VW Passat vs ostali
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
- Horoskop: Gemini
#301 Re: VW Passat vs ostali
moj izbor over passat

-
Blobi
#302 Re: VW Passat vs ostali
Nema sta, Laguna coupe djeluje pravo agresivno. Pored Citroena C5, jedini francuz koji mi se pravo svidja. Na stranu auto, lik koji je vozi je pravi divljakshlauf wrote:Haveru moj, tu bijelu voza Bunjin sin.Blobi wrote:Fina Laguna, pravo. Vidjam u gradu jednu bijelu, ekstra izgleda. Steta sto je ona 4-door varijanta nekakva jadna, nimalo agresivnosti u izgledu nema.. Tetkasto djeluje![]()
Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeeee
-
Blobi
#303 Re: VW Passat vs ostali
Dobar ti Passatcorolla02 wrote:moj izbor over passat![]()
- zli_hordas
#304 Re: VW Passat vs ostali
Kume auto presmješno unutra,isto aiwa linija.help_desk wrote:Mondeo 2.0 TDCi Titanium - najbolji je, ima ga moj stari![]()
Kakvi Pasati, Insignie, Lagune, Crome...
- johntra
#305 Re: VW Passat vs ostali
more, ionako mi se ne spava...već sam ti napisao, dok neki još koriste prve generacije CR, FIAT već sprema treću generaciju CR..obični CR je bio prva, Multijet je druga, a Multijet II je treća generacija...nijedan, ama baš nijedan CR iz FIAT i Bosch saradnje nije imao nikakvih glavobolja ni serijskih greški...danas FIAT ima odlične JTD motore u rasponu od 1,3 do 2,4 kubika...šestak im i ne treba kad iz petaka izvlače konja kao neko iz šestaka, ali da baš bude sve ok, u razvoju je i šestak JTD...Blobi wrote:Ja bih, ako ikako more, da ponovimo lekciju ispocetka. Medjutim, mene narocito zanima period od zadnjih 5-10 godina, jer zivimo u sadasnjosti, a ne u proslosti. Kad su VW-i bili karine tamo nekad oko 95 ja sam vozio kralja auta u to doba - BMW-a. Postujem, FIAT pionir razvoja direct injection i common rail tehnologije, ali postoji milion primjera gdje horoz koji kukurikne prije zore biva zaklan. U novije vrijeme VW grupa posluje pametnije. Iako mnoge stvari ne izbace PRVI, nakon sto ih vec izbace, izbace ih da VALJAJU, bez djecijih bolesti od kojih boluju pioniri. Mene ne zanima to sto cu pod haubom imati zadnji krik tehnologije, ja hocu da to pod haubom radi svoj posao, radi, radi radi, i radi, no excuses. A Fiat Punto JTD, na semaforu ga i pored zatvorenih prozora, dobrog dihtovanja i rada mog motora, cujem kako stekce. A nema ni 7 godina starosti, BJAAAAAAAZI common rail i fiat.
kad već spomenu VW i njihov rad bez dječijih bolesti, što nije istina, ali to ću ti halalit...
- corolla02
- Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
#306 Re: VW Passat vs ostali
ma sve je to u paru baBlobi wrote:Dobar ti Passatcorolla02 wrote:moj izbor over passat![]()
.. Ima jedna Mazda 6, nova generacija, u Sarajevu. Crna, sa ogrebanim prednjim blatobranom. Covjek je vec dvije godine voza s tim defektom. Dobro izgleda to auto, nema sta. Svidja mi se
inace M6 obje generacije, dizajnerski su pogodjene, inside-out
-
Blobi
#307 Re: VW Passat vs ostali
Pazi nesto sefe, od 1000 proizvedenih proizvoda koji se proizvode serijski, jedan mora imati propust da konj konja, to je tako. Slusao sam ja price da 2.0 TDI PD imaju problema sa diznama, bregastom, blokom motora. Prevalih 200.000 u manje od 3.5 godine, nidje veze. Nebitno, necu uplitat u to privatna iskustva, mnogi to smatraju laprdanjem, pa da ih postedim.johntra wrote:more, ionako mi se ne spava...već sam ti napisao, dok neki još koriste prve generacije CR, FIAT već sprema treću generaciju CR..obični CR je bio prva, Multijet je druga, a Multijet II je treća generacija...nijedan, ama baš nijedan CR iz FIAT i Bosch saradnje nije imao nikakvih glavobolja ni serijskih greški...danas FIAT ima odlične JTD motore u rasponu od 1,3 do 2,4 kubika...šestak im i ne treba kad iz petaka izvlače konja kao neko iz šestaka, ali da baš bude sve ok, u razvoju je i šestak JTD...Blobi wrote:Ja bih, ako ikako more, da ponovimo lekciju ispocetka. Medjutim, mene narocito zanima period od zadnjih 5-10 godina, jer zivimo u sadasnjosti, a ne u proslosti. Kad su VW-i bili karine tamo nekad oko 95 ja sam vozio kralja auta u to doba - BMW-a. Postujem, FIAT pionir razvoja direct injection i common rail tehnologije, ali postoji milion primjera gdje horoz koji kukurikne prije zore biva zaklan. U novije vrijeme VW grupa posluje pametnije. Iako mnoge stvari ne izbace PRVI, nakon sto ih vec izbace, izbace ih da VALJAJU, bez djecijih bolesti od kojih boluju pioniri. Mene ne zanima to sto cu pod haubom imati zadnji krik tehnologije, ja hocu da to pod haubom radi svoj posao, radi, radi radi, i radi, no excuses. A Fiat Punto JTD, na semaforu ga i pored zatvorenih prozora, dobrog dihtovanja i rada mog motora, cujem kako stekce. A nema ni 7 godina starosti, BJAAAAAAAZI common rail i fiat.
kad već spomenu VW i njihov rad bez dječijih bolesti, što nije istina, ali to ću ti halalit..., bakir je to odlično napisao, VW je jedan od najvećih kopiranata na svijetu. osim DSG-a, ja im stvarno ne mogu skinuti kapu ni za jedan izum autoindustrije...najpoznatija je priča o broju rastavljenih 128-ica u Volfsburgu kada se pravio kec, a da bi ironija bila još veća, angažirali talijana da im dizajnira auto..
A hajde, evo da cujem kad je to VW radio opoziv zbog propusta na motoru, transmisiji, pogonu. Druga stvar, mjenjaci (manuelci). Niko, ama bas niko nije usavrsio manual gearbox k'o VW koncern. Odgovorno tvrdim da trenutno ne postoji precizniji manuelni mjenjac od njihovog. A svasta sam vozio... Slusao sam iskustva sa automatik mjenjacima na starijoj A6, Passatu B5.5, i tu se nisu proslavili kako cujem, ali evo, DSG svi hvale.
Postujem johntra Fiat i njihovu tradiciju, tehnologiju i sve to. Ali tradicija, iskustvo i tehnologija su stvari na papiru. Stvari koje to troje kombinuju su PARE, a FIAT ih nema i posluje s minusom. Neka hvala, vise cu vjerovati seljackom precijenjenom VW-u. Bar znam sta placam. I pazi, imas ti tu jos jedan faktor. Firma koja ima pare, takodjer ima pare da plati radnike koji sastavljaju auto, a motivisanost ljudi koji to radi je jako bitna ako zelis sve kako treba.
- johntra
#308 Re: VW Passat vs ostali
@corolla...e vala corrola i ti si se naložio sa tim Mazdama...eno je dole pred zgradom, sad sa puta sa njom...motor 2,2 dizel ona slabija verzija...na otvorenoj cesti auto je mrak, ide dobro, leži na cesti, jako udobna...motor ima dosta snage i obrtnog momenta, povlači iz svih brzina, jedino mi smeta što je malo glasniji, pogotovo na leru...što se tiče dizajna, auto je s vana pogođeno skroz, pogotovo ova FL verzija...i unutra je odličan i kvalitet je na nivou, malo klavir laka i tih detalja, baš fino izgleda...što se tiče minusa enterijera, zastarjeli LCD boarda iz prve generacije, zastarjela ručica mjenjača, također iz prve generacije, otovori za ventilaciju na sredini djeluju jeftino, također preslikani iz prve generacije...mjenjač zapinje u prvu, ali i iz prebacivanja iz prve u drugu...ali mislim da je to do ovog modela..ostalo može proći i može se po kvaliteti boriti i sa ostalim, pa čak i sa Passatom, kao liderom klase... 
-
Blobi
#309 Re: VW Passat vs ostali
Kad sam bio mladji, 25-30 godina, lozio sam se na ostra, nabrijana sportska auta. Jendom prilikom nas je firma u kojoj sam tad radio poslala u Japan na obuku. Boravili smo u gradu koji se zove Okutama, u Tokiu (do tad nisam znao da se Tokio sastojao od nekoliko distrikta, koji su opet sastavljeni od gradova - 'ta zna Bosnjo iz Sarajevske mahalecorolla02 wrote:inace M6 obje generacije, dizajnerski su pogodjene, inside-outmalo je ova americka nova sa 4 cilindra, sasvim malo, kazem malo/nijansu ispod sa izvana odpozadi, al kad naletis na onu sa V6 onda ipak kazes WOW, radi onih izvoda auspuha na braniku koji dotjeraju simetriju
- johntra
#310 Re: VW Passat vs ostali
ja tebi fino napisah, za CR nikada nije bilo nijednog opoziva, čak ni za prve verzije iz 1998. godine...i da je bilo, ok, to je normalna stvar danas...imao je VW dosta opoziva, samo vi to ne želite priznati ili se pravite glupi...već smo ovdje apslovirali alu blokove benzinaca kod VW-a, 1.0 i 1,2 motori...rađeni opozivi, ali pazi ovo, tek nakon velikog pritiska javnosti i medija...jer, ko su neki kupci tamo da mogu reći da famozni VW griješi????Blobi wrote: Pazi nesto sefe, od 1000 proizvedenih proizvoda koji se proizvode serijski, jedan mora imati propust da konj konja, to je tako. Slusao sam ja price da 2.0 TDI PD imaju problema sa diznama, bregastom, blokom motora. Prevalih 200.000 u manje od 3.5 godine, nidje veze. Nebitno, necu uplitat u to privatna iskustva, mnogi to smatraju laprdanjem, pa da ih postedim.
A hajde, evo da cujem kad je to VW radio opoziv zbog propusta na motoru, transmisiji, pogonu. Druga stvar, mjenjaci (manuelci). Niko, ama bas niko nije usavrsio manual gearbox k'o VW koncern. Odgovorno tvrdim da trenutno ne postoji precizniji manuelni mjenjac od njihovog. A svasta sam vozio... Slusao sam iskustva sa automatik mjenjacima na starijoj A6, Passatu B5.5, i tu se nisu proslavili kako cujem, ali evo, DSG svi hvale.
Postujem johntra Fiat i njihovu tradiciju, tehnologiju i sve to. Ali tradicija, iskustvo i tehnologija su stvari na papiru. Stvari koje to troje kombinuju su PARE, a FIAT ih nema i posluje s minusom. Neka hvala, vise cu vjerovati seljackom precijenjenom VW-u. Bar znam sta placam. I pazi, imas ti tu jos jedan faktor. Firma koja ima pare, takodjer ima pare da plati radnike koji sastavljaju auto, a motivisanost ljudi koji to radi je jako bitna ako zelis sve kako treba.
evo ti friško od 16. decembra za tržište SAD:
FIAT je imao pare, sad ih nema kao VW, ali ok...ljudi i dalje rade, patentiraju, prave i postaju pioniri...evo sad samo pogledaj ovaj njihov dvocilindrični turbo motor...jbte, taj motor ima više konja i obrnog momenta nego moj 1,6 benzinac...ne govorim samo to za FIAT-a, nego za sve marke koji nešto prave i izmišljaju...Volkswagen će opozvati čak 377.000 automobila radi greške koja može prouzrokovati isticanje goriva, a sama greška je na rezervoaru za tekućinu za pranje vjetrobrana. Automobili koji će biti opozvani su Jetta (2007.-2009.), Jetta Sportwagen...(2006.-2009.), Golf (2007.-2008.) i Beetle i Beetle Convertible (2005.-2009.) pokretani 2,5 litarskim petcilindričnim motorom.
- corolla02
#311 Re: VW Passat vs ostali
@jontra; ne postoji savrseno auto pa nije ni ova mazda; imas ljudi daju velike svote novca pa opet nesto im fali na cesti, pa moraju imati vise auta, pa onda kupuju auto za posla, za wikenda, provoda, trke i sl. dakle ljudskim prohtjevima nema kraja ili jednostavno nisu zadovoljni sa sobom pa im onda mnogo tog smeta.johntra wrote:@corolla...e vala corrola i ti si se naložio sa tim Mazdama...eno je dole pred zgradom, sad sa puta sa njom...motor 2,2 dizel ona slabija verzija...na otvorenoj cesti auto je mrak, ide dobro, leži na cesti, jako udobna...motor ima dosta snage i obrtnog momenta, povlači iz svih brzina, jedino mi smeta što je malo glasniji, pogotovo na leru...što se tiče dizajna, auto je s vana pogođeno skroz, pogotovo ova FL verzija...i unutra je odličan i kvalitet je na nivou, malo klavir laka i tih detalja, baš fino izgleda...što se tiče minusa enterijera, zastarjeli LCD boarda iz prve generacije, zastarjela ručica mjenjača, također iz prve generacije, otovori za ventilaciju na sredini djeluju jeftino, također preslikani iz prve generacije...mjenjač zapinje u prvu, ali i iz prebacivanja iz prve u drugu...ali mislim da je to do ovog modela..ostalo može proći i može se po kvaliteti boriti i sa ostalim, pa čak i sa Passatom, kao liderom klase...
Upravo taj ja nisam i zadovoljim se sa onim sto imam, a kad dosadi predjem na drugo
-
Blobi
#312 Re: VW Passat vs ostali
1.0 i 1.2 - izvini, ali ja to ne smatram motorimajohntra wrote:ja tebi fino napisah, za CR nikada nije bilo nijednog opoziva, čak ni za prve verzije iz 1998. godine...i da je bilo, ok, to je normalna stvar danas...imao je VW dosta opoziva, samo vi to ne želite priznati ili se pravite glupi...već smo ovdje apslovirali alu blokove benzinaca kod VW-a, 1.0 i 1,2 motori...rađeni opozivi, ali pazi ovo, tek nakon velikog pritiska javnosti i medija...jer, ko su neki kupci tamo da mogu reći da famozni VW griješi????Blobi wrote: Pazi nesto sefe, od 1000 proizvedenih proizvoda koji se proizvode serijski, jedan mora imati propust da konj konja, to je tako. Slusao sam ja price da 2.0 TDI PD imaju problema sa diznama, bregastom, blokom motora. Prevalih 200.000 u manje od 3.5 godine, nidje veze. Nebitno, necu uplitat u to privatna iskustva, mnogi to smatraju laprdanjem, pa da ih postedim.
evo ti friško od 16. decembra za tržište SAD:
FIAT je imao pare, sad ih nema kao VW, ali ok...ljudi i dalje rade, patentiraju, prave i postaju pioniri...evo sad samo pogledaj ovaj njihov dvocilindrični turbo motor...jbte, taj motor ima više konja i obrnog momenta nego moj 1,6 benzinac...ne govorim samo to za FIAT-a, nego za sve marke koji nešto prave i izmišljaju...Volkswagen će opozvati čak 377.000 automobila radi greške koja može prouzrokovati isticanje goriva, a sama greška je na rezervoaru za tekućinu za pranje vjetrobrana. Automobili koji će biti opozvani su Jetta (2007.-2009.), Jetta Sportwagen...(2006.-2009.), Golf (2007.-2008.) i Beetle i Beetle Convertible (2005.-2009.) pokretani 2,5 litarskim petcilindričnim motorom.
USA? Pa to je trziste koje u odnosu na europsko od svih proizvodjaca dobija skart i proizvode losijeg kvaliteta. Zasto to rade tako, ne znam i ne bih o tome. A i USA da spasi svoju ekonomiju podvali malo Toyoti one gluposti sa Lexusom na autoputu gdje vlasnik zove 911 da mu pomogne da zakoci. U to samo ameri vjeruju, i niko drugi.
Nejse, ako je VW zasrao, neka povuce auta i popravi gresku, ha ya, ionako imaju viska para. Ako se busaju tim nekim kvalitetom, neka to dokazu kvalitetnim besplatnim servisom gdje ce otkloniti kvar. Meni licno ni u dzep ni iz dzepa. Ali generalno, USA trziste me trenutno ne zanima. Ja da zivim u USA, ne bih nikad pomislio o kupovini VW-a, jer da bi tamo ostali konkurentni, prodaju vozila obogaljenog interijera. Zna se, da sam tamo, Bimmer bi bio moj izbor
Last edited by Blobi on 22/12/2010 23:49, edited 1 time in total.
- corolla02
#313 Re: VW Passat vs ostali
i ja sa se kao dijete lozio na Hondu i BMWBlobi wrote:Kad sam bio mladji, 25-30 godina, lozio sam se na ostra, nabrijana sportska auta. Jendom prilikom nas je firma u kojoj sam tad radio poslala u Japan na obuku. Boravili smo u gradu koji se zove Okutama, u Tokiu (do tad nisam znao da se Tokio sastojao od nekoliko distrikta, koji su opet sastavljeni od gradova - 'ta zna Bosnjo iz Sarajevske mahalecorolla02 wrote:inace M6 obje generacije, dizajnerski su pogodjene, inside-outmalo je ova americka nova sa 4 cilindra, sasvim malo, kazem malo/nijansu ispod sa izvana odpozadi, al kad naletis na onu sa V6 onda ipak kazes WOW, radi onih izvoda auspuha na braniku koji dotjeraju simetriju
). I tamo sam imao priliku vidjeti najvecu saobracajnu guzvu u zivotu, i najvise, za mene tad egzoticnih auta. Honde NSX, Mazde RX, Honde Prelude. Sve to bilo nekad tamo 93-4 godine... E tad mi je ostala zelja da kupim sebi kakvu bijesnu japansku masinu (sa petsta kubika
). Medjutim, BMW je BMW
- shlauf
#314 Re: VW Passat vs ostali
@sheikh: kako napreduje pušenje ?????
Puši ovaj ing i to pravo.

Puši ovaj ing i to pravo.
-
whow
#315 Re: VW Passat vs ostali
Ja dobre teme Tito dragi .Sad je ovaj vezni red : Blobi , Johntra , Shlauf i Golfista proceo da radi na Japancima jer se o VW-u vise nema sta reci a Corolla ulece oz drugog plana sa psiholoskom propagandom o tome kako je automobilizam latentna manifestacije ljudske psihe
. Evo totalno sam se sjebo. Gjde si Emko care da ovo vidis . E ovakve diskusije se nisu vodile jos od vremena Nineca i famoznih tema sta je bolje Golf ili Astra 
- shlauf
#316 Re: VW Passat vs ostali
@whow: ja se držim svoje Lagune a vauwau me ne interesuje baš puno. Kad si već pomenuo japance jedino bih volio imati RAV4 D4D. Zet ima tu vozilicu i znam dobro da je prezadovoljan.
Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeee
Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeee
- respo
#317 Re: VW Passat vs ostali
samo da napomenem sta je buducnost medju motorima
VCR
trebam li napominjati da je najdalje u razvou tog motora otisao peugeot
VCR
- shlauf
#318 Re: VW Passat vs ostali
@respo: nisi im trebao pominjati francuze, sad ce popizditi 100%
Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeee
Aleeeee aleeeeeeeeeeeeeeeeeeee
- respo
#319 Re: VW Passat vs ostali
jest da nije jos u proizvodnji ali eto da vam bude lakse
trazite 407 1.5 vcr
trosi ko upaljac a ima snage kao 3.0 motor
bukvalno
trazite 407 1.5 vcr
- citroen
#320 Re: VW Passat vs ostali
Nije peugeot uopste u pitanju,vec druga francuska kompanija koja se zove MCE koja je koristila peugeot 407(skoljkurespo wrote:samo da napomenem sta je buducnost medju motorima
VCR
- respo
#321 Re: VW Passat vs ostali
pogledaj fino ti to
mce je blok motora i tako se zove
i pogledaj ko stoji iza toga
-
Berber
#322 Re: VW Passat vs ostali
E vako:
Passat 1.9, godiste-juni 1999
Kilometraza-290000
Na 10000 kilometara ''mahne'' pola litra ulja
Jos uvijek trosi 5,2 litra na 100 km (brzina 120km/h), na 80km/h negdje oko 4,5 litra
auspuh-jos nije mijenjan,mjenjac-isto tako
Auta njegovog godista i klase vidim samo u retrovizoru
Jel treba jos sta napisati?
Kilometraza-290000
Jos uvijek trosi 5,2 litra na 100 km (brzina 120km/h), na 80km/h negdje oko 4,5 litra
- citroen
#323 Re: VW Passat vs ostali
U kojem retrovizoru,lijevom ili DESNOMBerber wrote:E vako:
Kilometraza-290000
- citroen
#324 Re: VW Passat vs ostali
respo wrote:pogledaj fino ti to
Jesu li benzinski motor dostigli tehnološki vrhunac? Je li napokon došlo vrijeme da potpišu kapitulaciju pred modernim dizelskim motorima te sveprisutnijim hibridima i elektro motorima?
Prema svemu sudeći ne, jer gotovo svi proizvođači velike nade polažu u sofisticirane koncepte Otto motora, s direktnim ubrizgavanjem i pripadajućim turbo punjenjem. Kupci su ih odlično prihvatili jer nude ono najvažnije – dobre performanse, miran i tih rad te znatno nižu potrošnju u odnosu na nekadašnje, iznimno žedne benzince, jednake snage.
No, TSI, FSI, TCE, CGI, GDI i druge kratice takvih motora nisu ono najbolje što može ponuditi auto industrija. Barem nam tako tvrde u MCE-5 DEVELOPMENT, malenoj francuskoj tvrtki, specijaliziranoj za razvoj patenata u automobilskom i energetskom sektoru. Njihov koncept predstavlja pravu malu revoluciju jer je riječ o prvom funkcionalnom Otto motoru koji može mijenjati kompresiju.
Kao što je poznato, kompresija donosi snagu, ali također i utječe na potrošnju. Visoka potrošnja i emisija štetnih plinova, jednostavno nisu opcija, stoga je najbolje rješenje, benzinski motor koji može samostalno mijenjati kompresijski omjer. Jednostavno za reći, no za realizaciju u praksi godinama je to tehnički posve nerealno.

Impresivni rezultati u laboratoriju
Naime, iako je bilo mnogo zanimljivih pokušaja izrade takvog motora, projekti su uglavnom zaustavljani zbog prevelikih troškova, nedovoljne izdržljivosti, pretjerane veličine i težine samog agregata ili zbog pretjerane buke. MCE-ov motor u testnom laboratoriju pokazuje impresivne rezultate, znatno nadmašujući klasične Otto motore. Varijabilna kompresija tako omogućuje izuzetno velik okretni moment – čak 250 Nm po litri obujma. Potrošnja je osjetno manja, a frikcijski gubici minimalni.
U čemu je poanta? Kompresijski omjer predstavlja odnos između volumena svakog pojedinog cilindra motora kada se klip nalazi u donjoj mrtvoj točki i volumena cilindra kada je klip u gornjoj mrtvoj točki. Manji kompresijski omjer, tipičan za benzince, omogućuje veću snagu dok veći omjer, prisutan kod dizelskih motora, rezultira manjom potrošnjom. Svaki koncept, dakle, ima svoje prednosti i mane, ali kako ih pomiriti?
Pomoću aktuatora. Riječ je o ključnoj sastavnici novog mehanizma koja, pomoću centralne kompjuterske jedinice, automatski regulira visinu hoda klipa, ovisno o potrebama. Ti su aktuatori, između ostaloga, zaduženi za najvažnije stavke: otvorenost usisnih ventila, količinu injektiranog goriva i vrijeme paljenja. ECU, odnosno centralni kompjuter, je determiniran posebnim postavkama koje iniciraju točan moment podešavanja pojedinog aktuatora. Uz zadane postavke, ECU može i samostalno razmišljati te tako prilagođavati omjer kompresije ovisno o potrebama.
ECU šalje naredbu i aktivira mehanizam
Mehanizam je prilično kompleksan. Naime, da bi se promijenila kompresija, nužne su temeljite izmjene koncepcije Otto motora. Blok je tako integriran zajedno s radilicom koja pomoću posebnog produžetka pokreće klipove. U bloku se nalazi i nazubljeni mehanizam koji je uz fiksne klipnjače zadužen za pravilno vođenje klipova.
Kada ECU pošalje naredbu, taj se mehanizam aktivira i u određenom trenutku smanjuje ili povećava hod klipova. Svaki cilindar ima svoje vlastito podešavanje, pa je kompresijski omjer pojedinog cilindra moguće mijenjati neovisno o stanju drugog. O preciznosti sustava svjedoči i podatak kako se hod klipa može podešavati s preciznošću od nevjerojatnih 0,01 milimetara.

Prednosti pokazane u demonstrativnom vozilu
Sve prednosti novog motora tvrtka MCE je pokazala u demonstratorskom vozilu. U Peugeot 407 je ugrađen 1,5 litreni VCR-i motor s dva turbo punjača. Razvija 220 konja i čak 420 Nm pri svega 1.500 okretaja u minuti. Na razini V8 motora. Potrošnja u ovoj limuzini iznosi svega 6,7 litara na 100 kilometara. Dizelskoj tehnologiji na spomen ovih brojki, vjerojatno klecaju koljena.
Nadalje, s direktnim ubrizgavanjem snaga ovog motora skače na 245 konja, a moment na 480 Nm. I to je samo ogledni primjerak jer MCE je u stanju ponuditi i slabije te jače motore, sa svega dva pa sve do šest cilindara. Francuski stručnjaci tvrde kako će motor bez problema izdržati 300 tisuća kilometara, bez ikakvih izmjena. Prva vozila s motorom promjenjive kompresije na cesti bi se mogla naći 2014. U odnosu na automobil opremljen dizelskim motorom, podjednake snage i potrošnje, ušteda kod kupnje vozila će iznositi 4000 eura. Razlika je još veća kod hibrida – do 12.000 eura.
U projekt je dosad uloženo 55 milijuna eura, a u MCE-u su uvjereni kako će i za dvadeset godina benzinski motori pokretati više od 80 posto svih automobila. S patentima poput ovog to je sasvim izgledno.
Izvor:dnevnik.hr
- respo
#325 Re: VW Passat vs ostali
super sve si rekao samo rekoh istrazi malo ko stoji iza MCE
i zasto bas peugeot kao "testno" vozilo
i zasto bas peugeot kao "testno" vozilo