Bas tuzna pricabecause_of_you wrote:Ja sam mnogo pričala sa njom, i mislim da zaista stoji iza toga, pogotovo zbog njihovog djeteta![]()
Poenta je bila u tome da je teže onima koje ostanu udovice, ako su imale lijepe brakove, nego onima koje se razvedu od nekog krkana...
Šta nakon razvoda!?
Moderators: _BataZiv_0809, Euridika
- vesna555
#301 Re: Šta nakon razvoda!?
- Ma.Le.Na
#302 Re: Šta nakon razvoda!?
mislim da je glavni razlog takvog razmisljanja griznja savjesti...on ili ona mrtvi a ti nastavljas zivot..
takvim osobama treba prvo pojasniti da nisu one krive za smrt partnera...da je tako bilo sudjeno...i da taj mrtvi apsolutno nikakve koristi nece imati od toga sto zivi pati i prolongira odnosno odrice se svoje srece..
takvim osobama treba prvo pojasniti da nisu one krive za smrt partnera...da je tako bilo sudjeno...i da taj mrtvi apsolutno nikakve koristi nece imati od toga sto zivi pati i prolongira odnosno odrice se svoje srece..
- because_of_you
#303 Re: Šta nakon razvoda!?
Otprilike 2 godine...vesna555 wrote:Bas tuzna pricabecause_of_you wrote:Ja sam mnogo pričala sa njom, i mislim da zaista stoji iza toga, pogotovo zbog njihovog djeteta![]()
Poenta je bila u tome da je teže onima koje ostanu udovice, ako su imale lijepe brakove, nego onima koje se razvedu od nekog krkana...A koliko dugo je udovica? Mora biti jaka, ako nista zbog bebice
- Marcello
#304 Re: Šta nakon razvoda!?
S ovim se apsolutno moram složiti. U svim tim razvodima postoji i još nešto (nevezano za slučaj tvoje prijateljice) što je uopšteno vezano za promjene u ponašanju i/ili načinu razmišljanja ljudi današnjice, ali za to svakako ne mogu kriviti samo ljude koliko društvo i sam način života na koji ga živimo. Koliko vidiš svi smo preopterećeni poslom, studijama, "dodatnim djelatnostima", nekakvim "planovima za budućnost", kreditima kojim ćemo je ostvariti, i još sa mililijardu drugih stvari jer nam je to pravilo "ako želiš živjeti dobro moraš biti hiperaktivan" jednostavno natureno zbog čega nerijetko nemamo vremena ni za sami sebe, a kamoli za najmilije. Znam da će sada javiti neka dobra natural public slatka dušica koja će napisati "nije tačno, za svog muža/suprugu, ili djete/djecu, imam vremena u bilo koje doba dana", ali trebamo biti realni i priznati sami sebi da su takve osobe (ako još uvijek postoje) jako rijetke. Dakle, oštri točak kapitalističkog režima koji nas reže sve zajedno, i početak materijalističkog shvatanja svijeta su najzaslužniji radi pucanja brakova. Nije jadni Suljo kriv što se rastao sa Fatom, niti je jadna Fata kriva što on svu njenu platu potroši na cigarete. Znamo mi svi da je on nju jako volio...because_of_you wrote:Poenta je bila u tome da je teže onima koje ostanu udovice, ako su imale lijepe brakove, nego onima koje se razvedu od nekog krkana...
Upravo zbog Sulje i dole navedenih primjera, preporučio bih svima koji se još nisu razveli da pokušaju shvatiti drugu stranu, jer se ona (možda) nije promjenila zbog toga što ste vi krivi, ili zbog toga "što postoji neko drugi u njihovom životu". Možda je samo, sa dužnim izvinjenjem usmjerenom ka mlađim osobama i damama koje su osjetljive na vulgarizme, imao/la usran i sjeban dan. Od tog dana sve i kreće, i obično nakon što ih bude više, sve se završava na danu D.
------------------------------
Primjer 1, Suljo i Fata, Brain Processor Off
Suljo (ulazi u kuću): Duboki uzdah nakon loše provedenog dana + neka prigodna psovka za slične prilike.
Fata je već u kući, došla je nešto ranije s posla...
Fata: E baš sam, tebe čekala, daj da začas sredimo stan, dolaze nam gosti. Ti uzmi usisivač, a ja ću nam začas nešto napraviti za ručak.
Suljo: Umoran sam i moram malo odmoriti, radio sam danas ženo...
Fata: Pa i ja sam radila, i šta sad? Jel' misliš da samo ti radiš u ovoj kući?
Suljo: Ma znaš šta... Šta me briga i za tvoje goste, i za tvoj usisivač, i za tvoju kuću, i za ručak, i za tebe, i za sve...
Fata: Svakog si dana sve gori i gori, samo psuješ, rondaš, izbjegavaš obaveze, nemaš vremena ni za koga, živiš samo za sebe čovječe !!! Daj se već jednom probudi !!! Je li misliš da je samo tebi teško ???
Suljo: Ne, ne !!! Ja ne živim samo za sebe, ja živim za tvoju mamu !!! Ona naprosto visi svaki dan ovdje, špijunira nas, upoređuje naše plate i gleda ko više zaradi, želi nam zlo !!! Pa šta drugo neradnik može neraditi nego sjediti ovdje po čitav dan i ispijati besplatne kafe !!!
Fata: Da, da... Baš se našao ko će pričati o mojoj majci. Bolje ti je da se brineš o svom ocu, alkoholičaru, neradniku, zgubidanu, idiotu !!! Ma znaš šta, isti si kao i on !!!
[Scena u kojoj Suljaga odlazi na pivo sa jaranom, jer ga oni najbolje razumiju, nije džaba rečeno "žuja je zakon"]
Primjer 2, Suljo i Fata, Brain Processor On
Suljo (ulazi u kuću): Duboki uzdah nakon loše provedenog dana + neka prigodna psovka za slične prilike.
Fata: Opet psuješ. Ko dir'o danas?
Suljo: Nah... Ne bih da te opterećujem sa tim, opet neki problemi na poslu, ali vjerujem da i ti imaš svojh, pa te ne bih želio opterećivati.
Fata: Da, i ja sam ih danas imala na izvoz.... U pravom smislu te riječi.
Suljo: Dakle, oboje imali smo ekstra lijep dan, pa možemo malo tračati uz kaficu... Jesi li za kafu? Baš bi mi prijala... Ako hoćeš, napravit ću i tebi jednu?
Fata: Ma naravno da jesam čovječe, ko bi te odbio a naročito danas, idem nam ja nešto spremiti za to vrijeme. Jedan idiot mi je danas toliko digao tlak da sam... Ma idem nam spremiti nešto za jelo, pričam ti o tome uz kaficu.
< mala pauza i ugodana trač kafa >
Fata: Danas nam trebaju doći gosti, možeš li mi malo pomoći oko ovog nereda?
Suljo:
Odgovor 1: Naravno.
Odgovor 2: Mislim da danas ne trebamo goste, šta misliš o ideji da izađemo malo vani, sami, bez ikoga, ili provedemo neko vrijeme zagrljeni u spavaćoj sobi?
Fata: Naravno ljubavi, gosti mogu doći i sutra. Mislim da mi trebamo biti najpreči jedno drugom.
[Sada slijedi poljubac i žestok seks jer sam ja manijak koji ne zna napisati ni običnu priču o perpetuum mobile a da ona ne završi seksom]
Koliko vidite, u nekim slučajevima ljudi su najmanje krivi, treba ih samo razumjeti. Najčešći uništitelji braka su ignoracija druge strane, i jako rijetki dijalozi. Pokušajte ih uništiti.
- Marcello
#305 Re: Šta nakon razvoda!?
...
Last edited by Marcello on 21/02/2011 23:00, edited 3 times in total.
- Ljuska_u_BaklaFi
#306 Re: Šta nakon razvoda!?
I am zabezeknuta
aferim 
- because_of_you
#307 Re: Šta nakon razvoda!?
Marcello wrote: Moj motiv za život trenutno igra nekakvu igricu na PS3. Bitan je motiv, sve ostalo je laž...
Ovo tako slatko zvuči...
-
zelenashica
#308 Re: Šta nakon razvoda!?
Marcello wrote:
Primjer 1, Suljo i Fata, Brain Processor Off
Fata: E baš sam, tebe čekala, daj da začas sredimo stan, dolaze nam gosti. Ti uzmi usisivač, a ja ću nam začas nešto napraviti za ručak.
Suljo: Umoran sam i moram malo odmoriti, radio sam danas ženo...
Fata: Pa i ja sam radila, i šta sad? Jel' misliš da samo ti radiš u ovoj kući?
Suljo: Ma znaš šta... Šta me briga i za tvoje goste, i za tvoj usisivač, i za tvoju kuću, i za ručak, i za tebe, i za sve...
Fata: Svakog si dana sve gori i gori, samo psuješ, rondaš, izbjegavaš obaveze, nemaš vremena ni za koga, živiš samo za sebe čovječe !!! Daj se već jednom probudi !!! Je li misliš da je samo tebi teško ???
Suljo: Ne, ne !!! Ja ne živim samo za sebe, ja živim za tvoju mamu !!! Ona naprosto visi svaki dan ovdje, špijunira nas, upoređuje naše plate i gleda ko više zaradi, želi nam zlo !!! Pa šta drugo neradnik može neraditi nego sjediti ovdje po čitav dan i ispijati besplatne kafe !!!
Fata: Da, da... Baš se našao ko će pričati o mojoj majci. Bolje ti je da se brineš o svom ocu, alkoholičaru, neradniku, zgubidanu, idiotu !!! Ma znaš šta, isti si kao i on !!!
[Scena u kojoj Suljaga odlazi na pivo sa jaranom, jer ga oni najbolje razumiju, nije džaba rečeno "žuja je zakon"]
Primjer 2, Suljo i Fata, Brain Processor On
Fata: Opet psuješ. Ko dir'o danas?
Suljo: Nah... Ne bih da te opterećujem sa tim, opet neki problemi na poslu, ali vjerujem da i ti imaš svojh, pa te ne bih želio opterećivati.
Fata: Da, i ja sam ih danas imala na izvoz.... U pravom smislu te riječi.
Suljo: Dakle, oboje imali smo ekstra lijep dan, pa možemo malo tračati uz kaficu... Jesi li za kafu? Baš bi mi prijala... Ako hoćeš, napravit ću i tebi jednu?
Fata: Ma naravno da jesam čovječe, ko bi te odbio a naročito danas, idem nam ja nešto spremiti za to vrijeme. Jedan idiot mi je danas toliko digao tlak da sam... Ma idem nam spremiti nešto za jelo, pričam ti o tome uz kaficu.
< mala pauza i ugodana trač kafa >
Fata: Danas nam trebaju doći gosti, možeš li mi malo pomoći oko ovog nereda?
Suljo:
Odgovor 1: Naravno.
Odgovor 2: Mislim da danas ne trebamo goste, šta misliš o ideji da izađemo malo vani, sami, bez ikoga, ili provedemo neko vrijeme zagrljeni u spavaćoj sobi?
Fata: Naravno ljubavi, gosti mogu doći i sutra. Mislim da mi trebamo biti najpreči jedno drugom.
[Sada slijedi poljubac i žestok seks jer sam ja manijak koji ne zna napisati ni običnu priču o perpetuum mobile a da ona ne završi seksom]
Koliko vidite, u nekim slučajevima ljudi su najmanje krivi, treba ih samo razumjeti. Najčešći uništitelji braka su ignoracija druge strane, i jako rijetki dijalozi. Pokušajte ih uništiti.
- Cinik
#309 Re: Šta nakon razvoda!?
Meni je iskreno zao kada vidim da se neko razvodi, mislim mozete reci da je to normalno, zdravije za djecu, ovako, onako ali u mojoj glavi to je jedna trauma za cijeli zivot poslije koje covjek tesko dolazi sebi, pa cak i ako dodje nikada nece biti isti. Treba biti pazljiv na ovim vremenima, odmjeren, vidjeti s kim mozes, ne mozes, a posto su ljudi i sami skloni promjenama i to je upitno. Razvodi su postali trendi, puna je dijaspora samohranih majki koje dolaze na ove nase chatove trazeci nekog "drugog"; to mi izaziva neku vrstu gadjenja ali nebitno. Ako je vec doslo do razvoda, neka to barem bude dostojanstveno.
-
arijela
#310 Re: Šta nakon razvoda!?
Marcello
za svaku napisanu riječ!
- Marcello
#311 Re: Šta nakon razvoda!?
Lijepo napisano.Cinik wrote:Meni je iskreno zao kada vidim da se neko razvodi, mislim mozete reci da je to normalno, zdravije za djecu, ovako, onako ali u mojoj glavi to je jedna trauma za cijeli zivot poslije koje covjek tesko dolazi sebi, pa cak i ako dodje nikada nece biti isti. Treba biti pazljiv na ovim vremenima, odmjeren, vidjeti s kim mozes, ne mozes, a posto su ljudi i sami skloni promjenama i to je upitno.
Ne znam šta da ti kažem... Po meni nisu uvijek krive "samo te samohrane majke koje traže drugoga putem neta" nego i "par drvosječa" kojima je još uvijek u glavi zdravoseljački balkanoidni softver tipa - "ja muškarac, ti rob" (to ti je ona scena kada mi moj Porsche, model "Penelopa", pere noge nakon što se vratim s posla, a ja onako galantno k'o gospodin pušim skraćenu "Kubu" pa kažem "svaka čast mala, nek' se zna ko ovdje piša stojeći", pa je nakon toga sav zadovoljan samim sobom pljesnem dlanom po dupetu). Da bilo koja od njih ima kakvog "deliju" kod kuće sa kojim se slaže, ili koji je barem razumije, ne bi ni tražila drugog. Većina žena su identične u jednom - ne traže puno, a to što nije puno je obični mir, sloga, i ako može - i zajednička sreća.Cinik wrote:Razvodi su postali trendi, puna je dijaspora samohranih majki koje dolaze na ove nase chatove trazeci nekog "drugog"; to mi izaziva neku vrstu gadjenja ali nebitno. Ako je vec doslo do razvoda, neka to barem bude dostojanstveno.
Na ovoj temi imamo već dovoljno materijala za jednu drugu koja će se zvati "Zašto se ljudi razvode, i zbog čega žive u braku", ali pošto je već kasno da je pokrećem sada, to ću uraditi sutra.
- cava
#312 Re: Šta nakon razvoda!?
Marcello, svaka ti je zlatna. Nekad pomislim da se žena krije iza nika. 
- Marcello
#313 Re: Šta nakon razvoda!?
Muškarac sam, LoL, to može potvrditi LouLou s kojom sam najviše "tračao" (moja /favorite person na ovom forumu), a ovo "iskustvo" je čisto "pokupljeno" iz razgovora sa kolegicama i kolegama za koje mi nikad nije bilo jasno zašto je sve to tako teško reći svojim partnerima a nije meni. Nešto malo dijaloga i razumjevanja na obe strane je po meni najbolje riješenje prije dolaska Fun Factory - ja, ali svakom svačije.cava wrote:Marcello, svaka ti je zlatna. Nekad pomislim da se žena krije iza nika.
Život je obična pjesma u kojoj mi slažemo note i akorde. Od nas dakle zavisi kako će zvučati na kraju.
- cava
#314 Re: Šta nakon razvoda!?
Ti kao neutralni posmatrač u svemu tome bolje čuješ suštinu problema nego slušalac u raspravi.
- Marcello
#315 Re: Šta nakon razvoda!?
Da, razumijem... To se dešava vjerovatno radi "faktora pristranosti" jer neutralna strana u principu ne pripada niti jednoj od "zaraćenih" strana što joj omogućuje realniji prikaz kompletnih dešavanja, dok smo u drugom slučaju kao direktni učesnici u raspravama (dešavanjima) zapravo "advokatus diabolis" samom sebi, a to praktično rezultira pomanjkanjem pažnje i/ili želje za slušanje ili prihvatanje onoga što nam se ima reći (argument: ko je on/ona da nam drži pridiku o bilo čemu, uradio/la je to i to... i zašto bih uopšte slušao njena/njegova pametovanja). Najbolje riješenje za ovaj problem je možda "arhiviranje primljenih informacija na određeno mjesto u mozgu" koje se mogu obraditi nešto poslije, kada budemo sami, odnosno sposobni, jer je ta tvrdokornost nešto što nas u principu i uništava. Srećom, nije dugog vijeka.cava wrote:Ti kao neutralni posmatrač u svemu tome bolje čuješ suštinu problema nego slušalac u raspravi.
- piupiu
#316 Re: Šta nakon razvoda!?
Pa, da ponovimo ... Marcello, svaka ti je zlatna ... ja ga obicno opisujem kao epruvetu za muckanje, i razmisljam o rezulatatu kao kombinaciji srece, slucajnosti i umijeca, ali ove note i akordi ako nista zvuce ljepse.Marcello wrote:Život je obična pjesma u kojoj mi slažemo note i akorde. Od nas dakle zavisi kako će zvučati na kraju.cava wrote:Marcello, svaka ti je zlatna. Nekad pomislim da se žena krije iza nika.
- XY.
#317 Re: Šta nakon razvoda!?
Pozdrav svima !
Evo pokusavam vec dugo da nadjem neku stranicu za razvedene u sarajevu/bih ali koliko vidim nema???
Nabasah na ovu temu i ima dosta toga zanimljivog za procitati. Ja sam takdjer razveden (imam 33 godine i malca 3 godine
) . Slazem se da imamo problema (mi razvedeni) svake vrste ali ovdje cu se fokusirati samo na probleme buducih veza ili veze. Kao prvo htjeli to priznati ili ne imamo svi neku vrstu "stigme" zbog bivseg braka (iako on moze biti kraci ili bezvezniji od nekih dugih veza) , a pogotovo ako imamo dijete jedno ili više. Brak se nekako moze i progutati ali djeca teeeeeeško (govorim iz ličnog iskustva). Razveden sam skoro 3 godine i mislim da sam do sad stekao bar malo iskustva u vezama i odnosima nakon razvoda. Super je sve to sto govorite o podizanju morala na ovaj ili onaj nacin (pomaze fizicka aktivnost svake vrste ) i da se snaga crpi uz dijete, to stoji ali kao dalje? Mislim da se jedino razumiju oni koji su vec sve ovo prosli (cast eventualnim iuzecima na koje jos nisam naletio) i da veza ozbiljna moze uspijeti samo izmedju vec rastavljenih osoba. Deklarativo svi kazu da nemaju nista protiv ali kad trebaju da to pokazu onda je druga prica. Neis ako ko hoce da razmijenimo iskustva ili savjete, tu sam. Ako ima stranica za razvedene u sarajevu ili grupa ili nesto slicno nije na odmet da napisete adresu
.
Evo pokusavam vec dugo da nadjem neku stranicu za razvedene u sarajevu/bih ali koliko vidim nema???
Nabasah na ovu temu i ima dosta toga zanimljivog za procitati. Ja sam takdjer razveden (imam 33 godine i malca 3 godine
- Zelena Carapa
#318 Re: Šta nakon razvoda!?
XY. wrote:Mislim da se jedino razumiju oni koji su vec sve ovo prosli i da veza ozbiljna moze uspijeti samo izmedju vec rastavljenih osoba.
Bila razvedena dugi niz godina - iz iskustva - stoji ovo sto si napisao.
Posebno ukoliko su djeca u pitanju.
- XY.
#319 Re: Šta nakon razvoda!?
Bila razvedena dugi niz godina
Znaci Vise nisi ???

Znaci Vise nisi ???
- Zelena Carapa
#320 Re: Šta nakon razvoda!?
da, to znaci 
- cava
#321 Re: Šta nakon razvoda!?
Apsolutno se slažemZelena Carapa wrote:XY. wrote:Mislim da se jedino razumiju oni koji su vec sve ovo prosli i da veza ozbiljna moze uspijeti samo izmedju vec rastavljenih osoba.
Posebno ukoliko su djeca u pitanju.
-
Dialer
#322 Re: Šta nakon razvoda!?
Btw. vi rastevljeni sto imate djecu, zasto trazite sad neke veze da se vezete i to. Ja da sam an vasem mjestu, ja bi smao klix avanture trazio, bez nekog vezivanja. 
- Zelena Carapa
#323 Re: Šta nakon razvoda!?
Mislim da ukoliko slobodan (ranije nezenjen muskarac bez djece) odabere samohranu majku za svoju zivotnu saputnicu, onda je ona (najvjerovatnije) prava sretnica i ima MUSKARCINU u pravom smislu rjeci.cava wrote:Apsolutno se slažemZelena Carapa wrote:XY. wrote:Mislim da se jedino razumiju oni koji su vec sve ovo prosli i da veza ozbiljna moze uspijeti samo izmedju vec rastavljenih osoba.
Posebno ukoliko su djeca u pitanju.mada imam dvije prijateljice, djevojke, koje imaju vezu sa razvedenim muškarcima koji imaju djecu, ali na žalost nemam prijatelja, momaka, koji imaju veze sa razvedenim ženama. Mada smo godinama tu negdje, njima je to malo ofirno.
Sto ce reci, covjeka svjesnog sebe i svojih kvaliteta, covjeka kome nije bitno hoce li ga neko etiketirati (a neko sigurno hoce i nju i njega). Covjeka koji stoji iza svojih postupaka i jak je kao stjena
Zasto ovo mislim? Pa jednostavno zato sto tek sad, citajuci ovaj forum, vidim gdje zivim i kakvi su nam muskarci..I koliko onda neko ko ne misli kao masa odskace od ove sredine.
Mislim, nakon svega procitanog, da je vrijedan svakog postovanja
- Zelena Carapa
#324 Re: Šta nakon razvoda!?
Pa da ti kazem, lako ti je naci se na njihovom mjestu. S takvim stavom i brze nego sto mislis.Dialer wrote:Btw. vi rastevljeni sto imate djecu, zasto trazite sad neke veze da se vezete i to. Ja da sam an vasem mjestu, ja bi smao klix avanture trazio, bez nekog vezivanja.
- cava
#325 Re: Šta nakon razvoda!?
Volim te Zelena