Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
- essex
#301 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
samo da nadodam jos jedno...ta nas je "matica" prodala pijanom austrijancu cim joj je zatrebalo para...a prije toga su sasjekli hercegovacke sume za svoje flotile ratnih brodova koje su zavrsavale na dnu mora u sukobu sa ruskom caravinom...kome do sada nije jasno da se ovako samo ponasaju macehe taj nikada nije razumio svoju materu, a bas ti tak'i danas ponovno objerucke prihvataju macehu da nas jos jednom proda, ovaj put vrlo vjerovatno srbiji...
-
Nezbilj
#302 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Analogija ti je potpuno pogrešna jer u to vrijeme osmanska carevina je gazila evropom kao najmočnija svijetska sila. Danas Turska nema niti može imati teritorijalnih ambicija prema Balkanu niti ima ikakve šanse vojno dobaciti do Bosne kao što je to mogla u 15. vijeku. Kao što rekoh svaka mala zemlja mora imati velike saveznike koji ih po mogučnosti nemogu direktno direktno ugroziti. Mislim da sa Turskom obostrani interesi postoje i da je svaki strah od njihove dominacije potpuno neopravdan. Bosna praktično nema direktnog političkog saveznika u Evropi. Austrija i Njemačka uvijek će biti podrška Hrvatskoj i Sloveniji i preko ovih zemalja posredno održavati svoje interese u Bosni. Engleska i Francuska istorijski svoje interese na Balkanu ostvaruju putem Srbije kao i Rusija. Zato su bilo kakve predrasude prema podršci koju Turska nudi i kao što Petrič kaže u kontinuitetu pruža BiH kroz konstruktivnu ulogu u PIC-u, NATO-u potpuno politički kratkovide.essex wrote:mislim da je ovako rezonovao i herceg hrvoja kada je pozvao turke da mu pomognu protiv ugarske krune...nesto vremena kasnije eto hina i razvalise bosanske gradove...sta nam se to ovog puta sa istoka valja?Nezbilj wrote: Zato Shoba ohladi malo. Neka Turaka. Ovog puta nam mogu samo valjat.
- essex
#303 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
nezbilj, danas se ljudi stavljaju u robovske lance finansijskim sredstvima, drzave takodjer...znas one sve kredite sto su nasi uhljubi uzeli da bi platili soc-mir? u pitanju su resursi, koje ce oni koji su dali kredite dobiti na kraju budzasto da bi otpisali kredite...a kada ti neko drugi kontrolise resurse u drzavi ti si obican najamnik u svojoj zemlji...analogija je ispravna, metode su drugacije...Nezbilj wrote:Analogija ti je potpuno pogrešna jer u to vrijeme osmanska carevina je gazila evropom kao najmočnija svijetska sila. Danas Turska nema niti može imati teritorijalnih ambicija prema Balkanu niti ima ikakve šanse vojno dobaciti do Bosne kao što je to mogla u 15. vijeku. Kao što rekoh svaka mala zemlja mora imati velike saveznike koji ih po mogučnosti nemogu direktno direktno ugroziti. Mislim da sa Turskom obostrani interesi postoje i da je svaki strah od njihove dominacije potpuno neopravdan. Bosna praktično nema direktnog političkog saveznika u Evropi. Austrija i Njemačka uvijek će biti podrška Hrvatskoj i Sloveniji i preko ovih zemalja posredno održavati svoje interese u Bosni. Engleska i Francuska istorijski svoje interese na Balkanu ostvaruju putem Srbije kao i Rusija. Zato su bilo kakve predrasude prema podršci koju Turska nudi i kao što Petrič kaže u kontinuitetu pruža BiH kroz konstruktivnu ulogu u PIC-u, NATO-u potpuno politički kratkovide.essex wrote:mislim da je ovako rezonovao i herceg hrvoja kada je pozvao turke da mu pomognu protiv ugarske krune...nesto vremena kasnije eto hina i razvalise bosanske gradove...sta nam se to ovog puta sa istoka valja?Nezbilj wrote: Zato Shoba ohladi malo. Neka Turaka. Ovog puta nam mogu samo valjat.
mislim, ja sam ti napomenuo MMF, turska samo zeli dio svog kolaca i dio svojih lanaca u borbi za bosanske resurse...a to ide preko "biznisa" koji hare potencira i za sta je dobio i park sa svojim imenom negdje u turskoj nedodjiji...
-
Nezbilj
#304 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Turskoj u ekonomskom smislu Balkan uopšte nije prioritet. Što se tiče ekonomskog neokolonijalizma u tome prednjače Evropa i Amerika tako da je cijeli svijet u nekoj vrsti ekonomsko ovisničkog položaja. Puni ekonomski suverenitet nema niko. Kina je ovisna o izvozu u Ameriku, Amerika je ovisna o Arapskoj nafti, Njemačka je ovisna o Ruskom plinu itd. Male zamlje poput BiH nemogu se kofrčiti i nametati ekonomske barijere i uslove. Mi smo već ovisni o finansijskoj pomoći zapada a zauzvrat smo otvorili tržište njihovim proizvodima. Dakle Turske investicije u BiH samo mogu povećati konkurentnost BH privrede i povečati interes drugih investitora i time podići vrijednost naših resursa. Sve to vodi zapošljavanju povećanju standarda i ekonomskom rastu. Ne treba tražiti problem tamo gdje ga nema. Nekakve ideje da male zemlje mogu biti same sebi dovoljne isprobane su u režimima Envera Hodže i Fidela Kastra. Kao što rekoh u sadašnjim istorijskim i ekonomskim uslovima ne vidim nikakvog razloga za rezerve prema Turskoj. Ako govorimo o BH nacionalnom jedinstvu zašto bi bliži odnosi Turske sa BiH stajali na putu jačanja unutrašnje kohezije BH građana. Ako Bošnjaci ili BH muslimani kao ti se više sviđa nemaju problem da se njihovi sugrađani katolici i pravoslavci poistovjećuju sa nacijama susjednih država i da te drežave vide kao svoje matice zašto bi bliži odnosi sa Turskom bili negativan faktor u daljem razvoju naše unutrašnjen kohezije?essex wrote: nezbilj, danas se ljudi stavljaju u robovske lance finansijskim sredstvima, drzave takodjer...znas one sve kredite sto su nasi uhljubi uzeli da bi platili soc-mir? u pitanju su resursi, koje ce oni koji su dali kredite dobiti na kraju budzasto da bi otpisali kredite...a kada ti neko drugi kontrolise resurse u drzavi ti si obican najamnik u svojoj zemlji...analogija je ispravna, metode su drugacije...
- essex
#305 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
ovo sto sam povecao je i nejveci problem i najveca greska koja je ustaljenja i sve vise gura od sviju nas drzavotvornu misao bosanaca, jer eto "niko nema problem" sa slicnim stvarima...a sve je pocelo unazad 150 godina i formiralo se i zvanicno 20-ih godina proslog vijeka....a samo zato sto se isto razmisljalo, ne drzavotvorno nego vjerski...Nezbilj wrote:Turskoj u ekonomskom smislu Balkan uopšte nije prioritet. Što se tiče ekonomskog neokolonijalizma u tome prednjače Evropa i Amerika tako da je cijeli svijet u nekoj vrsti ekonomsko ovisničkog položaja. Puni ekonomski suverenitet nema niko. Kina je ovisna o izvozu u Ameriku, Amerika je ovisna o Arapskoj nafti, Njemačka je ovisna o Ruskom plinu itd. Male zamlje poput BiH nemogu se kofrčiti i nametati ekonomske barijere i uslove. Mi smo već ovisni o finansijskoj pomoći zapada a zauzvrat smo otvorili tržište njihovim proizvodima. Dakle Turske investicije u BiH samo mogu povećati konkurentnost BH privrede i povečati interes drugih investitora i time podići vrijednost naših resursa. Sve to vodi zapošljavanju povećanju standarda i ekonomskom rastu. Ne treba tražiti problem tamo gdje ga nema. Nekakve ideje da male zemlje mogu biti same sebi dovoljne isprobane su u režimima Envera Hodže i Fidela Kastra. Kao što rekoh u sadašnjim istorijskim i ekonomskim uslovima ne vidim nikakvog razloga za rezerve prema Turskoj. Ako govorimo o BH nacionalnom jedinstvu zašto bi bliži odnosi Turske sa BiH stajali na putu jačanja unutrašnje kohezije BH građana. Ako Bošnjaci ili BH muslimani kao ti se više sviđa nemaju problem da se njihovi sugrađani katolici i pravoslavci poistovjećuju sa nacijama susjednih država i da te drežave vide kao svoje matice zašto bi bliži odnosi sa Turskom bili negativan faktor u daljem razvoju naše unutrašnjen kohezije?essex wrote: nezbilj, danas se ljudi stavljaju u robovske lance finansijskim sredstvima, drzave takodjer...znas one sve kredite sto su nasi uhljubi uzeli da bi platili soc-mir? u pitanju su resursi, koje ce oni koji su dali kredite dobiti na kraju budzasto da bi otpisali kredite...a kada ti neko drugi kontrolise resurse u drzavi ti si obican najamnik u svojoj zemlji...analogija je ispravna, metode su drugacije...
dalje, ako turskoj u ekonomskom smislu balkan nije prioritet, kako ce praviti investicije i povecati konkurentnost bh privrede i tako povecati interes drugih investitora? ako nije to onda mora da je ono sto ja rekoh, borba za resurse i da zakace po koji svoj lanac sa kuglom oko bosanske noge...
niko ne kaze da trebamo da se odupiremo, ali sve treba da se igra po nasim pravilima a ne po sistemu "znas, dodjes mi bruku love, ja cu uzeti jahorinu, bjelasnicu i igman a za ostalo se cujemo..."
-
theTruePath
#306 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Turska je nasa a mi smo turski

- JThomas
#307 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
al' se ipak držimo šveCke.
niste ni vi glupi koliko se pravite...
- essex
#308 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
"resula" cerane, jesil'to ti, bos po gloginjama hodao...theTruePath wrote:Turska je nasa a mi smo turski![]()
hahaha...JThomas wrote:al' se ipak držimo šveCke.
- Ahmmed
#309 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Nezbilj wrote:Kada je u pitanju tvoja ocjena odnosa Bošnjaka prema osmanskom carstvu iznio si dosta neistina i generalizacija.Ahmmed wrote:
Nije se teško složiti sa značajnim dijelom napisanog. No, mislim da imamo problem sa dijelom posta koji si boldirao:
Bošnjaci su se , itekako, u vrijeme osmanske vladavine, skoro u potpunosti identificirali sa osmanskom carevinom, osjećali se njenim sastavnim dijelom, masovno se, nakon njenog odlaska sa naših prostora,iseljavali u Tursku. Tačno je da su sačuvali svoj jezik, ali više zaslugom samih Osmanlija i njihovim nepotenciranjem turkizacije naroda na osvojenim područjima.
Zbog pune identifikacije sa osmanskom carevinom, kako vladajućeg bošnjačkog sloja tako i ostatka naroda, Bošnjaci su i kasnili sa nacionalnom i etničkom emancipacijom, kaskajući u tome dobrano za Srbima i Hrvatima.
U ovoj priči, dakako, ne treba smetnuti s uma ni činjenicu da je bošnjačkom begovatu glavni interes bio očuvanje posjeda, te se jedino pitanju agrarne reforme prilazilo ozbiljno, dok su sva ostala pitanja, koja su se odnosila na ,kako rekoh, na afirmaciju bošnjačkog etnosa bila marginalizirana, što je ostavljalo i više nego dovoljno prostora za različita mešetarenja sa strane.
No, da se vratimo glavnoj poenti ove teme:
Mislim da niko ozbiljan ne treba odbijati sve benefite koje, u jednom dijelu, donosi turski diplomatski angažman u ovom dijelu svijeta i ti si te benefite vrlo temeljito i sistematski naveo.
Ja sam samo želio reći da Bošnjacima, Ankara ne smije biti ono što je našim susjedima Beograd, odnosno Zagreb. A bojim se da usljed različitih vrsta frustracija, kojima su bošnjaci izloženi posebno u dva zadnja desetljeća, stvari jednim dijelom idu u tom pravcu.
I mislim da ovu romantičnu priču o vječnom i nedodirljivom prijateljstvu Turaka i Bošnjaka, treba zadržavati na nivou ličnih, rodbinskih veza ( zbog velikog broja Bošnjaka i njihovih potomaka u toj zemlji), ali i jakih kulturoloških veza.
No, na polju politike, potpuno i bezrezervno se predavati turskom zagrljaju,nije najuputnije. Jer, bez obzira na promijenjene okolnosti, historija je nabolja učiteljica.
Prije svega osmansko carstvo nije bila nacionalna država poput današnja Turske već mulinacionalno, transkontinentalno carstvo podjeljeno na regije i religiske skupine milete. Dakle osjećaj pripadnosti osmanskom carstvu je nešto potpuno drugo od osjećaja pripadnosti odnosno kako kažeš poistovjećivanja sa Turskom nacijom i nacionalnom državom danas. Kada je u pitanju individualni identitet Bošnjaka u osmanskom carstvu tu nema nikakve dileme obzirom da su se uvijek nazivali Bošnjacima i od strane osmanlija stranaca odnosno Turaka i u smislu samoidentifikacije. Turcima su Bošnjake nazvali jedino Srbi i to u pogrdnom smislu tokom 19 vijeka dok je u dokumentima zvanično uvijek korišten naziv Bošnjaci čak i u Načertanju. Imajući u vidu veličinu i moć osmanske imperije tokom njene četristogodišnje vladavine na više kontinenata nije čudo da su ne samo Bošnjaci već i mnogi drugi narodi vidjeli Carigrad kao glavni grad carstva jer on to i jeste bio i što su carstvo smatrali vječnim obzirom da za mnoge generacije ono to i jeste bilo.
Međutim ako posmatramo odnose Bošnjaka prema centralnoj vlasti kao što znamo do animoziteta u odnosima došlo je već u 18. vijeku odnosno nakon Banjalučke bitke, a kulminacija frontalne borbe za autonomiju Bosne bio je ustanak Huseina Gradašćevića 1830. godine. Ovaj ustanak podržala je večina bosanskog plemstva (osim Hercegovačkog kapetana Ali paše Rizvanbegovića) kao i naroda a tokom ustanka došlo je i do prvih direktnih vojnih sukoba sa osmanskom vojskom.
Nakon gušenja ovog ustanka odnosi između Bošnjaka i osmanlija su do kraja zategnuti naročito zbog stalnih progona istaknutih bošnjaka za vrijeme Omer paše Latasa kao i nameta što je uzrokovalo brojne ustanke i progone tokom ostatka osmanske vladavine u Bosni. Bošnjaci u ovom periodu počinju koristiti novi izraz Turkuša za sve što je osmansko. Međutim jačanjem susjedne Srbije i njenim progonom muslimana odnos bošnjaka prema osmanskoj carevini promjenio se u toliko što su je postalo jasno kakva ih sudbina čeka ukoliko dolju pod vlast druge kršćanske zemlje tako da je dolazak Austrije dočekan u strahu od mogućih progona i pokrštavanja.
Međutim Bošnjaci su tada poručili sultanu da je "Bosna njihov vatan (domovina) i da sultan može dati Stambol, ali ne Bosnu". U Sarajevu je prije okupacije formiran Narodni odbor koji je formirao svoju vlast i organizovao oružani otpor okupaciji suprotno odluci i naredbama osmanlija. Bošnjaci su se s pravomosjećali izdati od strane Turaka ali ne zato što više neće biti dio carstva već zbog toga što nisu onemogućili Bošnjacima da grade vlastitu državu kao što su to omogućili Srbima i Crnogorcima već su bosansku autonomiju ugušili da bi nakon toga Bosnu predali drugoj carevini. Tumatčiti iseljavanje Bošnjaka ljubavlju prema Turskoj kao svojoj matičnoj domovini je krajnje licemjerno. Razlozi za iseljavanje u prvim desetljećima AU vladavine su bili mnogobrojni.
U prvim godinama je i sama okupaciona vlast podržavala iseljavanje obzirom da je u tom periudu AU imala politiku koloniziranja BiH doseljenicima iz Hrvatske kojih je prema zvaničnim AU statistikama naseljeno oko 60.000 koliko je prema tim izvještajima u istom periodu i iseljeno Bošnjaka. MEđutim smatra se da je ovaj broj sviše mali i da je broj iseljenika sigurno premašio 100.000. Procentualno broj muslimana se smanjio sa 38,73% prema popisu iz 1879. na 32,25% 1910. godine dok se udio katolika popeo sa 18,08% 1879. na 22,87% 1910 godine. U zahtjevima za iseljavanje koji su se podnosili AU vlastima morao se navesti razlog iseljavanja tako da se prema izvještajima AU vlasti kao posebni razlozi iseljavaja ubrajaju: "strast za dobitkom, religiozni fanatizam, sujeverna odvratnost prema nemuslimanskoj vlasti i otpor vojnom zakonu, averzija prema pravnoj državi koja za mnoge znači okove a ne korist, ekonomski položaj, seoba poznanika, čežnja za Turskom i zanos za nacionalnu ideju, školovanje djece, rođaci, bavljenje trgovinom i traženje namještenja u Turskoj, loša zemlja za obrađivanje, nada u bolju zaradu, kuluk i rabota." Za doseljavanje je također bila zainteresovana i Turska pa je u Kosovskom vilajetu postavljala mudžahirske komisije i davala im novčanu pomoć a u budžetu Porte 18882. predviđeno je 1.000.000 zlatnih lira za pomoć doseljenicima.
Dakle Ahmmede na ovome boldiranom što si naveo mogao bi ti pozavidjeti i Rajko Vasić tako da se zaista pitam iz kojih udžbenika si ti učio istoriju. Smiješno je uopšte pomišljati da bi Ankara mogla Bošnjacima ikada biti ono što je Srbima i Hrvatima Zagreb i Beograd. Carigrad je možda nekada i imao priliku za to ali obzirom da su se istorijske okolnosti odigrale na sasvim drugi način danas niti u budučnosti za to nema nikakve šanse. Ne znam odakle ti ideja da Bošnjaci idu u pravcu poistovjećivanja svojih nacionalnih osjećanja sa Turcima. Takvo nešto mogao si možda čuti iz Hrvatskih medija nakon utakmice sa Turskom ali si trebao biti na utakmici BiH : Turska pa bi ti stvari bile puno jasnije.
Što se tiče priče o romantičnom prijateljstvu mislim da si me pogrešno shvatio. Nema tu bog zna kakve romantike ali činjenica je da Turci i Bošnjaci imaju dosta toga zajedničkog. Prvenstveno tu je islam a zatim i dosta zajedničke kulture i zajedničke istorije. Sve ovo je dovoljna osnova za uspostavu prijateljskih i srdačnih odnosa kakvi vladaju među saveznicima i partnerima.
Ja nisam govorio o bošnjačkom osjećaju pripadanja turskoj naciji, već, što se i iz onog dijela mog posta koji si ti boldirao i vidi, bošnjačkom osjećaju pripadnosti osmanskoj carevini. Koji je bio nesporan. Uz sve bošnjačke zamjerke Porti, sva neslaganja u pojedinim periodima osmanske vladavine našim prostorima, jedno je bilo neupitno: Bošnjačka muslimanska populacija u Carigradu je vidjela svoj glavni grad.
priča o Husein kapetanu Gradaščeviću, jedna je romantična priča u Bošnjaka, kojima je nedostajalo romantizma na srpski i hrvatski način, pa našli Husein bega, čiji je pokret imao veze sa autonomijom, ko ja sa nuklearrnom fizikom
Ali, da ne kvarim romansu....naravno, važnost njegove pojave se ne može sporiti, ali , u skladu sa starim običajima, precijenili smo ga , kao i njegov pokret, i to debelo.
Kad je riječ o današnjem osjećaju Bošnjaka spram Turske....Volio bih da si u pravu da je smiješno i pomisliti da bi Ankara mogla Bošnjacima biti, ono što su Zagreb i Beograd Hrvatima i Srbima. Ja sam ustvrdio da to još uvijek nije tako. Ali, vjeruj mi, mnogo je više moguće i realno u perspektivi, nego što je smiješno. Jer, nije Bosna samo sarajevo. Iznenadili biste se kad biste Bosnom prohodali i sa bošnjačkim svijetom o Turskoj i Turcima pričali....Znam, reći ćete, neuk svijet, ne zna....ali, taj i takav svijet je dio bošnjačkog naroda, sa svim pravima i obavezama....
-
Shoba
#310 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Otprilike...essex wrote:mislim da je ovako rezonovao i herceg hrvoja kada je pozvao turke da mu pomognu protiv ugarske krune...nesto vremena kasnije eto hina i razvalise bosanske gradove...sta nam se to ovog puta sa istoka valja?Nezbilj wrote: Zato Shoba ohladi malo. Neka Turaka. Ovog puta nam mogu samo valjat.
Tursku treba prihvatati ili odbacivati kao i svaku drugu zemlju. Mi sa njima imamo posebne veze kao i ostali narodi na Balkanu.
Cak stavise, mnogo su u boljoj suradnji i ekonomskim relacijama sa Srbijom
- Student Exchange
#311 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Cijenim zelju da ispednes pametan, ali drzimo se fakata. Da li znas da oni imaju poseban pogled na islam (ne u smislu skole nego uloge u drustvu)? Npr. drzava im direktno odredjuje hodze kao drzavne sluzbenike. Da li znas da su imali pokusaj da im ezani budu naturskom (propalo je)? Da li znas da se aleviti tek u zadnje vrijeme pojavjuju poslije duge historije gusenja? U Bosni je to uvijek osjetljivo. Pogledaj pljuvanje po Cericu, Spahicu, ovom onom.. Svako hoce svoj dio Rijaseta. Mislis da Turci ne bi htjeli?NightSkyWalker wrote:Al i ti valjasStudent Exchange wrote: Bitno je sto ce, izmedju ostalog, visak islamizma u toj sekularnoj zemlji moci da se prelije u BiH. A BiH ima u ovom trenutku dosta svojih problema. Nije tesko zamislit scenarij po kome u lonac domacih vjernika (i vehabija) dodajemo turske sunite i njihovu viziju, alevite... ne znam. Strah me hvata od svega toga jer vidim da se naglo Turska naglo namece kao nadsila.![]()
Pa mi smo vec davnih dana primili turski sunitski islam. Ima vec 600 godina.
Ispade da je nas Islam "problem", a turci hoce da nam dodaju jos svog "problema" islama.![]()
Razumijem ako ti se ne svidja da Turska ima politicki uticaj, ali ovo sto pises u vezi vjere je glupost!
Kakva god da je Turska, ne moze biti gora od ostalih europskih zemalja koje su nam uvele embargo na oruzije!
Ina koncu konca medju Bosnjacima postoji jedna znacajan dio koji nece da se vezemo za zemlje na osnovu vjere. Kako mozes tvrditi da je sporan samo politicki utjrcaj.
Ne kontam sta ti znaci zadnja recenica? Sta bih trebo ko zakljucak izvesti? Kao da je neko eko da je zapad odlican.
- kamen spoticanja
#312 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
nadji nekoga iz 303.brigade iz zenice pa upitaj istoljubav_aha wrote:NightSkyWalker wrote:Ovdje fakat poneki imaju paranoju od Turske.![]()
Mi imamo obicaj da pljunemo ruku onom ko nam ruku pruza, a onome ko nam guzu okrene da mu guzu ljubimo!![]()
Ako i jedna europska drzava zasluzuje da ima nase prijateljstvo i povjerenje, onda je to Turska. Gdje je bila Europa kada je Bosni najteze bilo?
Turska moze biti ovo ili ono, ali nam je ipak daleko bolji prijatelj od bilo koje druge drzave, posebno od nasih agresorkih susjeda!
a to su se Turci borlili na frontu u BiH
- NightSkyWalker
#313 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Ako postoji ovakav animozitet prema Turskoj, kakav tek animozitet treba da bude prema Hrvatskoj i Srbiji...
Ovdje je jednostavno rijec o tome da pojedinci ne mogu da predju preko cinjenice da je Turska muslimanska zemlja i da bosnjacu imaju jake emotivne i prijateljske veze sa tom drzavom.
Türkiye ♥
Ovdje je jednostavno rijec o tome da pojedinci ne mogu da predju preko cinjenice da je Turska muslimanska zemlja i da bosnjacu imaju jake emotivne i prijateljske veze sa tom drzavom.
Türkiye ♥
-
Nezbilj
#314 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Dobro nuklearni fizičar, sad mi je jasno iz koje si knjige učio istoriju. Ja još nisam sreo nekoga u Bosni a sreto sam raznih ljudi od koga sam čuo takvu glupost kao "Ankar je moj glavni grad". Ali eto ovo je otvoreni forum pa svako može da napiše šta god hoće.Ahmmed wrote:
Ja nisam govorio o bošnjačkom osjećaju pripadanja turskoj naciji, već, što se i iz onog dijela mog posta koji si ti boldirao i vidi, bošnjačkom osjećaju pripadnosti osmanskoj carevini. Koji je bio nesporan. Uz sve bošnjačke zamjerke Porti, sva neslaganja u pojedinim periodima osmanske vladavine našim prostorima, jedno je bilo neupitno: Bošnjačka muslimanska populacija u Carigradu je vidjela svoj glavni grad.
priča o Husein kapetanu Gradaščeviću, jedna je romantična priča u Bošnjaka, kojima je nedostajalo romantizma na srpski i hrvatski način, pa našli Husein bega, čiji je pokret imao veze sa autonomijom, ko ja sa nuklearrnom fizikom![]()
Ali, da ne kvarim romansu....naravno, važnost njegove pojave se ne može sporiti, ali , u skladu sa starim običajima, precijenili smo ga , kao i njegov pokret, i to debelo.
Kad je riječ o današnjem osjećaju Bošnjaka spram Turske....Volio bih da si u pravu da je smiješno i pomisliti da bi Ankara mogla Bošnjacima biti, ono što su Zagreb i Beograd Hrvatima i Srbima. Ja sam ustvrdio da to još uvijek nije tako. Ali, vjeruj mi, mnogo je više moguće i realno u perspektivi, nego što je smiješno. Jer, nije Bosna samo sarajevo. Iznenadili biste se kad biste Bosnom prohodali i sa bošnjačkim svijetom o Turskoj i Turcima pričali....Znam, reći ćete, neuk svijet, ne zna....ali, taj i takav svijet je dio bošnjačkog naroda, sa svim pravima i obavezama....
- NightSkyWalker
#315 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Najjace zemlje Europe su nam uvele embargo na oruzije i cijelo vrijeme rata su radile protiv nas. Namjerno su pustili JNA krvnike da se izivljavaju nad nama nadajuci se da ce bosanski muslimani nestati.Student Exchange wrote: Ne kontam sta ti znaci zadnja recenica? Sta bih trebo ko zakljucak izvesti? Kao da je neko eko da je zapad odlican.
Ako zbog cega, onda radi ovoga vise volim Tursku nego bilo koju drugu EU drzavu!
- kamen spoticanja
#316 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
cula za biolosko oruzje u iraku i talibane u afganistanu...i ja sam...doduse oruzja u iraku nije bilo...a talibane naoruzavao ko?...toliko o islamofobijiAliceInChains wrote: Ti care se pod hitno moras malo raspitati kod BHdijaspore, kako su npr. Svedjani tretirali Bosanske izbjeglice, a na koji MIZERABiLAN i ponizavajuci nacin je Turska primila izbjegle Bosnjake. Ti o tome nemas blage veze.
Znam ja dobro o toj islamofobiji, ali ti na maloumni nacin mjesas fakte i godine. Sto nisi npr. pojasnio, da je ta islamofobija u Evropi tek opet aktuelna nekih 8 do 10 godina?
nego cula za krstaske ratove i osmanlije kod beca ? more bit da je ipak malo starija od 8-10 godina...
i btw bosnji nista nije falilo u turskoj ni u ratu ni sad poslije rata
i to" maloumno" kuci kad dodjes onome ko te to naucio...pravila forumanja su jasna ako vec ne posjedujes osnove kucnog odgoja
-
Kenan-sa
#317 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Turska je najvaznija clanica NATO-a,i jedan od ekonomskih najjacih zemalja u svijetu! ima 75 ,miliona stanovnika...i nije nista manje vazna od Francuske,Njemacke,Spanije... Turska ima interes da vrati mir i stabilnost u svim zemljama zapadnog Balkana,i to je dobro..imati Tursku za svog prijatelja je neprocjenjivo vazno!
- kamen spoticanja
#318 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
a zasto su te izbjeglice uopste postale izbjeglice? jesi to kad zapitao? nisi naravno...to u beckoj skoli moderne forumske filozofije ne uce haman...Jazz_Junkie wrote:
Pa zasto su te izbjeglice otisle bas u Svedsku, Austriju, Njemacku, Nizozemsku, Dansku itd., zasto ne u Tursku, Siriju, Jordan? Tebi je nekakav privatni Burch University mjera za skolstvo? Zbilja nisam znao da u BiH nije bilo univerziteta sve dok ti Abdullah Gül nije otvorio jedan. Cuj, kapacitet se udvostrucio...... smisljeno se iznose lazi u korist jos veceg nazadovanja zemlje. Ljudi u BiH moraju stvari preuzeti u svoje ruke, ali zajedno. Isti taj Burch University se tesko moze shvatiti kao ozbiljna obrazovna institucija. Ali, najzalosnije je ipak kako ti radije favoriziras ulogu sluge umjesto da stvari preuzmes u svoje ruke. Turska pomoc ce ti trebati onda kada ti istomisljenici na visocijim pozicijama budu dokrajcili BiH pa dobijes svoj dugo ocekivani Bosnjakistan, ali sumnjam da ce se to desiti.
i o opet pricas o slugama...a zivis u becu...kao njihov drzavljaniin more bit'...licemjerno ope'
i btw burch je sad institucija jaca o vecine nasih fakulteta koji se bave istom aktivnoscu...i ti to znas...i zato se jadan tako i sekiras...gore u becu
- NightSkyWalker
#319 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Kenan-sa wrote:Turska je najvaznija clanica NATO-a,i jedan od ekonomskih najjacih zemalja u svijetu! ima 75 ,miliona stanovnika...i nije nista manje vazna od Francuske,Njemacke,Spanije... Turska ima interes da vrati mir i stabilnost u svim zemljama zapadnog Balkana,i to je dobro..imati Tursku za svog prijatelja je neprocjenjivo vazno!
Postavlja se jednostavno pitanje:
Zasto je nekima toliko krivo sto bosnjaci imaju prijatelja i saveznika u drzavi Turskoj i tamosnjem narodu?
Pa znaju li oni kakav je to merak i sevdah prosetati se Kapalıçarşı u Stambolu
- essex
#320 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
a sto ti ne odgovori covjeku? fino te pitao zasto se nogetete sveCkoj a bracakate sa turskom?kamen spoticanja wrote:a zasto su te izbjeglice uopste postale izbjeglice? jesi to kad zapitao? nisi naravno...to u beckoj skoli moderne forumske filozofije ne uce haman...Jazz_Junkie wrote:
Pa zasto su te izbjeglice otisle bas u Svedsku, Austriju, Njemacku, Nizozemsku, Dansku itd., zasto ne u Tursku, Siriju, Jordan? Tebi je nekakav privatni Burch University mjera za skolstvo? Zbilja nisam znao da u BiH nije bilo univerziteta sve dok ti Abdullah Gül nije otvorio jedan. Cuj, kapacitet se udvostrucio...... smisljeno se iznose lazi u korist jos veceg nazadovanja zemlje. Ljudi u BiH moraju stvari preuzeti u svoje ruke, ali zajedno. Isti taj Burch University se tesko moze shvatiti kao ozbiljna obrazovna institucija. Ali, najzalosnije je ipak kako ti radije favoriziras ulogu sluge umjesto da stvari preuzmes u svoje ruke. Turska pomoc ce ti trebati onda kada ti istomisljenici na visocijim pozicijama budu dokrajcili BiH pa dobijes svoj dugo ocekivani Bosnjakistan, ali sumnjam da ce se to desiti.
i o opet pricas o slugama...a zivis u becu...kao njihov drzavljaniin more bit'...licemjerno ope'i opet vrtis ciklicno sluge,podanistvo,matica...a kao sekira te to
jadan si filozofe
i btw burch je sad institucija jaca o vecine nasih fakulteta koji se bave istom aktivnoscu...i ti to znas...i zato se jadan tako i sekiras...gore u becu
- nezavisni
#321 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Ja dadoh ideju prije par stranica ali izuzev @Shobe niko ne napisa nista...

Turska ce ovdje biti aktuelna naredne bar 2-3 decenije, htjeli mi to ili ne. Pitanje je jedino mozemo li iz toga izvuci kakvu korist. Pokusajte i vi dati neku konkretnu ideju, ili komentarisati ovu... man'te se suplje...nezavisni wrote:Umjesto suplje price, ja imam konkretan prijedlog: Ponuditi Turcima koncesiju na 30-tak godina, za autoput Bihac-Sarajevo (eventualno dalje Gorazde ili Visegrad). Ako stvarno imaju interesa za nas i Evropu, prihvatice to. Nama bi to takodjer mnogo znacilo.
- Ahmmed
#322 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
A što bi se ti to svađao? što si nervozan? Ja samo pišem na osnovu određenih saznanja. Moguće, dijelom i pogrešnih.Nezbilj wrote:Dobro nuklearni fizičar, sad mi je jasno iz koje si knjige učio istoriju. Ja još nisam sreo nekoga u Bosni a sreto sam raznih ljudi od koga sam čuo takvu glupost kao "Ankar je moj glavni grad". Ali eto ovo je otvoreni forum pa svako može da napiše šta god hoće.Ahmmed wrote:
priča o Husein kapetanu Gradaščeviću, jedna je romantična priča u Bošnjaka, kojima je nedostajalo romantizma na srpski i hrvatski način, pa našli Husein bega, čiji je pokret imao veze sa autonomijom, ko ja sa nuklearrnom fizikom![]()
A ti odveć simplificiraš stvari. Više puta do sad sam napisao da ljudi ne idu okolo tvrdeći da je Ankara njihov glavni grad. Ali da nije nemoguće da se i to desi. Jer određena vrsta identifikacije sa Turskom i Turcima postoji. I nikad se nije prekidala. I neka postoji, stvar izbora, čak i mog, ličnog u nekim stvarima, u prvom redu kulturološke prirode. Ja sam o nečemu drugom govorio. Ali, neise.... što bi Krajišnici rekli, turske mi Muhammedove vjere,
- essex
#323 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
ah, zalutale ovcice...je li ti ikada palo na pamet da je srbija sa svime sto je zapocela 90-ih zapala u corsokak i da joj je potrebna turska da je izvuce, cim se to desi eto velikosrba ponovo sa ratnim poklicima da tjeraju turke, sto ce se opet blagonaklono gledati kroz evropu a sto ce velikosrbi samo iskoristiti da ponovo udare zapadno od drine...sto vise turske u bosni lakse je velikosrbima opravdati svoj udar...a kako nisi siguran da je ovo i zamka u koju treba da upadnemo i da se scenario bas ovako razvija? i turska se izvuce, kao i sa berlinskim kongresom poslije balkanskih ratova...NightSkyWalker wrote:Kenan-sa wrote:Turska je najvaznija clanica NATO-a,i jedan od ekonomskih najjacih zemalja u svijetu! ima 75 ,miliona stanovnika...i nije nista manje vazna od Francuske,Njemacke,Spanije... Turska ima interes da vrati mir i stabilnost u svim zemljama zapadnog Balkana,i to je dobro..imati Tursku za svog prijatelja je neprocjenjivo vazno!![]()
Zasto je nekima toliko krivo sto bosnjaci imaju prijatelja i saveznika u drzavi Turskoj i tamosnjem narodu?
- Student Exchange
#324 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
Znaci, poceli smo s argumentima u obliku licnih emocija. Argument tezak ko zemja.NightSkyWalker wrote:![]()
- kamen spoticanja
#325 Re: Želi li Turska Bošnjacima biti matična zemlja?
cekam da mi moderni filozof odgovori zasto su izbjeglice postale izbjegliceessex wrote: a sto ti ne odgovori covjeku? fino te pitao zasto se nogetete sveCkoj a bracakate sa turskom?