Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Moderator: anex
-
iamia
#301 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
@fortaleza,
pa ti onda nisi daleko isao od hercegovine.
sredjene kuce, dvokatnice i trokatnice sa divnim dvoristem..... pa to je po citavoj krajini i posavini od bihaca, cazina i kladuse do banjaluke.
ja kad sam prolazio kroz cazin, vidi se da svaki komsija takmici da ima ljepsu i bolju kucu.
onakva imanja nisam mogao nigdje u americi vidjeti. mozda beverly hills?.
to ipak nista ne govori o ekonomiji tog kantona. jer su te kuce sagradjene od ljudi koji rade i zive u inostranstvu.
najruznije kuce i gradovi su u srednjoj bosni. linija zenica, travnik, bugojno.
ali njihov budzet je ipak jedan medju vecima u federaciji.
pa ti onda nisi daleko isao od hercegovine.
sredjene kuce, dvokatnice i trokatnice sa divnim dvoristem..... pa to je po citavoj krajini i posavini od bihaca, cazina i kladuse do banjaluke.
ja kad sam prolazio kroz cazin, vidi se da svaki komsija takmici da ima ljepsu i bolju kucu.
onakva imanja nisam mogao nigdje u americi vidjeti. mozda beverly hills?.
to ipak nista ne govori o ekonomiji tog kantona. jer su te kuce sagradjene od ljudi koji rade i zive u inostranstvu.
najruznije kuce i gradovi su u srednjoj bosni. linija zenica, travnik, bugojno.
ali njihov budzet je ipak jedan medju vecima u federaciji.
- Hajvan
#302 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
jesmo to i dalje inferiorni!?!
Krasno, divno.
Molimo vas, vas superiorne da nas pustite na miru.
Jer, sad sam se snuzdio i poceo "razmisljati" ( hm, mada ja kao inferiorni nemam cime to raditi, ne!?).
"Razmisljajuci" mozda mi dodje iz guze u glOvu pa prestanem birti inferioran, a!?
Zato, vi superiorni - ne talasajte.
Vi zivite od nas inferiornih.
-----------
Uzgred, ovkave teme su mi podsjetnik zasto ne trzim u superiornim trznim lancima, zasto ne pijem superiornu vodu i mlijeko ( u kojem nadjose 'nake' toksine ovih dana) ... da skratim, hvala pokretacu te nekim diskutantima na podsjetniku zasto ne kupujem od superiornih (ni proizvode, niti usluge).
Krasno, divno.
Molimo vas, vas superiorne da nas pustite na miru.
Jer, sad sam se snuzdio i poceo "razmisljati" ( hm, mada ja kao inferiorni nemam cime to raditi, ne!?).
"Razmisljajuci" mozda mi dodje iz guze u glOvu pa prestanem birti inferioran, a!?
Zato, vi superiorni - ne talasajte.
Vi zivite od nas inferiornih.
-----------
Uzgred, ovkave teme su mi podsjetnik zasto ne trzim u superiornim trznim lancima, zasto ne pijem superiornu vodu i mlijeko ( u kojem nadjose 'nake' toksine ovih dana) ... da skratim, hvala pokretacu te nekim diskutantima na podsjetniku zasto ne kupujem od superiornih (ni proizvode, niti usluge).
- Pitar s Kariba
#303 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Jedan primjer iz vlastitog iskustva kao doprinos temi.
Prije par dana mi se pokvario kompjuter i zovnem prijatelja koji se razumije u te stvari da ga pogleda. Nađe on da ne valja nekakav kondenzator, skine ga, i ja izletim do RTV servisa u blizini Mercatora na Pofalićima (ulica koja od Mercatora pravo ide prema Klasu pa sa desne strane žuta kuća). Onako u frci zaboravim mobitel, ali kontam, haj nema veze, neće mi ni trebati. I dođem ja tamo, sjedi stariji čovjek za stolom, na stolu telefon - Dobar dan, dobar dan. Imate li ovakav kondenzator? Kaže nema ovakav ovo je 6,3V ali imam od 16V. Reko' ne znam sad hoće li odgovarati. Kaže on, nazovi tog svog majstora pa ga pitaj. Kažem ja nazvao bih ali sam zaboravio mobitel. Mogu li se poslužiti telefonom? Kaže meni čovjek - Ehhhh skuplje će mene doći tvoj poziv nego kondenzator!!
I ne dade mi da nazovem.
Poslije kupim taj kondenzator na drugom mjestu, i, istina, jeftino je to - 40 feninga, ali čovječe, taj osjećaj za biznis našeg čovjeka je nešto neprevaziđeno.
Ubi nas taj sitnošićarluk ili da kažem baliluk
Prije par dana mi se pokvario kompjuter i zovnem prijatelja koji se razumije u te stvari da ga pogleda. Nađe on da ne valja nekakav kondenzator, skine ga, i ja izletim do RTV servisa u blizini Mercatora na Pofalićima (ulica koja od Mercatora pravo ide prema Klasu pa sa desne strane žuta kuća). Onako u frci zaboravim mobitel, ali kontam, haj nema veze, neće mi ni trebati. I dođem ja tamo, sjedi stariji čovjek za stolom, na stolu telefon - Dobar dan, dobar dan. Imate li ovakav kondenzator? Kaže nema ovakav ovo je 6,3V ali imam od 16V. Reko' ne znam sad hoće li odgovarati. Kaže on, nazovi tog svog majstora pa ga pitaj. Kažem ja nazvao bih ali sam zaboravio mobitel. Mogu li se poslužiti telefonom? Kaže meni čovjek - Ehhhh skuplje će mene doći tvoj poziv nego kondenzator!!
Poslije kupim taj kondenzator na drugom mjestu, i, istina, jeftino je to - 40 feninga, ali čovječe, taj osjećaj za biznis našeg čovjeka je nešto neprevaziđeno.
Ubi nas taj sitnošićarluk ili da kažem baliluk
-
iamia
#304 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
za tu rijec, ja bih ti dao trajni ban.
fujj..
fujj..
- Pitar s Kariba
#305 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
ehh, ti bi dao ... 
-
iamia
#306 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
ogavna rijec.
i puno govori o tvom kompleksu inferiornosti.
- karanana
#307 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
je li ti bezveze utipkas te brojke i slova ili one nesto znace?
- karanana
#308 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
cool.
hvala.
dohakali smo cenzuri.
hvala.
dohakali smo cenzuri.
- Pitar s Kariba
#309 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
to ti psiholog?iamia wrote:ogavna rijec.
nisam mislio da ulazim u bespotrebnu i beskorisnu raspravu s tobom, ali kad me već vučeš za jezik da objasnim šta podrazumijevam pod tim pojmom. citirat ću aliju isakovića:
...
Ovaj uzburkani historijski tok jedan je od uzroka što se u bošnjačko-muslimanskom narodu mogu sresti svi oblici krajnosti. Nigdje nisam sreo tako dirljivo dobrodušne, naivne i predane ljude beskrajno samopožrtvovane, spremne na svaku ličnu i kolektivnu žrtvu, i nigdje takve pojedince i skupine apsolutno uskogrude, beskrajno samožive, potkupljive, politički ljigave i, nadasve, opsjednute omalovažavanjem svega vlastitoga, vlastitoga imena, vjere, običaja, prošlosti. Ne nalazim tome nikakva opravdanja.
...
http://www.rijaset.ba/index.php?option= ... Itemid=184
ovo boldirano, to ti je to! a sad ti ako hoćeš opali i po rahmetli aliji. i apsolutno me nije briga što će se ovakim iznošenjem prljavnog veša naslađivati idioti iz komšiluka i susjedstva, tipa ovog sa slučajnom kombinacijom brojki i slova. puno gore stvari postoje i kod njih ali mene to ne zanima. mene zanima moja avlija. u našem društvu, u svim njegovim sferama pa i u poslovnoj, mnogo je toga truhlog što nam svima otežava živote i ne da naprijed. prvi korak ka rješavanju problema je da priznaš sam sebi da problem postoji, a kod nas očigledno postoji i to debelo.
-
cranberries
#310 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Vidim spomenuli ste Bingo Tuzla pa evo par informacija
- Bingo objekti se Grade u Olovu, Brezi, Ilijašu, Velikoj Kladuši, Otoka planiraju se u Bihaću ( MediaMall) , Sarajevo ( Grbavica - Strojorad - Bingo Megamall ), Sarajevo par manjih objekata ( par ce se preuzeti od Konzuma ), a vjerovatno uskoro i Bugojno te Goražde, Banja Luka ....
- Bingo planira farmu koka nosilja ( 100 000 koka nosilja ) za proizvodnju jaja
- U Zivinicama također planira i industrijske plastenike
- Otkup jagoda i ostalih domacih uzgojnih proizvoda iz Celica, Gradacca, Srebrenika,
- Otkup krompira iz okoline Srebrenika za potrebe d.d. Majevica
- Reciklazni pogon za plastiku i karton u TK
- Solarni pogon u Međugorju i na ostalim objektima
Da bi usli sa svojim proizvodom u Bingo treba Vam 250 KM za ugovor ( samo za ugovor ) i onda dodatno za pozicije dok u Konzumu za isti trebate 500 KM po proizvodu a u ugovoru u Konzumu stoji jasno da ukoliko im se ne bude dobro pokazala izlaznost vaseg artikla, da imaju pravo isti ugovor ponistiti iako ste platili 500 KM/za svaki objekat .... to naravno vrijedi za BH artikle, a i da platite 500 KM za svaki objekat u Konzumu opet ne mozete uci ako vas artikal ima Hrvatsku zamjenu a i dosta ostalih nerazumnih sitnica.
- Bingo objekti se Grade u Olovu, Brezi, Ilijašu, Velikoj Kladuši, Otoka planiraju se u Bihaću ( MediaMall) , Sarajevo ( Grbavica - Strojorad - Bingo Megamall ), Sarajevo par manjih objekata ( par ce se preuzeti od Konzuma ), a vjerovatno uskoro i Bugojno te Goražde, Banja Luka ....
- Bingo planira farmu koka nosilja ( 100 000 koka nosilja ) za proizvodnju jaja
- U Zivinicama također planira i industrijske plastenike
- Otkup jagoda i ostalih domacih uzgojnih proizvoda iz Celica, Gradacca, Srebrenika,
- Otkup krompira iz okoline Srebrenika za potrebe d.d. Majevica
- Reciklazni pogon za plastiku i karton u TK
- Solarni pogon u Međugorju i na ostalim objektima
Da bi usli sa svojim proizvodom u Bingo treba Vam 250 KM za ugovor ( samo za ugovor ) i onda dodatno za pozicije dok u Konzumu za isti trebate 500 KM po proizvodu a u ugovoru u Konzumu stoji jasno da ukoliko im se ne bude dobro pokazala izlaznost vaseg artikla, da imaju pravo isti ugovor ponistiti iako ste platili 500 KM/za svaki objekat .... to naravno vrijedi za BH artikle, a i da platite 500 KM za svaki objekat u Konzumu opet ne mozete uci ako vas artikal ima Hrvatsku zamjenu a i dosta ostalih nerazumnih sitnica.
-
StupskaBitanga
-
StupskaBitanga
#312 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
a šta je Bingu to Mediamall u Bihaću?
-
cranberries
#313 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Hipermarket + kino 
- Fudo Bosna
#314 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Tzv. " Inferiornost" bošnjačkog biznisa i biznismena
Ako več pišemo o „ineferiornosti“ bošnjačkog biznisa ili ekonomije uopće... Bilo bi interesantno uporediti koliko pune budžet „Bošnjački „ a koliko kantoni ili općine sa večinom druga dva naroda, da se zaključi da o inferiornosti nema ni govora, koliki je budžet Kantona ili općina „Bošnjačkih“ , neke opčine po 30-tak miliona, Kantoni/sarajevski npr. preko 700 miliona i koliko participiraju u uplati poreza u Federalnu kasu npr? Koja inferiornost???
Ako več pišemo o „ineferiornosti“ bošnjačkog biznisa ili ekonomije uopće... Bilo bi interesantno uporediti koliko pune budžet „Bošnjački „ a koliko kantoni ili općine sa večinom druga dva naroda, da se zaključi da o inferiornosti nema ni govora, koliki je budžet Kantona ili općina „Bošnjačkih“ , neke opčine po 30-tak miliona, Kantoni/sarajevski npr. preko 700 miliona i koliko participiraju u uplati poreza u Federalnu kasu npr? Koja inferiornost???
-
StupskaBitanga
#315 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
vi investititor ili ono kao importanne?cranberries wrote:Hipermarket + kino
-
cranberries
#316 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Kao Importanne 
- karanana
#317 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
bingo preuzima strojorad od hilme i muje?
-
StupskaBitanga
#318 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
preuzeo i gradi trgovački objektkaranana wrote:bingo preuzima strojorad od hilme i muje?
-
udrch
#319 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
ja nisam primjetio da se tu nešto radi..kad su počeli?
- Hajvan
#320 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
cranberries wrote:....
"superiorna" posla.
Al' moje marke ne vide....
Možda jesam GLUP
Možda jesam INFERIORAN
Možda jesam NEOBRAZVAN
al' imam PONOS.
Ko ih jebe...
- karanana
#321 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
nisam ni ja vidio da se ista gradi gdje je strojorad. a bas sam jucer prolazio i gledam rusevinu, kontam ko je to drzao u ratu.
- Fudo Bosna
#322 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Ranije sam postao:
“Tzv. " Inferiornost" bošnjačkog biznisa i biznismena
Ako več pišemo o „ineferiornosti“ bošnjačkog biznisa ili ekonomije uopće... Bilo bi interesantno uporediti koliko pune budžet „Bošnjački „ a koliko kantoni ili općine sa večinom druga dva naroda, da se zaključi da o inferiornosti nema ni govora, koliki je budžet Kantona ili općina „Bošnjačkih“ , neke opčine po 30-tak miliona, Kantoni/sarajevski npr. preko 700 miliona i koliko participiraju u uplati poreza u Federalnu kasu npr? Koja inferiornost??? ”
Dakle ne hvalim ovdje tzv.” Bošnjački biznis”, ekonomsku ulogu u BiH. BiH nije sjajna u ekonomiji globalno, daleko je iza toga , pa i kada pojedinačno, ako je to uopće moguće, gledamo ekonomiju po “etničkim” udjelima. Ali kuditi bošnjačke firme bilo private ili javne kompanije , kada je učešće u budžetu, federalnom npr , “bošnjačkog” dijela, kudikamo veče od onoga što , Federaciji npr, kao dijelu Domovine, daju hrvatske iz Zapadne Hecegovine, ili Livanjskog Kantona je nonsens? Da ne poredimo npr bilo koje „bošnjačko“ područje, Zenički kanton, Tuzlanski , Sarajevski sa komplentnim istočnim dijelom RS-a ?
Dakle tanak je "bošnjački biznis" ali je gromada za "srpski "i "hrvatski" u BiH, ili ,( za njihove ekspoziture ovdje od susjednih Srbije i Hrvatske), jer u BiH uglavnom imamo samo predstavništva : Leda, Podravke, Kraša i slično, a vrlo malo autentične firme ostala dva BiH etnosa !!!
“Tzv. " Inferiornost" bošnjačkog biznisa i biznismena
Ako več pišemo o „ineferiornosti“ bošnjačkog biznisa ili ekonomije uopće... Bilo bi interesantno uporediti koliko pune budžet „Bošnjački „ a koliko kantoni ili općine sa večinom druga dva naroda, da se zaključi da o inferiornosti nema ni govora, koliki je budžet Kantona ili općina „Bošnjačkih“ , neke opčine po 30-tak miliona, Kantoni/sarajevski npr. preko 700 miliona i koliko participiraju u uplati poreza u Federalnu kasu npr? Koja inferiornost??? ”
Dakle ne hvalim ovdje tzv.” Bošnjački biznis”, ekonomsku ulogu u BiH. BiH nije sjajna u ekonomiji globalno, daleko je iza toga , pa i kada pojedinačno, ako je to uopće moguće, gledamo ekonomiju po “etničkim” udjelima. Ali kuditi bošnjačke firme bilo private ili javne kompanije , kada je učešće u budžetu, federalnom npr , “bošnjačkog” dijela, kudikamo veče od onoga što , Federaciji npr, kao dijelu Domovine, daju hrvatske iz Zapadne Hecegovine, ili Livanjskog Kantona je nonsens? Da ne poredimo npr bilo koje „bošnjačko“ područje, Zenički kanton, Tuzlanski , Sarajevski sa komplentnim istočnim dijelom RS-a ?
Dakle tanak je "bošnjački biznis" ali je gromada za "srpski "i "hrvatski" u BiH, ili ,( za njihove ekspoziture ovdje od susjednih Srbije i Hrvatske), jer u BiH uglavnom imamo samo predstavništva : Leda, Podravke, Kraša i slično, a vrlo malo autentične firme ostala dva BiH etnosa !!!
- drndalo
#323 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Rece covjek koji ima potrebu da se skriva iza kompjuterski generisanog nick-name-a, iako je registracija sa bilo kakvim imenom svakako aMonimna...
- Fudo Bosna
#324 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
jz954u987 wrote:jedini pravi bošnjački biznis je heroin tu ste najjači
A u čemu su to dva druga etnička korpusa "jaka"? Samo Sarajevo, Zenica, i Tuzlai njihove regije, koje , priznajem , nisu samo "bošnjački" ali ako ćemo cjepidlačiti onda "jesu", imaju veče prihode i više pune budžet od svih "silnih" , kompanija sa etnički večinskim "srpskim" i "hrvatskim" predznakom u BiH !!!
- drndalo
#325 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena
Cim imas IP adresu, a imas je, nisi aMoniman...