BH Telecom - plata

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
zateznistub

#301 Re: BH Telecom - plata

Post by zateznistub »

mirza_15 wrote:
Može na 1400 ako su 23 radna dana i nije bio na godišnjem. Ne može na 1500. Možda sa sa 30 godina staža ili prvom stepenicom (200 ili 300 bodova više odnosno 100 do 150 KM više) koju bi nakon toliko staža uposlenik trebao imati.

Dakle, za 23 radna dana oko 1100 plate, (mrsko mi računati, ali nešto preko 200 KM toplog i 53 KM (ako stanuje 2 km i više od radnog mjesta i nije onaj mjesec kada ne dobija kartu)).

Za mjesec sa 20 radnih dana je to puno manje. Vjerovatno ispod 1200 KM.
Što ti je isključen pp? Trebaš mi privatno
mirza_15

#302 Re: BH Telecom - plata

Post by mirza_15 »

Ma nisam više na onom radnom mjestu. Radim druge poslove, ne mogu u toj mjeri više pomoći, a morao i dosta toga novog da savladam i u slobodno vrijeme pa isključio. Evo uključio sam ponovo.
zateznistub

#303 Re: BH Telecom - plata

Post by zateznistub »

mirza_15 wrote:Ma nisam više na onom radnom mjestu. Radim druge poslove, ne mogu u toj mjeri više pomoći, a morao i dosta toga novog da savladam i u slobodno vrijeme pa isključio. Evo uključio sam ponovo.
:thumbup:
Vrhbosanski

#304 Re: BH Telecom - plata

Post by Vrhbosanski »

channel10 wrote:
Vrhbosanski wrote:
channel10 wrote:Reci bratu da ti kaze istinu, da ne laže bezveze.
Držao platne liste u rukama, vidio sam istinu.

Za isti posao u Hamburgu gotovo 4.5x veća plata.
Ništa ti nisi držao u ruci. To je možda takva plata bila 2005.
Plata sa SSS spremom u BHT sa TO i prevozom nije ispod 1600 KM.
Topli obrok im je oko 190-220 KM, prevoz na koji nije imao pravo je izlazio oko 50 maraka. O kakvih tih 1600 KMova pričaš?
channel10

#305 Re: BH Telecom - plata

Post by channel10 »

Nije im TO 12-13 KM :)?

Nemoj živ bio, kardinale...
Last edited by channel10 on 17/02/2019 11:05, edited 1 time in total.
studiorum_tuzlaensis

#306 Re: BH Telecom - plata

Post by studiorum_tuzlaensis »

Elektroprivreda ima najveće plate u BiH. Pored njih Telekom izgleda smiješan.
channel10

#307 Re: BH Telecom - plata

Post by channel10 »

studiorum_tuzlaensis wrote:Elektroprivreda ima najveće plate u BiH. Pored njih Telekom izgleda smiješan.
Po godisnjem izvještaju imaju skoro istu bruto prosječnu platu, pa ti sad vidi.
studiorum_tuzlaensis

#308 Re: BH Telecom - plata

Post by studiorum_tuzlaensis »

channel10 wrote:
studiorum_tuzlaensis wrote:Elektroprivreda ima najveće plate u BiH. Pored njih Telekom izgleda smiješan.
Mislim da je u pitanju struktura zaposlenih. Manje VSS je u EP koji u prosjeku imaju istu ili malo veću platu. Sistematizacija firmi nije ista. Uglavnom upravo SSS i VŠS koji navodiš najbolje prolazi u EP.

MIslim, suvišno je i pričati na ovu temu. Telekom je postao smiješna firma za dobrog inženjera, ko još sa završenim ETFom i dobim IT znanjem želi raditi tamo? Veće pare može zaraditi samo freelanceanjem a da ne govorim u nekim od mnogih IT softwerskih kuca. Kome je san da ide u firmu koja gubi profit?
cenecimoveocino

#309 Re: BH Telecom - plata

Post by cenecimoveocino »

studiorum_tuzlaensis wrote:
channel10 wrote:
Mislim da je u pitanju struktura zaposlenih. Manje VSS je u EP koji u prosjeku imaju istu ili malo veću platu. Sistematizacija firmi nije ista. Uglavnom upravo SSS i VŠS koji navodiš najbolje prolazi u EP.

MIslim, suvišno je i pričati na ovu temu. Telekom je postao smiješna firma za dobrog inženjera, ko još sa završenim ETFom i dobim IT znanjem želi raditi tamo? Veće pare može zaraditi samo freelanceanjem a da ne govorim u nekim od mnogih IT softwerskih kuca. Kome je san da ide u firmu koja gubi profit?
Pravnicima :lol:
Znam curu koja je dobila za stalno u poslovnici Zenica sa pravnim fakultetom,navodno bez štele,jer je najbolji student.
nKrkan

#310 Re: BH Telecom - plata

Post by nKrkan »

cenecimoveocino wrote:[qu
Znam curu koja je dobila za stalno u poslovnici Zenica sa pravnim fakultetom,navodno bez štele,jer je najbolji student.
Ja znam jednu iz Zavidovica koja je odmah ostala tu u poslovnici u Zenici poslije faxa, da ne mislimo možda na istu :-D
channel10

#311 Re: BH Telecom - plata

Post by channel10 »

studiorum_tuzlaensis wrote:
channel10 wrote:

Ista struktura ti je i u EP. Kažem vam, u obje firme je prosječna bruto 3200-3300 KM po zaposlenom pa računajte koliki im je prosjek.
cenecimoveocino

#312 Re: BH Telecom - plata

Post by cenecimoveocino »

:mrgreen:
nKrkan wrote:
cenecimoveocino wrote:[qu
Ja znam jednu iz Zavidovica koja je odmah ostala tu u poslovnici u Zenici poslije faxa, da ne mislimo možda na istu :-D
mirza_15

#313 Re: BH Telecom - plata

Post by mirza_15 »

channel10 wrote:Nije im TO 12-13 KM :)?

Nemoj živ bio, kardinale...
Pa eto izračunaj. Za 23 radna dana (nema puno takvih mjeseci u godini) oko 1100 KM plate, oko 290 KM toplog. Prelazi 1400 KM ako ima pravo na kartu, ne prelazi ako nema.

Za drugi ekstrem (20 radnih dana) oko 960 KM plate, oko 250 KM TO. Malo preko 1200 KM ako nema pravo na prevoz.

Recimo da je prosjek malo veći od 1300 KM.

Sa prvom stepenicom i malo više staža može nagurati na 1500 KM.

Mislim da je to pristojan iznos za kompaniju koja se bavi telekomunikacijama. Ne vidim tu nikakvu "pljačku" niti nešto nemoralno.
channel10

#314 Re: BH Telecom - plata

Post by channel10 »

Iskreno, to je malo.
_Reds_

#315 Re: BH Telecom - plata

Post by _Reds_ »

EP ima više uposlenih, i više sigurno SSS kadra od telekoma.

Samim time, kao što su ti već rekli, ako je bio kakvog rasta plata u EP u zadnjih 7-8 godina, EP je vec prešla telekom.

Ja sam ti već rekao da telekom nije ništa specijalno za dobre i kvalitene radnike, jer većina može imat bolje plate kod privatnika, ako im je samo do plate.

Druga je stvar, što ekonimisti, pravnici, unutrasnja zastita, ovi i oni, ne mogu kod privatnika nikada toliko nagurati.

I za neradnike naravno to su odlicne plate.
channel10

#316 Re: BH Telecom - plata

Post by channel10 »

_Reds_ wrote:EP ima više uposlenih, i više sigurno SSS kadra od telekoma.

Samim time, kao što su ti već rekli, ako je bio kakvog rasta plata u EP u zadnjih 7-8 godina, EP je vec prešla telekom.

Ja sam ti već rekao da telekom nije ništa specijalno za dobre i kvalitene radnike, jer većina može imat bolje plate kod privatnika, ako im je samo do plate.

Druga je stvar, što ekonimisti, pravnici, unutrasnja zastita, ovi i oni, ne mogu kod privatnika nikada toliko nagurati.

Ovo ti nista ne govori. I kod njih kao i u BHT vise ima ovih sto sjede i nista ne rade( a imaju puno bolje plate od pravih radnika), nego prave radne snage koja nosi posao.
_Reds_

#317 Re: BH Telecom - plata

Post by _Reds_ »

channel10 wrote:
_Reds_ wrote:EP ima više uposlenih, i više sigurno SSS kadra od telekoma.

Ovo ti nista ne govori. I kod njih kao i u BHT vise ima ovih sto sjede i nista ne rade( a imaju puno bolje plate od pravih radnika), nego prave radne snage koja nosi posao.
To sma ti rekao sa asketa prosjeka plate. Da u BHT procetulano ima više VSS radne snage nego u EP, i samim time oni dižu prosjek.
channel10

#318 Re: BH Telecom - plata

Post by channel10 »

Pa kazem ti da je isto i u EP i u bilo kojoj drzavnoj firmi, sto znaci da isto uticu na prosjek plate, a prosjek bruto plate kaze da u ove dvije firme skoro pa isti, sto dalje kaze da im je plata vrlo vjerovatno u pet deka.
Almir_

#319 Re: BH Telecom - plata

Post by Almir_ »

Zanimljiva tema,procitao sam nekoliko postova pa mogu vam reci ono sto ja znam.
Nikad vam radnik EpBiH nece reci svoju tacnu platu.
Ono sto isto znam iako su rudnici zajedno u koncernu,svaki njihov radnik ima manju platu od radnika u EpBiH,Te (isti poslovi).
A oni recimo taj isti ugalj dobiju fakticki free,(struja,sljaka,pepeo) + gdje ima toplovod ta ista voda se proda.
channel10

#320 Re: BH Telecom - plata

Post by channel10 »

Almir_ wrote:Zanimljiva tema,procitao sam nekoliko postova pa mogu vam reci ono sto ja znam.
Nikad vam radnik EpBiH nece reci svoju tacnu platu.
Ono sto isto znam iako su rudnici zajedno u koncernu,svaki njihov radnik ima manju platu od radnika u EpBiH,Te (isti poslovi).
A oni recimo taj isti ugalj dobiju fakticki free,(struja,sljaka,pepeo) + gdje ima toplovod ta ista voda se proda.
Kad su rudnici pristupili EP i kad se uslo u rudnike i njihove "papire", utvrdjeno je da je recimo direktor rudnika u Zenici imao vecu platu od generalnog direktora EPBIH. :-)

Radnici u TE imaju vece plate od radnika u EPBIH.

A sto se tice cijene uglja, EP je mogla jeftinije nabavljati kvalitetniji ugalj iz Rusije i cak Australije, nego ga kupovati od ovih nasih rudnika. To eto cisto da znas kakva je situacija izmedju EPBIH i rudnika.
Daryl Dixon

#321 Re: BH Telecom - plata

Post by Daryl Dixon »

ima li kakvih konkursa otvorenih u BHTelecomu? :)
Android Knego

#322 Re: BH Telecom - plata

Post by Android Knego »

Daryl Dixon wrote:ima li kakvih konkursa otvorenih u BHTelecomu? :)
Čini mi se da je aktuelan konkurs za Brčko.
vlado99

#323 Re: BH Telecom - plata

Post by vlado99 »

ima pjesma laži, laži, laži me....
ali ako laže koza, ne laže rog, kaže narodna

Image

EP prosječna plata 1600 KM
https://www.klix.ba/biznis/privreda/see ... /120313127
channel10

#324 Re: BH Telecom - plata

Post by channel10 »

Sta je pisac hotio rijet?
vlado99

#325 Re: BH Telecom - plata

Post by vlado99 »

jel treba crtat ili ti prosta matematika slabo ide
ono...troškovi za plate podjeljeno sa brojem zaposlenih, podijeljeno sa brojem mjeseci....
Post Reply