Andric

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#301 Re: Andric

Post by KatarinaKosaca »

vox-populi wrote:
KatarinaKosaca wrote: Mislim da je na ovoj i drugoj temi dat dovoljan broj primjera da u konkretnom slučaju Andrić nije "ni kriv ni dužan"
Onda ne kontam kritiku. (plus ne znam tu drugu temu)
Mislim da nisi skontao moj post. Pročitaj riječ po riječ. Andrić nije ni kriv ni dužan (Kao Wagner)

Evo tu je bila druga (ista) tema

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 37&t=89476
vox-populi

#302 Re: Andric

Post by vox-populi »

A gledaj, kako ces ti tumaciti neko djelo, je samo tvoja stvar (ne mora biti ti licno). Ima dosta slucajeva gdje su ljudi pocinili samoubistvo ili ubistvo radi nekog djela. Treba li kriviti autore ili pocinioce? Ja u Andricevim djelima (a procitao sam ih sve) apsolutno ne nalazim povod za mrznju bilo koga. Naprotiv, pronalazim genija. Da li je to samo moj "problem", ne znam. Ja sam licno zadovoljan sa cijelom situacijom.
Atticus Finch

#303 Re: Andric

Post by Atticus Finch »

vox-populi wrote:Pa evo cak i da je imao diskriminirajuci odnos, u sto licno nisam siguran. Da je imao negativan odnos prema muslimanima, jeste. Da li ga to diskvalificira kao pisca? Po mom misljenju ne. Cak ga ne diskvalificira ni kao covjeka. Ali to je samo moje misljenje.
Citat je poprilično konfuzan, ali čini mi se da želiš da kažeš da je po tvojim uzusima sasvim normalno da pojedinac ima negativno mišljenje prema {umetni bilo koju odrednicu*} zajednici, bez nekog valjanog argumenta (mada takvo nešto i ne postoji kada je u pitanju bilo koji kolektivitet, jelte stereotipije su bedastoća), te da ga to ne diskvalificira kao čovjeka?

Itekako ga diskvalificira. Ali to je samo moje mišljenje. :roll:

Da li ga diskvalificira kao pisca? Tu je rasprava otvorena, a moža i nije ukoliko je etika=estetika! Lični obrasci su različiti, kod mene je znak jednakosti na pravom mjestu.

#304 Re: Andric

Post by vox-populi »

Atticus Finch wrote:Citat je poprilično konfuzan, ali čini mi se da želiš da kažeš da je po tvojim uzusima sasvim normalno da pojedinac ima negativno mišljenje prema {umetni bilo koju odrednicu*} zajednici, bez nekog valjanog argumenta (mada takvo nešto i ne postoji kada je u pitanju bilo koji kolektivitet, jelte stereotipije su bedastoća), te da ga to ne diskvalificira kao čovjeka?

Itekako ga diskvalificira. Ali to je samo moje mišljenje. :roll:

Da li ga diskvalificira kao pisca? Tu je rasprava otvorena, a moža i nije ukoliko je etika=estetika! Lični obrasci su različiti, kod mene je znak jednakosti na pravom mjestu.
vox-populi wrote:Pa evo cak i da je imao diskriminirajuci odnos, u sto licno nisam siguran. Da je imao negativan odnos prema muslimanima, jeste. Da li ga to diskvalificira kao pisca? Po mom misljenju ne. Cak ga ne diskvalificira ni kao covjeka. Ali to je samo moje misljenje.
Hmmm, nisam bas to rekao.

Ono sto sam mislio reci, a ti nisi skontao/skontala je slijedece:

biti politically correct nije isto 1940 i 2011.

Da li je to "u redu" ili ne je druga prica. Na osnovu danasnjeg shvatanja svijeta i drustva ne mozemo definirati konstantu po kojoj ce se PC dalje mjeriti.
I nase shvatanje ce biti barbarsko 2080. godine
Atticus Finch

#305 Re: Andric

Post by Atticus Finch »

Hm, pusti sada političku korektnost, ''blisku'' nam budućnost, barbare itd. Bitno je ovde i sada. :)
vox-populi wrote:Da li je to "u redu" ili ne je druga prica.
Nije druga priča, to je tvoje mišljenje! Citat ponovo:
Ali, da ne bi ispalo da se držim samo jednog pasusa, mislim da smo nakon ovog tvoga posljednjeg posta riješili nedoumicu. Pouka: Čitajmo Andrića, ako ništa stilski je presavršen! :D
vox-populi

#306 Re: Andric

Post by vox-populi »

Atticus Finch wrote:Hm, pusti sada političku korektnost, ''blisku'' nam budućnost, barbare itd. Bitno je ovde i sada. :)
vox-populi wrote:Da li je to "u redu" ili ne je druga prica.
Nije druga priča, to je tvoje mišljenje! Citat ponovo:
Ali, da ne bi ispalo da se držim samo jednog pasusa, mislim da smo nakon ovog tvoga posljednjeg posta riješili nedoumicu. Pouka: Čitajte Andrića, ako ništa stilski je presavršen! :D

Hajd dobro. Ako si ti to tako shvatio/shvatila.

Poruka je ipak: citajte Anrica jer je jebeno dobar knjizevnik. Jedan od boljih na svjetkoj razini.
Atticus Finch

#307 Re: Andric

Post by Atticus Finch »

Ne mogu da ne zapazim da si pomalo kontradiktoran. Prvo kažeš:
...a onda:
vox-populi wrote:A gledaj, kako ces ti tumaciti neko djelo, je samo tvoja stvar (ne mora biti ti licno). Ima dosta slucajeva gdje su ljudi pocinili samoubistvo ili ubistvo radi nekog djela. Treba li kriviti autore ili pocinioce? Ja u Andricevim djelima (a procitao sam ih sve) apsolutno ne nalazim povod za mrznju bilo koga. Naprotiv, pronalazim genija. Da li je to samo moj "problem", ne znam. Ja sam licno zadovoljan sa cijelom situacijom.
Moje pitanje: Na osnovu čega si zaključio boldirano iz prvog citata, ako si već u drugom donosiš tipičnu kontradiktornost? Nije valjda da si čitao Andrićev doktorat, ili možda ''Elaborat o Albaniji'' izrađen za potrebe Stojadinovićeve vlade. :D
vox-populi

#308 Re: Andric

Post by vox-populi »

Znaci,

imao je negativan odnos prema muslimanima --> njegova djela poticu na mrznju

Logical indeed... NOT
Atticus Finch

#309 Re: Andric

Post by Atticus Finch »

Jel možeš odgovoriti na postavljeno pitanje? Ajde da ponovim. Na osnovu čega si zaključio da Ivo Andrić ima negativan odnos prema muslimanima?
nosara

#310 Re: Andric

Post by nosara »

Opet Andric... :-)

Ako ce ova drzava postat 1% pismenija i bolja na bilo kojem planu, ja sam za to da Andric gori, u svakom smislu i na svakom mjestu...

'ta ce nobelovac, coro...! :oops:
karanana

#311 Re: Andric

Post by karanana »

zar je moguce da je onako negativno govorio o sevdalinci.
haj mogu razumjeti da se nekome sevdalinka ne svidja, da je spora, dosadna, da zavija.....i meni ih je dosta takvih.
ali ono njegovo je mnogo dublje od ovih mogucih kritika koje sam ja nabrojao.
zar je moguce da je gora od guslanja i pjevanja uz gusle (ne znam ima li pjevanje uz gusle neki naziv)?
nosara

#312 Re: Andric

Post by nosara »

karanana wrote:zar je moguce da je onako negativno govorio o sevdalinci.
haj mogu razumjeti da se nekome sevdalinka ne svidja, da je spora, dosadna, da zavija.....i meni ih je dosta takvih.
ali ono njegovo je mnogo dublje od ovih mogucih kritika koje sam ja nabrojao.
zar je moguce da je gora od guslanja i pjevanja uz gusle (ne znam ima li pjevanje uz gusle neki naziv)?
Cvrkut...? :?

:lol:
vox-populi

#313 Re: Andric

Post by vox-populi »

Atticus Finch wrote:Jel možeš odgovoriti na postavljeno pitanje? Ajde da ponovim. Na osnovu čega si zaključio da Ivo Andrić ima negativan odnos prema muslimanima?
Pa valjda na osnovu njegovih djela. Na osnovu Alan Forda sigurno nisam.
Atticus Finch

#314 Re: Andric

Post by Atticus Finch »

A znači kod tebe imati negativan stav prema nekoj zajednici ne implicira povod za mržnju (Iako je taj negativan stav potpuno irealan, jer nema uporišta niti objašnjenja kada su u pitanju kolektiviteti). Imati negativan stav prema Jevrejima (kao zajednici, ne pojedincu) ne implicira antisemitizam? Ustvari ne moraš odgovoriti, stvari su mi mnogo jasnije. Budi mi pozdravljen i do čitanja. :run:
vox-populi

#315 Re: Andric

Post by vox-populi »

Atticus Finch wrote:A znači kod tebe imati negativan stav prema nekoj zajednici ne implicira povod za mržnju
Ne, ne implicira.
njonjica

#316 Re: Andric

Post by njonjica »

nosara wrote:Opet Andric... :-)

Ako ce ova drzava postat 1% pismenija i bolja na bilo kojem planu, ja sam za to da Andric gori, u svakom smislu i na svakom mjestu...

'ta ce nobelovac, coro...! :oops:
:thumbup:
LBVIEW

#317 Re: Andric

Post by LBVIEW »

Koliko se god neki iz peta upirali dokazati kako je teza da Andric nije gotivio muslimane u biti
neosnovana, sam ih Andric svojim,kako politickim angazmanom(vidjeti pod rijesavanje "arbanaskog" pitanja u doktorskoj disertaciji),kako prikazivanjem istih u svojim dijelima opovrgava.
Onako pisati o sevdalinci-kulturnom dragulju bosnjackog naroda moze samo neko ko taj isti narod prezire iz dna duse.Inace, po osobnom priznanju, zalagao se i za rusenje islamskih kulturno-historijskih spomenika nakon II Svetskog rata smatrajuci ih zaostavstinom turskog okupatura, sve na fonu odnosa oficijelne politike spram istih 50-tih godina proslog stoljeca.
Postavlja se pitanje:zasto? Ima tu svega: i politickog konformizma i kameolonstva, pa je tako sjor Ivo kad je trebalo biti malo veci Srbin i sve sto uz to dolazi(prezirati i nipodastavati sve muslimansko na Balkanu) prihvatio dodijeljenu mu ulogu dok je u vrijeme komunizma prresvukao dres te se zalagao za bratstvo i jedinstvo,ideoloske zastranjenosti te kulturoloskih predrasuda, a izgleda i teskih kompleksa osobnog vjerolomstva i posrbljavanja koje je pokusavao projicirati na populaciju bosanskih muslimana. Izvanredan doprinos rasvjetljavanju enigme zvane Ivo Andric u vezi njegovog odnosa prema muslimanima generalno,a onim bosanskim posebice dao je rahmetli dr. Muhzin Rizvic u "Bosanski muslimani u Andricevom svijetu."
karanana

#318 Re: Andric

Post by karanana »

a interesantno je da meni ime ivo andric zvuci kao katolicko/hrvatsko.
nikad ne bih rekao da je covjek bio srbin.
BiH-x

#319 Re: Andric

Post by BiH-x »

karanana wrote:a interesantno je da meni ime ivo andric zvuci kao katolicko/hrvatsko.
Andric i jeste bio katolik. Prvo se izjasnjavao kao Hrvat, pa kasnije (nakon 1945) cas kao Srbin cas kao Jugosloven.

Nesto kao Kusturica :)
LBVIEW

#320 Re: Andric

Post by LBVIEW »

karanana wrote:a interesantno je da meni ime ivo andric zvuci kao katolicko/hrvatsko.
Hrvat je bio rodenjem, a Srbin opredijeljenjem.
vox-populi

#321 Re: Andric

Post by vox-populi »

BiH-x wrote:
Andric i jeste bio katolik. Prvo se izjasnjavao kao Hrvat, pa kasnije (nakon 1945) cas kao Srbin cas kao Jugosloven.

Nesto kao Kusturica :)
A to je zabranjeno da se neko izjasnjava kako hoce i zeli? Ili Emir MORA biti Bosnjak, Ivo Hrvat i Jovan Srbin?
LBVIEW wrote: Hrvat je bio rodenjem, a Srbin opredijeljenjem.
Rodjenjem je bio beba. Sve ostalo su socioloske kategorije, stecene kasnije.
BiH-x

#322 Re: Andric

Post by BiH-x »

vox-populi wrote: A to je zabranjeno da se neko izjasnjava kako hoce i zeli? Ili Emir MORA biti Bosnjak, Ivo Hrvat i Jovan Srbin?
Nije. Jesam li ja to rekao?
karanana

#323 Re: Andric

Post by karanana »

:-)
samo sto je za razliku od kusturice dodao i trecu dimenziju svega, omalovazavanje treceg naroda, naroda koji je bio vecinski u njegovom podneblju, mjestu u kojem se rodio i u kojem je zivio bar neko vrijeme. da li je mozda imao nekih losih privatnih iskustava u takvoj sredini?
vox-populi

#324 Re: Andric

Post by vox-populi »

BiH-x wrote:
vox-populi wrote: A to je zabranjeno da se neko izjasnjava kako hoce i zeli? Ili Emir MORA biti Bosnjak, Ivo Hrvat i Jovan Srbin?
Nisi.

Kroz diskusiju se proteze njegov nacionalni izbor pa zbog toga pitam. Ne vidim problem sto je nekada bio Hrvat, pa Srbin, pa Jugosloven...

A jos manje vidim kako je to relevantno u ocjenjivanju njega kao knjizevnika.
karanana

#325 Re: Andric

Post by karanana »

vox-populi wrote:
BiH-x wrote:
Nisi.

Kroz diskusiju se proteze njegov nacionalni izbor pa zbog toga pitam. Ne vidim problem sto je nekada bio Hrvat, pa Srbin, pa Jugosloven...

A jos manje vidim kako je to relevantno u ocjenjivanju njega kao knjizevnika.
pa ova tema i nije o njemu kao knjizevniku. mislim da ce se vecina ovdje sloziti da je on bio virtuoso kao knjizevnik.
ovdje raspravljamo o njegovim politickim stavovima.
Post Reply