FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Locked

Podrzavam koaliciju SDP-NSRZB-SDA-HSP

DA
211
70%
NE
92
30%

Total votes: 303

hercegovac_pravi

#301 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by hercegovac_pravi »

plain vanilla wrote:sumnjam za 90-ku, ljubic se nesto naostrio, bar zasad

srecom, on cesto mijenja misljenje
Nebitno je šta Ljubić misli. Niti jedan HDZ nema mogućnost blokiranja formiranja ove koalicije i federalne vlade. A zato se mogu zahvaliti propalom pokušaju "samouprave" i mjerama koje je namtnuo OHR da bi spriječio upravo ovakav scenarij koji zagovara Čović i HDZ-ovi. Dakle, ako žele u vlast na ravnopravnim osnovama...bujrum..ako žele nekog ugnjetavati i baviti se komunalnim poslovima (i.e. "etničkom čistoćom)..mogu odjebat u skokovima i niko ih ništa neće ni pitati..
madner

#302 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by madner »

metronom wrote:
madner wrote:
metronom wrote:Po mom misljenju puno bi pametnija i zdravija koalicija bila SDP/SBB/HDZ90/HSP/NSRB. Na taj nacin bi koalicija imala dosta veci izborni legitimitet kod hrvatskog naroda, a kod Bosnjaka bi se konacno, poslije 2 decenije izbacila iz vlasti kriminalna SDA. Ne ide mi u glavu nikako kako SDP-u uopste moze pasti na pamet da koalira sa SDA?! Zar ne shvata SDP koliko je glasova dobio od ljudi kojima je vise dosta SDA, koji su i onako razocarani, opet odlucili izaci na izbore, samo ne bi li neko skinuo kriminalce s vlasti?!
Ima tu par stvari. Prvo je da SBB nije dobila znacajan broj glasova osim u par kantona. Dakle SDA je prakticno bolje rjesenje.
Druga stvar je sto je SBB nije neopterecena stranka, nego predstavlja sve najgore sto je bilo u SDA. Od surovanja sa IZ do dogovora izmedju Fahre, Dragana i Mileta da svako svoje poslove gleda.
Sami kadrovi stranke su zapravo uglavnom presli iz SDA i/ili vode korijene sa druge strane Drine. :D
Ma ne moze SBB ni pod razno biti gora od SDA. SDA vec 20 godina pusta korijenje! Ne mogu nikako da se pomirim sa tim da je moj glas SDP-u u stvari otisao u korist SDA. U FBIH se mora pod hitno poceti sa korjenitim promjenama. Koalicija koju sam gore naveo bi de facto sa vlasti skinula veliku vecinu stranaka/kadrova koji nam vedre i oblace vec pune 2 decenije mraka! Lako je na sljedecim izborima skinuti SBB ili neku drugu stranku, ako ne valja, ali ako dozvolis mracnjacima SDA da zadrze svoje fotelje, onda si postigao jedno veliko nista, samo si se upleo u kolo sa njima i dio njihove prljavstine preuzeo na sebe. Ja vjeruj mi sigurno necu vise dat glas SDP-u ako bude u koaliciji sa SDA. Trazicu kakvu manju stranku socijaldemokratske orjentacije ili neke ekologe, sta ti ja znam.
Ja cu im dat glas ako ispune dio predizbornih obecanja, sve ostalo je suplja.
Konkretno, BH telecom, ljudi koji su godinama drzali fotelje su dobili nogu iz istih pa su presli u SBB. Nikako, ali nikako SBB nije opcija za temeljne promjene.
Fahro the ratni profiter moze samo biti primjer, ili slucaj (sudski) nikako pokretac promjena.
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#303 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by plain vanilla »

Min wrote:Dobar, odlican, plain vanilla. Cuj sta bi Tito reko na opoziciju!?!

Ali, prvi logican odgovor - da pitamo Zlatka, on je glasnogovornik. :)
pa meni se ucinilo da tebi tito dojavljuje sta bi uradio i kako :D
hercegovac_pravi

#304 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

bicebolje wrote:Tihić za razliku od SDPa očigledno razumije
SDA PRIHVATA PLATFORMU SDP-a, UZ UKLJUČENJE OBA HDZ-a

SDA će podržati programsku platformu koju im je ponudio SDP BiH uz određene korekcije i uz zahtjev da se u formiranje vlasti u Federaciji BiH uključe oba HDZ-a, rekao je predsjednik SDA Sulejman Tihić.

"Programska platforma SDP-a je prihvatljiva uz određene primjedbe koje će SDA iznijeti. Svakako bi bilo dobro da se uključe i druge stranke, prvenstveno HDZ 1990 i HDZ BiH. Platforma sadrži dobra institucionalna rješenja za status Hrvata, na čemu su ove stranke i same insistirale. Imaću razgovore sa SDP-om u vezi sa našim primjedbama na platformu i tražiću da se uključe i oba HDZ-a", rekao je Tihić za sutrašnje "Nezavisne novine".

On nakon sjednice Glavnog odbora ove stranke, gdje je razmatrana programska platforma SDP-a koju su u srijedu uputili SDA, Narodnoj stranci "Radom za boljitak" i HSP BiH, nije mogao komentarisati zašto platforma odmah nije upućena i ostalim strankama u FBiH koje imaju bolji izborni rezultat od HSP-a i NS "Radom za boljitak".

Damir Mašić, sekretar za informisanje SDP-a BiH, rekao je da je platforma upućena na adrese tri stranke jer s njima imaju najveći stepen saglasnosti o pitanjima koja su dio programa buduće vlasti.

"Ovo je proces u kome smo nakon niza razgovora najviše saglasnosti imali sa ove tri stranke i ponudili smo platformu. Vlast u FBiH može biti formirana bez oba HDZ-a, čime nisu ugroženi Hrvati. Gdje u Ustavu piše da HDZ BiH mora biti u vlasti? SDP je na prethodnim izborima imao više glasova nego oba HDZ-a zajedno pa nije blokirao institucije", rekao je Mašić.

On je dodao da HDZ BiH ne može blokirati institucije u FBiH jer nema kapacitet za to. "Mogu blokirati izbor delegata u dva kantona, a to je antidejtonsko djelovanje, zbog čega se snose sankcije", rekao je Mašić, ističući da SDP nema zajedničkih tačaka sa HDZ-om BiH i formiranjem trećeg entiteta.
Dokle ćeš se provaljivati svega ti? Ali svaki post mora biti nekakvo spinovanje...pročitaj nešto pa tek onda postavi.. :-)
plain vanilla

#305 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by plain vanilla »

hercegovac_pravi wrote:

Nebitno je šta Ljubić misli. Niti jedan HDZ nema mogućnost blokiranja formiranja ove koalicije i federalne vlade. A zato se mogu zahvaliti propalom pokušaju "samouprave" i mjerama koje je namtnuo OHR da bi spriječio upravo ovakav scenarij koji zagovara Čović i HDZ-ovi. Dakle, ako žele u vlast na ravnopravnim osnovama...bujrum..ako žele nekog ugnjetavati i baviti se komunalnim poslovima (i.e. "etničkom čistoćom)..mogu odjebat u skokovima i niko ih ništa neće ni pitati..
Pa nije bas nebitno, dobro bi bilo da 90-ka udje u tu koaliciju. E sad, imaju vec potpisan sporazum s HDZ-om, valjda su mislili da vlast nece biti moguca bez HDZ-a, pa da i sebi osiguraju koji fotelju.
Hoce li sad to ostaviti iza sebe ili pristupiti ipak koaliciji, vidjet cemo...
madner

#306 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by madner »

Evo Tito javio da je on surovao sa svima ako bi to pomoglo ostvarenju cilja, te da su bitni rezultati a za ideologiju nek se brinu drugi. :D
plain vanilla

#307 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by plain vanilla »

madner wrote:

Evo Tito javio da je on surovao sa svima ako bi to pomoglo ostvarenju cilja, te da su bitni rezultati a za ideologiju nek se brinu drugi. :D
Poselami druga tita :lol:

A onaj Lijanovic mi je presmijesan, mislim da on sad uziva

Na pitanje da li kao Hrvat smatra da se negira volja hrvatskih birača isključivanjem iz vlasti oba HDZ-a, Lijanović je kazao da njima rezultat nitko ne može oduzeti, te da će nacionalni interes štititi u domovima naroda.

"HDZ BiH ima pravo prosvijedovati, to su radili i nezadovoljni poljoprivrednici mjesecima prosvijedujući u šatorskom naselju pred bh. parlamentom. Može i HDZ prosvjedovati pod šatorima i to je njihovo demokratsko pravo", kazao je Lijanović za Nezavisne novine.
45cents

#308 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by 45cents »

Žao mi je što je SDA prihvatila Platformu.
Unaprijed se radujem da 2xHDZ, SBiH & SBB neće prihvatiti Platformu...
Vrijeme je za SDP.
ultima_palabra

#309 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by ultima_palabra »

45cents wrote:Žao mi je što je SDA prihvatila Platformu.
Vrijeme je za SDP.
Pa nije ih niko ni pitao... a jesi li pročitao Platformu pa da imaš mišljenje o njoj?
plain vanilla

#310 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by plain vanilla »

Vrijeme je za SDP.
jesil to sad za poziciju :D
hercegovac_pravi

#311 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

plain vanilla wrote:
hercegovac_pravi wrote:

Pa nije bas nebitno, dobro bi bilo da 90-ka udje u tu koaliciju. E sad, imaju vec potpisan sporazum s HDZ-om, valjda su mislili da vlast nece biti moguca bez HDZ-a, pa da i sebi osiguraju koji fotelju.
Hoce li sad to ostaviti iza sebe ili pristupiti ipak koaliciji, vidjet cemo...
Vidi, 90-ka je već jedanput izradila verbalni sporazum koji je imala sa istom ovom koalcijiom. Iz toga slijedi mnoštvo stvari...
Min

#312 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Min »

Vidis da je komunistima to zajednicko. Svi znamo dje je u datom trenutku jasno ko artikulise Titinu misao...plain Vanilla.
metronom

#313 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by metronom »

madner wrote:Ja cu im dat glas ako ispune dio predizbornih obecanja, sve ostalo je suplja.
Konkretno, BH telecom, ljudi koji su godinama drzali fotelje su dobili nogu iz istih pa su presli u SBB. Nikako, ali nikako SBB nije opcija za temeljne promjene.
Fahro the ratni profiter moze samo biti primjer, ili slucaj (sudski) nikako pokretac promjena.
Ja mislim da u SDA ima daleko, daleko vise ratnih profitera, kriminalaca i korupcije nego u stranci koja nikad nije bila u vlasti. U svakom zitu ima kukolja, pa i u SBB. Licno bih najvise volio da se ne mora ni sa kim pravit koalicija, ali realnost je drugacija. Samo jednostavno ne mogu svariti koaliciju sa strankom protiv koje se boris 2 decenije. Sta se promijenilo u SDP-u? Zasto su mracnjaci odjednom postali prihvatljivi koalicioni partneri? SDA i HDZ su rak rana FBIH i BIH i njihovo skidanje iz vlasti bi bio nevjerovatan napredak, nikad vidjen od kad postoji visestranacje u BiH. U SDA jednostavno vise ne mozes naci postenog pojedinca, sve je to ogrezlo u kriminalu, dok kod ovih manjih stranaka koje nisu bile u vlasti jos mozes naci nekoga ko nije iskvaren.

Ne znam. Oduvijek je SDP bio protuteza osovini zla HDZ-SDA... a sad SDP hoce sa SDA. Ne mogu to progutat. Dzaba.
plain vanilla

#314 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by plain vanilla »

Min wrote:Vidis da je komunistima to zajednicko. Svi znamo dje je u datom trenutku jasno ko artikulise Titinu misao...plain Vanilla.
bolja je titna misao od hitlerove, Min 8-)
hercegovac_pravi

#315 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

kokta wrote:
hercegovac_pravi wrote:

ko to nudi hadzeima vlast na ravnopravnim osnovama ? :run:
Ne HDZ-eima, samo 90-ci. Imat će vlasti tačno onoliko koliko predstavlju glasačkog tijela, ništa ni manje ni više od toga. Pošteno, zar ne?
madner

#316 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by madner »

metronom wrote:
madner wrote:Ja cu im dat glas ako ispune dio predizbornih obecanja, sve ostalo je suplja.
Ja mislim da u SDA ima daleko, daleko vise ratnih profitera, kriminalaca i korupcije nego u stranci koja nikad nije bila u vlasti. U svakom zitu ima kukolja, pa i u SBB. Licno bih najvise volio da se ne mora ni sa kim pravit koalicija, ali realnost je drugacija. Samo jednostavno ne mogu svariti koaliciju sa strankom protiv koje se boris 2 decenije. Sta se promijenilo u SDP-u? Zasto su mracnjaci odjednom postali prihvatljivi koalicioni partneri? SDA i HDZ su rak rana FBIH i BIH i njihovo skidanje iz vlasti bi bio nevjerovatan napredak, nikad vidjen od kad postoji visestranacje u BiH. U SDA jednostavno vise ne mozes naci postenog pojedinca, sve je to ogrezlo u kriminalu, dok kod ovih manjih stranaka koje nisu bile u vlasti jos mozes naci nekoga ko nije iskvaren.

Ne znam. Oduvijek je SDP bio protuteza osovini zla HDZ-SDA... a sad SDP hoce sa SDA. Ne mogu to progutat. Dzaba.
SDA u ovom trenutku predstavlja puno manje zlo nego SBB.
45cents

#317 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by 45cents »

plain vanilla wrote:
Vrijeme je za SDP.
jesil to sad za poziciju :D
Vrijeme je za kvalifikovanu, principijelnu i fokusiranu opoziciju kriminaliziranim pozicionim strankama.
Vrijeme je da SDP realizuje svoj program.
Može ga realizovati i u opoziciji.

Mali "čovićizam" (hinjske političke igrice) - lekcija za politički nepismene:

a) HDZ je znao da nema šansi sa Borjanom...
b) HDZ je odbijao svaku inicijativu iz proljeća 2010. da sve hrvatske stranke imaju jedinstvenog (jednog) kandidata za Predsjedništvo BiH.
c) HDZ je kroz pobjedu Komšića izazvao jeftine emocije u hrvatskom narodu i od Borjane napravio žrtvu; storija o preglasavanju se proširila na sve strane; čak su zainteresovali i one međunarodne faktore koji su odbijali razgovarati sa Čovićem zbog njegove krim. biografije....

Pouka: ne moraš uvijek pobijediti da bi ostvario svoje ciljeve.....
tvile

#318 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by tvile »

metronom wrote:

Ne može to "svariti" nijedan sdp-ovac ali mislim da su oni ipak bolji od SBB-a. Nažalost, treće nema osim u opoziciju i opet jovo na novo :run:
plain vanilla

#319 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by plain vanilla »

@ 45 cents
iz opozicije se moze samo lajati, davati pripćenja i zgrazavati nad vlasti

imati sansu ne samo biti u vlasti, nego oformiti vlast, a otici u opoziciju, neoprostivo je

a ovo za HDZ, u pravu si
Min

#320 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by Min »

SDP ide u koaliciju sa HSP-om!!!
Kakva ce nakarada biti plod hebacine Titine i Hitlerive misli/ideje, jedva cekam da vidim...Milosevic je dao urnek.
big.muzzy

#321 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by big.muzzy »

madner wrote: SDA u ovom trenutku predstavlja puno manje zlo nego SBB.
a jes ti SBB nabio kompleks ... imaš li noćne košmare zbog SBB :D
metronom

#322 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by metronom »

madner wrote:SDA u ovom trenutku predstavlja puno manje zlo nego SBB.
Ne slazem se, ali eto, svakom svoje.
plain vanilla

#323 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by plain vanilla »

na federalnom nivou je SDA bolja opcija

ali kada budu formirali kantonalnu vlast, nadam se da ce zaobici sda :roll:
madner

#324 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by madner »

big.muzzy wrote:
madner wrote: SDA u ovom trenutku predstavlja puno manje zlo nego SBB.
a jes ti SBB nabio kompleks ... imaš li noćne košmare zbog SBB :D
Kad me lazu i kradu mogli bi bar pricat jezikom sa vise od cetri padeza :D
metronom

#325 Re: FBiH - SDP-NSRZB-SDA-HSP

Post by metronom »

plain vanilla wrote:na federalnom nivou je SDA bolja opcija

ali kada budu formirali kantonalnu vlast, nadam se da ce zaobici sda :roll:
Jasta ce :D Pa ne moze malo ovako malo onako. Ili ste u koaliciji ili niste. Ako udju u koaliciju sa SDA, onda lagano nek preuzmu i teret njihovog dvodecenijskog kriminala i korupcije, a od mene imaju mahanje.
Locked