ubiti vrijemeS4mpion wrote:Ma svakako mi je dosadno,pa moram malo ubit vrijemegerberica wrote:
Zar tebi nije dosadilo raspravljati se danima na ovoj temi ?![]()
Ja mislila da sam tvrdoglava, a vidi tebe![]()
Batina ili lijepa rijec?
-
gerberica
#301 Re: Batina ili lijepa rijec?
- S4mpion
#302 Re: Batina ili lijepa rijec?
Ali "batinjanje" covjeka koji sam izdrzava cetveroclanu porodicu,jer mu drzava ne da posao dostojan covjeka,samo zato sto je zakasnio sa placanjem dadzbina koje su nemilosrdnepoznanik wrote:
I ako budu ponavljale greške, onda primjeniti drastičnije metode? Kao u nekim "naprednim" demokratskim državama, koje i inače prakticiraju "batinjanje" djece kao pedagoško-odgojnu metodu
- S4mpion
#303 Re: Batina ili lijepa rijec?
Ponekad ubijem i oko i ubijem i sovugerberica wrote:
ubiti vrijeme, ti si bas nasilan
-
gerberica
#304 Re: Batina ili lijepa rijec?
OdustaniS4mpion wrote:Ponekad ubijem i oko i ubijem i sovugerberica wrote:
ubiti vrijeme, ti si bas nasilan
![]()
-
A1B
#305 Re: Batina ili lijepa rijec?
Batina pa lijepa riječ. Može! 
- hrle1976
#306 Re: Batina ili lijepa rijec?
Nazovite socialni rad i postupite ko ovaj:
- illuminated
#307 Re: Batina ili lijepa rijec?
Woman wrote:oboje. sjećam se kad mi mater onim nježnim glasom kaže : Hajde sad lijepo siđi ispred zgrade i uberi šipku.
-
dada 37
#308 Re: Batina ili lijepa rijec?
Koliko shvatam radi se o malom djetetu?! Iako je malo dijete vrlo dobro zna kome i kako moze da provodi svoje...batina nikad ali...npr kad ides s njim u kupovinu pa zapne, place hoce nesto, stisni mu ruku i drzi se toga da nemoze...neka place, plakat ce tri puta a cetvrti ce znati da nema fajde od toga. sve je do roditelja ako na njihovu vrisku, pa nazovimo histericni plac koji je uistinu lazni, jer djeca dooobro znaju da tako postignu sta zele, popustite jednom, gotovo je. neznam, mozda sam sad i zapetljala al se nadam da me shvatate. KAD KAZETE NE DJETETU NIPOSTO NEMIJENJAJTE MISLJENJE PA I DA VAM SRCE PUCA. Ali je vrlo vazno(bez obzira sto je malo dijete, pa mislite nece vas razumjeti) da objasnite nor. zasto nije dobilo tu i tu igracku, zasto ste ga pustili da place. Dijete mora znati zasto ste vi ljuti ili zasto je kaznjeno(pri kazni ne mislim na udaranje) zasto je nesto zabranjeno. U pocetku se cini da objasnjavanje nema efekta ali vjerujte da ima, stvar je samo u strpljenju i vremenu. Vrlo je vazno non stop pricati, pricati i uciti dijete sta je dobro a sta ne opet naravno uz objasnjenje (ne pametovanje) ali objasnjenje prikladno s dobi djeteta. ne strasiti dijete alii to da, ali u granicama normale. opet zavisno od doba dijeteta. roditelji cesto naprave gresku pa misle da je rano djeci nsto reci ili objasniti ali tu i jeste veeeelika greska.
Podpisujem
Sami roditelji su najbitniji primjer djeci a to zna biti tesko za roditelja da se uvijek primjerno ponasa.
Sami roditelji su najbitniji primjer djeci a to zna biti tesko za roditelja da se uvijek primjerno ponasa.
- rootba
#309 Re: Batina ili lijepa rijec?
m@m@ wrote:ja sam birala izmedju dva kajsailluminated wrote:Woman wrote:oboje. sjećam se kad mi mater onim nježnim glasom kaže : Hajde sad lijepo siđi ispred zgrade i uberi šipku.
![]()
popravi mi dan. meni je moja dala da izaberem..."koju ces?"
i dan danas neznam odkud kajs koji nije ni zasta, nema toke uopste i savijen sam od sebe, samo za batina
Sjecam se toga , i meni je tako bilo,sidji dole i uberi sipku, a ja bio glup i uvijek onu taknku dugu izaberem, omota se oko mene kad me opali
- dust in the wind
#310 Re: Batina ili lijepa rijec?
hahah.koji kralj. podrzavamA1B wrote:Batina pa lijepa riječ. Može!
-
suza81
-
Pirija
#312 Re: Batina ili lijepa rijec?
Lijepa rijec puno postize ali lijepa rijec uz pistolj u ruci postize sve....
-
FreakyStyley
#313 Re: Batina ili lijepa rijec?
Sve zavisi.
Ja kad sam manji bio, pa kad mi stari pocne srat, uvijek sam zavidio drugovima koje starci tuku. Sve kontam: "Prebij me ba, samo suti, molim te." Nikad me nije udario u zivotu. Psihicka tortura je puno gora.
Ja kad sam manji bio, pa kad mi stari pocne srat, uvijek sam zavidio drugovima koje starci tuku. Sve kontam: "Prebij me ba, samo suti, molim te." Nikad me nije udario u zivotu. Psihicka tortura je puno gora.
- Dozer
#314 Re: Batina ili lijepa rijec?
Vidimo koliko je ta lijepa rijec i bez batine imala efekta kod tebe, cim za oca mozes reci da ti "sere".
Cestitam. I njemu, a pogotovo tebi....
Cestitam. I njemu, a pogotovo tebi....
-
FreakyStyley
#315 Re: Batina ili lijepa rijec?
Postovani gospodine Dozer:
sere=ruži (zbog necega)
Sleng.

sere=ruži (zbog necega)
Sleng.
- Kinesko prkno
#316 Re: Batina ili lijepa rijec?
Mislim da batine povecavaju stepen agresije kod djece,i kasnije djeca rjesavaju probleme batinama jer tako naucise od vrlih roditelja.
Lijepa rijec obicno znaci popustanje roditelja,celjad to osjeti ,nastavi ispipavati granice roditelja do zone zivcanluka,djeci to vise dodje ko igra.
Ja sam se nasao u problemima sa svojim prestonaslednikom kad je imao 3 godine,nece dijete da spava i traje to mjesecima ,a on samo podize prag tolerancije te pola 11 ,te 12 ,pa pocelo djete pratiti NBA sa mnom i jednom pola 4 a ja u bastu i koprivu,po guzici ,po nogama ,narednih dana jos par puta apliciram i ljudi moji leti djetic sam leci prije dnevnika.
SAMO KOPRIVA ilitiga ZARA
Lijepa rijec obicno znaci popustanje roditelja,celjad to osjeti ,nastavi ispipavati granice roditelja do zone zivcanluka,djeci to vise dodje ko igra.
Ja sam se nasao u problemima sa svojim prestonaslednikom kad je imao 3 godine,nece dijete da spava i traje to mjesecima ,a on samo podize prag tolerancije te pola 11 ,te 12 ,pa pocelo djete pratiti NBA sa mnom i jednom pola 4 a ja u bastu i koprivu,po guzici ,po nogama ,narednih dana jos par puta apliciram i ljudi moji leti djetic sam leci prije dnevnika.
SAMO KOPRIVA ilitiga ZARA
- Dozer
#317 Re: Batina ili lijepa rijec?
Dragi Freaky sine,FreakyStyley wrote:Postovani gospodine Dozer:
sere=ruži (zbog necega)
Sleng.
Tvoje razumijevanje slenga je, ocito, podobro iskrivljeno, jer kada se za nekoga kaze da "sere", to nikad niti je znacilo niti ce znaciti "ruzi", nego je uvijek znacilo i znacice da taj neko ili prica gluposti ili smara ili supljira. Ukratko, da prica nesto sto nema veze ni sa cim.
Ali, bez obzira na tvoje shvacanje slenga, sve sto ti mogu reci jeste da se za oca ili majku nikad ne govori da " ti seru", jer to onda nedvosmisleno pokazuje koliko ih (ne)postujes i koliko su omanuli u tvom odgoju.
Ako meni ne vjerujes, a vjerovatno ti mogu biti otac, i ako si toliki moodonja i samouvjeren da ti je sleng ispravan, pokazi svom starom taj svoj post, pa vidi sta ce ti reci.
-
FreakyStyley
#318 Re: Batina ili lijepa rijec?
Nema potrebe za neko obracanje s visoka, a ni za tako niske udarce (to vama na cast) i procjenjivanje toga koliko sam ja dobro ili lose odgojen ili koliko ja svoje roditelje postujem, niti se to moze vidjeti iz jednog mog posta na anonimnom forumu.Dozer wrote:Dragi Freaky sine,FreakyStyley wrote:Postovani gospodine Dozer:
sere=ruži (zbog necega)
Sleng.
Tvoje razumijevanje slenga je, ocito, podobro iskrivljeno, jer kada se za nekoga kaze da "sere", to nikad niti je znacilo niti ce znaciti "ruzi", nego je uvijek znacilo i znacice da taj neko ili prica gluposti ili smara ili supljira. Ukratko, da prica nesto sto nema veze ni sa cim.
Ali, bez obzira na tvoje shvacanje slenga, sve sto ti mogu reci jeste da se za oca ili majku nikad ne govori da " ti seru", jer to onda nedvosmisleno pokazuje koliko ih (ne)postujes i koliko su omanulinu tvom odgoju.
Ako meni ne vjerujes, a vjerovatno ti mogu bitit otac, ako si toliki moodonja pooazi svom starom taj svoj post, pa vidi sta ce ti reci.
- Dozer
#319 Re: Batina ili lijepa rijec?
Nije obracanje s visoka, samo u tvom tonu i nacinu
A, opet ti kazem, pokazi ocu svoj post i onda mi reci sta ti je rekao. Mozes i na pm.
A, opet ti kazem, pokazi ocu svoj post i onda mi reci sta ti je rekao. Mozes i na pm.
-
FreakyStyley
#320 Re: Batina ili lijepa rijec?
Dobro kad vec idemo tako licno, iako nema potrebe za tim, ja se mogu kladit da i vas sin (ako ga imate) kad ga jaran zove vani, a ne moze jer je pao iz matematike na tromjesjecju kaze:
"Ma, ne mogu, stari mi sere zbog keca iz matematike."
ili
"Ma, ne mogu, jebala mi stara sve neki dan jer je skontala da sam pobjeg'o sa zadnja dva u utorak."
Nije to nikakav manjak postovanja. I vi ste mladi bili nekad Dozeru majka mu stara. Jeste li vi u takvim situacijama govorili: "Nazalost, ne mogu danas vani. Nakon visesatnog razgovora s roditeljima zajednicki smo dosli do zakljucka da to ne zasluzujem radi svog nedavnog ponasanja. Mozda neki drugi put."
Ne znam kad smo takvi puritanci postali. Ne kriju se iza takvog govora nikakve zle namjere ili manjak postovanja.
"Ma, ne mogu, stari mi sere zbog keca iz matematike."
ili
"Ma, ne mogu, jebala mi stara sve neki dan jer je skontala da sam pobjeg'o sa zadnja dva u utorak."
Nije to nikakav manjak postovanja. I vi ste mladi bili nekad Dozeru majka mu stara. Jeste li vi u takvim situacijama govorili: "Nazalost, ne mogu danas vani. Nakon visesatnog razgovora s roditeljima zajednicki smo dosli do zakljucka da to ne zasluzujem radi svog nedavnog ponasanja. Mozda neki drugi put."
Ne znam kad smo takvi puritanci postali. Ne kriju se iza takvog govora nikakve zle namjere ili manjak postovanja.
Last edited by FreakyStyley on 20/11/2014 16:36, edited 2 times in total.
-
razonoda
#321 Re: Batina ili lijepa rijec?
Ne da je sleng, to je glavna rijec u svakodnevnom zivotu. Mogu zamisliti koliko je poliiticari koriste.FreakyStyley wrote:Postovani gospodine Dozer:
sere=ruži (zbog necega)
Sleng.
- Dozer
#322 Re: Batina ili lijepa rijec?
Vjerovao ili ne, a iako je 'sere' i sl. zaista standardna rijec u nasem govoru, nikad za roditelje nisam rekao da mi 'nesto seru', pa ne znam o cemu da se radi.
A daleko sam od bilo kakvog puritanca, cak sigurno 'lajem' gore i vise od svakog kera.
Sve sto sam ikada rekao za starce je bilo max. da me 'peglaju'.
Ali, dobro...svi imamo svoj nacin ophodjenja prema svakome, pa tako i prema roditeljima. Samo kazem da je reci 'stari mi sere' malo nepristojno, pa cak i u slengu. Ne zamjeri, ali je tako. Samo se zamisli u situaciji da cujes svoje dijete da za tebe kaze da mu 'seres'. Ne moras dalje od toga.
A daleko sam od bilo kakvog puritanca, cak sigurno 'lajem' gore i vise od svakog kera.
Sve sto sam ikada rekao za starce je bilo max. da me 'peglaju'.
Ali, dobro...svi imamo svoj nacin ophodjenja prema svakome, pa tako i prema roditeljima. Samo kazem da je reci 'stari mi sere' malo nepristojno, pa cak i u slengu. Ne zamjeri, ali je tako. Samo se zamisli u situaciji da cujes svoje dijete da za tebe kaze da mu 'seres'. Ne moras dalje od toga.
-
Drinski
#323 Re: Batina ili lijepa rijec?
Da se i ja uključim na temu o sranju sa onim legendarnim:
Drustvo, moram da idem kuci da jedem.
Matori ce da mi sere !
-
broj dva
#324 Re: Batina ili lijepa rijec?
----------blufonka wrote:Nepunu godinu dana sam roditelj, moje prvo dijete, moj zivot, moje sve! Po prvi put se susrecem sa mnogim za mene novim stvarima i svakodnevno rjesavam probleme koji su vezani za "podizanje" djeteta! Sve su to slatke muke i zaista jednom normalnom roditelju za vlastito dijete nije tesko nista. Medjutim, imam jednu dvojbu i rado bih cula (procitala) misljenja drugih na temu vaspitanja djeteta! Naime, moje dijete kao i svako drugo svakodnevno ispipava granice loseg ponasanja i takodje granice tolerancije koje imamo i ja i moj muz. Oboje smo protiv batina (ali ne striktno) s tim sto ja zaista nemam srca "da opalim po guzi" onda kada situacija to mozda i zahtjeva. Unazad dva mjeseca primjetila sam da se kod mog djeteta polagano javljaju pomalo histericni napadi kad ne ostvari ono sto zeli npr. ne moze dobiti olovku jer se plasim da se ne nabode u oko -plac, ne moze dobiti daljinski jer to nije igracka-plac itd. Razgovarala sam s mojom majkom i njena konstatcija je "ih draga moja za par godina ce te vrtiti oko malog prsta" i tu sam se "trznula"! Ni sama ne volim razmazenu i bezobraznu djecu, bogami ne zelim da mi dijete upravlja zivotom i "skija po zivcima svakodnevno" a s druge strane ne zelim ni da tucem! Moje pitanje je da li biti uporan pedagoski ili se ufatiti one- batina je iz raja izasla- ?
U slicnoj sam situaciji, sa jednim zivahnim i tvrodglavim dvogodisjakom. Ovo sto nas se desava svako jutro i svako vece (po danu je u vrticu) ja zovem ideoloska borba- njegove ideje protiv nasi. On bi da po cjeli dan gleda crtice mi mu ne dozvoljavamo pa onda plac. On bi da se igra hranom za stolom, mi mu ne damo pa onda plac. On bi da sara po zidu, mi mu ne damo...i stotine takvi sitnica.
Nema govora o tome da koristimo batine ili jednu po guzu. Plac i histerju ignorisemo i prodje ga, a kad ga zelimo kaznit onda ga sjednemo u cosak na jednu minutu. On zna da je to kazna, i iako ga ne kaznjavamo fizicki zna o cemu se radi i bude tuzan radi kazne.
"Batine" su nepotrebne, i iako su najlaksi vid odgoja (i iako nekad stvarno pozelis da ga dobro klepis) smatram da ima bolji nacina, koji su mozda zahtjevniji za roditelje i zahtjevaju da oba roditelja aktivno ucestvuju u procesu ali su bolji za djecu. Makar po mom misljenju...
- holowey
#325 Re: Batina ili lijepa rijec?
kako se snadjete kada takva kazna ne prolazi?broj dva wrote:----------blufonka wrote:Nepunu godinu dana sam roditelj, moje prvo dijete, moj zivot, moje sve! Po prvi put se susrecem sa mnogim za mene novim stvarima i svakodnevno rjesavam probleme koji su vezani za "podizanje" djeteta! Sve su to slatke muke i zaista jednom normalnom roditelju za vlastito dijete nije tesko nista. Medjutim, imam jednu dvojbu i rado bih cula (procitala) misljenja drugih na temu vaspitanja djeteta! Naime, moje dijete kao i svako drugo svakodnevno ispipava granice loseg ponasanja i takodje granice tolerancije koje imamo i ja i moj muz. Oboje smo protiv batina (ali ne striktno) s tim sto ja zaista nemam srca "da opalim po guzi" onda kada situacija to mozda i zahtjeva. Unazad dva mjeseca primjetila sam da se kod mog djeteta polagano javljaju pomalo histericni napadi kad ne ostvari ono sto zeli npr. ne moze dobiti olovku jer se plasim da se ne nabode u oko -plac, ne moze dobiti daljinski jer to nije igracka-plac itd. Razgovarala sam s mojom majkom i njena konstatcija je "ih draga moja za par godina ce te vrtiti oko malog prsta" i tu sam se "trznula"! Ni sama ne volim razmazenu i bezobraznu djecu, bogami ne zelim da mi dijete upravlja zivotom i "skija po zivcima svakodnevno" a s druge strane ne zelim ni da tucem! Moje pitanje je da li biti uporan pedagoski ili se ufatiti one- batina je iz raja izasla- ?
U slicnoj sam situaciji, sa jednim zivahnim i tvrodglavim dvogodisjakom. Ovo sto nas se desava svako jutro i svako vece (po danu je u vrticu) ja zovem ideoloska borba- njegove ideje protiv nasi. On bi da po cjeli dan gleda crtice mi mu ne dozvoljavamo pa onda plac. On bi da se igra hranom za stolom, mi mu ne damo pa onda plac. On bi da sara po zidu, mi mu ne damo...i stotine takvi sitnica.
Nema govora o tome da koristimo batine ili jednu po guzu. Plac i histerju ignorisemo i prodje ga, a kad ga zelimo kaznit onda ga sjednemo u cosak na jednu minutu. On zna da je to kazna, i iako ga ne kaznjavamo fizicki zna o cemu se radi i bude tuzan radi kazne.
"Batine" su nepotrebne, i iako su najlaksi vid odgoja (i iako nekad stvarno pozelis da ga dobro klepis) smatram da ima bolji nacina, koji su mozda zahtjevniji za roditelje i zahtjevaju da oba roditelja aktivno ucestvuju u procesu ali su bolji za djecu. Makar po mom misljenju...
mi za svog "diktatora" kaznu definisemo kao dolazak u svoju sobu i sjedenje na krevetu pet minuta
kad napravi neki haos kazemo "u kaznu" i trebalo bi da je odsluzi... vecinom to upali samo sto ponekad odgovor bude "necu u kaznu", napravi neko novo sranje iz inata i sta tu uraditi? ne lupiti po guzici? pomiriti se s tim da nece u kaznu i jos povrh svega napravi nesto iz inata?