ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Moderator: anex
-
Suzie Q
#301 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
što se tiče samog PDV-a i toga gdje on završava, nažalost činjenica je da se taj novac troši za popunjavanje proračunskih rupa, a što je najgore sad kad je došlo do toga da se taj PDV vraća narodu nema love...neki dan je bilo na tv-u upravo na primjeru RS-a.
drugo, što se tiče javnih institucija, a već sam to i ranije spominjala, smatram da nikako nije u redu da općine, matični uredi i sl. ne izdaju račune. toliko se naplaćamo taksi a za sve nam trebaju ovjerene kopije, rodni list i uvjerenje o državljanstvu svakih 6 mjeseci itd itd. svaka ovjera košta 4KM, nedavno sam bila svjedok kada su curi zaračunali 180KM ovjere a nije dobila nikakav račun kada je platila. dakle, ima javnih usluga koje trebaju biti u fiskalnom sustavu i koje treba kontrolirati.
svakako da je fiskalizacija potrebna i da će uvesti reda na tržištu a zamolila bih nekoga tko ima konkretnog iskustva da napiše koliko točno ima mjesečnih troškova pojedinačna firma/radnja osim kupovine kase? koliko npr. plaća telekom operateru? dakle, otprilike koliko iznose ti mjesečni troškovi pa da zaista prijete zatvaranju radnji?
kupovina kase je jednokratna investicija a može se kupiti i na rate, međutim zanima me koji su dodatni troškovi?
drugo, što se tiče javnih institucija, a već sam to i ranije spominjala, smatram da nikako nije u redu da općine, matični uredi i sl. ne izdaju račune. toliko se naplaćamo taksi a za sve nam trebaju ovjerene kopije, rodni list i uvjerenje o državljanstvu svakih 6 mjeseci itd itd. svaka ovjera košta 4KM, nedavno sam bila svjedok kada su curi zaračunali 180KM ovjere a nije dobila nikakav račun kada je platila. dakle, ima javnih usluga koje trebaju biti u fiskalnom sustavu i koje treba kontrolirati.
svakako da je fiskalizacija potrebna i da će uvesti reda na tržištu a zamolila bih nekoga tko ima konkretnog iskustva da napiše koliko točno ima mjesečnih troškova pojedinačna firma/radnja osim kupovine kase? koliko npr. plaća telekom operateru? dakle, otprilike koliko iznose ti mjesečni troškovi pa da zaista prijete zatvaranju radnji?
kupovina kase je jednokratna investicija a može se kupiti i na rate, međutim zanima me koji su dodatni troškovi?
-
zonbirile
#302 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
može i pitanje zašto sem Španije i još 2-3 zemlje niko ne uvede to,a Bugarska,Rumunija,Srbija i ostale "veličine" to šipče i nikakvog efekta.
-
dragan.s
#303 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Možda rade na crno, ali ne vidim svrhu da ne zatvore radnju jer tek onda mogu obrisati kasu i prodati je. Znam za neke koju su prekinuli rad, ali nisu ugasili firmu. Svako ima svoju logiku. Poenta je da nema masovnog zatvaranja firmi kao posljedica fiskalizacije. Tek od polovine prošle godine smo primjetili trend da se više radnji zatvara nego se novih otvara. Ali opet ništa dramatično. Mojoj firmi, a i masi njih nije problem fiskalna kasa. Problem je opšta neimaština koja odvlači ljude od kupovine iole vrijednih stvari. Kase su nama sporedna djelatnost, a prodaja informatičke opreme glavna.
O ostalim troškovima smo već ovdje govorili, ali evo opet.
- Mjesečna pretplata telekomu od oko 8 KM
- Tehnički pregled fiskalnog sistema jednom godišnje oko 50 KM
- Trošak termalnih rolni koje su inače vrlo jeftine (pakovanje 10 kom oko 2 KM)
Mjesečni paušal servisu od 20-30 KM nije obaveza nego opcija koju nude neki servisi. Za tu opciju se sigurno neće opredijeliti neko ko izdaje 2-3 računa dnevno, ali sigurno hoće neko ko ima 5-10 kasa i bitno mu je da mu je servis dostupan 7/24.
O ostalim troškovima smo već ovdje govorili, ali evo opet.
- Mjesečna pretplata telekomu od oko 8 KM
- Tehnički pregled fiskalnog sistema jednom godišnje oko 50 KM
- Trošak termalnih rolni koje su inače vrlo jeftine (pakovanje 10 kom oko 2 KM)
Mjesečni paušal servisu od 20-30 KM nije obaveza nego opcija koju nude neki servisi. Za tu opciju se sigurno neće opredijeliti neko ko izdaje 2-3 računa dnevno, ali sigurno hoće neko ko ima 5-10 kasa i bitno mu je da mu je servis dostupan 7/24.
- kamen spoticanja
#304 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
rok za fiskalizaciju pomjeren za decembar

-
zonbirile
#305 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
normalno da je pomjeren,skočili sebi u usta,a ovi dušebrižnici,pa što do sada nisu tražili račun.Ide se iz krajnosti u krajnost,a efekat će biti poguban,sem za par švercerskih firmi,koji prepakiraju bugarske kase od 100 eura i prodaju za 250 eura.
-
gaius
#306 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
otkud ta informacija? ima li neki link?
-
zonbirile
#307 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
nije sve "linkovano" bilo sijaset puta na TV u panel diskusijama,npr. u zabranjenom forumu.fazon je da se raja nalože,a meštri pokupe lovu.Čuj idiotizma ,taksisti i pijačari sa kasama!
-
Suzie Q
#308 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
što se taksista tiče, ne vidim zašto ne bi izdavali račune. meni je mnogo puta trebao račun od taxija i nisu mi ga mogli izdati. nedavno mi u Banja Luci taksista fino izdao račun na 2.90 bez ikakvih problema. u Sarajevu neće ni da me voze za te pare a kamoli još da mi račun daju.
što se pijačara tiče, to već nije u redu, ljudi se bore za opstanak i sigurno nisu od radosti na pijacama.
što se pijačara tiče, to već nije u redu, ljudi se bore za opstanak i sigurno nisu od radosti na pijacama.
-
enx
#309 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
zonbirile, pusti ih, ne nerviraj se, ovdje šupljiraju oni što prodaju kase i brane svoj novčanik. Pa su još postali i statističari i "tačno" znaju koliko se radnji otvorilo i zatvorilo i sve ostalo.
A nije im palo na pamet da se zalažu da se kazne oni što rade neprijavljeni ili bilo šta što bi olakšalo ljudima da ne zatvaraju obrte.
Nego je li ovo istina za rok fiskalizacije. Gdje to piše.
-
zonbirile
#310 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
-----------------------------------------Suzie Q wrote:što se taksista tiče, ne vidim zašto ne bi izdavali račune. meni je mnogo puta trebao račun od taxija i nisu mi ga mogli izdati. nedavno mi u Banja Luci taksista fino izdao račun na 2.90 bez ikakvih problema. u Sarajevu neće ni da me voze za te pare a kamoli još da mi račun daju.
grešiš,svaki taksista ima bar paragon račun,koji ti je dovoljan za pravdanje troškova,oni to imaju radi sebe,da ne gubi mušterije.Ostalo je glupost,recimo,šuster,krojač,vodoinstalater i sl. ionako su pred zatvaranje,ali zato banke i općinska i ina administracija neće.Koliko se love obrne u općini od šaltera do zemljišne renta,a gdje su MUP-ovi,sudovi,agencije,bolnice i ostali qurci-palci.
- sinus
#311 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Sarajevo, preko puta Narodne apoteke Tahirović neki kafić ili šta već...Naručim burek, i dobijem burek sa računom. Ali do mene sjede neki likovi i piju kafu, ustaju i odoše. Ja gledam na onaj njihov stol i vidim stoji račun i nije isti kao ovaj kod mene. Uzmem onaj račun, vidim da je fiskalni, uzmem svoj račun, a kod mene onaj obični iz POS printera...
Valjda fiskalizacija ne važi za bureke

Valjda fiskalizacija ne važi za bureke
-
Suzie Q
#312 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
što se općine i ostalih tiče apsolutno mislim kao i ti i već sam pisala o tome.
što se zanatlija tiče nažalost činjenica da se zatvaraju nije pruzrokovana toliko fiskalizacijom nego time što je tržište takvo da se maltene nekome više isplati kupiti nove cipele nego stare nositi na popravku obzirom da se danas cipele mogu kupiti i za 10KM a npr. samo zamjena kapica na petama ženskih štikli košta 5.
da se razumijemo, ja svoje popravljam jer i kupujem skuplje cipele, jednako kao što koristim usluge krojača, urara i sl. ali velika većina građana kupuje na pijacama ili kod kineza i to je naša realnost.
što se zanatlija tiče nažalost činjenica da se zatvaraju nije pruzrokovana toliko fiskalizacijom nego time što je tržište takvo da se maltene nekome više isplati kupiti nove cipele nego stare nositi na popravku obzirom da se danas cipele mogu kupiti i za 10KM a npr. samo zamjena kapica na petama ženskih štikli košta 5.
da se razumijemo, ja svoje popravljam jer i kupujem skuplje cipele, jednako kao što koristim usluge krojača, urara i sl. ali velika većina građana kupuje na pijacama ili kod kineza i to je naša realnost.
- kamen spoticanja
#313 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
bice tokom sedmice u sredstvima javnih informisanjagaius wrote:otkud ta informacija? ima li neki link?
-
gaius
#314 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
nije uredu ložiti raju da je pomjeren rok ako nije.. to ljude može koštati prilično novca..
- cpu_fan
#315 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
I do mene je došao taj trač da če se odgoditi rok za fiskalizaciju. Gdje ima dima ima i vatre. E sad kome vjerovati. 
- brzica
#316 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Suspendira se fiskalizacija do daljnjega, 100%...
Ovaj tjedan bi trebalo nešto biti oko toga...
- cpu_fan
#317 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Znaći ko je do sad kupio kase zahebo se pravo. Na "vrijeme" su javili 
- brzica
#318 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Djelimično si u pravu...neće se ukinuti fiskalizacija.
Odgađa se, do ispunjavanja svih preduvjeta. Ovo se
događa zbog žurbe bivših "funkcionera" da prije eventualne
promjene vlasti zarade nešto.
Slično kao i zakon o deviznom poslovanju. Ukinu plaćanje
u EUR valuti, a nema niti jedne mjenjačnice na vidiku.
- cpu_fan
#319 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
brzica wrote:Djelimično si u pravu...neće se ukinuti fiskalizacija.
Kada ćeovo zvanično objaviti? Neće valjda 15-tog?
-
*mima*
#320 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
brzica wrote:Suspendira se fiskalizacija do daljnjega, 100%...
Dje ovo pise?
-
maximus68
#321 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Novi ministar finansija je izašao sa prijedlogom prema Poreskim upravama da se pomjere rokovi za kraj jula.
Poznajući Midu Arifovića, to će s ei desiti je rće on uticati na Kantonalne ispostave PU.
Poznajući Midu Arifovića, to će s ei desiti je rće on uticati na Kantonalne ispostave PU.
-
dragan.s
#322 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
Mislim da nisi čitao temu od početka ili nisi shvatio da ja sa fiskalizacijom u FBiH nemam ništa (sem učešća na forumu). Moja firma je u RS i mi smo svoje kase davno prodali i evo već 2,5 godine radimo servis istih.enx wrote:zonbirile, pusti ih, ne nerviraj se, ovdje šupljiraju oni što prodaju kase i brane svoj novčanik. Pa su još postali i statističari i "tačno" znaju koliko se radnji otvorilo i zatvorilo i sve ostalo.A nije im palo na pamet da se zalažu da se kazne oni što rade neprijavljeni ili bilo šta što bi olakšalo ljudima da ne zatvaraju obrte.
A oko zatvaranja radnji, ima jedna izreka koja ide otprilike "vjeruj više meni nego svojim očima". E ja više vjerujem svojim očima, a poneki na forumu me pokušavaju uvjeriti da ne vidim dobro.
-
zonbirile
#323 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
kako ću ti vjerovati,kada se na elitnim lokacijama pozatvara sve.Problem i jeste u tome što mi "firmu" doživljavamo sa djelatnošću više zaposlenika uglavnom u muljaži.Šta je sa onim što ionako jedva opstaju,a to su radnjice sa jednim zaposlenim-vlasnikom,taxisti,pijace i sl.na drugoj strani,banke,MUP-ovi,sudovi,općine i ostali zaštičeni međedi su van toga.Sem toga otkud odjednom taj napredak sa Istoka,na Zapadu za to ni ne znaju,niti pomišljaju.I na kraju priznačeš,bilo POS,ili nova kasa dok se ne stavi prstić na nju nema vajde.
-
enx
#324 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
E pa upravo ja vjerujem više svojim očima nego tebi. S obzirom da sam baš u centru zbivanja oko zanatlija jer radim s njima svaki dan 24 godine. A i u porodici ih imam. Zato i znam koji su im problemi. Ovdje ljudi koji rade od 7-3 i poslije toga malo odspavaju i odu kod komšije i trune o tome kako tamo neki privatnik zanatlija ima radnju i voza skupo auto jer krade državu, a ne vide kako taj isti ode u 6 od kuće i dođe u 10 naveče, i ima samo malo više od njih a mnogo manje od jednog političara ili ratnog profitera, ili onih koji rade neprijavljeni i ne plaćaju ništa državi.dragan.s wrote:Mislim da nisi čitao temu od početka ili nisi shvatio da ja sa fiskalizacijom u FBiH nemam ništa (sem učešća na forumu). Moja firma je u RS i mi smo svoje kase davno prodali i evo već 2,5 godine radimo servis istih.enx wrote:zonbirile, pusti ih, ne nerviraj se, ovdje šupljiraju oni što prodaju kase i brane svoj novčanik. Pa su još postali i statističari i "tačno" znaju koliko se radnji otvorilo i zatvorilo i sve ostalo.A nije im palo na pamet da se zalažu da se kazne oni što rade neprijavljeni ili bilo šta što bi olakšalo ljudima da ne zatvaraju obrte.
A oko zatvaranja radnji, ima jedna izreka koja ide otprilike "vjeruj više meni nego svojim očima". E ja više vjerujem svojim očima, a poneki na forumu me pokušavaju uvjeriti da ne vidim dobro.
Posebno što se baviš servisom kako kažeš i tu si našao svoju šansu da zaradiš hljeb. Trenutno ti je dobro pa možeš tako pričati, ali javi se za koju godinu kad se pojave neke nove "inovacije" i kad i tvoja djelatnost bude ugrožena. Kad više ne budeš mogao podnijeti namete države a ta ista država ne čini ništa da ti omogući da bar legalno radiš i da te ne ubijaju konkurencijom oni što ne plate ni marku državi pa čak ni tvoje usluge ne koriste, jer njima kasa i ne treba pošto ih niko neće ni kazniti.
-
drsrle
#325 Re: ŽIVJELA FISKALIZACIJA
pomjeren je rok, prijedlog je otišao na dnevni red sjednice vlade i bit će usvojen 1000%