Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply

Jeli zivot u CH zaista tako dobar?

Da
127
73%
Ne
47
27%

Total votes: 174

sha_ba

#301 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by sha_ba »

bruto ili neto. ako je bruto koliko ostaje posle odbitaka.unaprijed hvala[/quote]
brutto prijatelju, odbici su negdje oko jedanaest procenata, imas sve u nekoliko prethodnih postova.
imas 2 slobodna dana u sedmici, posto se radi o restoranu subota i nedjelja su vjerovatno radne tako da te slobodni dani sleduju od ponedjeljka do petka.[/quote]

ne znam za gore sjevernije, ovdje raja sto po restoranima radi, radi po 6 dana u sedmici... ne svi al vecina sto znam... pa eto ako kome moze da valja info :)
rabkka86

#302 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by rabkka86 »

rabkka86 wrote:Pozdrav svima,

Ja bih da pitam kakav je zivot u CH po pitanju skolovananja, kako stoje stvari vezane za nase diplome, dakle stecene u BiH, da li su priznate u CH? Da li postoje samo odredjena zanimanja koja su priznata? Cula sam da se samo medicinska struka i zanati priznaju, koliko je to tacno? Kakva je situacija sa npr. drustvenim naukama? I kakva je mogucnost nastavka studija u CH? Molim one koji su upoznati sa ovim da odgovore. Hvala puno :)

Zar nema niko iskustva vezana za skolovanje, nebitno da li se radi o nastavku studija ili nostrifikaciji diploma?
Zamolila bih da neko podijeli iskustvo ko je vec bio u ovakvoj ili slicnoj situaciji :sad:
Melami

#303 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by Melami »

rabkka86 wrote:

Ja bih da pitam kakav je zivot u CH po pitanju skolovananja, kako stoje stvari vezane za nase diplome, dakle stecene u BiH, da li su priznate u CH? Da li postoje samo odredjena zanimanja koja su priznata? Cula sam da se samo medicinska struka i zanati priznaju, koliko je to tacno? Kakva je situacija sa npr. drustvenim naukama? I kakva je mogucnost nastavka studija u CH? Molim one koji su upoznati sa ovim da odgovore. Hvala puno :)

Zar nema niko iskustva vezana za skolovanje, nebitno da li se radi o nastavku studija ili nostrifikaciji diploma?
Zamolila bih da neko podijeli iskustvo ko je vec bio u ovakvoj ili slicnoj situaciji :sad:
jesi li fakat ozbiljna da ce te neko zaposliti u svici sa diplomom iz BiH ?
rabkka86

#304 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by rabkka86 »

Melami wrote:
rabkka86 wrote:

jesi li fakat ozbiljna da ce te neko zaposliti u svici sa diplomom iz BiH ?
Moguce da sam se pogresno izrazila, ili sam jednostavno pogresno shvacena :? Nigdje nisam spomenula zaposlenje na osnovu nase diplome, naglasak je bio na nastavku skolovanja po osnovu diplome stecene u BiH, ili ako je neko imao iskustvo sa nostrifikacijom domace diplome ili nastavku studija u struci, kakve su mogucnosti i procedure vezane za taj postupak?? A nikako nisam mislila na zaposlenje u smislu dobitka posla na osnovu BH diplome. Zapravo, bilo bi lijepo da ljudi koji imaju neka iskustva s tim podjele sa nama koji nemamo :)
sombra

#305 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by sombra »

Informacije o priznavanju diplome:
http://www.sbfi.admin.ch/themen/01105/i ... ml?lang=en

Dalje, svicarska vlada svake godine dodjeljuje stipendije stranim studentima i istrazivacima.

http://scholarship-positions.com/2013-2 ... 012/07/30/

Koliko vidim, za skolsku 2013-2014 godinu, rok za aplikacije u BiH je bio 12.novembar.
rabkka86

#307 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by rabkka86 »

sombra i bubavi1 hvala vam za linkove ;-)
Ukoliko jos neko ima neku informaciju, licno ili tudje iskustvo nek' se javi :)
tarikBA

#308 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by tarikBA »

kako se krecu plate medicinskig radiologa , ima li kakva info. ? :-D
bubavi1

#309 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

tarikBA wrote:kako se krecu plate medicinskig radiologa , ima li kakva info. ? :-D
kako se dogovoris!!
DD_ASD

#310 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by DD_ASD »

rabkka86 wrote: Pozdrav svima,

Što se tiče priznavanja diploma, jednom članu moje familije je priznata ona sa Ekonomskog fakulteta UNSA, u smislu dobivanja posla. Pretpostavljam da je slicna situacija i kod daljeg skolovanja...
dinob1000

#311 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by dinob1000 »

supruga ima zavrsen defektoloski fakultet-defektolog oligofrenolog i 12 godina radnog iskustva(rad sa mentalno retardiranom dijecom).moze li mi neko reci ako ima ikakva saznanja kakve su sanse sa ovak vom strukom za zaposlenje
u njem.austr.ili svicarskoj,kakve su plate bruto neto ili bilo kakva saznanja u vezi toga.cuo sam da je u zapadno evropskim zemljama ovakvo zanimanje deficitarno i veoma dobro placeno ali to je rekla kazala pa ako neko ima informacije ili neke linkove za zaposljavanje iz ovakvih struka neka javi. unaprijed zahvaljujem
PS.poznajem njemacki jezik relativno dobro(zivio sam u njem. 5 godina) ali nisam mogao da nadjem strucni naziv za njeno zanimanje pa ako neko zna neka ja vi
hvala jos jednom sve korisne informacije su dobrodosle
tarikBA

#312 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by tarikBA »

bubavi1 wrote:
tarikBA wrote:kako se krecu plate medicinskig radiologa , ima li kakva info. ? :-D
kako se dogovoris!!
kako to :-)
bubavi1

#313 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

Jednostavno sto ne postoji minimalna plata i sto ne postoji tabela plata po zanimanjima, sto znaci da visina plate ovisi o dogovoru s poslodavcem.
Ne zivis u CH, nemas CH iskustvo, nemas CH diplomu, prema tome, trebas uzesti to sve u obzir.
tarikBA

#314 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by tarikBA »

bubavi1 wrote:Jednostavno sto ne postoji minimalna plata i sto ne postoji tabela plata po zanimanjima, sto znaci da visina plate ovisi o dogovoru s poslodavcem.
Ne zivis u CH, nemas CH iskustvo, nemas CH diplomu, prema tome, trebas uzesti to sve u obzir.
jel ima bar neki prosjek plate otprilike za medicinske radiologe ? je li i kod njih (vas :D ) to deficitaran radni kadar i sl.
sergiorosso

#315 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by sergiorosso »

Pozdrav svima...
Upravo sam procitao celu temu...
I ako moze mala pomoc, bas mi je hitna i dosta bi mi znacila...
Planiram da dodjem za CH, pokusavam preko nekih ljudi da nadjem posao, a i jurim stan u isto vreme, nemacki ucim vec nekih 6 meseci, vidim u dosta postova da pisete da se mora imati neki EU pasos, bez toga tesko, stvar je takva da imam Bugarski pasos, e sad znam sve stvari da su trenutno pod kvotama i da se to ukida tek 2016 god, medjutim cujem da postoji mogucnost da se radi? da li mozda preko L vize ili ne znam kako? Pa bih to pitao, da li znate nesto o tome ili eventualno poznajete nekog ko ima BG pasos i radi u CH... Predpostavljam da ne mogu samo da dodjem i da trazim posao, bas zbog toga sto im nije pusteno radno trziste, al ako nadjem nekog gazdu koji hoce da me zaposli kod njega (inace jurim posao konobara u kaficu,restoranu ili klubu) da li mogu raditi kod njega, da to ne bude na crno, da on naravno nema problema sa inspekcijom i ostalo?
Hvala vam unapred...
bubavi1

#316 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

tarikBA wrote:
bubavi1 wrote:Jednostavno sto ne postoji minimalna plata i sto ne postoji tabela plata po zanimanjima, sto znaci da visina plate ovisi o dogovoru s poslodavcem.
jel ima bar neki prosjek plate otprilike za medicinske radiologe ? je li i kod njih (vas :D ) to deficitaran radni kadar i sl.
Tesko dati cifru, razlika zna bit ogromna izmedju kantona do kantona.

Ovako, VSS, 30god bez iskustva, srednji kadar, prosjek oko 8000brutto
Mikany

#317 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by Mikany »

sergiorosso wrote:Pozdrav svima...
Upravo sam procitao celu temu...
I ako moze mala pomoc, bas mi je hitna i dosta bi mi znacila...
Planiram da dodjem za CH, pokusavam preko nekih ljudi da nadjem posao, a i jurim stan u isto vreme, nemacki ucim vec nekih 6 meseci, vidim u dosta postova da pisete da se mora imati neki EU pasos, bez toga tesko, stvar je takva da imam Bugarski pasos, e sad znam sve stvari da su trenutno pod kvotama i da se to ukida tek 2016 god, medjutim cujem da postoji mogucnost da se radi? da li mozda preko L vize ili ne znam kako? Pa bih to pitao, da li znate nesto o tome ili eventualno poznajete nekog ko ima BG pasos i radi u CH... Predpostavljam da ne mogu samo da dodjem i da trazim posao, bas zbog toga sto im nije pusteno radno trziste, al ako nadjem nekog gazdu koji hoce da me zaposli kod njega (inace jurim posao konobara u kaficu,restoranu ili klubu) da li mogu raditi kod njega, da to ne bude na crno, da on naravno nema problema sa inspekcijom i ostalo?
Hvala vam unapred...
A gdje trenutno zivis? EU ili ?
sergiorosso

#318 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by sergiorosso »

U Srbiji zivim, tu sam i rodjen... A imam i bugarsko drzavljanstvo, dvojno, to je to...
Mikany

#319 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by Mikany »

Pa mozes raditi s eu pasosem ali samo sa G vizom. Inace za tu sto pominjes nisam cula da neko ima.
Ne vjerujem da ce poslodavac u CH prihvatiti i rizikovati sa radnikom na crno jer su posljedice fatalne.
Najbolje ti je da prvo snadjes za smjestaj jeste da ti je tesko jer moras placati a bez posla. Pokusaj opciju kolokacije puno jeftinije prodjes a za to vrijeme nastampaj dosta CV ova sa svicarskim brojem tel i adresom i redom gdje stignes djeli. Engleski pricas vjerovatno. Sto se tice bugarskog pasosa bolje pokazi srpski nego taj jer kod njih su bugari (doduse inace svi s balkana) najgora "nocna mora". Sretno!
Pardon ne vidjeh da si pitao "da ne bude na crno". To sve zavisi od poslodavca. Znam zenu kojoj su iz kanade napravili vizu da bi mogla da radi pa iz albanije. Znaci ako se nekom poslodavcu to radi ,oni mogu napraviti s bilo kojim drzavljanstvom radnu vizu.
sergiorosso

#320 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by sergiorosso »

Mikany wrote:Pa mozes raditi s eu pasosem ali samo sa G vizom. Inace za tu sto pominjes nisam cula da neko ima.
Ne vjerujem da ce poslodavac u CH prihvatiti i rizikovati sa radnikom na crno jer su posljedice fatalne.
Najbolje ti je da prvo snadjes za smjestaj jeste da ti je tesko jer moras placati a bez posla. Pokusaj opciju kolokacije puno jeftinije prodjes a za to vrijeme nastampaj dosta CV ova sa svicarskim brojem tel i adresom i redom gdje stignes djeli. Engleski pricas vjerovatno. Sto se tice bugarskog pasosa bolje pokazi srpski nego taj jer kod njih su bugari (doduse inace svi s balkana) najgora "nocna mora". Sretno!
Pardon ne vidjeh da si pitao "da ne bude na crno". To sve zavisi od poslodavca. Znam zenu kojoj su iz kanade napravili vizu da bi mogla da radi pa iz albanije. Znaci ako se nekom poslodavcu to radi ,oni mogu napraviti s bilo kojim drzavljanstvom radnu vizu.
Pa ja sam iskreno cuo za L vizu, ta sto pominjes G vizu mislim da je za ljude iz pogranicnih mesta, odnosno ko ima mesto prebivalista u susednoj zemlji sa kojom se CH granici... mislim da je tako, mozda gresim? A nemam mesto prebivalista u susednoj zemlji i moj EU pasos je bugarski a znas gde se ona nalazi...
Da engleski pricam, a i kao sto sam rekao nemacki ucim, a jeste da su i bugari lose kotirani kod svajcaraca, al opet su u EU i ne moram posle 3 meseca da napustim zemlju i prepostavljam da je opet lakse naci posao nego sa srpskim. To sto kazes da ako poslodavac hoce da moze da ti zavrsi sve, to je tacno ali su stvarno retki slucajevi... Problem mi je i to stanovanje, al kad bi mi uleteo bilo kakav posao snasao bih se vec, ovako mogu placati mesecima i nista da ne uradim a to je dosta skupo... U slucaju da nadjem nekog poslodavca koji hoce da me zaposli...koja bi mi na pocetku procedura bila, sta sve trebam da izvadim od dokumenata i kojim redosledom i koliko sve to traje vremenski?
Hvala na odgovoru
Mikany

#321 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by Mikany »

Sad za sad se okupiraj za jedno, i tezi ka cilju a to je posao. Znaci oni ce tebi za dan srediti papire a nece im trebati nista extrq. Ne znam tacno ali vjerovatno da nisi bio kaznjavan,pasos i sl...
sha_ba

#322 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by sha_ba »

Mikany wrote:Sad za sad se okupiraj za jedno, i tezi ka cilju a to je posao. Znaci oni ce tebi za dan srediti papire a nece im trebati nista extrq. Ne znam tacno ali vjerovatno da nisi bio kaznjavan,pasos i sl...
sta ti bona bi od covjeka?? jesil i njega izrezala :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
sergiorosso

#323 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by sergiorosso »

Mikany wrote:Sad za sad se okupiraj za jedno, i tezi ka cilju a to je posao. Znaci oni ce tebi za dan srediti papire a nece im trebati nista extrq. Ne znam tacno ali vjerovatno da nisi bio kaznjavan,pasos i sl...
Nisam kaznjavan nikada a ni kazne sto se ticu pasosa nisam imao, pasos sam izvadio pre 3 meseca i jos nigde nisam isao, tek planiram da krenem! :)
dedovic.almir

#324 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by dedovic.almir »

Zivot u CH ne da je dobar, nego je odlican :lol:
Mikany

#325 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by Mikany »

:lol: :mrgreen:
Hvala Bogu dragom!
Post Reply