Ja kad govorim o Crkvi govorim ugl o srednjovijekovnoj crkvi,dakle pravoslavna,protestantska i katolicka,jednostavnije o svim crkvama.PRO testant wrote: Ideš malo ukrajnost.
Kršćanstvo nije institucija.
Crkva je širok pojam, i malo pojasni na koju misliš.
Crkva je oblik zajedništva vjernika, taj oblikima svoje varijacije dobre i loše stvari.
Crkva nije zlo nego su zli ljudi koji je vode ii koji služe u njoj. Uvjek neka ti je na umu da su ljudi ti koji biraju da čine zlo. (ne ubija pištoj nego onaj koji povuče obarač)
Učenja mogu biti pogrešna, jer ljudi su u to vrijeme (što je i istorija zabilježila) vladali ujedno i crkvom i državom, što je dovodilo svi znamo do čega. A vidimo i do čega dovodi ovdje, pa imamo djecu po čkolskim hodnicima i kojekakve gluposti za novu godinu.
Krštenje nije sakrament (radi ovoga kažem da je Crkva širok pojam) jer je to izraz dobre volje da se sljedi Isus Krist.
Zašto su toliko problem "skulputr kojim sa klanja u crkvama"? ZAr veči problem nisu skulpture u umovima ljudi koji obožavaju moć, novac, auta .... i to su idoli. Jer po definiciji idol je SVE što mijenja Boga na njegovom prvom mjestu u životu čovjeka. KO neko koristi sliku da se lakše "posveti/preda Bogu u molitvi" ili da se bolje podsjeti djela milosti, zar je to loše? Jer to je prava svrha tih stvari. (svetci su riča za sebe, to ne opravdavam i ne podupirem)
Kršćanstvo je šta? Najjednostavnije. To je djelo žrtve otkupljenja Isusa na krstu za cio svjet od tog trenutka do kraja svjeta. Kršćanstvo je ŽRTVA za sve nas. I njegovo uskrsnuće, jer samo tako možemo biti sigurni u njegove riječi i djela. Simbol/najlakši podsjetnik je - krst.
Da postoje učeni teolozi koji to tvrde. Također ti isti teolozi tvrde da nema boga, i da u stvari nema nikakvih čuda koje je bog napravio, i da zaista ne možemo nikako spoznati ko je bog, jer nemamo nikakvih dokaza.
Kakvi su oni zaista teolozi provjeri, jer nisu svi isti, i mogu biti učeni, ali u čemu i gdje i kako dugo. To je sve druga priča. Neka su oni bili NGogrpf, i neka su nešto pričali u eter.
Dakle,aj da izvucem zajednicku misao.Bio musliman ili jevrej ili katolik ili sta ti ja znam ko,ako radis dobro,dobro koje je po tvom ubjedjenju dobro onda si dobar covjek i tvoja (ne)vjera u boga ne smije biti satanizovana?
Ako se slazemo,dalje ne bih ni komentaris'o