Niko ovdje ne prica o kvaru nego o stanju auta nakon xy god upotrebe. Na ovoj Toyoti se nakon 5 god ne vide nikakvi tragovi koristenja. 2002. god sam sjeo u nov RAV4 i bio vodno razocaran kvalitetom i izgledom plastike i mislio da ce se sve raspasti poslije 2 god. 5,5 god poslije, kad je auto zamjenjen za novi, plastika izgledala kao i 1. dana. Na prijateljevom Renaultu Grand Espaceu placenom 47k EUR su se nakon 5 god "na dodir i oko savreno mekani" poklopci navigacije i prednjeg pretinca izvitoperili toliko da su odvratno izgledali i da ih vise nije bilo moguce otvoriti. Zamjena - 600KM i sto je najtuznije, to je bilo prije 3 god i opet su se poceli vitoperiti. E u tome je sustinska razlika...Melami wrote:Koje se to jos auto novo kvari nakon 5 godina? Pogotovo ako je jedan vlasnik i pazi na voznju i tako malo kilometara ima. Pa ne kvari se ni golf 2 iako ima 300-400k km pa ne znaci da je to sad najbolje auto.goran16v wrote:[
Kad je vec pomenuta fol je, iako nesto krcka, da ce ta ista Toyota poslije 5 god biti u identicnom stanju, za razliku od nekih khm drugih auta, sto se moze vidjeti i na cijeni polovnog. Najbolji jaran ima Avensisa 2005. god, vagon opreme, koza itd itd, auto presao cca 55km km, auto bez mane i bukvalno je k'o nov.
Japanska auta, da ili ne?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
goran16v
#301 Re: Japanska auta, da ili ne?
-
direstraits0078
#302 Re: Japanska auta, da ili ne?
..........................
Last edited by direstraits0078 on 01/04/2012 09:55, edited 1 time in total.
-
goran16v
#303 Re: Japanska auta, da ili ne?
Jaran se snasao u BiH, nije morao emigrirati u DK, pa moze pjeske na posao, tako da mu auto sluzi za ekstra kulikularne aktivnosti, vikendi, odmori, skijanja, nabavka...direstraits0078 wrote:
P.S.
Sta je taj tvoj jaran radio s autom pa u 5 godina presao samo 55.000 km? Ja toliko peredjem godisnje.
-
direstraits0078
#304 Re: Japanska auta, da ili ne?
goran16v wrote:Jaran se snasao u BiH, nije morao emigrirati u DK, pa moze pjeske na posao, tako da mu auto sluzi za ekstra kulikularne aktivnosti, vikendi, odmori, skijanja, nabavka...direstraits0078 wrote:
P.S.
Sta je taj tvoj jaran radio s autom pa u 5 godina presao samo 55.000 km? Ja toliko predjem godisnje.
-
Melami
#305 Re: Japanska auta, da ili ne?
haha dobro si mu rekao, i onda kaze ocuvan auto i nije imoa kvarova. Auto koje se tkao koristi, treba da ide 300k bez kvarova ako je dobro. Covjek ga vozi manje puta na duze distance.direstraits0078 wrote:goran16v wrote:Jaran se snasao u BiH, nije morao emigrirati u DK, pa moze pjeske na posao, tako da mu auto sluzi za ekstra kulikularne aktivnosti, vikendi, odmori, skijanja, nabavka...direstraits0078 wrote:
P.S.
Sta je taj tvoj jaran radio s autom pa u 5 godina presao samo 55.000 km? Ja toliko predjem godisnje.Za te ekstra kuRikularne aktivnosti (izuzev nabavke za koju je karavan prava stvar) sluzi auto br. 3 koje je uredno zapakovano u garazi, ide do stotke ispod 7 sec. i nije dizel, ako se dobro snadjes.
Inace, posao mi je trenutno 10 min. pjesice od stana, a nisam emigrirao jer sam morao, to je bila moja slobodna odluka. Jer i u BiH dok sam bio imao sam stalni dobro placen posao koji nisam dobio preko veze, imao sam naime potrebnu/odgovarajucu strucnu spremu. Kad vec pitas.
Jos da dodam sto je rekao ranije, pa unutra ti nesto moze izgledati dobro ili lose, skupo ili jeftino, al trajace onako kako ga odrzavas. Ako je jeftino, ne znaci da je kratkotrajno, mozes ga cuvati, odrzavati i da ti bude 10 godina bez ogrebotina, al ce i dalje izgledati jeftino i ruzno, u tome je fazon.Po meni, ko uzima novo auto, koje kosta 20-30k je premalo da se samo zadovolji dugotrajnoscu, a da izgleda lose, nece ga voziti sigurno vise od 10 godina, ako ima love da ga uzme novo, uzece opet novo za 4-5-6 godina a toliko svako moze izdrzati tako da je po meni bolje gledati nesto ljepse i ugodnije za oko.
-
goran16v
#306 Re: Japanska auta, da ili ne?
Prije svega izvinjenje za tipfeler. Vezano za ostalo... Skontaj malo... Na temama o kojima se pise iskljucivo iz perspektive mirko lokacije (Sarajevo - BiH) drzis mudro slovo iz DK, pravis poredjenja i kakav odgovor da ocekujes? O razlozima emigracije ne bih dalje od: Ne znam nikog ko je emigrirao jer mu je bilo dobro...direstraits0078 wrote:goran16v wrote:Jaran se snasao u BiH, nije morao emigrirati u DK, pa moze pjeske na posao, tako da mu auto sluzi za ekstra kulikularne aktivnosti, vikendi, odmori, skijanja, nabavka...direstraits0078 wrote:
P.S.
Sta je taj tvoj jaran radio s autom pa u 5 godina presao samo 55.000 km? Ja toliko predjem godisnje.Za te ekstra kuRikularne aktivnosti (izuzev nabavke za koju je karavan prava stvar) sluzi auto br. 3 koje je uredno zapakovano u garazi, ide do stotke ispod 7 sec. i nije dizel, ako se dobro snadjes.
Inace, posao mi je trenutno 10 min. pjesice od stana, a nisam emigrirao jer sam morao, to je bila moja slobodna odluka. Jer i u BiH dok sam bio imao sam stalni dobro placen posao koji nisam dobio preko veze, imao sam naime potrebnu/odgovarajucu strucnu spremu. Kad vec pitas.
-
goran16v
#307 Re: Japanska auta, da ili ne?
Sta ima da odrzavas na lajsnama na krovu koje su se na Renaultima od sunca krivile ko tube od kalodonta, ili poklopcima pretinaca, da ih mazes nocnom hidrantnom kremom i kakve veze to ima sa predjenim kolometrima?Melami wrote: haha dobro si mu rekao, i onda kaze ocuvan auto i nije imoa kvarova. Auto koje se tkao koristi, treba da ide 300k bez kvarova ako je dobro. Covjek ga vozi manje puta na duze distance.
Jos da dodam sto je rekao ranije, pa unutra ti nesto moze izgledati dobro ili lose, skupo ili jeftino, al trajace onako kako ga odrzavas. Ako je jeftino, ne znaci da je kratkotrajno, mozes ga cuvati, odrzavati i da ti bude 10 godina bez ogrebotina, al ce i dalje izgledati jeftino i ruzno, u tome je fazon.Po meni, ko uzima novo auto, koje kosta 20-30k je premalo da se samo zadovolji dugotrajnoscu, a da izgleda lose, nece ga voziti sigurno vise od 10 godina, ako ima love da ga uzme novo, uzece opet novo za 4-5-6 godina a toliko svako moze izdrzati tako da je po meni bolje gledati nesto ljepse i ugodnije za oko.
-
Melami
#308 Re: Japanska auta, da ili ne?
To ima veze sa parking mjestom, tj garazom.Te stvari pokriva garancija.goran16v wrote:Sta ima da odrzavas na lajsnama na krovu koje su se na Renaultima od sunca krivile ko tube od kalodonta, ili poklopcima pretinaca, da ih mazes nocnom hidrantnom kremom i kakve veze to ima sa predjenim kolometrima?Melami wrote: haha dobro si mu rekao, i onda kaze ocuvan auto i nije imoa kvarova. Auto koje se tkao koristi, treba da ide 300k bez kvarova ako je dobro. Covjek ga vozi manje puta na duze distance.
-
goran16v
#309 Re: Japanska auta, da ili ne?
Znaci kupovati Renaulta iskljucivo ako imas parking mjesto u hladovini i ako imas garazu? Kakva crna garancja poslije 5 god?Melami wrote:To ima veze sa parking mjestom, tj garazom.Te stvari pokriva garancija.
-
Melami
#310 Re: Japanska auta, da ili ne?
pa sta hoces kralju, ako je stariji od 5 godina i istopi mu se plastika, kupi novu, da je loseg kvaliteta istopila bi se prvih nekoliko mjeseci, pri jacem suncu.goran16v wrote:Znaci kupovati Renaulta iskljucivo ako imas parking mjesto u hladovini i ako imas garazu? Kakva crna garancja poslije 5 god?Melami wrote:To ima veze sa parking mjestom, tj garazom.Te stvari pokriva garancija.
-
hostapler
#311 Re: Japanska auta, da ili ne?
Te stvari se na autima iz VW grupacije ne desavaju. Na Skodi,nema sanse. Seat,ma kakvi. VW,mora da si lud. Audi,necemo se vrijeđati.
-
goran16v
#312 Re: Japanska auta, da ili ne?
Te se svari mogu desavati samo na made in FR ili Made in IT. Ako se plastika bolje kvaliteta na Renaultu istopi poslije 5 god, kakvog je onda kvaliteta ona koja je na njemackom, svedskom ili japanskom autu koja traje 20 god? Uber-turbo-hiper-extra kvaliteta svemirske tehnologije?Melami wrote:pa sta hoces kralju, ako je stariji od 5 godina i istopi mu se plastika, kupi novu, da je loseg kvaliteta istopila bi se prvih nekoliko mjeseci, pri jacem suncu.goran16v wrote:Znaci kupovati Renaulta iskljucivo ako imas parking mjesto u hladovini i ako imas garazu? Kakva crna garancja poslije 5 god?Melami wrote:To ima veze sa parking mjestom, tj garazom.Te stvari pokriva garancija.
-
Melami
#313 Re: Japanska auta, da ili ne?
Vidis, ja ti ne branim ni jednu vrstu aut,a proizvodjaca i slicno, tako da ti ta recenica nema mjesta. Ako je japanac ne mora znaciti da je dobar, i ako je amer ili francuz ne mora znaciti sa je los. Kupis sta ti lezi najbolje u odredjenom trenutku i po dobroj cijeni. Necu vise da nastavljam ovaj ''razgovor'', nema portebe, ide u nedogled. Boli me neeka stvar sto ti se plastika istopila, popravi. Kazem opet, nije se mogla istopiti nakon 5-6 godina jer je los kvalitet, da je los, desilo bi se ranijee, vec su se tu neke stvari poklopile pa se to desilo. Sta bi tek reko kad vidis auto 6-7 godina a boja mu vec otpada.goran16v wrote:
Te se svari mogu desavati samo na made in FR ili Made in IT. Ako se plastika bolje kvaliteta na Renaultu istopi poslije 5 god, kakvog je onda kvaliteta ona koja je na njemackom, svedskom ili japanskom autu koja traje 20 god? Uber-turbo-hiper-extra kvaliteta svemirske tehnologije?
-
Miro Spiro
- Grijem se na: toplotna pumpa
- Vozim: Jensen Interceptor
#314 Re: Japanska auta, da ili ne?
Rekao bi da nije kit stavljen po suhom nakon sudara vec krpljeno na parkingu pri sredjivanju za prodaju.Melami wrote: Sta bi tek reko kad vidis auto 6-7 godina a boja mu vec otpada.
Imao sam Starlet iz 1974 kojoj nije nista otpadalo po cesti,nije nista zujalo,cvrcilo,strugalo,galamilo,grebalo itd. plastika bila ko prvog dana.
-
Melami
#315 Re: Japanska auta, da ili ne?
Rekao bi ja da ti nemas blage veze. Ostavljaj auto na suncu na 40 stepeni pa ces ga i ti krpiti na parkingu.kakav je to sudar na krovu i haubi? prevrtalo se auto jel?Miro Spiro wrote:Rekao bi da nije kit stavljen po suhom nakon sudara vec krpljeno na parkingu pri sredjivanju za prodaju.Melami wrote: Sta bi tek reko kad vidis auto 6-7 godina a boja mu vec otpada.
Imao sam Starlet iz 1974 kojoj nije nista otpadalo po cesti,nije nista zujalo,cvrcilo,strugalo,galamilo,grebalo itd. plastika bila ko prvog dana.
- Better Man
#316 Re: Japanska auta, da ili ne?
Ovo za Francuze je čista izmišljotina, jer na mom autu za skoro pet godina plastika je kao i prvog dana, glanc nova, bez ikakve promjene na istoj. Auto je sa boljom opremom, odnsno sa kvalitetnijom plastikom.goran16v wrote: Te se svari mogu desavati samo na made in FR ili Made in IT. Ako se plastika bolje kvaliteta na Renaultu istopi poslije 5 god, kakvog je onda kvaliteta ona koja je na njemackom, svedskom ili japanskom autu koja traje 20 god? Uber-turbo-hiper-extra kvaliteta svemirske tehnologije?
- HAVANA
#317 Re: Japanska auta, da ili ne?
Mile mi majke da trazim auto a ne znam nista o autima...citajuci forum...tramvajem bi se vozo... 
-
Miro Spiro
#318 Re: Japanska auta, da ili ne?
Ja bi rekao da se ti pravis previse pametan . Stoji na suncu od 2006. ( ljeto-zima) ali ga nisam imao potrebe krpiti.Samo pranje i poliranje redovno.Melami wrote:
Rekao bi ja da ti nemas blage veze. Ostavljaj auto na suncu na 40 stepeni pa ces ga i ti krpiti na parkingu.kakav je to sudar na krovu i haubi? prevrtalo se auto jel?
-
goran16v
#319 Re: Japanska auta, da ili ne?
Ja sam vidio unutrasnjost i poklopce za navigaciju i pretinac u najskupljen Renaultu po cjenovniku (Renault Grand Espace Privilege) placenom 47k EUR u Francuskoj i ne treba mi nista vise, kao sto sam vidio i masu uvrnutih lajsni po krovu na Meganima itd itd. Ako je to kvalitet, ja onda ne znam sta nije...Better Man wrote:Ovo za Francuze je čista izmišljotina, jer na mom autu za skoro pet godina plastika je kao i prvog dana, glanc nova, bez ikakve promjene na istoj. Auto je sa boljom opremom, odnsno sa kvalitetnijom plastikom.goran16v wrote: Te se svari mogu desavati samo na made in FR ili Made in IT. Ako se plastika bolje kvaliteta na Renaultu istopi poslije 5 god, kakvog je onda kvaliteta ona koja je na njemackom, svedskom ili japanskom autu koja traje 20 god? Uber-turbo-hiper-extra kvaliteta svemirske tehnologije?
- kiky
#320 Re: Japanska auta, da ili ne?
ja sam pristalica japanskih auta ...
dugo sam bio vlasnik mazde 323 ...
auto je mrak po svemu ...
jedino njihova limarija nije za naše uvjete ali ni to nije problem ako se na vrijeme reaguje na pojavu hrđe ...
servis i dijelovi nisu više problem ...
a po svim anketama, japanska vozila, su najbolja ...
dugo sam bio vlasnik mazde 323 ...
auto je mrak po svemu ...
jedino njihova limarija nije za naše uvjete ali ni to nije problem ako se na vrijeme reaguje na pojavu hrđe ...
servis i dijelovi nisu više problem ...
a po svim anketama, japanska vozila, su najbolja ...
-
jefferson
#321 Re: Japanska auta, da ili ne?
Renault su OK, ali kad sjednes u Megane prosle generacije poslije Octavie ili Mazde 3, kao da si sjeo u Daciu ili nesto slicno.goran16v wrote:Ja sam vidio unutrasnjost i poklopce za navigaciju i pretinac u najskupljen Renaultu po cjenovniku (Renault Grand Espace Privilege) placenom 47k EUR u Francuskoj i ne treba mi nista vise, kao sto sam vidio i masu uvrnutih lajsni po krovu na Meganima itd itd. Ako je to kvalitet, ja onda ne znam sta nije...Better Man wrote:Ovo za Francuze je čista izmišljotina, jer na mom autu za skoro pet godina plastika je kao i prvog dana, glanc nova, bez ikakve promjene na istoj. Auto je sa boljom opremom, odnsno sa kvalitetnijom plastikom.goran16v wrote: Te se svari mogu desavati samo na made in FR ili Made in IT. Ako se plastika bolje kvaliteta na Renaultu istopi poslije 5 god, kakvog je onda kvaliteta ona koja je na njemackom, svedskom ili japanskom autu koja traje 20 god? Uber-turbo-hiper-extra kvaliteta svemirske tehnologije?
-
Melami
#322 Re: Japanska auta, da ili ne?
I ja bi rekao da se ti pravis pametan, i meni stoji na suncu pa se plastika nije istopila.Miro Spiro wrote:Ja bi rekao da se ti pravis previse pametan . Stoji na suncu od 2006. ( ljeto-zima) ali ga nisam imao potrebe krpiti.Samo pranje i poliranje redovno.Melami wrote:
Rekao bi ja da ti nemas blage veze. Ostavljaj auto na suncu na 40 stepeni pa ces ga i ti krpiti na parkingu.kakav je to sudar na krovu i haubi? prevrtalo se auto jel?
-
Miro Spiro
#323 Re: Japanska auta, da ili ne?
Reci ti meni jesi li procitao post do kraja.Napisao sam po SUHOM.Za farbanje i kitovanje (posebno farbanje) mora biti određena vlaznost. Nema nikakvog spomena sunca itd.Melami wrote:
I ja bi rekao da se ti pravis pametan, i meni stoji na suncu pa se plastika nije istopila.
Laku noc
- topcam
- Vozim: uzbrdo
#324 Re: Japanska auta, da ili ne?
Definitivno da.
Njemci su testirali taksi vozila i rezultat je bio sljedeci
Svaki model je presao preko 350.000 km
1. Toyota
2. Dacia logan
3 Mercedes E Klasa
4. Passat
Dacia je iznenadila dobrom zastitom protiv korozije, cijenom koja je u visini sume koju
mercedes gubi u prvoj godini i niti jednim kvarom.
Sto se tice udobnosti merc je naravno na prvom mjestu, isto vazi i za
prodaju kao polovno auto, toyota (hibrid) je zadnje mjesto, uprkos garanciji od
7 godina na bateriju.
U biti vazi pravilo, ako se automobil mjenja svake 4 godine, kupuje se japanac.
1. Toyota
2. Dacia logan
3 Mercedes E Klasa
4. Passat
Dacia je iznenadila dobrom zastitom protiv korozije, cijenom koja je u visini sume koju
7 godina na bateriju.
-
Melami
#325 Re: Japanska auta, da ili ne?
A zbog radi cega?topcam wrote:Definitivno da.
1. Toyota
2. Dacia logan
3 Mercedes E Klasa
4. Passat
7 godina na bateriju.