Ngedje sredinom devdesetih bio ja neko vrijeme u Danskoj, i taman se potrefilo post-izborno vrijeme i imenovanje valde, i u nekom njihovm listu, čitam ja imena za vladu i njihove biografije. Sve čitam i ne mogu vjerovati. jedan poštar, drugi poljopirvredni tehničar, treći isto tako nešto. Zamisli, u bogatoj Danskoj.
Dakle, uspjeh ove vlade neće zavisiti od kompetencije ministara, nego prije svega od političke volje svih aktera koji su na vlasti, da li zaista svi žele da ostvare uspjeh, i da le će interes Bosne i Hercegovine staviti ispred svega. Odnosno, za uspjeh ili neuspjeh vlade najodgovorniji su Zlatko Lagumdžija, Sulejman Tihić, Zvonko Jurišić i Ivankovići.
Ukoliko oni uspiju ostvariti konsenszus između sebe što je to uspjeh, i kojim putem ići, pitanje kompetencije ministara je mnogo manje bitno. Ono što oni ne znaju, znat će netko drugi, ukoliko ne budu znali i ne budu spremni da čuju šta kažu i oni pametniji od njih, onda ih mijenjati.
Koliko god mi smatrali da su prethodni ministri bili nekompetenti, ipak osnovni razlog neuspjeha nije bio u njima, nego u potpuno oprečnim željama glavnih aktera politčke scene. Ako su neki tu bili postavljeni samo iz razloga da blokiraju bilokakav napredak (a takvih je bilo) onda je priča o nekompetenciji prilično naivna.
Uostalom, ja od ovih novih minstara znam samo za Šanku

, birvaktile smo par puta lozu zajedno ljuštili, bio je dobar u tome