Mikany wrote:Pa mozes raditi s eu pasosem ali samo sa G vizom. Inace za tu sto pominjes nisam cula da neko ima.
Ne vjerujem da ce poslodavac u CH prihvatiti i rizikovati sa radnikom na crno jer su posljedice fatalne.
Najbolje ti je da prvo snadjes za smjestaj jeste da ti je tesko jer moras placati a bez posla. Pokusaj opciju kolokacije puno jeftinije prodjes a za to vrijeme nastampaj dosta CV ova sa svicarskim brojem tel i adresom i redom gdje stignes djeli. Engleski pricas vjerovatno. Sto se tice bugarskog pasosa bolje pokazi srpski nego taj jer kod njih su bugari (doduse inace svi s balkana) najgora "nocna mora". Sretno!
Pardon ne vidjeh da si pitao "da ne bude na crno". To sve zavisi od poslodavca. Znam zenu kojoj su iz kanade napravili vizu da bi mogla da radi pa iz albanije. Znaci ako se nekom poslodavcu to radi ,oni mogu napraviti s bilo kojim drzavljanstvom radnu vizu.
Pa ja sam iskreno cuo za L vizu, ta sto pominjes G vizu mislim da je za ljude iz pogranicnih mesta, odnosno ko ima mesto prebivalista u susednoj zemlji sa kojom se CH granici... mislim da je tako, mozda gresim? A nemam mesto prebivalista u susednoj zemlji i moj EU pasos je bugarski a znas gde se ona nalazi...
Da engleski pricam, a i kao sto sam rekao nemacki ucim, a jeste da su i bugari lose kotirani kod svajcaraca, al opet su u EU i ne moram posle 3 meseca da napustim zemlju i prepostavljam da je opet lakse naci posao nego sa srpskim. To sto kazes da ako poslodavac hoce da moze da ti zavrsi sve, to je tacno ali su stvarno retki slucajevi... Problem mi je i to stanovanje, al kad bi mi uleteo bilo kakav posao snasao bih se vec, ovako mogu placati mesecima i nista da ne uradim a to je dosta skupo... U slucaju da nadjem nekog poslodavca koji hoce da me zaposli...koja bi mi na pocetku procedura bila, sta sve trebam da izvadim od dokumenata i kojim redosledom i koliko sve to traje vremenski?
Hvala na odgovoru