LieToMe wrote:

Upravo, imam par primjera gdje profesori moraju predavati i u osnovnim skolama kako bi imali dovoljan fond sati. Kod nas je izgleda onaj sistem "nek se mjenja, makar i na stetu". To sto se uvodi nesto novo ne znaci nuzno i da je dobro. Vrijeme ce pokazati, samo na zalost, vrijeme ne mozes vratiti kako bi ispravio neke odluke i njihove posljedice.
I sta je tu cudno? Sad predaju u gimnaziji i osnovnoj, sutra ce predavati u 2-3 srednje skole, ako hoce punu normu.
I sta je vaznije, hiljade djece sa nepotrebnom srednjom skolom ili par destina nastavnika koji moraju fatati normu po par skola? Pa sam(a) kazes da to i sad rade.
Jedan od problema obrazovanja je i hiperprodukcija nastavnog kadra. Pocinjuci od dvogodisnje PA, koju ima dobar dio nastavnika u osnovnim skolama (i koji zadnjih godina zavrsavajau cetverogodisnju PA po sistemu 2-3 ispita sedmicno se polazu, redovno se ide na posao, kod kuce sve obaveze, znaci uci se ... cca 5 minuta dnevno. Znam primjer, istinit, polaze uciteljica Informatiku, da sa vise predje na visoku spremu, zbog plate, narvano, i kaze da nista ne zna, vjerovatno nikad komp dotakla nije, nekih 50-ak godina imala. I polozila zenska ispit, pitanje: nabroj dijelove kompjutera

)
Pa raznorazne seoske akademije i vjerske skole koje izbacuju "nastavni" kadar