Opet nekako previse relativiziras, normalno radno vrijeme u USA 40 sati, preko toga 20 sati over time placa se 1and 1/2. Preko 60 sati, placa se duplo. Praznik 2 ipo puta. Subota i nedelja su neradni za vecinu, naravno ne za prodavnice i restorane. Odmor, zavisi kako dugo radis u firmi, praznici ja ih imam 14 radnih dana (znaci skoro 3 radne sedmice). I u Njemackoj koliko ja znam firma ti placa prve dvije sedmice bolovanja a poslije toga ide preko arbeitsamata (ako se sta nije promijenilo). Nesto slicno imas i ovdje. Kapitalisti su isti i u Svabiji i u Americi, samo moras da shvatis da je preraspodjela drugacija, tebi uzme od bruto plate oko 50% meni oko 20%, ti platis MVS oko 21% na sve ja platim 6% sales taxu (hrana iskljucena). E tu u tim parama koje drzava uzme lezi sva briga Njemacke drazave i kapitalista za ljude. Vise zahvataju i naravno da vise brinu, ovi manje zahvataju manje i brinu.DinoZe wrote:Znam ja da vi imate godisnje ovdije sam mislio na duzni, zato sam i rekao 30 dana.
Ali znam da su vam bolvanja mizerna.
Neko je tom narodu morao ubaciti cip u glavu da tako misle. A mislim da se slazes samnom ako kazes da je to uradila elita koja hoce da manipulira sa njim.
Ja mislim da zdrav ljudski razum ipak voli da drzava zakonom zabrani kapitalistima neke stavri.
I da drzava ti kaze nema veze koliko si bolestan ima da te placa, imas pravo na dva dana slobodno u sedmici imas pravo na minimalno 30 dana godisnjeg, nesmijes vise raditi od 40 sata sedmicno itd. Razumije sto hocu da ti kazem, da drzava regulise neke stavri da te onda bogati nemogu bas toliko iskoristavati. Tipa Njemacka, Svedska, Norveska...
Ja imam osjecaj da su veliki bogatasi nemtnuli taj sistem i da jednostvano Ameri neznaju za drugo i misle da je tako najbolje.
I Sjeverna Koreja misli da je kod njih najbolje, znaci cisti brain washing samo drugim metodama.
Upitaj prosjecnog Amerikanca sta hoce da izabere 70-80% ce reci manje poreze manje drzave. Za nas tesko razumljivo ali oni hoce da gazduju svojim parama.
Plus, Amerikanci imaju jedan od najvecih procenata vlasnistva nad nekretninama u svijetu, dok veliki broj Nijemaca provede zivot rentajuci nekretnine. Vjerujm mi da nije sve tako crno kao sto tebi izgleda, sve su to neke razlike u par deka. I da, niko te ne tjera da radis preko 40 ali ti drzava ne moze ni zabraniti ako hoces da radis. Pa i u Svabiji imas ljudi koji rade dva posla ili preko 40 sati.