SSST- Sarajevo School of Science and Technology
- threshold
#301 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Mala digresija na drzavni vs privatni:
Privatni u BiH imaju slican plan, program i nacin rada kao i inostrani drzavni, gdje se radi konstantno, stimulise i nagradjuje, tj. paznja je usmjerena na dokazivanje da ti to mozes (ako hoces), dok su drzavni usmjereni ka
dokazivanju da ti to ne znas. Tu je sustinska razlika. ETF ili SSST? SSST iz gore navedenog razloga, naravno da
imam viska 40k.
Privatni u BiH imaju slican plan, program i nacin rada kao i inostrani drzavni, gdje se radi konstantno, stimulise i nagradjuje, tj. paznja je usmjerena na dokazivanje da ti to mozes (ako hoces), dok su drzavni usmjereni ka
dokazivanju da ti to ne znas. Tu je sustinska razlika. ETF ili SSST? SSST iz gore navedenog razloga, naravno da
imam viska 40k.
-
Mariella
#302 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Upravo ovo sto je threshold napisao je najveca prednost ali u isto vrijeme i najveca mana SSST-a. Na ETF-u je (pretpostavljam )bas zbog tog pristupa "ti to ne znas" situacija takva da je student primoran da nauci, i to podobro, samo za prolaznu ocjenu (sto opet ima svoje mane, al necu sad o tome).
S druge strane, na SSST-u, oni studenti koji sami od sebe hoce da nauce sto vise, imaju itekako dobre mogucnosti za to, od jako dobre literature pa do profesora koji su skoro uvijek na raspolaganju i kojima se mozes obratiti za bilo kakvu pomoc. ALI, oni studenti koji hoce samo prolaz, to mogu dobiti sa puno manje znanja. Zbog ovoga je takva situacija da trenutno, po meni, na ETF-u ima vise dobrih studenata nego na SSST-u.
Ovo se kako god moze popraviti, SSST je jos mlad fakultet, i treba ostati pri pristupu konstantnog ucenja i usmjeravanja paznje na studente, ali s obaveznim poostravanjem kriterija. Diploma mislim da se isplati, i da se s njom mogu dobiti dodatne mogucnosti (za inostranstvo pogotovo zbog jezika), ali opet kazem, te dodatne mogucnosti ce moci da iskoriste vjerovatno samo oni bolji studenti koji sami znaju da rade i uce.
S druge strane, na SSST-u, oni studenti koji sami od sebe hoce da nauce sto vise, imaju itekako dobre mogucnosti za to, od jako dobre literature pa do profesora koji su skoro uvijek na raspolaganju i kojima se mozes obratiti za bilo kakvu pomoc. ALI, oni studenti koji hoce samo prolaz, to mogu dobiti sa puno manje znanja. Zbog ovoga je takva situacija da trenutno, po meni, na ETF-u ima vise dobrih studenata nego na SSST-u.
Ovo se kako god moze popraviti, SSST je jos mlad fakultet, i treba ostati pri pristupu konstantnog ucenja i usmjeravanja paznje na studente, ali s obaveznim poostravanjem kriterija. Diploma mislim da se isplati, i da se s njom mogu dobiti dodatne mogucnosti (za inostranstvo pogotovo zbog jezika), ali opet kazem, te dodatne mogucnosti ce moci da iskoriste vjerovatno samo oni bolji studenti koji sami znaju da rade i uce.
-
AntiSSST
#303 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Kao visegodisnji student na ovom fakultetu koji je uprkos svim problemima sebe do neki dan uvjeravao kako nije sve tako crno preporucujem onima koji zele da se upisu na ovaj fakultet da zaborave na to. Ne zbog toga sto faks ne pruza kvalitetno obrazovanje, naprotiv, obrazovanje je odlicno i nauci se dosta toga, medjutim ljudi zaduzeni za koordinaciju univerzitetom i studentima (izuzev pojedinaca kojim skidam kapu) vas posmatraju tek kao broj i izvor profita, te kolutaju ocima kada pricate, strpaju vam sve ispite u jednu sedmicu, a ponesto i u study week tako da se jos vise osiguraju da cete pasti pa im ostaviti jos koju paru i sl. Vase molbe, zahtjevi, prijedlozi, bilo sto njih uopce ne zanima i niste nimalo interesantni. Poboljsanjima tezi tek par ljudi koji nisu u mogucnosti sami da iznesu sve na svojim ledjima, narocito jer vecina njih pokusava da ospori to sto nekolicina pozitivaca radi. Uglavnom vlada razmisljanje da je sve super i da tako treba ostat - nista ne diraj, ne mijenjaj. Od prve godine postojanja fakulteta studentima i generacijama Kompjuterskih nauka i Informacionih sistema se obecavaju novi racunari, sto je naravno najbitnija stvar za njihov rad i diktira kvalitet istog. Kao studenti koji placaju 40 000km za svoje skolovanje, sto je u BH uslovima ogroman novac , podrazumjeva se da ocekuju samo najbolje, medjutim na SSSTu nije slucaj, pa su lab-ovi opremljeni racunarima cije su specifikacije sakrivene sifrom, ali se uspjelo saznati da RAM iznosi 1GB, a procesor ima 1,4GHz, dok na njima radi Windows 7 Professional, koji NIJE LICENCIRAN. Svako ko imalo razumije specifikacije racunara shvatit ce koliko je mizerna ovakva konfiguracija. Pokretanje tih racunara zahtjeva najmanje pet minuta, a bilo kakvo pretrazivanje interneta automatski uzrokuje zaledjivanja i sl poteskoce. Iako studenti godinama "trube" kako to treba mijenjati, svake godine im se kaze 'naredne godine se selimo u novu zgradu, pa cete dobiti nove racunare.' Naravno, od toga nista , neki su u medjuvremenu i zavrsili, a neki jos nakupljaju svoje frustracije i samo cekaju da uzmu diplomu i izadju. Najvise napora se ulaze u marketing, da vas navuku da upisete faks, jer jednom kad ga upisete, vase su pare i njihove i za vas je kasno. Tu prestaje njihova briga o vama, jednostavno ih vise ne zanimate i vase potrebe nisu bitne. Imao bih jos mnogo toga da kazem, ali mislim da je ovo dovoljno. Dok se nesto ne poboljsa, SSST ce nastaviti ta propada trenutnim tempom.
- tag33
#304 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
to su ozbiljne optuzbe, koliko su istinite ?
-
AntiSSST
#305 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Licno smatram da je istina je sve sto sam napisao. Naravno, uvijek ce se naci neko ko se nece sloziti sa ovim. Medjutim, siguran sam da kada bi ispitali sada studente ovog fakulteta sta misle o ovom da bi se vecina slozila, narocito starije generacije koje su prosle vec mnogo toga i kojima je svega preko glave. Opet ove stvari tipa da vas niko ne uzima za ozbiljno, to je tesko dokazati, sto i jeste najveci problem, ali ove druge stvari oko racunara, to je vrlo jednostvano provjeriti i potvrditi. Ispod maske je sve daleko od bajnog.tag33 wrote:to su ozbiljne optuzbe, koliko su istinite ?
- neo7
#306 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
@AntiSSST
Da li se selite dole u onaj objekat na Ilidz ove godinei i da li ce biti popravljeni standardi u njemu ?
Da li se selite dole u onaj objekat na Ilidz ove godinei i da li ce biti popravljeni standardi u njemu ?
-
AntiSSST
#307 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Nama se vec godinama prica kako se 'naredni' semestar selimo na Ilidzu. Sad je navodno odluka definitivna i slijedeci semestar bi trebao biti dole, ali to cemo potvrditi tek kada naredni semestar zapocne. Ocekujem da ce uslovi dole biti znatno bolji, jer ako dole ne bude poboljsanja, onda je to vrhunac uzasa.neo7 wrote:@AntiSSST
-
Majja13
#308 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Registrovala sam se evo upravo sada, cisto da ti odgvorim na post.tag33 wrote:to su ozbiljne optuzbe, koliko su istinite ?
Nisu istinite. Mislim dijelom jesu, ali ne, stvari nisu toliko crne. Studenti na SSST-u cesto znaju biti pretjerano subjektivni, pa vole nekako mahati sa tih famoznih 40 000 km-ova. Ja bih to trebala znati, ipak sam apsolventica na ovom fakultetu. Ima ta neka glupa parola "platili smo, ocekujemo sve najbolje." 40 000 km nije nikako malo, pogotovo za nase podneblje, ali opet nije ni dobar argument. Tipican BH mentalitet, platim i moram sve dobiti na gotovo.
Za kompjutere se u potpunosti slazem, ima i vise nego mjesta za poboljsanje u tom aspektu. Pretpostavljam da je momak CS/IS student i u potpunosti shvatam njegovu frustraciju zastarjelim kompjuterima, iskreno ne znam ni kako su dosad CS/IS generacije izdrzale sa onim.
Do neslaganja dolazi u ovoj prici da smo mi studenti SSST-a hodajuci izvor profita. U neku ruku jesmo, logicno je, ali da nas gledaju samo kao hodajucih 40 000 km ili cak i vise (ljetne skole, knjige, ponavljanje godina, etc) nije istina.
Iza mene su 4 godine, i dobro znam koliko sam mailova slala, sastanaka imala, krivih Drina ispravljala. Ali nikad, nikad mi nije neko kolutao ocima kad sam pricala. Probali su, svakako da jesu. Ali ti sto su kolutali ocima su ubrzo saznali da se to na ovom fakultetu ne moze raditi. Moja generacija je uspjela da smijeni i asistente i profesore, koji ili nisu bili adekvatni za odredjeni predmet, ili su jednostavno kolutali ocima
Primjer profesorice koja je pricala "kako ne moze vise da radi na ovoj instituciji, jer je frustrirana, bla bla". Zena imala licnih problema, pa ih prenosila studentima. Zena vise nije profesorica na SSST fakultetu. Enough said. Molbe, zahtjevi, prijedlozi, uvijek su dolazili do onih do kojih su i trebali doci. Danas je par apsolvenata imalo sastanak sa menadzmentom fakulteta gdje su iznijeli prijedloge oko poboljsanja fakulteta za buduce studente. Svima nama sa diplomom SSST je u cilju da fax bude bolji i bolji. Necu za pet godina da mi buduci sef kaze da mi diploma ne vrijedi pisljive marke.
SSST je mlad univerzitet, univerziteti sa postojanjem preko 100 godina, takodjer imaju probleme. Mozes li vjerovat? :O
Mjesta za poboljsanje ima, milion nekih sitnica mogu biti bolje, ali da se razumijemo, mjesta za poboljsanje ce uvijek biti. Perfekcionizam je zeznuta stvar.
Mozda mi citav ovaj antiSSST komentar smeta jer nikad nisam mogla podnijeti uhljupovice koji samo znaju hejtati i pljuvati po necemu, cak iako je to njegovo. A tako je to kod nas u lijepoj nasoj BiH. The grass is always greener on the other side.
Covjece, ako imas toliko problema sa svojim fakultetom, get out there and make a change. Kao sto su mnogi prije tebe. Najlakse je sjediti za compom i pljuvati po svom faxu. Trebao si uloziti vrijeme i trud i poslati mail vrhu fakulteta i traziti sastanak, pa fino sa ljudima pricati o svemu sto te muci.
I da, znas da prilikom zavrsetka faxa dobivas i diplomu Buckingham University-a, ali ne znas da taj isti univerzitet ima policy gdje je sasvim ok imati ispite u jednoj sedmici. Ako ucis na vrijeme, zasto bi bio problem imati ispite u jednoj sedmici?!
SSST je uni u fazi razvijanja, kampus ce tek biti otvoren, hiljadu stvari se treba promijeniti i poboljsati. Ali definitivno i studenti moraju doci sebi i shvatiti da nece nigdje dobiti sve na gotovo.
end of story, lijep pozdrav.
-
Majja13
#309 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
slucajno tebi odgovorih, htjela sam ovom antiSSST-u al se zeznuh:D Izvinitag33 wrote:to su ozbiljne optuzbe, koliko su istinite ?
-
AntiSSST
#310 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Draga kolegice, vjeruj da nema studenta na SSST koji nije razgovarao sa vrhom i trazio sastanak, narocito ovih dana, pa tako i ja, sto radim vec dugi niz godina, tako da te molim da ne generaliziras, nije fer. Znam ja da ima uhljupa na ovom faksu i svakakvih ljudi, ali takvim ljudima nije stalo toliko ni da se jave na neki forum i kazu sta misle. Druga stvar, na fakultetu ne postoji definisan chain of command i medjusobna komunikacija je katastrofa, tako da svako prebacuje lopticu na nekog drugog i uvijek je neko drugi krivi, nikada se ne sazna ko ili to ide u krug, kako god na kraju to sve ispadne jedan veliki zacarani krug. Za 40 000Km-ova imamo pravo traziti sve sto nam je obecano i nas je propust ako isto i ne zahtjevamo. Studenti se godinama obracaju svim mogucim nivoima autoriteta na ovom fakultetu, objasnjavajuci kakvi problemi postoje ali uglavnom se rijese oni manje bitni i tek neka cetvrtina ukupnih problema. Tek toliko da ne bude da se bas nista ne radi. Dodatno, mene, a vjerujem i vecinu kolega uopste ne interesuje kakav policy ima Buckingham, kao sto ni njihove studente ne interesuje policy SSST-a, jer ovaj fakultet nije fransiza od Buckinghama pa da dijele jednak pravilnik vec je institucija za sebe koja je ostvarila partnerstvo sa pomenutim univerzitetom. Osim toga ja od tog Buckinghama jos nisam osjetio nikakvu korist , mozda bude u toj diplomi na kraju, ali i to cu kroz par godina tek moci potvrditi koliko mi je posluzila. Obzirom da trajanje finalnih ispita u policy-ju SSSTa nije specificirano, znas i sama da je praksa dosad bila da se ispiti rasporede u dvije sedmice. Ukoliko je doslo do promjene, a ovoga puta jeste i razlog je to sto external examiner dolazi ranije, onda su studenti trebali biti obavjesteni o tome cim se za to saznalo.Majja13 wrote:Covjece, ako imas toliko problema sa svojim fakultetom, get out there and make a change. Kao sto su mnogi prije tebe. Najlakse je sjediti za compom i pljuvati po svom faxu. Trebao si uloziti vrijeme i trud i poslati mail vrhu fakulteta i traziti sastanak, pa fino sa ljudima pricati o svemu sto te muci.tag33 wrote:to su ozbiljne optuzbe, koliko su istinite ?
I da, znas da prilikom zavrsetka faxa dobivas i diplomu Buckingham University-a, ali ne znas da taj isti univerzitet ima policy gdje je sasvim ok imati ispite u jednoj sedmici. Ako ucis na vrijeme, zasto bi bio problem imati ispite u jednoj sedmici?!
end of story, lijep pozdrav.
Ta poznata prica da ako si ucio - svejedno ti je je totalno bespotrebna te u potpunosti neistinita, barem za CSIS, a vjerujem i za ostale fakultete jer ako imas knjigu od 1000 stranica suhe teorije, ono sto si ucio na 4. stranici, ma koliko ti to znao prije 3 mjeseca, sada ne znas barem 30% toga sto svakako nije dovoljno za kolicinu bodova na finalnom koja bi kasnije generisala ocjenu A ili A+ koju pojedini studenti zele. A da ponovis 1000 stranica za dan naprosto nije moguce, nisi robot. Druga stvar su zadaci i neke prakticne stvari, tu treba manje vremena, jer ako si jednom savladao, to je manje vise to. Teorija je naravno u potpunosti druga stvar i to niko ne moze osporiti. Narocito jer suplja prica na finalnom ne pije vode, znaci to sto se ti sjecas pojedinih detalja to ne znaci nista, trazi se tacna definicija i tacno nabrajanje pojmova. Ako imas u knjizi 50 podjela, da li je moguce da se svake sjecas? Ne, nije. Za to treba vremena. Mi imamo jedan redovni rok i ako nista zbog toga zasluzujemo to vrijeme. Da ja imam kao neki pet rokova, meni bi bilo svejedno. Ali nemam i ako upropastim ovaj put svoju sansu, naredna je finalna, pritisak strasan i tu ako zakazes to je tvoj kraj, obnavljas i placas dodatno.
Pozdrav.
-
Majja13
#311 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
We agree to disagree. Sretno na ispitima.
- neo7
#312 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Da li je to neka furka to use fookin English, and then Bosnian ? Maybe you look smarter ?
- cigara
#313 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Da ja sad kazem svoje misljenje, kao neko ko je bio na nasem "fenomenalnom" univerzitetu u sarajevu, pa se ispisao i sad hocu da se upisem na SSST.
Da odmah bude jasno, nista od ovog nema veze s tezinom gradiva, niti cu spominjati ime bivseg fakulteta i profa zbog sveznalica koje bi mogle naletjeti.
Pazljivo sam razmatrao odluku, od toga da ostanem na svom fakultetu do drugi UNSA fakulteta, preko svih privatnih koledza pa cak do kiseljaka i travnika.
Razgovarao sam sa 10inama ljudi s Ganica, nije sve med i mlijeko, ko to ocekuje nek ne studira. Ali odredjene stvari na koje se studenti SSST-a zale pa govore "upisi UNSA-u" su besmislene.
Losi kompjuteri? Ok, vjerujem da moze bolje, ali na mom fakultetu su kompjuteri s Win98, word se pokrece po 10 minuta, brzina interneta je ispod dial-upa, ispit iz informatike sam ja licno, kao jos dosta studenata, pao 2x jer su se kompjuteri gasili (ili se rusio sistem) usred ispita (pa te frajer izbaci ko da je do tebe), ili bi nastao neki belaj nakon ispita, ode ti rad i ti padnes jer ne mozes hadaljima objasniti da ti ne mozes uticati na jebeni rad kompjutera 2 dana nakon ispita (ispit je file na kompu)
Dalje, profesori kolutaju ocima, frustrirani, nadrkani, ovo ono???
Prva stvar, sta bi reko da 2 i po sata bez pauze sjedis u amfiteatru na drvenoj stolici predvidjenoj za osnovnu skolu (tolko malo prostora da ne mozes jedan lakat spustiti, zamisli pisati bilo sta) dok od 2 i po sata, sat i po slusas o politici BiH i slicnim glupostima. Da ne pricam kako te ni jedan asistent niti profesor ne jebe 2 posto jer misle da su sveznajuci, pado sam ispite zbog idiotluka tipa "ti izlazis 3 put, oboricu te" (ovo mi ponovi i na uvidu, s tim da se pohvali da rad nije ni pogledo), onda bukvalno situacije gdje prof. na uvidu vadi ispit koji NIJE MOJ i to vishe puta za redom i objasnjava kako je lose odradjeno (znaci ja sam muskarac, meni krava izvadi ispit gdje je potpisana zenska osoba) i kad im ukazes na to nema efekta.
Peticije? HAHAHHHA upalile kod jedne prof. i to za dodatni ispit, a to je naglasila na pocetku godine da moze. Ostale stvari bacaj u rijeku. Dogadjale su se bukvalno stvari gdje dodje obavjestenje od profesora da ponovci ne mogu izaci na parcijale da bi 5 dana pred drugu parcijalu izaslo drugo obavjestenje (koje vazi za i za ponovce) da onaj koji nije skupio bar 25% prve parcijale ne moze poloziti predmet. Da ne pricam o tome kako se bodovni sistem mijenjao iz mjeseca u mjesec. Profesor ti nije zainteresovan? Blago tebi, meni je moj (sa visokom dozom nezainteresiranoscu) predavao stvari koje su vrijedile prije 15-20 godina (tehnicki fakultet), pa dodjem kuci pokazem starcima (koji imaju veze s tom profesijom) i njima nije jasno zasto ucim ono sto se vise ne radi. I sta sad, ja trebam izaci s fakulteta nakon tolko godina jebavanja sa znanjem ko da su 80-e?
Da ne pricam o stvarima kao sto su davanje jednog jedinog roka za potpis u istom terminu kad je ispit na drugom predmetu, ili kaze dodji u 12, ti ga cekas do 2 sata i kad dodje on te izbaci jer nisi doso u 12 (pravi te budalom samo tako) Pokusane peticije, tuzbe, sve sve zivo i nista ne pali. O tom da se studenti kroz organizacije bore su najveca moguca sarena laza. Meni je trebalo 2 godine da nadjem ko je glavni jer taj eto nema vremena za te stvari (a ne bi otiso s tog mjesta pa makar), da ne pricam da ih profesori i dekan ne jebu 2%.
Dao si pare i nisi zadovoljan? Ja sam placao troskove ispita i troskove materijala za ispit (znaci zadacnice, kopiranje testova itd.) da bih na kraju na svakom ispitu ja kupovao zadacnice i prepisivao s table (trebam li naglasiti da profesore boli ona stvar sto ti ne vidis jer "kolega trebali ste prije doci", ok ja dodjem prije sta je s onim tamo opet?)
pa od sat i po ispita sat vremena se jebes jesil dobro prepisao (a pitanja ne daju u ruku)
Stranica faksa updateovana prije 6 godina (na listi profesora ima onih koji su UMRLI), forum su studenti morali napraviti, mail niko ziv ne koristi (jednog sam profesora morao spamati na facebooku 2 mjeseca da znam kad mogu doci da upise ocjenu), profesori na faksu kad im se cefne, hvatas ih po 2 mjeseca, ne do Bog kad je nesto hitno.
Cak je bila situacija (necu imenovati) gdje se jedna osoba lijecila u inostranstvu od teske bolesti a kreten je trazio da mu ona licno (iako je bio jako upoznat sa slucajem) donese opravdanje od doktora?????!!!!!!!
Raspored ispita? 5 ispita u 3 dana, pa se ti zali... jos kad ti profesor odjednom odredi da si zbog manjka bodova trohno godinu u prva 2 mjeseca fakulteta...
Pa jebo te, meni frajer nije dao potpis jer mu je umrla mama, ok jarane zao mi je, al jebem ti pleme dodji jednom u 3 mjeseca na faks (jer samo on to moze dati) a bez tog potpisa ja ne mogu upisati drugi semestar i cao godina
Svaki fakultet ima svoje mane, al ne pricaj mi "dao sam 40K hocu sve na svijetu". I ja sam dao ogromnu lovu na fax i dobio sam slom zivaca, jer ne dam da me hadalji prave budalom.
Razlika SSST i mog faksa... na mom faksu se odvijaju stvari ko da je jos komunisticka vladavina a sad je 1950. Na SSST-u je bar modernije, daje ti osjecaj da si neko i nesto (profesionalnije) pa se imas i zasta jebavat.
Nije ni toliko vazno jel ti naucis vise na SSST-u ili bubam nekom ETF-u. S oba faksa ti mozes izaci ko mrtvi levat, sve je do tebe.
Ako cemo iskreno, SSST je fakultet s jakim politickim zaledjem, nisu budale da im sutra pljuju fakultet, pomoce ti da nadjes posao ako si ti sposoban (ne samo znanjem, nego da se dokazes da si jaako zainteresovan i spreman za to)
Sve sto sam saznao oko tog fakulteta, bar najvaznije, se moze staviti u recenicu jednog mog poznanika s SSST-a "jarane, bices tamo od jutra do mraka, al nemas puno toga uciti kuci, ono neces plakati nad knjigom, sve na faksu sto radis se jako isplati samo budi aktivan i non stop idi kod profesora na konsultacije da misle da si zainteresovan i da te zapamte, stvori sebi veze i to je to"
Ono sto sam jako dobro zapazio kod dobrog dijela studenata s SSST-a koji se zale na sve strane je da su... prava djeca. Kako ces sutra na poslu jbte? Kontas zivot med i mlijeko pa sve cakum pakum?
Dodje i zali se 2 sata kako je projektor bio slab pa je blijeda slika na zidu... kontam HAJVANU ja sam iz 15 reda lomio oci jer smo prezentaciju imali na MALOM LAPTOPU jer projektora il ne radi il je kod nekog drugog (faks 1 projektor ima). Ili "jooj profesor zahtjevan", pa sine tebi ispit 15 stranica, kod mene su 2 knjige (300tinjak stranica) jedna parcijala. Da ne govorim da je sistem ispita na SSST-u neuporedivo bolji nego na UNSA-i.
Pa kad se uhvatite zaliti na gluposti malo prokontaj sta si onda mogo upisati da nema tih problema?
Ja sam svoju odluku donio, ne dam da me budale jebu u mozak i drze na zubu pa da studiram 7-8 godina i da ubijem svaku zivost u sebi, dignucu kredit na sebe i otplaticu ga, al cu ga zavrsiti ko covjek a ne ko pacenik i potrcko neke tiranije
Da odmah bude jasno, nista od ovog nema veze s tezinom gradiva, niti cu spominjati ime bivseg fakulteta i profa zbog sveznalica koje bi mogle naletjeti.
Pazljivo sam razmatrao odluku, od toga da ostanem na svom fakultetu do drugi UNSA fakulteta, preko svih privatnih koledza pa cak do kiseljaka i travnika.
Razgovarao sam sa 10inama ljudi s Ganica, nije sve med i mlijeko, ko to ocekuje nek ne studira. Ali odredjene stvari na koje se studenti SSST-a zale pa govore "upisi UNSA-u" su besmislene.
Losi kompjuteri? Ok, vjerujem da moze bolje, ali na mom fakultetu su kompjuteri s Win98, word se pokrece po 10 minuta, brzina interneta je ispod dial-upa, ispit iz informatike sam ja licno, kao jos dosta studenata, pao 2x jer su se kompjuteri gasili (ili se rusio sistem) usred ispita (pa te frajer izbaci ko da je do tebe), ili bi nastao neki belaj nakon ispita, ode ti rad i ti padnes jer ne mozes hadaljima objasniti da ti ne mozes uticati na jebeni rad kompjutera 2 dana nakon ispita (ispit je file na kompu)
Dalje, profesori kolutaju ocima, frustrirani, nadrkani, ovo ono???
Prva stvar, sta bi reko da 2 i po sata bez pauze sjedis u amfiteatru na drvenoj stolici predvidjenoj za osnovnu skolu (tolko malo prostora da ne mozes jedan lakat spustiti, zamisli pisati bilo sta) dok od 2 i po sata, sat i po slusas o politici BiH i slicnim glupostima. Da ne pricam kako te ni jedan asistent niti profesor ne jebe 2 posto jer misle da su sveznajuci, pado sam ispite zbog idiotluka tipa "ti izlazis 3 put, oboricu te" (ovo mi ponovi i na uvidu, s tim da se pohvali da rad nije ni pogledo), onda bukvalno situacije gdje prof. na uvidu vadi ispit koji NIJE MOJ i to vishe puta za redom i objasnjava kako je lose odradjeno (znaci ja sam muskarac, meni krava izvadi ispit gdje je potpisana zenska osoba) i kad im ukazes na to nema efekta.
Peticije? HAHAHHHA upalile kod jedne prof. i to za dodatni ispit, a to je naglasila na pocetku godine da moze. Ostale stvari bacaj u rijeku. Dogadjale su se bukvalno stvari gdje dodje obavjestenje od profesora da ponovci ne mogu izaci na parcijale da bi 5 dana pred drugu parcijalu izaslo drugo obavjestenje (koje vazi za i za ponovce) da onaj koji nije skupio bar 25% prve parcijale ne moze poloziti predmet. Da ne pricam o tome kako se bodovni sistem mijenjao iz mjeseca u mjesec. Profesor ti nije zainteresovan? Blago tebi, meni je moj (sa visokom dozom nezainteresiranoscu) predavao stvari koje su vrijedile prije 15-20 godina (tehnicki fakultet), pa dodjem kuci pokazem starcima (koji imaju veze s tom profesijom) i njima nije jasno zasto ucim ono sto se vise ne radi. I sta sad, ja trebam izaci s fakulteta nakon tolko godina jebavanja sa znanjem ko da su 80-e?
Da ne pricam o stvarima kao sto su davanje jednog jedinog roka za potpis u istom terminu kad je ispit na drugom predmetu, ili kaze dodji u 12, ti ga cekas do 2 sata i kad dodje on te izbaci jer nisi doso u 12 (pravi te budalom samo tako) Pokusane peticije, tuzbe, sve sve zivo i nista ne pali. O tom da se studenti kroz organizacije bore su najveca moguca sarena laza. Meni je trebalo 2 godine da nadjem ko je glavni jer taj eto nema vremena za te stvari (a ne bi otiso s tog mjesta pa makar), da ne pricam da ih profesori i dekan ne jebu 2%.
Dao si pare i nisi zadovoljan? Ja sam placao troskove ispita i troskove materijala za ispit (znaci zadacnice, kopiranje testova itd.) da bih na kraju na svakom ispitu ja kupovao zadacnice i prepisivao s table (trebam li naglasiti da profesore boli ona stvar sto ti ne vidis jer "kolega trebali ste prije doci", ok ja dodjem prije sta je s onim tamo opet?)
pa od sat i po ispita sat vremena se jebes jesil dobro prepisao (a pitanja ne daju u ruku)
Stranica faksa updateovana prije 6 godina (na listi profesora ima onih koji su UMRLI), forum su studenti morali napraviti, mail niko ziv ne koristi (jednog sam profesora morao spamati na facebooku 2 mjeseca da znam kad mogu doci da upise ocjenu), profesori na faksu kad im se cefne, hvatas ih po 2 mjeseca, ne do Bog kad je nesto hitno.
Cak je bila situacija (necu imenovati) gdje se jedna osoba lijecila u inostranstvu od teske bolesti a kreten je trazio da mu ona licno (iako je bio jako upoznat sa slucajem) donese opravdanje od doktora?????!!!!!!!
Raspored ispita? 5 ispita u 3 dana, pa se ti zali... jos kad ti profesor odjednom odredi da si zbog manjka bodova trohno godinu u prva 2 mjeseca fakulteta...
Pa jebo te, meni frajer nije dao potpis jer mu je umrla mama, ok jarane zao mi je, al jebem ti pleme dodji jednom u 3 mjeseca na faks (jer samo on to moze dati) a bez tog potpisa ja ne mogu upisati drugi semestar i cao godina
Svaki fakultet ima svoje mane, al ne pricaj mi "dao sam 40K hocu sve na svijetu". I ja sam dao ogromnu lovu na fax i dobio sam slom zivaca, jer ne dam da me hadalji prave budalom.
Razlika SSST i mog faksa... na mom faksu se odvijaju stvari ko da je jos komunisticka vladavina a sad je 1950. Na SSST-u je bar modernije, daje ti osjecaj da si neko i nesto (profesionalnije) pa se imas i zasta jebavat.
Nije ni toliko vazno jel ti naucis vise na SSST-u ili bubam nekom ETF-u. S oba faksa ti mozes izaci ko mrtvi levat, sve je do tebe.
Ako cemo iskreno, SSST je fakultet s jakim politickim zaledjem, nisu budale da im sutra pljuju fakultet, pomoce ti da nadjes posao ako si ti sposoban (ne samo znanjem, nego da se dokazes da si jaako zainteresovan i spreman za to)
Sve sto sam saznao oko tog fakulteta, bar najvaznije, se moze staviti u recenicu jednog mog poznanika s SSST-a "jarane, bices tamo od jutra do mraka, al nemas puno toga uciti kuci, ono neces plakati nad knjigom, sve na faksu sto radis se jako isplati samo budi aktivan i non stop idi kod profesora na konsultacije da misle da si zainteresovan i da te zapamte, stvori sebi veze i to je to"
Ono sto sam jako dobro zapazio kod dobrog dijela studenata s SSST-a koji se zale na sve strane je da su... prava djeca. Kako ces sutra na poslu jbte? Kontas zivot med i mlijeko pa sve cakum pakum?
Dodje i zali se 2 sata kako je projektor bio slab pa je blijeda slika na zidu... kontam HAJVANU ja sam iz 15 reda lomio oci jer smo prezentaciju imali na MALOM LAPTOPU jer projektora il ne radi il je kod nekog drugog (faks 1 projektor ima). Ili "jooj profesor zahtjevan", pa sine tebi ispit 15 stranica, kod mene su 2 knjige (300tinjak stranica) jedna parcijala. Da ne govorim da je sistem ispita na SSST-u neuporedivo bolji nego na UNSA-i.
Pa kad se uhvatite zaliti na gluposti malo prokontaj sta si onda mogo upisati da nema tih problema?
Ja sam svoju odluku donio, ne dam da me budale jebu u mozak i drze na zubu pa da studiram 7-8 godina i da ubijem svaku zivost u sebi, dignucu kredit na sebe i otplaticu ga, al cu ga zavrsiti ko covjek a ne ko pacenik i potrcko neke tiranije
Last edited by cigara on 07/06/2012 17:52, edited 4 times in total.
- harač
#314 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
čitam danas u havazu da daju i neke pune stipendije. navali narode 
-
Mariella
#315 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Stvarno dosta studenata sa SSST-a su jednostavno - razmazeni. Uredu, ima zalbi koje su opravdane, to je sigurno, ali sto ljudi znaju pretjerat to je nevjerovatno.
Ispiti u jednoj sedmici - I? Nije smak svijeta
Neki govore lose o profesorima ako isti ne zeli dati spisak pitanja koji ce doci na ispitu, kao pa kako cemo mi to nauciti
Na kraju ce doci na posao, i isto tako probat da naredjuje i tjera svoje 
A stipendije su se dobro sjetili, trebalo je i ranije!
Ispiti u jednoj sedmici - I? Nije smak svijeta
A stipendije su se dobro sjetili, trebalo je i ranije!
- neo7
#316 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
A na kojem to fakultetu ispiti nisu predvidjeni u jednoj sedmici ?
Vala na mom fakultetu, na fakultetu prijatelja svi ispiti se zakazu u jednoj sedmici, svaki dan po jedan. Nikada nam tu nije bilo nista cudno, zasto bi mi trebali ispiti u dvije sedmice recimo ? Pa ako nisam naucio za 6 mjeseci, necu ni za 7 dana...
Vala na mom fakultetu, na fakultetu prijatelja svi ispiti se zakazu u jednoj sedmici, svaki dan po jedan. Nikada nam tu nije bilo nista cudno, zasto bi mi trebali ispiti u dvije sedmice recimo ? Pa ako nisam naucio za 6 mjeseci, necu ni za 7 dana...
- cigara
#317 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Kod mene je bukvalno bio slucaj da su 2 ispita (popravni) bili u istom terminu, i sta da ti radis tu? Ja sam srecom polozio oba, al jbte ne mozes ti doci nekom ko nije polozio i reci mu "heej pa sto nisi radio"!!! Zao mi je sto se ova tema na forumu i ova rasprava nisu tad odvijale pa da zovnem ovog momka da vidi kako rade peticije zalbe i prigovori od strane 100+ studenata... da vidi kako ne kolutaju ocima nego dobijes "trebo si ucit"
- neo7
#318 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
To je protivzakonito, i to je prvi put da cujem za to. Predmeti iz iste godine, isti dan, u isto vrijeme ? Mozda iz prve i druge godine naprimjer (ako si preneo jedan ispit) !?cigara wrote:Kod mene je bukvalno bio slucaj da su 2 ispita (popravni) bili u istom terminu, i sta da ti radis tu? Ja sam srecom polozio oba, al jbte ne mozes ti doci nekom ko nije polozio i reci mu "heej pa sto nisi radio"!!!
-
Mariella
#319 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
A praksa je uglavnom bila da izmedju 2 ispita ostane bar jedan dan slobodan, i vecinom su se ispiti rasporedjivali u 2 sedmice...
p.s. ja koliko sam upoznata, stipendija je 5 000 eura
p.s. ja koliko sam upoznata, stipendija je 5 000 eura
- amylee
#320 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
@cigara
Izvini, ja da se umijesam pa da kazem ako studiras na jednom od najboljih fakulteta u drzavi i ako ti je pri upisu obecano samo najbolje, a studiras INFORMATIKU , o da, trebas da imas odlicne racunare. Savrsene. Da uzivas raditi na vjezbama,a ne da ti dodje da ga sutnes.
Druga stvar, ostali fakulteti imaju bruku rokova, za razliku od ovog i strpati sve u jednu sedmicu nije ni praksa,a ni posteno. Mislim da je to dovoljan argument. Ko ne zna, nek ne prica.
Znaju ganjat ljude koji nisu uplatili zadnjih 200km za skolarinu ili nisu uzeli knjige, pa im ukidaju pristup informacionim sistemu, mailu itd , reaguju brzinom svjetlosti kad njima nesto treba, a kad za te iste ljude treba nesto odraditi, to traje sto godina.
Izvini, ja da se umijesam pa da kazem ako studiras na jednom od najboljih fakulteta u drzavi i ako ti je pri upisu obecano samo najbolje, a studiras INFORMATIKU , o da, trebas da imas odlicne racunare. Savrsene. Da uzivas raditi na vjezbama,a ne da ti dodje da ga sutnes.
Druga stvar, ostali fakulteti imaju bruku rokova, za razliku od ovog i strpati sve u jednu sedmicu nije ni praksa,a ni posteno. Mislim da je to dovoljan argument. Ko ne zna, nek ne prica.
Znaju ganjat ljude koji nisu uplatili zadnjih 200km za skolarinu ili nisu uzeli knjige, pa im ukidaju pristup informacionim sistemu, mailu itd , reaguju brzinom svjetlosti kad njima nesto treba, a kad za te iste ljude treba nesto odraditi, to traje sto godina.
- tag33
#321 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Da li ima praksa na zavrsnoj godini na SSST-u jer sam vidio u onome promotivnom letku da ima i to su uglavnom u boljim firmama? Zanima me i takodjer da li imaju svi oni smjerovi kao sto pisu na letku jer mi je poznanik rekao da nemaju svi. Hvala !
- amylee
#322 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Ne, nemaju. Npr za okolinsko inzinjerstvo ne zna ni pola profesora da ima naveden kao dodatni smjer, a kamoli da isti postoji. Navodno su osobe za marketing zaduzene krivci za to. Mos mislit. Na CSIS mozes uzeti dodatni smjer iz elektr. inzinjeringa, ekonomije ili politike. To je to.tag33 wrote:Da li ima praksa na zavrsnoj godini na SSST-u jer sam vidio u onome promotivnom letku da ima i to su uglavnom u boljim firmama? Zanima me i takodjer da li imaju svi oni smjerovi kao sto pisu na letku jer mi je poznanik rekao da nemaju svi. Hvala !
Praksi ima, to ganjas s profesorima da vidis koja firma nudi sta i gdje bi se mogao uklopiti, ali ono sto pise na letku (za koji je provajdan link koji uopce ne postoji na str, i ja sam pitala otkud to, odg nisam dobila) za internship u Velikoj Britaniji to je recimo nidje veze, jer toga nema. Ima ovdje po lokalnim firmama, ali opet ne sve one nabrojane firme u brosuri. I praksa je obavezna na cetvrtoj godini ,ali i na prethodnim godinama ti imas pravo da radis.
-
Mariella
#323 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Ispravka, praksa nije obavezna!
- amylee
#324 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
A trebala bi da bude na cetvrtoj, jer upravo zbog prakse studentima je manji broj predavanja i po pravilu trebali bi provesti barem 8 sati sedmicno radeci negdje. Barem studenti CSISMariella wrote:Ispravka, praksa nije obavezna!
http://www.ssst.edu.ba/index.php?option ... 98&lang=en
Last edited by amylee on 07/06/2012 18:41, edited 1 time in total.
-
Mariella
#325 Re: SSST- Sarajevo School of Science and Technology
Broj predavanja je manji i zbog studenata koji zele da rade i zbog diplomskog. Bilo bi dobro da je obavezna, ali to ne moze ako nece biti dovoljan broj firmi koji ce te studente primiti na praksu... A na papiru je sve lako napisati, realizovat ne toliko...