Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- kreso_atac
#301 Re: Terenci i mehanika
američki zakon o avionskom poštanskom saobraćaju ne dozvoljava prevoz opasnih materija, gdje spada i ulje, tako da putem "obične" usps pošte koja je najjeftinija ne može. Ali može fedexom, dhlom i sličnim kurirskim službama, ali koliko se to nekad isplati upitno je. Za aditive ja mislim da ne bi trebalo biti problema, jer već sam uzimao mopar aditive za limited slip diferencijale i bilo je sve ok.
-
baco4
#302 Re: Terenci i mehanika
Nisam primjetio kad sam ga uzimao. Nisam do sada imao jeep-a pa mozda nisam uocio na vrijeme kako se ponasa. Auto je preslo 103000km, a zbog cega ti mislis da je doslo do toga kvara i gdje u BiH uopce mogu nabaviti te dijelove?
A moze li se problem detektirati ako ga odvezem u servis da ga spoje na dijagnostiku?
E i primjetio sam da servo pumpa od volana malo kao zuji a ima dovoljno ulja.
A moze li se problem detektirati ako ga odvezem u servis da ga spoje na dijagnostiku?
E i primjetio sam da servo pumpa od volana malo kao zuji a ima dovoljno ulja.
- kreso_atac
#303 Re: Terenci i mehanika
Za koliko para si uzeo Jeepa tog, ako nije tajna naravno. Konvertor ode u slučaju pregrijavanja i rijetkog ulja u njemu. Nije kompletan konvertor u banani, jer u tom slučaju ne bi mogao pomjeriti auto. Ovako u pitanju su njegove lamele, ali svejedno više se isplati uzeti drugi konvertor, jer zamjena lamela traži puno posla, a i nisu nešto jeftine. Provjeri kodove na dijagnostici da vidimo možda je do overdrive senzora, mada sumnjam, jer radi OD OFF na mjenjaču taster. Također zanima me i stanje VSS-a (vehicle speed sensor) koji daje PCMu informaciju o brzini vozila, i na osnovu toga on odlučuje da li zaključati overdrive lamelu ili ne. Ali opet sve to čini mi se pada u vodu jer samo kada se ulje ugrije pravi problem. Što će reći da je problem u mehaničkom dijelu negdje.
-
baco4
#304 Re: Terenci i mehanika
Platio sam ga 9000eura, registriran cijelu godinu. A izgleda da cu morati to promijeniti. koliko ce me izici, sta mislis? Iskreno, za VSS ti nemam pojma 
- kreso_atac
#305 Re: Terenci i mehanika
Stotinjak dolara je konvertor, isto tako i pumpa. Dostava 30-40-50 dolara, kako gdje. Ako si zainteresovan mogu ti provjeriti tačno. Kada skineš karter mjenjača, ako bude metalnih opiljaka u njemu vjerovatno i pumpa jest u belaju. Ali lično ja bih prvo išao na zamjenu konvertora.
-
baco4
#306 Re: Terenci i mehanika
a ima li gdje kod nas to uzet??
- kreso_atac
#307 Re: Terenci i mehanika
Ne znam vjeruj ima li u BiH, ima u Hrvatskoj (dr Jeep) i Srbiji (koceljevci), mogu ti dati brojeve telefona ako hoces pa pitaj. pitaj prodavace dijelova, mozda mogu poruciti. znaci trazis konvertor za 42RE mjenjac.
-
baco4
#308 Re: Terenci i mehanika
ako imas br telefona super.. mozes mi poslat..i hvala ti puno, kralj si.
nadati ću se da je "samo" to u pitanju.
nadati ću se da je "samo" to u pitanju.
-
BISCANIN2
#310 Re: Terenci i mehanika
Krešo koliko bi me izašlo sa ssvim putem itd carinom i ne znam ti ja šta više :iac,erg,lambda sonda (ima je i ovdje kupiti ne znam koliko bi meni valjala),6 injectora .
I još nešto što bi tebalo iću kompletu sa ovim za bolji rad ubrizgavanja i pcm .
I još nešto što bi tebalo iću kompletu sa ovim za bolji rad ubrizgavanja i pcm .
- kreso_atac
#311 Re: Terenci i mehanika
oko 350-400 dolara sa dostavom, carinu ne znam, nekada je ima, nekada ne, zavisi sve. Nekada je 5%, nekada 15% itd. IAC ti ne treba, njega očisti. injectori bi te koštali puno, pokušaj prvo očistiti ih.
-
Cober
#312 Re: Terenci i mehanika
Krešo, vjerujem da se sječaš mog posta o Defenderu, planini i tvog odgovora. E pa moram ti raći da sam zahvaljujući tvojim iscrpnim uputama danas kupio Jeep!
Hvala Krešo i ostali koji ste ovdje podijelili svoje iskustvo.
- kreso_atac
#313 Re: Terenci i mehanika
Čestitam! Daj više informacija o Jeepu, godina, model, motor, jesi ga dobro testirao pri uzimanju, u kakvom je stanju itd? Puno sreće i pređenih kilometara (odnosno milja
)
-
BISCANIN2
#314 Re: Terenci i mehanika
Čestitke

Čestitkke ,daj nam koju sliku .Cober wrote:Krešo, vjerujem da se sječaš mog posta o Defenderu, planini i tvog odgovora. E pa moram ti raći da sam zahvaljujući tvojim iscrpnim uputama danas kupio Jeep!
-
Cober
-
Cober
#316 Re: Terenci i mehanika
Kada sam sipao pun rezervoar goriva, znači do vrha, počelo je da kapi gorivo iz rezervoara dosta intenzivno. Prodavac kojeg sam nazvao kaže da je to vjerovatno prelijev jer je napunjen do vrha. Moguće, ne znam. Pošto nisam mogao da ubacim crijevo da iscrpim desetak litara zbog mrežice u rezervoaru, morao sam onda da se odmah večeras vozikam po gradu, prebacio sam na benzin da ga nešto potrošim, i vozio jedno 80 kilometara. Potrošnja koju pokazuje po kompjuteru smanjila se za to vrijeme sa početnih na 99L, preko 50L, na nekih 18, pa spala i zadržala se na prosječnih 15 L na 100 na kilometara. Međutim uglavnom polako sam i umjereno sam vozio, oko 60 km/h. Neneviknut sam na njegovo ljuljanje i nestabilnost, na autoputu onih 15 kilometara sam nabrao do 140, i nisam smio preko, vrlo mi je nestabilan i ljulja se, posebno na prelazu onih udubljenja u asfaltu, kolotraga. Ali to ljuljanje se ne može pripisati samo brzini, ljulja se isto i na 60 km/h.Sjetio sam se Krešinogh pisanja da je vrlo osjetljiv na volanu, i jeste. A pomislio sam i da možda ima nekih problema sa i da oni slipovi za stabilnost ne rade kako treba..
-
BISCANIN2
#317 Re: Terenci i mehanika
Terenci nisu auta ,znaci nista preko 130 km ,a i u krivinama ako si nekd harao krivinam sa terencima zaboravi ,to je nsto drugo lagana i udobna voznja, snijeg , teren i nezaustavljivost ,tako da svoj stil voznje prilagodis terencima da ne bi zavrsio na krovu nedaj boze .
Ja uzmem od kolege alfu pa se malo ižvivm od Bihaća do B krupe ,treba mi nekada i adrenalina po krivinama
,ali terenac nipošto za te stvari.
Samo si kupio zvijer ,čestitam moćno izgleda .
Ja uzmem od kolege alfu pa se malo ižvivm od Bihaća do B krupe ,treba mi nekada i adrenalina po krivinama
Samo si kupio zvijer ,čestitam moćno izgleda .
- kreso_atac
#318 Re: Terenci i mehanika
čestitke još jednom, super izleda, verzija poslije facelifta. prvo što mi pada u oči je MIL indikator (ovaj narančasti), on znači da postoje neki kodovi grešaka, odvedi ga na dijagnostiku i vidi šta kaže PCM. ulje u motoru nije baš neki zavidan kvalitet, niti specifikacija, ja bih išao sa 5w 30, bolje hlađenje. Je li ovo stanje pokazivača temperature odmah nakon starta motora? Što se tiče nestabilnosti, ne znam je li to stvarno tako loše, ali kod mene na liftovanom (podignutom 5 cm više od standardnog) na 140 kmh nema nikakvih problema, niti posebne nestabilnosti. Naravno nije kao limuzina, ali daleko od toga da se osjećaš nesigurno. Na 160-170 već jest tako, i preko toga ne praktikujem ići sa njim. Tu potrošnju 99/50 si vjerovatno gledao trenutnu, prebaci na average. Ispod 20 bi moralo biti ako voziš tako kako si napisao. Curenja iz rezervoara ne bi smjelo nikada biti, bez obzira koliko si ga napunio. Ne igraj se s tim, benzin je u pitanju, i malo mu nedostaje da se zapali ako curi. Provjeri crijeva, filter, pumpu goriva. Za nestabilnost provjeri balans štangu, gumice balans štange, krajnice i amortizere. Naravno to ne možeš provjeriti kao na običnim autima, jer puno veća sila treba da ga napregneš, pa treba ga razvući. Što se tog volana tiče, jest možda u početku malo čudno ali naviknut ćeš i vidit ćeš šta zapravo to znači kada dođeš (ako budeš imao priliku) na teren gdje ideš 2 kmh i gdje trebaju malo veći manevri. Slipovi nisu za stabilnost, slipovi su diferencijali. Možda ti je neobično, jer ovo 4 all time ti je ustvari zadnja vuča. Prvi kardan uključuje samo kada zadnji prokližu. To je možda nedostatak ovog tvog reduktora (quadra trac - nv247 reduktor, sa gerotor pumpom unutra, i radi tako kako radi. U slučaju proklizavanja šalje obrtni moment i naprijed, inače samo zadnji guraju, što nije baš najbolje po snijegu, pogotovo spuštanje nizbrdo. Mislim OK je to, nije to tek tako prosto ili rade prednji ili zadnji, to mogu biti promjene i svake milisekunde, što je dovoljno da te pomjeri sa kritičnog mjesta i da kreneš, ali svakako za snijeg quadra drive i selec trac su bolje opcije. quadra trac je tipično američki onaj offroaderski reduktor, za one koji ga tjeraju po Moab Hillu, gdje treba ogromna sila preko reduktora da se uspne uz vrlo strme nagibe, i da čuva podvozje da se ne razleti kada 4.7 naglo uhvati, što sam pričao čini mi se ranije na temi, što se zna desiti kod ZJ granda i 5.9 motora, kada iznenada uhvati jedan kotač podloge iskrivi osovine) i razlog zašto sam rekao da bi bolji bio quadra drive. Jeste on izdržljiv, ali sumnjam da ćeš ga ti nekada dovesti do te granice izdržljivosti. Trail rated si nabavio, to je dobra stvar za tebe jer ima sigurno slip (nazad) i dana44 osovinu, sumnjam da ima naprijed, jer to imaju samo quadra drive serijski. Ako hoćeš pošalji mi broj šasije, da ti dam kompletnu specifikaciju šta ima, a šta nema od toga. Jesi li provjerio klimu je li puše na sve strane? Mjenjač kak oradi, jesi testirao na licu mjesta kada si uzimao? Kakvo je stanje ulja u njemu: crveno, smeđe, spaljeno, nespaljeno? mada ako dobro radi, vjerujem da je ok još uvijek, jer nije 4.7 toliko eksplozivan i nema momenta kao 4.0 da razori osovinu tako jednostavno. Jesi testirao motor malo većim opterećenjem da li se grije? tu granicu od 210 ne smije preći u tvom slučaju nikada. Naravno agresivno ne mislim brzo, jer njemu to nije opterećenje dok ga ne natjeraš na 180-190 kmh, što je suludo, nego u većim obrtajima prva-druga i redukovano (ALI ISPOD 35 KM/H!!! inače reduktor pa-pa). special edition je nešto između laredo i limited opreme, i da, ima pravo dobar sound system, "infinity", koji sam vrijedi preko 1000€.
- kreso_atac
#319 Re: Terenci i mehanika
I da, sa tim reduktorom ćeš morati češće rotirati gume, inače će vrlo brzo "pojesti" zadnje.
-
Cober
#320 Re: Terenci i mehanika
kreso_atac wrote:čestitke još jednom, super izleda, verzija poslije facelifta. prvo što mi pada u oči je MIL indikator (ovaj narančasti), on znači da postoje neki kodovi grešaka, odvedi ga na dijagnostiku i vidi šta kaže PCM. ulje u motoru nije baš neki zavidan kvalitet, niti specifikacija, ja bih išao sa 5w 30, bolje hlađenje. Je li ovo stanje pokazivača temperature odmah nakon starta motora? Što se tiče nestabilnosti, ne znam je li to stvarno tako loše, ali kod mene na liftovanom (podignutom 5 cm više od standardnog) na 140 kmh nema nikakvih problema, niti posebne nestabilnosti. Naravno nije kao limuzina, ali daleko od toga da se osjećaš nesigurno. Na 160-170 već jest tako, i preko toga ne praktikujem ići sa njim. Tu potrošnju 99/50 si vjerovatno gledao trenutnu, prebaci na average. Ispod 20 bi moralo biti ako voziš tako kako si napisao. Curenja iz rezervoara ne bi smjelo nikada biti, bez obzira koliko si ga napunio. Ne igraj se s tim, benzin je u pitanju, i malo mu nedostaje da se zapali ako curi. Provjeri crijeva, filter, pumpu goriva. Za nestabilnost provjeri balans štangu, gumice balans štange, krajnice i amortizere. Naravno to ne možeš provjeriti kao na običnim autima, jer puno veća sila treba da ga napregneš, pa treba ga razvući. Što se tog volana tiče, jest možda u početku malo čudno ali naviknut ćeš i vidit ćeš šta zapravo to znači kada dođeš (ako budeš imao priliku) na teren gdje ideš 2 kmh i gdje trebaju malo veći manevri. Slipovi nisu za stabilnost, slipovi su diferencijali. Možda ti je neobično, jer ovo 4 all time ti je ustvari zadnja vuča. Prvi kardan uključuje samo kada zadnji prokližu. To je možda nedostatak ovog tvog reduktora (quadra trac - nv247 reduktor, sa gerotor pumpom unutra, i radi tako kako radi. U slučaju proklizavanja šalje obrtni moment i naprijed, inače samo zadnji guraju, što nije baš najbolje po snijegu, pogotovo spuštanje nizbrdo. Mislim OK je to, nije to tek tako prosto ili rade prednji ili zadnji, to mogu biti promjene i svake milisekunde, što je dovoljno da te pomjeri sa kritičnog mjesta i da kreneš, ali svakako za snijeg quadra drive i selec trac su bolje opcije. quadra trac je tipično američki onaj offroaderski reduktor, za one koji ga tjeraju po Moab Hillu, gdje treba ogromna sila preko reduktora da se uspne uz vrlo strme nagibe, i da čuva podvozje da se ne razleti kada 4.7 naglo uhvati, što sam pričao čini mi se ranije na temi, što se zna desiti kod ZJ granda i 5.9 motora, kada iznenada uhvati jedan kotač podloge iskrivi osovine) i razlog zašto sam rekao da bi bolji bio quadra drive. Jeste on izdržljiv, ali sumnjam da ćeš ga ti nekada dovesti do te granice izdržljivosti. Trail rated si nabavio, to je dobra stvar za tebe jer ima sigurno slip (nazad) i dana44 osovinu, sumnjam da ima naprijed, jer to imaju samo quadra drive serijski. Ako hoćeš pošalji mi broj šasije, da ti dam kompletnu specifikaciju šta ima, a šta nema od toga. Jesi li provjerio klimu je li puše na sve strane? Mjenjač kak oradi, jesi testirao na licu mjesta kada si uzimao? Kakvo je stanje ulja u njemu: crveno, smeđe, spaljeno, nespaljeno? mada ako dobro radi, vjerujem da je ok još uvijek, jer nije 4.7 toliko eksplozivan i nema momenta kao 4.0 da razori osovinu tako jednostavno. Jesi testirao motor malo većim opterećenjem da li se grije? tu granicu od 210 ne smije preći u tvom slučaju nikada. Naravno agresivno ne mislim brzo, jer njemu to nije opterećenje dok ga ne natjeraš na 180-190 kmh, što je suludo, nego u većim obrtajima prva-druga i redukovano (ALI ISPOD 35 KM/H!!! inače reduktor pa-pa). special edition je nešto između laredo i limited opreme, i da, ima pravo dobar sound system, "infinity", koji sam vrijedi preko 1000€.
Hvala Krešo,
pokušao sam da telefonski najavim odlazak u ovlašteni servis na dijagnostiku, u Sarajevu je za Jeep to Mercedesov servis, ali treba se najaviti dosta ranije. Kada sam im rekao za taj indikator, telefonski su me odmah pitali ima li vozilo plin, te da je upaljena lampica indikatora u tom slučaju normala, a kada dođem na dijagnostiku da mi mogu samo to isto očitati, zbog nejednakog omjera goriva. Ovo jeste stanje temperature motora u vožnji, i ne prelazi tih nekih 170 ili 180. Potrošnja je na average, ali nakon restartovanja u samom startu krenula je krenula sa 99 L da bi se brzo spuštala i u prosjeku išla i do minimalnih 14,7 gradske vožnje. Najaviću odlazak ne servis sljedeće sedmice, a vozilo je do sada održavala mala privatna radionica koja se bavi hard off-roudom, vidio sam Grand Cherokee izrezanog kao da je iz filma Mad Max, neke Wranglere itd, trebalo bi da su dobro upućeni. Ulje u motoru je crvene boje, nabavljano je ovdje u američkom PX-u, a ostala ulja u mjenjaču reduktoru i diferencijalu nisu mijenjana. Inače vozilo na najvećem nagibu (asfalt) čupa kao u onoj vrtači, mjenjač ne proklizuje ni sekunde, povuče ko lud kada se zaustavim na žeščoj uzbrdici, ali izrazita nestabilnost na cesti postoji. Poslaću ti broj šasije kada nađem gdje se nalazi, curenje je stalo kada sam potošio desetak i više litara benzina, a sada odoh sa ženom do planinarskog doma, za početak ipak uglavnom makadamskom cestom, a malo ću da se uhvatim i blata mada nisam baš siguran u ove gume. Kada treba da koristim 1 i 2 brzinu, a kada 4Lo? Kako sam shvatio 4Lo je samo za snijeg i blato bez čvrste podloge, a onda je 1 i 2 vjerovatno ok za makadamsku čvrstu podlogu, vjerovatno samo sa večim prenosom snage kao kod klasičnog mjenjača, ili?
- kreso_atac
#321 Re: Terenci i mehanika
Ma koji plin, nema govora o indikatoru u vezi s plinom. Samo ako nije dobro spojen i naštelan, onda će se paliti. Kod mene i na Cherokeeju i na Grandu plin, a nema te lampice. Provjeri ti šta je to, ali prije dijagnostike ugasi plin, inače će ti javiti injektori 1-8 da ne rade. Logično. Nemoj ići u ovlašteni servis, oderat će te. Idi nekom boljem mehaničaru i električaru koji ima dobru dijagnostiku i to je to. Ulje u motoru nije toliko bitno, a ono što je bitnije nije mijenjano. Zamijeni mu onako radi sebe čim mogneš u reduktoru, diffovima i mjenjaču, nikada ne znaš kakvo je i kada je zadnji put mijenjano. Uradiš to sad i za mjenjač si miran 30 000, a za diffove 15 000. Naravno u diferencijale (zadnji barem) treba i aditiv za lsd. To je dobro da ide tako, Jeep i mora tako raditi. Uglavnom 45RFE mjenjači su se bolje pokazali u Grandovima, nisu osjetljivi kao 42re. Na mjenjaču (pozicije 1-2-p-r-n-d) nemaju veze sa pogonima. 1 i 2 su ti samo da manuelno ga ograničiš na prvu odnosno drugu brzinu. Kada se recimo želiš nizbrdo polako spuštati (npr snijeg), ubaciš ga u prvu i lagano sa kočnicom. D ti je sve otvoreno, od prve do pete brzine. A druga ručica, 4 all time ti je otvoren centralni diferencijal, i kada je normalna podloga radi samo zadnja osovina, a kada prokliže nešto na njoj, uključi se i pogon naprijed. N je otkačen reduktor, bez ikakvih pogona, kada te neko šlepa, nadam se da nećeš doći u poziciju da to koristiš
4 LO je redukovani 4x4 pogon, sa zaključanim centralnim diferencijalom. Rade sva 4 kotača u pojačanom prenosu snage na kotače (3 puta veća snaga) za terenske egzibicije. Zbog većeg broja obrtaja koje radi mjenjač zajedno sa reduktorom, tu ne smiješ voziti brže od 30-40 kmh kada si u tom pogonu. Ali u tom slučaju pošto imaš slip, dovoljno je da ti je bar jedan kotač (zadnji) na dobroj podlozi da te izvuče. Pazi ako dođeš do blata sa gasom, lagano ga doziraš, jer inače ćeš se ukopati. Uglavnom dok ne upoznaš vozilo pazi ipak sa terenom, treba biti oprezan i znati šta možeš, a šta ne. Težište je ipak više nego kod auta, pa može doći i do prevrtanja, i sačekaj malo da upoznaš mogućnosti auta pa onda idi u blato itd, ljudi se znaju prevariti "imam 4x4" i odu u močvaru, pa onda mora traktor raditi. Mislim moćna je to mašina i sve to, ali ipak treba znati kako voziti po blatu, pijesku i generalno zahtjevnije terene. Ali malo blata mu apsolutno neće naškoditi
Lo može i po tvrdoj podlozi, ali ne smiješ velike manevre raditi sa volanom, jer zbog zaključanog diferencijala može doći do pucanja ili osovine, kardana, ili reduktora. Broj šasije se nalazi u donjem lijevom uglu vjetrobranskog stakla, ali ga iz vana moraš čitati, iznutra se ne vidi.
-
Cober
#322 Re: Terenci i mehanika
OK. Naći ću dobrog dijagnostičara. Prije nego provjerim balans štangu i to, za početak mi je najjednostavnije bilo da jutros odem kod vulkanizera i najprije provjerim da nestabilnost nije do neke od guma. Jedna nije bila ok, pa sam dvije gume zamijenio sa istim takvim, polovnim, Dunlop zimska potpuno ista, i usput balansirao sve četiri. Primijetio sam da kada se na prednjim točkovima rukom zavrti lijevi, desni ide u kontra smijeru, a za zadnje točkove sam se zapričao i zaboravio vidjeti. Ne mogu reći da se valjanje znatno popravilo, možda je i do mog osjećaja, ali na svakoj neravnini ljulja kao u čamcu. Zatim sam sa ženom otišao u brdo da se provozam, i moram reći da sam za moja, izgleda prevelika očekivanja, ostao malo razočaran. Na asfaltu ili makadamu je sve ok, ali kada sam ušao na travu, mokro je i nagib oko 15 stepeni, i zaustavio se, nisam mogao krenuti ni sa 4Lo. Što mi je bilo vrlo čudno, je da u 4-All Time, 2-Lo, i u svim kombinacijama sa 1, 2 ili D, vrte se samo prednje gume, dok zadnje ne mrdaju ni sekundu, kao da je samo prednji pogon. Tu sam se vać zabrinuo da redukcija uopće ne radi, i otkud samo prednji pogon? I za razliku od mjenjača, redukcija se malo teže prebacuje i zapinje, ono neće nikako od prve. Vratio sam se u rikverc, isto se ponovilo i na makadamskom putu pod snijegom, veći nagib, ali tu sam se već malo ukopao, i ponovo u rikverc. Ono što me malo utješilo je da je naišao Defender 110 star dvije godine, i imao isti problem, a ima puno bolje zimske gume, ali i vozač mu je neiskusan u tome. Na kraju je on uspio nakon više ukopavanja i zalijetanja, a ja se vratio. Sigurno da ima puno do guma, ali samo "prednji pogon" mi je baš bio čudan. Koje gume da potražim kao kompromis da mi se to ne dešava na snijegu, blatu ili travi, a da ih ipak mogu stalno voziti po asfaltu. Idem sada da vidim broj šasije.

Last edited by Cober on 19/03/2011 18:07, edited 1 time in total.
- kreso_atac
#323 Re: Terenci i mehanika
Nešto definitivno onda nije uredu, Jeep tu mora da leti. Nikakav nagib to nije, nikakvo blato. Provjeri imaš li uopšte zadnji kardan? U 4LO nema teoretske šanse da radi samo prednji pogon, jer tu je zaključan centralni diferencijal i prednji i zadnji kardan rade neovisno. uvijek MORA raditi barem jedan naprijed, i jedan nazad kotač. Naprijed očigledno nemaš slip, nazad možda imaš, ali i da nemaš svejedno. Da imaš morali bi se u 4 lo okretati zadnja dva plus jedan prednji. Ako nema LSD, uvijek MORA jedan nazad i jedan naprijed. Ako nemaš zadnjeg pogona, provjeri je li ima uopšte zadnji kardan, možda voziš za 40 posto momenta. Ako ima, onda je problem u spojkama ili planetarima reduktora (pod uslovom da si dobro ubacio u 4LO). Kada u 4 LO ubaciš, moraš ručicu mjenjača postavit u N, a onda povući ručicu reduktora u LO, zatim vratiti mjenjač u poziciju koju hoćeš. Vrati se nazad stranicu-dvije kada sam Bišćaninu pisao kako redukcije birati. Je li se upali lampica PART TIME kada ubaciš u LO reduktor? I snijeg ovaj nije poseban problem za LO redukciju, jer ne izgleda mi neki nagib.
EDIT: I u 4 FULL on bi morao tu ići, ali opet ne znam kakve su gume eto, i u tom slučaju ima 4LO u kojem bez ikakve dileme to savladava ako je ispravan. Možda ti je problem u vezi ručice reduktora, tzv linkage, koji zna vremenom otkazati poslušnosti, i iako je ručica u toj poziciji, reduktor ne prebaci. Takođe, viljuške unutar reduktora i slično, mada prvo provjeri to što sam gore pisao. Ono kako radi QT-II reduktor jest da šalje moment na prednje, a zadnje "gasi", ako jedan ili oba zadnjih izgube trakciju. I to je ajmo reć prihavtljivo za tvoju tu situaciju kako je bilo, u 4FULL, ali za 4 LO neprihvatljivo totalno. Kažem ti eto provjeri da li je diferencijal zaključao sto posto. Možda nisi ubacio mjenjač u N prije nego si ubacio reduktor u LO. Btw, kako radi 4 ALL TIME najlakše možeš osjetit ako na mokrom asfaltu u mjestu naglo pritisneš gas do kraja, prvo će pola sekunde se vrtjeti samo zadnji u mjestu, i kroz pola sekunde će reduktor prebaciti moment naprijed i tada će skočiti auto naprijed.
EDIT: I u 4 FULL on bi morao tu ići, ali opet ne znam kakve su gume eto, i u tom slučaju ima 4LO u kojem bez ikakve dileme to savladava ako je ispravan. Možda ti je problem u vezi ručice reduktora, tzv linkage, koji zna vremenom otkazati poslušnosti, i iako je ručica u toj poziciji, reduktor ne prebaci. Takođe, viljuške unutar reduktora i slično, mada prvo provjeri to što sam gore pisao. Ono kako radi QT-II reduktor jest da šalje moment na prednje, a zadnje "gasi", ako jedan ili oba zadnjih izgube trakciju. I to je ajmo reć prihavtljivo za tvoju tu situaciju kako je bilo, u 4FULL, ali za 4 LO neprihvatljivo totalno. Kažem ti eto provjeri da li je diferencijal zaključao sto posto. Možda nisi ubacio mjenjač u N prije nego si ubacio reduktor u LO. Btw, kako radi 4 ALL TIME najlakše možeš osjetit ako na mokrom asfaltu u mjestu naglo pritisneš gas do kraja, prvo će pola sekunde se vrtjeti samo zadnji u mjestu, i kroz pola sekunde će reduktor prebaciti moment naprijed i tada će skočiti auto naprijed.
-
BISCANIN2
#324 Re: Terenci i mehanika
Nesto ti ne valja izgleda da bas nemas zadnjeg pogona nikako jer ti se jeep ponaša upravo tako kao da je na samo jednom pogonu ,steta nisam slikao da vidis uz kakv sam se uspon uspeo kad sam svog probavao sa gumama kakve bi se kod normalna insana bacile prije 5 godina .Uspeo sam se u salbijoj redukciji u sekundi ali je povratak bio katastrofa ,jednostavno sam poceo sankati se autom i jedav sam nekako uz pomoc brine zaustavio se da ne sletim u potok
Ovo gdje si ti bio je ravnica i ponasanje jeepa ti je kao da voziš u 2wd klasicni simptomi .Gujca plese nece da krene zaglavljuje se i slično .
Ovo gdje si ti bio je ravnica i ponasanje jeepa ti je kao da voziš u 2wd klasicni simptomi .Gujca plese nece da krene zaglavljuje se i slično .
-
Cober
#325 Re: Terenci i mehanika
Broj šasije: 1J4GW48NO4C430226