demografska mapa BIH 2010.god.

Locked
heckler

#301 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by heckler »

bicebolje wrote:
seldzuk wrote:Mislim da će utvrđivanje broja Bošnjaka, ako je tačno da je to više od 50%, imati posljedicu ako ništa u tome što će zabetonirati situaciju po pitanju "otcjepljenja" i "trećeg entiteta", jer nema te vlade na svijetu koja će priznati bilo kakav okrajak od države na bh. prostoru.
Sve zavisi od toga koliko će Bošnjaka niti u "trećem" ili manjem entitetu. U Srbiji je bilo 80% Srba pa opet ode Kosovo.
Bosnjaci su vec tako rasporedjeni da svaki pokusaj secesije mogu sprijeciti.
bicebolje

#302 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by bicebolje »

heckler wrote:
bicebolje wrote:
seldzuk wrote:Mislim da će utvrđivanje broja Bošnjaka, ako je tačno da je to više od 50%, imati posljedicu ako ništa u tome što će zabetonirati situaciju po pitanju "otcjepljenja" i "trećeg entiteta", jer nema te vlade na svijetu koja će priznati bilo kakav okrajak od države na bh. prostoru.
Sve zavisi od toga koliko će Bošnjaka niti u "trećem" ili manjem entitetu. U Srbiji je bilo 80% Srba pa opet ode Kosovo.
I šta sad da ti ja odgovorim... Bošnjaci kojih haman nema u RS (a i ono malo povratnika je u poznim godina) su po tebi dobro raspoređeni jurišnici protiv secesije. Ako MZ odluči da djeli BiH, zadnji koji će to moći spriječiti su povratnici u RS. Međutim ako MZ ne odluči da dijeli BiH a secesionisti krenu u solo akciju, suočiće se garantima dejtonskog sporazuma odnosno najvećim svjetskim silama.
Ja ne bih da dužim a ti sad napiši jedan dobar scenario. :D
heckler

#303 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by heckler »

Nemam ja tebi sta pisati scenarije. Ti u ovoj diskusiji osim supljih floskula jos nisi ponudio ni jedan argument. Cuj "ako MZ odluci"!?

To me podsjeca na 1992 i "nece to svijet dopustiti". Onaj ko je prezivio rat i jos gleda u tzv MZ je ili poremecen ili komicar.

Tebi su predocene mape, statistika i historijske reference. Za uzvrat nudis MZ. :zjev: kraj price.
mO k3

#304 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by mO k3 »

heckler wrote:Nemam ja tebi sta pisati scenarije. Ti u ovoj diskusiji osim supljih floskula jos nisi ponudio ni jedan argument. Cuj "ako MZ odluci"!?

To me podsjeca na 1992 i "nece to svijet dopustiti". Onaj ko je prezivio rat i jos gleda u tzv MZ je ili poremecen ili komicar.

Tebi su predocene mape, statistika i historijske reference. Za uzvrat nudis MZ. :zjev: kraj price.
Sve je do MZ pa ti pricaj sta hoces... ona sta odluci tako ce i biti..
heckler

#305 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by heckler »

Ženski Dr.Med wrote:
heckler wrote:Nemam ja tebi sta pisati scenarije. Ti u ovoj diskusiji osim supljih floskula jos nisi ponudio ni jedan argument. Cuj "ako MZ odluci"!?

Sve je do MZ pa ti pricaj sta hoces... ona sta odluci tako ce i biti..
A da mi Kuran prepravimo i pocnemo se MZ moliti?

U ime MZ milostive samilosne...
bicebolje

#306 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by bicebolje »

Upravo tako, svijet nije dozvolio 92-95 da BiH bude podjeljena. Najveće svetske sile se priznale BiH a one ne mjenjaju mišljenje tako lako. Da je MZ htjela podjeliti BiH ne bi organizovali raznorazne mirovne pregovore, ne bi pritiskali Srbe da ih prihvate, ne bi bilo NATO bombardovanja VRS, ne bi zabranili letove srpskih aviona, ne bi dozvolili doturanje oružija Armiji BiH i zabranu uvoza oružija za VRS, ne bi uvodili sankcije Srbiji itd. uostalom ne bi slali humanitarnu pomoć Bošnjacima i rat bi bio završen do kraja 92. Mani me te novobošnjačke mitomanije po srpskom šablonu. Ima nas dovoljno koji smo svojim očima gledali šta se dešavalo 92-95 i ne treba mi nikakav mitoman objašnjavati šta je bilo.
Last edited by bicebolje on 25/08/2010 09:06, edited 1 time in total.
mO k3

#307 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by mO k3 »

:-) :-) :-) :-)
kakve veze ima Quran sa ovim???
kv99

#308 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by kv99 »

bicebolje wrote:

Upravo tako, svijet nije dozvolio 92-95 da BiH bude podjeljena. Najveće svetske sile se priznale BiH a one ne mjenjaju mišljenje tako lako. Da je MZ htjela podjeliti BiH ne bi organizovali raznorazne mirovne pregovore, ne bi pritiskali Srbe da ih prihvate, ne bi bilo NATO bombardovanja VRS, ne bi zabranili letove srpskih aviona, ne bi dozvolili doturanje oružija Armiji BiH i zabranu uvoza oružija za VRS, ne bi uvodili sankcije Srbiji itd. uostalom ne bi slali humanitarnu pomoć Bošnjacima i rat bi bio završen do kraja 92. Mani me te novobošnjačke mitomanije po srpskom šablonu. Ima nas dovoljno koji smo svojim očima gledali šta se dešavalo 92-95 i ne treba mi nikakav mitoman objašnjavati šta je bilo.
Da se pitalo svijeta /MZ sada bi Bosna i Hercegovina bila misaona imenica a preizvjeli bi bili kao Palestinci, rabazacani svuda po svijetu ili sabijeni u rezervate . Bosnu i Hercegovinu su odbranili borci ABIH i samo je njihov otpor doveo da se na kraju USA ukljuci. Znas li da je pocetkom 1994 ( kada su cetnici drzali oko 70 %, Sarajevo u potpunoj blokadi , kada je HV harala po Heregovini i Srednjoj Bosni ) bio prijedlog da je najbolji nacin da se zaustavi rat...da se prizna to trenutno stanje. I to nije bilo prijedlog iz Beograda vec bas iz te MZ na koju se pozivas. Uveli zonu letenja ...kada cetnicima vise nije potrebna . Organizovali razne mirovne pregovore...na kojima su trazili legitimitet za podjelu . Kada je MZ dozvolila doturanje oruzja za ABIH a zabranila cetnicima ? Koji je to film da mi ga je pogledati jer to realnost nikako nije bila. Dozvoljeno je bilo tek kada je poksuana podjela i od Hrvatske strane pa kada nije uspjelo slalo se na kapljicu jer je preko doturanja Hrvatska sebi uzimala lavovski dio pomoci, jer je Hrvatska preko toga sklapala poslove za sebe, a pomoc koja je dobivana je bila tek toliko da se ne moze promjeniti stanje vec samo da se tek prezivi.
I tvoja teorija je da bi se u slucaju odcjepljenja Dodik trebao da boji velikih sila :-) A kojih to sila ? Rusije ? GB? Franuske ? Amerike ? Za ove prve ako bi ikome pomogle onda su to cetnici kao sto su im i prije pomagali a Amerika ima precih poslova za sebe. U trenutku kada ima jos 50 000 vojnika u Iraku, kada ima pproblema sa Sjevernom Korejom, kada se sprama za rat sa Iranom, kada moli cak Bosnu i Hercegovinu da posalje vojnike u Afghanistan ...ti se nadas da ce Amerika poslati na vojnike u Bosnu i Hercegovinu da bi zaustavili Dodika i njegove cetnike a za njima i njegove zapadno hercegovacke kopijatore :-) Kazu da je istorija uciteljica zivota pa vidim da ih ima jos koji su propali iz te lekcije i da nisu nista naucili.
Student Exchange

#309 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by Student Exchange »

heckler wrote:
bicebolje wrote:
U Gorazdu ce prekinuti put mrskim Srbijancima koji idu u Igalo, u Kozluku mrskim Zvornicanima koji odu u Bijeljinu, a oni u Brckom ce imati najvazniji zadatak da sprjece razmjenu ljudi i dobara izmedju Banaluke i Beograda.
Ne sumnjam da ce Brcaci znaju da se Bosna uvijek znala oduziti svojim herojima i onima koji na svojim ledjima iznesu teret borbe! Sta je za njih okruzenje od nekoliko miliona?
Bikonja

#310 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by Bikonja »

1gorstak wrote:
Bikonja wrote:Prvo se treba otarasiti price o vecitoj zrtvi, tako poimanje stvarnosti cak i da je tacno, ne moze da resi probleme, vec ih samo produbljuje, jer se pokolenja uce o masovnim stradanjima
Bosnjacima velikosrpski faktor namece ulogu zrtve. Uzmi za primjer ovaj Dodikov zahtjev da se rezultate novog popisa mora sto prije pretociti u novi etnicki kljuc. Budala ce blokirati popis ako se sto prije kroz izmjenu etnickog kljuca ne provede kroz papire ono sto mu je prethodnik Karadzic uradio. Bosnjaci bi mozda i prestali da non-stop podsjecaju kako su podnijeli najvece zrtve da se to konstanto i sistematski ne dovodi u pitanje. Kaze se da je tek dvadesetak Bosnjakinja silovano, da su sami na sebe bacali granate po Markalama, da se u Srebrenici nije desio genocid, Fati je Orlovic ona inat crkva jos pod balkonom, a ti hoces da Bosnjaci urade sta ?
Dodik je samo proizvod strahova Srba, i nepoverenja u vlasti u Sarajevu da im one misle dobro.

Evo vidimo i ovde na forumu, stalno prica da Bosnjaka ima najvise, da se oni najvise pitaju, da oni jedino vole Bosnu, da ce "prirodnim procesom" eliminisati Srbe i Hrvate, posto znam da ti nisi Bosnjak, i da si umeren u mnogim postovima, zapitaj se malo koliko je poguban taj bosnjacki nacionalizam, ovo sto pise pionir47, u skoro svakom postu spominjes velikosrbe, ajde budi objektivan koliko velikobosnjaci podrivaju mogucnost kompromisa.

Nece niko da se uhvati ozbiljno u kostac sa time, nego se to precutno odobrava, ja gledam to sa strane, i to je preslikan nacionalizam koji se spocitava Srbima i Hrvatima. Nesto je u drugacijoj formi, polazi se od uloge zrtve i prava na osvetu, ali u sustini ignorise volju i zelje drugih.
Suti i trpi

#311 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by Suti i trpi »

Nezbilj wrote:1. Za Bošnjake ideja samostalne i jedinstvene BiH nema alternative i to prije svega iz strateških egzistencijalnih interesa koje naravno prati i sentimentalna patriotska veza. Ne znam koliko se može uopšte govoriti o plemenitim ili manje plemenitim namjerama ali Bošnjaci vide BiH kao uslov svog opstanka koji je u posljednjem kao i prethodnim ratova bio frontalno ugrožen upravo od Srba i Hrvata. Očuvanje cjelovitosti BiH posmatra se također kao uslov opstanka jer bi podjelom BiH Bošnjaci bili getoizirani na vrlo uskom prostoru koji bi Srbija i Hrvatska okružile na širokom području i time onemogućile razvoj i opstanak ovog naroda. Osim toga Bošnjaci su živjeli u manjem ili većem broju na cijeloj teritoriji BiH tako da je danas nemoguće odreći se tih dijelova BiH sa kojih su silom i zločinom protjerani. To je možda ta sentimentalna dimenzija koja ne dozvoljava bilo kakav politički kompromis kojim bi se bilo ko mogao odreći nekog dijela BiH po bilo koju cijenu. Mislim da paralela sa Kosovom ili Sandžakom nema puno veze sa BiH. Kada Bošnjaci u BiH budu krenuli sa teritorijalnim pretenzijama prema Sandžaku, primorju ili nekom drugom području izvan BiH na koje bi se po nekom tobožnjem istorijskom ili nacionalnom osnovu moglo polagati neko pravo onda možemo govoriti o ekspanzionističkim pretenzijama kao što je to Kosovo ili RS za Srbiju.

2. Mislim da se političko razmišljanje dobrog dijela Bošnjaka može analizirati na primjeru odnosa prema Željku Komšiću. Činjanica da ovaj čovjek nije Bošnjak ni na koji način ne umanjuje povjerenje i privrženost prema politici koju on vodi iz prostog razloga jer je njegova politika patriotska i bosanskohercegovačka. Mislim da bi kada bi se birao jedan predsjednik Bošnjaci dali više glasova Željku Komšiću nego i jednom od postojećih bošnjačkih kandidata. Ovo dokazuje da dobar dio Bošnjaka još uvijek ima kapaciteta da cijeni ljude prema njihovoj politici odnosno u ovom slučaju prema njihovoj patriotskoj politici bez obzira na njihovu nacionalnost. E sada se postavlja pitanje je li Komšićeva politika Bošnjačka ili je njegova politika nešto što Bošnjaci podržavaju a to je državna bosanskohercegovačka patriotska politika. Mislim da u okvirima navedenog leži potencijal i željeni pravac kretanja bošnjačke politike. Međutim trebaće još dosta vremena da se takva politika jasno definiše, stekne potrebnu infrastrukturu i ljudske potencijale.

3. Bosnjaci kao najbrojni narod moraju biti generator pozitivni promjena ako usitinu zele da ova drzava bude jedinstvena u kojoj ce svi narodi biti jednakopravni...
Sa ovim komentarom se u potpunosti slažem ali kao što sam već na nekoliko mjesta komentarisao Bošnjaci kao politički narod još vijek prolaze kroz razvojne faze i nemaju dovoljno kapaciteta za takvu vrstu političkog liderstva. Možda će se jačanjem pozicije Bošnjaka u BiH kroz demografski i ekonomski razvoj kompleksi malog i ugroženog naroda postepeno prevazilaziti ali također je moguće da će ojačana pozicija rezultovati i novim talasom bahatog nacionalizma i unitarizacije. Nadam se da će prevagnuti pozitivne snage ali nikad se ne zna. Isto kao što su i Srbija i Hrvatska prolazile kroz slavne i mračne faze u stvaranju svojih država tako ne treba očekivati ni a će BiH niti Bošnjaci biti pošteđeni svojih demona.

4. Sta Bosnjaci nude Srbima i Hrvatima da bi bili sa njima? Opet se slažem. Međutim odgovor je isti kao i kod prethodnog pitanja. Bošnjaci nisu dovoljno zreli da bi mogli politički artikulisati takav pristup. Bošnjaci se još uvijek osječaju žrtvama jer oni to realno i jesu. Zar poslije Srebrenice, opsade Sarajeva i rušenja Mostara itd Bošnjaci još nešto treba da nude Srbima i Hrvatima da bi ih potkupili da ipak žive sa njima u istoj državi?
Bošnjaci se ne osjećaju da bilo šta duguju Srbima i Hrvatima već upravo suprotno. Bošnjaci osjećaju da bi Srbi i Hrvati trebali da se na neki način iskupe za ono što su u ratu napravili i da najmanje što mogu da urade jeste da promjene svoju antidržavnu i separatističku politiku. Dakle radi se vrlo dubokim kolektivnim emocijama koje još uvijek ne dozvoljavaju racionalno političko djelovanje o kojem ti govoriš. Bošnjački političar koji bi smatrao da Srbima i Hrvatima treba nešto ponuditi kako bi bili spremni živjeti sa Bošnjacima bio bi proglašen budalom i izdajnikom. Ja se međutim slažem da su Bošnjaci kao najbrojniji narod u poziciji da učine više kako bi konkretnim potezima otklonili razloge za strah od Bošnjačke dominacije čime bi se možda otvorili pravci za funkcionalnije preuređenje države međutim očigledno je prerano za takve političke ideje.

5. Moram priznati da nisam naročito dobro upoznat sa razmišljanjem bošnjačkog seljaka i zato sam govorio o Sarajevu. Mislim da je društveni mentalni sklop koji se formira u Sarajevu ipak onaj koji se najuticajnije širi na Bošnjake u drugim krajevima i zato mislim da je relevantno posmatrati odnose u ovom gradu. Ne znam kakva je to firma u kojoj se slušaju ilahije tokom radnog vremena niti mogu zamisliti likove koji poste i takvu muziku slušaju na poslu ali moguće da ima i takvih. Međutim ne bih rekao da je taj primjer relevantan za oslikavanje odnosa Bošnjaka prema nemuslimanima već šta više rakao bih da je taj primjer prilično pretenciozan. Hajde da navedemo još par primjera. Evo da se ne vraćamo na ratni period i činjenicu da ni jedna crkva nije stradala u Sarajevu, možda bi kao primjer mogli navesti i događaj kamenovanja katoličke crkve u Briješću grupe navijača Sarajeva nakon sahrane Vedrana Puljića. Počinioci su isti dan uhapšeni a sutra dan su Horde Zla došle da se izvinu sveštenicima i da osude to što se desilo i još donesu para za polupana stakla. Radi li se o političkom pranju ruku ili organizovanoj medijskoj predstavi? Recimo možda. U svakom slučaju radilo se o izrazu dobre volje i javnoj osuditi ovakavog akta jer on ne pretstavlja način na koji Sarajlije tretiraju crkve u svom gradu. Usporedi ovo sad sa paljenjem Barjakli džamije u sred Beograda na očigled policije 2004. ili neredima u Banja Luci 2001. godine prilikom postavljanja kamena temeljca za obnovu Ferhadije džamije u kojima je učestvovalo nekoliko hiljada napadača prilikom čega je Murat Badić poginuo zbog dobivenog kamena u glavu. Kao izraz dobre volje trebalo je 6. godina da bi otpočelo suđenje osumnjičenih za paljevinu u Beogradu, a za ubistvo Murata Badića nikada niko nije odgovarao.
1. Uglavnom se slazem sa ovim dijelom tvoga komentara. Mozda bi mogo stosta dodati, ali to je to, uglavnom si reko sta me je zanimalo.

2. Ovdje se u potpunosti razilazimo u misljenjima. Ja koliko znam Komsic se osjeca Bosancem, tako da je prema njemu moguca iskljucivo vjerska netrpeljivost (ne znam da li je vjernik). I pored toga sam siguran da bi njegova podrska u ruralnim mjestima bila potpuno minorna u odnosu na Silajdzica, bas zato jer je katolik i jer se zove Zeljko. Mnogi Bosnjaci u BiH ne gledaju sta covjek radi nego gledaju kako se zove (isto je sa Srbima i Hrvatima da se razumijemo). Ne vidim neku bitnu razliku izmedju djelovanja Komsica i bilo kojeg drugog radikalnog bosnjackog politicara, cak sta vise, Komsic je cesto (direktno ili indirektno) najradikalniji branioc bosnjacki interesa. On je za mene umro kada nije reagovo na izjavu turskog ministra vanjskih poslova Davutoglua. Covjek u sred BiH izjavi da 'osamska vojska u Bosnu nije pala sa padobranima, nego je dosla na konjima' :shock: .. (Ne trebam napominjati koliko je zla nanjela osvajacka osmanska vojska i da su na kraju krajeva ubili posljednjeg bosanskog kralja.) Na to niko od bosnjacki politicara ne reaguje. To me dovodi do zakljucka da bosnjacki politicari bastine ugnjetavacku vladavinu Osmanskog carstva u BiH. Da je to izjavio Tadic, kozu bi mu zgulili. Davutoglu je izreko nevidjenu uvredu i pljuno u facu svakom ISTINSKOM bosanskom patriotu. Gdje je tada bio Komsic? Da je jednako osudio tu izjavu kao izjavu Vojislava Kostunice, mene bi kupio za sva vremena. Ovako ga smatram asimiliranim bosancem/bosnjakom, koji podilazi bosnjackoj volji. Svako postovanje prema njemu je tada umrlo, jer je pokazo dvostruke standarde i dva lica. Razumijem ja da je Bosnjacima puno srce radi njegovih dvostruki standarda, ali takav covjek NIKADA nece biti prihvacen od hrvatskog i srpskog naroda. Mogu Bosnjaci nametati svoju volju Hrvatima i provocirati njihove osjecaje, ali time se stvara efekat bumeranga. U Hrvatima se generise mrznja koja moze kad tad eskalirati. Tuzno je sta SDP radi hrvatskom narodu. Da to urade SDA i SzBiH nebi bilo nimalo neobicno ili cudno, ali lafo multi - kulti stranka, to vec zaboli one lakovjerne. Zakljucak je da svi vole asimilarane pripadnike drugih naroda. Zasto Bosnjaci ne podrze Krsmanovica koji se pokazuje kao 100 puta bolji od Dodika ili Bosica? Zasto ne podrze Bojana Bajica? Isto tako Srbi podrzavaju onog Galijasevica i Selmana. Srbi u Srbiji podrzavaju Zilkica i o njemu imaju super pozitivno misljenje za razliku od muftije Zukorlica... Sto li? Mislim da je sasvim ocigledno. Vjestacko 'multi - kulti' NIKADA NECE PROCI, jer nije niko toliki slijepac da ne uvidi perfidnu taktiku.

3. Slazem se u potpunosti.

4. Sta Bosnjaci nude Srbima i Hrvatima da bi bili sa njima?[/color] Opet se slažem. Međutim odgovor je isti kao i kod prethodnog pitanja. Bošnjaci nisu dovoljno zreli da bi mogli politički artikulisati takav pristup. - Tacno tako.

Bošnjaci se još uvijek osječaju žrtvama jer oni to realno i jesu. Zar poslije Srebrenice, opsade Sarajeva i rušenja Mostara itd Bošnjaci još nešto treba da nude Srbima i Hrvatima da bi ih potkupili da ipak žive sa njima u istoj državi?
Bošnjaci se ne osjećaju da bilo šta duguju Srbima i Hrvatima već upravo suprotno.
- Slazem se i u potpunosti razumijem. Lijepo ti to obrazlazes. Ali, i ti si svjestan da se to jednom mora premostiti da bi se krenulo naprijed.

Bošnjaci osjećaju da bi Srbi i Hrvati trebali da se na neki način iskupe za ono što su u ratu napravili i da najmanje što mogu da urade jeste da promjene svoju antidržavnu i separatističku politiku. Dakle radi se vrlo dubokim kolektivnim emocijama koje još uvijek ne dozvoljavaju racionalno političko djelovanje o kojem ti govoriš. - U potpunosti jasni i razumljivi osjecaji. Ali, opet se vracamo na separatisticke pretenzije srpskog i hrvatskog naroda... Kako ce oni promjeniti antidrzavnu i separatisticku politiku kada im to ne dozvoljava bosnjacko ogorcenje, mrznja i zaziranje od srpski i hrvatski interesa!?? Ne mozes nekome pristupiti ovako i ocekivati da ti se prikloni... 'Stoko jedna genocidna, prihvati da si genocidna i odreci se onoga sto si steko genocidom i etnickim ciscenje'. Ovako svaki Srbin u RS dozivljava bosnjacku politiku i osjecaje bosnjackog naroda. Da li je realno ocekivati da Srbi pozitivno odgovore na ovakav pristup? Po meni, ako Bosnjaci uistinu zele multietnicku i jedinstvenu BiH, pristup prema Srbima i Hrvatima se mora promjeniti. Zasto pristup ne promjene Srbi i Hrvati? Pa zato sto ih je ispod 50% (sa tendencijom da ih u buducnosti bude puno manje) i sto se opravdano plase majorizacije. Bosnjaci moraju biti lider i pokretac svega pozitivnog u ovoj drzavi, bas zato jer im brojnost to nalaze. Uvijek su promjene donosili veliki, a nikada mali. Dakle, prvo sto bi Bosnjaci trebali uraditi jeste napraviti JASNU distinkciju izmedju srpskog naroda i zlocinaca iz sprskog naroda. Vecina Bosnjaka na razne nacine preko Karadzica i Mladica sve Srbe karakterise kao egezekutore i odobravaoce zlocinacke politike. Uporno guranje Karadzica i Mladica u srpski narod pravi nesagledive posljedice i po srpski, a i po bosnjacki narod. Zlocinci upravo to i zele, da se kriju iza naroda. Njih je potrebno U POTPUNOSTI odvjojiti od naroda jer bi tada njihova djela i ideje bile u potpunosti izlozene sudu istine i morala. Pomirljivi ton bi bio ITEKAKO mudra odluka bosnjacki politicara. Takvim djelovanjem nebi se nabacivala lopta na volej srpskim i hrvatski nacionalistima i sovinistima, te bi oni bili potpuno prepusteni svome konkretnom djelovanju na terenu. Kriminal, mito i korupcija bi u potpunosti isplivali na vidjelo, te bi ti ljudi bili porazeni od vlastitog naroda, sto je dugorocno puno bolje nego da ih porazi bosnjacki nacionalizam. Ako bi Bosnjaci djelovali pomirljivo, Srbi i Hrvati bi morali promjeniti svoj pristup. Ako do toga nebi doslo, MZ bi jasno uvidjela da u BiH imaju jednu krajnje pozitivnu stranu i drugu krajnje negativnu. To bi ih nagnalo da suzbiju tu negativnu stranu i bezrezervno podrze pozitivnu. Ovako MZ ima utisak da su manje vise svi podjednako losi i nacionalisticki ostrasceni, tako da je svako njihovo uplitanje u potpunosti onemoguceno. Ja nemam iluzija da tu politiku mogu sprovesti politicari kao sto su Silajdzic i Komsic. Njihova jedina kvaliteta je populizam, tako da ako se toga odreknu, odrekli bi se i vlasti. Krajnje je neophodno da bosnjacki narod izabere neku tolerantnu i pomirljivu stranku.

Bošnjački političar koji bi smatrao da Srbima i Hrvatima treba nešto ponuditi kako bi bili spremni živjeti sa Bošnjacima bio bi proglašen budalom i izdajnikom. - Sada dolazimo do ovog dijela koji je u potpunosti tacan. Apsolutna vecina razmislja upravo ovako.

Ja se međutim slažem da su Bošnjaci kao najbrojniji narod u poziciji da učine više kako bi konkretnim potezima otklonili razloge za strah od Bošnjačke dominacije čime bi se možda otvorili pravci za funkcionalnije preuređenje države međutim očigledno je prerano za takve političke ideje. - Nadam se da ce vecina Bosnjaka uskoro dijeliti tvoje misljenje.

5. Vjeruj mi da primjera netolerancije ima koliko hoces. Posebno je praktikuju ljudi koji su u gradove dosli iz ruralni sredina, a takvih je u svakom gradu jako puno. Sto se tice tog slucaja sa Hordama Zla... Iako su mi nekako odvratni ( :mrgreen: ), u potpunosti vjerujem u njihovo iskreno izvinjenje. Na jednoj drugoj temi sam piso o Hordama Zla. Kada su na celu grupe bili Dzine i Mai, HZ su konstantno ispoljavale sovinizam, koji je ' zadrta i lakovjerna' masa uvijek odobravala i gromoglasno podrzavala. Sada su na celu grupe neki drugi momci, koji vjerovatno nisu sovinisti, pa zato i grupa ne djeluje sovinisticki. Koliko znam HZ su pravili dukseve na kojima se nalazi slika sa dzamijom, pravoslavnom i katolickom crkvom, sto jasno pokazuje u kojem se smjeru krece ta navijacka grupa. Dakle, kao i u svakoj drugoj organizaciji, SVE JE DO VODSTVA. Kakav vodja, takvi vojnici. Slazem se da Srbi i Hrvati pokazuju veci stepen ne tolerancije, ali daleko od toga da Bosnjaci puno zaostaju. Jedino se mora priznati da su primjeri srpske i hrvatske netolerancije znatno radikalniji.
kv99

#312 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by kv99 »

Student Exchange wrote: U Gorazdu ce prekinuti put mrskim Srbijancima koji idu u Igalo, u Kozluku mrskim Zvornicanima koji odu u Bijeljinu, a oni u Brckom ce imati najvazniji zadatak da sprjece razmjenu ljudi i dobara izmedju Banaluke i Beograda.
Ne sumnjam da ce Brcaci znaju da se Bosna uvijek znala oduziti svojim herojima i onima koji na svojim ledjima iznesu teret borbe! Sta je za njih okruzenje od nekoliko miliona?
Niko nece ni prstom da mrdne u Brckom ili bilo gdje drugo . Sto bi kada svi znaju da bi svima bilo super da zive u nezavisnoj srpskoj drzavi. Kako je bilo 1992 kada su cetnici zeljeli da uspostave nezavisnu srpsku drzavu su vecinom svi zaboravili. Isto tako i oko Zvornika, Doboja, Prijedora kada bi se stanje vratilo u 1996 kada su cetnici imali de-fakto nezavisnu drzavu sa svima sto joj je pripadalo , pa cak i da su mogli da ubijaju svakoga koje pomislio da posjeti a kamoli da zivi u tom bajnom entitetu. Mirna podjela je najbolje rjesenja za sviju, cetnici bi imali granice Smrdije na par km od centra Sarajeva, Bosnjaci bi imali cast da zive u nezavisinoj srpskoj zemlji ako je prihvate ( kao sto to javno kaze krkan ) a ako ne...pa ima mjesta za jos najmanje 100 000 izbjeglica u Sarajevu . Sve ce na miru da prodze , upravo kako kaze nas ekonomski guru Dodik :thumbup:
Suti i trpi

#313 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by Suti i trpi »

/Arman/ wrote:
Suti i trpi wrote:
pionir47 wrote:Ali meni je drago da ti sada malo pokazao svoje pravo lice. Jer sada znamo da diskutujemo ovdje sa salonskim cetnikom koji navlaci rukavice na ruke.

Ali zamolio bih moderatore da sankcionisu ovakvo ponasanje jer ovo je ipak brutalno vrijedjanje. Nazivati Bosanske kraljeve Srbima i Hrvatima je cisti fashizam.
Nisam tuzibaba, ali kada vec insistiras... Zasluzio si sankcionisanje jer si me nazvo 'salonskim cetnikom'. Sankcionisanje si zasluzio ti jer radis na asimilaciji srpskog i hrvatskog stanovnistva... Navodis neke krajnje debilne primjere koji su egzistirali u potpuno drugacijim okolnostima. 'Bosnjani' iz vremena bosanski kraljeva se razlikuju od dansanji Bosnjaka kao nebo od zemlje.

.
halooo, ako neko izvrće historiju i činjenice to je upravo srpska ili hrvatska strana
čovjek ti upravo želi to reći, da su u Bosni sve do Austro-ugarske postojali JEDINO BOŠNJACI i to je neosporna činjenica, i o kakvoj onda ti asimilaciji pričaš ??????
jedino Bošnjake sa tri vjere u Bosni vide zamisli i Matica srpska i Ljudevit Gaj, dakle i istočni i zapadni susjedi, početkom XIX vijeka !!!!
http://--- no links ---/v ... ?f=18&t=77
Dobro Armane, hocemo se mi vracati u period u koji ti zelis da se vratimo :D ?

Evo ja sada hocu da se mi vratimo 500 godina unazad i da svi budemo Bosnjani po nacionalnosti i krscani po vjeroispovjesti! Moze li tako?

Kada bolje razmislim, sada hocu da se vratimo 1000 godina unazad i da svi budemo Bosanci heretici. Moze li tako?

Ja ne prihvatam to sto hocete ti i Pionir, ali prihvatam jedno od ovo dvoje sto sam ti ponudio :D . Moze li tako?

Jesi spreman da se odreknes Islama koji je u Bosnu doso preko osvajacke vojske koja je ubila posljednjeg bosanskog kralja i nanjela neprocjenjivu nevolju gradjanima Bosne!??

Je li vidis sta dobijas sa takvom pricom? Samo stvaras konfrontaciju i proizvodis nacionalizam i sovinizam.

Svako je individua za sebe i niko nema pravo da mu odredjuje ono sto ce biti. Ja sam Bosanski Srbin ateista i nema te sile koja ce mene natjerati da promjenim tu uvjerenje. Ja ga mogu promjeniti ako SAM pozelim drugacije, ali me na to niko ne moze prisiliti. Kani se bolesne fasisticke price.
pionir47

#314 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by pionir47 »

@kv99,

Mislim da grijesis. Armija Republike BiH nije mogla povezivati vojsku na nivou korpusa. Sto znaci da nije imala tu tehniku da izvrsi koordanacijski napad sa vise od jednim korpusom. Najvece moguce tehnicko izvodljive operacije su joj bile operacije na nivou jednog korpusa i to tek od 1994. godine. Tada je Armija; uz mnogo truda, mogla da izvrsi koordinirane napade sa vise divizija istovremeno. To joj je bio maksimum.

Dalje:

Jedinu fabriku narouzanja koju je ARBIH imala je bila fabrika municije (metaka) u Konjicu. Kada je ta fabrika bombardovana od strane VRS; pri kraju rata, tada je NATO intervenirao. Da nije NATO tada prisilio Hrvatsku da "potpise saradnju" sa Alijom; mogla je se Armija kamenjima gadjati jer odakle bi im dolazila municija?
kv99

#315 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by kv99 »

pionir47 wrote:@kv99,

Mislim da grijesis. Armija Republike BiH nije mogla povezivati vojsku na nivou korpusa. Sto znaci da nije imala tu tehniku da izvrsi koordanacijski napad sa vise od jednim korpusom. Najvece moguce tehnicko izvodljive operacije su joj bile operacije na nivou jednog korpusa i to tek od 1994. godine. Tada je Armija; uz mnogo truda, mogla da izvrsi koordinirane napade sa vise divizija istovremeno. To joj je bio maksimum.

Dalje:

Jedinu fabriku narouzanja koju je ARBIH imala je bila fabrika municije (metaka) u Konjicu. Kada je ta fabrika bombardovana od strane VRS; pri kraju rata, tada je NATO intervenirao. Da nije NATO tada prisilio Hrvatsku da "potpise saradnju" sa Alijom; mogla je se Armija kamenjima gadjati jer odakle bi im dolazila municija?
O kakvim ti divizijama i korpusima pricas ? Ja nisam nista slicno spominjao pa izgleda da si promasio temu ili si promasio kome da odgovoris.

A ovo za fabriku u Konjicu : nije bila jedina fabrika naoruzanja i nju cetnici nisu bombardovali ( ako mislis pod bombadovanjem na avione a ne granatiranje iz artiljerije ) i NATO nikada nije intervenisao u slucaju Konjica. Ti si to zamjenio sa bombardovanjem fabrike u Novom Travniku ali to je vec druga prica i nema veze sa Konjicem.

A sto se tice potpisivanja sa Hrvatima, pa taj isti NATO tj glavne evropske clanice su im i dali godinu dana fore da ostavare sto su planirali. Kada se sve to oteglo i kada se vidjelo da nece doci do podjele onako lahko kako su misli onda je Hrvatska tj Tudman pristao na saradnju . A oteglo se jer su vojnici ABIH to onemogucili a ne neko NATO . U zimu 1993/94 nikakav NATO ili USA nisu bili u Gornjem Vakufu ili Mostaru, Maglaju ili Brckom vec jedino vojnici ABIH. Da su ti vojnici popustili ili da su unisteni nikakav NATO ili USA ne bi promjenili situaciju na terenu.
Student Exchange

#316 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

kv99 wrote:
Student Exchange wrote: U Gorazdu ce prekinuti put mrskim Srbijancima koji idu u Igalo, u Kozluku mrskim Zvornicanima koji odu u Bijeljinu, a oni u Brckom ce imati najvazniji zadatak da sprjece razmjenu ljudi i dobara izmedju Banaluke i Beograda.
Niko nece ni prstom da mrdne u Brckom ili bilo gdje drugo . Sto bi kada svi znaju da bi svima bilo super da zive u nezavisnoj srpskoj drzavi. Kako je bilo 1992 kada su cetnici zeljeli da uspostave nezavisnu srpsku drzavu su vecinom svi zaboravili. Isto tako i oko Zvornika, Doboja, Prijedora kada bi se stanje vratilo u 1996 kada su cetnici imali de-fakto nezavisnu drzavu sa svima sto joj je pripadalo , pa cak i da su mogli da ubijaju svakoga koje pomislio da posjeti a kamoli da zivi u tom bajnom entitetu. Mirna podjela je najbolje rjesenja za sviju, cetnici bi imali granice Smrdije na par km od centra Sarajeva, Bosnjaci bi imali cast da zive u nezavisinoj srpskoj zemlji ako je prihvate ( kao sto to javno kaze krkan ) a ako ne...pa ima mjesta za jos najmanje 100 000 izbjeglica u Sarajevu . Sve ce na miru da prodze , upravo kako kaze nas ekonomski guru Dodik :thumbup:
To "da bude super" odavno vise ne stanuje u BiH nit se ko krece u tim kordinatama, vec samo da ne bude gore. Toliko davno je pozitivisticko izumrlo da postoje generacije koje se drugog ne sjecaju.
Opis stanja koje stavljas u buducnost je u stvari opis danasnjeg dana u BiH. E sad, tvoj opis sadasnjosti (ili buducnosi koja je skroz ista) je opcija koja je suprotstavljena ludilu ponovnog rata. Kako je izgledalo prosli put ope znaju SVI jer je bio rat u kom je samo cuvenih 200 familija profitiralo. I sta mislis sta cesljedeci put SVI izabrat?
Kao hint dajem ti primjer Kozluka. To je ono sto se realno desava na terenu koliko god surovo zvucalo, prije ce Dodiku napisat "Dobro nam dosli premijeru" nego bilo sta drugo.
kv99

#317 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by kv99 »

Student Exchange wrote:
kv99 wrote:
To "da bude super" odavno vise ne stanuje u BiH nit se ko krece u tim kordinatama, vec samo da ne bude gore. Toliko davno je pozitivisticko izumrlo da postoje generacije koje se drugog ne sjecaju.
Opis stanja koje stavljas u buducnost je u stvari opis danasnjeg dana u BiH. E sad, tvoj opis sadasnjosti (ili buducnosi koja je skroz ista) je opcija koja je suprotstavljena ludilu ponovnog rata. Kako je izgledalo prosli put ope znaju SVI jer je bio rat u kom je samo cuvenih 200 familija profitiralo. I sta mislis sta cesljedeci put SVI izabrat?
Kao hint dajem ti primjer Kozluka. To je ono sto se realno desava na terenu koliko god surovo zvucalo, prije ce Dodiku napisat "Dobro nam dosli premijeru" nego bilo sta drugo.
Nisi procitao ili ne shvacas sta pisem. Nece biti isto stanje kao danas vec se vracas na stanje u najboljem slucaju 1996 a najgorem 1992. I neka bude tako. Svako sebi bira i neka u Brckom stave natpis "Dobro nam dosao premijeru" jer nece onaj u Sarajevu zivjeti pod Dodikov cizmom vec oni. U isto vrijeme neka i oni u Gornjem Vakufu, Jajcu, Novom Travniku , Busovaci stave plakate " Dobro nam dosla HB , nezavisna Hrvatska republika" i neka se naviku na povratak isto tako u 1996 ili 1993. A u Sarajevu neka vade turisticku vizu kada budu isli u Kiseljak ili na aerodrom :thumbup: Svako sebi neka bira i neka se suocava sa posljedicama svoga odabira, neko u nezavisnu srpsku drzavu, neko u nezavisnu hrvatsku drzavu a neko u rezervat jer ti si u pravu , ko je budala da barem pokusa da se odupre jer je izbor tako dobar :-D

i spominjes da je poznato sta su dobili oni koji su se prosli put borili : oni koji su se borili za zlatne kasike nisu ih dobili , oni koji su se borili "ne za Stipu i Aliju vec da im cetnik ne uleti u avliju " su to u vecini slucajeva to i ostavarili, ustvari imali su bolju sansu nego oni koji su svoju glavu stavili na cuvanje cetnicima ili MZ. Ali ti si u pravu, neka opet svako svoju glavu stavi gdje misli da ce biti najbolje, neko ce je staviti na Dodikovu milost, neko Tudmanovim sljedbeninicima a neko ce se nadati da ce amerikanci poslati marince iz Afghanistana da im pomognu.
Student Exchange

#318 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

kv99 wrote:
Student Exchange wrote:
kv99 wrote:
Nisi procitao ili ne shvacas sta pisem. Nece biti isto stanje kao danas vec se vracas na stanje u najboljem slucaju 1996 a najgorem 1992. I neka bude tako. Svako sebi bira i neka u Brckom stave natpis "Dobro nam dosao premijeru" jer nece onaj u Sarajevu zivjeti pod Dodikov cizmom vec oni. U isto vrijeme neka i oni u Gornjem Vakufu, Jajcu, Novom Travniku , Busovaci stave plakate " Dobro nam dosla HB , nezavisna Hrvatska republika" i neka se naviku na povratak isto tako u 1996 ili 1993. A u Sarajevu neka vade turisticku vizu kada budu isli u Kiseljak ili na aerodrom :thumbup: Svako sebi neka bira i neka se suocava sa posljedicama svoga odabira, neko u nezavisnu srpsku drzavu, neko u nezavisnu hrvatsku drzavu a neko u rezervat.
Dilema je jadna, i u biti nije cudno sto se svako fata noge i EU. Slazem se ja da svako bira svoju sudbinu, samo znas nemoj nijedne sekunde recimo zaboravit da su ti isti kozlucani iako nisu ucestvovali u ratu bili potrpani u stocne vagone i protjerani. Nemam ja iz Sarajeva pravo njima rec nista. Zamisli onda da se svi 2000-te u selo organizirano vrate, od Dodika traze neke pare, sto je najzanimljivije dobiju i nastave zivot. Kazu imaju nekih fabricica sad. Sta hocu da kazem, oni sve te dileme jako dobro znaju, bolje od mene (mozda i od tebe).
kv99

#319 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by kv99 »

Student Exchange wrote:Dilema je jadna, i u biti nije cudno sto se svako fata noge i EU. Slazem se ja da svako bira svoju sudbinu, samo znas nemoj nijedne sekunde recimo zaboravit da su ti isti kozlucani iako nisu ucestvovali u ratu bili potrpani u stocne vagone i protjerani. Nemam ja iz Sarajeva pravo njima rec nista. Zamisli onda da se svi 2000-te u selo organizirano vrate, od Dodika traze neke pare, sto je najzanimljivije dobiju i nastave zivot. Kazu imaju nekih fabricica sad. Sta hocu da kazem, oni sve te dileme jako dobro znaju, bolje od mene (mozda i od tebe).
Pa sto su cekali do 2000 da se vrate sto se nisu vratili vec 1996 ? Ja ti lijepo kazem da bi odcjepljenjem genocidne stvorevine opet svi oni dosli u istu situaiciju kakva je bila 1996 pa me zanima sto se nisu vec tada vratili oni ili bilo koji povratnik ? Da li je zalja za kucnim pragom bila manja 1996 nego 2000 ? Ili je 1996 bilo skroz OK da se ubije povratnik jer su zlocinci znali da ih u tom trenutku nema ko da hapsi ( NATO nije htjeo, cetnici iz njihove policije su bili upetljani u ta ubistva, a drzavne policije ni na vidiku )? A imao bi istu situaciju da se odcijepe. I ne samo u Kozluku i Brckom vec i u Prozoru,Stocu, Jajcu, Busovaci, Vitezu, Kiseljaku . Svi oni koji zive u tim i ostalim mjestima znaju kako je bilo kada su separatisti imali apsolutnu vlast kakvu zele opet da imaju odcjepljenjem pa neka onda izaberu : ili ostati u tim uslovima gdje nemas ne samo uslova za zivot vec ti je sam zivot u pitanju ili krpe pod ruku pa u kolektivni smjestaj u Sarajevo. Ni ti ne moras kao sarajlija da se brines zanjih, samo reci koju skolu ili vrtic ces dati za izbjeglice ili barem jednu sobu u stanu.
Svako bira sta zeli , a ako mislis da ne bi bilo gore nego sada, jer po tebi se nista ne bi promjenilo i da se granica napravi par km od centra Sarajeva, pa sta fali onda da se odma podjelimo. Zasto da se patimo, bolje je da svi stanu pred ambasade EU , mozda nece da daju turisticke vize ali ce sigurno da dadnu azil i dozvolu boravka ko god bude trazio , tj ovi koji ne budu imali te sreca da zive u nezavisnoj srpskoj i HB jer to njima nece trebati , oni su vec navikli .
Student Exchange

#320 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

kv99 wrote:
Student Exchange wrote:Dilema je jadna, i u biti nije cudno sto se svako fata noge i EU. Slazem se ja da svako bira svoju sudbinu, samo znas nemoj nijedne sekunde recimo zaboravit da su ti isti kozlucani iako nisu ucestvovali u ratu bili potrpani u stocne vagone i protjerani. Nemam ja iz Sarajeva pravo njima rec nista. Zamisli onda da se svi 2000-te u selo organizirano vrate, od Dodika traze neke pare, sto je najzanimljivije dobiju i nastave zivot. Kazu imaju nekih fabricica sad. Sta hocu da kazem, oni sve te dileme jako dobro znaju, bolje od mene (mozda i od tebe).
Pa sto su cekali do 2000 da se vrate sto se nisu vratili vec 1996 ? Ja ti lijepo kazem da bi odcjepljenjem genocidne stvorevine opet svi oni dosli u istu situaiciju kakva je bila 1996 pa me zanima sto se nisu vec tada vratili oni ili bilo koji povratnik ? Da li je zalja za kucnim pragom bila manja 1996 nego 2000 ? Ili je 1996 bilo skroz OK da se ubije povratnik jer su zlocinci znali da ih u tom trenutku nema ko da hapsi ( NATO nije htjeo, cetnici iz njihove policije su bili upetljani u ta ubistva, a drzavne policije ni na vidiku )? A imao bi istu situaciju da se odcijepe. I ne samo u Kozluku i Brckom vec i u Prozoru,Stocu, Jajcu, Busovaci, Vitezu, Kiseljaku . Svi oni koji zive u tim i ostalim mjestima znaju kako je bilo kada su separatisti imali apsolutnu vlast kakvu zele opet da imaju odcjepljenjem pa neka onda izaberu : ili ostati u tim uslovima gdje nemas ne samo uslova za zivot vec ti je sam zivot u pitanju ili krpe pod ruku pa u kolektivni smjestaj u Sarajevo. Ni ti ne moras kao sarajlija da se brines zanjih, samo reci koju skolu ili vrtic ces dati za izbjeglice ili barem jednu sobu u stanu.
Svako bira sta zeli , a ako mislis da ne bi bilo gore nego sada, jer po tebi se nista ne bi promjenilo i da se granica napravi par km od centra Sarajeva, pa sta fali onda da se odma podjelimo. Zasto da se patimo, bolje je da svi stanu pred ambasade EU , mozda nece da daju turisticke vize ali ce sigurno da dadnu azil i dozvolu boravka ko god bude trazio , tj ovi koji ne budu imali te sreca da zive u nezavisnoj srpskoj i HB jer to njima nece trebati , oni su vec navikli .
Idemo redom.
U BiH je doslo do etnicke segregacije. Fakt. U "podjeli", ciscenju, geocidu... kako hoces, Bosnjaci su prosli katastrofa. Fakt. I bilo je i igri da se rat ili razvuce ili zavrsi na nacin kako je prvobitno bilo zamisljeno. I sam to opisujes. Dalje, situacija u Busovaci i Kiseljaku nije isto sto i Kozluk ili Janja. Ulaziti u to da li je za sredisnju Bosnu tako bilo zamisljeno u Dejtonu je nezahvalno. Kazem "zamisljeno" jer Bosnjaci su se jednostavno morali siriti iz rezervata u koji su bili stjerani 1996. S druge strane Srbi protjerani iz Hrvatske i zauzeta teritorija koja je bila pod njihovom kontrolom. Tudjman je pokuso da se oslobodi barem Baranje jer mu je bila balast pa mu nije dozvoljeno. I danas imaju veliki problem regionalne nenaseljeosti i nerazvijenosti. Zar mislis da je sve to slucajno? Ja ne mogu tvrditi ai previse bode oci. Cinjenica je Bosnjaci danas domimiraju u Federaciji u globalu, a izvjesno i u Busovaci, /vitezu... Da se ne zavaravamo u Janji su povratnici donji a u Kozluku ipak malo manje donji. Razlika je u tom sto: 1) su organizirani (jedini jos slicak primjer u RS je Kozarac), 2) sto su a svoju stetu isli niz dlaku Srbima
Dalje, situacija iz 1996 nije ista kao i iz 2000-te, ona iz 2000-te nije ista kao 2010, a u buducnosti ce vjerovatno opet biti drugacije. Na shvacam zasto to negiras. Ne ulazim u to zasto je tako.
E sad, koja je alternativa povratku na nacin kao sto je u Kozluku? Jedina druga opcija je dominacija koja je opet moguca ili: 1) politicki, 2) fizicki
Politicki u Federaciji je moguca i sprovodi se koliko je moguce, fizicki u je Federaciji nesvrsishodno. U RS politicki nije moguca, a fizicki jedino uz prekomponiranje granica tj rat. O moralu, potencijalima za rat je malo bezveze pricat po meni. Ovako stoje stvari. I na kraju, to "odma da se podjelimo' je samo floskula jer je podjeljenost fakticka, a senzacionalizam kako eto "odose" ili "2km od Sarajeva" je bezveze. Gdje je to sad ulica Draze Mihajlovica? I ko ode? Dodik? Kuda? Pa kad on nece kuda ce Brcaci onda? i sve je to tako bilo i 1996.
kv99

#321 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by kv99 »

Student Exchange wrote:
kv99 wrote:
Idemo redom.
U BiH je doslo do etnicke segregacije. Fakt. U "podjeli", ciscenju, geocidu... kako hoces, Bosnjaci su prosli katastrofa. Fakt. I bilo je i igri da se rat ili razvuce ili zavrsi na nacin kako je prvobitno bilo zamisljeno. I sam to opisujes. Dalje, situacija u Busovaci i Kiseljaku nije isto sto i Kozluk ili Janja. Ulaziti u to da li je za sredisnju Bosnu tako bilo zamisljeno u Dejtonu je nezahvalno. Kazem "zamisljeno" jer Bosnjaci su se jednostavno morali siriti iz rezervata u koji su bili stjerani 1996. S druge strane Srbi protjerani iz Hrvatske i zauzeta teritorija koja je bila pod njihovom kontrolom. Tudjman je pokuso da se oslobodi barem Baranje jer mu je bila balast pa mu nije dozvoljeno. I danas imaju veliki problem regionalne nenaseljeosti i nerazvijenosti. Zar mislis da je sve to slucajno? Ja ne mogu tvrditi ai previse bode oci. Cinjenica je Bosnjaci danas domimiraju u Federaciji u globalu, a izvjesno i u Busovaci, /vitezu... Da se ne zavaravamo u Janji su povratnici donji a u Kozluku ipak malo manje donji. Razlika je u tom sto: 1) su organizirani (jedini jos slicak primjer u RS je Kozarac), 2) sto su a svoju stetu isli niz dlaku Srbima
Dalje, situacija iz 1996 nije ista kao i iz 2000-te, ona iz 2000-te nije ista kao 2010, a u buducnosti ce vjerovatno opet biti drugacije. Na shvacam zasto to negiras. Ne ulazim u to zasto je tako.
E sad, koja je alternativa povratku na nacin kao sto je u Kozluku? Jedina druga opcija je dominacija koja je opet moguca ili: 1) politicki, 2) fizicki
Politicki u Federaciji je moguca i sprovodi se koliko je moguce, fizicki u je Federaciji nesvrsishodno. U RS politicki nije moguca, a fizicki jedino uz prekomponiranje granica tj rat. O moralu, potencijalima za rat je malo bezveze pricat po meni. Ovako stoje stvari. I na kraju, to "odma da se podjelimo' je samo floskula jer je podjeljenost fakticka, a senzacionalizam kako eto "odose" ili "2km od Sarajeva" je bezveze. Gdje je to sad ulica Draze Mihajlovica? I ko ode? Dodik? Kuda? Pa kad on nece kuda ce Brcaci onda? i sve je to tako bilo i 1996.
Nije bilo tako 1996 , 1996 je bilo opasno po zivot ne samo pokusati zivjeti vec korakom stati tamo gdje danas zagovaraju nezavisnu srpsku drzavu. Tada je bilo skroz OK ubiti povratnika i ubijala ih je cak i policija jer nije bilo nikoga ko bi mogao to da sprijeci, danas imas barem SIPU zbog koje zlocinci bjeze i skrivaju se ali odcjepljenjem i to bi nestalo. Da se odcijepe imao bi istu situaciju kao i tada ili stvarno smatras da bi policija i sudovi u nezavisnoj srpskoj drzavi hapsili srpske junake koji su doveli do toga da ti mozes da danas da zagovaras " pristajanje na trenutno stanje " ?

I znaci sve sumirano , da je najbolje da se pristane na prihvatanje mirne podjele tj trenutnog stanja jer ne bi bilo gore a ne moze biti bolje , samo neka je u miru a ko je budala da bi i pomislio da im se suprostavi. Ali to vazi samo u slucaju odcjepljenja cetnika, u Federaciji to ne dolazi u obzir jer tu Bosnjaci mogu da dominiraju. Znaci srbi se mogu i trebaju na miran nacin odcjepiti jer je takva situacija i to treba prihvatiti ali zato se treba za Federaciju politicki boriti ili prevedeno : " radite sta hocete u federaciji samo ne dirajte srpsku" ...na koga mi to zvuci poznato :?
Student Exchange

#322 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

smjesno mi je da uzimas za argument rad sipe? znaci to je taj skriveni motiv da se "sprjeci otcjepljenje" koje opet niko i ne uzima kao realno?! Dodiku odgovara upravo ovakvo stanje rasipanja energije njegovih protivnika.
A ovo drugo sto si dobro "preveo" jeste bas tako. Ako mislis da mi j eprobem to rec varas se. Situacija je dobrim djelom onakva kako ti je Dodik prestavlja. I naravno zacini sve otrovnim provokacijama da bi se drugi bavili izjavama a ne realnim probemom. Stvar inteligencije je ocjeniti sta je stvarno tako sta ne a ponvo kazem dobrim djelom je istina.
Hoces li dirati jegovu RS nije upitno, ali kako, tu vec pocinju da se iskrivljuju objektivne cijeice, sanja o demografiji (nekoliko postotaka na teritoriji koja kao takva zokruzena egzistira od 1996). Nekim ljudima treba kompas.
1gorstak

#323 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by 1gorstak »

Bikonja wrote:
1gorstak wrote:
Bikonja wrote:Prvo se treba otarasiti price o vecitoj zrtvi, tako poimanje stvarnosti cak i da je tacno, ne moze da resi probleme, vec ih samo produbljuje, jer se pokolenja uce o masovnim stradanjima
Bosnjacima velikosrpski faktor namece ulogu zrtve. Uzmi za primjer ovaj Dodikov zahtjev da se rezultate novog popisa mora sto prije pretociti u novi etnicki kljuc. Budala ce blokirati popis ako se sto prije kroz izmjenu etnickog kljuca ne provede kroz papire ono sto mu je prethodnik Karadzic uradio. Bosnjaci bi mozda i prestali da non-stop podsjecaju kako su podnijeli najvece zrtve da se to konstanto i sistematski ne dovodi u pitanje. Kaze se da je tek dvadesetak Bosnjakinja silovano, da su sami na sebe bacali granate po Markalama, da se u Srebrenici nije desio genocid, Fati je Orlovic ona inat crkva jos pod balkonom, a ti hoces da Bosnjaci urade sta ?
posto znam da ti nisi Bosnjak, i da si umeren u mnogim postovima, zapitaj se malo koliko je poguban taj bosnjacki nacionalizam
Pazi, za stanje u nasem drustvu imas bar desetak krivaca. Na toj su listi kriminalci koji prodaju diplome i frizirane zdravstvene nalaze, na toj su listi stranci koji ne cine puno da bi ispravili vlastite greske pocinjene tokom devedesetih. Na toj su listi i nacionalisti medju Bosnjacima, kao i velikohrvatski faktor. Ali najvecu stetu nasem drustvu nanose velikosrbi. Ne mozes porediti gripu sa dijabetesom, a upravo to pokusavas forsirajuci izjednacavanje strana. Bosnjacki je nacionalizam (za sada) ogranicen na pojedince, dok je velikosrpstvo ovladalo citavim sistemom u manjem entitetu, medijima, organima bezbjednosti .... I zato ne moze doci do izjednacavanja strana, to je prosto nemoguce.

To jedno. Drugo, uopste se nisi osvrnuo na moj odgovor. Tvoja teza da se Bosnjaci trebaju okrenuti buducnosti bi imala smisla da se ne osporava ono sto se desilo prije petnaestak godina.

1. Javni medij pod velikosrpskom kontrolom bez ustrucavanja negira sudski dokazan genocid.

2. Premijer manjeg entiteta forsira laz da su Bosnjaci sami sebe granatirali

3. Velikosrbi optuzuju sud u Haagu za pristrasnost, umjesto da se trazi neko drugo objasnjenje za cinjenicu da je citav politicki i vojni establishment jedne strane zavrsio pred sudom

4. Cak i nakon rata, navodna opozicija Karadzicu (Dodik i slicni) trazi zadrzavanje Karadzicevih rezultata (pa zato insistiranje na hitnoj izmjeni etnickog kljuca, brisanju termina "bosanski" iz naziva gradova itd itd)

Da bi rane zarasle, ne smije ih se stalno otvarati .... a relativizacija onog sto je bilo namjenjeno Bosnjacima i onog sto im se uradilo ne dozvoljava zarastanje tih rana. I da podvucem, ne mislim na djecurliju po forumima ili utakmicama (kojih ima u svakom narodu), nego na celne ljude koji kroje politiku.
bicebolje

#324 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by bicebolje »

1gorstak wrote:Pazi, za stanje u nasem drustvu imas bar desetak krivaca. Na toj su listi kriminalci koji prodaju diplome i frizirane zdravstvene nalaze, na toj su listi stranci koji ne cine puno da bi ispravili vlastite greske pocinjene tokom devedesetih. Na toj su listi i nacionalisti medju Bosnjacima, kao i velikohrvatski faktor. Ali najvecu stetu nasem drustvu nanose velikosrbi. Ne mozes porediti gripu sa dijabetesom, a upravo to pokusavas forsirajuci izjednacavanje strana. Bosnjacki je nacionalizam (za sada) ogranicen na pojedince, dok je velikosrpstvo ovladalo citavim sistemom u manjem entitetu, medijima, organima bezbjednosti .... I zato ne moze doci do izjednacavanja strana, to je prosto nemoguce.

To jedno. Drugo, uopste se nisi osvrnuo na moj odgovor. Tvoja teza da se Bosnjaci trebaju okrenuti buducnosti bi imala smisla da se ne osporava ono sto se desilo prije petnaestak godina.

1. Javni medij pod velikosrpskom kontrolom bez ustrucavanja negira sudski dokazan genocid.

3. Velikosrbi optuzuju sud u Haagu za pristrasnost, umjesto da se trazi neko drugo objasnjenje za cinjenicu da je citav politicki i vojni establishment jedne strane zavrsio pred sudom

4. Cak i nakon rata, navodna opozicija Karadzicu (Dodik i slicni) trazi zadrzavanje Karadzicevih rezultata (pa zato insistiranje na hitnoj izmjeni etnickog kljuca, brisanju termina "bosanski" iz naziva gradova itd itd)

Da bi rane zarasle, ne smije ih se stalno otvarati .... a relativizacija onog sto je bilo namjenjeno Bosnjacima i onog sto im se uradilo ne dozvoljava zarastanje tih rana. I da podvucem, ne mislim na djecurliju po forumima ili utakmicama (kojih ima u svakom narodu), nego na celne ljude koji kroje politiku.
Zaključak: dok se ne srede tačke od 1-4, kriminalci koji prodaju diplome i frizirane zdravstvene nalaze, stranci koji ne čine puno da bi ispravili vlastite greške pocinjene tokom devedesetih, nacionalisti medju Bošnjacima i velikohrvatski faktor mogu slobodno disati. Koja je svrha hapšenja kriminalca dok velikosrbi na RTRS blablabla, zar ne ? Obično se prvo rješava veliki problem pa onda mali. Ko će se zezati sa sitnicama poput kriminalaca. Prvo da mi 100% BiH... pa će viditi onda ostali šta ćemo im mi... uh...jadna im majka...ŽIK
Bikonja

#325 Re: demografska mapa BIH 2010.god.

Post by Bikonja »

1gorstak wrote:
Pazi, za stanje u nasem drustvu imas bar desetak krivaca. Na toj su listi kriminalci koji prodaju diplome i frizirane zdravstvene nalaze, na toj su listi stranci koji ne cine puno da bi ispravili vlastite greske pocinjene tokom devedesetih. Na toj su listi i nacionalisti medju Bosnjacima, kao i velikohrvatski faktor. Ali najvecu stetu nasem drustvu nanose velikosrbi. Ne mozes porediti gripu sa dijabetesom, a upravo to pokusavas forsirajuci izjednacavanje strana. Bosnjacki je nacionalizam (za sada) ogranicen na pojedince, dok je velikosrpstvo ovladalo citavim sistemom u manjem entitetu, medijima, organima bezbjednosti .... I zato ne moze doci do izjednacavanja strana, to je prosto nemoguce.

NIgde ja nisam izjednacavao oba nacionalizma, nego sam podvukao kako se razlicito na njih gleda, kako se prema "domacem" ima razumevanja, da se tolerisu mnoge pojave otvorenog sovinizma, jer je tu kao uvek ogromna pretnja od velikosrpstva, pa nije bas uctivo otvoreno napasti bosnjacki nacionalizam. Primer na ovoj temi je pionir, koji pise razne besmislenosti, ali ne vidim da je ekipa slozna da mu zapusi usta, vec se mnogi sa time cutke slazu.

Sarajevo emituje u najmanju ruku konfuzne poruke kakvu buducnost zeli, i sa kime, ne moze se u delu elite zazivati 100% BIH, demografsko osvajanje, pravo Bosnjaka na dominaciju, a jedino prozivati Dodik zbog svega, to je sve akcija i reakcija, i nije ni vazno ko je prvi zapoceo, nego ko ce prvi da stane, a posto su izbori za 2 meseca, jos cemo se naslusati svega i svacega, ali posle toga ce se valjda smiriti strasti.
Last edited by Bikonja on 25/08/2010 20:56, edited 1 time in total.
Locked