Opsada turista

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Troll_Happens

#301 Re: Opsada turista

Post by Troll_Happens »

ins wrote:
amrica wrote:
Atentat - one dvije stope, i nista vise. Umjesto da naprave spomenik gdje je poceo Prvi svejtski rat, treba ti mikroskop da nadjes stope i vodic, naravno. Kako ce se turist slikati da mu se vidi glava i Gavrilove stope :D

Vidim da ono bas pravo poznajes svoj grad, i da ti ono bas pravo dolaze prijatelji sa strane koje ti licno provodas po Sarajevu.

:roll:
eto nek ga ti poznajes, mislim da su te iste stope ili ukrali ili su ih unistili uglavnom se koliko sam cuo ne mogu vise vidjeti. Tako da smo to mi glavni destruktori unisti sve sto se moze...

@sheilak je u pravu sto se tice u gradu se nista specijalno ne moze vidjeti jebo ti taj grad gdje su samo kafane te zbog kojih turisti trebaju da dodje. Danas svako kafanu ima navrni seljacku muziku kupi sokova iznesi kakvih kucnih stolica po mogucnosti u nekoj gusto prolaznoj ulici poredaj da ppci mogu gledati i komentarisati.. tako mi vidimo turizam sto rece jedan amerikanac ovde mu odgovara sto svako svakog zna i sve se o svakom zna tako da informaciju za svoje ilegalne poslove moze dobiti ko na dlanu. Dok mi to koristimo da presipamo suplje u prazno i da bi imali materijala za trachanje.. :-)
Troll_Happens

#302 Re: Opsada turista

Post by Troll_Happens »

sheilak wrote:
ins wrote:
sheilak wrote: vrlo malo lijepog za vidjeti, a i to sto je lijepo ili interesantno vidis za 10 min do pola sata. I sta raditi, kako neko rece, kad ti dosade kafici i restorani? Kud onda?
Jedan od najvecih bisera koje sam ikada procitao na ovom forumu... :run: :run: :run:

Direktna posljedica neznanja, nezainteresiranosti i ogranicenosti. Cestitam, sheilak :roll:

Pa, hvala ti. Ali to govorim iz licnog iskustva. Nije neznanje ni nezainteresiranost, a posebno ne ograničenost. Sve vidjela i presla za pola sata, sto me je zanimalo. I govorim o gradu, o jezgri grada, a ne o okolini.

I mislim da bi bilo bolje da prestanete se hvalospjevima, vec da ucinite nesto da ti hvalospjevi budu argumentirani. Ili hoces reci da je u SA sve prekrasno, savrseno i da nema mjesta poboljšanju, nikakvom. Da svako ko dodje u Sa mora biti zahvalan, padati u trans jer zaboga, dovoljno je da je tu. Nista mu drugo i ne treba. :-) Barem vi Sarajlije, ucinite nesto, pa uredite ta stara bogatstva, recimo hamam na Bistriku, uredite vazna mjesta, poput stopa nesretnog Gavrila, ucinite nesto da vam GRAS ne hebe citav grad, povezite SA sa prirodom izvan njega i pazite na arhitekturu da vam vise ne grade zdanja kojih bi se postidila i kakva provincija. I ne dajte da vam unistavaju i ono malo zelenila u moru ruznog betona zbog upravo tih zgradurina i parkinga, uklonite pijacne standove iz Bazar i Ferhadije, napravite prenocista sa normalnim cijenama. Izgradite podzemne garaze, uredite setalista, zasadite drvece. Dajte da se vidi ta ljepota. Nemojte se zadovoljiti necijom povoljnom ocjenom i pohvalom, vec idite dalje od toga. Ne bi trebale samo recenzije biti mjerilo, i malo zdravog razuma ne bi bilo na odmet.

Nisu svi turisti mazohisti.
:thumbup: kad pogledam travu ovde i vani dodje mi da placem :( dalje da ne idemo
zateznistub

#303 Re: Opsada turista

Post by zateznistub »

Haj' ziv bio odi u turisticki savez i predlozi sta to treba za pokazat' turistima, smaras kroz citavu temu.
Turisti, welcome to sarajevo i indžoj do kraja
ins

#304 Re: Opsada turista

Post by ins »

sheilak wrote:
Pa, hvala ti. Ali to govorim iz licnog iskustva. Nije neznanje ni nezainteresiranost, a posebno ne ograničenost. Sve vidjela i presla za pola sata, sto me je zanimalo. I govorim o gradu, o jezgri grada, a ne o okolini.

I mislim da bi bilo bolje da prestanete se hvalospjevima, vec da ucinite nesto da ti hvalospjevi budu argumentirani. Ili hoces reci da je u SA sve prekrasno, savrseno i da nema mjesta poboljšanju, nikakvom. Da svako ko dodje u Sa mora biti zahvalan, padati u trans jer zaboga, dovoljno je da je tu. Nista mu drugo i ne treba. :-) Barem vi Sarajlije, ucinite nesto, pa uredite ta stara bogatstva, recimo hamam na Bistriku, uredite vazna mjesta, poput stopa nesretnog Gavrila, ucinite nesto da vam GRAS ne hebe citav grad, povezite SA sa prirodom izvan njega i pazite na arhitekturu da vam vise ne grade zdanja kojih bi se postidila i kakva provincija. I ne dajte da vam unistavaju i ono malo zelenila u moru ruznog betona zbog upravo tih zgradurina i parkinga, uklonite pijacne standove iz Bazar i Ferhadije, napravite prenocista sa normalnim cijenama. Izgradite podzemne garaze, uredite setalista, zasadite drvece. Dajte da se vidi ta ljepota. Nemojte se zadovoljiti necijom povoljnom ocjenom i pohvalom, vec idite dalje od toga. Ne bi trebale samo recenzije biti mjerilo, i malo zdravog razuma ne bi bilo na odmet.

Nisu svi turisti mazohisti.
Vidis, ja sam recimo puno puta bio u Svrzinoj kuci sa prijateljima koji su me posjecivali, i mislim da nikada nismo ostali manje od sat i po - dva, a najcesce preko 2 sata.

Znaci, to je samo jedno jedino mjesto u Starom Gradu, a vec smo daleko preko tvojih "vremenskih ogranicenja".

Po tvom tonu sada vidim da nisi iz Sarajeva, tako da ti se sada izvinjavam za prvi post, jer sam mislio da zivis ovdje :oops: .

I nadam se da ces slijedeci put imati dobrog vodica, da ti zaista pokaze ono sto se pokazati ima, a da nisu kafici ;)
sheilak

#305 Re: Opsada turista

Post by sheilak »

Srce moje, zivim ja ovdje, ne treba mi vodic, u sve sam se sama mogla uvjeriti, na zalost.
ins

#306 Re: Opsada turista

Post by ins »

Pitali Muju jel gore neznanje ili nezainteresiranost, on im odgovorio "ne znam i ne zanima me..."

:skoljka:
sheilak

#307 Re: Opsada turista

Post by sheilak »

Dobro, ins, sad bi vec mogao prestati sa omalovazavanjem.

Ti imas svoje (pretjerano) pozitivno misljenje o gradu i mozda bi se u tvom slucaju prije dala primijeniti ta formula neznanje/ograničenost, ali ok. Necemo se sad vrijedjati.

Ti i dalje pjevaj, zajedno sa Kemom, Sarajevo, ljubavi moja. :) A ja cu pokusati nesto ispraviti.
zateznistub

#308 Re: Opsada turista

Post by zateznistub »

sheilak wrote:Dobro, ins, sad bi vec mogao prestati sa omalovazavanjem.

Ti imas svoje (pretjerano) pozitivno misljenje o gradu i mozda bi se u tvom slucaju prije dala primijeniti ta formula neznanje/ograničenost, ali ok. Necemo se sad vrijedjati.

Ti i dalje pjevaj, zajedno sa Kemom, Sarajevo, ljubavi moja. :) A ja cu pokusati nesto ispraviti.
A zasto ti imas pretjerano lose misljenje o sarajevu, ssta je konkretan razog tome?
sheilak

#309 Re: Opsada turista

Post by sheilak »

Ja ipak mislim da sam objektivna.

Moram dodatI: po pitanju stvari koje bi se morale popraviti.

Zar ne mislis da bi bilo bolje urediti grad kako treba (napraviti temeljite promjene), a ne tek krpati ulice, sine, itd.? Samo primjer.
Troll_Happens

#310 Re: Opsada turista

Post by Troll_Happens »

znas kome je dobro dobro je papcima koji su dosli iz sela koji nikad nisu vidjeli poplocanih ulica i grada i sad kad je dosao onda nema boljeg za njega je to new york a do juce je mozda hodao u kaljacama po blatu. Mi se zavaravamo nesto kritikujemo druge gradove svoj vidimo ko najbolji i najljepsi mozda je bilo tako prije rata i dok se struktura nije promjenila sad bjezi odavde ko moze... u tuzli mislim da se vise sredjuje i radi nego kod nas, o banjaluci ili nekom drugom gradu da ne govorim.
sheilak

#311 Re: Opsada turista

Post by sheilak »

E, da. Mislim da se svaka opaska o losoj infrastrukturi ovdje odmah shvata kao samar Sarajevu. Boze moj, ne mogu ja tu nista, ali je malo iritantno.
zateznistub

#312 Re: Opsada turista

Post by zateznistub »

sheilak wrote:Ja ipak mislim da sam objektivna.

Moram dodatI: po pitanju stvari koje bi se morale popraviti.

Zar ne mislis da bi bilo bolje urediti grad kako treba (napraviti temeljite promjene), a ne tek krpati ulice, sine, itd.? Samo primjer.
To sto navodis, stoji, ali je nije toliko bitno za teriste. Grad ima sta za pokazati, ima i mana slazem se.
Radim u firmi koja pretezno surađuje sa strancima i cesto ih vodam po gradu i svi su uvijek prezadovoljni. Cak kasnije dolaze sa porodicama, zadnji slucaj je jedna poljakinja koja je pisnula kad sam je provodao po gradu.
BiH-x

#313 Re: Opsada turista

Post by BiH-x »

^^Bas tako. I turisti imaju "pretjerano" pozitivno misljenje o gradu, zasto ne bi i @ins :)
zateznistub

#314 Re: Opsada turista

Post by zateznistub »

Jedan001 wrote:

znas kome je dobro dobro je papcima koji su dosli iz sela koji nikad nisu vidjeli poplocanih ulica i grada i sad kad je dosao onda nema boljeg za njega je to new york a do juce je mozda hodao u kaljacama po blatu. Mi se zavaravamo nesto kritikujemo druge gradove svoj vidimo ko najbolji i najljepsi mozda je bilo tako prije rata i dok se struktura nije promjenila sad bjezi odavde ko moze... u tuzli mislim da se vise sredjuje i radi nego kod nas, o banjaluci ili nekom drugom gradu da ne govorim.
Smaras, ponavljam, daj malo popusti.
sheilak

#315 Re: Opsada turista

Post by sheilak »

zateznistub wrote:To sto navodis, stoji, ali je nije toliko bitno za teriste. Grad ima sta za pokazati, ima i mana slazem se.
Radim u firmi koja pretezno surađuje sa strancima i cesto ih vodam po gradu i svi su uvijek prezadovoljni. Cak kasnije dolaze sa porodicama, zadnji slucaj je jedna poljakinja koja je pisnula kad sam je provodao po gradu.

Znam ja to, ali se ne smije zadovoljiti ovakvim stanjem. Sve sto je zanimljivo ovdje mora doci jos vise do izrazaja. Ono sto je lose, ukloniti, ispraviti. Sa je mali grad da bi sebi dozvolio onako veliku ruznu povrsinu oko Skenderije. Sta je ono? Cemu to? Ili Titova (za koju mislim da bi se trebala zatvoriti za saobracaj, ali mozda za sada nema uslova za to), onda Obala (i Miljacka!), itd. Zamisli da je lako doci do planina, izletista, u toku dana? Zar ne bi moglo biti jos bolje, kad je vec tako dobro? Sta fali promijeniti stav i reci, idem sada ovo uraditi kako treba?
Troll_Happens

#316 Re: Opsada turista

Post by Troll_Happens »

zateznistub wrote:
Jedan001 wrote:

Smaras, ponavljam, daj malo popusti.
bojim se da te nisam nista pitao... mani se :skoljka:
pustopoljina

#317 Re: Opsada turista

Post by pustopoljina »

gdje ti zivis 001?
nigdje nisam vidjela vise pokondirenih ljudi i bas ono "zastidio se majke" , nego u austriji. kladila bih se da si u at. upravo kako kazes za te koji su dosli u sarajevo...tako i ti u becu. zacudio se.
zateznistub

#318 Re: Opsada turista

Post by zateznistub »

sheilak wrote:
zateznistub wrote:To sto navodis, stoji, ali je nije toliko bitno za teriste. Grad ima sta za pokazati, ima i mana slazem se.

Znam ja to, ali se ne smije zadovoljiti ovakvim stanjem. Sve sto je zanimljivo ovdje mora doci jos vise do izrazaja. Ono sto je lose, ukloniti, ispraviti. Sa je mali grad da bi sebi dozvolio onako veliku ruznu povrsinu oko Skenderije. Sta je ono? Cemu to? Ili Titova (za koju mislim da bi se trebala zatvoriti za saobracaj, ali mozda za sada nema uslova za to), onda Obala (i Miljacka!), itd. Zamisli da je lako doci do planina, izletista, u toku dana? Zar ne bi moglo biti jos bolje, kad je vec tako dobro? Sta fali promijeniti stav i reci, idem sada ovo uraditi kako treba?
Poplocavanje skendaerije jeste problem i ruglo (mislim da je vlasnicki problem) ali skenderija nije neka turisticka atrakcija. sto se titove tice licno bih volio da bude pjesacka zona sto je nekad iza rata i bilo u planu ali se izjalovilo.
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#319 Re: Opsada turista

Post by -LIBERO- »

sheilak wrote:Ja ipak mislim da sam objektivna.
Previse si kriticna,tj. :D Ti nisi rodjena sarajka? Nije pitanje koje bi te trebalo diskreditirati iz rasprave,cisto predosjecaj jer mi djeluje da na Sarajevo gledas sa emocijama "pod rucnom" ;-)

Zar ne mislis da bi bilo bolje urediti grad kako treba (napraviti temeljite promjene), a ne tek krpati ulice, sine, itd.? Samo primjer
Napraviti temeljite promjene?? Sta podrazumjevas pod tim?
Naravno da u nekim oblastima i u nekim smjerovima grad "place" za temeljitim promjenama..ali da l' je to realna mogucnost ?? Da l' mislis da trenutni finansijski momenat u kojem se svi zajedno nalazimo,samim tim i grad,dozvoljava razmisljane u smijeru grandioznih pothvata i temeljitih promjena? (mislim na infrastrukturu,velike radove i temeljite promjene u tom smijeru izgradnje,nadogradnje i sl.)
zateznistub

#320 Re: Opsada turista

Post by zateznistub »

Jedan001 wrote:bojim se da te nisam nista pitao... mani se :skoljka:
To kuci kad dođes.
pustopoljina

#321 Re: Opsada turista

Post by pustopoljina »

za temeljite promjene su potrebne pare. mnogo para.
temeljito su izmijenili bihacki korzo i bas nam je fin...samo se kredit POCINJE vracati za koju godinu, a nece biti isplacen za narednih 15. gradonacelnik koji je izvrsio promjene je cool, a buduci, koji ce vracati dug ce biti, pretpostavljam, najgori.
tako se "sredjuje" vecina gradova...pa i tuzla i banja luka...ali koga zanima realno stanje...
kad se "place" zbog travnjaka...u becu 20 ljudi odrzava jedan travnjak. ograde se redovito lakiraju, a ne narucuju stalno nove...stotine hiljada nevidljivih radnih mjesta postoji na odrzavanju. kod nas za to
a) nema para,
b) svi traze brza rjesenja i hoce da ih narod voli (=trose, a neka drugi vracaju).
to ima samo indirektne veze sa sarajevom, kao turistickom atrakcijom.
sheilak

#322 Re: Opsada turista

Post by sheilak »

@LIBERO

Nisam rodjena ovdje :D , pa mi zato i jeste moguce da budem kriticna. A mislim da je to nekad bolje.

Nesto se mora uciniti. Financije su uvijek problem, financije su problem u svakom gradu u kojem sam zivjela, ali gradu bi infrastruktura trebala biti jedan od prioriteta. Ovdje se medjutim radi o-turizmu, kako unaprijediti turisticku ponudu. Ona je tek u povojima, a mislim da ne bi u tom stanju trebala i ostati. Ako ce se grad, dakle, posvetiti turizmu i sloviti kao unikatno turisticko odrediste, onda zna se sta je potrebno uraditi. Bojim se samo da to nekima nije vazno (vlast, stranke, mafija ili kako god zvali one koji nam odlucuju o sudbini), vec da to smatraju usputnom zaradom, koja im se slijeva u dzep. A Sa puno gubi od toga i zna se desiti da se medju pohvalama stranaca uputi i koja mrzovoljna kritika.
sheilak

#323 Re: Opsada turista

Post by sheilak »

@zateznistub

Ne mislim samo na Skenderiju, na plato, nego i na raskrsnicu pored nje. A i ona sam je nekako cudno postavljena, a o unutrasnjosti necu ni govoriti. Ali, iako nije turisticka atrakcija, doprinosi izgledu i atmosferi grada.
breuer

#324 Re: Opsada turista

Post by breuer »

šuti, sarajevo je i dobro kakva je bosna :(

oličenje siromaštva, prljavštine, nekvaliteta i pored svega megalomanskih pokušaja koji svi redom završavaju kao hramovi kiča...sjebala nas ova tranzicija :( sjebali sami sebe :S
GOLFER

#325 Re: Opsada turista

Post by GOLFER »

sheilak wrote: I mislim da bi bilo bolje da prestanete se hvalospjevima, vec da ucinite nesto da ti hvalospjevi budu argumentirani. Ili hoces reci da je u SA sve prekrasno, savrseno i da nema mjesta poboljšanju, nikakvom. Da svako ko dodje u Sa mora biti zahvalan, padati u trans jer zaboga, dovoljno je da je tu. Nista mu drugo i ne treba. Barem vi Sarajlije...
Ovo je dovoljno da se pokaze tvoja zlovolja...

Niko ne ''pjeva'' nikakve hvalospjeve niti je iko rekao da nema mjesta poboljsanju... Ali ti namjerno potenciras da je tako...

Svi ucesnici u raspravi su se slozili da kapaciteti nisu iskoristeni, da ima puno prostora za napredak i da nije sve savrseno, ali ti i ovdje i dalje podvaljujes da mi pricamo neku drugu pricu...

Ono sto mi pricamo, a sto ti NE ZELIS prihvatiti, je cinjenica i argument, da trenutno Sarajevo ovakvo kakvo je, sa svim manama i vrlinama (koje ti obidjes za 10-tak minuta) ostavlja turiste ODUSEVLJENE i da iz godine u godinu mnoge relevantne organizacije Sarajevo stavljaju u TOP gradove za posjetiti...

Mozes mislit ovakvo Sarajevo kakvo ti opisujes a opet tako ocaravajuce za mnoge putnike i turiste koji su u njega krocili...

Da bude istina mnogi i mrze Sarajevo (zna se ko su), ali djaba im sve i nakon svih nas Sarajevo ce biti...

Ovakvo kakvo je a opet tako drago i sjajno, vjerujem da ima ljudi koji to jednostavno ne mogu razumjet i to podnijet...
Post Reply