Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
angy
#301 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hvala puno na pomoci.
Mozete li mi molim vas objasniti sta je to 16 A prekidac?
-
talić
#302 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
prekidač kao ovi za svjetlo samo ima na sebi jednu lampicu na kojoj piše 16A. Mom rođaku je izgorio stan zbog jeftinog produžnog kabla i uključene grijalice. Nađi nekog ko je električar ili se dobro razumije u elektriku. Da bi sve bilo sigurno mora biti kvalitetan kabal (vjerovatno jeste), kvalitetan utikač ( ništa ispod 5 KM), kvalitetna utičnica (od 8 do 15KM).angy wrote:Hvala puno na pomoci.
- Duhovni Vođa
#303 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
pitanje za električare: ukoliko se grijalica isključi na svom prekidaču (on-off) da li se može desiti varničenje ili otvoreni plamen oko instalacija u slučaju da je još uvijek uštekana u utičnicu?
-
Hendrix
#304 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Čovjek je u pravu, 2.5kW je povelika snaga, još ako se nešto dodatno proključi na utičnicu, može biti belaja. Dobar osigurač i ne priključivati ništa dodatno da tu utičnicu, ne bi trebalo biti problema.
Bolje uzeti 2 konvektora po 1,5kW ili kombinacija, 1 + 1,5 , rasporediti ih na posebne utičnice.
Bolje uzeti 2 konvektora po 1,5kW ili kombinacija, 1 + 1,5 , rasporediti ih na posebne utičnice.
-
Wind
#305 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
naravno da moze...prekidac je otprilike na pola puta do potrosaca, znaci problem moze nastupiti na bilo kojem spoju ukljucujuci i prekidac...Duhovni Vođa wrote:pitanje za električare: ukoliko se grijalica isključi na svom prekidaču (on-off) da li se može desiti varničenje ili otvoreni plamen oko instalacija u slučaju da je još uvijek uštekana u utičnicu?
srecom, to se rijetko dogadja ali je teorijski moguce. Znaci, sto bolji kvalitet, vise para, manje briga....
-
angy
#306 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Hvala jos jednom.talić wrote:prekidač kao ovi za svjetlo samo ima na sebi jednu lampicu na kojoj piše 16A. Mom rođaku je izgorio stan zbog jeftinog produžnog kabla i uključene grijalice. Nađi nekog ko je električar ili se dobro razumije u elektriku. Da bi sve bilo sigurno mora biti kvalitetan kabal (vjerovatno jeste), kvalitetan utikač ( ništa ispod 5 KM), kvalitetna utičnica (od 8 do 15KM).angy wrote:Hvala puno na pomoci.
Zvala sam danas Vokel, rekli su mi da bi kao najbolje bilo da se te zice direktno spoje na neku posebnu uticnicu, to nije bila moja opcija pa nisam bas najbolje ni skontala sta su rekli, a druga opcija jeste da kupim malo bolji produzni kabal i utikac, samo sad ne znam sta se misli pod tim "malo bolji utikac"
-
Wind
#307 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
malo bolji = malo skuplji
samo ti odi u neku specijaliziranu radnju (OBI, Vokel...) i bice to ok. Ne kupuj na pijaci!
samo ti odi u neku specijaliziranu radnju (OBI, Vokel...) i bice to ok. Ne kupuj na pijaci!
-
angy
#308 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
OkWind wrote:malo bolji = malo skuplji![]()
Kontala sam otici do uniprometa, valjda su i oni specijalizovani
Rodjak mi govori da mi on moze spojiti te zice kad kupima taj utikac, kaze to je pravo jednostavno, imaju samo dvije zice i one se spoje, a mene nesto strah, ja bih radje zvala elektricara da to uradi, sta ja znam, strah me nesto, ipak je to struja, a rodjak mi govori da nema potrebe da zovem elektricara, pa sad ne znam sta da radim.
-
Wind
#309 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ne znam u kojem si dijelu grada ali ako mozes otidji do otoke...kod otvorene pijace, otprilike preko puta salona Natuzzi, malo vislje, prema skoli, imas specijaliziranu prodavnicu elektro opreme, ili poslije pijace, prema "Zici" na raskrsnici kod remize isto jedna elektro radnja...
sto se tice spajanja uticnice, nije neka nauka ali vodi racuna da dobro stegne zice u konektore jer se zice kroz upotrebu mogu "olabaviti" (kakva ruzna rijec), odnosno mogu ispasti iz lezista i eto belaja...
i da, OBAVEZNO, koristi "šuko" utičnicu/utikač, znači sa uzemljenjem.....(3. žica)
sto se tice spajanja uticnice, nije neka nauka ali vodi racuna da dobro stegne zice u konektore jer se zice kroz upotrebu mogu "olabaviti" (kakva ruzna rijec), odnosno mogu ispasti iz lezista i eto belaja...
i da, OBAVEZNO, koristi "šuko" utičnicu/utikač, znači sa uzemljenjem.....(3. žica)
-
talić
#310 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
taj kabl koji je na konvektoru bi trebao biti sa tri žice ako nije onda nije dobar. Jedna žica je faza, jedna nula i treća žica je uzemljenje koje je priključeno na kućište konvertora i koje bi uredno trebalo spojiti i na utikaču tj. utičnici. Nađi električara nemoj se zezati.angy wrote:OkWind wrote:malo bolji = malo skuplji![]()
samo ti odi u neku specijaliziranu radnju (OBI, Vokel...) i bice to ok. Ne kupuj na pijaci!![]()
Rodjak mi govori da mi on moze spojiti te zice kad kupima taj utikac, kaze to je pravo jednostavno, imaju samo dvije zice i one se spoje, a mene nesto strah, ja bih radje zvala elektricara da to uradi, sta ja znam, strah me nesto, ipak je to struja, a rodjak mi govori da nema potrebe da zovem elektricara, pa sad ne znam sta da radim.
- zateznistub
#311 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@angy,
preporucujem da kupis "fiksnu kutiju" to ti je mala kutijica koja se montira na mjesto uticnice i sluzi za kopcanje vecih potrosaca. U tom si slucaju najsigurnija mada to mozes rijeiti sa boljim kutnim utikacem i normalnom uticnicom.
@duhovni,
ukoliko potrosac iskljucis na prekidacu, do pozara ne moze doci. Belaj se javlja kad je potrosac ukljucen a spoj na bilo kojem dijelu strujnog kola nije dobar i tada dolazi do porasta otpora a samim tim i do zagrijavanja i puf
preporucujem da kupis "fiksnu kutiju" to ti je mala kutijica koja se montira na mjesto uticnice i sluzi za kopcanje vecih potrosaca. U tom si slucaju najsigurnija mada to mozes rijeiti sa boljim kutnim utikacem i normalnom uticnicom.
@duhovni,
ukoliko potrosac iskljucis na prekidacu, do pozara ne moze doci. Belaj se javlja kad je potrosac ukljucen a spoj na bilo kojem dijelu strujnog kola nije dobar i tada dolazi do porasta otpora a samim tim i do zagrijavanja i puf
-
palamuda
#312 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kakva ti je instalacija komplet, koliko je stara, jesu li pljosnati ili okrugli kablovi, kojeg promjera, previoše pitanja, a malo odgovora, jer sa potrošačem snage od 2,5 kw nije se zafrkavat.angy wrote:Ja sam danas kupila Vaillant konvektor od 2,5 kW u Vokelu
Postavili smo ga danas, samo mi nije jasno zasto sa ovim konvektorom nije dosao utikac za struju vec samo one dvije zice onako strse samo :S
Pise u prospektu da uz sve konvektore dodje utikac osim uz ovaj od 2,5 kW pa mi to nema nikako logike.
Sad ne znam dali trebam kupiti obicni utikac, spojiti zice i to je to ili se ova vrsta konvektora nekako drugacije prikljucuje :S
Ako neko zna o cemu je rijec neka mi pojasni
Ako ti nije problem napravi novi vod od osigurača do radijatora, tako ćeš biti rahat 100 godina ili dobar produžni (automatski osigurač se podrazumjeva). Ako ti nije bila naročita potreba za ovim od 2,5 kw moglo se sve riješiti sa slabijim radijatorom 1,5 ili 2 kw.
- zateznistub
#313 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sto se tice instalacije za uticnice se uvijek koristi 2.5mm2 bilo PPR (pljosnati) bilo PGP,PP-Y (okrugli).palamuda wrote:Kakva ti je instalacija komplet, koliko je stara, jesu li pljosnati ili okrugli kablovi, kojeg promjera, previoše pitanja, a malo odgovora, jer sa potrošačem snage od 2,5 kw nije se zafrkavat.angy wrote:Ja sam danas kupila Vaillant konvektor od 2,5 kW u Vokelu
Postavili smo ga danas, samo mi nije jasno zasto sa ovim konvektorom nije dosao utikac za struju vec samo one dvije zice onako strse samo :S
Pise u prospektu da uz sve konvektore dodje utikac osim uz ovaj od 2,5 kW pa mi to nema nikako logike.
Sad ne znam dali trebam kupiti obicni utikac, spojiti zice i to je to ili se ova vrsta konvektora nekako drugacije prikljucuje :S
Ako ti nije problem napravi novi vod od osigurača do radijatora, tako ćeš biti rahat 100 godina ili dobar produžni (automatski osigurač se podrazumjeva). Ako ti nije bila naročita potreba za ovim od 2,5 kw moglo se sve riješiti sa slabijim radijatorom 1,5 ili 2 kw.
A za ovo podvuceno NI ZA ZIVA BOGA
-
palamuda
#314 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Za instalacije si naveo važeće standarde i to je ok, ali ne treba biti utopista pa vjerovati da je kod nas sve napravljeno idealno i kako treba, zato sam naveo da provjeri, naići će na svakave kablove u zidu isto kao što sam je nalazio svega kad sam renovirao stan.zateznistub wrote:Sto se tice instalacije za uticnice se uvijek koristi 2.5mm2 bilo PPR (pljosnati) bilo PGP,PP-Y (okrugli).palamuda wrote:Kakva ti je instalacija komplet, koliko je stara, jesu li pljosnati ili okrugli kablovi, kojeg promjera, previoše pitanja, a malo odgovora, jer sa potrošačem snage od 2,5 kw nije se zafrkavat.angy wrote:Ja sam danas kupila Vaillant konvektor od 2,5 kW u Vokelu
A za ovo podvuceno NI ZA ZIVA BOGA
Zašto ne at osigurač.
- zateznistub
#315 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
@palamuda,
Pazi, ako stan nije gorio, nije kisnuo ili nije pun vlage kablove ne treba dirati. Provjeriti razvodne kutije (spojeve) da. A reagovao sam na produzni kabl, potrosaci velike potrosnje se ne kopcaju na pruduzne kablove cisto iz razloga sto se povecava broj mjesta gdje moze doci do rasta prelaznog otpora. A automatske osigurace u svakom slucaju, topljivi su (mada po meni bolji) prevaziđeni.
Pazi, ako stan nije gorio, nije kisnuo ili nije pun vlage kablove ne treba dirati. Provjeriti razvodne kutije (spojeve) da. A reagovao sam na produzni kabl, potrosaci velike potrosnje se ne kopcaju na pruduzne kablove cisto iz razloga sto se povecava broj mjesta gdje moze doci do rasta prelaznog otpora. A automatske osigurace u svakom slucaju, topljivi su (mada po meni bolji) prevaziđeni.
-
palamuda
#316 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Slažem se za topive osigurače da su bolji, ali i tu ima manipilacija raznih sa licnima, pa se zato bolje ne petljat i ne igrati se vatrom.zateznistub wrote:@palamuda,
Za produžni se svakako slažem to nije nikakvo rješenje osim privremeno i kratkotrajno. Znajući stanje naših građevina i radova svakavih majstora, ja bih ipak išao sa novim vodom ili kvalitetno ispitao postojeći pa nakačio ovu silu od 2.5 kw, mada bih ja najrahatniji bio da zamjenim ovaj radijator za manji ako nije tolika potreba za ovolikom snagom (ne znam veličinu i kvadraturu koja se grije) jer mislim da bi efekat bio sličan.
- PeshtA
#317 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Mogu li ovi konvektori na 2-faznu struju?
Kontam nekako da rijesim grijanje u vikendici a dosta mi je pepela cadji i dima. A to vikend naselje pokraj Modraca nema 3-faznu struju :S
Kontam nekako da rijesim grijanje u vikendici a dosta mi je pepela cadji i dima. A to vikend naselje pokraj Modraca nema 3-faznu struju :S
- zateznistub
#318 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
mislis na monofaznu? I jesu namjenjeni za monofaznu.PeshtA wrote:Mogu li ovi konvektori na 2-faznu struju?
- PeshtA
#319 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
tako nesto
na one 2 zice
ili mora kao elektricni sporet na 3 
-
sabanss
#320 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Na tri... Elektricni sporet (trofazni) mora na petPeshtA wrote:tako nestona one 2 zice
- PeshtA
#321 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pod tri mislis na fazu, nulu i uzemljenje ?sabanss wrote:Na tri... Elektricni sporet (trofazni) mora na petPeshtA wrote:tako nestona one 2 zice
- Dr.Mr.Fr.
#322 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
angy wrote:OkWind wrote:malo bolji = malo skuplji![]()
samo ti odi u neku specijaliziranu radnju (OBI, Vokel...) i bice to ok. Ne kupuj na pijaci!![]()
Angy ja ti fino rekoh da kupiš od 2Kw i da se ne zezaš sa instalacijama
-
sabanss
#323 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ma ja, ali ima laika pa da ne stvaramo zabunuPeshtA wrote:Pod tri mislis na fazu, nulu i uzemljenje ?sabanss wrote:Na tri... Elektricni sporet (trofazni) mora na petPeshtA wrote:tako nestona one 2 zice
-
angy
#324 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Joj sad sam skroz zbunjena i isprepadana 
Nista, ja se s tim necu sama bakcati, sutra cu fino zvati elektricara, nek on to vidi i kaze mi sta cu uraditi
Zvala sam Vokel, rekli su mi da mogu zamjeniti za manji ako budem htjela.
Soba je povelika, ima oko 18 kvadrata i visoki su plafoni zato sam uzela ovaj od 2,5 kW.
Imala sam ja TA pec od 4 kW u ovoj sobi na obicnom utikacu pa sam mislila da nece biti problema ni sa konvektorom od 2,5 kW al izgleda da sam se zeznula
A sto se tice instalacija kakve su ne znam, austrougarska je gradnja zgrada tako da su postare sigurno
Al eto dosad nije bilo problema.
Uh ziva ne znam sta cu sad
Nista, ja se s tim necu sama bakcati, sutra cu fino zvati elektricara, nek on to vidi i kaze mi sta cu uraditi
Zvala sam Vokel, rekli su mi da mogu zamjeniti za manji ako budem htjela.
Soba je povelika, ima oko 18 kvadrata i visoki su plafoni zato sam uzela ovaj od 2,5 kW.
Imala sam ja TA pec od 4 kW u ovoj sobi na obicnom utikacu pa sam mislila da nece biti problema ni sa konvektorom od 2,5 kW al izgleda da sam se zeznula
A sto se tice instalacija kakve su ne znam, austrougarska je gradnja zgrada tako da su postare sigurno
Uh ziva ne znam sta cu sad
-
angy
#325 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sta cu zeznula seDr.Mr.Fr. wrote:angy wrote:OkWind wrote:malo bolji = malo skuplji![]()
Angy ja ti fino rekoh da kupiš od 2Kw i da se ne zezaš sa instalacijamanajpametnije ti je da vratiš taj konvektor od 2,5kw i uzmeš od 2kw i riješen problem...a ne da se ti peglaš sa osiguracima i prikluccima...pa ja