Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post Reply
kiky

#301 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by kiky »

ja ne zaključujem da je angela loša političarka ...
ja mislim da je katastrofalna .... i kao političar i kao kancelar ...
u njemačkoj su građani ( ogromna večina ) odvedeni iz blagostanja u hartz 4 ili neki drugi socijalni program, tj. preživljavanje ...
kao što napisah, njemačka izgleda dobro zato što je drugim katastrofa ...
nikakvu pobjedu ni prema kojem drugom političaru ona nije odnijela, a pogotovo ne prema sarkoziju, nikad ...
naravno da je rasprava oko stranaca morala da dođe kad nema više para ni za domače korisnike socijale, a otkud nema para ako im ide dobro ...
kulrura, moral i identitet su, naravno, poznate stvari i još kako su te vrijednosti srozane od kako je angele ...
ljudi dolaze u njemačku več pedeset godina da bi radili i zaradili, čak šta više, njemačka je bila imigrantska zemlja za vrijeme hladnog rata i tad se nisu žalili ni na jezik, ni na islam, ni na razne kulture ...
jesul to prije svi govorili njemački a sad odjednom prestali ...
ali poenta mog posta je da nema angela šta da sere o multi-kulti društvu kad ga nije ni pravila ni razvijala ...
očigledno je da je netrpljivost prema strancima odličan način za prikrivanje vlastitih grešaka i propusta i poslije amerike, uspješno ga koriste i britanci, francuzi pa evo sad i nijemci ...
da je normalna, imala bi čoeka i djecu
( na kraju krajeva ) ..
:D[/quote]

samo cu reci da je u drugom braku vec 12 godina i da je maceha dvoje dijece ako ti je to bitno :lol:[/quote]

drugi brak ...
mačeha ...
druge stvari su u mom postu bitne ali post treba znat pročitat ...
al nek si mi reko ...
sad mi je još draža ...
:D
kiky

#302 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by kiky »

ja ne zaključujem da je angela loša političarka ...
u njemačkoj su građani ( ogromna večina ) odvedeni iz blagostanja u hartz 4 ili neki drugi socijalni program, tj. preživljavanje ...
nikakvu pobjedu ni prema kojem drugom političaru ona nije odnijela, a pogotovo ne prema sarkoziju, nikad ...
naravno da je rasprava oko stranaca morala da dođe kad nema više para ni za domače korisnike socijale, a otkud nema para ako im ide dobro ...
kulrura, moral i identitet su, naravno, poznate stvari i još kako su te vrijednosti srozane od kako je angele ...
ljudi dolaze u njemačku več pedeset godina da bi radili i zaradili, čak šta više, njemačka je bila imigrantska zemlja za vrijeme hladnog rata i tad se nisu žalili ni na jezik, ni na islam, ni na razne kulture ...
ali poenta mog posta je da nema angela šta da sere o multi-kulti društvu kad ga nije ni pravila ni razvijala ...
očigledno je da je netrpljivost prema strancima odličan način za prikrivanje vlastitih grešaka i propusta i poslije amerike, uspješno ga koriste i britanci, francuzi pa evo sad i nijemci ...
( na kraju krajeva ) ..
To hoces reci da su normalni ozenjeni a nenormalni neozenjeni...e jesi ti ozbiljan analiticar, bolje ti je da nista ne pises vise, nego da valjas gluposti :-)[/quote]

normalno da nisam ozbiljan analitičar ...
da jesam živio bih od toga a ne postao po forumu ...
al od sveg posta tebi je najbitnije oženjeni - neoženjeni ...
nisi u stanju ni glupost da izvališ iz vlastite glave jer ti je sva pamet na nivou "glorie" i "praktične žene" ...
vox-populi

#303 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vox-populi »

kiky wrote: priča oko nepoznavanja jezika jednostavno ne stoji, jer ljudi dolaze da rade a kad radiš nema da ne progovoriš jezik
E vidis, ovdje grijesis. Imigranti o kojima je rijec, dakle ne svi, dolaze u Njemacku ne preko radne vize nego preko spajanja porodica. Kao takvi, automatski dobijaju boravisnu i radnu dozvolu. I tacno, rade. Ali rade u svojoj sredini na maternjem jeziku. I rade do onoga trenutka dok ne dobiju stalnu boravisnu dozvolu. Od tog trenutka pa dok ne umru, zive na drzavnoj sisi jer im drzava ne moze naci posao jer ovi ne govore jezik. I tako u krug.

Ponavljam, problem nisu niti su ikada bili imigranti koji RADE i PLACAJU POREZ. Bez obzira govorili oni njemacki ili ne. Problem nastaje onda kada ovi koji ne govore njemacki prestanu raditi i prijave se na biro. Biro im pokusava naci posao ali kako ne govore njemacki to je gotovo pa ne moguce.
kiky wrote: ... ogromna večina ... ima i nijemaca, i to podosta, koji su slabi u školi ili skoro nepismeni ... ali to nije poenta ...
pogotovo treča generacija turaka, nesekiraj se za njih, oni govore perfektno njemački a i ponašaju se ko nijemci ...
Postotak nijemaca bez skole je oko 1,4%. Ne bih rekao da je to veliki procenat. A vjeruj mi, i unutar trece generacije Turaka, ima dosta koji slabo ili nikako ne govore njemacki. Posebno djevojke.
kiky wrote: nijemci nikad nisu ništa trpjeli, oni su uglavnom za to da stranci napuste njemačku, čak je to i angela rekla da je greška što su primili radnike i mislili da če otić, a ovi ostali .... to je srž problema ... stranci idite kući .... nikakve baje o jezicima i kulturama ...
Na osnovu cega si to zakljucio? U njemackoj zivi oko 10% stranaca i jos oko 10% naturalizovanih njemaca. Nadji mi zemlju gdje je svaki pet stanovnik stranac ili stranog prijekla. Tacno je da su za prvu generaciju imigranata njemci planirali da se vrate svojim domovima. I to su i uradili. Prva generacija imigranata s pocetka 50-tih (uglavnom portugalci, talijani i spanci) su se uglavnom vratili u maticne zemlje. Ali vec od druge generacije imigranata (pocetak 70-tih) postojao je plan njihove integracije u njemacko drustvo.
kiky wrote: u americi postoje kineske četvrti gdje se ljudi rađaju i umiru a da ne vide drugi kraj grada, engleskom ni traga ...
trebal istjerat kineze iz amerike ili su amerikanci ponosni što je to tako ...
ako su i ameri i švabe dio zapadne civilizacije i kulture i demokratije nemogu bit dva aršina o istim stvarima ...
druge su stvari u pitanju ...
U istoj toj americi ce ti kinezi iz kineske cetvrti dobiti mudo marjanovo na ime pomoci od drzave. Rode se, zive, rade i umiru u svojim getima i naravno da drzavi ne smetaju jer drzava ne izdvaja ni cent za njih. Malo je drugacije ovdje gdje ljudi koji rade od svog poreza placaju relativno ugodan zivot lezhljebovicima kojima je mrsko da pomaknu dupe i nauce jezik kako bi mogli sami za sebe zaradjivati.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#304 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Toto »

vox-populi wrote: Nadji mi zemlju gdje je svaki pet stanovnik stranac ili stranog prijekla.
USA
Drvosjeca iz Dejcica

#305 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Toto wrote:
vox-populi wrote: Nadji mi zemlju gdje je svaki pet stanovnik stranac ili stranog prijekla.
USA
Australija
vox-populi

#306 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vox-populi »

Ok, pogresno sam postavio pitanje. Mislim da je jasno sta sam htio pitati. A ako uzmes amerikance i australce kao naciju (koja je do sada izgradjena kao individualna i nezavisna nacija), ne bih rekao da ni u USA ni u Australiji zivi ni blizu 20% "novijih" stranaca.
Drvosjeca iz Dejcica

#307 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

vox-populi wrote:Ok, pogresno sam postavio pitanje. Mislim da je jasno sta sam htio pitati. A ako uzmes amerikance i australce kao naciju (koja je do sada izgradjena kao individualna i nezavisna nacija), ne bih rekao da ni u USA ni u Australiji zivi ni blizu 20% "novijih" stranaca.
Sve su to nagađanja, isto kao što Merkelova i Sarazzin nisu ponudili čvrste statističke pokazatelje, sve se svodi na nagađanje. Jasno da ova kampanja protiv stranaca, prvenstveno Turaka i Arapa, je smišljeno orkestrirana. Zašto, zbog čega, mislim da nije teško dokučiti. Nemoj zaboraviti da Njemačka nije useljenička zemlja kao što su to USA, Australija ili Kanada. Neko gore lijepo reće da odgovornost za propali multikulturalni pristup, ako je zaista popao, snosi isključivo Njemačka vlada, društvo, deset praznih mjesta pa tek onda stranci. Šta bi trebala biti alternativa ako je već propao projekat multikulture? Protjerivanje prema francuskom modelu? :oops:
kiky

#308 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by kiky »

nisi pogrešno postavio pitanje neg nisi u pravu i to se oma vidi ...
ni ono ostalo što si mi kao odgovorio ne stoji ali nemam volje da se ponavljam ...
na kraju krajeva, kao i svaka druga, i ta stvar oko stranaca u njemačkoj ima više lica i istina ...
nek svako vjeruje u svoju shodno svojim shvatanjima, uvjerenjima i ubjeđenjima ...
jedno je sigurno ...
angela je svojom zadnjom izjavom pokrenula loše procese u njemačkoj ...
ne danas, ne sutra, ali svakim danom, mjesecom, godinom sve više i više ...
to nije način za skretanje sa problema, grešaka, nesposobnosti, loše vanjske, unutarnje ali i svake druge politike ...
karl hajnc rumenige ...
vox-populi

#309 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vox-populi »

Eto nisam upravu. Bolje o statusu imigranata u Njemackoj znaju ljudi koji nikada krocili na njemacko tlo nisu (ali puno citaju pa sve znaju) nego recimo ja koji sam imigrant u Njemackoj. I bolje od jos par imigranata koji su se javili ovdje na ovoj temi.
mO k3

#310 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by mO k3 »

vox-populi wrote:Eto nisam upravu. Bolje o statusu imigranata u Njemackoj znaju ljudi koji nikada krocili na njemacko tlo nisu (ali puno citaju pa sve znaju) nego recimo ja koji sam imigrant u Njemackoj. I bolje od jos par imigranata koji su se javili ovdje na ovoj temi.
Komsija vala bas neams veze ko ni ja :)

PS: ja sam u Nürnbergu
lupp

#311 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by lupp »

kiky wrote:ja ne zaključujem da je angela loša političarka ...
( na kraju krajeva ) ..

samo cu reci da je u drugom braku vec 12 godina i da je maceha dvoje dijece ako ti je to bitno :lol:[/quote]

drugi brak ...
mačeha ...
druge stvari su u mom postu bitne ali post treba znat pročitat ...
al nek si mi reko ...
sad mi je još draža ...

Pazi, ono ostalo sto si izjavio ima toliko istine u sebi koliko tvoja izjava da nema ni covjeka ni djece(sto pokazuje opet koliko si informiran). Ni za jednu svoju izjavu nemas nikakvu potrvrdu. Ovdje smo ti ja i neki drugi lijepo predocili da Njemackoj ide super(ne samo u usporedbi sa ostalim drzavama nego opcenito). Nezaposlenost mala. Sto se tice Merkel i vanjskih odnosa, ponavljam: Merkel beats Sarkozy i to je bilo vec prije 4 mjeseca -> http://www.google.com/hostednews/afp/ar ... vCiMhh3QJA

"ali poenta mog posta je da nema angela šta da sere o multi-kulti društvu kad ga nije ni pravila ni razvijala ..."
Da se po tome ravnaju ljudi, demokratija se ne bi od Grcke mjenjala
brina

#312 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by brina »

ocito je da ne mozete da shvatite da je obicnom nijemcu/francuzu puna kapa. rade da zarade sebi i onom sa destero djece platu. kako li se osjeca nijemac/francuz koji svako jutro ustaje rano da ide na posao da zaradi sebi platu od koje mu drzava odbija porez kojim izmedju ostalog finansira "socijalu" i kad sretne komsiju stranca koji nikad nije radio jer nema potrebu posto ima dovoljno djece da mu je "socijala" dovoljna i da mu kaze "joj komsija ne bih ja mogao raniti k'o ti"...
moja kuma, francuskinja je zbog djece i cinjenice da hoce biti uz njih izabrala da bude "concierge" i na tom se poslu nagledala svega...
novi kompleks zgrada u kojima je i ona stanovala i gdje je radila kao "concierge" je mahom bio naseljen doseljenicima iz turske. oni su od tog kvarta napravili svoje selo... kako po zakonu u francuskoj niko nikom ne smije obicaje dirati tako su oni sve obicaje iz turske donijeli... poslije desetak i vise godina taj kompleks zgrada je srusen jer se toliko nakotilo pacova da su napravili tako puno tunela da je bilo opasno zivjeti u tim zgrada... turci su redovno klali ovce/jagnjad (za kurbana masovno) i koze istih kopali oko zgrada...
sjeca se da je na samom pocetku dok je jos par francuskih porodica tu zivjelo redovno dolazila neka bakica da se zali kako joj u dnevnom boravku kapa voda sa plafona. kuma opominjala stanare iznad, neku turksu porodicu ali je i dalje bakici kapalo pa je jednog dana kum insistirala da udje da vidi sta se desava... u cosku dnevnog boravka turcin postavio najlon, navukao zemlje i posadio paradajz...
ovo su samo mali primjeri... i onda se cudimo sto su ti ljudi u getima, sto je domace stanovnistvo netrpeljivo prema njima itd...
Drvosjeca iz Dejcica

#313 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

brina wrote:ocito je da ne mozete da shvatite da je obicnom nijemcu/francuzu puna kapa. rade da zarade sebi i onom sa destero djece platu. kako li se osjeca nijemac/francuz koji svako jutro ustaje rano da ide na posao da zaradi sebi platu od koje mu drzava odbija porez kojim izmedju ostalog finansira "socijalu" i kad sretne komsiju stranca koji nikad nije radio jer nema potrebu posto ima dovoljno djece da mu je "socijala" dovoljna i da mu kaze "joj komsija ne bih ja mogao raniti k'o ti"...
moja kuma, francuskinja je zbog djece i cinjenice da hoce biti uz njih izabrala da bude "concierge" i na tom se poslu nagledala svega...
novi kompleks zgrada u kojima je i ona stanovala i gdje je radila kao "concierge" je mahom bio naseljen doseljenicima iz turske. oni su od tog kvarta napravili svoje selo... kako po zakonu u francuskoj niko nikom ne smije obicaje dirati tako su oni sve obicaje iz turske donijeli... poslije desetak i vise godina taj kompleks zgrada je srusen jer se toliko nakotilo pacova da su napravili tako puno tunela da je bilo opasno zivjeti u tim zgrada... turci su redovno klali ovce/jagnjad (za kurbana masovno) i koze istih kopali oko zgrada...
sjeca se da je na samom pocetku dok je jos par francuskih porodica tu zivjelo redovno dolazila neka bakica da se zali kako joj u dnevnom boravku kapa voda sa plafona. kuma opominjala stanare iznad, neku turksu porodicu ali je i dalje bakici kapalo pa je jednog dana kum insistirala da udje da vidi sta se desava... u cosku dnevnog boravka turcin postavio najlon, navukao zemlje i posadio paradajz...
ovo su samo mali primjeri... i onda se cudimo sto su ti ljudi u getima, sto je domace stanovnistvo netrpeljivo prema njima itd...
Brina, hajde malo korektnosti. Vjerujem da pored ovih primejra, za koje ne tvrdim da nisu istiniti, vjerujem da ima i pozitivnih? Ja recimo poznajem Njemačku porodicu koja se doselila iz I. Njemačke i od tada ništa ne rade već primaju kojekakve programe socijalne pomoći i žive na račun države dok sam ja kao stranac morao svako jutro ustajati, raditi i doprinositi tom društvu. Možemo li zaključiti da su svi Nijemci besposličari i propalice?
brina

#314 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by brina »

naravno da nisam mislila da su svi isti, mislila sam da se podrazumijeva da mislim o odredjenoj kategorigiji stranaca... moja greska sto nisam to navela sorry :skoljka:
vox-populi

#315 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vox-populi »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
Brina, hajde malo korektnosti. Vjerujem da pored ovih primejra, za koje ne tvrdim da nisu istiniti, vjerujem da ima i pozitivnih? Ja recimo poznajem Njemačku porodicu koja se doselila iz I. Njemačke i od tada ništa ne rade već primaju kojekakve programe socijalne pomoći i žive na račun države dok sam ja kao stranac morao svako jutro ustajati, raditi i doprinositi tom društvu. Možemo li zaključiti da su svi Nijemci besposličari i propalice?
Naravno da ne treba generalizovati. I ja ustajem svaki dan i radim i doprinosim. I dosta mojih kolega i prijatelja stranaca rade isto tako.

Poenta cijele price je da se Njemacka kao drzava MORA brinuti o svom stanovnistvu ali NE MORA o stranica. Ipak se brine i o jednim i o drugim. Razlika je da ce taj iz Istocne Njemacke prije ili kasnije morati ili prihvatiti posao za koji je kvalifikovan ili ce morati raditi edukaciju za novo zanimanje (koja je opet, placena od drzave). Ako odbije i posao i edukaciju, gubi pravo na finansijsku pomoc.
Sa strancima koji ne govore jezik, situacija je drugacija. Prvo, nisu raspolozivi za mnoge poslove jer ne govore jezik. Drugo, nisu u mogucnosti ici na edukaciju jer ne govore jezik. Drzava ih ne moze istjerati jer su ovdje na osnovu spajanja porodice. Tako da ono sto ostaje je da porezni obvezniic placaju njihovo izdrzavanje.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#316 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Truba »

da se vratimo u BiH na sekund

radim 8 godina doprinosim državi koliko mogu

penziono zdravtsveno
zarađujem prosjecno
šef unosi pare iz inostranstva a mi ih ovdje trošimo... ipak uvozi eure :mrgreen:

i sada u tridesetim godinama dolaze neki ljudi bez dana staža s nekim faksovima i mene poklapaju seru

dolaze stipendisti iz vana i žale se...

a do sada ništa državi nisu dali samo su uzimali

i kivni na državu
Alfons Kauders

#317 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Alfons Kauders »

uh jes gadura ta angela... :D stoka fasisticka... :D mos mislit, buni se sto ljudi koji dodju da uzivaju blagodeti razvijene drzave zele da usput ponesu svoje obicaje, zbog kojih su njihove zemlje i propale... :D

a zamislimo kako bi izgledalo da neko u bih da slicnu izjavu... :D da neko kaze kako svi emigranti u bih moraju nauciti nas jezik... da moraju postovati zakone nase drzave... i da se moraju pokusati integrisati u nase drustvo... :D ko bi tog politicara popljuvao?

hajde da vidimo ko emigrira u bosnu i sta ljudi misle o njima? :D

kineze 'obozavamo'... rade na crno, jeftini su, a nikog ne diraju... :D a gle cuda, haman pa svaki jebeni kinez koji dodje u bosnu zacas progovori nas jezik... nikad nisam usao u prodavnicu a da kinez ne zna barem malo naseg... :D sta je s albancima? ljudi rade ko mravi, nikog ne diraju i drze se zajedno... postujem ih vise nego nase lenjivce i nikom ne smetaju (osim srbima)... al opet raja kuka na njih... :D kuka raja i na sandzaklije, mada znaju nas jezik i mada smo do prije 140 godina zivjeli u istoj drzavi... a sto volimo rome to je cudo jedno... niko ne zna ni koliko ih ima, niti ikog boli neka stvar sto uopste postoje, a rodjeni ovdje... doduse, ima i onih 'novih' sto bolje znaju bugarski od naseg... a njih raja pogotovo voli... :D

al eto mi se nasli moralisati i kritikovati tu istu njemacku koja je u ratu primila vise nasih izbjeglica od svih ostalih evropskih zemalja zajedno... i sta je ono bilo s tih nasih izbjeglica? nesto se ne sjecam da su imali puno problema gore, naprotiv... vecina je naucila jezik, djeca zavrsila skole i ostali gore kao produktivni clanovi drustva - sve to u pola generacije... jebote ljeti po sarajevu cujes kako njihova djeca pricaju njemacki - bolje ga znaju nego nas... nesto ne vidim da se njemci zale na njih, s pravom.
brina

#318 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by brina »

Alfons Kauders wrote:uh jes gadura ta angela... :D stoka fasisticka... :D mos mislit, buni se sto ljudi koji dodju da uzivaju blagodeti razvijene drzave zele da usput ponesu svoje obicaje, zbog kojih su njihove zemlje i propale... :D

a zamislimo kako bi izgledalo da neko u bih da slicnu izjavu... :D da neko kaze kako svi emigranti u bih moraju nauciti nas jezik... da moraju postovati zakone nase drzave... i da se moraju pokusati integrisati u nase drustvo... :D ko bi tog politicara popljuvao?

kineze 'obozavamo'... rade na crno, jeftini su, a nikog ne diraju... :D a gle cuda, haman pa svaki jebeni kinez koji dodje u bosnu zacas progovori nas jezik... nikad nisam usao u prodavnicu a da kinez ne zna barem malo naseg... :D sta je s albancima? ljudi rade ko mravi, nikog ne diraju i drze se zajedno... postujem ih vise nego nase lenjivce i nikom ne smetaju (osim srbima)... al opet raja kuka na njih... :D kuka raja i na sandzaklije, mada znaju nas jezik i mada smo do prije 140 godina zivjeli u istoj drzavi... a sto volimo rome to je cudo jedno... niko ne zna ni koliko ih ima, niti ikog boli neka stvar sto uopste postoje, a rodjeni ovdje... doduse, ima i onih 'novih' sto bolje znaju bugarski od naseg... a njih raja pogotovo voli... :D

al eto mi se nasli moralisati i kritikovati tu istu njemacku koja je u ratu primila vise nasih izbjeglica od svih ostalih evropskih zemalja zajedno... i sta je ono bilo s tih nasih izbjeglica? nesto se ne sjecam da su imali puno problema gore, naprotiv... vecina je naucila jezik, djeca zavrsila skole i ostali gore kao produktivni clanovi drustva - sve to u pola generacije... jebote ljeti po sarajevu cujes kako njihova djeca pricaju njemacki - bolje ga znaju nego nas... nesto ne vidim da se njemci zale na njih, s pravom.
:thumbup: :thumbup: :thumbup:
bravo!
Helikopter

#319 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Helikopter »

Vecina ovdje pise koliko stranci kostaju njemacku ili druge evropske drzave a niko ne pise koliko njemacka ili druge evropske drzave ubiru preko raznoraznih poreza i slicno prihoda i zarade od tih istih stranaca!

1. Ima li neko preciznu statistiku koliko sve skupa stranaca ima u njemackoj?

2. Zatim ima li neko preciznu statistiku koliko procenata od svih 100% stranaca radi sto u svojim firmama sto kod drugih po tudjim firmama i koliko tih placaju raznoraznih poreza drzavi i koliko drzava zaradjuje na njihovim porezima?

3. Zatim ima li neko preciznu statistiku koliko procenata od svih 100% stranaca ne radi (stranci nezaposleni na birou i socijali, stranci penzioneri, stranci bolesni, djeca stranaca koja se skoluju i studiraju?)

4. Dalje, zasto i dalje svake godine uvoze strance ili ih pustaju u njihovu kucu ako su im oni samo kostanja, teret i problemi? ja kao primjer ne pustam u svoj stan ili kucu nikoga ako mi je taj samo teret, problem i kostanje?!

5. Zasto recimo ako svake godine zbog njihove negativne demografije uvoze godisnje caa 0,5% stranaca (njemacka caa 80.000.000 miliona stanovnika x 0,5% godisnji uvoz stranaca = uvoz caa 400.000 stranaca godisnje) na ukupan broj domaceg stanovnistva procentualno ne otvore isti broj novih radnih mjesta i izgrade stanova tako da ne bude stranaca nezaposlenih i bez stanova?

6. Zasto recimo uvoze i dalje jeftinu radnu snagu i prave konkurenciju domacoj radnoj snazi?

7. Koliko raznoraznih proizvoda, usluga, projekata koje su u njemackoj proizveli i proizvode ti stranci ili radna snaga je izvezeno i prodano kao export roba po svim drzavama svijeta i koliko je njemacka zaradila i zaradjuje na tim izvoznim proizvodima koje su proizveli ti isti stranci?

Na osnovu ovoga kao i na jos mnogo drugih stvari moze se vidjeti koliko njemacka ima prihoda i zarade na strancima a koliko kostanja a rezultat toga treba da pokaze da li njemacka ide u ekonomski i demografski plus ili minus sa strancima? jer sasvim je logicno da njemacka kao i sve druge evropske drzave ne moze imati samo 100% dobitke i zarade na strancima nego mora imati i manje rashode i gubitke ali oni su minimalni u odnosu na prihode i zaradu!

Ima jos mnogo pitanja ali i ovih nekoliko je dovoljno za pocetak diskusije o prihodima, rashodima i zaradama zapadnoevropskih drzavama u kojima rade i zive ti uvezeni stranci.

I jos jedna bitna stvar koju treba naglasiti kada je u pitanju momentalni jace naglaseniji nacionalisticki trend prema strancima u njemackoj, francuskoj i drugim drzavama zapadne evrope. Ako bi se nastavio prema strancima taj negativni trend njemacka kao i druge evropske drzave mogu dobiti ekonomske probleme jer postoje velike mogucnosti da maticne drzave iz kojih ti stranci dolaze pocnu bojkotovati zapadnoevropske drzave i prestanu uvoziti njihove proizvode, usluge i slicno a sa tim bi njemacka kao i druge evropske drzave dobile ogroman ekonomski problem. Zato je bolje za njemacku druge evropske drzave da te njihove manje nacionalno/sovinisticke i rasisticke stranke i politicare stave pod demokratsku kontrolu i pocnu se bolje i iskrenije brinuti o integraciji stranaca u njihovo drustvo.
Last edited by Helikopter on 20/10/2010 13:17, edited 8 times in total.
BiH-x

#320 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by BiH-x »

Alfons Kauders wrote:uh jes gadura ta angela... :D stoka fasisticka... :D mos mislit, buni se sto ljudi koji dodju da uzivaju blagodeti razvijene drzave zele da usput ponesu svoje obicaje, zbog kojih su njihove zemlje i propale... :D

:thumbup:
zonbirile

#321 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by zonbirile »

elem Njemačka kriva kako god okreneš.Znam da je zajebala i veliki broj od 400 000 što izbjeglica što dezertera.Vrati se sada borac 7.minhenske i otkrije da su mu đubrad davala socijalu,stan,dali mu 5k eura samo da se vrati,ali nisu mu uplačivala doprinose za penziju.
Diogen_iz_Sinope

#322 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Diogen_iz_Sinope »

:thumbup:
Ljudima je cesto tesko pogledati na problem sa razlicitih strana, a to je jetini nacin da se dobije sto objektivnija slika.
zonbirile

#323 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by zonbirile »

upravo na fonu ove priče,gledanje priče iz svih uglova.Jedan od njih je preovladavajući,koji zamraćuje um i sve vidike.Po defoltu čim se spomenu muslimani,islam isl. u bilo kom kontekstu eto "bolesnika" sa nesuvislim komentarima,i to u rojevima..
BaileyS

#324 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by BaileyS »

Bitte_Halt_ja_ja wrote:
BaileyS wrote:Daj ne shupljirajte svi vi koji opravdavate ovu populisticke izjave Merkelove i generalno novi/stari trend u Evropi. Ne bih sviju da nabrajam ali prepoznace se.

Kakva crna integracija i prilagodjavanje drustvu.

Ova ksenofobicna banda kao i obicno ima duple arsine a navest cu samo dva primjera.

Bio sam u Kini, radio jedan kraci period i sreo mnoge Nijemce koji tamo zive i rade vec godinama. Nisam primjetio da su poceli rostiljati pacove i kobre umjesto svojih kobasica, i dalje na cuke gledaju radje kao na kucne ljubimce nego kao na prehrambeni artikal, nisam sreo ni jednog koji zna makar rijec kineskog, nisam primjetio ni da su se odrekli svojih krscanskih obicaja.

Pa zamisli, u sred Kine sve zapadne firme se zatvaraju na cetiri dana za vrijeme Uskrsa da bi oni proslavili "svoj internacionalni praznik" (ovo je tolerancija koju bi Evropljani mogli nauciti od totalitarne Kine). Nisam mogao vjerovati svojim ocima, koje duple standarde oni primjenjuju. Jednostavno Evropa nikad nije prevazisla onaj kolonizatorski nacin razmisljanja. Zamislite samo da neka kineska firma u Frankfurtu uvede kao praznik kinesku novu godinu ili neka arapska kurban bajram, pa sravnili bi je sa zemljom.

Drugi primjer su Englezi, Novozelandjani i drugi sa engleskog govornog podrucja koje sam sreo a koji rade i zive u zemljama zapadne Evrope a nikad nisu naucili lokalni jezik. Jednostavno smatraju da im ne treba. Nikad nisam cuo da im smetaju i da ih kritikuju.

Ovdje se radi o ksenofobiji koja je uperena protiv jedne ciljane grupe, grupe koja je satanizovana u zapadnom svijetu kao sto su Jevreji bili satanizovani tridesetih godina proslog vijeka. Otprilike isti scenario.

evo koliko si ti jednostran i povrsan u svojoj procjeni. Kao prvo nije obicaj u kinid a se jedu psi i macke, to je samo glupa predrasuda jer jedan malo procenat kineza negdje na jugu(lupam) kine smatra psece i macije meso delikatesom, a to sto 99.999% kineza smatra jedenje istih, ogavno si potpuno ignorisao. (najlakse prvo ispalit glupost i nerazmisljati). Znaci tvojim povrsnim posmatranjem neki XXX stranac moze zakljuciti da je u bosni obicaj opciti sa stokom kao vid prelaza iz djecaka u muskarca jer pobogu u nekoj zabiti na nekom brdu ima selo dje se to radi pa hajmo sve bosance ocjeniti tako

Potpuno zaboravljas da njemci(englezi itd) koji dolaze poslom u kinu nisu 2 ili 3 ili cak 4 generacija njemaca koja nije u stanju da se integrise u drustvo. Niti su ikad njemci trazili potpunu integraciju niti od prvih (od njih su samo trazili da rade) niti od zadnjih generacija, nego samo malo postovanja prema drzavi u kojoj zive a to bi prije svega bilo nauciti jezik i kako neko rece prestati sisati socijalnu sisu drzave. Ovo se odnosi na 3.(trecu, III) generaciju a ne na ljude koji su dosli prije 5-10 godina da rad eu njemackoj

Ja nigdje ne vidim da je u njemackoj zabranjeno slaviti ijedan muslimanski praznik, niti turski niti bosanski. Ako turcin ima svoju firmu ima pravo da je zatvori na 30 dana ako mu je ku*cu cejf

mani se jeftine propagande da se zapad okrenuo protiv muslimana. Najlakse je pucati islamofobijom i potpuno ignorisati vlastitu fobiju od zapada
Ma veze ti nemas a uz to si i bukvalac (uhvatio se slucajnih primjera ko' pjan plota)

Na jugu Kine, Guangdong provincija gdje i ne zivi bas 0,1% stanovnistva, jede se sve sto gamize. Kineska kuhinja ima cetiri osnovna pravca Lu (Shandong), Chuan (Sichuan), Yang (Jiangsu) i Yue (Guangdong).

Nego ovo nije tema o tome vec o ksenofobija vs tolerancija i vladavina prava pa ne bih da kvarim.
Lunizz

#325 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Lunizz »

Ženski Dr.Med wrote:
vox-populi wrote:Eto nisam upravu. Bolje o statusu imigranata u Njemackoj znaju ljudi koji nikada krocili na njemacko tlo nisu (ali puno citaju pa sve znaju) nego recimo ja koji sam imigrant u Njemackoj. I bolje od jos par imigranata koji su se javili ovdje na ovoj temi.
Komsija vala bas neams veze ko ni ja :)

PS: ja sam u Nürnbergu

Nije valjda da si tu.I ja sam tamo zivio 5 godina :)

Image

E prekoputa Quelle-a znas da je bio Conrad(prodaja elektronike),a pored conrada je ona velika bijela zgrada,e tu sam zivio
Post Reply