Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ove godine

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Knowledge&Wisdom

#301 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by Knowledge&Wisdom »

Edin1921 wrote:
Knowledge&Wisdom wrote: Besmisleno pitanje, isto i ja mogu pitati tebe, šta ćeš ti ako se njegove tvrdnje ispostave tačne?
Osnovna razlika između vjernika i nevjernika je što vjernik vjeruje u neviđeno a nevjernik vjeruje samo u materijalno ono što se može vidjeti i dodirnuti.
Kada bi sada vidio lijepo urađenu stolicu sigurno bi pomislio da nije sama od sebe nastala kao takva, isto tako ja kada vidim čovjeka znam da ga je Neko stvorio.
I vjera i nauka zauzima veliko mjesto u životu jednog čovjeka, ne shvatam zašto misliš da jedno isključuje drugo.
jer ovaj tvoj prijatelj pise da su muzika i velike zgrade zlo, pa da se islam pita covjek ne bi imao nista kako ces nesto izmisliti, istraziti kad moras 5 puta na dan klanjati?
Ne branim ga , niti ga poznajem, i sam se ne slažem sa njegovim načinom dokazivanja ali nisu velike zgrade zlo, takmičenje u izgradnji istih je predznak sudnjeg dana iz čega se zaključuje bliskost sudnjeg dana a ne zabrana gradnje. Zaključak koji se nameće je da je čovjek prije 1400 godina nagovijestio ovu utrku u izgradnji i to je suština toga, istinitost njegovog poslanstva a ne zlo gradnje visokih zgrada. Mada moram reći da visoke zgrade i nisu neko naučno dostignuće.
Što se tiče provođenja vremena u molitvi to je faktički 50 minuta tokom dana , nekada i kraće, čudno nisi spomenuo milijarde sati koje ljudi provedu u dangubi koju ne zovemo Islam, siguran sam da ni ti nisu ništa otkrili ili izgradili.
Islam čovjeku nakon što ispuni svoju vjersku obavezu preporučuju napredak u bilo kojem smislu, sve što je korisno za čovjeka je preporučeno da se radi.
Otkloni predrasude prema vjeri pa ćemo dalje polemisati.

Kontromanichu, primi savjet, ne poziva se u Islam isto onaj koji Allahu pridružuje druga i onaj koji negira njegovo postojanje.
JThomas

#302 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by JThomas »

takmičili su se faraoni ko će imati višu piramidu prije 5000 godina, nisu ih sigurno gradili što su praktične i korisne, pa svijet još uvijek stoji kako je i tad staj'o. čak i njihove piramide i dalje stoje. kako i zašto su nastala čuda starog svijeta?

ko će sagraditi veći hram, veću munaru, veći zvonik...pa to vam je tako otkad postoji čovjek. daj ba malo budite realni.
Knowledge&Wisdom

#303 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

cartman wrote:
Knowledge&Wisdom wrote:
Besmisleno pitanje, isto i ja mogu pitati tebe, šta ćeš ti ako se njegove tvrdnje ispostave tačne?
Osnovna razlika između vjernika i nevjernika je što vjernik vjeruje u neviđeno a nevjernik vjeruje samo u materijalno ono što se može vidjeti i dodirnuti.
Kada bi sada vidio lijepo urađenu stolicu sigurno bi pomislio da nije sama od sebe nastala kao takva, isto tako ja kada vidim čovjeka znam da ga je Neko stvorio.
I vjera i nauka zauzima veliko mjesto u životu jednog čovjeka, ne shvatam zašto misliš da jedno isključuje drugo.

kako vi ljudi imate prelosu filozofiju zivota, to je za nepovjerovat! ponavljam, ne mozes stavljat znak jednakosti izmedju VJERA i RELIGIJA. to nisu dvije iste stvari!

evo ja nisam religiozan, i ne vjerujem u materijalno. ustvari, ne vjerujem cak ni da materija postoji

Hajd ne kontriraj po cijenu stradanja smisla i smislenog....ccc
Knowledge&Wisdom

#304 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

JThomas wrote:takmičili su se faraoni ko će imati višu piramidu prije 5000 godina, nisu ih sigurno gradili što su praktične i korisne, pa svijet još uvijek stoji kako je i tad staj'o. čak i njihove piramide i dalje stoje. kako i zašto su nastala čuda starog svijeta?

ko će sagraditi veći hram, veću munaru, veći zvonik...pa to vam je tako otkad postoji čovjek. daj ba malo budite realni.
Vidi, u hadisu se govori kada se bosonogi beduini budu takmičili u izgradnji visokih objekata, to što si zamjetio je na mjestu, ali hadis govori o raširenosti toga i kada to budu radili beduini koji su se dočepali bogastva(nafte) za razliku od piramida koje su gradili tadašnji vladari kod kojih se bogastvo zadržavalo sa koljena na koljeno.
Moraš priznati da je piramida mnogo manje nego danas visokih zgrada, poenta je u brojnosti i tipu ljudi koji ih grade.
cartman

#305 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by cartman »

Knowledge&Wisdom wrote: Hajd ne kontriraj po cijenu stradanja smisla i smislenog....ccc

uopce ne kontiram... a sta ti je u mom postu besmisleno ako smijem znati?
Knowledge&Wisdom

#306 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

cartman wrote:
Knowledge&Wisdom wrote: Hajd ne kontriraj po cijenu stradanja smisla i smislenog....ccc

uopce ne kontiram... a sta ti je u mom postu besmisleno ako smijem znati?
Šta mi je besmisleno? Ne vjeruješ da materija postoji?! Šta si pokušao reći , da niti si vjernik (jer vjernik vjeruje u neviđeno), niti si nevjernik(jer nevjernik vjeruje samo u opipljivo)?!
Vjerovat u viđeno nije nevjerovanje , međutim oslanjanje samo na to vodi do nevjerovanja u Boga.

Onaj koji ne misli kada govori nikada ne govori ono što misli.
Alfons Kauders

#307 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by Alfons Kauders »

arzuhal wrote:
Alfons Kauders wrote: ne kontam, znaci isto slijedi i onom koji zaradjuje na kamati i meni koji je placam?

dje je tu logika?
Ako ozbiljno pitaš o kamati, onda da prozborim koju na tvoj upit o logici stvari...

Kamata i zelenaštvo je strogo zabranjeno po šerijatu. To, prema islamu, spada u rang velikih grijeha kao što su i: ispijanje alkoholnih pića, blud, krađa...

I o ovome, za jednog vjernika, nema diskusije.
ok, taj dio kontam...
Međutim, u fikhu, iliti razumijevanju šerijatskih propisa, postoje objašnjenja za različite životne situacije koje se, ovisno od okolnosti, mogu nametnuti nekom vjerniku koji nastoji da poštuje islamske zabrane, npr.
Da ne duljim i sad nešta puno pričam o samom usuli-fikhu: među islamskim, vjerskim disciplinama postoji i jedna koja se bavi šerijatom, ali na način ustavnog prava - ona se bavi samo osnovama šerijata, načelima, općim principima, a ne konkretnim odredbama i propisima šerijata. Među takva načela i opće principe spadaju, npr.: 'Nužda ili okolnosti mijenjaju zakon, odnosno privremeno stavljaju konkretni propis van snage', 'Između dva zla izabrati manje', 'Između dva dobra izabrati ono koje se lakše postiže', itd.
Primjer:
Alkohol je zabranjen i uobičajeno ga piti (ne osvrćući se na zabranu) je veliki grijeh. Međutim, kada bi, recimo, čovjek počeo da se davi zalogajem hrane i nemao ništa od tečnosti blizu sa kojom bi taj zalogaj 'pogurao', osim gutljajima nekog alkoholnog pića - ne bi mu se to računalo kao ikakav grijeh, jer je spašavao sebi (ili nekom drugom) život. A to je preče.
Primjer:
Ako bi neko gladovao (u nakoj pustari) i naišao na svinjetinu ili leš crknute životinje (što se u normalnim okolnostima ne bi nikako smjelo konzumirati), svakako da se, u tom slučaju, podiže odgovornost sa takvog čovjek i to mu ne bi bio grijeh jesti. Kao što su neki muslimanski logoraši morali jesti svinjetinu u čeničkim logorima, što im je namjerno činjeno, itd.

(Ovdje hoću da napomenem da je po islamu griješan svaki onaj koji svjesno učestvuje u podršci nekom od velikih grijeha: nije kriv i griješan samo onaj koji pije vino, nego i onaj koji mu ga prodaje, poklanja, itd. Nije kriv samo onaj koji počini blud, nego i onaj koji ga podržava, makar ga sam ne činio, itd. Takva je situacija i sa kamatom: nije griješan samo onaj koji uzima kamatu, nego i onaj koji je daje, ukoliko u tome (u samoj kamati) ne vidi nikakav grijeh, pa će i on sam kad bude u prilici, nekad i nekome, uzimati kamatu, ''jer je to najnormalniji princip poslovanja''..)

Ovakvih primjera, u kojima se podiže odgovornost za nekoga zbog njegovog 'kršenja' jasnog propisa, ima mnogo...Među takve primjere možemo navesti i čovjeka koji ne može riješiti svoje stambeno pitanje (a takvih je danas najviše) jer nema dovoljno keša, nema ni od koga pozajmiti novac kojeg bi vratio bez kamate i prinuđen je da podigne kredit u komercijalnoj banci koja će ga oderat kamatom.
U ovakvim slučajevima nužde, a prema šerijatu, sa takvog pojedinca je podignuta odgovornost i on, generalno, ne spada u velike griješnike, jer je prisiljen da uzme kredit na koji će otplaćivati kamatu. A mora negdje stanovati.
e vidis, i ovo donekle kontam ali kao pravnik moram priznati da je ostavljeno previse slobode za razne interpretacije tih propisa... znaci na jednom mjestu se govori o tome kako su prokleti i oni koji daju, i primaju, kao i oni koji svjedoce kamati... za pocetak dosta tih izuzetaka je uveden tek vremenom, koliko ja znam (a necu se praviti da znam puno, jer me vjera nije pretjerano zanimala) dosta tih odredbi su zapravo tumacenja... uopste, isto vazi i za dosta tekstova koji se smatraju svetim, jer su rezultat intervencija nastalih dugo nakon poslanikove smrti, tako da su mnogi koji su izucavali pomenute tekstove nailazili na mnostvo drevnih poslovica, od irana do egipta i libana... kao i na dijelove pravnih normi od hamurabija nadalje...

sta pokusavam reci, ocito je da se ne radi o u potpunosti kodifikovanom pravnom sistemu, jer nije bio zavrsen za vrijeme poslanika, a nije usao u prakticnu upotrebu jos x decenija i stoljeca nakon njega... kao i svaki pravni sistem, bio je podlozan izmjenama i reviziji, mada je to nespojivo sa svetim tekstom...
Naravno, u svim ovakvim slučajevima nužde, kada vjernik biva prisiljen da prekrši neki jasni šerijatski propis, kršenje propisa mora zaista biti onoliko koliko se zadovoljava nužda i ništa preko toga! To znači: ukoliko je nekome potreban kredit da bi kupio stan, onda nek diže što manji kredit i sa što manjom kamatom jer mu nije nužda da kupuje 100 kvadrata, ako može živjeti u 50. Inače, to bi bila zloupotreba i taj pojedinac bi izašao iz okvira 'nužde', te time počinio veliki grijeh. Jednako kao i onaj koji bi, od gladi, bio primoran jesti svinjetinu: nekoliko zalogaja bi ga zasitilo, ali ako bi zasjeo da pojede par kila pečenja...onda bi ga zabolio stomak k'o malog Broza i braću mu kada im je dao da jedu onu osušenu svinjsku glavu sa tavana :mrgreen: .
ovo za broza je fina paralela... :D sta je sad fol... kako cemo reci da li je nekome nuzda zivjeti u 100 ili 50 kvadrata... opet se vracamo na presiroko postavljene norme koje su podlozne raznoraznim interpretacijama, pogotovo u moderno doba... mozda neko smatra da mu je nuzda zivjeti na jahti od 16 metara... dok je jahta od 24 metra luksuz... mozda neko smatra da je 50 kvadrata dovoljno, ali ga opet strah uci u kredit zbog vjerskih ogranicenja pa ce ostatak zivota provesti kao podstanar, i pri tome trositi svoj imetak koji je mogao ostaviti porodici na placanje kirije...
Dakle, ako neko daje kamatu jer nema drugog načina da nešto ostvari, onda on nije griješan kao onaj koji uzima tu kamatu. Međutim, ukoliko neko uopće ne vidi problem u potojanju kamate, bez razmišljanja i grižnje savijesti što čini grijeh i krši propis, te time i podržava postojanje kamate i takav način 'guljenja' ljudi - taj jest griješan kao i onaj koji kamatu uzima. U tome je logika šerijata.

Naravno, onaj koji uzima kamatu je uvijek, po defaultu, griješan.

Kada sam ti govorio o kamati koja ''čeka gore'', nisam mislio na stvarnu kamatu i primjenu ovosvjetskih kamatnih principa na onosvjetski obračun. Mislio sam na ono o čemu islam govori: da će svako naše djelo, bilo dobro ili loše, imati daleko veće posljedice na nas na ahiretu, nego što to mi vidimo, gledajući ih na dunjaluku.
ma znam da si na to mislio, ali mi je usput palo i ovo za pravu kamatu na pamet, jer fakat ne znam kako se to tretira...

dodatni problem imamo kada pokusamo te odredbe primjeniti u stvarnom zivotu... jer su tesko ostvarive u postojecem svjetskom ekonomskom sistemu... masa banaka koje nude usluge islamskog bankarstva su zapravo u vlasnistvu nemuslimana, tj. finansijskih institucija koje su istovremeno i vlasnici klasicnih banaka na zapadu... postavlja se pitanje da li je onda poslovanje s takvim bankama uopste dozvoljenjo, ako se njihovi vlasnici ne pridrzavaju principa islamskog bankarstva s druge strane granice? upitno je koliko se moze drzati i apsolutne zabrane bilo kakvog ucesca u procesu izdavanja kredita i prikupljanja kamate... prije 1400 godina ok, tada su pojedinci krcmili pare i ubirali kajmak, ali sada imas ogromne integrisane finansijska sisteme koji ne mogu funkcionisati bez hiljada ljudi i mnostva resursa... nemoguce ih je odvojiti po tim pravilima, a opet ih nije realno sve tretirati kao neke beduinske lihvare koji su se pogatili u poslanikovo doba...
cartman

#308 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by cartman »

Knowledge&Wisdom wrote:
Šta mi je besmisleno? Ne vjeruješ da materija postoji?! Šta si pokušao reći , da niti si vjernik (jer vjernik vjeruje u neviđeno), niti si nevjernik(jer nevjernik vjeruje samo u opipljivo)?!
Vjerovat u viđeno nije nevjerovanje , međutim oslanjanje samo na to vodi do nevjerovanja u Boga.

ne, ne vjerujem da materija postoji. sta je ustvari materija? 99 posto atoma je prazno, nistavilo... sta je ovo jedan posto? nesto tvrdo, materijalno? ne... vec frekvencija, vibracija. materijalni svijet je iluzija.

vjernik je osoba koja vjeruje u nesto, religiozna osoba je osoba koja vjeruje u ono sto mu religija nalaze.

fino je sto si procitao tao te ching
Knowledge&Wisdom

#309 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

cartman wrote:
Knowledge&Wisdom wrote:

ne, ne vjerujem da materija postoji. sta je ustvari materija? 99 posto atoma je prazno, nistavilo... sta je ovo jedan posto? nesto tvrdo, materijalno? ne... vec frekvencija, vibracija. materijalni svijet je iluzija.

vjernik je osoba koja vjeruje u nesto, religiozna osoba je osoba koja vjeruje u ono sto mu religija nalaze.

fino je sto si procitao tao te ching
Pusti sada praznu filozofiju,materija, 99% praznog prostora...cccc, poenta je da tu "prazninu" možeš opipati , nadam se da vjeruješ da postojiš jer si napravljen od 99% te praznoće. Fakat nebitno za razvijanje polemike.
Razumijem fiziku i njene postulate, i naravno jako je uvažavam ali totalno je nebitno za temu konstrukcija atoma. To je ono što se zove materijom bez obzira na sastav i princip.
WipeOut
Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream

#310 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by WipeOut »

Knowledge&Wisdom wrote:
Kontromanichu, primi savjet, ne poziva se u Islam isto onaj koji Allahu pridružuje druga i onaj koji negira njegovo postojanje.
E ovo je fantatican savjet :thumbup:
just_think

#311 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by just_think »

JThomas wrote:hajd' budi iskren, jel' ti falilo dok si bio banovan? :D

radi tebe se nadam da nisi i ljude u stvarnom životu pokušao smarati s ovim... :D
Ko ce bit normalan s vakim za(b)ludjenikom na forumu kamol negdje u stvarnom zivotu :-D mogu mislit, on bi citav Kur'an prepiso na ovu temu kako je kreno :-D to samo i zna, eto koliko koristi mozak, logiku, razum 0%, zalim takve sto ne koriste te resurse samo im prasinu skupljaju, al ubrzo ce nazad odakle je i dosao - BANovice. ;-)
KotromanichII

#312 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by KotromanichII »

Ko ce bit normalan s vakim za(b)ludjenikom na forumu kamol negdje u stvarnom zivotu mogu mislit, on bi citav Kur'an prepiso na ovu temu kako je kreno to samo i zna, eto koliko koristi mozak, logiku, razum 0%, zalim takve sto ne koriste te resurse samo im prasinu skupljaju, al ubrzo ce nazad odakle je i dosao - BANovice.
dobro eto ja nekoristim ni mozak ni logiku, ja razmisljam sa malim noznim prstom :D
drag_gost

#313 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by drag_gost »

Prvo sto se mora znati je da Islam ne smije biti nametnut. Niko nece biti prihvatiti Islam, ako to Allah dz.s ne dozvoli.
Ne bih zelio da izgleda kao da nekome nesto propagiram ovdje, te molim da ovaj post tako ne bude shvacen. Prvo sto bih volio da gospodin Kotromanich primjeni su rijeci Muhammeda a.s: "Pricajte s ljudima prema njihovoj pameti."

Ljudi, jednostavno je. Volite se. Bog je Ljubav. Mi smo ovdje zbog ljubav i iz ljubavi. Budite dobri jedno prema drugom. Nemojte da dozvolite da neko pusti suzu zbog vas ili vas proklinje. Volite covjeka. Okrenite se nauci i zavrsite skole. Dajte sebe, vasu porodicu i vasu djecu u nauku. Bog je stvorio covjeka iz ljubavi. Nemojte Islam gledati kao religiju zabrana - to je vjera dozvola. Takodjer Bog je sacuvao 99% oprosta za ovozemaljskog covjeka. On je Milostiv. Ali, kad pogrijesite prema nekome, moze vam Bog oprostiti, ali hoce li vam taj covjek oprostiti? Duzni ste od njega zatraziti oprost.
Takodjer, treba znati razlikovati vjeru od religije. Vjera je nesto u sto vjerujemo i da znamo, ne bismo vjerovali - znali bismo. Vjera je nase dusevno stanje, stanje duha i osjecaj koji neko ima ili nema. Ili vjerujemo - ili ne.
Religija je skup pravila, normi koje praktikuju ljudi u zavisnosti kojoj religiji pripadaju. Da li se najbolje osjecate kao muslimani, krscani, itd., ili ste tako navikli kroz zivot su neki drugi faktori.
Takodjer niko ne moze znati ko ce otici u dzennet(raj) ili u dzehenem(pakao). Mozemo nagadjati, ali ipak konacan sud daje samo Bog.
Islam je lagan ljudi, veoma lagan. Volite covjeka. Nemojte ismijavati. To je Islam. Mir, suzivot, tolerancija, ljubav, sabur u dusi. Okrenite se nauci, zavrsite skolu i sitni grijesi ce vam biti oprosteni. Nemojte ubijati, silovati, krasti, i sl. Uljepsajte zivot nekome.
herbert mekfjuger

#314 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by herbert mekfjuger »

dok se ateisti i vjernici prepiru o glupostima, ja odo bacit :D
HAVANA

#315 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by HAVANA »

Image
KotromanichII

#316 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by KotromanichII »

Poslanik kaze: "Prije Sudnjeg dana vidjet cete stvari u ciju neobicnost cete posumnjati, pa cete govoriti:" Dali smo to zamisljali?" Kada to vidite, spomenite Allaha i znajte da su to predznaci Sudnjeg dana" Taberani, el-bezar

Poslanik kaze: "Doci ce vrijeme u kojem ce covjeku biti draze da odgaja psa nego dijete...." taberani i hakim

Image

Ostavljanje deva kao prevoznog sretstva

Poslanik je rekao: Ostavit cete deve i necete ici na njima (Muslim)
Poslanik je rekao: Pred kraj vremena, ljudi ce se voziti na velikim sedlima, sve dok ne dodju do vrata dzamije.( Ahmed i El-Hakim)

Image
.
arzuhal

#317 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by arzuhal »

Alfons Kauders wrote: e vidis, i ovo donekle kontam ali kao pravnik moram priznati da je ostavljeno previse slobode za razne interpretacije tih propisa... znaci na jednom mjestu se govori o tome kako su prokleti i oni koji daju, i primaju, kao i oni koji svjedoce kamati... za pocetak dosta tih izuzetaka je uveden tek vremenom, koliko ja znam (a necu se praviti da znam puno, jer me vjera nije pretjerano zanimala) dosta tih odredbi su zapravo tumacenja... uopste, isto vazi i za dosta tekstova koji se smatraju svetim, jer su rezultat intervencija nastalih dugo nakon poslanikove smrti, tako da su mnogi koji su izucavali pomenute tekstove nailazili na mnostvo drevnih poslovica, od irana do egipta i libana... kao i na dijelove pravnih normi od hamurabija nadalje...

sta pokusavam reci, ocito je da se ne radi o u potpunosti kodifikovanom pravnom sistemu, jer nije bio zavrsen za vrijeme poslanika, a nije usao u prakticnu upotrebu jos x decenija i stoljeca nakon njega... kao i svaki pravni sistem, bio je podlozan izmjenama i reviziji, mada je to nespojivo sa svetim tekstom...
Ja razumijem odakle tvoja zapitanost i zbunjenost nekim stvarima.

Što se tiče samo Kur'ana kao svetog Teksta, on je bio objavljen cjelovit dok je Muhammed, alejhi-selam, bio među ljudima. Nije uopće potrebno dovoditi u pitanje doslovnu istost Kur'ana kakav je bio u trenu smrti Muhammeda, alejhi-selam, i ovog kojeg danas učimo, čitamo. I on je uvijek prvi izvor islama, kako vjerovanja, tako i prakse.
Što se tiče hadisa, kao drugog izvora šerijatskih propisa, oni se sakupljaju kasnije, ali se zato razvila strahobalna nauka o ispitivanju i kategorizaciji hadisa o kojoj ne mislim sada pričati.
Treći izvor propisa je idžma/konsenzus svih šerijatskih pravnika po nekom pitanju, i četvrti izvore je qijas ili analogija, logika.
Ne mislim ovom prilkom ulaziti u rasprave o autentičnosti ovog ili onog, a svakako je ovo sve samo po sebi široko da što god kažem - nisam dovoljno rekao...ali, evo, tipkat ću :D

Mnoge stvari i jesu uvedene vremenom, ali ne na način da je ubačeno nešto čega prije nije bilo. Oni principi koje sam već navodio su uvijek bili prisutni, ali okolnosti nisu. Za nekim stvarima nije bilo potrebe nekad, a kasnije se javila potreba, prosto se nametnulo.

Evo jednog primjera korištenja qijasa u donošenju nekog propisa, a to je bilo promišljanje Ebu Hanife. U Kur'anu jasno stoji da se ne smije, tokom dana menstruacije, imati intimni odnos sa suprugom, sve dok menstruacija ne prođe. Haram je to činiti i to je svakom vjerniku i vjernici jasno. E, sad...ukoliko neka žena ima uobičajeno trajanje menstruacije od 7 dana, recimo, i to tako kod nje biva godinama, a onda se jednom desi da joj menstruacija traje 5 dana i ne pojavi se šesti dan, kao ni sedmi, te time bude jasno da je prošla - da li ona smije imati intimni odnos sa suprugom sedmog dana? Koncizan i jasan odgovor na ovakvo pitanje neće naći niko, koga to zanima u svrhu očuvanja od grijeha, ni u Kur'anu, ni u hadisu.
Ovo je banalan primjer, ali pokazuje jedan od načina do kojeg se dolazi do šerijatskog rješenja, a na osnovu promišljanja. Ovakve stvari su ujedno i šamar svim onim grupacijama u islamu koje negiraju ili sa velikim podozrenjem gledaju na korištenje sopstvenog razuma u cilju rješavanja nekih odluka u šerijatu.
Ebu Hanifa je rekao da nije dopušteno imati intimne odnose, u takvom slučaju, ni sedmi dan, svejedno što de facto više nema menstruacije. On je svoju odluku bazirao na konstantnoj uobičajenosti trajanja menstruacije kod neke žene, te zbog toga jedno odstupanje od te uobičajenosti ne mijenja stvar.

Kao jedna od osnova za donošenje određenih šerijatskih propisa postoji i 'urf - običaji određenog podneblja, kulture, tradicije. Prof.dr. Muharem Štulanović je to upravo imao za svoju doktorsku disertaciju na Pravnom fakultetu u Sarajevu. A 'urf su neki običaji nekih naroda koji su prihvatili islam, a koji se ne kose sa šerijatom, odnosno Kur'anom i sunnetom, ali nisu običaji Arapa ili Turaka, recimo. Dakle, mogu postojati neki običaji kod bh muslimana koje šerijat ne spori i onda se, na osnovu tih običaja, mogu formirati određene šerijatske odluke SAMO ZA TAJ NAROD, to podneblje, tu kulturu.

U osnovi valja razumjeti da je šerijat nepromjenjljiv, on se zasniva najprije na Kur'anu, ali ono što jest promjenljivo i rastezljivo je fikh - promišljanje šerijatskih odredbi i donošenje propisa. A razlog tome je u mnogo čemu. Evo jedan lagan primjer: kada je Omer b. Hattabu, jednom od najbližih drugova Muhammeda, aljehi-selam, i drugom halifi u povijesti islama, doveden neki čovjek koji je ukrao, Omer nije naredio da se izvrši kazna odsjecanja ruke, iako je Kur'an jasan i propis kaže da se kradljivcima odsjeca ruka za krađu. Zašto? Zato što je taj čovjek, ustvari, bio primoran na krađu, radio je kod jednog zemljoposjednika u njegovom vinogradu, bio je gladan i ubrao je sebi grožđa da jede. Omer je tada postupio, ne u skladu sa jednim ajetom koji govori o sanckiji za krađu, nego u duhu cijelog Kur'ana koji traži zaštitu i dostojanstvi čovjeka, pa je, obrnuto, velikom novčanom kaznom kaznio vlasnika vinograda što je uopće dozvolio da mu taj čovjek bude toliko gladan da je morao krasti.
Ovaj mikroprimjer možemo prenijeti i na cijelo društvo i državu, pa sagledati, ukoliko se u nekom društvu pojave različiti oblici kriminala, koliko je kriv narod, a koliko vlast u toj državi.

Nastavljam misao nakon sljedećeg tvog citata...
ovo za broza je fina paralela... :D sta je sad fol... kako cemo reci da li je nekome nuzda zivjeti u 100 ili 50 kvadrata... opet se vracamo na presiroko postavljene norme koje su podlozne raznoraznim interpretacijama, pogotovo u moderno doba... mozda neko smatra da mu je nuzda zivjeti na jahti od 16 metara... dok je jahta od 24 metra luksuz... mozda neko smatra da je 50 kvadrata dovoljno, ali ga opet strah uci u kredit zbog vjerskih ogranicenja pa ce ostatak zivota provesti kao podstanar, i pri tome trositi svoj imetak koji je mogao ostaviti porodici na placanje kirije...
Valja uvijek, kao temelj priče o ovome, imati nekoliko stvari na umu. U te stvari spada da šerijat, kao vjerozakon, nije izdvojen od cjeline vjerovanja. Vjernici, ustvari, vjeruju da je sve što postoji uređeno po zakonu Zakonodavca: i kretanje nebeskih tijela, svi ciklusi u prirodi, sve je to Sunnetullah, sve je jedna Veliki Univerzalni Zakon i Poredak kojeg je ustanovio Gospodar univerzuma. Šerijat koji se odnosi na ljude, na uređenje društva po islamskim principima, samo je jedan dio tog Općeg Šerijata.
Iskren vjernik ne potrebuje šerijtskog kadiju koji će mu reći da je pogriješio ili ne - on sam zna ko je Zakonodavac i čije propise krši, ako krši. Ukoliko bi se desilo da izbjegne neku sankciju na ovom svijetu, ona bi ga čekala na Budućem, ali možda strahovito uvećana ili, barem, desila bi mu se kad mu je najmanje potrebna. Zato Kur'an stalno apelira na prevenciji grijeha i kršenja propisa, a ne samo na sankcioniranju.
Vjerovanje u Sudnji dan je povezano sa izvršenjem šerijata ovdje i sada. Evo jedna primjer zloupotrebe šerijatskog propisa ili driblinga kroz šerijat (a takvih možeš naći puno):
Davanje zekata je ne samo obaveza imućnog muslimana, nego i jedna od pet temelja islama kao vjere. Zekat je dužan dati (2,5% vrijednosti imovine na koju se daje zekat) svako ko posjeduje određenu imovinu koju ne koristi za lične svrhe (npr: zemlja koju ne obrađuje, zlato i srebro koje mu stoji, itd), a koja PREGODINI u njegovom vlasništvu. Znači, ako je imovina koju obuhvaća obaveza izdvajanja zekata bil godinu dana u vlasništvu pojedinca, on je dužan dati zekat na nju, nakon isteka jedne godine.
Ukoliko neko ima takvu imovinu, a onda, pred sam istek jedne godine, pokloni tu imovinu svojoj supruzi i ona bude vlasnik te imovine makar dan-dva, pa mu ona opet to sve vrati nakon par dana - taj čovjek ne bi bio dužan dati zekat na imovinu jer je taj dan, u kojem nije bio vlasnik imovine, bio dovoljan da prekine jednogodišnje vrijeme i ponovo bi se računala nova godina od dana kada mu je supruga vratila imovinu. Na taj način čovjek, ako hoće, može svake godine izbjeći davanje zekata.
Nameće se pitanje: pa onda šerijat nije savršen jer omogućava toliko ''rupa'' koje pojedinci mogu iskoristiti, a opet biti čisti pred zakonom, šerijatom? Tako je, jer šerijat računa, kao što sam rekao, i na vjerovanje u Allaha i Sudnji dan (to je neodvojivo), pa ako bi neko tako radio ili ako bi svi tako radili, onda bi to pokazalo da više vjera (iman) i ne postoji među ljudima (ili cijelom društvu) i, prema tome, i sam šerijat postaje suvišan jer su se ljudi okrenuli od Allaha, od vjere u Njega i Dan sudnji. U tom slučaju, nek' ljudi sami sebi skroje zakone po svojoj mjeri, a konačni sud će biti kod Allaha.

dodatni problem imamo kada pokusamo te odredbe primjeniti u stvarnom zivotu... jer su tesko ostvarive u postojecem svjetskom ekonomskom sistemu... masa banaka koje nude usluge islamskog bankarstva su zapravo u vlasnistvu nemuslimana, tj. finansijskih institucija koje su istovremeno i vlasnici klasicnih banaka na zapadu... postavlja se pitanje da li je onda poslovanje s takvim bankama uopste dozvoljenjo, ako se njihovi vlasnici ne pridrzavaju principa islamskog bankarstva s druge strane granice? upitno je koliko se moze drzati i apsolutne zabrane bilo kakvog ucesca u procesu izdavanja kredita i prikupljanja kamate... prije 1400 godina ok, tada su pojedinci krcmili pare i ubirali kajmak, ali sada imas ogromne integrisane finansijska sisteme koji ne mogu funkcionisati bez hiljada ljudi i mnostva resursa... nemoguce ih je odvojiti po tim pravilima, a opet ih nije realno sve tretirati kao neke beduinske lihvare koji su se pogatili u poslanikovo doba...
I još jednu stvar valja imati na umu: nije isto govoriti o primjeni šerijata i šerijatskih propisa u nekoj, aj recimo, idealnoj šerijatskoj državi (jer pravih šerijatskih država danas nema...imaju neke koje izdaleka kda se gleda, pomalo i liče.. :mrgreen: ) i društvima i državama u kojima nije šerijatska uprava. Dakle, veoma su važne OKOLNOSTI. Pa bile one lokalne ili globalne.
Kada je dr. Jusuf Karadawi napisao knjigu ''Halal i haram u islamu'', bio je napadnut od strane nekih selefijskih krugova da on u toj knjizi dozvoljava svašta nešta i nalazi opravdanja za stvari za koje to ne bi nikako smio činiti. On im je tada odgovorio:
- Napisao sam ovu knjigu sa raznolikim šerijatskim propisima za MUSLIMANE KOJI ŽIVE U NEMUSLIMANSKIM SREDINAMA, poglavito zemljama Evrope i USA...
I, vrlo mudar čovjek, iznosi šerijatska rješenja po raznim životnim pitanjima koja muče muslimane u nemuslimanskim zemljama, kako da se postave, šta da učine, kako da, kad su već primorani da postupaju suprotno šerijatu, učine ono najmanje kršenje šerijatskih propisa i najmanji grijeh, jer je nemoguće da sve ispoštuju.
idealnaM

#318 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by idealnaM »

HAVANA wrote:Image
Alejćemu selam i Vama Havana efendi... :D
KotromanichII

#319 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by KotromanichII »

arzuhal :thumbup: da te Allah nagradi za tekst

Ako bi te neki koji nevjeruje da postoji Allah i da je kuran uopste dosao od Boga, kako bi ti njemu objasnio logicki da Bog postoji i da kuran dolazi od Boga, posto vidim dosta ovih koji svrljaju po forumu negiranje postojanja Boga i govore kako je kuran napisan od ljudi.
kiseljak

#320 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by kiseljak »

Ova tema i jos neke koje je pokrenuo doticni forumas samo potvrdjuju koliko te religija moze odvojiti od realnosti, a da toga nisi ni svjestan. Odredjeni subjekt toliko bude uvjeren u ono sto pise u "svetoj knjizi" da ne moze da shvati da postoji i druga strana price, koja se zasniva na empirizmu, a ne na slijepom vjerovanju koje je primio kroz odgoj i sredinu u kojoj je rastao. Nije svjestan indoktrinacije koja je oblikovala njegovu licnost i stavove koje ima danas, a koji su posljedica proslih indoktriniranih iskustava koji oblikuju njegov danasnji realitet.

Nakon toga dolazi do identifikacije s imaginarnim i apstraktnim bicem Bogom, koje neki nazivaju Allah. Cijeli zivot jednog subjekta podredjen je tom imaginarnom bicu, a racionalnost je tada stran termin za tu osobu. Tu nema nista cudno, jer ljudi su kroz cijelu svoju povijest imali idole i svemoguca bica koja su na razlicite nacine definirali, ali kojima su bili podredjeni i uskladjeni s njima, ali ne kroz kanone koje su odredila ta imaginarna bica, nego kanone koje su napisali ljudi tvrdeci da su im to prenijela ta bica. To je sastavni dio socijalne evolucije covjeka, ali srecom pojedine civilizacije su evoluirale te procese i sve to gledaju s podsmijehom, ali i brigom za zdravlje pojedinaca koji su postali opsesivni u zastupanju tih teorija. Na zalost kod nas je jos uvijek "sram" otici kod psihijatra.
KotromanichII

#321 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by KotromanichII »

Ova tema i jos neke koje je pokrenuo doticni forumas samo potvrdjuju koliko te religija moze odvojiti od realnosti, a da toga nisi ni svjestan. Odredjeni subjekt toliko bude uvjeren u ono sto pise u "svetoj knjizi" da ne moze da shvati da postoji i druga strana price, koja se zasniva na empirizmu,
da nisam dobro prostudirao nebi ni vjerovao, kod mene nema slijepog slijedjenja
a ne na slijepom vjerovanju koje je primio kroz odgoj i sredinu u kojoj je rastao. Nije svjestan indoktrinacije koja je oblikovala njegovu licnost i stavove koje ima danas, a koji su posljedica proslih indoktriniranih iskustava koji oblikuju njegov danasnji realitet.
kako to da sam primio slijepo slijedjenje kad niko u familiji nije bio vjernik, nista niko nije znao o vjeri, nego sam sam sve pronasao u Allahovu pomoc nekako. kako to da sam ja indoktriniran kad sam sam pronasao vjeru, niko me nije ubijedjivao od familije, nego sam ja morao familiju ubijedjivati ????

Nakon toga dolazi do identifikacije s imaginarnim i apstraktnim bicem Bogom, koje neki nazivaju Allah.
Cijeli zivot jednog subjekta podredjen je tom imaginarnom bicu, a racionalnost je tada stran termin za tu osobu.
e pa to cemo da vidimo poslije smrti jeli imaginaran i apstraktnan bice zvani Bog

evo nek kad Allah sta ce biti kad neki ljudi stanu prvi put pred njega:

12. A da ti je vidjeti grešnike kako će, oborenih glava pred Gospodarom svojim, reći: "Gospodaru naš, vidjeli smo i čuli smo, pa nas povrati da dobra djela činimo, mi, doista, čvrsto vjerujemo!’

13. A kad bismo htjeli, svakog čovjeka bismo na pravi put uputili, ali Ja sam već istinu rekao: "Napuniću, zaista, džehennem džinnovima i ljudima zajedno!’

14. Pa trpite zato što ste zaboravljali da ćete ovaj dan doživjeti, - i Mi ćemo vas zaboraviti -, i vječnu patnju trpite zbog onoga što ste radili
Last edited by KotromanichII on 04/12/2010 17:52, edited 2 times in total.
travar

#322 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by travar »

:lol: @ pred-predzadnji post :D
just_think

#323 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by just_think »

kiseljak wrote:Ova tema i jos neke koje je pokrenuo doticni forumas samo potvrdjuju koliko te religija moze odvojiti od realnosti, a da toga nisi ni svjestan. Odredjeni subjekt toliko bude uvjeren u ono sto pise u "svetoj knjizi" da ne moze da shvati da postoji i druga strana price, koja se zasniva na empirizmu, a ne na slijepom vjerovanju koje je primio kroz odgoj i sredinu u kojoj je rastao. Nije svjestan indoktrinacije koja je oblikovala njegovu licnost i stavove koje ima danas, a koji su posljedica proslih indoktriniranih iskustava koji oblikuju njegov danasnji realitet.

Nakon toga dolazi do identifikacije s imaginarnim i apstraktnim bicem Bogom, koje neki nazivaju Allah. Cijeli zivot jednog subjekta podredjen je tom imaginarnom bicu, a racionalnost je tada stran termin za tu osobu. Tu nema nista cudno, jer ljudi su kroz cijelu svoju povijest imali idole i svemoguca bica koja su na razlicite nacine definirali, ali kojima su bili podredjeni i uskladjeni s njima, ali ne kroz kanone koje su odredila ta imaginarna bica, nego kanone koje su napisali ljudi tvrdeci da su im to prenijela ta bica. To je sastavni dio socijalne evolucije covjeka, ali srecom pojedine civilizacije su evoluirale te procese i sve to gledaju s podsmijehom, ali i brigom za zdravlje pojedinaca koji su postali opsesivni u zastupanju tih teorija. Na zalost kod nas je jos uvijek "sram" otici kod psihijatra.
Jasno objasnjeno, ali djaba objasnjavas nekome ko ne koristi vlastiti mozak za razmisljanje, razum, logiku nego samo lijepi tekstove i prepricava ih ne uzimajuci u obzir drugu stranu kako je uopste nastao taj tekst, kako je kroz vrijeme tekao razvoj vjerovanja ljudi itd. itd.
wild roses

#324 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by wild roses »

kiseljak wrote:Ova tema i jos neke koje je pokrenuo doticni forumas samo potvrdjuju koliko te religija moze odvojiti od realnosti, a da toga nisi ni svjestan. Odredjeni subjekt toliko bude uvjeren u ono sto pise u "svetoj knjizi" da ne moze da shvati da postoji i druga strana price, koja se zasniva na empirizmu, a ne na slijepom vjerovanju koje je primio kroz odgoj i sredinu u kojoj je rastao. Nije svjestan indoktrinacije koja je oblikovala njegovu licnost i stavove koje ima danas, a koji su posljedica proslih indoktriniranih iskustava koji oblikuju njegov danasnji realitet.

I ja za tebe mislim da spavaš, a kada umreš probudit ćeš se :lol:
cutee_nina

#325 Re: Predznaci Sudnjeg dana sto su se desili ovde godine

Post by cutee_nina »

Pa šta i ako će uskoro Sudnji dan? Zar trebam plakati? Brinuti se? Ma samo opušteno, neću biti jedina ako se to ikada desi :lol:
Locked