Gdje putujete, kako vam je bilo?

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
Soul_Sista

#301 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Soul_Sista »

...jeste, onoliko koliko su Metkovici u Americi :lol: :D
malo sam se zezala. :)[/quote]
ma nista se ne zezaj, nego kontaj kako cemo dobaciti to Tokya?! :mrgreen:[/quote]

eh, cim uganjam posao a posao bjezi od mene ko vampir od krsta :D :lol: :roll:
jel i ti zelis za Tokyo? :)
kazu da je skup grad ali ne moze biti skuplji od ovog u kojem sam trenutno :oops:
alibaba_i_30_godina

#302 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by alibaba_i_30_godina »

Mjesanac wrote:
NeyDan wrote: ma nista se ne zezaj, nego kontaj kako cemo dobaciti to Tokya?! :mrgreen:

Imao je JAL prije nekoliko godina charter Tokyo - ZG - Tokyo. Al ne znam sta bi od toga :D
Provjeri kolika je bila cijena karte ... vjerujem da ces onda i saznati odgovor! :mrgreen:
Vitezanin

#303 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

NeyDan wrote:
Vitezanin wrote:
NeyDan wrote: Mislim da je problem u cijeni karti, kao i visokim taksama koje se placaju na nasem aerodromu! Ljudi nisu svjesni da bi sa manjim taksama imali i vise klijenata/putnika, a samim tim i povecan profit. :roll:
SA ima najviše takse od svih aerodroma ovdje.
A s druge strane, ZG i BG su daleko bolje povezani s ostatkom Europe. Mah, nesposobni smo. Ne očekujem promet kao u Parizu ili Londonu :D - ali ako ne možemo prebaciti 1 milijun onda stvarno... :skoljka: :skoljka: :skoljka:
Znam, zato sam i napisao to sto sam napisao. Toliko je potencijala koji nije iskoristen, ili nece da iskoriste!

A da ne pominjem da je meni licno nas aerodrom bolji od onog u Beogradu.

Nisam puno letio, ali sarajevski aerodrom je baš pristojan. Sređen je skroz, jeste minijaturan, ali kad se samo sjetim pariškog Charrles de Guella-muka mi.
Šteta što nema smajlija koji povraća. :D
Vitezanin

#304 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Mjesanac wrote:
Vitezanin wrote:
SA ima najviše takse od svih aerodroma ovdje.
A s druge strane, ZG i BG su daleko bolje povezani s ostatkom Europe. Mah, nesposobni smo. Ne očekujem promet kao u Parizu ili Londonu :D - ali ako ne možemo prebaciti 1 milijun onda stvarno... :skoljka: :skoljka: :skoljka:

Nije fazon, jer onda ne bi dobivali svake godine nagradu za najbolji aerodrom do milion putnika :D

Oni na aerodromu deru na taksama nenormalno. Ko sto neko rece samo da smanje takse. Ali ko je vidio da nas covjek se zna baviti businessom :-)
Nagradsu su dobili prije 200 godina i kontaju svake godine će. :D :D :D :D
Vjerojatno su u konkurenciji bili s nekim lijevim aerodromima iz Rusije, Bugarske ili Rumunjske. :D :D :D :D :D :D
Mjesanac

#305 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Mjesanac »

Vitezanin wrote: Nisam puno letio, ali sarajevski aerodrom je baš pristojan. Sređen je skroz, jeste minijaturan, ali kad se samo sjetim pariškog Charrles de Guella-muka mi.

Prije nekoliko godina zakasnim ti ja na konekciju na CDG za Zagreb i to ne svojom greskom. Ceko sam iduci avion za ZG oko 8 sati. Eto i sam znas kakav je aerodrom. Na citavom terminalu bile 3 klupe :-? Ja naso mermerni pod ispod jednih pokretnih stepenica :D Kad sam doso kuci ja fino napisem u Air France sta i kako je bilo i oni mi poslali cek na 30 eura kao izvinjenje. Reko cigana :D Odtad ne letim Air France.
alibaba_i_30_godina

#306 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Soul_Sista wrote: eh, cim uganjam posao a posao bjezi od mene ko vampir od krsta :D :lol: :roll:
kazu da je skup grad ali ne moze biti skuplji od ovog u kojem sam trenutno :oops:
Da, volio bih otici u Tokyo, ili opcenito Japan. Ima tu dosta historije i privlacnosti ... a sto se tice skupoce, Tokyo je svake godine medju top 5 najskupljih gradova na svijetu pa ti vidi dal' je bolje ovdje ili tamo. :mrgreen:

Doduse, zaposlenost im je vjerovatno negdje oko 90%, ako ne i vise.
Last edited by alibaba_i_30_godina on 06/02/2011 20:56, edited 1 time in total.
Vitezanin

#307 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Mjesanac wrote:
Vitezanin wrote: Nisam puno letio, ali sarajevski aerodrom je baš pristojan. Sređen je skroz, jeste minijaturan, ali kad se samo sjetim pariškog Charrles de Guella-muka mi.

Prije nekoliko godina zakasnim ti ja na konekciju na CDG za Zagreb i to ne svojom greskom. Ceko sam iduci avion za ZG oko 8 sati. Eto i sam znas kakav je aerodrom. Na citavom terminalu bile 3 klupe :-? Ja naso mermerni pod ispod jednih pokretnih stepenica :D Kad sam doso kuci ja fino napisem u Air France sta i kako je bilo i oni mi poslali cek na 30 eura kao izvinjenje. Reko cigana :D Odtad ne letim Air France.

30 Eura? Prejako. :lol: :lol: :lol: :lol:
Mah, strašan aerodrom. Sav onaj ružni sivi beton, milijun ljudi, fakat svi po podovima, po nekim kutovima se zabiju i drijemaju. Scene k`o s reportaža iz nekih gradova u Indiji. :-)
Soul_Sista

#308 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Soul_Sista »

NeyDan wrote:
Soul_Sista wrote: eh, cim uganjam posao a posao bjezi od mene ko vampir od krsta :D :lol: :roll:
Da, volio bih otici u Tokyo, ili opcenito Japan. Ima tu dosta historije i privlacnosti ... a sto se tice skupoce, Tokyo je svake godine medju top 5 najskupljih godina na svijetu pa ti vidi dal' je bolje ovdje ili tamo. :mrgreen:

Doduse, zaposlenost im je vjerovatno negdje oko 90%, ako ne i vise.
Ono sto je u meni probudilo zelju da upoznam tu kulturu je red i disciplina, dojam da su tih narod...eto ne znam sad sto..i Haruki Marukami :D i dopiska sa jednom Japankom koju sam upoznala u Njemackoj sasvim slucajno kad sam je zamolila da mi pricuva stvari dok odem u wc u jednom kaficu :-) ...putevi otvaraju nove. :)
Mjesanac

#309 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Mjesanac »

Evo sam i sliku naso na kompjuteru :D

Image

Je** i h CDG :D
alibaba_i_30_godina

#310 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Soul_Sista wrote:
Ono sto je u meni probudilo zelju da upoznam tu kulturu je red i disciplina, dojam da su tih narod...eto ne znam sad sto..i Haruki Marukami :D i dopiska sa jednom Japankom koju sam upoznala u Njemackoj sasvim slucajno kad sam je zamolila da mi pricuva stvari dok odem u wc u jednom kaficu :-) ...putevi otvaraju nove. :)
Znaci ti se ne moras brinuti za smjestaj ... valja samo naci tih nekih 3.000 - 4.000 KM za kartu i + dzeparac i druge nepredvidjene troskove ... samo!
Soul_Sista

#311 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Soul_Sista »

NeyDan wrote:
Soul_Sista wrote:
Znaci ti se ne moras brinuti za smjestaj ... valja samo naci tih nekih 3.000 - 4.000 KM za kartu i + dzeparac i druge nepredvidjene troskove ... samo!
Pa sta ja znam, ja sam ti onako slobodna ptica i volim svrljati sama :D mozda za nekoliko dana ali onda bih isla na samo...jer kad si kod nekog u gostima onda ne mozes bas dolaziti i odlaziti kako zelis, mozes ali nije fino, posebno kad upoznajes novu kulturu i ljude. :-) ..ja cu nesto u fazonu Lost in Translation :D :)
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#312 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by pape »

fatamorgana wrote:
realna do boli wrote:Ako idete u Holandiju..obavezno posjetite grad Delft.
Potvrdjujem, mraaaaak, u Delftu je rodjen slavni slikar Vermeer, ali njegove dvije predivne slike Pogled na Delft i
Djevojka sa bisernom nausnicom se nalaze u Hagu, jedna prekoputa druge( ako nisu premjestili),

http://www.baroque.it/arte-barocca/Vermeer.php
:) Nisu ih premjestili, ... nalaze se u Mauritshuisu u Den Haagu.

Inace, ... Vermeer je ukopan u delftskoj Oude Kerk, ... crkvi sa oko 400 grobova u podu. Crkva ima vidljivo nakrivljen toranj zbog tonjenja zamljista ispod nje.

Image

Tu je ukopan i izumitelj prvog mikroskopa Antoni van Leuwenhoek, ... a taj mikroskop je izgledao ovako:

Image

Nedaleko, na glavnom delftskom trgu, stoji Nieuwe Kerk, a ona je poznata po tome sto se u njoj vec stoljecima ukopavaju clanovi kraljevske porodice.

Image
Vitezanin

#313 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Kako je strašan ovaj nakrivljeni toranj.
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#314 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by pape »

Pogled na Bled i jezero
Image

Bled se nalazi samo na par kilometara od austrijske granice, smjesten izmedju Karavanki i Julijskih Alpa.
Bled i okolina su jos od polovine XIX. vijeka postali jako popularna turisticka destinacija. Sve na Bledu se vrti oko turizma.
Kao i Bohinjsko i Bledsko jezero je lednickog porijekla. Medjutim, zbog izvora Save Bohinjke, kupanje u Bohinjskom jezeru nije bash prijatno, .... voda je jako hladna.
Za razliku od Bohinjskog, ... Bledsko jezero je u ljetnom periodu jako ugodno za kupanje.

Pogled na jezero i otocic
Image

Na bledu sam prvi puta boravio jako davno, dok sam bio visok, mlad i lep, ... :-)
Bilo je ljeto i bilo je tu mlado, saroliko drustvo. Iznajmili smo kanue i po dvoje sjeli u njih i veslali po jezeru. Sa mnom sjela jedna, ... `nako, ... fincukasta i simpaticna koka, ... :skoljka:
Voz`o je ja tako okolo, ... nesto smo supljirali, kad ce ti ona, .... "Sta ces da ti pjevam?"
Ma pjevaj sta god hoces, samo neka je veselo, ... rekoh joj i nastavim veslati, .... :D
Boze dragi, ... kad cura poce kreshtati i zavijati, ... :D Ja u svom zivotu nisam sreo nemuzikalniju osobu. Pa to se naprosto nije moglo izdrzati. Pokusavao sam ja skrenuti pricu na nesto, .... ma jok, ... ona se navila i ne posustaje.
I sta cu, .... jos sam malo veslao prema obali, i kad sam ocijenio da mogu bezbjedno doplivati, .... bacim joj veslo i ... eto ti, ... pjevaj sada, .... qu... .... :run:
Mladost, ... ludost. :dance:

Ovim cu zavrsiti opis jednog od mojih najljepsih putovanja. Jesam malo razvuko, ali se nadam da je bilo interesantno za citati. Ako mi je dozvoljeno, za kraj bih samo jos jednu opasku za one koji se odluce na putovanje autom na ovako dugacku turu.
Na put idite samo sa potpuno ispravnim autom. Ne jurite i ne zurite, ... nemojte da od godisnjeg odmora i lijepog putovanja napravite nesto tragicno. Pravite ceste pauze, odmarajte se i uzivajte.
Soul_Sista

#315 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Soul_Sista »

Geiranger, zapadna Norveska - ljepota, cista priroda, fjordovi, planine...malo poskupo ali opet krcato turistima iz zapadne Evrope a naleti se i na Cehe, Izraelca, Poljake..preporucujem dobre patike za hodanje. :) :-D

Image

Image

Image

Image

Image

..hitchhiking recommended!
:evil:
SinjaD

#316 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by SinjaD »

Soul_Sista wrote:Geiranger, zapadna Norveska - ljepota, cista priroda, fjordovi, planine...malo poskupo ali opet krcato turistima iz zapadne Evrope a naleti se i na Cehe, Izraelca, Poljake..preporucujem dobre patike za hodanje. :) :-D

Image

..hitchhiking recommended!
:evil:
:thumbup: Super fotka!
Soul_Sista

#317 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Soul_Sista »

..e hvala, to mi je druga sa kojom sa stopirala :D :-)
ona me zapravo i naucila tome jer je to vec radila od ranije.
mada, treba biti oprezan, bez daljnjeg. :wink:
SinjaD

#318 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by SinjaD »

Soul_Sista wrote:..e hvala, to mi je druga sa kojom sa stopirala :D :-)
Prijateljica (couchsurferka iz Novog Sada, udata žena, ima ćerku) stopom se vratila u Novi Sad kad je bila kod nas.
Ja joj se divim i ne znam da li bih se usudila sama stopati.
Imam još jednu prijateljicu couchsurferku koja (ukoliko ima dovoljno vremena) uvijek ide stopom na svoje couchsurferske pohode.

U društvu bih se i ja možda, ali samo možda :-D , usudila stopirati.
Soul_Sista

#319 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Soul_Sista »

SinjaD wrote:
Soul_Sista wrote:..e hvala, to mi je druga sa kojom sa stopirala :D :-)
Prijateljica (couchsurferka iz Novog Sada, udata žena, ima ćerku) stopom se vratila u Novi Sad kad je bila kod nas.
Ja joj se divim i ne znam da li bih se usudila sama stopati.
Imam još jednu prijateljicu couchsurferku koja (ukoliko ima dovoljno vremena) uvijek ide stopom na svoje couchsurferske pohode.

U društvu bih se i ja možda, ali samo možda :-D , usudila stopirati.
E i ja sam couchsurferka :D doduse propala couchsurferka jer dvije godine unazad nemam kaucha da ponudim :D ali svakako imam iskustva sa tom vrstom putovanja, ali to je druga podtema.

Da nije bilo ove prijateljice i terena takav kakav je bio - znaci 17 km izmedju gradica i ugostiteljske kuce u kojoj je ona zivjela i radila i nepostojeceg javnog transfera, vjerovatno ne bi ni pocele stopirati do grada. Jer tu gdje je ona zivjela i radila u toj ugostiteljskoj kuci na samom putu nije nista bilo osim planina i rijeka tako da nismo imale previse izbora nego se tako dovuci do gradica. Jednom nam se zaustavio mali autobus sa Britancima i to je bila jedna postena zeza...citav se autobas smijao sa nama :lol: fakat nezaboravno :lol: Meni je bila utjeha da je ona to vec radila od ranije u Siriji i Jordanu pa sam kontala hajd zna ona sta radi a ja cu ono za njom :D Kad sam trebala nazad za Oslo stvari su se iskoplikovale sa vremenima za autobuse da sam se tako i vratila nazad tj stopirajuci sama. Vise sam se puta pitala ako sam normalna ali to je dio toga :-)
Kad stopiras i neko ti stane vrlo je vazan onaj prvi kontakt sa osobom, ako dobijas neke cudne vibracije tj. da ti osoba iz nekog razloga djeluje cudno, pjan, zajeban :D ili kako god..nemoj ulaziti. Jbg...nista nije sigurno ali je vazno da osjetis da NE MORAS uci u nicije auto i da ce stati neko drugi. Ona je imala i negativna iskustva...
Soul_Sista

#320 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Soul_Sista »

I cinjenica je da ce auto cesce stati ako je zena sama ili ako je par u pitanju nego ako je muskarac u pitanju. I to treba imati na umu ako se vec nadje u situaciji da se mora stopirati.
SinjaD

#321 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by SinjaD »

GRAZ

Kada se spomene Austrija gradovi na koje se obično prvo pomisli su Beč i vjerovatno Salzburg (oba visoko na listi mojih želja; Salzburg za koplje više od Beča zbog filma „The sound of music“ :D ).

Ali tu je i Graz – drugi po veličini u Austriji, glavni grad pokrajine Štajerske, 2003 godine proglašen Evropskim glavnim gradom kulture, 1999 godine njegova stara jezgra uvrštena je na UNESCO popis svjetske kulturne baštine, studentski grad, živahan i prijatan, zanimljiv oku zbog raznovrsne arhitekture i poznat po velikim šoping centrima. Namjerno sam šoping navela zadnji jer, iako Graz uglavnom asocira ljude na šoping, on zaista nije samo to nego puno više.
Sticajem okolnosti imala sam priliku da ga posjetim, u prolazu, dok sam se vraćala u Sarajevo iz Holandije.
Nismo imali nikakvih problema s ulaskom u grad niti s pronalaskom parkinga iako nismo imali navigaciju. Ja sam na netu pronašla lokaciju sigurne, a jeftine garaže. Ipak nam je u autu bio sav prtljag. Od garaže do centra smo prošetali nekih 15ak minuta i skoro cijeli dan bili parkirani za 9 EURa.
Graz jeste veliki grad ali uži centar i uobičajne turističke atrakcije se mogu obići pješke. Naravno mi nismo stigli vidjeti sve što smo planirali ali evo malog pregleda onoga što smo obišli.
Krenimo u šetnju. 8)

SCHLOSSBERG
Image Image
Schlossberg, brdo u centru grada s kojeg se pruža panoramski pogled na Graz.
Nekada jaka utvrda, kasnije preobražen u romantičan park.
Legenda kaže da ga je sam đavo stvorio. Obećao je ljudima da će učiniti planinu Schockl višom. Zauzvrat je tražio dušu onoga ko se prvi popne na planinu.
Kada je krenuo izvršiti što je obećao, noseći veliku stijenu u rukama i leteći iznad grada, shvatio je da je baš taj dan Uskrs. Tada đavo nema moć nad ljudima. Znao je da zbog toga ne može uzeti obećanu mu dušu. U bjesu bacio je stjenu na grad, a ona se raspukla na dva dijela. Veći dio je upravo Schlossberg.
Do vrha vas vodi 260 stepenica (slika gore). Kome je mrsko tabanat' tu je Schlossbergbahn – žičara ili lift u unutrašnjosti brda.

UHRTURM
Image Image
Uhrturm ili ti Sahat-kula na Schlossbergu, simbol grada. Velike kazaljke pokazuju sate , a male minute. To je stoga što su nekad davno ti satovi imali samo jednu veliku kazaljku za sate, da bi se mogla vidjeti iz daljine. Kazaljke za minute su dodane kasnije i zato su male.

Cvijetni vrtovi na Schlossbergu će vas očarati i mirisom i izgledom.
Image Image Image

Obozavam ovakve poglede na krovove gradova. Volim da razmisljam o tome šta se krije ispod tih krovova, kakvi ljudi žive iza tih prozora, da li su srećni, da li pate... i kako su im uređeni stanovi :-D
Image Image

Ova ulica nas, idući od Schlossberga, vodi ravno na Hauptplaz, glavni gradski trg, izgrađen još u srednjem vijeku. Trgom dominira gradska vjećnica – Rathaus.
Image
Na trgu se nalazi i prelijepa fontana kao spomenik štajerskom princu nadvojvodi Ivanu. Nažalost nisam je mogla lijepo uslikati jer se renovirala i bila je ograđena zaštitnom ogradom pa stavljam sliku s neta. Nadvojvoda je okružen sa 4 žene koje simbolizuju 4 rijeke – Muru, Dravu, Enns i Sann.
Image

Kada smo se prošetali glavnim trgom i širokim ulicama koje ga okružuju bili smo malo zbunjeni. Pomislili smo „Jel' to to??“,
Image Image
Image Image
Image Image

a onda smo zavirili iza kulisa :-D
Sklonili smo se sa avgustovskog sunca u mrak i hlad pasaža i otkrili jedan drugi svijet.
Čini se kao da je cijeli taj uži centar sačinjen od mreže pasaža koji vas vode do raznih malih simpatičnih trgova i baštica, restorana i kafića.
Image Image (baš kao Holanđani i Belgijanci, i stanovnici Graza se služe biciklima kao svakodnevnim prevoznim sredstvom)
Image Image Image Image

Kunsthaus, muzej savremene umjetnosti, tzv. Friendly alien :)
Image Image

Mur-insel - most/otok na Muri, izgrađen 2003. godine kada je Graz proglašen glavnim Evropskim gradom kulture.Nakon toga trebao je biti uklonjen ali su se stanovnici Graza zaljubili u njega te je ostao :)
Podsjeća na poluotvorenu školjku i na njemu se nalazi amfiteatar, kafić, labirint od mreže (za djecu). Murinsel je vezan za obale ali ne i za dno pa se ljulja dok hodate.
Image Image Image

Nadam se da je šetnja bila ugodna :-D Hvala na društvu :-D

P.S. Ovako bi izgledao put od Sarajeva do Graza,
Image
cca 600 km u jednom pravcu. Ako idete autom i ako ne pritišćete previše gas troškovi puta bi bili zajedno sa putarinama, u oba pravca, oko 200-250 KM. Ako se utali 5 ljudi eto ti isplativog izleta :-D
Dobra web strana o Grazu : http://www.graztourismus.at
debela

#322 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by debela »

sinja divno :thumbup: ja bih iz ovih stopa tamo da se popnem na ovaj schlossberg.
SinjaD

#323 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by SinjaD »

Soul_Sista wrote: E i ja sam couchsurferka :D doduse propala couchsurferka jer dvije godine unazad nemam kaucha da ponudim :D ali svakako imam iskustva sa tom vrstom putovanja, ali to je druga podtema.
I ja pauziram ima već više od godinu dana.

debela wrote:sinja divno :thumbup: ja bih iz ovih stopa tamo da se popnem na ovaj schlossberg.
Da skupimo još 2-3 pa da se utalimo i put pod točkove :D
Vitezanin

#324 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Vitezanin »

Ljudi halo, dižite temu! :D :D :D :D :D :D Zar ne putujete nigdje? :? :? :? :? :D Zenica, Vareš, Visoko, dajte izvještaj. :D :D :D :D :D :D
Nadinka

#325 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?

Post by Nadinka »

Je li iko pravio sebi neko kombinaciju za obilazak Toskane?? To nam jeideja za ovo ljeto, voljela bih ukombinivati Firencu, Sienu i neku kombinaciju sa par dana mora. Prijateljica iz Slo je isla kombinovano 7 dana Toskana + 7 Korzika, i to je isto zanimljivo.
Ako ima neko iskustva iz tog podrucja, hotele ili neku drugu vrstu smejstaj aza preporuciti i bilo sta, nek se raspise pls :)
Post Reply