Golfiisto, sta je sa turbinom, je li i nova prozvizdala na tom strasnom TDI
Kompleksi su cudo...
Moderators: _BataZiv_0809, anex
Volio bih pojašnjenjeKiberluskoni wrote:Boldirano nije stalno uključen pogon, nego zaključan srednji diferencijal. Ako ga voziš ovako po asfaltu, rasuće ti se diferencijal, ma od kojeg da je proizvođača ili ćeš izletiti na nekoj okuci zbog understeering-a.kuli1961 wrote: Što se tiče zaključavanja diff, nisam baš neki veliki znalac ovoga, ali na dugmetu kontrole vrste prenosa su, kako sam i napisao u prethodnom postu- 2 WD, Auto (kada OBC sam preračunava da li treba aktivacija prenosa na obe osovine i u kolikom procentu) i 4 WD Lock, dakle stalno full pogon.
Zbog ovoga su i izmislili Auto opcije ili izbacili blokadu, jer je najčešća greška vozača koji tek krenu voziti 4x4 vozila.
Duster (engl.) = Prašinar (BHS), ukoliko je uopšte moguće i dozvoljeno prevoditi vlastitu imenicu...golfiista wrote:Sve mogu da razumijem, ali ovo i prašinar u istoj rečenici...nevjerovatno..kuli1961 wrote: vrlo kvalitetan auto,
Ok, ako je tacno to sto kazes za opasnosti stalnog lock-a. Izgleda da si djelimično u pravu:"... isprobali smo i da li se blokada centralnog diferencijala sama isključuje nakon dostizanja brzine 60km/h. Naravno da ne oštetimo transmisioni sistem, pneumatike smo za ovaj kratki test napuhali na identičan pritisak, našli idealno ravnu cestu bez zavoja ali i vertikalnih prevoja i probali. I rezultat je "NE" ne iskljulčuje se. Ni na 70km/h. Zatražili smo objašnjenje i dobili ga. Blokada se isključuje tek ako se vozi pri 60 ili iznad 60km/h cijeli minut vremena, ili kada se dostigne brzina 80km/h.(preuzeto sa http://www.automotosvijet.com/index.php ... ci-110-4wd). Dakle, ako se auto u 4WD lock modu stalno maltretira brzinom do 60 km/h, opasnost postoji. Kako god bilo, nemam namjeru baviti se off- roadom, niti stalno imati ukljucen 4 WD lock. A ako bi se i desilo da se diff razleti, tu je petogodišnja garancija, neoboriva, a za 5 godina ko ne nauči- neće nikada....U svakom slučaju, hvala za upozorenje.Kiberluskoni wrote:Boldirano nije stalno uključen pogon, nego zaključan srednji diferencijal. Ako ga voziš ovako po asfaltu, rasuće ti se diferencijal, ma od kojeg da je proizvođača ili ćeš izletiti na nekoj okuci zbog understeering-a.kuli1961 wrote: Što se tiče zaključavanja diff, nisam baš neki veliki znalac ovoga, ali na dugmetu kontrole vrste prenosa su, kako sam i napisao u prethodnom postu- 2 WD, Auto (kada OBC sam preračunava da li treba aktivacija prenosa na obe osovine i u kolikom procentu) i 4 WD Lock, dakle stalno full pogon.
Zbog ovoga su i izmislili Auto opcije ili izbacili blokadu, jer je najčešća greška vozača koji tek krenu voziti 4x4 vozila.
@kuli1961,kuli1961 wrote:Duster (engl.) = Prašinar (BHS), ukoliko je uopšte moguće i dozvoljeno prevoditi vlastitu imenicu...golfiista wrote:Sve mogu da razumijem, ali ovo i prašinar u istoj rečenici...nevjerovatno..kuli1961 wrote: vrlo kvalitetan auto,
Diferencijal je mehanički sklop čiji je zadatak da omogući da se dvije osovine kreću različitom brzinom, te tako omoguće skretanje vozila. Ovo je slučaj i na običnim automobilima.staradis wrote:Volio bih pojašnjenjeKiberluskoni wrote:Boldirano nije stalno uključen pogon, nego zaključan srednji diferencijal. Ako ga voziš ovako po asfaltu, rasuće ti se diferencijal, ma od kojeg da je proizvođača ili ćeš izletiti na nekoj okuci zbog understeering-a.kuli1961 wrote: Što se tiče zaključavanja diff, nisam baš neki veliki znalac ovoga, ali na dugmetu kontrole vrste prenosa su, kako sam i napisao u prethodnom postu- 2 WD, Auto (kada OBC sam preračunava da li treba aktivacija prenosa na obe osovine i u kolikom procentu) i 4 WD Lock, dakle stalno full pogon.
Po suhom, 2wd.staradis wrote:Znaci najpametnije ga je staviti na auto i voziti tako.
Hvala za pojašnjenje
Sx4 4x4 je caro za njegaNediM17 wrote:Vala to auto sa 1.6 benzincem i prednjim pogonom ne bih kupio nikada. Bolje ti je kupiti Sandera Stepwaya onda, jer i on ima dobar klirens, ako je u tome caka.
Ne kontam svrhu kupovine SUV-a bez 4x4 pogona, a benzinac sa 4x4 je preslab za Dustera. Da vidis veselja kada treba krenuti uz "nos", a momenta nigdje. Onaj 1.2 turbo je dobar, ali mu je cijena skoro i kod dizela, a onda u toj opciji bolje kupiti dizel.
Apsolutno [emoji106] [emoji106]NediM17 wrote:Pa bolje kupiti SX4 4x4 nego Dustera 4x2. I Vitara 4x2 je puno bolja opcija od Dustera 4x2.
Šta ja znam, ja i sam vozim tzv. SUV sa prednjim pogonom i benzincem, i rijetko maknem iz gradaNediM17 wrote:Vala to auto sa 1.6 benzincem i prednjim pogonom ne bih kupio nikada. Bolje ti je kupiti Sandera Stepwaya onda, jer i on ima dobar klirens, ako je u tome caka.
Ne kontam svrhu kupovine SUV-a bez 4x4 pogona, a benzinac sa 4x4 je preslab za Dustera. Da vidis veselja kada treba krenuti uz "nos", a momenta nigdje. Onaj 1.2 turbo je dobar, ali mu je cijena skoro i kod dizela, a onda u toj opciji bolje kupiti dizel.
Koliko sam ja upratio u svim Dacijama sjedišta su ista, a to znači sa izuzetno kratkom sjedećom površinom i nikakvim bočnim osloncima. Ili ko je vozio Clio 2 (obične verzije) zna o čemu se radi. Ne pomaže ni podešavanje po visini jer spuštanjem sjedišta samo još više do izražaja dolazi mala sjedeća površina.Haris.ba wrote:Fazon je što ima mala neprofilisana sjedišta (bolja i veća su u dasteru). I to je jedina zamjerka na tom autu. Ali, to je individualno. Probaš i vidiš odgovara li ti.
Da se razumijemo. Nisu ni u dasteru nešta velika.530i wrote:Koliko sam ja upratio u svim Dacijama sjedišta su ista, a to znači sa izuzetno kratkom sjedećom površinom i nikakvim bočnim osloncima. Ili ko je vozio Clio 2 (obične verzije) zna o čemu se radi. Ne pomaže ni podešavanje po visini jer spuštanjem sjedišta samo još više do izražaja dolazi mala sjedeća površina.Haris.ba wrote:Fazon je što ima mala neprofilisana sjedišta (bolja i veća su u dasteru). I to je jedina zamjerka na tom autu. Ali, to je individualno. Probaš i vidiš odgovara li ti.
Ko je visok 175 ili manje neka slobodno zanemari ovo, njemu će biti ok.