Komunizam-kapitalizam

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
detroit-mercy

#301 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by detroit-mercy »

DinoZe wrote:Znam ja da vi imate godisnje ovdije sam mislio na duzni, zato sam i rekao 30 dana.
Ali znam da su vam bolvanja mizerna.
Neko je tom narodu morao ubaciti cip u glavu da tako misle. A mislim da se slazes samnom ako kazes da je to uradila elita koja hoce da manipulira sa njim.

Ja mislim da zdrav ljudski razum ipak voli da drzava zakonom zabrani kapitalistima neke stavri.
I da drzava ti kaze nema veze koliko si bolestan ima da te placa, imas pravo na dva dana slobodno u sedmici imas pravo na minimalno 30 dana godisnjeg, nesmijes vise raditi od 40 sata sedmicno itd. Razumije sto hocu da ti kazem, da drzava regulise neke stavri da te onda bogati nemogu bas toliko iskoristavati. Tipa Njemacka, Svedska, Norveska...
Ja imam osjecaj da su veliki bogatasi nemtnuli taj sistem i da jednostvano Ameri neznaju za drugo i misle da je tako najbolje.
I Sjeverna Koreja misli da je kod njih najbolje, znaci cisti brain washing samo drugim metodama.
Opet nekako previse relativiziras, normalno radno vrijeme u USA 40 sati, preko toga 20 sati over time placa se 1and 1/2. Preko 60 sati, placa se duplo. Praznik 2 ipo puta. Subota i nedelja su neradni za vecinu, naravno ne za prodavnice i restorane. Odmor, zavisi kako dugo radis u firmi, praznici ja ih imam 14 radnih dana (znaci skoro 3 radne sedmice). I u Njemackoj koliko ja znam firma ti placa prve dvije sedmice bolovanja a poslije toga ide preko arbeitsamata (ako se sta nije promijenilo). Nesto slicno imas i ovdje. Kapitalisti su isti i u Svabiji i u Americi, samo moras da shvatis da je preraspodjela drugacija, tebi uzme od bruto plate oko 50% meni oko 20%, ti platis MVS oko 21% na sve ja platim 6% sales taxu (hrana iskljucena). E tu u tim parama koje drzava uzme lezi sva briga Njemacke drazave i kapitalista za ljude. Vise zahvataju i naravno da vise brinu, ovi manje zahvataju manje i brinu.
Upitaj prosjecnog Amerikanca sta hoce da izabere 70-80% ce reci manje poreze manje drzave. Za nas tesko razumljivo ali oni hoce da gazduju svojim parama.
Plus, Amerikanci imaju jedan od najvecih procenata vlasnistva nad nekretninama u svijetu, dok veliki broj Nijemaca provede zivot rentajuci nekretnine. Vjerujm mi da nije sve tako crno kao sto tebi izgleda, sve su to neke razlike u par deka. I da, niko te ne tjera da radis preko 40 ali ti drzava ne moze ni zabraniti ako hoces da radis. Pa i u Svabiji imas ljudi koji rade dva posla ili preko 40 sati.
nosara

#302 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by nosara »

detroit-mercy wrote:
DinoZe wrote:Znam ja da vi imate godisnje ovdije sam mislio na duzni, zato sam i rekao 30 dana.
Neko je tom narodu morao ubaciti cip u glavu da tako misle. A mislim da se slazes samnom ako kazes da je to uradila elita koja hoce da manipulira sa njim.

Ja mislim da zdrav ljudski razum ipak voli da drzava zakonom zabrani kapitalistima neke stavri.
I da drzava ti kaze nema veze koliko si bolestan ima da te placa, imas pravo na dva dana slobodno u sedmici imas pravo na minimalno 30 dana godisnjeg, nesmijes vise raditi od 40 sata sedmicno itd. Razumije sto hocu da ti kazem, da drzava regulise neke stavri da te onda bogati nemogu bas toliko iskoristavati. Tipa Njemacka, Svedska, Norveska...
Ja imam osjecaj da su veliki bogatasi nemtnuli taj sistem i da jednostvano Ameri neznaju za drugo i misle da je tako najbolje.
I Sjeverna Koreja misli da je kod njih najbolje, znaci cisti brain washing samo drugim metodama.
Opet nekako previse relativiziras, normalno radno vrijeme u USA 40 sati, preko toga 20 sati over time placa se 1and 1/2. Preko 60 sati, placa se duplo. Praznik 2 ipo puta. Subota i nedelja su neradni za vecinu, naravno ne za prodavnice i restorane. Odmor, zavisi kako dugo radis u firmi, praznici ja ih imam 14 radnih dana (znaci skoro 3 radne sedmice). I u Njemackoj koliko ja znam firma ti placa prve dvije sedmice bolovanja a poslije toga ide preko arbeitsamata (ako se sta nije promijenilo). Nesto slicno imas i ovdje. Kapitalisti su isti i u Svabiji i u Americi, samo moras da shvatis da je preraspodjela drugacija, tebi uzme od bruto plate oko 50% meni oko 20%, ti platis MVS oko 21% na sve ja platim 6% sales taxu (hrana iskljucena). E tu u tim parama koje drzava uzme lezi sva briga Njemacke drazave i kapitalista za ljude. Vise zahvataju i naravno da vise brinu, ovi manje zahvataju manje i brinu.
Upitaj prosjecnog Amerikanca sta hoce da izabere 70-80% ce reci manje poreze manje drzave. Za nas tesko razumljivo ali oni hoce da gazduju svojim parama.
Plus, Amerikanci imaju jedan od najvecih procenata vlasnistva nad nekretninama u svijetu, dok veliki broj Nijemaca provede zivot rentajuci nekretnine. Vjerujm mi da nije sve tako crno kao sto tebi izgleda, sve su to neke razlike u par deka. I da, niko te ne tjera da radis preko 40 ali ti drzava ne moze ni zabraniti ako hoces da radis. Pa i u Svabiji imas ljudi koji rade dva posla ili preko 40 sati.
Placas li income tax i po kom zakonskom osnovu...? Koliki procenat dolara je pokriven nekom stvarnom vrijednoscu...?
detroit-mercy

#303 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by detroit-mercy »

nosara wrote:
detroit-mercy wrote:

Placas li income tax i po kom zakonskom osnovu...? Koliki procenat dolara je pokriven nekom stvarnom vrijednoscu...?
Income tax placaju svi u Americi, ne mogu sada da ti podastirem procente ali ide na prvih $25000 zaradjenih odredjeni procenat, onda od $25-50 malo visi procenat i td. Sto znaci sto vise zaradjujes vise placas. Pored toga iz bruta ti se izdavaja: social security (penziono), FICA (nesto ko za zdravstveno kada se penzionises), Federalna i State Taxa. Na kraju godine radis Tax u(mozes da ti radi neko ili ako si dovoljno kompjuterski pisme i sam sebi da uradis, kupis software za $25 i ozezi).
U principu saberemo sta smo ja i hanuma tokom godine zaradili i onda ide sta smo potrosili. Pa ide stavka djeca, koliko djece toliko tax credita dobije, skola ako si isao u skolu koliko si platio ( i za to dobijes credit), kamata na stambeni kredit, ako si mijenjao prozore i vrata na kuci, ugradio novu pec za grijanje, dao pare u humanitaru ( i masa drugih stvari). Uglalvnom kada se sve sabere vidis da li si sta duzan drazvi ili drzava duguje tebi. Za ovih ne znam koliko godina, ja sam uvijek dobijao pare nazad. Sto zanci da sam platio vise federalne i state taxe nego sto treba.
Drugo pitanje nisam razumio, mozes li biti malo precizniji.
detroit-mercy

#304 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by detroit-mercy »

DinoZe wrote:@d-m

Firma placa prvih 6 sedmica bolovanja poslije toga ti placa osiguranje. Sto je bitno da mozes biti 100 godina na bolovanju nesmiju to odkaza dati.
PDV je 19%.
Sto se tice posla tu su ogranicli makismalno sada, znaci imas pravo na jedan glavni posao 35-40 sati. Pored toga imas pravo da zaradis maksimalno 400EUR. Znaci nesmijes sedmicno nikako vise od 48 sati nagurati.
Naravno sve ima svoje za i protiv. Nemozes zaraditi onoliko koliko hoes da radis ali na drugoj strani ogranicava firme da te iskoristavaju.
Znas sam da Njemacka jos uvijek koliko toliko gura taj Socijalni kapitalizam od W. Brandta.
Nevjerujem da ce to preziviti, jer kapital trazi sve vise a daje sve manje.
Sto sam htio da kazem kod vas u Americi se nebirnem za tebe ili npr mene koji cemo zapeti i raditi dok mozemo, ali jebiga ima bolesne raje ili one koja se nemoze snaci oni u tome su samo brutalni gubitnici. nema niko ko ce za njih da se brine dok u Europi koliko toliko to funkcionise, jer svi uplacujemo.

A de mi reci kako vam je to regulisano sa penzijom?
Vjeruj mi da ugrozene kategorije stanovnistva ne ostaju tek tako na ulici, ni ovdje te ne smije otpustiti ako si na bolovanju.
Sto se tice penzija imas tri nivoa>
Prvi je Social Security, znaci izdvaja se od tvoje bruto plate odredjeni procenat i ide u penzioni fond (kao i kod nas, jedan dio placas ti jedan firma). Visina penzije ti zavisi od toga koliko si godina radio i naravno koliko si zaradjivao (sve isto kao kod nas)
Drugi nivo je Private Pension- moja firma uplacuje nam privat pension. Znaci svaki mjesec ide odredjena svota u taj fond. Nakon pet godina imas puno pravo na tu penziju, sto znaci da su ti tih pet godina uplacivali ali u slucaju da se penzionises u mdjuvremenu ne bi dobio punu sumu nego odredjeni procenat. Kada se penzionise moze podici cijelu svoutu ili mjesecno do kraja zivota primati odredjeni iznos.
I treci nivo je 401k (drugdje se zove 403b ili ne znam kako jos) to ti funkcionise na pre-tax dollar. Ovo je dobrovoljno, ako hoce ako neces ali velika vecina ljudi to koristi. Funkcionise tako sto te prvo drzava stimulise da uzmes ovaj plan tako sto je pre tax odbitak, znaci drzava prije nego uzme sebi ti ostavis na stranu odredjeni procenat novca. U mom slucaju 6% od moje plate. Onda te firma stimulise da uzmes ovaj plan jer oni na tih 6% dodaju sto posto (6% je maxium koji firme daju). Znaci ako ja izdvojim $200 dollara mjesecno u ovaj plan firma da $200, drzava se odrice poreza na tih 200 odnsno 400 dollara. Taj novac ide u penzione fondove koje uglavnom vode velike investicione kuce (Phidelity, Ney York Life, i td). Taj novac biva ulozen po tvojoj zelji, ako hoce moze da zadrzis cash (ali na kes je mali povrat) ili da ide u bondove ili akcije. Naravno da sve zavisi od rizika koji hoces da uzmes. Veci rizik veci povrat. Mada obicno uzimas planvove koji prave automatsku alokaciju, sto si blize penziji alokacija ti se mijenja, znaci imas vise u bondovima i kesu a manje u akcijama (jer su akcije najrizicnije). Novac je uvijek tvoj, ali ako uzimas prije 59 ipo godina onda moras da platis odredjeni penalty jer u principu nisi platio nikakve dadzibne na taj novac.
Uglavnom, jednom kada se penzionises moze da si priustis dostojan zivot, tako vidis ko voza Cadillace i Lincolne, a ono sve djedovi i babe. Ali kao i sve drugo, i to zahtjeva da si u zivotu postavis prioritete i ciljeve.
talić

#305 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by talić »

kapitalizam će propasti kao i socijalizam. Kakve koristi što Kinezi sve proizvode kada to isto ne mogu kupiti. Jednostavno zaslijepljeni pohlepom kapitalisti ne shvataju da njihovim radnicima neće niko sa strane dati novac da bi oni kupili proizvod koji tržištu nude.
zonbirile

#306 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by zonbirile »

Zvek wrote:Reinvestiranje pod tim sam mislio na obavezu ulaganja od ostvarenog profita. Mozda to ima neku drugu definiciju nisam ekonomista.
Ne mislim da minimalnu platu treba postaviti 800KM, ali mislim da plata ispod 400KM nema kud manja. A ovi Indijci ako mogu da prezivljavaju sa 1$ dnevno neka ih. Uvodjenjem poreza na premije, i one bi bila drasticno manje.
A neko gore rece da je SFRJ pocela da propada kad su estradnjaci poceli bolje da zive a ostali mislili da ih slijede, nije to tako. SFRJ je pocela da propada onda kad je Slovenija pocela neke stvari uspjesnije da radi i htjela da joj se na neki nacin to i prizna. Ostali (Srbi) to nisu htjeli da prihvate i onda smo imali 90-e.

Komunisticki radnici su se hvalili sa "niko mene ne moze malo platiti koliko ja mogu raditi" i dobili su propast sistema, koji ima je to omogucio.
---------------------------------------------------------------------
odluči se pišati, ili kakiti
nosara

#307 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by nosara »

Odgovori na ona dva pitanja su: 1. nema zakona temeljenog na ustavu i verifikovanog u kongresu i 2. 0%... To da steknes jasniju sliku o amerikancima i kapitalizmu u ameriki...

A sta kazu ameri, ko je srusio tornjeve i b7...? :D
zonbirile

#308 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by zonbirile »

nosara wrote:Odgovori na ona dva pitanja su: 1. nema zakona temeljenog na ustavu i verifikovanog u kongresu i 2. 0%... To da steknes jasniju sliku o amerikancima i kapitalizmu u ameriki...

-------------------------------
moraš mu direktno reći o FED-u,čoek te ne konta.
nosara

#309 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by nosara »

zonbirile wrote:
nosara wrote:Odgovori na ona dva pitanja su: 1. nema zakona temeljenog na ustavu i verifikovanog u kongresu i 2. 0%... To da steknes jasniju sliku o amerikancima i kapitalizmu u ameriki...

Nema on vremena da previse razmislja... Ali je malo razocaravajuce to sto ignorise i nipodastava one koji misle za njega i sve mu lijepo serviraju... :-?

Izgleda da je vec postao amerikanac... :(
detroit-mercy

#310 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by detroit-mercy »

zonbirile wrote:

Konto ne konto, ja zivim svoj zivot i ne bavim se nekim visim filozofskim pitanjima kao npr. Nosara.. Reci mi kolika je bila stvarna vrijednost Dinara, posto znam da si veliki zaljubljenik Juge. Ili pokrivenost dinara stvarnim dobrima, izostavi sve one kredite sto je Juga dizala. E sad sam dirnuo u osinje gnijezdo.
Ja licno nema potrebe da sticem neku jasnu sliku ni o cemu, jer od prosipanja supljaka i od price kako ce se ovo urusiti samo od sebe ili kako je sve ovo sto vidimo samo jedna laz i opsjena, jer treba vjerovati ne znam kome, od toga nemam nista. Ja jednostavno nastavljam da zivim, ne kukam za sitemima niti drzavama, svakom sistemu ili drzavi gledam da se prilagodim. A od te vise filozofije stvarno nemam neke pretjerane korisiti niti od tih vasih svjetskih urota.
Ja znam da sve sto sam stvorio, stvorio sam svojim trudom i zalaganjem. Tudje nisam uzeo, drzavi niti sta dugujem, niti mi sta duguje. Pokusavam koliko mogu da pomognem one kojim je pomoc potrebna.Trenutno gledam da se ispalim preko bozicnih praznika do Mexica ili Dominicanske Republike, na ljeto do BiH i mozda jos koja destinacija u svijetu. A vi i dalje palamudite ko je srusio tornjeve, sta radi FED, sta je proslo a sta nije u kongresu. Iskreno, hebe mi se, hoce li se Amerika urusiti za 10 godina, ako se urusi onda BH pasos pa odo na Kubu ili u Sjevernu Koreju, mozda i Afganistan postane ugodna destinacija za zivot. Do tada, gledam da uzivam u ovome sto mi se trenutno pruza a sve ostalo je na dugom stapu.
detroit-mercy

#311 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by detroit-mercy »

nosara wrote:
zonbirile wrote:

Nema on vremena da previse razmislja... Ali je malo razocaravajuce to sto ignorise i nipodastava one koji misle za njega i sve mu lijepo serviraju... :-?

Izgleda da je vec postao amerikanac... :(
Bitno je da ti razmisljas za sve redom ovdje, dodjes mu ko neka moralna gromada ili svetionik koji bi narodne mase trebale slijediti.
Hajde presvijetli Nosara povedi zaludjene mase u blagodati socijalizma i humanizma. Takvog mesiju narod ceka jos od doba Isusa.
Nosaru za presjednika i to dozivotnog.
nosara

#312 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by nosara »

detroit-mercy wrote:
zonbirile wrote:

Konto ne konto, ja zivim svoj zivot i ne bavim se nekim visim filozofskim pitanjima kao npr. Nosara.. Reci mi kolika je bila stvarna vrijednost Dinara, posto znam da si veliki zaljubljenik Juge. Ili pokrivenost dinara stvarnim dobrima, izostavi sve one kredite sto je Juga dizala. E sad sam dirnuo u osinje gnijezdo.
Ja licno nema potrebe da sticem neku jasnu sliku ni o cemu, jer od prosipanja supljaka i od price kako ce se ovo urusiti samo od sebe ili kako je sve ovo sto vidimo samo jedna laz i opsjena, jer treba vjerovati ne znam kome, od toga nemam nista. Ja jednostavno nastavljam da zivim, ne kukam za sitemima niti drzavama, svakom sistemu ili drzavi gledam da se prilagodim. A od te vise filozofije stvarno nemam neke pretjerane korisiti niti od tih vasih svjetskih urota.
Ja znam da sve sto sam stvorio, stvorio sam svojim trudom i zalaganjem. Tudje nisam uzeo, drzavi niti sta dugujem, niti mi sta duguje. Pokusavam koliko mogu da pomognem one kojim je pomoc potrebna.Trenutno gledam da se ispalim preko bozicnih praznika do Mexica ili Dominicanske Republike, na ljeto do BiH i mozda jos koja destinacija u svijetu. A vi i dalje palamudite ko je srusio tornjeve, sta radi FED, sta je proslo a sta nije u kongresu. Iskreno, hebe mi se, hoce li se Amerika urusiti za 10 godina, ako se urusi onda BH pasos pa odo na Kubu ili u Sjevernu Koreju, mozda i Afganistan postane ugodna destinacija za zivot. Do tada, gledam da uzivam u ovome sto mi se trenutno pruza a sve ostalo je na dugom stapu.
Ovaj... :-? Tema nisi ti i tvoji podvizi vec komunizam-kapitalizam... :cry: Ne sumnjam da je i pod nacistima nekome bilo dobro... 8-)

Ali to ne mijenja karakter nacizma... :run:
detroit-mercy

#313 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by detroit-mercy »

nosara wrote:
detroit-mercy wrote:
zonbirile wrote:[A sta kazu ameri, ko je srusio tornjeve i b7...? :D
Ovaj... :-? Tema nisi ti i tvoji podvizi vec komunizam-kapitalizam... :cry: Ne sumnjam da je i pod nacistima nekome bilo dobro... 8-)

Ali to ne mijenja karakter nacizma... :run:[/quote]
Tema nisi ni ti ni tvoje licne frustracije sto je socijalizam propao. Nema vise guzovace, sada valja malo dici guzu a ne ko prije, uclanis se u partiju, dzabe stancic, malo na partijski da vidis sta drugovi kazu kako se treba ponasati. I zivot je super, cijelo vrijeme prodajes supljake a zivis ko pasa, ali i to ide na neciji racun.
Tebi izgleda izbije osip kada neko kaze da i u kapitalizmu moze da zivi, da radi normalno, da se ne osjeca izrabljenim.
Na kraju, nekome je bilo dobro i pod Titom, nekima i pod Staljinom, nekima i pod Mao Ze Dungom sto nimalo ne mijenja karakter komunistickih diktatura.
I valjda ako je tema kapitalizam/komunizam, pricamo o nekim stvarnm iskustvima a ne sta bi bilo kad bi bilo. Sta bi bilo kad bi bilo to niko ne zna, sta bi bilo kada bi svi ljudi otisli u dzenet ni to neznamo, niko jos nije iskusio.
nosara

#314 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by nosara »

Za nekog ko toliko uziva u zivotu malo si previse nadrndan... :lol: Opusti se... Ako mozes... :wink:

Great Cornholio

#315 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by Great Cornholio »

detroit-mercy wrote: Nema vise guzovace, sada valja malo dici guzu a ne ko prije, uclanis se u partiju, dzabe stancic, malo na partijski da vidis sta drugovi kazu kako se treba ponasati. I zivot je super, cijelo vrijeme prodajes supljake a zivis ko pasa, ali i to ide na neciji racun.
Jeste,istina je da je bilo tako, i to je razlog zašto se SFRJ raspala, ali ipak i u kapitalizmu ima džabolhljebarenja. Npr. rodiš se na mjestu Paris Hilton, ništa ne radiš a razbacuješ se novcem koji neko zaradi za tebe.
detroit-mercy

#316 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by detroit-mercy »

nosara wrote:Za nekog ko toliko uziva u zivotu malo si previse nadrndan... :lol: Opusti se... Ako mozes... :wink:

Mislis, :mrgreen: mozda treba da ubacim par smajlica :mrgreen: :mrgreen: kao ti i sve je OK :razz:
I po pola recenice :razz: .
Kao sto rekoh ja u Mexico ili Dominicansku preko bozica :mrgreen: a ti palamudi kako je sve propalo, i kako cemo svi kasikama po kazanu strugat :mrgreen: Ali sta ces, od svakog prema mogucnostima, svakom prema potrebama :mrgreen: .
nosara

#317 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by nosara »

Great Cornholio wrote:
detroit-mercy wrote: Nema vise guzovace, sada valja malo dici guzu a ne ko prije, uclanis se u partiju, dzabe stancic, malo na partijski da vidis sta drugovi kazu kako se treba ponasati. I zivot je super, cijelo vrijeme prodajes supljake a zivis ko pasa, ali i to ide na neciji racun.
Jeste,istina je da je bilo tako, i to je razlog zašto se SFRJ raspala, ali ipak i u kapitalizmu ima džabolhljebarenja. Npr. rodiš se na mjestu Paris Hilton, ništa ne radiš a razbacuješ se novcem koji neko zaradi za tebe.
Najveca guzovaca je income tax... :lol: Ali nema za sviju, samo za pravu raju... :D
detroit-mercy

#318 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by detroit-mercy »

nosara wrote:
Great Cornholio wrote:
Najveca guzovaca je income tax... :lol: Ali nema za sviju, samo za pravu raju... :D
Najveca guzovaca je partijska knjizica :mrgreen: Ali nema za sviju, samo za pravu raju :skoljka:
Hocu reci duplisce :dance:
nosara

#319 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by nosara »

Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#320 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by Toto »

nosara wrote:
1mustra wrote:
Kapitalizam je sampion humanosti

trosis onoliko koliko si mozes priustit

kapitalizmu imas toliko mogucnost da mozes birati sta ces raditi, mjenjati profesiju, zaradit dovoljno da godinama ne radis nista, penzionirati se sa 25 ako ti je od 20-25 dobro islo

U Njemackoj i cistacica moze vozit mercedes

to znaci da ce je Ronaldov posao korisniji od posla rudara

Spol isto nije presudan

Godine ne mogu nikako biti faktor

Cak i ako si nesposoban, nekreativan i glup, dovoljno je da budes vrijedan i u kapitalizmu ces opet dobro proci.

kapitalizam je ubjedljivo najbolji upravo u borbi protiv siromastva, to mu je osnovna prednost u odnosu na ostale sisteme

U kapitalisticke zemlje bjezi sva sirotinja iz komunistickih, ostavljaju cijeli zivot iza sebe samo zbog jedne osobine kapitalizma, a to je da pruza sirotinji mogucnost da ne bude sirotinja.
:lol:

:sax: :sax: :sax:
ovako je nama asistent na marksizmu i opstenarodnoj odbrani predavo
:lol: :lol:
nosara

#321 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by nosara »

Great Cornholio

#322 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by Great Cornholio »

nosara wrote:
Ma jasno je meni kako su se tornjevi srušili, a i one zgrade u koje ništa nije udarilo, al' misterija je kako onaj pasoš arapskog pilota samoubice ostade čitav na temperaturi od preko hiljadu stepeni celzijusa :D Što ti je reć' kvalitet :D
nosara

#323 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by nosara »

Great Cornholio wrote:
nosara wrote:
Ma jasno je meni kako su se tornjevi srušili, a i one zgrade u koje ništa nije udarilo, al' misterija je kako onaj pasoš arapskog pilota samoubice ostade čitav na temperaturi od preko hiljadu stepeni celzijusa :D Što ti je reć' kvalitet :D
Pilot samoubica koji je ziv i zdrav dan-danas... :lol:

amerikenjac ce progutat kombajn, a gdje nece zivog samoubicu sa fireproof pasosem... :D
detroit-mercy

#324 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by detroit-mercy »

nosara wrote:
Great Cornholio wrote:
nosara wrote:
Pilot samoubica koji je ziv i zdrav dan-danas... :lol:

amerikenjac ce progutat kombajn, a gdje nece zivog samoubicu sa fireproof pasosem... :D
Sto ti jarane hranis svoj ego na ovakvim temama :mrgreen: .
1mustra

#325 Re: Komunizam-kapitalizam

Post by 1mustra »

1. Tehnicki, naplata income taxa u Americi nije ilegalna, pravno gledajuci, ljudi to dobrovoljno placaju. Realno gledajuci, drzava uzima reket od svojih gradjana, jer ljudi koji ne placaju income tax zavrse u zatvoru. Onaj Irvin Schiff moze pisati knjige do mile volje, ali to mu nece pomoci.
Amerika je i postala to sto jest sa 0% income taxa. Cisti kapitalizam je income tax na 0%, cim predje preko 0% priblizava se socijalizmu. Svaka drzava je nezasita i uzeti ce od svojih gradjana tocno oniliko koliko im gradjani puste.
Nije jedino income tax u pitanju, 90% stvari koje radi americka vlada je nelegalno po ustavu.

2. Sto se tice dolara, on vise nema nikakvo pokrice, zato se i ne moze smatrati novcem, vec samo valutom bez pokrica. Ali to nekome ko zaradjuje u dolarima ne stvara nikakav problem, sve dok ne udje u zabludu da se stednja u dolarima moze racunati u stednju. Zamijenis dolare u bilo sto sa osobinom da cuva vrijednost tokom vremena i stedis u tome.
Post Reply