Magistarski na Ekonomiji u Sa

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
alibaba_i_30_godina

#301 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa

Post by alibaba_i_30_godina »

STB08 wrote:
perfect_guy wrote:
STB08 wrote:
Vidim i po ranijim postovima da si dobro informisan na ovu temu. Znas li mozda da li postoji jos magistarski za stari sistem (4god). Kako sam uspio saznati, sem ovih kooperacija Zagreb, Ljubljana,... vise ne postoji 4+1 ??
samo te saradnje imaju. Kolega s mog smjera je prošle godine htio da nastavi tu jednu godinu, i pošto su mu samo saradnje ponudili, odlučio se da upiše ove dvije, zbog cijene
Hvala za info.
Ima li ko od forumasa iskustva sa nekom od ovih "saradnji"?
Kada sam upisivao magistarski prije 3 godine (onaj za koji je trebao prosjek i prijemni ispit :D ), svi koji su studirali po starom sistemu mogli su isti upisati, samo su oni slusali predmete i polagali ispite 1 godinu, a ostali (bolonjci) 2 godine. U principu to i nisu 2 pune godine, vec samo 4 ispita u 3-em semestru, a 4-ti semestar je za izradu magistarskog rada.

Ovo je bilo prije 3 godine, ne znam kako je tacno sada. Najbolje ti je da nazoves studentsku sluzbu i provjeris sa njima.
ExNihilo

#302 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa

Post by ExNihilo »

perfect_guy wrote:
STB08 wrote:
perfect_guy wrote:nema donje granice, prima se (konkretno ove godine) po prosjeku najboljih 25 prijavljenih na redovan, i dalje na samofinansirajući i DL koliko je predviđeno konkursom. Pri predaji dokumentacije biraš u kojem statusu ćeš studirati tako da su totalno različiti spiskovi za statuse studija.
Vidim i po ranijim postovima da si dobro informisan na ovu temu. Znas li mozda da li postoji jos magistarski za stari sistem (4god). Kako sam uspio saznati, sem ovih kooperacija Zagreb, Ljubljana,... vise ne postoji 4+1 ??
samo te saradnje imaju. Kolega s mog smjera je prošle godine htio da nastavi tu jednu godinu, i pošto su mu samo saradnje ponudili, odlučio se da upiše ove dvije, zbog cijene

Kolika je cijena ovog od 2 godine?
ExNihilo

#303 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa

Post by ExNihilo »

Hvala na odgovoru.

Malo sam zbunjen, šta predstavlja onda ona cifra od 12 000 KM koja se spominjala na ovoj temi?

Ako se završe ove dvije godine, smjer računovodstvo/ revizija, stiče li se automatski zvanje CR? Neko mi reče da stiče. Isto pitanje važi i za ovu opciju saradnje sa zagrebom. Hvala mnogo onome ko bude voljan odgovoriti jer su informacije na web stranici prahistorijske :D
perfect_guy

#304 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa

Post by perfect_guy »

Ellinor wrote:Hvala na odgovoru.

Malo sam zbunjen, šta predstavlja onda ona cifra od 12 000 KM koja se spominjala na ovoj temi?

Ako se završe ove dvije godine, smjer računovodstvo/ revizija, stiče li se automatski zvanje CR? Neko mi reče da stiče. Isto pitanje važi i za ovu opciju saradnje sa zagrebom. Hvala mnogo onome ko bude voljan odgovoriti jer su informacije na web stranici prahistorijske :D
12000 je cijena za +2 sa Zagrebom (8000 je +1). Eh sad za CR ne znam da li direktno povlači
graditelj

#305 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa

Post by graditelj »

Prema Zakonu o računovodstvu FBiH bi trebalo automatski da dobijaš zvanje CR, ukoliko završiš Master na ekonomskom fakultetu, smijer:Računovodstvo i Revizija.
Međutim, od stupanja na snagu novog Zakona nije upisana ni jedna generacija na smije RiR jer nikad nije bilo dovoljno kandidata, barem na EFSA!
Postoje neke varijante ovog smijera na zajedničkom programu sa Zagrebom, ali je jako slaba prolaznost pa sumnjam da je iko završio i uopšte tražio ovo.

Pozdrav za forumaša Lud i ponosan
ExNihilo

#306 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa

Post by ExNihilo »

graditelj wrote:Prema Zakonu o računovodstvu FBiH bi trebalo automatski da dobijaš zvanje CR, ukoliko završiš Master na ekonomskom fakultetu, smijer:Računovodstvo i Revizija.
Međutim, od stupanja na snagu novog Zakona nije upisana ni jedna generacija na smije RiR jer nikad nije bilo dovoljno kandidata, barem na EFSA!
Postoje neke varijante ovog smijera na zajedničkom programu sa Zagrebom, ali je jako slaba prolaznost pa sumnjam da je iko završio i uopšte tražio ovo.

Pozdrav za forumaša Lud i ponosan
Da li to vrijedi i za Tuzlu? Jel' tamo ko dobio CR? Kada je ovaj zakon stupio na snagu?

p.s. znao sam da ima nešto vezano za ovo :D
Last edited by ExNihilo on 31/07/2012 00:56, edited 1 time in total.
ExNihilo

#307 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa

Post by ExNihilo »

Lud i ponosan wrote::D

Hvala na informacijama, to nisam znao. Samo me jedno interesuje: sta je sa potrebnim radnim iskustvom?

Pozdrav i tebi. ;)
Ja koliko sam čuo, ako dobiješ na ovaj način CR, moraš potom odraditi 2 godine iskustva (ako već nemaš).
ExNihilo

#308 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa

Post by ExNihilo »

Iz zakona:
Iznimno, certifikat ovlaštenog revizora bez provedenog prethodnog testiranja izdaje se na zahtjev doktora nauka, odnosno magistra ekonomskih nauka iz oblasti računovodstva, revizije i analize poslovanja, koji ima izbor u odgovarajuće naučno zvanje, odnosno magistar ekonomskih nauka koji posjeduje zvanje certificiranog računovođe i praktično iskustvo od pet godina na poslovima računovodstva i finansija.
Još samo jedno pitanje ostaje, a to da li pod "magistrom ekonomskih nauka" podrazumijevaju i ovaj sadašnji master.
Ticker

#309 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa

Post by Ticker »

Pri kraju sam studija na pravnom fakultetu, i razmišljam da upišem master Korporativno upravljanje, saradnja sa ZG,
kakva su vaša mišljenja o navedenom master programu?
Mirnnes

#310 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa

Post by Mirnnes »

Prilično sam siguran da se NE dobija zvanja CR nakon završetka smjera Rač i Revizija.
Prošle godine sam bio na, manje više svim OPEN DAY-ima na EFSA vezano za sve master programe, i čini mi se da je baš pitanje bilo ovo - da li se dobije CR, odgovor je bio NE...

Nakon svog mog analiziranja i vaganja ponuđenih master programa, procjenio sam da master EFSA+ZG ili EFSA+Ljubljana, ne vrijede 12 odnosno 10 hiljada KM (za bolonjski program), tako da sam ja upisao EFSA master koji se placa 1000 KM po godini, osim ako nisi redovan student.
ExNihilo

#311 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa

Post by ExNihilo »

Ako si redovan plaćaš 1000 KM? U suprotnom?
Mirnnes

#312 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa

Post by Mirnnes »

Ellinor wrote:Ako si redovan plaćaš 1000 KM? U suprotnom?

Redovni ne plaćaju ništa, samofinansirajući i samofinansirajući DL plaćaju po 1000 KM godišnje. Redovne primaju na osnovu prosjeka, obično po 20-25 na smjeru. S tim da poslije svi skupa slušaju ista predavanja, isti profesori, ispiti..., sve dakle.
ExNihilo

#313 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa

Post by ExNihilo »

Koliko treba biti prosjek da se upadne u redovne?
Mirnnes

#314 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa

Post by Mirnnes »

Ellinor wrote:Koliko treba biti prosjek da se upadne u redovne?

10.0 i upadaš 100% :)

Ne znam, zavisi od smjera, negdje se prijavi 150-200 ljudi (kao na finansije npr ove godine), a negdje 40-50, s tim da svake godine mjenjaju smjerove koji su u ponudi...
Ali recimo 8.00 i iznad mislim da ide...
ExNihilo

#315 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa

Post by ExNihilo »

Hvala na info :)

Koji si ti smjer, kako ide?
perfect_guy

#316 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa

Post by perfect_guy »

Ellinor wrote:Koliko treba biti prosjek da se upadne u redovne?
bitan je broj ljudi koji upada na odsjek, a ne na smjer. I na ekonomiju i na menadžment ove godine primaju po 25, s tim da na menadžmentu dalje ide odabir smjera. Prošle godine se na menadžment u redovne upadalo sa 8,4-8,5 (ne računam proširenja i ostalo gdje se napravio blagi oblik cirkusa), dok na ekonomiji obično rijetki otpadnu i potrebni prosjek bude dosta ispod.
ExNihilo

#317 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa

Post by ExNihilo »

Na kojem odsjeku je računovodstvo?

p.s. Pretpostavljam da kod ove saradnje sa Zagrebom svi plaćaju?

p.p.s. Perfekt gEju i Ludom bi EFSA trebala davat platu za aktivnost na ovoj temi :lol: Svaka čast :thumbup:
perfect_guy

#318 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa

Post by perfect_guy »

Ellinor wrote:Na kojem odsjeku je računovodstvo?

p.s. Pretpostavljam da kod ove saradnje sa Zagrebom svi plaćaju?

p.p.s. Perfekt gEju i Ludom bi EFSA trebala davat platu za aktivnost na ovoj temi :lol: Svaka čast :thumbup:
na menadžmentu, samo u prethodnim generacijama očito nije bilo previše interesa za taj smjer. Da, saradnje svi plaćaju isto.

A ipak, kao neko ko je već starosjedioc na fakultetu sam dovoljno stvari upratio :)
ExNihilo

#319 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa

Post by ExNihilo »

Jel' ovo konkurs za EFSA master u toku?
jazmin

#320 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa

Post by jazmin »

Pozdrav,
zna li iko koji ce smjerovi ove godine biti na DL, dali ce biti šta za EU.
ExNihilo

#321 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa

Post by ExNihilo »

Još jedno pitanje za znalce :) Al' odg samo ako znate pouzdano :)

Završio sam 4 godine dodiplomskog, ne u rajvoSa. Po bolonji, jel. Ako upišem u Sarajevu ovaj postdipl od 2 godine, ima li šanse da mi se priznaju neki ispiti koje sam već položio? Pitam jer mi jedna osoba reče da su njenom prijatelju priznali veliki dio predmeta s prve godine postdiplomskog.
perfect_guy

#322 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa

Post by perfect_guy »

jazmin wrote:Pozdrav,
neće se ništa pouzdano znati prije objave liste primljenih i detalja oko upisa (dotad može biti samo nekih nagađanja)
Kona__

#323 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa

Post by Kona__ »

Koja je dakle cijena magistarskog? Na stranici stoji sve u totalu 9.000 km? Ovdje se spominje 1.000.. :?
Kona__

#324 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa

Post by Kona__ »

OK, hvala..
graditelj

#325 Re: Magistarski na Ekonomiji u Sa

Post by graditelj »

perfect_guy wrote:
jazmin wrote:Pozdrav,
neće se ništa pouzdano znati prije objave liste primljenih i detalja oko upisa (dotad može biti samo nekih nagađanja)
Ove godine se izgleda uopšte ne nude svi smjerovi, kod mene na onoj aplikaciji na upis.efsa.unsa.ba stoji kao mogućnost izbora:
1.Ekonomija/Makrofinansijski menadžment
2.Menadžment-bosanski jezik/Finansijski menadžment
3.Menadžment-bosanski jezik/Menadžment i organizacija
4.Menadžment-bosanski jezik/Marketing
5.Menadžment-bosanski jezik/Bankarstvo i osiguranje

A ona teta u studentskoj kaže moraju biti svi smjerovi 100%. Dodouše danas je tek pokrenuta aplikacija pa možda nisu naštimali dobro, a možda je i do mene :-D
Post Reply