Mrsanje - nacini ?

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
alica.k

#301 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by alica.k »

Stilicka wrote:Niko me nije ista bazalna potrosnja, nekom treba 2000 kalorija, a nekom 4000, nekom 1000, bazalnim kalkulatorom ne mozes izmjerit, najveca glupost koju sam cula :roll: sve ovisi o metabolizmu, niko ne moze isto mrsat i istom brzinom, i da rezultati budu vidljivi svima isto, niko isto ne trosi kalorija pri usisavanju kuce, ili spremanju sobe(banalni primjer).Nije potrebno brojanje kalorija, iritira me to kad cujem, kad neko hoce da mrsa, pa broji svaku kaloriju koliko je pojeo :x Vrsta namirnice je bitna i raspored kad i sta se treba jesti.Kombinacija aeorobnog i anaerodnog vjezbanje je pun pogodak :thumbup: al to je danasnjim curama mrsko(cast iznimkama), pa se izgladnjuju, koje kakvim djetama, te kukaju.
dakle, rekla si upravo to sto kazes da nisi rekla.

brojanje kalorija ne mora biti i nije izgladnjavanje, ono je meni pomoglo da shvatim da sto pojedem kesu cipsa ili citavu cokoladu mogu pojesti pet citavih pilecih prsa (lupam primjer).
jednostavna je formula calories in<calories out. i to je sva pamet tu.
sad ako neko oce da jos pametnije odradi, onda ce se drzati toga ujutro UH navecer P+M i tako..
i slozicu se da su mi te slike malo je reci odbojne.

btw ja najvise volim kad mi neko kaze PROCITALA SAM 200 KNJIGA I ZNAM SVE O TOME. onda znam na kojem sam nivou u odnosu na osobu s kojom pricam.
Stilicka

#302 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Stilicka »

sve potpisujem,ja licno vjerujete ne opterecujem se brojanjem kalorija, koliko sam pojela te koliko trebam istrosit, odnosno kako ste rekli Calorie IN >OUT, od oka vidim koliko je dovoljno za obrok.Nije stvar u knjizi, da li sam ja procitala 200, 400, 1000, te znam li ja sve ili ne, jednostavno zivot me je natjerao(napisala sam u predhodnim postovima). Bila sam istrajna, imala sam podrsku od dragi ljudi, koji su mi pomogli oko ishrane i treninga, te su me naucili puno toga, sto nikad u zivotu nije me zanimalo ta profesija, sa obzirom da sam pravnica :)
Pitarrr82

#303 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Pitarrr82 »

novi.dan.nova.nafaka wrote:
Stilicka wrote:Novi dan nova nafaka, jedi bar 4 obroka, u jutro jedi jaja citava, to ti je dobro zbog podizanja testosterona, vise testo. brze spaljivanje masti, te brze dobijas na misicnoj masi :D rucak meso, vecera nek bude sir posni sam onako, onaj bijeli, medju obrok jedi, orahe, bademe, ljesnjake, kupi fish oil odnosno omega 3. Pocni u teretanu ici, ili kuci neke cigle, zeljezo, napravi neke tegove ako nisi u mogucnosti, u jutro kardio 45 min, jedan dan radi hodanje, drugi dan radi HIIT, bit ces `vako :thumbup: bez vjezbe nista

Usput provjeri radi sebe, izvadi za svaki slucaj nalaze, secer provjeri, kortizol :D

naravno manje stresa :thumbup:
Hvala na savjetima, međutim, tu ima jedan problem. Ja radim 8 sati dnevno, u kući me nema u periodu 6'30-16-30 - kako ću pratiti taj tempo ? :-)
Jaja - jel kuhana, ili ? Ja ih mogu jesti svaki dan, i ne predstavlja mi nikakav problem redovno ih jesti.
Što se tiče teretane, dovoljne su vježbe sa težinom tijela (sklekovi, trbušnjaci), eventualno nabaviti nešto lagano-na treninzima smo naučili mnooogo korisnih vježbi, samo da je manje ljenosti...
i da, šta je HIT ? :)

Nema ni mene cak u duzem periodu kuci zbog posla ali opet se moze nesto spremiti za posao :)
alica.k

#304 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by alica.k »

novi.dan.nova.nafaka wrote: i da, šta je HIT ? :)
HIIT ti je high intensity interval training...da ti karikiram, trcis 20-30 sekundi najbrzim tempom kojim mozes i onda 10-20 sekundi odmora tj laganog trcanja, i sve tako. ima skinuti cak i muziku za to...i ne mora biti samo trcanje, moze bilo kakav cardio. dobra stvar je sto ne mora to dugo trajati 10-15 minuta a to svako moze odvojiti dnevno.
meni je HIIT za topljenje masnoce najbolje djelovao samo sto sam ja radila nes u fazonu pola minute brzog daj-sve-od-sebe trcanja, pa minut laganog i sve tako, 8 ponavljanja. ne znam jel to bas HIIT (nek me neko prosvjetli).
madnessa

#305 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by madnessa »

alica.k wrote:
HIIT ti je high intensity interval training...da ti karikiram, trcis 20-30 sekundi najbrzim tempom kojim mozes i onda 10-20 sekundi odmora tj laganog trcanja, i sve tako. ima skinuti cak i muziku za to...i ne mora biti samo trcanje, moze bilo kakav cardio. dobra stvar je sto ne mora to dugo trajati 10-15 minuta a to svako moze odvojiti dnevno.
meni je HIIT za topljenje masnoce najbolje djelovao samo sto sam ja radila nes u fazonu pola minute brzog daj-sve-od-sebe trcanja, pa minut laganog i sve tako, 8 ponavljanja. ne znam jel to bas HIIT (nek me neko prosvjetli).
jeste. i ovo je HIIT. kako se stice kondicija tako se povecavaju periodi visokog intenziteta u odnosu na periode laganog tempa. bitno je samo da ovaj dio laganog tempa nikad ne bude manji od perioda visokog intenziteta, jer je bitno dati srcu dovoljno vremena da vrati umjereni ritam.
enx

#306 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by enx »

namless wrote:
harisaga wrote:Ja sam smrsao za mjesec i po 10ak kg u 2.razredu srednje :D.bio sam visok oko 1.88 imo 94 kg.Nisam bio nesto debel,vise krupan,ali sam ja htio nesto drugo,pa sam se bacio na pos'o :).Krenuo u teretanu,biciklo,trcanje,nisam jeo poslije 6 sati,pio dosta vode.Pokusavao sam da izbjegavam slatkise i masnu hranu.Mrsanje -uspjelo.Mislim da moras shvatiti samo da se smrsati ne moze preko noci,da je potrebno dosta truda i odricanja.Ako nisi bas tip za teretanu(kao sto nisam ni ja),skontaj da pocnes nesto trenirati.Ja sam npr poceo trenirati Judo i prezadovoljan sam trenutnom formom.Nisam nabildan k'o prije ali osjecam da sam nekako zdraviji i jaci :D

Sto se tice trbusnih.Naravno da treba da se trbusni rade(neko je gore napisao da postizes kontra efekat -.- ),jer tako jacas misic.BOlje da se ne vidi ako ti je zakrzljo :D

Procitaj post fino nisam rekao da se trbušnjaci ne rade nego da ukoliko imaš masnog tkiva na trbuhu(a vecina ima) da onda postizeš konta efekat! Što je tocno , ako nemaš trbušcinu onda su trbušnjaci definitivno najbolja vježba za povecanje i definiciju istih, s obzirom da se covjer raspituje o djetama pretopstavljam da ima viška gdje ne treba :)

Druga stvar...10 kg za mjesec dana je loše za organizam i zdravlje opcenito i ne bih preporucio nikome tko drzi do sebe.

Maximalno topljenje kilograma je negdje oko 1 kg tjedno (dakle 4 mjesecno) iako smatram da ovdje moze doci do sitnih odstupanja.

I molim da ubuduce procitas post 2 puta ako ne mozes shvatiti odmah , uštedjet ces vremena i sebi i meni.

Sretno u mršanju
Pametni, ni ti baš ne čitaš postove 2 puta i ako ih čitaš onda trebaš tri puta kako bi shvatio suštinu. Za okarakterisati jedan normalan post kao glup moraš imati mnogo više stručnog znanja. U mom postu :
e zaboravite limun. Svako jutro pojedite suhi keks ili koricu hljeba, i nakon toga pola limuna u čaši mlake vode u koju dodate malu kašikicu cimeta. I naravno med, jedna kašikica meda.
Šećer postepeno izbacite iz svih mogućih napitaka.
Vježbajte lagane klasične vježbe, (kao fiskultura u školi) u seriji po 8, svako jutro 5 - 10 minuta prije odlaska na posao. (Uz obavezne klasične trbušnjake).
Smanjiti količinu obroka, slobodno jesti sve (osim premasnih jela).
Ne propuštati doručak, uz koji obavezno popiti kefir ili jogurt.
Uz ručak, druga polovina limuna u čaši vode.
Večera oko 6-7 sati i ništa nakon toga.
U toku dana popiti još 1 - 1,5 l tečnosti (vode ili čaja) i dodatno vježbati.
Pojesti svaki dan 3 - 4 kockice crne čokolade i šaku oraha. Pred spavanje po mogućnosti iscijediti narandžu.
Na početku će se organizam malo pobuniti ali ne previše kao kod rigoroznih dijeta.
Kad pomislite da ste gladni pojedite kockicu crne čokolade ili dva tri oraha.
Provjereno pomaže kod osoba jake volje.
Isprobano, na sebi (162/60kg/i prilično godina).
Nećete mršati odjednom ali nakon mjesec vidjećete ogromnu razliku i bićete puni snage.
I dobićete želju da nastavite. Za par mjeseci ćete morati kupovati novu odjeću.

nigdje nije spomenuto salo na trbuhu. od 8 trbušnjaka dnevno sigurno neće porasti stomak. A limun i narandža definitivno tope masnoće, kao i loš holesterol u krvi koji se zna stvoriti kod naglog mršanja. Takođe i orasi i crna čokolada pomažu pri tome i dodatno vraćaju energiju, i pozitivno utiču na organizam. Kefir blagotvorno utiče na jetru i varenje. Suština čitavog posta je da se jede sve u umjerenim količinama, ne propuštaju dnevni obroci i umjereno vježba bar dva puta dnevno. Šta li je tu glupo?!
alica.k

#307 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by alica.k »

madnessa wrote:
alica.k wrote:
jeste. i ovo je HIIT. kako se stice kondicija tako se povecavaju periodi visokog intenziteta u odnosu na periode laganog tempa. bitno je samo da ovaj dio laganog tempa nikad ne bude manji od perioda visokog intenziteta, jer je bitno dati srcu dovoljno vremena da vrati umjereni ritam.
jeee :)
i ja sam to skontala, generalno slusam srce i to je to, cim se smiri puls znaci da je ok opet za intenzivno.
nino90

#308 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by nino90 »

treba se malo vise sportom baviti i sto je moguce vise ugljikohidrate i proteine uvece konzumirati pogotovo secer
Sutlijas

#309 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Sutlijas »

reni-90 wrote:treba se malo vise sportom baviti i sto je moguce vise ugljikohidrate i proteine uvece konzumirati pogotovo secer
Ovdje svako svoju politiku vodi... Pa dajte se potrudite malo detaljnije izuciti materiju prije nego pocnete dijeliti savjete. Nemam namjeru sve pogresne navode ispravljati, osvrnucu se na nekoliko stvari i usput da spomenem da je post iznad nebulozan. Unos secera ima za posljedicu razne reakcije i vecina nije podobna za 'pred spavanje'. Za pocetak, secer je ugljikohidrat. Malo prelistati udzbenike biologije iz osnovne skole...
Ovdje svi pisu kao da je to tek tako jednostavno, imam UH, P i M pa je prica zavrsena... a daleko je od toga. Ne moze se nista potpuno izbaciti iz ishrane. Ugljikohidrati se dijele na cetiri grupe i to monosaharide, disaharide, polisaharide i oligosaharide. Mono- i disaharide drugacije zovemo secerima i oni su prosti oblik UH.
UH su bitni za mnoge procese u tijelu i njihovo normalno funkcionisanje. Istina je da nema svako vremena zamarati se pojedinostima i izracunati sta i koliko mu je potrebno za optimalan metabolizam (kao sto je istina i to da jos ne znamo sta je optimalno), ali ne vidim poentu tolikog uprostavanja, samo ce sebi neki zdravlje iskvariti, i mozda bi mu bolje bilo da ostane mrsav/debeo. Kao sto endokrinolozi cesto neoprezno krenu u lijecenje stanja stitne zlijezde pa pacijenti samo na kratak period budu u normali i ubrzo odu u hipotireozu ako su bili u hiper- i obrnuto. Najkompleksniji moguci sistem nama poznat, tijelo, se uzima kao da zavisi od 5-6 faktora a ostalo ce 'biti dobro'.

Da ne duljim previse, bitno je naglasiti da je svako tijelo sistem za sebe i necija genetika ce odrediti kako ce reagovati na odredjene promjene i za svakoga je najvaznije da u normalnim granicama testira svoje tijelo i stekne osnovnu sliku. Ovo govorim za one koji su vec koliko toliko svjesni onoga sta, kako i koliko unositi u organizam (nema sta testirati onaj ko dnevno unosi 5000 kalorija prostih UH). Takodjer, bitno je ne upasti u 'kolotecinu' i konstantno stvarati fluktuacije za organizam jer se isti navikne na odredjeno opterecenje i unos i onda se dosta gubi na efikasnosti.

Usput, negdje sam ovdje procitao da se od kortizola deblja :roll: i sada samo fali da ljudi pocnu kupovati kortikosteroidne kreme u apotekama ili ubrizgavati hidrokortizon ne bi li se udebljao... jer eto to ispade tako jednostavno, to mu je jedina uloga i nema veze nacin na koji je dosao... a desava se jedino u slucaju konstantno povisenog nivoa i naviknutosti tijela, zbog kojeg dolazi do povecanja secera u krvi i samim tim kasnijim nakupljanjem masnih naslaga (potreba za slatkim i povecan unos hrane). Istina je da cete prije smrsati sa povisenim kortizolom ako ne unosite dovoljno kalorija. Pojednostavljeno, ako se osvrnete oko sebe, vecina ljudi se 'osusi' kada je pod nekim vecim stresom i ne treba sada pisati sve hemijske akcije i puteve oslobadjanja hormona pri odredjenom stanju i recimo enzima koji utice na prelazak neaktivnog kortizona u kortizol da bi se izvukao zakljucak. Kortizol u prvi mah ima krajnji ucinak pretvaranje sala u energiju, ali je problem sto potice da tijelo 'nakon smirivanja' trazi povecan unos UH te dolazi do debljanja. Pored toga, utice na balans ostalih hormona i sve se mijenja. Naravno, vrlo je pozeljno drzati kortizol u granicama jer ima vise stetnih nego pozitivnih utjecaja obzirom na danasnji nacin zivota. Jednostavno nije tako jednostavno. :-D
Misljenja sam da se ne treba puno zamarati svim sitnicama, jedite umjereno, manje i cesce, trenirajte, izbjegavajte rafiniranu hranu, ta ne mogu svi biti extra gradjeni. :D
Oni koji zele extra rezultate, neka se i extra potrude pa se 'zamaraju' kako, sta, koliko i kada...

edit: ispravljena vecina gresaka u tipkanju...
Last edited by Sutlijas on 29/06/2011 18:30, edited 1 time in total.
madnessa

#310 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by madnessa »

@Sutlijas: :thumbup:
mislim da je pojedinima dzaba govoriti... svi opet ganjaju neke shake-ove, brza rjesenja umjesto da se suoce sami sa sobom. nevjerovatno je zadovoljstvo kada se sazna kako nesto u organizmu funkcionise. tijelo samo je jedna velika masina, te treba da vise znamo o sebi prije nego krenemo u istrazivanje socioloskih pojava i svemira. ali eto... nece ljudi... lakse se voditi za tudjom pamecu.

samo bih jos jednom dodala da gubljenje na vagi ne znaci da je to zdravo, tj. da se gubi salo koje nam steti, nego moze znaciti i gubitak misicnog tkiva, sto je najcesca pojava kod brzih rjesenja. i srce je misic... i zeludac, i jetra,i i bubrezi... svojim neopreznim mrsanjem mozete znatno ugroziti zdravlje.
licno poznajem osobu kojoj se uslijed velikog gladovanja zarad ljepote jedan bubreg smanjio za pola. doktori su ustanovili da se ne radi o urodjenoj mani nego o reakciji na neku veliku upalu (koja nije postojala), pa se doslo do zakljucka da je to bila reakcija na izgladnjavanje.
velikibrnjo

#311 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by velikibrnjo »

Sutlijas wrote:
reni-90 wrote:treba se malo vise sportom baviti i sto je moguce vise ugljikohidrate i proteine uvece konzumirati pogotovo secer

Misljenja sam da se ne treba puno zamarati svim sitnicama, jedite umjereno, manje i cesce, trenirajte, izbjegavajte rafiniranu hranu, ta ne mogu svi biti extra gradjeni. :D
Oni koji zele extra rezultate, neka se i extra potrude pa se 'zamaraju' kako, sta, koliko i kada...
:thumbup:
Sutlijas to bas pojednostavi
Jos kad cujem mjere ovo, rade ono, piju nekakve hemikalijske smjese ma daj ba
A imati NORMALNU liniju je toliko jednostavno
Vratis se samo svojim korijenima i zdravoj ishrani
e sad treba znati TACNO sta je zdrava ishrana
ps jedan doktor mi rece cak da ne valja pregoniti ni sa trcanjem, najbolje teretan, za cure airobik, taebo i slicno
eno ima onaj billy, razvali covjek po svijetu
amina_87

#312 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by amina_87 »

IlijaLadin wrote:Najbolji i najjednostavniji način - jedi manje, kreći se više.

:zjev:
najgori moguci nacin :(
nino90

#313 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by nino90 »

XD moram se ispraviti mislio sam sto je MOGUCE MANJE ugljikohidrata i proteina uvece XD

pa logicno ujutru kad ustanemo treba nam energije za dan, onda ugljikogidrati i protenini su energija
ujutro treba za dorucak mnogo toga konzumirati. Sto je u sustini najteze ljudima jer ujutro ne mogu mnogo da jedu.
I vecerati najkasnije pola 8-8 sati nesto sto nema ovih mnogo, gledo sam na njemackoj televiziji mngo bijelancevina za veceru da treba uzeti, nes su objasnjavali kako sta se desava ali zaboravio sam.
alica.k

#314 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by alica.k »

jes jes za veceru bjelancevine...nikako proteine!

svakakvih ljudi se nadje da pricaju o cemu pojma nemaju.
MmeDeLafayette

#315 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by MmeDeLafayette »

Ma Boga mi dok nisam malo kasikicu probusila i smanjila svakodnevne posjete online kuharima, nista od te muzike nije ilo, sa dijetama sam slaba iz razloga sto ne mogu a da odolim pojedinim kalorijskim bombama :D

Unatrag nekoliko mjeseci pocela sam neku svoju "nazovimo dijetu" a ona j glasila ovako...
Spocetka sam jela sve kao i do sada, s tim da sam veceru umanjila za nekih 30% (prve dvije sedmice), zatim 50% (vec 4. sedmica tog ciklusa).
Nakon toga sam se odrijesila da nocu poslije 18h ma koliko "umisljala" da sam neopisivo gladna - pocnem jesti voce, i to voce koje najvise volim (tresnje, jagode, avokado, ananas, graysmith (ili kakos e vec pisu) zelene jabuke...)

Eh, nakon mjesec i nesto, pocela sam da umanjujem masnoce, s tim da sam akcenat stavila na mlijecne masnoce (manje masnih sireva, slatkog kajmaka sa kore :( ahjooj... i maslaca)
Na kraju sam se dovela da sve zivo jedem spremljeno na maslinovom ulju, u najmanjim kolicinama.
Uvela sam supstituciju sa avokadom, kada bih osjetila da imam slabost ili manjak energije, pojela bih po pola avokada (malo posloti, nakapat sa malo limuna/limete (bolja opcija) - mozda nesvakidasnji ukus, ali u svakom slucaju bogat masnim kiselinama, i to dobrim omega3/6.

Slatko sam izbacila u svakom obliku bila, manje kuhala hurmasice, gurabije, baklave i ostale bombe, a u periodima velike krize se zadovoljavala sa tamnom cokoladom ili onom za kuhanje.

Od mesa sam jela sve, s tim da nisam mnogo jela neutralne namirnice kao jaja.
Od tijesta, sve moguce, ali od crnog brasna (raz, pa i jecam, heljda) ali nikako (psenica ili kukuruz)

Nakon 3 mjeseca sam stala na vagu cisto iz razonode i... smrsala sam 7kg - a da se nisam patila
Zadivljujuce je da i dan danas drzim istu tezinu i sa malim ispravkama, upraznjavam gore naveden nacin ishrane, bez ikakvih zdravstvenih smetnji :) Eto... ako sam kome bila od pomoci, dobro je, ako i nisam, halalite :D
skafiskafsnjak

#316 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

Ma samo rasporediti obroke na 5 puta dnevno u priblizno istim intervalima ... A zar je potrebno reci, zdravo jesti i slatko na minimum . Jos na sve to malo aktivnosti neke :)
Sutlijas

#317 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Sutlijas »

Ma da... jos se covjek zapita zasto si onda otvarao temu? :D
skafiskafsnjak

#318 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

E pa nisam ovo znao kada sam je otvarao :D tema je odradila svoje :D

al se covjek zapita kako se uvijek nadje neki pametnjakovic i spamer...
zemo_online

#319 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by zemo_online »

L00d wrote:Ma samo rasporediti obroke na 5 puta dnevno u priblizno istim intervalima ... A zar je potrebno reci, zdravo jesti i slatko na minimum . Jos na sve to malo aktivnosti neke :)

zasto bas 5 puta dnevno?
-mora da se krecete,to je sustina. -ja imam takav metabolizam da brzo mrsam ako ne jedem i obratno,brzo se debljam ako vise jedem i malo se krecem.
ne znam da li to valja ili ne?
zemo_online

#320 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by zemo_online »

sto se hrane tice,ono sto nastojim sto redovnije da jedem je voce i orasasti plodovi i sjemenke.

neko pametan je reko da med,cesnjak i orasi lijece sve.
skafiskafsnjak

#321 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

test01 wrote:
L00d wrote:Ma samo rasporediti obroke na 5 puta dnevno u priblizno istim intervalima ... A zar je potrebno reci, zdravo jesti i slatko na minimum . Jos na sve to malo aktivnosti neke :)

zasto bas 5 puta dnevno?
-mora da se krecete,to je sustina. -ja imam takav metabolizam da brzo mrsam ako ne jedem i obratno,brzo se debljam ako vise jedem i malo se krecem.
Pa ne znam, ali ja bih volio da je meni tako. ja se lahko udebljam, ali tesko smrsam ...
Stilicka

#322 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Stilicka »

DORUČAK:1 sex-1 keks,RUČAK:2 sexa-2 keksa,VEČERA:3 sexa bez keksa :oops: moja tajna vitke linije

:D :D :D ima da se istopis
skafiskafsnjak

#323 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by skafiskafsnjak »

Stilicka wrote:DORUČAK:1 sex-1 keks,RUČAK:2 sexa-2 keksa,VEČERA:3 sexa bez keksa :oops: moja tajna vitke linije

to mi se vec svidja :mrgreen:

:thumbup:
Sutlijas

#324 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by Sutlijas »

Stilicka wrote:DORUČAK:1 sex-1 keks,RUČAK:2 sexa-2 keksa,VEČERA:3 sexa bez keksa :oops: moja tajna vitke linije

Moze li 6 puta odjednom a da jedem nesto drugo? :D
alica.k

#325 Re: Mrsanje - nacini ?

Post by alica.k »

test01 wrote:zasto bas 5 puta dnevno?
ma ne mora biti 5 puta, ali definitivno vise od 2, jer danas kakvim se zivotom zivi neki ljudi jedu ujutro kilu hljeba, pa navecer u neka doba jos kilu hljeba (karikiram, naravno).
cinjenica je da svaki put kada jedes restartujes metabolizam i tako ga ubrzavas. naravno, dorucak je najbitniji obrok, treba da bude obilan i raznovrstan, ali cak iako je nemoguce, madnessa je pisala da je IKAKAV dorucak bolji nego nikakav.
nadalje, 5 manjih obroka napravi da nisi gladan nikad, jer ako gladujes narusavas metabolizam, a i u iskusenju si da pojedes ovu kilu hljeba.
Post Reply