Genocid i frustracija
-
llull
#301 Re: Genocid i frustracija
Pa realno bila je kolektivna amnestija, vodeci zlocinici koji su uhvaceni su procesuirani i to je to. Odsteta naravno placana samo sto mi kod nas to necemo moci dobiti, jer su ti koje mi krivimo drzavljani BIH i od njih odstete sigurno nece biti a i ni od strane sudije zbog suda u Hagu a i nase nesposobnosti.
- JThomas
#302 Re: Genocid i frustracija
na zadnjim slobodnim izborima u njemačkoj između dva svjetska rata, nacistička partija dobija 33% glasova. na onim održanim šest dana poslije paljevine rajhstaga, bez obzira na masovnu histeriju, antikomunističko raspoloženje javnosti, žestoku kampanju terora smeđih košulja i ss-a i uslove daleko od slobodnih, kad je hitler već kancelar sa vanrednim ovlastima dobija - 44%. dakle i ovo drugo je vrlo daleko od 95%. generalno - poređenje nijemaca i sa mnogo naprednijim od srba i hrvata je deplasirano. ono što su oni uradili poslije svega toga - nije niko. ni jedan japan nije ni blizu.
- CPT
#303 Re: Genocid i frustracija
Nije bilo "kolektivne amnestije" i nije zavrseno sa "to je to". To je proces koji jos uvijek traje.llull wrote:Pa realno bila je kolektivna amnestija, vodeci zlocinici koji su uhvaceni su procesuirani i to je to. Odsteta naravno placana samo sto mi kod nas to necemo moci dobiti, jer su ti koje mi krivimo drzavljani BIH i od njih odstete sigurno nece biti a i ni od strane sudije zbog suda u Hagu a i nase nesposobnosti.
-
llull
#304 Re: Genocid i frustracija
Onda postoje sva opravdanja da se izbrisu sa lica zemlje, ajde bicemo realni i jedno 90% foruma bi to i zeljelo zar ne 
I zavrseno je, zaboli nijemce sada za to ... bas kao sto bez problema snimaju filmove, pisu knjige u kojima se afirmativno pise o vojnicima Wermacht-a.
I zavrseno je, zaboli nijemce sada za to ... bas kao sto bez problema snimaju filmove, pisu knjige u kojima se afirmativno pise o vojnicima Wermacht-a.
- Haris.ba
#305 Re: Genocid i frustracija
Gdje vi ucite historiju?llull wrote:Pa realno bila je kolektivna amnestija, vodeci zlocinici koji su uhvaceni su procesuirani i to je to. Odsteta naravno placana samo sto mi kod nas to necemo moci dobiti, jer su ti koje mi krivimo drzavljani BIH i od njih odstete sigurno nece biti a i ni od strane sudije zbog suda u Hagu a i nase nesposobnosti.
Nije bilo klasicne amnestije u Njemackoj. Amnestija je bila kod nas. Ima i zakon kojim su svi amnestirani, osim za ratne zlocine.
Pobjednici rata su u nekim stvarima bili mlaki zbog iskustva Versajskog mira. Ali, to opet ne znaci da Njemci nisu bili tjerani da kopaju grobove za zrtve holokausta, da su u pocetku svi vojnici bili u kampovima. Ne bih pricao o zlocinima saveznika u pustanju ponekad pravdi rulje (imaju snimci ko ne vjeruje), ili da ne spominjem zlocin silovanja Njemica.
Ali, opet ne znam cemu ta poredjenja. Njemci su bili gubitnik. Bezuslovna kapitulacija je koliko se sjecam proklamovana na Jalti. Kod nas jedini klasicni gubitnik rata je Abdicev projekat u Krajini.
- CPT
#306 Re: Genocid i frustracija
Kao npr? Nije mogoce (jos "bez problema") pisati o Wehrmachtu afirmativno jer postoje ogranicenja u filmu, muzici. Cak i u videoigricama. Usput, ja jos nisam cuo za takav film iz mainstream produkcije a gledao sam dobar dio. Zadnji je bio Der Hauptmann (2017) nema bas plaho "afirmativnog". A za svoje igre placaju zadnjih 70 godina.llull wrote:Onda postoje sva opravdanja da se izbrisu sa lica zemlje, ajde bicemo realni i jedno 90% foruma bi to i zeljelo zar ne
-
llull
#307 Re: Genocid i frustracija
Unsere Mütter, unsere Väter je jedan lijep primjer ... No iz nase perspektive logicno je da uvijek osudjivati srbe direktno zbog zlocina prema bosnjacima, sto je sasvim logicno i opravdano. Ali uprkos svemu, ima mnogo okrutnijih naroda i drzava na planeti, cak onih kojima se divimo pa ih ne osudjujemo na taj nacin. Od malenih beba do matorih dida...
- LBVIEW
#308 Re: Genocid i frustracija
Sto mislis zasto?llull wrote:Unsere Mütter, unsere Väter je jedan lijep primjer ... No iz nase perspektive logicno je da uvijek osudjivati srbe direktno zbog zlocina prema bosnjacima, sto je sasvim logicno i opravdano. Ali uprkos svemu, ima mnogo okrutnijih naroda i drzava na planeti, cak onih kojima se divimo pa ih ne osudjujemo na taj nacin. Od malenih beba do matorih dida...
-
llull
#309 Re: Genocid i frustracija
Nemam ja sta da mislim, znamo i ja i ti zasto nisam ja to ni doveo u pitanje. Bosnjacki stav prema srbima je apsolutno jasan i logican.
- piupiu
#310 Re: Genocid i frustracija
...
Last edited by piupiu on 09/04/2019 16:16, edited 1 time in total.
- piupiu
#311 Re: Genocid i frustracija
Tebi možda nije, a meni jeste. Pisali su poslije Drugog svjetskog rata Erich Fromm, Hana Arednt i mnogi drugi tomove i tomove pokušavajući sebi objasniti ono što im se kao ljudima činilo neobjašnjivo. Ali, evo, na forumu se to ne smije.CPT wrote:Da... Takva prica relativizuje zlocin, recimo ono sto se desava u Haagu. 20tak godina se zrtvama pretresaju kosti, drazi dublji motiv, ovo ono... I? I rezultat? Saznali nesto novo? Zrtava lakse? Pravda zadovljena? Od zlocinaca su napravili mitske likove. Valjda se trazi opravdanje da je neko "morao" uraditi tako nesto? Zlocin nije komplikovana stvar, pogotovo u ovom slucaju. Zrtvi (ili "pravdi") nije potrebna duboka psihoanaliza.piupiu wrote:
Ne bih da ulazim u dalju diskusiju ovdje, jer je besmislena. Nek ostane da ljudi zeljom da razumiju relativiziraju zlocine i da je to najveci bosnjacki probkem. Stvarno besmisleno.
- piupiu
#312 Re: Genocid i frustracija
Slažem se, ne sa svime i ne u potpunosti, ali čitam i razumijem. Ono što ne razumijem je kako to 'rasformirati' ako ne razumiješ psihološke mehanizme na kojima počiva i masovno priklanjanje toj ideologiji i negacija zločina?LBVIEW wrote:Prvo, tema je otvorena na podforumu politika, dakle zadani okvir je politicki. Dakle, bit ce ipak da je moje "razlaganje politike teritorijalnih ekspanzija" ipak relevantnije za temu nego tvoja "kolektivne psihologije".
Sto naravno ne znaci kako o istoj ne trebas razgovarati, sto ti ja i ne sugeriram , kao sto ti radis meni u vezi toga "sta je bitno za Bosnjake". To je tvoje pravo, kao sto je i moje naglasiti kako je ovo potonje primarno za zajednicu kojoj pripadam - historija nije registrirala primjer drugacijeg odnosa do subjektivnog. Ne mogu ja razglabati o tome kako se drugi narodi nose s kolektivnom odgovornoscu, i da li priznaju ucinjeno dok se u mojoj zemlji jos uvijek otkrivaju masovne grobnice.
Ta kolektivna svijest koja je u stanju Tomasicu okarakterizirati "prenapuvanom", ili reci kako je ista "sou", a "Dan bijelih traka" "pride' paradom, je formirana stoljecima kljukanja mitovima o sopstvenoj predoredjenosti i velicini u odnosu na sve druge, politickom propagandom o pravu na zemlju istih, i obecanom oprostu od strane Crkve prilikom ostvarivanja tog i takvog "prava" ma kakva stedstva se koristila.
I nece se transformirati dok god ta nakaradna i zlocinacka ideologija zivi, studirao neko kolektivnu psihu ili ne.
Last edited by piupiu on 09/04/2019 16:20, edited 1 time in total.
- Connaisseur Karlin
#313 Re: Genocid i frustracija
piupiu, drzave ne priznaju radi poliickih razloga , ne moraju , nisu prisiljene , ali se godnama , polako varacaju muzejski eksponati kolonijama , znaci, postoje nacini da "priznaju" vlastitie greske , narocito akdamski krugovi svojim istrazivanjaima i publikacijama dirketno ili indirekno pisu o greskama doticnih drzavapiupiu wrote:Kako ne razumiješ? Ako je veliki dio društva učestvovao u zločinima na ovaj ili onaj način, spinovaće se razlozi i narativi. Zar nije lakše to, nego priznati sebi da ti je muž psihopata, brat silovatelj, da si ti lično iracionalni masovni ubica? Na stranu oni koji nemaju nikakvu sposobnost samorefleksije. Nije to nikakav izolovan fenomen. Nijemcima je trebalo dvadeset pet godina, kolonijalne sile ni dan danas ne priznaju svoje genocide nad domorodačkim narodima, Turci nad Armencima...HM 2011 wrote:Ni ja ne razumijem kako to da nema kolektivnog stava u smilsu :
"He#o mu ja sve mrtvo i živo, ko je naredio zločin, sa htijenjem izvršio zločin i ko podržava zločin"........
- Connaisseur Karlin
#314 Re: Genocid i frustracija
Hana , ona je posebnapiupiu wrote:
Tebi možda nije, a meni jeste. Pisali su poslije Drugog svjetskog rata Erich Fromm, Hana Arednt i mnogi drugi tomove i tomove pokušavajući sebi objasniti ono što im se kao ljudima činilo neobjašnjivo. Ali, evo, na forumu se to ne smije.
- piupiu
#315 Re: Genocid i frustracija
Nedovoljno je to. Školski program treba da kaže 'pogriješili smo'. Prodavačica u supermarketu isto. Dok se nivo znanja o zločinima i njihovog prihvatanja toliko ne proširi, sve je to ništa. A to je užasno teško postići. Trebaju decenije rada.Connaisseur Karlin wrote:piupiu, drzave ne priznaju radi poliickih razloga , ne moraju , nisu prisiljene , ali se godnama , polako varacaju muzejski eksponati kolonijama , znaci, postoje nacini da "priznaju" vlastitie greske , narocito akdamski krugovi svojim istrazivanjaima i publikacijama dirketno ili indirekno pisu o greskama doticnih drzavapiupiu wrote:Kako ne razumiješ? Ako je veliki dio društva učestvovao u zločinima na ovaj ili onaj način, spinovaće se razlozi i narativi. Zar nije lakše to, nego priznati sebi da ti je muž psihopata, brat silovatelj, da si ti lično iracionalni masovni ubica? Na stranu oni koji nemaju nikakvu sposobnost samorefleksije. Nije to nikakav izolovan fenomen. Nijemcima je trebalo dvadeset pet godina, kolonijalne sile ni dan danas ne priznaju svoje genocide nad domorodačkim narodima, Turci nad Armencima...HM 2011 wrote:Ni ja ne razumijem kako to da nema kolektivnog stava u smilsu :
"He#o mu ja sve mrtvo i živo, ko je naredio zločin, sa htijenjem izvršio zločin i ko podržava zločin"........
- Connaisseur Karlin
#316 Re: Genocid i frustracija
piupiu , da, ali ja sam pretpostavila da je u Federaciji to uvedeno u skolskom programupiupiu wrote:Nedovoljno je to. Školski program treba da kaže 'pogriješili smo'. Prodavačica u supermarketu isto. Dok se nivo znanja o zločinima i njihovog prihvatanja toliko ne proširi, sve je to ništa. A to je užasno teško postići. Trebaju decenije rada.Connaisseur Karlin wrote:piupiu, drzave ne priznaju radi poliickih razloga , ne moraju , nisu prisiljene , ali se godnama , polako varacaju muzejski eksponati kolonijama , znaci, postoje nacini da "priznaju" vlastitie greske , narocito akdamski krugovi svojim istrazivanjaima i publikacijama dirketno ili indirekno pisu o greskama doticnih drzavapiupiu wrote:
Kako ne razumiješ? Ako je veliki dio društva učestvovao u zločinima na ovaj ili onaj način, spinovaće se razlozi i narativi. Zar nije lakše to, nego priznati sebi da ti je muž psihopata, brat silovatelj, da si ti lično iracionalni masovni ubica? Na stranu oni koji nemaju nikakvu sposobnost samorefleksije. Nije to nikakav izolovan fenomen. Nijemcima je trebalo dvadeset pet godina, kolonijalne sile ni dan danas ne priznaju svoje genocide nad domorodačkim narodima, Turci nad Armencima...
- CPT
#317 Re: Genocid i frustracija
Tako da to ne pokusavas. Prvi uslov da nekome pomognes je da on tvoju pomoc zeli. U ovom slucaju toga nema, svaki pokusaj ce tebi samo naskoditi. Do katatrze se moze doci samo represijom '95, ta sansa je propustena. Ako nekome smeta Tomasica samo zbog "smrada" onda je svaki pokusaj transformacije osudjen na propast.piupiu wrote:Slažem se, ne sa svime i ne u potpunosti, ali čitam i razumijem. Ono što ne razumijem je kako to 'rasformirati' ako ne razumiješ psihološke mehanizme na kojima počiva i masovno priklanjanje toj ideologiji i negacija zločina?
-
Bodkin
#318 Re: Genocid i frustracija
I dalje crno bijelo. Ili kolektivna krivica ili kolektivna amnestija. Za Juku kad ga opisuju podijela na to kako je bio dobar na pocetku, a los kasnije kad je otisao u hercegovinu. Znaci ubijao bosnjake i opet nije jednoglasno losa osoba. O Caci da ne pricamo. Ali se srbima ili hrvatima moze nakaciti kolektivna krivica ili odgovornost ili ocekivati od ovako polarizovanog drustva kakvo je bh da se kao izdignu i pokaju kolektivno za zlocine dok to u historiji nije zabiljezeno osim u slucaju njemacke. Japan sta je radio po kini i ni atomska bomba nije pomogla da prihvate odgovornost za te zlocine
- CPT
#319 Re: Genocid i frustracija
Znaci opet relativizacije. Projekt drzave Srbije = Juka i ta prica. I to pored svih sudskih presuda, dokumentacije, itd, itd.Bodkin wrote:I dalje crno bijelo. Ili kolektivna krivica ili kolektivna amnestija. Za Juku kad ga opisuju podijela na to kako je bio dobar na pocetku, a los kasnije kad je otisao u hercegovinu. Znaci ubijao bosnjake i opet nije jednoglasno losa osoba. O Caci da ne pricamo. Ali se srbima ili hrvatima moze nakaciti kolektivna krivica ili odgovornost ili ocekivati od ovako polarizovanog drustva kakvo je bh da se kao izdignu i pokaju kolektivno za zlocine dok to u historiji nije zabiljezeno osim u slucaju njemacke. Japan sta je radio po kini i ni atomska bomba nije pomogla da prihvate odgovornost za te zlocine
-
Bodkin
#320 Re: Genocid i frustracija
Ako inteligencija ogranicava da shvatis poentu posta, preskoci gaCPT wrote:Znaci opet relativizacije. Projekt drzave Srbije = Juka i ta prica. I to pored svih sudskih presuda, dokumentacije, itd, itd.Bodkin wrote:I dalje crno bijelo. Ili kolektivna krivica ili kolektivna amnestija. Za Juku kad ga opisuju podijela na to kako je bio dobar na pocetku, a los kasnije kad je otisao u hercegovinu. Znaci ubijao bosnjake i opet nije jednoglasno losa osoba. O Caci da ne pricamo. Ali se srbima ili hrvatima moze nakaciti kolektivna krivica ili odgovornost ili ocekivati od ovako polarizovanog drustva kakvo je bh da se kao izdignu i pokaju kolektivno za zlocine dok to u historiji nije zabiljezeno osim u slucaju njemacke. Japan sta je radio po kini i ni atomska bomba nije pomogla da prihvate odgovornost za te zlocine
- CPT
#321 Re: Genocid i frustracija
kad se u diskusiju koja se zove "Genocid i frustracije" ubaci Juka/Caco (a gdje je Naser?!) motiv je jasan...Bodkin wrote:Ako inteligencija ogranicava da shvatis poentu posta, preskoci gaCPT wrote:Znaci opet relativizacije. Projekt drzave Srbije = Juka i ta prica. I to pored svih sudskih presuda, dokumentacije, itd, itd.Bodkin wrote:I dalje crno bijelo. Ili kolektivna krivica ili kolektivna amnestija. Za Juku kad ga opisuju podijela na to kako je bio dobar na pocetku, a los kasnije kad je otisao u hercegovinu. Znaci ubijao bosnjake i opet nije jednoglasno losa osoba. O Caci da ne pricamo. Ali se srbima ili hrvatima moze nakaciti kolektivna krivica ili odgovornost ili ocekivati od ovako polarizovanog drustva kakvo je bh da se kao izdignu i pokaju kolektivno za zlocine dok to u historiji nije zabiljezeno osim u slucaju njemacke. Japan sta je radio po kini i ni atomska bomba nije pomogla da prihvate odgovornost za te zlocine
- VrliBosnjanin
#322 Re: Genocid i frustracija
Dakle tvoja inteligencija koja te ne ogranicava u bilo cemu i daje ti ekskluzivitet da iz "pticije" perspektive sagledaš svaki događaj namece ti da je primjer Juke Prazine mjerodavan da se stavi u metaforu i usporedi sa zlocinackim planom jedne države za koji nedvojbeno postoje i dokumenti, postoji i realizacija kao i negiranje poslije svega urađenog?Bodkin wrote:Ako inteligencija ogranicava da shvatis poentu posta, preskoci gaCPT wrote:Znaci opet relativizacije. Projekt drzave Srbije = Juka i ta prica. I to pored svih sudskih presuda, dokumentacije, itd, itd.Bodkin wrote:I dalje crno bijelo. Ili kolektivna krivica ili kolektivna amnestija. Za Juku kad ga opisuju podijela na to kako je bio dobar na pocetku, a los kasnije kad je otisao u hercegovinu. Znaci ubijao bosnjake i opet nije jednoglasno losa osoba. O Caci da ne pricamo. Ali se srbima ili hrvatima moze nakaciti kolektivna krivica ili odgovornost ili ocekivati od ovako polarizovanog drustva kakvo je bh da se kao izdignu i pokaju kolektivno za zlocine dok to u historiji nije zabiljezeno osim u slucaju njemacke. Japan sta je radio po kini i ni atomska bomba nije pomogla da prihvate odgovornost za te zlocine
-
Bodkin
#323 Re: Genocid i frustracija
Iako si vjerovatno neciji klon, evo da odgovorim. Nije poenta u poredjenju nego u tome da se od srba kao ocekuje da se kolektivno pokaju i preuzmu odgovornost za zlocine u zadnjem ratu (nesto kao njemci jel, vole se uzimati kao primjer iako su jedini u historiji ali da to zanemarimo) dok bosnjaci ne mogu da se dogovore jel juka losa ili dobra individua iako je ubijao bosnjake. Kontas sad?VrliBosnjanin wrote:
Dakle tvoja inteligencija koja te ne ogranicava u bilo cemu i daje ti ekskluzivitet da iz "pticije" perspektive sagledaš svaki događaj namece ti da je primjer Juke Prazine mjerodavan da se stavi u metaforu i usporedi sa zlocinackim planom jedne države za koji nedvojbeno postoje i dokumenti, postoji i realizacija kao i negiranje poslije svega urađenog?
- CPT
#324 Re: Genocid i frustracija
Znaci Srbi ne mogu priznati ono stu je sudski potvrdjeno (vise puta) jer Bosnjaci XYZ. Jer to ima neke veze.... Jer za tako nesto trebaju Bosnjake? Za sve ostalo nije trebalo btw. Ako se Bosnjaci dogovore ono sto se moraju (?!?!) dogovoriti u vezi Juke hoce li proci onda kolektivno pokajanje i preuzimanje odgovornosti kod Srba? Onda prelazimo na meteo uslove? Relativnu vlagu?Bodkin wrote:Iako si vjerovatno neciji klon, evo da odgovorim. Nije poenta u poredjenju nego u tome da se od srba kao ocekuje da se kolektivno pokaju i preuzmu odgovornost za zlocine u zadnjem ratu (nesto kao njemci jel, vole se uzimati kao primjer iako su jedini u historiji ali da to zanemarimo) dok bosnjaci ne mogu da se dogovore jel juka losa ili dobra individua iako je ubijao bosnjake. Kontas sad?VrliBosnjanin wrote:
Dakle tvoja inteligencija koja te ne ogranicava u bilo cemu i daje ti ekskluzivitet da iz "pticije" perspektive sagledaš svaki događaj namece ti da je primjer Juke Prazine mjerodavan da se stavi u metaforu i usporedi sa zlocinackim planom jedne države za koji nedvojbeno postoje i dokumenti, postoji i realizacija kao i negiranje poslije svega urađenog?
- VrliBosnjanin
#325 Re: Genocid i frustracija
Da da, to je ta nesvakidašnja inteligencija koja drugima spocitava da ne mogu razumjeti njegov nadasve revizionisticki stav protkan relativitetom a kao prvi argument koristi pretpostavku da sam necij klon. Valjda je broj postova ekvivalent relevantnosti i naravno referentna mjera da se moze govori o odredjenoj tematici, kao neki level ako imas 1000 postova možeš pricati o određenoj temi ako ne jbg nabijaj štancaj, to ti je prijatelju moj samo slika nemogucnosti tvog uma da procesuira dijametralno suprotne stvari, zbog cega ne znam niti zelim da pretpostavljam koji je motiv.Bodkin wrote:Iako si vjerovatno neciji klon, evo da odgovorim. Nije poenta u poredjenju nego u tome da se od srba kao ocekuje da se kolektivno pokaju i preuzmu odgovornost za zlocine u zadnjem ratu (nesto kao njemci jel, vole se uzimati kao primjer iako su jedini u historiji ali da to zanemarimo) dok bosnjaci ne mogu da se dogovore jel juka losa ili dobra individua iako je ubijao bosnjake. Kontas sad?VrliBosnjanin wrote:
I ne trudi se uopste da dodas bilo sta, namjera mi bješe da ti samo dokazem da si usporedio dvije stvari koje su nebo i zemlja, sa jedne strane višestoljetni srpski drzavni plan da se pripoje teriotrije i izvrsi asimilacija ljudi na ovim podnebljima ne birajuci meteodologiju , a na drugoj strani lokalni kriminalac i devijantna licnost koji je sve cinio iz evidentnih razloga tj niskih pobuda. Juka Prazina je po tvojim sistemima vrednovanja iznevelisan sa prvim navedenim, bravo ti ga bravo .