Onda bi to bio neko tipa Dzeralda Selmana, on bi predstavljao Srbe i Srpsku i provodio njihovu politiku, stoga bi se jedino mogao racunati kao srpski predstavnik, a svakako Bosnjaci ne bi bili zadovoljni da njihova mjesta popunjavaju takvi.Komrad wrote:1mustra wrote:
Ako vazi princip rotacije, onda on vazi isto za sve stranke, dakle doci ce na red kad se poklopi da osvoje najvise glasova onog naroda koji je na redu za mandatara. Kako osvajaju skoro iskljucivo bosnjacke glasove, onda je logicno da cekaju kad bude bosnjacki red. Em nije njihov red, em je SDP osvojio daleko manji postotak bosnjackih glasova nego sto je SNSD srpskih ili HDZ hrvatskih.
Hrvat iz SDP-a nije prihvatljivo dokle god SDP ne bude imao bar nekakvu podrsku u Hrvata, takav prijedlog je guranje prsta u oko Hrvatima. Kao kad bi Dodik rekao da moze Bosnjak iz SNSD umjesto iz SDP/SDA, recimo onaj Selman. Iako poznat po lupetanju svakojake vrste, cak ni Dodik ne iznosti toliko nebulozne prijedloge.
Zasto nebi mogao bosnjak iz SNSD-a?
SDP na državnom nivou
-
1mustra
#301 Re: SDP na državnom nivou
-
1mustra
#302 Re: SDP na državnom nivou
Toliko je lako sracunati da vjerujem da se pravis luda. HDZ i SNSD imaju skoro 50% hrvatskih odnosno srpskih glasova, a SDP daleko manje od 50% bosnjackih.plain vanilla wrote:pa ko je onda glasao za sdp? svemirci? nisu hrvati, nisu bosnjaci..ko je?1mustra wrote:Ako vazi princip rotacije, onda on vazi isto za sve stranke, dakle doci ce na red kad se poklopi da osvoje najvise glasova onog naroda koji je na redu za mandatara. Kako osvajaju skoro iskljucivo bosnjacke glasove, onda je logicno da cekaju kad bude bosnjacki red. Em nije njihov red, em je SDP osvojio daleko manji postotak bosnjackih glasova nego sto je SNSD srpskih ili HDZ hrvatskih.plain vanilla wrote: znaci sdp nikad nece doci na red?
da,da, to je bolja demokratija
aferim
Toliko je ocevidna ta cinjenica da ti nije bilo tesko. Ostaje nejasno zasto se smijesh tome?sta sam rekla1mustra wrote:Hrvat iz SDP-a nije prihvatljivo dokle god SDP ne bude imao bar nekakvu podrsku u Hrvata, takav prijedlog je guranje prsta u oko Hrvatima. Kao kad bi Dodik rekao da moze Bosnjak iz SNSD umjesto iz SDP/SDA, recimo onaj Selman. Iako poznat po lupetanju svakojake vrste, cak ni Dodik ne iznosti toliko nebulozne prijedloge.![]()
-
1mustra
#303 Re: SDP na državnom nivou
Dobro, ako se SDP-u to ne svidja, nudi li SDP neki bolji princip?plain vanilla wrote: ko je dogovorio te principe? jel sdp?
- Komrad
#304 Re: SDP na državnom nivou
Pa eto ako dobije vecinu onda bi bio ...i to je to ... takva je politika1mustra wrote:Onda bi to bio neko tipa Dzeralda Selmana, on bi predstavljao Srbe i Srpsku i provodio njihovu politiku, stoga bi se jedino mogao racunati kao srpski predstavnik, a svakako Bosnjaci ne bi bili zadovoljni da njihova mjesta popunjavaju takvi.Komrad wrote:1mustra wrote:
Ako vazi princip rotacije, onda on vazi isto za sve stranke, dakle doci ce na red kad se poklopi da osvoje najvise glasova onog naroda koji je na redu za mandatara. Kako osvajaju skoro iskljucivo bosnjacke glasove, onda je logicno da cekaju kad bude bosnjacki red. Em nije njihov red, em je SDP osvojio daleko manji postotak bosnjackih glasova nego sto je SNSD srpskih ili HDZ hrvatskih.
Hrvat iz SDP-a nije prihvatljivo dokle god SDP ne bude imao bar nekakvu podrsku u Hrvata, takav prijedlog je guranje prsta u oko Hrvatima. Kao kad bi Dodik rekao da moze Bosnjak iz SNSD umjesto iz SDP/SDA, recimo onaj Selman. Iako poznat po lupetanju svakojake vrste, cak ni Dodik ne iznosti toliko nebulozne prijedloge.
Zasto nebi mogao bosnjak iz SNSD-a?
-
1mustra
#305 Re: SDP na državnom nivou
Vecinu cega? Znaci tebi je u principu ok da srpske predstavnike u vijecu ministara popuni SDS, a bosnjacke SNSD, iako SNSD nije dobio nikakvu podrsku u Bosnjaka? Cisto sumnjam da je tako.Komrad wrote: Pa eto ako dobije vecinu onda bi bio ...i to je to ... takva je politika
- Komrad
#306 Re: SDP na državnom nivou
1mustra wrote:Vecinu cega? Znaci tebi je u principu ok da srpske predstavnike u vijecu ministara popuni SDS, a bosnjacke SNSD, iako SNSD nije dobio nikakvu podrsku u Bosnjaka? Cisto sumnjam da je tako.Komrad wrote: Pa eto ako dobije vecinu onda bi bio ...i to je to ... takva je politika
A mogu li oni to uraditi? Imaju li kapacitet da to urade? nemaju .. prema tome to su nagadjanja
SDP ima kakvu takvu podrsku Hrvata i Srba ... SNSD i HDZ nemaju nikakvu i o tome se radi
-
Bloger
#307 Re: SDP na državnom nivou
Diskusija je postala bespredmetna, SDP nema nikakve šanse da dobije mandatara, Ljubić se primakao Čoviću, a Bosić Dodiku, tko da je Lagumdžija ostao beznadežno sam. Novi mandatar je Čović!
- Komrad
#308 Re: SDP na državnom nivou
Bloger wrote:Diskusija je postala bespredmetna, SDP nema nikakve šanse da dobije mandatara, Ljubić se primakao Čoviću, a Bosić Dodiku, tko da je Lagumdžija ostao beznadežno sam. Novi mandatar je Čović!
Jel ti drago?
-
1mustra
#309 Re: SDP na državnom nivou
Nema ni SDP taj kapacitet, ovu pricu i vodimo zato sto niko nema kapacitet da nametne svoju volju, vec se mora trazit kompromis.Komrad wrote: A mogu li oni to uraditi? Imaju li kapacitet da to urade? nemaju .. prema tome to su nagadjanja
Pitanje je sta ti znaci to "kakvu takvu"? Nazalost, podrska je u biti skoro nikakva i jedino zivi na mitu da u gradskim sredinama Hrvati i Srbi glasaju za SDP, sto nije ni tocno.SDP ima kakvu takvu podrsku Hrvata i Srba ... SNSD i HDZ nemaju nikakvu i o tome se radi
- Komrad
#310 Re: SDP na državnom nivou
A Komsic?1mustra wrote:Nema ni SDP taj kapacitet, ovu pricu i vodimo zato sto niko nema kapacitet da nametne svoju volju, vec se mora trazit kompromis.Komrad wrote: A mogu li oni to uraditi? Imaju li kapacitet da to urade? nemaju .. prema tome to su nagadjanja
Pitanje je sta ti znaci to "kakvu takvu"? Nazalost, podrska je u biti skoro nikakva i jedino zivi na mitu da u gradskim sredinama Hrvati i Srbi glasaju za SDP, sto nije ni tocno.SDP ima kakvu takvu podrsku Hrvata i Srba ... SNSD i HDZ nemaju nikakvu i o tome se radi
Boli li te?
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#311 Re: SDP na državnom nivou
niko nije glasao za sdp
nema li covic jos uvijek onu zabranu..ili je ukidose? nesto mi se pomijesalo
- Komrad
#312 Re: SDP na državnom nivou
ma to je zavjera protiv hrvata ...plain vanilla wrote:niko nije glasao za sdp![]()
-
1mustra
#313 Re: SDP na državnom nivou
Ne pricamo o tome sta je kome drago, vec kako u jednoj multietnickoj drzavi stvari treba da funkcioniraju da bi se ona smatrala "normalnom".Komrad wrote:Jel ti drago?Bloger wrote:Diskusija je postala bespredmetna, SDP nema nikakve šanse da dobije mandatara, Ljubić se primakao Čoviću, a Bosić Dodiku, tko da je Lagumdžija ostao beznadežno sam. Novi mandatar je Čović!
Za Komsica, zao mi je jedino sto covjek nije shvatio da je bolje da se ni ne kandidira nego da bude razlog za bujanje nacionalistizma u BiH Hrvata.
- Komrad
#314 Re: SDP na državnom nivou
1mustra wrote:Ne pricamo o tome sta je kome drago, vec kako u jednoj multietnickoj drzavi stvari treba da funkcioniraju da bi se ona smatrala "normalnom".Komrad wrote:Jel ti drago?Bloger wrote:Diskusija je postala bespredmetna, SDP nema nikakve šanse da dobije mandatara, Ljubić se primakao Čoviću, a Bosić Dodiku, tko da je Lagumdžija ostao beznadežno sam. Novi mandatar je Čović!
Za Komsica, zao mi je jedino sto covjek nije shvatio da je bolje da se ni ne kandidira nego da bude razlog za bujanje nacionalistizma u BiH Hrvata.
To za multietnicku drzavu se slazem... nadam se da ce jednog dana postojati neki red ... ali do tada... cemo ovako raditi
Bujanje nacionalizma u hrvata traje od Pavelica .. preko jugoslavije ... pa evo i dan danas... za mene to nije problem..
- plain vanilla
#315 Re: SDP na državnom nivou
u pravu si druze1mustra wrote:Ne pricamo o tome sta je kome drago, vec kako u jednoj multietnickoj drzavi stvari treba da funkcioniraju da bi se ona smatrala "normalnom".Komrad wrote:Jel ti drago?Bloger wrote:Diskusija je postala bespredmetna, SDP nema nikakve šanse da dobije mandatara, Ljubić se primakao Čoviću, a Bosić Dodiku, tko da je Lagumdžija ostao beznadežno sam. Novi mandatar je Čović!
najbolje bi bilo da nema ni sdp-a, ni komsica
ti citiras dodika, guras covica..sta ce nam demokratija
dodika za predsjednika, covica za predsjedajuceg i gotovo
i taj sdp...sto se pojavljuje na izborima, sram ih bilo
hajd dok su gubili, ali sad niko za njih nije ni glasao, a pobijedise
cccc
- Komrad
#316 Re: SDP na državnom nivou
plain vanilla wrote: u pravu si druze
ti citiras dodika, guras covica..sta ce nam demokratija![]()
hajd dok su gubili, ali sad niko za njih nije ni glasao, a pobijedise![]()
cccc
Mozda je covjek iz Posusja tamo za SDP niko ne glasa
p.s. nemoj ga zvati drugom .... moze se uvrijediti ... i ja kasno skontah
-
1mustra
#317 Re: SDP na državnom nivou
Nisam rekao da bolje da ih nema, nego da ne mogu da se ponasaju kao da su pali s Marsa i ignoriraju cinjenicu da u BiH postoje i Hrvati i Srbi, jer tako ne ide.plain vanilla wrote: u pravu si druze
Ne guram nikog, ne znam sta znaci da citiram Dodika, a vec sam negdje citirao izreku, ne mogu dva vuka i ovca cisto vecinski glasati sta ce biti za veceru.ti citiras dodika, guras covica..sta ce nam demokratija![]()
Nisu pobjedili apsolutno da mogu da se ponasaju kako god zele, samo su uzeli najvise glasova u najbronijem narodu, a cak imaju daleko manju podrsku tog naroda nego sto je neke druge stranke imaju medju svojima.hajd dok su gubili, ali sad niko za njih nije ni glasao, a pobijedise![]()
cccc
- plain vanilla
#318 Re: SDP na državnom nivou
mislila sam edit, pa zacas druga prepraviti u gospodinaKomrad wrote:plain vanilla wrote: u pravu si druze
ti citiras dodika, guras covica..sta ce nam demokratija![]()
hajd dok su gubili, ali sad niko za njih nije ni glasao, a pobijedise![]()
cccc
Mozda je covjek iz Posusja tamo za SDP niko ne glasa
p.s. nemoj ga zvati drugom .... moze se uvrijediti ... i ja kasno skontah
- Komrad
#319 Re: SDP na državnom nivou
1mustra wrote:Nisam rekao da bolje da ih nema, nego da ne mogu da se ponasaju kao da su pali s Marsa i ignoriraju cinjenicu da u BiH postoje i Hrvati i Srbi, jer tako ne ide.plain vanilla wrote: u pravu si druze
Ne guram nikog, ne znam sta znaci da citiram Dodika, a vec sam negdje citirao izreku, ne mogu dva vuka i ovca cisto vecinski glasati sta ce biti za veceru.ti citiras dodika, guras covica..sta ce nam demokratija![]()
Nisu pobjedili apsolutno da mogu da se ponasaju kako god zele, samo su uzeli najvise glasova u najbronijem narodu, a cak imaju daleko manju podrsku tog naroda nego sto je neke druge stranke imaju medju svojima.hajd dok su gubili, ali sad niko za njih nije ni glasao, a pobijedise![]()
cccc
Pa nije ni HDZ apsolutno pobijedio pa se ponasa kako zeli ... nekakvi stolni gradovi , entieti , televizije.. ma daj bolan
- plain vanilla
#320 Re: SDP na državnom nivou
da ne citiram i ne trazim sve, evo samo ovo1mustra wrote:
rekao si da bi najbolje bilo da se komsic ne kandidira...
a bojim se ja da on nije razlog, nego se na njemu kola slomise
hajd drugi puta cemo bosnju, a dotad covicu ce skinuti zabranu, pa eto, imat cete i vi svoga predstavnika
-
Bloger
#321 Re: SDP na državnom nivou
Diskusija je postala bespredmetna, SDP nema nikakve šanse da dobije mandatara, Ljubić se primakao Čoviću, a Bosić Dodiku, tko da je Lagumdžija ostao beznadežno sam. Novi mandatar je Čović!
Jel ti drago?
Nije mi drago, razočaran sam kako je Lagumdžija jeftino prokockao izbornu pobjedu. Prepustio je Klempi da vodi glavu riječ, i Klempo ga je ponovo natakario kao i prije četiri godine kada je obećao kaoliciju Lagumdžiji a formirao vlast sa Silajdžićem.
Jel ti drago?
Nije mi drago, razočaran sam kako je Lagumdžija jeftino prokockao izbornu pobjedu. Prepustio je Klempi da vodi glavu riječ, i Klempo ga je ponovo natakario kao i prije četiri godine kada je obećao kaoliciju Lagumdžiji a formirao vlast sa Silajdžićem.
- NightSkyWalker
#322 Re: SDP na državnom nivou
SDP ce popusiti u ovim pregovorima. 
-
hercegovac_pravi
#323 Re: SDP na državnom nivou
Izvini legendo ali meni se čini da ti veze nemaš o načinu formiranja kantonalne i federalne vlasti.NightSkyWalker wrote:SDP ce popusiti u ovim pregovorima.
- ravno
#324 Re: SDP na državnom nivou
@1mustra
Gospodine,
Vi (mislim na većinu hrvatskog glasačkog tijela u BiH) ćete se, zaista, morati pomiriti sa činjenicom da u Vašoj državi, na političkom planu, postoji opcija koju zagovara jedan solidan dio državljana te iste države, a to je Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine. Taj solidan dio državljana ove države ne postoji zato da bi se na dnevnoj osnovi povinovao Vašoj političkoj opciji (koja je po svojoj prirodi negacija SDP-a), već svojim postojanjem i djelovanjem nastoji u svojoj državi ojačati i osigurati da njegova politička opcija ima što veći utjecaj na politička, ekonomska i druga pitanja od vitalnog značaja za svakodnevni život te države. To, prihvaćali Vi to ili ne, nije endemska pojava u ovoj državi, nego predstavlja jedan solidan dio sveukupnih političkih kretanja i snaga na kontinentu na kojem živimo. Na tom istom kontinentu, postojanje takve političke opcije, zajedno sa Vašom i mnogim drugima, naziva se demokratijom ili demokracijom, a ta pojava je općeprihvaćena (iako ne idealna) forma političkog organiziranja na istom.
Činjenica da je Vaša politička opcija u suprotnosti sa opcijom SDP, ide u prilog demokratiji i potvrđuje je kao, za sada, najbolji vid političkog organiziranja u nekoj zemlji.
Jedna od glavnih različitosti SDP-a i Vaše opcije je ta da SDP u svome političkom programu polazi od pojedinca kao nukleusa društva i na njegovim potrebama, stremljenjima i interesima gradi svoju platformu djelovanja, time osiguravajući zadovoljavanje svih identitetskih odrednica toga istog pojedinca. Pridruživanje i razdruživanje sa političkom opcijom SDP-a zasniva se na dragovoljnoj osnovi, bez obzira na rasne, spolne, vjerske, nacionalne, profesionalne i druge odrednice dotičnog pojedinca. Slijedeći tu logiku, ne postoje prepreke da se bilo koji državljanin ove države pridruži ili razdruži sa SDP-om, pa tako i Vi, ukoliko je to u skladu sa Vašom voljom. Osnovni dokumenti SDP-a govore ovako:
«SDP BiH, po svom društvenom biću i političkom programu, jeste višenacionalna partija. To
znači da smo partija koja okuplja i izražava političke, ekonomske, socijalne i nacionalne interese svih naroda i etničkih grupa koje žive u Bosni i Hercegovini. Članovi SDP-a BiH nisu ni anacionalni, niti slijede politiku nadnacionalnog kosmopolitizma. U tom smislu SDP BiH je svebosanskohercegovačka politička partija svih naroda i građana BiH.»
Vaše je legitimno demokratsko pravo da se ne slažete sa navedenom političkom opcijom, da istu napadate svim legalnim i legitimnim sredstvima, ali ćete morati prihvatiti da je isto takvo pravo SDP-opcije da napada Vašu i nastoji je pobijediti u političkoj borbi. Sviđalo se to Vama ili ne. Prihvaćanje Vaših ambivalentnih zamjerki na trenutno političko djelovanje SDP-a od strane njegovog članstva i simpatizera bi značilo težnju za samoponištenjem i samoukidanjem te političke opcije, što je, priznaćete, suludo. Vaša politička opcija je uzrok nastanka SDP-a, pa utoliko Vi snosite krivicu za postojanje istog.
Kao drugo, složićete se da se snaga određene političke opcije mjeri brojem povjerenih joj glasova od strane pomenutih pojedinaca (i simpatizera), uvažavajući u potpunosti utjecaj prirode (ili boga, kako god Vam više odgovara) i njenih mehanizama (turizam, ekonomski interesi, ratovi i sl.) na veličinu toga broja, kao i da je suludo insistirati da se volja manjeg broja glasova nametne većem broju glasova, jer je to, ipso facto, negiranje demokracije. Kada se u tom kontekstu, počne govoriti i o «guranju prsta u oko», kako Vi to navodite u Vašem obraćanju, prihvatićete da je onda neophodno utvrditi i lokaciju Vaših prstiju, kao i u čijim očima se oni nalaze.
Uz uvjerenje da ste, kao i ogromna većina SDP-ovog tijela, gorljivi zagovornik demokracije,
pozdrav

Gospodine,
Vi (mislim na većinu hrvatskog glasačkog tijela u BiH) ćete se, zaista, morati pomiriti sa činjenicom da u Vašoj državi, na političkom planu, postoji opcija koju zagovara jedan solidan dio državljana te iste države, a to je Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine. Taj solidan dio državljana ove države ne postoji zato da bi se na dnevnoj osnovi povinovao Vašoj političkoj opciji (koja je po svojoj prirodi negacija SDP-a), već svojim postojanjem i djelovanjem nastoji u svojoj državi ojačati i osigurati da njegova politička opcija ima što veći utjecaj na politička, ekonomska i druga pitanja od vitalnog značaja za svakodnevni život te države. To, prihvaćali Vi to ili ne, nije endemska pojava u ovoj državi, nego predstavlja jedan solidan dio sveukupnih političkih kretanja i snaga na kontinentu na kojem živimo. Na tom istom kontinentu, postojanje takve političke opcije, zajedno sa Vašom i mnogim drugima, naziva se demokratijom ili demokracijom, a ta pojava je općeprihvaćena (iako ne idealna) forma političkog organiziranja na istom.
Činjenica da je Vaša politička opcija u suprotnosti sa opcijom SDP, ide u prilog demokratiji i potvrđuje je kao, za sada, najbolji vid političkog organiziranja u nekoj zemlji.
Jedna od glavnih različitosti SDP-a i Vaše opcije je ta da SDP u svome političkom programu polazi od pojedinca kao nukleusa društva i na njegovim potrebama, stremljenjima i interesima gradi svoju platformu djelovanja, time osiguravajući zadovoljavanje svih identitetskih odrednica toga istog pojedinca. Pridruživanje i razdruživanje sa političkom opcijom SDP-a zasniva se na dragovoljnoj osnovi, bez obzira na rasne, spolne, vjerske, nacionalne, profesionalne i druge odrednice dotičnog pojedinca. Slijedeći tu logiku, ne postoje prepreke da se bilo koji državljanin ove države pridruži ili razdruži sa SDP-om, pa tako i Vi, ukoliko je to u skladu sa Vašom voljom. Osnovni dokumenti SDP-a govore ovako:
«SDP BiH, po svom društvenom biću i političkom programu, jeste višenacionalna partija. To
znači da smo partija koja okuplja i izražava političke, ekonomske, socijalne i nacionalne interese svih naroda i etničkih grupa koje žive u Bosni i Hercegovini. Članovi SDP-a BiH nisu ni anacionalni, niti slijede politiku nadnacionalnog kosmopolitizma. U tom smislu SDP BiH je svebosanskohercegovačka politička partija svih naroda i građana BiH.»
Vaše je legitimno demokratsko pravo da se ne slažete sa navedenom političkom opcijom, da istu napadate svim legalnim i legitimnim sredstvima, ali ćete morati prihvatiti da je isto takvo pravo SDP-opcije da napada Vašu i nastoji je pobijediti u političkoj borbi. Sviđalo se to Vama ili ne. Prihvaćanje Vaših ambivalentnih zamjerki na trenutno političko djelovanje SDP-a od strane njegovog članstva i simpatizera bi značilo težnju za samoponištenjem i samoukidanjem te političke opcije, što je, priznaćete, suludo. Vaša politička opcija je uzrok nastanka SDP-a, pa utoliko Vi snosite krivicu za postojanje istog.
Kao drugo, složićete se da se snaga određene političke opcije mjeri brojem povjerenih joj glasova od strane pomenutih pojedinaca (i simpatizera), uvažavajući u potpunosti utjecaj prirode (ili boga, kako god Vam više odgovara) i njenih mehanizama (turizam, ekonomski interesi, ratovi i sl.) na veličinu toga broja, kao i da je suludo insistirati da se volja manjeg broja glasova nametne većem broju glasova, jer je to, ipso facto, negiranje demokracije. Kada se u tom kontekstu, počne govoriti i o «guranju prsta u oko», kako Vi to navodite u Vašem obraćanju, prihvatićete da je onda neophodno utvrditi i lokaciju Vaših prstiju, kao i u čijim očima se oni nalaze.
Uz uvjerenje da ste, kao i ogromna većina SDP-ovog tijela, gorljivi zagovornik demokracije,
pozdrav
- nosara
#325 Re: SDP na državnom nivou
Zaboravio si dodat da SDP u buducnosti racuna na provjerene konvertite iz klero-naci partija, pa tako i ovih koje su popljackale hrvatsko pucanstvo... Svi ste, nakon kraceg kursa o demokratiji, dobro dosli...
Imate posebne pozdrave od Predsjednika Komsica i Premijera Lagumdzije...
Imate posebne pozdrave od Predsjednika Komsica i Premijera Lagumdzije...