Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#301 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
Benzinac 1.6 od 120 konja ima slicne probleme kao i THP motori. Ustvari to je isti motor,samo nema turbinu.
Ako se uzima benzinac,gledati onaj sa 110 KS,ako uopste postoji u tom autu.
Ako se uzima benzinac,gledati onaj sa 110 KS,ako uopste postoji u tom autu.
-
ado-šampion
#302 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
Vidim, nabrojao si sve probleme sto si procitao ovdje na temi. O EGRu koji se ne cisti sam ja pisao prije koju stranicu btw., vjerovao ne iz iskustva a ne prepisao s foruma, a ti si to onda fino prepisao.NediM17 wrote:Nije, nego sam se ugledao na tebe i poceo citati renomirane auto casopise i odatle kupim svu pamet u vezi automobila.ado-šampion wrote:Mozda je covjek konto da ima dizel i sa 110/112 KS? Tim prije sto s obzirom koliko ima tih jacih treba bas naletiti na verziju s 90/92 KS.
O tim problrmima znas iz iskustva ili si sad procito na temi kao i obicno?
Pa veli kad nemam konkretan odgovor, daj da lupim nesto sto nema veze s pricom. To je ono kad na kraju kad vise nemas odogora kazes nekom "sta ti znas vidi ti glave", to je isto sto i ovo tvoje za casopise.
-
channel10
#303 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
Sta sad i benzinac ne valja?
-
NediM17
#304 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
Ma nema sta, ti si mag ovog podforuma i bog za PezOVA i 1.6 HDi, i samo ti znas sve o tom motoru. A zamisli da ti buraz vozi na plin kao ja, pa kad je ustedio za turbine i EGR-ove na dizelu, na plinu bi do sada isplatio auto.ado-šampion wrote:Vidim, nabrojao si sve probleme sto si procitao ovdje na temi. O EGRu koji se ne cisti sam ja pisao prije koju stranicu btw., vjerovao ne iz iskustva a ne prepisao s foruma, a ti si to onda fino prepisao.NediM17 wrote:Nije, nego sam se ugledao na tebe i poceo citati renomirane auto casopise i odatle kupim svu pamet u vezi automobila.ado-šampion wrote:Mozda je covjek konto da ima dizel i sa 110/112 KS? Tim prije sto s obzirom koliko ima tih jacih treba bas naletiti na verziju s 90/92 KS.
O tim problrmima znas iz iskustva ili si sad procito na temi kao i obicno?Ja napisah sta znam o HDI iz licnog iskustva. Za nepune 4 godine na gorivu ustedjen i EGR i da ostane jos pride za turbinu, podloske, itd.
Po tebi svaki dizelas osim kosookih je nezagrnuti mejt a sve iz iskustva s foruma.
![]()
Pa veli kad nemam konkretan odgovor, daj da lupim nesto sto nema veze s pricom. To je ono kad na kraju kad vise nemas odogora kazes nekom "sta ti znas vidi ti glave", to je isto sto i ovo tvoje za casopise.
A ja kad sam vozao CR dizele, krajem 20og vijeka, ti vjerovatno nisi jos ni imao dozvolu, i imam iskustva sa raznim, sto direktnog, sto na druge nacine bliskog (a to nisu forumi
Sto se tice "mog stava" da je svaki dizel "osim kosookih nezagrnuti mejt", to si ti izvukao kao zakljucak, ali kad bolje razmislim i nije daleko od istine, a to se narocito odnosi na tvoj i na burazov ti.
-
ado-šampion
#305 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
Haha dobar si.
I kakve veze ima cijela ta prica i to sta si ti vozao kad ja nisam imao vozacku s PSA 1.6 HDI motorom?
Osim onog "hamo vidi mu glave". Nalupao si sve sto si bilo gdje procitao ili cuo o 1.6 HDI motorima, od sita, preko podloski, preko EGRa koji se ne cisti (koji je zanimljivo spomenut na istoj ovoj temi isti dan), napljuvao se, siguran sam bez ikakvog direktnog iskustva s tim motorom. Osim ako neko vidi vezu izmedju PSA 1.6 HDI motora 2006.-2010. s CR motorima sto si ti vozao '99.
Moj Nedime, sizifov je posao kad na osnovu prica na forumima raspravljas s nekim ko o datoj temi ima direktno iskustvo i pokusavas ga diskreditovati nabrajajci stvari koje veze s temom nemaju. Jer, komicno je to sto ti pokusavas pokazati da je tvoje iskustvo s foruma o 1.6 HDI motorima kredibilnije od mog direktnog na osnovu toga sto si se ti eto sit navozao CR motora prije 20 godina kad ja nisam imao ni vozacku.
Moj Nedime, sizifov je posao kad na osnovu prica na forumima raspravljas s nekim ko o datoj temi ima direktno iskustvo i pokusavas ga diskreditovati nabrajajci stvari koje veze s temom nemaju. Jer, komicno je to sto ti pokusavas pokazati da je tvoje iskustvo s foruma o 1.6 HDI motorima kredibilnije od mog direktnog na osnovu toga sto si se ti eto sit navozao CR motora prije 20 godina kad ja nisam imao ni vozacku.
-
NediM17
#306 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
A sta ti hoces da dokazes? Da je taj motor najbolji na svijetu? Ako ces biti sretan, jeste, najbolji je, ustvari ne, najbolji je N47 u tvom BMW-u, pa onda iza njega ovaj HDi.
Ja sam radio komparaciju potencijalnih problema na HDi-ju sa potencijalnim problemima na benzincu koji su puno manji. Ali evo kaze Milojica da je i VTi kita, tako da ja bih zaobisao tog Pezoa skroz onda.
Recimo Megane 3 je puno bolji izbor.
Samo mi nije jasno si se upalio ko supalj zub, kao da ti babo pravi motore u PSA.
Ja sam radio komparaciju potencijalnih problema na HDi-ju sa potencijalnim problemima na benzincu koji su puno manji. Ali evo kaze Milojica da je i VTi kita, tako da ja bih zaobisao tog Pezoa skroz onda.
Recimo Megane 3 je puno bolji izbor.
Samo mi nije jasno si se upalio ko supalj zub, kao da ti babo pravi motore u PSA.
- supercali
#307 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
Generalno pezo ima bolje dizelske motore nego benzince zato sada i ugradjuju benzince iz kooperacije sa bmw-om
Hdi motori su medju najboljim dizelskim motorima uopsteno
E sad sto je veca cijena odrzavanja i veca mogucnost kvara zbog kompleksnosti to balkancima ne ide u prilog pa je zato vjerovatno bolje kupiti benzinca nego dizela sto se tice pezoa
Hdi motori su medju najboljim dizelskim motorima uopsteno
E sad sto je veca cijena odrzavanja i veca mogucnost kvara zbog kompleksnosti to balkancima ne ide u prilog pa je zato vjerovatno bolje kupiti benzinca nego dizela sto se tice pezoa
-
ado-šampion
#308 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
Pa ti si se upalio, a ne ja, kad sam napisao da je 1.6 VTI 120 kita motor, prelistaj malo gore iznad.
Sto se mene tice problem u diskusiji nije motor, nego nacin na koji pokusavas diskreditirati sugovornika.
Ja sam samo iznio svoje iskustvo. Meni se inace P 308 ni ne svidja i to sam auto dosta puta popljuvao. Nije ok ni da se EGR ne moze cistiti, ali s obzirom kakvi su benzinci HDI je optimalan izbor.
@Milojca je u pravu, i 1.6 VTI je Prince motor, nazalost svi u 308 su Prince, nema starih benzinaca, a navodno su dosta problematicni. Te motore su razvijali PSA i BMW i opet kazem navodno su se na pocetku pokazali kao dosta problematicni, tako da ih BMW nije ugradjivao u svoje modele uopste, isli su samo u Mini i Pezo/Citroen. Inace taj benzinac 1.6 VTI od 120 konja nudi losije performanse i vecu potrosnju od BMWa 2.0i sa 122 KS (koji je u principu prastari motor kojem je dodano direktno ubrizgavanje), a te neke 2009. godine je ispunjavao samo Euro 4, a BMW je Euro 5. S tim da se BMWov motor pokazao totalno neproblematican. A i taj BMW je u startu prilicno tanak motor (u odnosu na turbo-benzince i dizelase).
Kad smo kod tog motora, BMW je poslije ugradjivao te Prince motore u turbo varijantama, od 2011., da bi 2015. presli na svoje 3-cilindricne benzince. Mislim da PSA i dalje ugradjuje te Prince.
Da dodam, jos jedna mala razlika izmedju VTI i THP motora je sto VTI osim turbine nema ni direktno ubrizgavanje beznina (i potencijalno osjetljive i skupe dizne).
Ja sam samo iznio svoje iskustvo. Meni se inace P 308 ni ne svidja i to sam auto dosta puta popljuvao. Nije ok ni da se EGR ne moze cistiti, ali s obzirom kakvi su benzinci HDI je optimalan izbor.
@Milojca je u pravu, i 1.6 VTI je Prince motor, nazalost svi u 308 su Prince, nema starih benzinaca, a navodno su dosta problematicni. Te motore su razvijali PSA i BMW i opet kazem navodno su se na pocetku pokazali kao dosta problematicni, tako da ih BMW nije ugradjivao u svoje modele uopste, isli su samo u Mini i Pezo/Citroen. Inace taj benzinac 1.6 VTI od 120 konja nudi losije performanse i vecu potrosnju od BMWa 2.0i sa 122 KS (koji je u principu prastari motor kojem je dodano direktno ubrizgavanje), a te neke 2009. godine je ispunjavao samo Euro 4, a BMW je Euro 5. S tim da se BMWov motor pokazao totalno neproblematican. A i taj BMW je u startu prilicno tanak motor (u odnosu na turbo-benzince i dizelase).
Kad smo kod tog motora, BMW je poslije ugradjivao te Prince motore u turbo varijantama, od 2011., da bi 2015. presli na svoje 3-cilindricne benzince. Mislim da PSA i dalje ugradjuje te Prince.
Da dodam, jos jedna mala razlika izmedju VTI i THP motora je sto VTI osim turbine nema ni direktno ubrizgavanje beznina (i potencijalno osjetljive i skupe dizne).
Last edited by ado-šampion on 28/07/2016 13:08, edited 1 time in total.
- supercali
#309 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
Egr se moze ocistiti
- mali_milojica
#310 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
Iskreno ne bih ja bjezao od benzinca 1.6 VTi.
Malo se istegne lanac,motor nije u fazi. Napravis majka mu stara i deres dalje.
Vaznije je da motor nema nekih konstrukcijskih problema na bloku,glavi i sl.
Odrzavanje je sigurno jeftinije nego na dizelu.
-
530i
#311 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
mali_milojica wrote:Iskreno ne bih ja bjezao od benzinca 1.6 VTi.
Šta je to sa istezanjem lanca nego konstrukcijski problem. Baš kao i VW TSI. Takve motore zaobišao bih u širokom luku.
-
NediM17
#312 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
Pa dobro, sad treba biti posten, izmedju 308 HDi i 308 VTi ja bih izabrao Megana 3 1.6 16v. Dobri stari provjereni motor koji gazi stotine hiljada kilometara bez problema.
http://www.olx.ba/artikal/22179812/rena ... e-16v-1-6/
Evo jedan odlican primjerak, sa odlicnom opremom!
http://www.olx.ba/artikal/22179812/rena ... e-16v-1-6/
Evo jedan odlican primjerak, sa odlicnom opremom!
- mali_milojica
#313 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
Pa jeste,ali na lancu ili razvodu ventila. Zamisli da blok nije dobro izveden,uljni kanali skloni zacepljenu i sl sranja. Ili kod VW na TSI motorima ispiranje cilindara,pucanje klipova,naslage na ventilima. Steta u hiljadama KM.530i wrote:mali_milojica wrote:Iskreno ne bih ja bjezao od benzinca 1.6 VTi.
Šta je to sa istezanjem lanca nego konstrukcijski problem. Baš kao i VW TSI. Takve motore zaobišao bih u širokom luku.
Ovako,zamjeni lanac i deri dalje.
Po meni nista strasno.
-
530i
#314 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
Okreni - obrni lanac može uvijek neplanirano da pravi probleme...a to nikome ne treba.
- amar1994
#315 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
1.6 HDI
Dobre osobine: malo trosi, vuce ko lud, relativno mala turbo rupa, tih i miran rad "kad se zagrije"
Mane: pucanje crijeva intercoolera; sito uljne pumpe, sito u dovodu ulja u turbinu(zacepljenje uljed loseg odrzavanja, loseg ulja i dugih intervala izmjene istog
) ; ponekad lanac u slucaju 16v modela i naravno podloske dizni
(pogotovo obratiti paznju na trecu i cetvrtu diznu)

Dobre osobine: malo trosi, vuce ko lud, relativno mala turbo rupa, tih i miran rad "kad se zagrije"
Mane: pucanje crijeva intercoolera; sito uljne pumpe, sito u dovodu ulja u turbinu(zacepljenje uljed loseg odrzavanja, loseg ulja i dugih intervala izmjene istog
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#316 Re: RE: Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
Nije to nista istina, mozda samo ovo oko podloski dizni, a ostalo je sve fikcija.[emoji1]amar1994 wrote:1.6 HDI
Dobre osobine: malo trosi, vuce ko lud, relativno mala turbo rupa, tih i miran rad "kad se zagrije"![]()
Mane: pucanje crijeva intercoolera; sito uljne pumpe, sito u dovodu ulja u turbinu(zacepljenje uljed loseg odrzavanja, loseg ulja i dugih intervala izmjene istog) ; ponekad lanac u slucaju 16v modela i naravno podloske dizni
[emoji106]
poslano sa Sonija Ze
- amar1994
#317 Re: RE: Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
konektovan wrote:Nije to nista istina, mozda samo ovo oko podloski dizni, a ostalo je sve fikcija.[emoji1]amar1994 wrote:1.6 HDI
Dobre osobine: malo trosi, vuce ko lud, relativno mala turbo rupa, tih i miran rad "kad se zagrije"![]()
Mane: pucanje crijeva intercoolera; sito uljne pumpe, sito u dovodu ulja u turbinu(zacepljenje uljed loseg odrzavanja, loseg ulja i dugih intervala izmjene istog) ; ponekad lanac u slucaju 16v modela i naravno podloske dizni
[emoji106]
poslano sa Sonija Ze
-
ado-šampion
#318 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
Dodaj jos i EGR i jako osjetljive grijace.amar1994 wrote:1.6 HDI
Sa sitom nece biti nikakvih problema sve dok se sipa odgovarajuce ulje, dakle low-mid saps, Ineo, a ne obicno Quartz 9000.
I jesi li ti imao ikad problema s bilo cim od ovog sto smo nabrojali? Je li @Konektovan ikad imao problema? A bogzna koliko je njegovo auto preslo, sto on zna je preko 300 k. Ja sam rekao svoj slucaj.
Ovdje jos ima sigurno 5-6 forumasa koji imaju auta s HDI motorima, evo i ova tema, sve sto su se ljudi zalili su pojedine stvari, sto se moze pripisati tipicnoj musicavosti unutar PSA grupacije.
Meni je uzimati auto 2010.-2012. godiste 1.6 16v pored zivih turbaka s poznatom servisnom historijom, ne znam, radije bih se ranio.
- amar1994
#319 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
ado-šampion wrote:Dodaj jos i EGR i jako osjetljive grijace.amar1994 wrote:1.6 HDI
Sa sitom nece biti nikakvih problema sve dok se sipa odgovarajuce ulje, dakle low-mid saps, Ineo, a ne obicno Quartz 9000.
I jesi li ti imao ikad problema s bilo cim od ovog sto smo nabrojali? Je li @Konektovan ikad imao problema? A bogzna koliko je njegovo auto preslo, sto on zna je preko 300 k. Ja sam rekao svoj slucaj.
Ovdje jos ima sigurno 5-6 forumasa koji imaju auta s HDI motorima, evo i ova tema, sve sto su se ljudi zalili su pojedine stvari, sto se moze pripisati tipicnoj musicavosti unutar PSA grupacije.
Meni je uzimati auto 2010.-2012. godiste 1.6 16v pored zivih turbaka s poznatom servisnom historijom, ne znam, radije bih se ranio.Znas kako kaze Del Boy: "He who dares, wins".
od svega, podloska na 3coj dizni i to je to
ove sve mane procita na internetu, pa me u pocetku malo i strah bilo
- konektovan
#320 Re: RE: Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
Podloške mjenjao dva puta, sve, a i izgleda i treci put, al' to mogu pripisati majstorima koji ne znaju svoj posao. Grijac pukao prilikom zamjene, oca mu hebem[emoji1] , senzor temperature, reostat, remenica alternatora, Uz to uradjena dva velika servisa i ne znam broj malih, ulje korišteno od prvog dana kako je kod mene, total quartz 5w 40 , vanredno vodena pumpa, zamjena prednjih diskova, prednjih i zadnjih disk plocica, jedna krajnica, jedna spona, amortizer gepeka, na predjenih 140 hiljada kako je kod mene, od ukupnih 346*** za sedam godina. Ovo što je bilo problematike, je u zadnje dvije - tri godine, a sta me ocekuje u narednim, e nek mi je Bog na pomoci.[emoji1]ado-šampion wrote:Dodaj jos i EGR i jako osjetljive grijace.amar1994 wrote:1.6 HDI
[emoji106]
Meni je uzimati auto 2010.-2012. godiste 1.6 16v pored zivih turbaka s poznatom servisnom historijom, ne znam, radije bih se ranio.Znas kako kaze Del Boy: "He who dares, wins".
poslano sa Sonija Ze
-
ado-šampion
#321 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
Znaci ukratko na autu koje si kupio s cca 200 k i s njim presao 140 k jedini problem koji si imao a mogao te zaobici da si uzeo benzinca su podloske. Ostalo sve je moglo otici i na benzincu. Turbina, EGR, dizne, nista.
Pa nek mi neko kaze da je to lose.
A baska sto si dosad na gorivu u odnosu na benzinca ustedio pola vrijednosti tog auta.
I sto za razliku od sline 1.4 sesnes ve imas motor koji fino povuce cetvrtom kad treba zaobici auto ispred sebe. 
Pa nek mi neko kaze da je to lose.
- konektovan
#322 Re: RE: Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
Da se ne lazemo, cetvrta na tom autu se koristi za preticanje,na brzinama, vec od 60 km/h pa na dalje. Ja kad ga u cetvrtu ubacim, ne vadim.[emoji1]ado-šampion wrote:Znaci ukratko na autu koje si kupio s cca 200 k i s njim presao 140 k jedini problem koji si imao a mogao te zaobici da si uzeo benzinca su podloske. Ostalo sve je moglo otici i na benzincu. Turbina, EGR, dizne, nista.
Pa nek mi neko kaze da je to lose.A baska sto si dosad na gorivu u odnosu na benzinca ustedio pola vrijednosti tog auta.
I sto za razliku od sline 1.4 sesnes ve imas motor koji fino povuce cetvrtom kad treba zaobici auto ispred sebe.
poslano sa Sonija Ze
-
citroen xm
#323 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
Na stranu sve vrline i mane dizela, ali onaj ko tvrdi da je benzinac sa 110-120 KS u kompaktu slina, taj nema pojma.
- konektovan
#324 Re: RE: Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
Nije isto 110 konjica iz turbo i atmosferskog, radilo se o benzincu, dizelu, svejedno.citroen xm wrote:Na stranu sve vrline i mane dizela, ali onaj ko tvrdi da je benzinac sa 110-120 KS u kompaktu slina, taj nema pojma.
poslano sa Sonija Ze
-
citroen xm
#325 Re: Peugeot 308 1.6HDi - ALL ABOUT
Nije isto, ali atmo sa 110 KS ide sasvim dobro da mu nikakav turbo nije potreban.