Dacia Duster

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
NediM17

#301 Re: Dacia Duster

Post by NediM17 »

golfiista wrote:
staradis wrote:Sabur bolan
Image
Golfiisto, sta je sa turbinom, je li i nova prozvizdala na tom strasnom TDI :lol: ?

Kompleksi su cudo...
staradis

#302 Re: Dacia Duster

Post by staradis »

Kiberluskoni wrote:
kuli1961 wrote: Što se tiče zaključavanja diff, nisam baš neki veliki znalac ovoga, ali na dugmetu kontrole vrste prenosa su, kako sam i napisao u prethodnom postu- 2 WD, Auto (kada OBC sam preračunava da li treba aktivacija prenosa na obe osovine i u kolikom procentu) i 4 WD Lock, dakle stalno full pogon.
Boldirano nije stalno uključen pogon, nego zaključan srednji diferencijal. Ako ga voziš ovako po asfaltu, rasuće ti se diferencijal, ma od kojeg da je proizvođača ili ćeš izletiti na nekoj okuci zbog understeering-a.

Zbog ovoga su i izmislili Auto opcije ili izbacili blokadu, jer je najčešća greška vozača koji tek krenu voziti 4x4 vozila.
Volio bih pojašnjenje
kuli1961

#303 Re: Dacia Duster

Post by kuli1961 »

golfiista wrote:
kuli1961 wrote: vrlo kvalitetan auto,
Sve mogu da razumijem, ali ovo i prašinar u istoj rečenici...nevjerovatno..
Duster (engl.) = Prašinar (BHS), ukoliko je uopšte moguće i dozvoljeno prevoditi vlastitu imenicu... :?
kuli1961

#304 Re: Dacia Duster

Post by kuli1961 »

Kiberluskoni wrote:
kuli1961 wrote: Što se tiče zaključavanja diff, nisam baš neki veliki znalac ovoga, ali na dugmetu kontrole vrste prenosa su, kako sam i napisao u prethodnom postu- 2 WD, Auto (kada OBC sam preračunava da li treba aktivacija prenosa na obe osovine i u kolikom procentu) i 4 WD Lock, dakle stalno full pogon.
Boldirano nije stalno uključen pogon, nego zaključan srednji diferencijal. Ako ga voziš ovako po asfaltu, rasuće ti se diferencijal, ma od kojeg da je proizvođača ili ćeš izletiti na nekoj okuci zbog understeering-a.

Zbog ovoga su i izmislili Auto opcije ili izbacili blokadu, jer je najčešća greška vozača koji tek krenu voziti 4x4 vozila.
Ok, ako je tacno to sto kazes za opasnosti stalnog lock-a. Izgleda da si djelimično u pravu:"... isprobali smo i da li se blokada centralnog diferencijala sama isključuje nakon dostizanja brzine 60km/h. Naravno da ne oštetimo transmisioni sistem, pneumatike smo za ovaj kratki test napuhali na identičan pritisak, našli idealno ravnu cestu bez zavoja ali i vertikalnih prevoja i probali. I rezultat je "NE" ne iskljulčuje se. Ni na 70km/h. Zatražili smo objašnjenje i dobili ga. Blokada se isključuje tek ako se vozi pri 60 ili iznad 60km/h cijeli minut vremena, ili kada se dostigne brzina 80km/h.(preuzeto sa http://www.automotosvijet.com/index.php ... ci-110-4wd). Dakle, ako se auto u 4WD lock modu stalno maltretira brzinom do 60 km/h, opasnost postoji. Kako god bilo, nemam namjeru baviti se off- roadom, niti stalno imati ukljucen 4 WD lock. A ako bi se i desilo da se diff razleti, tu je petogodišnja garancija, neoboriva, a za 5 godina ko ne nauči- neće nikada....U svakom slučaju, hvala za upozorenje.
mayab

#305 Re: Dacia Duster

Post by mayab »

kuli1961 wrote:
golfiista wrote:
kuli1961 wrote: vrlo kvalitetan auto,
Sve mogu da razumijem, ali ovo i prašinar u istoj rečenici...nevjerovatno..
Duster (engl.) = Prašinar (BHS), ukoliko je uopšte moguće i dozvoljeno prevoditi vlastitu imenicu... :?
@kuli1961,
nisi shvatio pitanje ovog @golfista , vidis da se sprda, da "prasinar" i "vrlo kvalitetan auto" budu u istoj recenici, u prevodu, on govori da prasinar nije kvalitetan auto, kontaš.
Sto neko rece, kompleksi su čudo!
golfiista

#306 Re: Dacia Duster

Post by golfiista »

Sto neko rece, kompleksi su čudo!
Image
Kiberluskoni

#307 Re: Dacia Duster

Post by Kiberluskoni »

staradis wrote:
Kiberluskoni wrote:

Volio bih pojašnjenje
Diferencijal je mehanički sklop čiji je zadatak da omogući da se dvije osovine kreću različitom brzinom, te tako omoguće skretanje vozila. Ovo je slučaj i na običnim automobilima.

4x4 vozila pored prednjeg i zadnjeg diferencijala imaju i srednji diferencijal koji ima zadatak da omogući prednjoj i zadnjoj osovini da se okreću različitim brzinama, da bi takođe omogućio skretanje. Kada je srednji dif zaključan, ovo nije moguće, pa pri skretanju diferencijal gura onu osovinu koja se kreće sporije i samim time stvara stres na pogonski sklop (mjenjač, reduktor, kardane, osovine, krstove osovina ili kinetičke zglobove). Na podlogama sa lošom trakcijom to nije problem i zaključan diferencijal je i namjenjen za ovu namjenu. Na tvrdim će nešto stradati, prije ili kasnije.

Rezultat ovog guranja sporije osovine je tzv understeering, kada vozilo ne skreće dovoljno kao što skreće sa normalnim diferencijalom. Prođeš sto puta istu okuku sa otvorenim difom, padne kiša a ti ga zablokiraš i eto belaja.
relax11

#308 Re: Dacia Duster

Post by relax11 »

.
kuli1961

#309 Re: Dacia Duster

Post by kuli1961 »

@kiberluskoni- hvala za detalje!
@mayab-ma, shvatio sam, ali sam tu nepotrebnu konverzaciju htio dici na viši nivo...nebitno, ko vidi dalje i šire, pratice ovaj forum topic, a ko ne - ostaje na.. kao sto i sam nick tog vrlog autora kaže... :-D
idemo dalje...ne okreći se sine!!!
staradis

#310 Re: Dacia Duster

Post by staradis »

Znaci najpametnije ga je staviti na auto i voziti tako.

Hvala za pojašnjenje
Kiberluskoni

#311 Re: Dacia Duster

Post by Kiberluskoni »

staradis wrote:Znaci najpametnije ga je staviti na auto i voziti tako.

Hvala za pojašnjenje
Po suhom, 2wd.
Kiša-snijeg na normalnim putevima, Auto.
Makadam, duboki snijeg i sve ostale podloge sa lošom trakcijom, Lock.
staradis

#312 Re: Dacia Duster

Post by staradis »

Hvala
kuli1961

#313 Re: Dacia Duster

Post by kuli1961 »

još malo podataka, ako koga zanima-
prešlo se 2.500 km, prema podacima sa OBC trenutna potoršnja je- grad-5,8 l, a na otvorenom 5,2, dakle, neki matematički prosjek bi bio 5,5 l, što je odlično! Takodje stavio sam i zavjesice (blatarice) na sva 4 točka, vrijede svaku paru- bokovi auta se mnogo manje prljaju.
cekek

#314 Re: Dacia Duster

Post by cekek »

Da se i ja ubacim sa iskustvom; auto za direktnu usporedbu mi je focus 1.6 tdci 2007 god (drugi auto koje imam).

Duster dci 110 4x4, star 9 mjeseci, 21000 km. Potrosnja 6,7 l, voznja uglavnom brdoviti autoput brzinom oko 130-140 km/h. Kada se vozim malo vise loko pada na oko 6. U sustini zadovoljavajuce, nit' je gutac goriva, nit' ga proizvodi niz brdo. Ono gdje je stvarno drugaciji je taj kratki mjenjac pa manje trosi u gradu nego na autoputu. Razlika u obrtajima u najvecoj brzini sa focusom je oko 500 1/min ili 20tak km/h sto definitivno nije malo.

Buka u vozilu zadovoljavajuca, nije pretjerano glasniji od focusa u istom rezimu / istim obrtajima. Ovdje opet dolazi do izrazaja kratki mjenjac; Subjektivni dojam ipak bude drugaciji jer mu se radio ne pojacava sa brzinom kao kod vecine novijih auta, pa se doima glasnijim u poredjenju sa drugim. Nisam vozio Ph I pa ne znam kolika je razlika, Dacia tvrdi da su puno poradili na izolaciji kod Ph II, meni je moj sasvim u redu.

Kvaliteta izrade - nemam fetis plisane i barsunaste unutrasnjosti, ali daleko od toga da je poluproizvod kako se voli popljuvati. Nov je pa je sve u redu, vidjecemo kada ce se pojaviti prvi cvrcak, a pojavice se kad-tad - kod svakog se pojavi. Ono sto je ogroman minus je mehanizam podizanja sjedista - isti kao i na (starijim) Renaultima, plasticna piksna koja drzi poluge se brzo izlize pa se sjediste pocne klimati ako je skroz spusteno. Servisima poznato pa po defaultu mijenjaju konzolu sjedista bez puno pitanja (garancija), vidjecu koliko ce izdrzati ova druga. Klimanje nije tragedija jer se radi o par mm lufta i ne utice na sigurnost, ali eto, tu je, postoji taj kamencic u cipeli.

4x4 je mrak, auto na terenu stvarno moze puno vise nego sto se prosjecni vozac usudi. Tome doprinose dobri ulazni i izlazni uglovi, visina vozila i bas skracena prva brzina. U svakom slucaju ono sto se nadje na youtube-u nije fake :wink:

Ulozeno - dobijeno je definitivno ogroman plus, pogotovo kada pogledam cijenu u BiH. U SLO je oko 2500 € skuplji, u HR cak oko 4000 € (pocetna cijena top paketa opreme Laureate).

Sve u svemu, da nema nasih tipicnih predrasuda, auto koji bi mogao biti bestseller obzirom na nasu kupovnu moc, stanje cesta, topografiju i klimu...

Ali predrasude su tu pa sam i dalje upadljiv i poseban :D :P
problemnatravunu

#315 Re: Dacia Duster

Post by problemnatravunu »

Da malo podignem temu, posto evo vise od godine nije pisano nista novo!
Prikupljam iskustva i saznanja, jer sam mozda potencijalni kupac NOVOGA ; na proljeće kazu izlazi potpuno novi model, pa bi moglo biti zanimljivih ponuda ovog staroga, koji je sigurno na kraju svoje proizvodnje prebolio neke kvalitativne mane, te bi trebao biti zanimljiva ponuda!
U svakom slucaju ciljam na prednji pogon i benzinca, te bih volio pročitati iskustva od tih vlasnika, ali mogu i ostali da se pridruze korisnim iskustvima!
NediM17

#316 Re: Dacia Duster

Post by NediM17 »

Vala to auto sa 1.6 benzincem i prednjim pogonom ne bih kupio nikada. Bolje ti je kupiti Sandera Stepwaya onda, jer i on ima dobar klirens, ako je u tome caka.

Ne kontam svrhu kupovine SUV-a bez 4x4 pogona, a benzinac sa 4x4 je preslab za Dustera. Da vidis veselja kada treba krenuti uz "nos", a momenta nigdje. Onaj 1.2 turbo je dobar, ali mu je cijena skoro i kod dizela, a onda u toj opciji bolje kupiti dizel.
amar1994

#317 Re: RE: Re: Dacia Duster

Post by amar1994 »

NediM17 wrote:Vala to auto sa 1.6 benzincem i prednjim pogonom ne bih kupio nikada. Bolje ti je kupiti Sandera Stepwaya onda, jer i on ima dobar klirens, ako je u tome caka.

Ne kontam svrhu kupovine SUV-a bez 4x4 pogona, a benzinac sa 4x4 je preslab za Dustera. Da vidis veselja kada treba krenuti uz "nos", a momenta nigdje. Onaj 1.2 turbo je dobar, ali mu je cijena skoro i kod dizela, a onda u toj opciji bolje kupiti dizel.
Sx4 4x4 je caro za njega :D
Mislim ja ne bi nista ispod pathfindera za terenca [emoji14] :D
NediM17

#318 Re: Dacia Duster

Post by NediM17 »

Pa bolje kupiti SX4 4x4 nego Dustera 4x2. I Vitara 4x2 je puno bolja opcija od Dustera 4x2.
vozackii

#319 Re: Dacia Duster

Post by vozackii »

Bolje kupi biciklo :thumbup:
amar1994

#320 Re: RE: Re: Dacia Duster

Post by amar1994 »

NediM17 wrote:Pa bolje kupiti SX4 4x4 nego Dustera 4x2. I Vitara 4x2 je puno bolja opcija od Dustera 4x2.
Apsolutno [emoji106] [emoji106]
mayab

#321 Re: Dacia Duster

Post by mayab »

NediM17 wrote:Vala to auto sa 1.6 benzincem i prednjim pogonom ne bih kupio nikada. Bolje ti je kupiti Sandera Stepwaya onda, jer i on ima dobar klirens, ako je u tome caka.

Šta ja znam, ja i sam vozim tzv. SUV sa prednjim pogonom i benzincem, i rijetko maknem iz grada :D (o "terenu" da ne pročam), tako da ima itekako smisla zbog preglednosti , vise pozicije sjedenja, povoljnije pozicije - uspravnijeg sjedenja (sto je čovjek stariji sve vise pocinje da cijeni tu poziciju sjedenja i ulaska u auta zbog, skoro neizbježnih problema sa leđima i kičmom :cry: ), viseg klirensa po nasim preoranim gradskim cestama itd itd!
Benzinac 1.6 sa 115 KS protiv dizelasa sa 110 KS, ja sumnjam da se po gradu moze osjetiti neka bitna razlika, pa i u potrosnji, a i ja bih isto volio čuti nekoga sa konkretnim brojkama.... hebemu, pun je grad Dustera raznoraznih, a valjda neko prati i kliksov forum :thumbup:
Optimist

#322 Re: Dacia Duster

Post by Optimist »

Iz mog iskustva, 1.6 benzinac je anemican za to auto. 1.5 dCi najbolja kupovina, obavezno 4x4, jer kad ga imas, pocet ces da ides na izlete po okolnim planinama. :)
Prosjek potrosnje malo preko 6l, a auto se ne stedi. Kao sto si rekao povisena pozicija sjedenja, laksi ulazak i izlazak iz vozila i sl.
Haris.ba

#323 Re: Dacia Duster

Post by Haris.ba »

Gledam vitaru da kupim (i to će biti umjesto dastera - akoBogda). Imam stepveja i dastera. Sa dasterom se ide na teren (benzinac atmosferac 4x4). I po ozbiljnijim šumske razrovanim putevima ide bez problema. Naravno. Ima svoju granicu. Nije to "pravi" terenac. Ali auto ide bez problema ako se ne precjeniš. Mnogo puta se desilo da se po makadamu vozalo samo sa 2x. Zaboravi se uključiti. I nikada nisam vidio nedostatak momenta u prvoj i drugoj brzini.

Lično, ne bih kupio bez 4x4. Ne zato što nečeš se popeti uz neku cestu u Sarajevu. Ne treba mistificirati. NIsu to teška auta. Opel astra prijašnji model je imala 1400 kila. Pa ide. Dobre gume koje se mijenjaju npr. svake 4 godine ili 50 milja će odraditi svoje. Fazon je što 4x4 nije skup. Ni za održavati. A meni (možda sam naopak) auto sa onom veličinom gume nikako ne ide bez 4x4. I teško je čovjeku nekada da se ne nafura da voza terenca. I onda dolazi do precjenjivanja. I kaže se da ne ide sa 2x. Daster troši u rasponu 8-10.

Stepvej je pravo gradsko auto. Zbog parkinga je mnogo prihvatljiviji od dastera. Fazon je što ima mala neprofilisana sjedišta (bolja i veća su u dasteru). I to je jedina zamjerka na tom autu. Ali, to je individualno. Probaš i vidiš odgovara li ti. Motor atmosferac mislim da više i nema u ponudi. Ne znam kako ide stepvej sa 75 konja (žena voza auto sa 75 konja, dizela, ali je manje auto). Vozam 1.6 atmosferac. I to je živahnno auto sa 90 konja. I uživam ga voziti po gradu. Izvan grada isto odradi svoje zadovoljavajuće kad je magistrala u pitanju. Ali, po autoputu me nervira. Jednostavno fali 6 brzina na mjenjaču. Jer auto nakon 100 km /h je prebučno i troši više nego po gradu. Vozao sam logana sa 1.2 sa 75 konja koliko se sjećam. I trošio mi je više nego stepvej sa 90 konja (Možda ima i do stila vožnje :D. Tako zamišljam i stepveja sa ovim novim motorićima. ). Meni stepvej troši 8.
530i

#324 Re: Dacia Duster

Post by 530i »

Haris.ba wrote:Fazon je što ima mala neprofilisana sjedišta (bolja i veća su u dasteru). I to je jedina zamjerka na tom autu. Ali, to je individualno. Probaš i vidiš odgovara li ti.
Koliko sam ja upratio u svim Dacijama sjedišta su ista, a to znači sa izuzetno kratkom sjedećom površinom i nikakvim bočnim osloncima. Ili ko je vozio Clio 2 (obične verzije) zna o čemu se radi. Ne pomaže ni podešavanje po visini jer spuštanjem sjedišta samo još više do izražaja dolazi mala sjedeća površina.

Ko je visok 175 ili manje neka slobodno zanemari ovo, njemu će biti ok.
Haris.ba

#325 Re: Dacia Duster

Post by Haris.ba »

530i wrote:
Haris.ba wrote:Fazon je što ima mala neprofilisana sjedišta (bolja i veća su u dasteru). I to je jedina zamjerka na tom autu. Ali, to je individualno. Probaš i vidiš odgovara li ti.
Koliko sam ja upratio u svim Dacijama sjedišta su ista, a to znači sa izuzetno kratkom sjedećom površinom i nikakvim bočnim osloncima. Ili ko je vozio Clio 2 (obične verzije) zna o čemu se radi. Ne pomaže ni podešavanje po visini jer spuštanjem sjedišta samo još više do izražaja dolazi mala sjedeća površina.

Ko je visok 175 ili manje neka slobodno zanemari ovo, njemu će biti ok.
Da se razumijemo. Nisu ni u dasteru nešta velika. :D

A vjerujem da su napravili bolja sjedišta da niko ne bi ni pogledao megane i ostale. Donekle i razumijem politiku njihove firme.
Post Reply