40 C)

-Nenormalno zestoke poplave u Burmi, Pakistanu, Australiji, prije toga cak i u srednjoj i zapadnoj Evropi

-Nenormalno jake suse u Rusiji(zbog cega je cijena brasna bila skocila za preko 50%), pojedinim dijelovima SAD-a, Africi.

Samo ove godine desile su se nenormalno jake snjezne oluje u jednom dijelu SAD-a dok je u isto vrijeme u drugim dijelovima vladala susa koja se nastavila preko citavog ljeta. U Texasu je prvo zimus pao snijeg sto je teska rijetkost, da bi na proljece i ljeto nastupila teska susa.
U Australiji i Tajlandu nikad zabiljezene poplave dok se u Pakistanu vec i ponavljaju poplave jednako nenormalnih proporcija.
Sad vec visegodisnja africka susa ove godine pokazala je svoje posljedice najvise u podrucju oko Sudana.

Mi smo imali poplave u Podrinju, nenormalno jak i velik grad cini mi se u srednjoj Bosni, i vec spomenute suse i nenormalno obilne kise krajem Jula.
Rezultat tih susa su silni pozari oko Trebinja, ogromne razmjere (podmetnutog) pozara u Nacionalnom parku Hutovo blato na tlu koje bi trebalo biti mocvarno!, i na kraju dolazimo do ove nestasice vode jer su planine suhe a sume se sve intenzivnije krce.
Prosle godine sam se nagledao unistavanja sume na Treskavici a ove godine masovne sjece sume po Zelengori (koja Neretvi daje vodu!). A znamo kakakva je situacija s Neretvom zadnjih mjesec-dva pocevsi od suhog korita gornjeg dijela iznad Uloga pa preko Konjica i sablasnog rugla zvanog Jablanicko jezero. Jos na Igmanu i Visocici asfaltiraju put za dodatno krcenje sume!

Hocemo lagodan zivot bez da placamo STVARNE troskove resursa koje nemilice koristimo kao da su od boga dati (posebna je prica o odnosu bajki zvanih svete knjige prema prirodi kao necem potcinjenom, manje inteligentnom i bogom datom covjeku kao posebno uzdignutom i bitnom bicu).

E pa STVARNI troskovi s odgodom pocinju pristizati na naplatu. Klimatske anomalije(citaj ekstremi) brze nego mislimo postace nasa svakodnevnica bez mogucnosti otkazivanja 'aranzmana' i ponistavanja 'naplate' s Prirodom.

Sad opet beeekecite na ViK kao dezurnog krivca za posljedice unistavanja ekosistema koje pocinjemo i mi u ovako vodom bogatoj zemlji osjecati.
ama covjece susa je i u mostaru i u tuzli i u banja luci i u zagrebu i u beogradu i u becu pa ljudi nemaju redukcije vode, vodovodna infrastruktura nam je u k**cu, u tome je problem :x
A_I_

#305 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by A_I_ »

Iz ViK kazu da je pukla cijev kod Imzit pumpe. Nije valjda ona glavna dolazna za vodovod na brdu koju su izmjestali kod kruznog toka :-)
ekstrakt

#306 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by ekstrakt »

A_I_ wrote:Iz ViK kazu da je pukla cijev kod Imzit pumpe. Nije valjda ona glavna dolazna za vodovod na brdu koju su izmjestali kod kruznog toka :-)
Jeste. Upravo ta. Javljali maloprije na radiu čak i da je toliko poplavljena ulica da su obustavili saobraćaj.
Eto toliko je glavešinama stalo do vode i do uštede na istoj, imamo dovoljno da sebi možemo priuštiti napuknuće cijevi i gubitke ko zna koliko vode. :twisted: I građani će to platiti i niko od onih koji su do toga doveli neće biti odgovoran.
nosara

#307 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by nosara »

Metropola... :lol:
alica.k

#308 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by alica.k »

nosara wrote:Metropola... :lol:
da nam je jos jedna imali bi metrocijelu, ko svi ljudi
sheilak

#309 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sheilak »

alica.k wrote:
nosara wrote:Metropola... :lol:
da nam je jos jedna imali bi metrocijelu, ko svi ljudi
ma, ni tad. bio bi samo dupli belaj.
Max Bunker

#310 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Max Bunker »

sijedi wrote:
link wrote:ima vode, ali valjda nema dovoljno struje da pokrece pumpe, stednja, dugovanja, ovo ono.

nažalost vode nema, i ne štedi se struja, znam iz pouzdanog izvor.
Ja opet iz isto tako, pouzdanog izvora cuh da su problem instalacije a ne susa.
Neku noc, slicnu pricu potvrdise i ovi iz vodovoda na TVSA.
A_I_

#311 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by A_I_ »

Max Bunker wrote:
sijedi wrote:
link wrote:ima vode, ali valjda nema dovoljno struje da pokrece pumpe, stednja, dugovanja, ovo ono.

Problem je i jedno i drugo. Samo sto djeca betona najcesce nisu svjesni svoje prirodne okoline i nisu sposobni razmisljati o klimatskim promjenama. Jesen prodje i zima dodje a kisa, koje su normalne za jesen, ni na mapi.
Problem nastaje kad vise nema dovoljno vode za onih 70% gubitka pa i onih 30% nije dovoljno za svo stanovnistvo ovog prenapucenog i ucmalog grada.
davorp7

#312 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by davorp7 »

Od 12h Breka nema vode :x :x :x nije mi jasno da nema nikakvih obavijesti kad voda nestaje da se ljudi znaju pripremiti, ovo je nenormalno :x
nosara

#313 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by nosara »

davorp7 wrote:Od 12h Breka nema vode :x :x :x nije mi jasno da nema nikakvih obavijesti kad voda nestaje da se ljudi znaju pripremiti, ovo je nenormalno :x
Iskljucuju vodu kako im se kurcu cefne, a i grijanje nije ni blizu onog kako bi trebalo bit... To je pritisak na gradjane, a ja sam ubijedjen da je dogovoren sa jebenom vladom jebenog kantona... Kad sve poskupi onako kako su planirali, bice i vode i toplote... :x
davorp7

#314 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by davorp7 »

Vratila se voda... bilo bi divno da nas barem obavijeste kad već ne mogu omogućiti da imamo vodu cijeli dan.... vjerojatno previše očekujem :lol:
vjesticanametli

#315 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by vjesticanametli »

na dobrinji jucer ujutru nije bilo a danas jedva curka mamuuuuuuuuuuuuu vam viseeeeeeeee stoko :x :x :x
A_I_

#316 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by A_I_ »

vjesticanametli wrote:na dobrinji jucer ujutru nije bilo a danas jedva curka mamuuuuuuuuuuuuu vam viseeeeeeeee stoko :x :x :x
Da, pritisak je nikakav - plinski bojler uopste ne radi :roll:
Eleonora

#317 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Eleonora »

vjesticanametli wrote:na dobrinji jucer ujutru nije bilo a danas jedva curka mamuuuuuuuuuuuuu vam viseeeeeeeee stoko :x :x :x
Ja sam isto na Dobrinji. Od sinoc nemam vode!!! Cak ni ne curka.... :x
sijedi

#318 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sijedi »

poznanik wrote:
sijedi wrote:
sijedi wrote:
Međutim, i građani Sarajeva, za period 1996.-2011. god. duguju ViK-u oko 75 mil. KM, a za taj novac danas bi bio izgrađen vodozahvat na rijeci Bosni, i vjerovatno relizirani i mnogi drugi projekti, što znači da danas ne bi bilo redukcija zbog smanjenog dotoka pijaće vode.
ovo je vec napravljeno,ali ni Bosne nema(mislim na rijeku)

Na kojoj lokaciji je već napravljeno?
na onom mjestu na kome je i predviđen (studija JICA), malo iznad Rimskog mosta(uzvodno).Bilo na kantonalnoj TV prije nekoliko godina...
Last edited by sijedi on 04/12/2011 17:50, edited 1 time in total.
sijedi

#319 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sijedi »

Max Bunker wrote:
sijedi wrote:

Zar se može vjerovati nekome, ko hoće da poveća cijenu vode građanima, koji ...
ekstrakt

#320 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by ekstrakt »

http://www.zurnal.info/home/index.php?o ... &Itemid=27

Znači vode ima, a mi ćemo je imati nakon što poskupi 103,39% :x
O'zone
Globalni moderator

#321 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by O'zone »

ekstrakt wrote:http://www.zurnal.info/home/index.php?o ... &Itemid=27

Znači vode ima, a mi ćemo je imati nakon što poskupi 103,39% :x
Uuuuu kako bih volio da se ovo ostvari! Jer bolje nismo ni zaslužili.
semso_bonaparte

#322 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by semso_bonaparte »

Ja se pravo dvoumim da ne placam vise vodu.
A ako poskupi jos jedan argument vise da je ne placam.
Eleonora

#323 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Eleonora »

Jooj dodje mi da ubijem nekoga. :x :D Ovo nema stvarno smisla...
Dasi

#324 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dasi »

Sto sam glasao za SDP, glasao sam. Eto im Music i Hadzic i brat od Niksica, daleko im kuca od moje. Jutros sam nosio cetkicu i kaladont na posao, jebem ih u onu socijalnu crvenu ruzu. :x :x :x :x
O'zone
Globalni moderator

#325 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by O'zone »

Dasi wrote:Sto sam glasao za SDP, glasao sam. Eto im Music i Hadzic i brat od Niksica, daleko im kuca od moje. Jutros sam nosio cetkicu i kaladont na posao, jebem ih u onu socijalnu crvenu ruzu. :x :x :x :x
Nije ruža nego .... od puža :mrgreen:
Post Reply