Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
0eva0

#301 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by 0eva0 »

sad mi je malo jasnije :-) cu kupiti pa šta buede :-)
njonjica

#302 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by njonjica »

0eva0 wrote:sad mi je malo jasnije :-) cu kupiti pa šta buede :-)
Pa procitaj postove, ljudi na 12 strana iznose svoja iskustva...
0eva0

#303 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by 0eva0 »

citam citam :) izgleda da su manje vise zadovoljni :)
Johnny_Bravo

#304 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Johnny_Bravo »

pozdrav, vec neko vrijeme se kanim registrovati na eBuy radi kupovine sata. inace sam bio nezainteresovan za ovaj vid kupovine, ali cijene u nasim radnjama i na eBuyu su drasticno razlicite! zanima me da li neko ima iskustvo sa kupovinom satova, jer ipak je rizicnije (skuplje) kupovati sat od npr. dresa ili dvd-a. unaprijed hvala
zli_hordas

#305 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by zli_hordas »

Sve ti je brate rizik,kupuj za onoliko para koliko mozes halalit,2 stvari mi nisu stigle ali su mi ljudi uredno vratili pare tako da sam dosad vise nego zadovoljan
Haris033

#306 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Haris033 »

Prije neki dan mi došle tene "Adidas" i oglobili su me sa carinom!!!

Tene koštale 142 KM. Poslije carine, na to sam morao doplatiti još 59 KM i to:

- Carina, stopa 10% ................................................ 14,20 KM
- Dadžbina za carinsko evidentiranje od 1% .......................1,40 KM
- Porez na dodanu vrijednost 17 % ............................... 26,80 KM
- Taxa ................................................................ 10,00 KM
- Dodatni troškovi poštarine ....................................... 7,00 KM

PA SU ME TENE IZAŠLE UKUPNO ................................. 201,40 KM

Ovakvo "klanje" sa porezima i carinom ima samo kod nas!!! :x :x :x

Da još napomenem da kupujem redovno preko eBay-a i da je ovo prvi put da su mi nešto ocarinili, vjerovatno zato što je iznos kupovine prešao 100 KM. Ostale sitnice što sam kupovao (razne dukserice, t-shirt, donji veš...) mi nisu carinili...

Ako neko ima iskustva vezano za kupovinu satova i naočala, ili ako ima kakav trik da bi se izbjegla carina, pls, da mi to isto prenese na P.P.

Hvala! :thumbup:
motorola01

#307 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by motorola01 »

Dobro su te oglobili :( ...Ja razmisljam dva dana da li da narucim patike iz Svedske.Patike kostaju 71 euro,ali je dostava 40 eura,tako da bi na kraju izasle 111 eura.NA tih 215-220 KM nasi bi mi lupili po ovom tvom izracunu jos 100 KM poreza i carine :roll: :( ,tako da solucija sa isporukom u BIH-a odmah otpada nakon ovog tvog posta :(

Jedini trik za izbjegavanje placanja poreza i carine je isporuka u jednu od zemalja EU..Jedino se tako moze izbjeci placanje poreza i carine.Patike bi izasle neznatno jeftinije(izasle bi 105,umjesto 111 eura sa isporukom),ali veliki plus u tome je da se tamo nece platiti nista vise,a u BIH-a bi me cekalo jos 100 KM dadzbina..
Lekica88

#308 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Lekica88 »

Moze li mi neko napisat razliku izmedju malih paketa i obicnih paketskih posiljki? Gledala sam cjenovnik nase poste za medjunarodni promet, te su cijene izmedju ove dvije vrste paketa ogromne, pa me zato interesuje u cemu je razlika... Htjela bi da prodajem preko ebaya, npr. broseve koji ne prelaze preko 30 grama, pa mi nije jasno kako ih saljem, jel kao male pakete ili obicnu posiljku? Jel to ovisi u cemu ih saljem, s tim da slala recimo kutijicama dimenzija 15x10 (kao male kutijice za nakit :) ).. Unaprijed hvala!
zilla_

#309 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by zilla_ »

MALI PAKET

Mali paket je adresirana pismonosna pošiljka koja sadrži robu i druge predmete. U mali paket dopušteno je staviti svaki drugi dokument koji ima karakter aktuelnog i ličnog dopisivanja, s tim da je adresiran na primaoca paketa i da ga šalje pošiljalac koji je naveden na malom paketu.

Pošiljalac je prilikom predaje malog paketa, u lijevom gornjem dijelu adresne strane obavezan staviti oznaku "MALI PAKET" ("PETIT PAQUET") i svoju adresu.

Mali paket može biti mase do 2 kg.

Razlika ti je što postoje pismonosne, paketske i dr usluge... Mali paket ne spada u paketske usluge već u pismonosne... Samim tim si ograničen i ne možeš u malom paketu slat šta ti hoćeš... Najbolje ti je da odeš u poštu i pitaš dali smiješ poslati robu kao mali paket...
Ja da sam na tvom mjestu stavio bi to u veću kovertu i poslao kao pismonosnu pošpiljku...
sarajev_o

#310 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by sarajev_o »

Haris033 wrote:Prije neki dan mi došle tene "Adidas" i oglobili su me sa carinom!!!

- Taxa ................................................................ 10,00 KM

Da još napomenem da kupujem redovno preko eBay-a i da je ovo prvi put da su mi nešto ocarinili, vjerovatno zato što je iznos kupovine prešao 100 KM. Ostale sitnice što sam kupovao (razne dukserice, t-shirt, donji veš...) mi nisu carinili...

Ako neko ima iskustva vezano za kupovinu satova i naočala, ili ako ima kakav trik da bi se izbjegla carina, pls, da mi to isto prenese na P.P.

:shock: :shock: :shock: :shock:
arnes_king

#311 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by arnes_king »

pozdrav svima, mene samo zanima koliko bi morao cekati da stigne i koliko bih ukupno platio da narucim 1 od ova dva produkta :

http://cgi.ebay.co.uk/Official-Sony-Six ... 574wt_1139

ili

http://cgi.ebay.co.uk/2-PORT-PS2-PS3-US ... 095wt_1139

Hvala unaprijed :)
bullmastiff

#312 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by bullmastiff »

arnes_king wrote:pozdrav svima, mene samo zanima koliko bi morao cekati da stigne i koliko bih ukupno platio da narucim 1 od ova dva produkta :

http://cgi.ebay.co.uk/Official-Sony-Six ... 574wt_1139

ili

http://cgi.ebay.co.uk/2-PORT-PS2-PS3-US ... 095wt_1139

Hvala unaprijed :)
kako god meni je za kupovinu UK zakon..pogotovo po pitanju odjece
sulejman__

#313 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by sulejman__ »

Pozdrav , interesujemo ko je vec nesto prodavao iz Bosne preko ebaya ,i tamo ona opcija Postage P&P kad izabrem da saljem Worldwide koliko cu staviti maximalnu postarinu i kako da me ne registruju kao UK drzavljanina (adresa mi je BiH u profilu)
2. pitanje moze li se slati roba teska izmedju 3-4 kg tacnije kaput jedan ,jer tamo pise kao da ne daju preko 2 kg paket
manonera

#314 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by manonera »

marketleader wrote:Vidim da dosta raje (uključujući i mene) kupuje preko interneta, preko eBay-a pa da pokrenem temu o iskustvima sa prodavačima, plaćanjem, dostavom, proizvodima. Šta treba paziti kod kupovine, kako reagovati.

Npr. ja sam relativno nov u tome, kupujem preko ebay-a ima mjesec dana, tako da nisam znao da treba u roku od 45dana od plaćanja otvoriti "case" na ebay-u ukoliko postoji neki problem sa proizvodom (nije stigao,nije kao opisan i sl.)
Odma da ti kazem preko ebaya se stvarno moze zaraditi ogroman novac na stranom trzistu.Sto se tice naseg trzista sada i to mozes ocekivati, jer paypal online innternet banka je sada dostupna u bosni i hrtvatskoj jos samo fali srbija.
bullmastiff

#315 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by bullmastiff »

ja sam pokusao i preprodao par stvari sitnih...medjutim..
stvar je u tome da kad nesto vani prodajes mora proci carinsku kontrolu..i npr. ja kupio nesto za 10MK pa stavi ocijenu 20KM i postarinu 10KM...
a carinska kontrola je 8,5
to ubi marzu od 10KM i nigdje te..

mogu se prodavati jedino skupe sitne stvari..radi niske postarine i da je razliak u cijeni 70KM..pa da ti ostane jedno 40 do 50 :D
Eborg

#316 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Eborg »

A kako oni određuju šta se carini a šta ne, je li to bio paket što si prodavao?

Ako bih stavio CD u kutiji u onu kovertu sa bubblewrapom, je li i to podliježe toj carinskoj kontroli ili samo ako bi bio paket i sl.?
chelo

#317 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by chelo »

Pozdrav svima,
takodje sam jedan od onih koji sve vise zeli da kupuje sa e-baya, ali nisam upoznat sta se carini a sta ne.
Koliko se procenata dodaje na ukupnu cijenu ponudjenu na sajtu itd i koje proizvode obuhvata ta obaveza carinjenja?
Npr. foto aparat se carini a knjiga ne - jel tako?
Umac

#318 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Umac »

Kako je paypal konacno dopustio i uplate/primanje novca za BiH,otvorio bi neki shop na eBay-u tj:
prodavao bi neke stvari koje imam i za koje mislim da bi se mogle prodati ali me zanima koliko ce me oderati moĆna pošta na slanje paketa i da li se ovo iz BiH perspektive isplati?

pomozite dobri ljudi :)

-Ima li iko iskustva sa eBay prodajom iz BiH?
-Da li je bolje ragistrovati se na ebay .it ; .de , co.uk nego samo na .com
-Treba li se ograniciti prodajom samo na Evropu?

Pozdrav, Vas eBay gigant :lol:
sarajevowintwr

#319 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by sarajevowintwr »

Pozdrav, da li je iko imao iskustvo sa narucivanjem ovakog neceg preko Ebay-a i da li uopce ovo moze uci u BiH?
http://cgi.ebay.com/Gerber-Knife-LMF-II ... 1768wt_905
i koliko bi na ovaj artikal odprilike došlo još "dažbina"...?
poznanik

#320 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by poznanik »

Umac wrote:Kako je paypal konacno dopustio i uplate/primanje novca za BiH,otvorio bi neki shop na eBay-u tj:
prodavao bi neke stvari koje imam i za koje mislim da bi se mogle prodati ali me zanima koliko ce me oderati moĆna pošta na slanje paketa i da li se ovo iz BiH perspektive isplati?
Jesi li u BiH registriran za obavljanje trgovine?

Na ostvarenu dobit i promet, u BiH, kao i u svakoj drugoj državi - plaća se porez...
TRANCE

#321 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by TRANCE »

Haris033 wrote:Prije neki dan mi došle tene "Adidas" i oglobili su me sa carinom!!!

Ma nemoj tako, sad će da se jave ovi koji rade na carini poput Poznanika i kažu ti kako si još dobro prošao, jer si trebao platiti 15% carine umjesto 10% i još jedno par stotina maraka za pregled zdravstvene, sanitarne ili koje već inspekcije, jer naša država mora biti sigurna kako ti ne daj bože ne bi nažuljale nogu ili izazvale osip ili zagadile okolinu tene koje su već prošle kontrolu u tamo nekim bezveznim državama poput Velike Britanije, SAD-a ili Njemačke :lol:
I još će ti objasniti kako to tako i treba, jer se time jača državni budžet (čitaj njihove plate) i kako je to tobože normalno svugdje u svijetu da ti na jedne tene naplate dadžbina u vrijednosti od skoro 50% njihove nabavne cijene :bih: :run:
mO k3

#322 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by mO k3 »

Drug... ovako ti ja radim prije nego sto kupim
Kontaktiram prodavaca koja je zadnja cijena ,gledam jeli se radi o privatnom prodavacu ili online prodavnici i pokusam da se sa njim dogovorim mimo ebay prodaje da se nagodimo tako i ja i on sparamo .
Sada drugi put kada budes kupovo dogovori se sa njim da ti navee racun od 100 KM ,a ti njemu posalji koliko ste se dogovorili .... iskreno sve se moze samo moras biti vjest .
Ja sam prodao postanskih marki mimo ebay aukcije u vrijednosti vise hiljada € gdje sam ljudima koji su vec kod mene kupili ponudio i usparao sam vise stotina €
burekodsira

#323 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by burekodsira »

samo pri kupovini preko ebaya s paypalom ti je sigurniji novac nego mimo ebaya, ocjenama koje dobijes raste ti reputacija i ozbiljnost kao prodavac tako da potencijalni kupci mogu imati povjerenje a naravno i ebay ako u nekom slucaju dodje do spora. nije vala sve ni do sverca :D
Umac

#324 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Umac »

poznanik wrote:
Umac wrote:Kako je paypal konacno dopustio i uplate/primanje novca za BiH,otvorio bi neki shop na eBay-u tj:

Na ostvarenu dobit i promet, u BiH, kao i u svakoj drugoj državi - plaća se porez...
Nisam registrovan za obavljanje trgovine i sumnjam da vecina eBay "trgovaca" registrovana u svojim drzavama za placanje nekakvog poreza.

Nije to sada neki trgovinski promet u kome ce se okretati veliki novci,ovo je vise onak kao hobi koji ce nesto kesa donijeti :)

Jeli moja duznost kao prodavaca samo poslati paket,i da li samo kupac plaća poštarinu?
Umac

#325 Re: eBay - Vaša iskustva

Post by Umac »

poznanik wrote:

Nisam registrovan za obavljanje trgovine i sumnjam da vecina eBay "trgovaca" registrovana u svojim drzavama za placanje nekakvog poreza.

Nije to sada neki trgovinski promet u kome ce se okretati veliki novci,ovo je vise onak kao hobi koji ce nesto kesa donijeti :)

Jeli moja duznost kao prodavaca samo poslati paket,i da li samo kupac plaća poštarinu?
Post Reply