Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
- draganbl
#301 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Već je nekoliko puta napisano da špekulacija oko dešavanja u Dobrovoljačkoj ulici ne bi bilo da je Sud na vrijeme riješio predmet. Odlaganje rješavanja ovog predmeta na Sudu BiH samo daje prostor da i jedna i druga strana manipulišu samim događajem, dajući mu sopstvenu interpretaciju.
Ja nikada neću napisati ni da je u toj ulici bio zločin, niti da nije bio, sve dok Sud ne utvrdi činjenično stanje. Bilo bi dobro kada bi se i svi ostali držali toga.
Ja nikada neću napisati ni da je u toj ulici bio zločin, niti da nije bio, sve dok Sud ne utvrdi činjenično stanje. Bilo bi dobro kada bi se i svi ostali držali toga.
- Skijash
#302 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
draganbl wrote:Već je nekoliko puta napisano da špekulacija oko dešavanja u Dobrovoljačkoj ulici ne bi bilo da je Sud na vrijeme riješio predmet. Odlaganje rješavanja ovog predmeta na Sudu BiH samo daje prostor da i jedna i druga strana manipulišu samim događajem, dajući mu sopstvenu interpretaciju.
- draganbl
#303 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Moje je mišljenje da se ovom predmetu mora dati prioritet i da događaji u Dobrovoljačkoj moraju dobiti sudsku interpretaciju.Skijash wrote:draganbl wrote:Već je nekoliko puta napisano da špekulacija oko dešavanja u Dobrovoljačkoj ulici ne bi bilo da je Sud na vrijeme riješio predmet. Odlaganje rješavanja ovog predmeta na Sudu BiH samo daje prostor da i jedna i druga strana manipulišu samim događajem, dajući mu sopstvenu interpretaciju.
Ja nikada neću napisati ni da je u toj ulici bio zločin, niti da nije bio, sve dok Sud ne utvrdi činjenično stanje. Bilo bi dobro kada bi se i svi ostali držali toga.S tim da bih dodao kako sudsko mišljenje o Dobrovoljačkoj već postoji. Sud u Haagu je ocijenio kako nema elemenata ratnog zločina i to bi trebalo biti dovoljno. Moguće je i da taj sud nije imao sve relevantne dokaze, pa bi bilo dobro da tačku na i stavi i Sud BiH. Ali bez ovih pritisaka od strane Dodika i ekipe. Resursi su ograničeni, pa ako žele efikasniji rad državnog pravosuđa, neka prestanu blokirati povećanje budžeta tih institicija.
Nije sud u Haagu procijenio da nema elemenata ratnog zločina, već tužilaštvo u Haagu, a to nije isto. Naše tužilaštvo ima pokrenutu istragu i ja se pozivam na nju.
Svako odlaganje daje Dodiku opravdanje za poteze koje preduzima.
- madner
#304 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Kakve gluposti, procitaj odluku Londonskog Suda u slucaju Ganic.
- Real Khan
#305 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Ma džaba je nekome čitati kada ne želi uvidjeti istinu nego samo ono što misli da zna... Može o ovom slučaju donijeti mišljenje bilo koji sud, ali fašistima iz genocidne tvorevine to ništa ne znači jer oni "znaju pravu istinu".madner wrote:Kakve gluposti, procitaj odluku Londonskog Suda u slucaju Ganic.
- madner
#306 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Nemoj tako, kada bi okruzni sud Nisa donjeo presudu da treba istraziti slucaj to bi bio kruicialni dokaz da je nastradalo circa 794 uniformisanih i naoruzanih civila sa jasnom linijom komandovanja.Real Khan wrote:Ma džaba je nekome čitati kada ne želi uvidjeti istinu nego samo ono što misli da zna... Može o ovom slučaju donijeti mišljenje bilo koji sud, ali fašistima iz genocidne tvorevine to ništa ne znači jer oni "znaju pravu istinu".madner wrote:Kakve gluposti, procitaj odluku Londonskog Suda u slucaju Ganic.
Nis nije tu slucajno, ima dosta svjedoka bas iz tog mjesta.
- Skijash
#307 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Znam da nije isto, tužilaštvo obično ima zadatak da uvjeri sud kako je neko kriv za ratni zločin, ovdje se radi o tom da čak ni tužilaštvo ne vjeruje kako ima elemenata ratnog zločina.draganbl wrote:Nije sud u Haagu procijenio da nema elemenata ratnog zločina, već tužilaštvo u Haagu, a to nije isto.Skijash wrote:draganbl wrote:Već je nekoliko puta napisano da špekulacija oko dešavanja u Dobrovoljačkoj ulici ne bi bilo da je Sud na vrijeme riješio predmet. Odlaganje rješavanja ovog predmeta na Sudu BiH samo daje prostor da i jedna i druga strana manipulišu samim događajem, dajući mu sopstvenu interpretaciju.
Ja nikada neću napisati ni da je u toj ulici bio zločin, niti da nije bio, sve dok Sud ne utvrdi činjenično stanje. Bilo bi dobro kada bi se i svi ostali držali toga.S tim da bih dodao kako sudsko mišljenje o Dobrovoljačkoj već postoji. Sud u Haagu je ocijenio kako nema elemenata ratnog zločina i to bi trebalo biti dovoljno. Moguće je i da taj sud nije imao sve relevantne dokaze, pa bi bilo dobro da tačku na i stavi i Sud BiH. Ali bez ovih pritisaka od strane Dodika i ekipe. Resursi su ograničeni, pa ako žele efikasniji rad državnog pravosuđa, neka prestanu blokirati povećanje budžeta tih institicija.
-
Hodidid
#308 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Cuj gospodja voli policiju i vojsku. Koja klasika. Ima li ko medju njima da ne voli uniformu? Nek je uniforma i pistolj pa makar i portir bio na ulazu u preduzece. Dovedu ih rodijaci koji su se vec uhljebili u carsiji, sa sela i uvale ih jal u miliciju jal da budu portiri.Svi po partijskoj liniji napreduju. Zavrsavaju se vecernje skole a djecu im primaju kao napredne omladince u savez komunista preko reda vec u 15 godini zivota jer im se planira zivot lokalnog pa regionalnog pa ako bog da i saveznog funkcionera u nasem socijalistickom samoupravnom drustvu.
Milicioneri postanu inspektori, portiri sefovi osiguranja preduzeca, zastita na radu itd. Ide benificirani radni staz, dobra plata svakog prvog u mjesecu. Stan u gradu sto blize centru. Kuca na selu gdje se islo vikendom. Vikendica na Jadranskom moru.
Kako neces voliti sistem i poluge za njegovo odrzavanje kad obezbjedjuju da zivis kao lord.
Milicioneri postanu inspektori, portiri sefovi osiguranja preduzeca, zastita na radu itd. Ide benificirani radni staz, dobra plata svakog prvog u mjesecu. Stan u gradu sto blize centru. Kuca na selu gdje se islo vikendom. Vikendica na Jadranskom moru.
Kako neces voliti sistem i poluge za njegovo odrzavanje kad obezbjedjuju da zivis kao lord.
- draganbl
#309 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Da se ne bi izvrtalo ono što sam napisao, ponoviću ukratko:
1. Tužilaštvo BiH ima pokrenutu istragu o slučaju Dobrovoljačka. Tu istragu nisam ja pokrenuo, već Tužilaštvo.
2. Ta istraga se treba završiti pod hitno.
3a. Ako ima elemenata da se podigne optužnica, onda se ona podiže i ide se na Sud.
3b. Ako nema elemenata da se podigne optužnica, slučaj se odbacuje i nema zločina.
4. Ako se ode na Sud, fino sačekamo odluku suda i kakvu god odluku sud donese, smanjiće se prostor za manipulaciju.
Da li treba da ponavljam da ću ja poštovati svaku odluku suda?
1. Tužilaštvo BiH ima pokrenutu istragu o slučaju Dobrovoljačka. Tu istragu nisam ja pokrenuo, već Tužilaštvo.
3a. Ako ima elemenata da se podigne optužnica, onda se ona podiže i ide se na Sud.
3b. Ako nema elemenata da se podigne optužnica, slučaj se odbacuje i nema zločina.
4. Ako se ode na Sud, fino sačekamo odluku suda i kakvu god odluku sud donese, smanjiće se prostor za manipulaciju.
-
zonbirile
#310 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
-----------------------Hodidid wrote:Cuj gospodja voli policiju i vojsku. Koja klasika. Ima li ko medju njima da ne voli uniformu? Nek je uniforma i pistolj pa makar i portir bio na ulazu u preduzece. Dovedu ih rodijaci koji su se vec uhljebili u carsiji, sa sela i uvale ih jal u miliciju jal da budu portiri.Svi po partijskoj liniji napreduju. Zavrsavaju se vecernje skole a djecu im primaju kao napredne omladince u savez komunista preko reda vec u 15 godini zivota jer im se planira zivot lokalnog pa regionalnog pa ako bog da i saveznog funkcionera u nasem socijalistickom samoupravnom drustvu.
ne prepoznaješ i situaciju,među "nama" sada i ovde?
- draganbl
#311 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Ja ne bih prejudicirao odluku Tužilaštva, tj. da li će podići optužnicu ili neće.Skijash wrote:Znam da nije isto, tužilaštvo obično ima zadatak da uvjeri sud kako je neko kriv za ratni zločin, ovdje se radi o tom da čak ni tužilaštvo ne vjeruje kako ima elemenata ratnog zločina.draganbl wrote:
Nije sud u Haagu procijenio da nema elemenata ratnog zločina, već tužilaštvo u Haagu, a to nije isto.
Činjenica je da je Haaško tužilaštvo proslijedilo predmet domaćem, a za to je bilo više razloga.
Dakle, ako nema elemenata za optužnicu, neka to Tužilaštvo fino objelodani i konstatuje da nema zločina. Ako ima neka podigne optužnicu.
Znam da su tvoji postovi dobronamjerni, ali i ti pokušavaš da daš unaprijed ocjenu, na osnovu svoje procjene ko je šta rekao, pomislio i uradio. Vidiš kako se manipuliše, te Londonski sud rekao ovo, te rekao ono, te bilo ovoliko, te onoliko žrtava, te onoj jeste stradao sin, a onoj drugoj nije, i tako dalje u beskonačnost.
A za sve je krivo Tužilaštvo što nije završilo istragu.
-
Hodidid
#312 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Sta je i kod nas narod zaljubljen u policiju i vojsku? Kako se ti trendovi mijenjaju, ti bokca.zonbirile wrote:-----------------------Hodidid wrote:Cuj gospodja voli policiju i vojsku. Koja klasika. Ima li ko medju njima da ne voli uniformu? Nek je uniforma i pistolj pa makar i portir bio na ulazu u preduzece. Dovedu ih rodijaci koji su se vec uhljebili u carsiji, sa sela i uvale ih jal u miliciju jal da budu portiri.Svi po partijskoj liniji napreduju. Zavrsavaju se vecernje skole a djecu im primaju kao napredne omladince u savez komunista preko reda vec u 15 godini zivota jer im se planira zivot lokalnog pa regionalnog pa ako bog da i saveznog funkcionera u nasem socijalistickom samoupravnom drustvu.
ne prepoznaješ i situaciju,među "nama" sada i ovde?
- Real Khan
#313 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Vjerujem da bi ti poštovao tu eventualnu odluku, ali čisto sumnjam da bi se one profesionalne narikače mogle uvjeriti u drugačiju istinu od one u koju oni vjeruju...draganbl wrote:Da se ne bi izvrtalo ono što sam napisao, ponoviću ukratko:
Tužilaštvo je davno pokrenulo istragu na osnovu brojnih izjava (iz RS-a). Do danas nije pokrenut sudski postupak jer tužilaštvo ne posjeduje dovoljno dokaza sa kojima bi mogli izaći pred sud a da se ne izblamiraju. U tužilaštvu ne rade samo Bošnjaci pa da tamo nešto kriju ili maskiraju...tamo radi dosta i Srba koji bi sigurno prikupili te dokaze da postoje. Ovako nam preostaje da svakog maja otvaramo jednu te istu temu i ubjeđujemo se oko nekih stvari o kojima jednostavno nema potrebe se ubjeđivati. Narikačama nije mrsko naricati, meni nije mrsko čitati i pisati na ovu temu...ista meta isto odstojanje do nove teme
-
Ripicipi
#314 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
U svakom slucaju Sud BiH treba da zavrsi postupak i da se zauvijek zavrsi sa "dobrovoljackom".
- Real Khan
#315 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Nema potrebe da išta radi na tome jer će uskoro referendumom biti ukinut taj sudpotres_mozga wrote:U svakom slucaju Sud BiH treba da zavrsi postupak i da se zauvijek zavrsi sa "dobrovoljackom".
- Boom71
#316 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Sud BiH-a mora dati posljednju rijec o ovom slucaju!draganbl wrote:Da se ne bi izvrtalo ono što sam napisao, ponoviću ukratko:
Jasno i glasno,javno i sto prije zakljuciti ovaj predmet i staviti tacku!
- draganbl
#317 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Moje pitanje je bilo retoričko.Real Khan wrote:Vjerujem da bi ti poštovao tu eventualnu odluku, ali čisto sumnjam da bi se one profesionalne narikače mogle uvjeriti u drugačiju istinu od one u koju oni vjeruju...draganbl wrote:Da se ne bi izvrtalo ono što sam napisao, ponoviću ukratko:
Kakve veze ima koje su nacionalnosti zaposleni u tužilaštvu? Ja ne posmatram ljude po nacionalnosti. Poštujem instituciju tužilaštva, bez obzira na nacionalnu pripadnost zaposlenih.Real Khan wrote: Tužilaštvo je davno pokrenulo istragu na osnovu brojnih izjava (iz RS-a). Do danas nije pokrenut sudski postupak jer tužilaštvo ne posjeduje dovoljno dokaza sa kojima bi mogli izaći pred sud a da se ne izblamiraju. U tužilaštvu ne rade samo Bošnjaci pa da tamo nešto kriju ili maskiraju...tamo radi dosta i Srba koji bi sigurno prikupili te dokaze da postoje.
Ako nisu sakupili dokaze, neka konstatuju da nisu sakupili dokaze i neka odbace slučaj. Ovako daju prostor za manipulaciju. Je li se to tužilaštvo plaši da donese odluku na osnovu činjenica?
Pa ja sam protiv ubjeđivanja. Ali će ubjeđivanja, narikača i onih koji negiraju bilo kakvo stradanje biti sve više i više, sve dok Tužilaštvo (a možda i sud) ne urade svoj posao.Real Khan wrote: Ovako nam preostaje da svakog maja otvaramo jednu te istu temu i ubjeđujemo se oko nekih stvari o kojima jednostavno nema potrebe se ubjeđivati. Narikačama nije mrsko naricati, meni nije mrsko čitati i pisati na ovu temu...ista meta isto odstojanje do nove teme
- and
#318 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
ne znam zašto bi se davao prioritet ovom slučaju?da li su procesuirani teroristi koji su oteli predsjednika?draganbl wrote:Moje je mišljenje da se ovom predmetu mora dati prioritet i da događaji u Dobrovoljačkoj moraju dobiti sudsku interpretaciju.Skijash wrote:draganbl wrote:Već je nekoliko puta napisano da špekulacija oko dešavanja u Dobrovoljačkoj ulici ne bi bilo da je Sud na vrijeme riješio predmet. Odlaganje rješavanja ovog predmeta na Sudu BiH samo daje prostor da i jedna i druga strana manipulišu samim događajem, dajući mu sopstvenu interpretaciju.
Nije sud u Haagu procijenio da nema elemenata ratnog zločina, već tužilaštvo u Haagu, a to nije isto. Naše tužilaštvo ima pokrenutu istragu i ja se pozivam na nju.
Svako odlaganje daje Dodiku opravdanje za poteze koje preduzima.
haško tužilaštvo je pregledalo slučaj i okarakterisalo ovaj događaj kako je okarakterisalo.vojnici su bili legitimne vojne mete,a desilo se toliko zločina nad civilima koji bi trebali biti prioritet.
u ovom slučaju dobrovoljačka treba ispitati otmicu predsjednika i ko je prekršio dogovor s otmičarima da se predsjednik mijenja za generala i poveo naoružane vojnike?
-
palermo
#319 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Misliš ? Pa u ovoj konstelaciji odnosa samo bi odluka Suda kojom se Dobrovoljačka označava kao ratni zločin (po mogućnosti i genocid) bilo nešto sa čim bi bile zadovoljne narikače. One su uostalom već donijele odlukuidraganbl wrote: Pa ja sam protiv ubjeđivanja. Ali će ubjeđivanja, narikača i onih koji negiraju bilo kakvo stradanje biti sve više i više, sve dok Tužilaštvo (a možda i sud) ne urade svoj posao.
Sumnjam da i ti vjeruješ u ovo što si napisao
- and
#320 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
pa eto vidjeli smo da su tužilaštvo i sud rekli da se u srebrenici desio genocid,cijela evropa donijela rezoluciju,pa se ova odluka ne poštuje,sprječava se usvajanje deklaracije u parlamentu bih i od zvaničnika se genocid negiradraganbl wrote:Ja ne bih prejudicirao odluku Tužilaštva, tj. da li će podići optužnicu ili neće.Skijash wrote:Znam da nije isto, tužilaštvo obično ima zadatak da uvjeri sud kako je neko kriv za ratni zločin, ovdje se radi o tom da čak ni tužilaštvo ne vjeruje kako ima elemenata ratnog zločina.draganbl wrote:
Nije sud u Haagu procijenio da nema elemenata ratnog zločina, već tužilaštvo u Haagu, a to nije isto.
Činjenica je da je Haaško tužilaštvo proslijedilo predmet domaćem, a za to je bilo više razloga.
Dakle, ako nema elemenata za optužnicu, neka to Tužilaštvo fino objelodani i konstatuje da nema zločina. Ako ima neka podigne optužnicu.
Znam da su tvoji postovi dobronamjerni, ali i ti pokušavaš da daš unaprijed ocjenu, na osnovu svoje procjene ko je šta rekao, pomislio i uradio. Vidiš kako se manipuliše, te Londonski sud rekao ovo, te rekao ono, te bilo ovoliko, te onoliko žrtava, te onoj jeste stradao sin, a onoj drugoj nije, i tako dalje u beskonačnost.
A za sve je krivo Tužilaštvo što nije završilo istragu.
-
oridjidji
#321 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Mozel mala pomocpotres_mozga wrote:Bra'o hordaspOZz wrote:Evo i linkova za download...
Bosna ili smrt - I dio (454 MB)http://www.megaupload.com/?d=ETB3M16O
Bosna ili smrt - II dio (441 MB)http://www.megaupload.com/?d=P2NJEDYM
Nakon što se downloaduju ova 2 fajla, na part1.rar treba desnim klikom pritisnuti Extract here (WinRar) i nakon toga se dobije film.
Znali iko gdje se moze naci cuveni dokumentarac Bernarda Levija po imenu "BOSNA!"? Ako ima link da mi prosljedi na P.P.
Svima ostalim preporucujem da pogledaju niz videa po imenu "Ubijanje Sarajeva", pa ce im svu sliku o dogadjajima prije 2. maja bolje da popuni...
-
palamuda
#322 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Da sud BiH sto puta završi slučaj Dobrovoljačka ništa se neće desiti i uvijek će biti onih koji kažu da se može ubiti nevini vojnik i dolazit će da kažu da su muslimani pobili nejake do zuba naouražane vojnike. Zato treba uraditi sljedeće: 1. prikazati transparentno cijeli i reći im da dođu i obiđu Skenderiju kao mjesto stradanja svojih vojnika, bez ikakve ljutnje i tegobe, ljudi su izginuli kao okupatori i njihove porodice imaju pravo da im se dozvoli obilazak stradanja, pa nek vide za štta su im najbliži ginuli.
2. Dozvoliti da ovih pet ljudi obiđe mjesto stradanja u Dobrovoljačkoj
2. Dozvoliti da ovih pet ljudi obiđe mjesto stradanja u Dobrovoljačkoj
-
udrch
#323 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
Što je ne roknu Murate, mater mu njegovu lažljivu..
Sav se naježim kad čujem njegov vapaj za spas..
Sav se naježim kad čujem njegov vapaj za spas..
- karanana
#324 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
ja mislim da nije imao eksploziv da je rokne.
mozda je mogao dici sva okna. ali tu bi bilo desetine hiljada jos mrtvih.
mozda je mogao dici sva okna. ali tu bi bilo desetine hiljada jos mrtvih.
- argyle
#325 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj
isto kao sto se desava sa Srebrenicom, pored svih presuda, nista se nije promjenilo.palamuda wrote:Da sud BiH sto puta završi slučaj Dobrovoljačka ništa se neće desiti i uvijek će biti onih koji kažu da se može ubiti nevini vojnik i dolazit će da kažu da su muslimani pobili nejake do zuba naouražane vojnike. Zato treba uraditi sljedeće: 1. prikazati transparentno cijeli i reći im da dođu i obiđu Skenderiju kao mjesto stradanja svojih vojnika, bez ikakve ljutnje i tegobe, ljudi su izginuli kao okupatori i njihove porodice imaju pravo da im se dozvoli obilazak stradanja, pa nek vide za štta su im najbliži ginuli.
12 juli Srebrenica-Bratunac, 3. maj Dobrovoljacka, 15 maj Brcanska Malta, 7 januar Kravica, prave od toga mit, ne treba biti naivni i pokusavati im nesto objasnjavati, dokazati, samo se gubi vrijeme.
Ono sto mi moramo uraditi, jest naci nacin da im se zabrane slicna okupljanja, jer svake godine ce traziti vise, spomenike ili slicno a u izgradnji mogu se kladiti kao znak "tolerancije" ce ucestovati i grad/kanton.
Pogledajte samo kako su svi nasi mediji o tome izvjestavali, neki su to i direktno prenosili.
daje se agresorima previse medijskog prostora, kakva tolerancija, to je idiotizam.