bila neka velika svadba i ja nakupila punu majicu (ono kad se zavrne na stomaku). neki klinac iza mene me samo gurnu na pod i sve bobe padose. meni krvava koljena, krvavi dlanovi, ali placem ja i govorim "to su moje bobe, moje bobeee, aaaa" i uspjela sam uhvati 3 bombone na kraju. zbog pada sam morala vadit danima sitne kamencice iz koze sa koljena koliko me je klinac gurno. crko
(Cudni) obicaji na svadbama u BiH
- minjonja
#301 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH
te borbe oko bombona su bile krvave...
bila neka velika svadba i ja nakupila punu majicu (ono kad se zavrne na stomaku). neki klinac iza mene me samo gurnu na pod i sve bobe padose. meni krvava koljena, krvavi dlanovi, ali placem ja i govorim "to su moje bobe, moje bobeee, aaaa" i uspjela sam uhvati 3 bombone na kraju. zbog pada sam morala vadit danima sitne kamencice iz koze sa koljena koliko me je klinac gurno. crko
-
Static-X
#302 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH
@aha ipak me nisi skontala
A sta je to problem s tim alkoholom i serijatskim vjencanjem - nevidim neke velike duhovnosti kad se dvoje vjencaju, kad se moze za Bajram onda jedno vjecnanje je nista.....
A sta je to problem s tim alkoholom i serijatskim vjencanjem - nevidim neke velike duhovnosti kad se dvoje vjencaju, kad se moze za Bajram onda jedno vjecnanje je nista.....
- ljubav_aha
#303 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH
OKStatic-X wrote:@aha ipak me nisi skontala
- smak
#304 Re: Zasto zastave na svadbama?
ima li nesto sto ne mrzis???Cyclone986 wrote:a fakat ni ja to ne kontam...zastave, sviranje...i jos milion nekakvih gluposti...mrzim vidjeti covjeka se okacenom kosuljom na ledjima, sta god da ona predstavljala...mrzim vidjeti kolo ispred opstine, ispred zgrade mladozenje, mlade ili bilo gdje...mrzim vidjeti kad ljudi odu na serijatsko, a nakon sat vremena ih ne mozes prepoznati koliko su se ubili od alkohola (nisam protiv alkohola, cugnem i ja)...to se radi ili serijatsko ili alkohol, bar koliko ja znam...mrzim vidjeti kad mlada dodje prvi put u kucu, pa ljubi mladozenjin prag, mrzim kad sprovode 50 nekih obicaja, te okreci musko dijete, te jedi pogacu, sad jedi nesto slatko da vam zivot bude slada, jedi govna radi muske djece...ma sve u svemu nidje veze...milion zvanica, dodju da se dobro najedu i napiju i odose kuci...boli njih ku*ac sto si se tu ozenio/udala...oni su popili, pojeli i vrijeme je da idu...u zadnje vrijeme sam jos jedan odvratan obicaj primijetio...
znam da se na ono kicenje uvijek stavi 10, 20, 50 KM i to mi je na neki naci OK...al' ljudi moji, prodju ti s nekakvim sokicem (znam da je to serbe), pa da ti ko biva opet bacis tako koju paru (nista ispod cenera)...poceli ljudi sve naplacivati...odvratno i gladno
jao kako cu to zaboraviti...znate li za obicaj kad krenete iz kuce mlade, da trebate nesto ukrasti?? hahahahaha...eto to je kao da mlada fol bude sretna bla bla...
ako mi jos nesto naumpadne, napisat cu...jer mi nista od ovoga nije normalno...
- kurty
#305 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH
A sada su guzve oko vjencanja... haman pola ljeta uzima Ramazan, onda ide onaj period za koji se kaze "nije lijepo izmedju Bajrama da se vjenca"... Mada kako god gledano, uvijek je izmedju bajrama
- ljubav_aha
#306 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH
minjonja wrote:te borbe oko bombona su bile krvave...
ma meni nisu ni smjeli,ja sma uvijek bila borbeno nastrojena,cak sam tukal raju koaj napadne mladju u manju djecu
- ljubav_aha
#307 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH
a ko sse sjeca hvatanja buketa,ja sam uhvatila dva
i to jos u ranim skolskim danima ,sport mi je jaca strana
u to sma vrijeme bila u fazi zaljubljenosti u kosarku 
- minjonja
#308 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH
ih, to je bilo u mostaru suhom, gdje je po kile pijeska u mojim koljenima zavrsilo.ljubav_aha wrote:minjonja wrote:te borbe oko bombona su bile krvave...
ma meni nisu ni smjeli,ja sma uvijek bila borbeno nastrojena,cak sam tukal raju koaj napadne mladju u manju djecuma gdje sam ja bila minjonja
![]()
- pustopoljina
#309 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH
od 6 svadbi (masalaAdmir_1984 wrote:Imam informacije direktno sa vjencanja, drug se bavi poslom oko vjencanja pa znam. A od 10 svadbi kojih se sad mogu sjetiti (blize i dalje rodbine, poznanika....) na 9 je bila takva situacijaLoulou wrote:Sad smo već opasno OT, ali bih iskoristila priliku i pitala je l' postoje neka "službena saznanja" o postotku il' je to odokativna procjena?Admir_1984 wrote:90% svadbi ti ukljucuje serijatsko, a navece ubijanje alkoholom
Zanima me, ne zato što imam nešto protiv toga, svako za sebe odlučuje i radi ono što mu/joj je važno, nego zastupljenosti radi.
U HR je sasvim normalno samo se vjenčat u crkvi i to je i građanski priznat brak dok to u BiH nije slučaj... No, opet OT
citajuci ove neke postove ispada da je na vjencanje najbolje obuci crninu i udri u plac
da ne bude bas sve OT:
ovo sa vozanjem po gradu...skretanjem sa puta...meni je objasnjeno da se ne smije voziti na vjencanje i sa vjencanja istim putem,jer to kao,donosi nesrecu...a logicnije objasnjenje je bilo da se da na znanje sto vecem broju ljudi da su ta zena i taj covjek od danas vjencani, a i da ne dosadjuju po istoj mahali vise puta.
- ladyblue18
- Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status
#310 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH
Evo i ja prvi put cujem/citam o tome.Loulou wrote:Nisam znala... Iako često imam osjećaj da sam s drugog planeta (u odnosu na okolinu), nije mi (bilo) poznato da se mahala i u to petlja i komentira...Admir_1984 wrote:Pa fakat da je tako, pogotovo u ovo vrijeme kad svako "vjeruje" u BogaLoulou wrote:Ozbiljno? Je l' ovo iskarikirano il' se stvarno "okolina" snebiva?
- sodom
#311 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH
Bolje i to nego da je završio u bubrezimaminjonja wrote:ih, to je bilo u mostaru suhom, gdje je po kile pijeska u mojim koljenima zavrsilo.ljubav_aha wrote:minjonja wrote:te borbe oko bombona su bile krvave...
ma meni nisu ni smjeli,ja sma uvijek bila borbeno nastrojena,cak sam tukal raju koaj napadne mladju u manju djecuma gdje sam ja bila minjonja
![]()
- dzenan_tr
#312 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH
Svaka adresa ima sebi svojstvene detalje vezane za svadbe i to je ok, no, potpuni apsurd se ogleda u onom što je zajedničko gotovo svim balkanskim adresama - u kićenju i obilježavanju svatova zastavama postojećih i nepostojećih država i republika, te religijskih zajednica i sekti. Pokušavao sam da shvatim dokle može ići silovanje vlastitog razuma sve dok nisam platio 100KM za općinsko i 60KM za vjersko vjenčanje, a onda jednostavno zabranio bilo kome da izvjesi bilo kakvu zastavu u svatovskoj koloni.
Državi i konfesiji plati vjenčanje "ko sv. Petra maslo" u momentima kad ti pare najviše trebaju i još se kurči njihovim simbolima - nije li to apsurd?!
Državi i konfesiji plati vjenčanje "ko sv. Petra maslo" u momentima kad ti pare najviše trebaju i još se kurči njihovim simbolima - nije li to apsurd?!
-
kv99
#313 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH
Apsurd je da neko ocekuje da ce se dzabe vjencatidzenan_tr wrote:Svaka adresa ima sebi svojstvene detalje vezane za svadbe i to je ok, no, potpuni apsurd se ogleda u onom što je zajedničko gotovo svim balkanskim adresama - u kićenju i obilježavanju svatova zastavama postojećih i nepostojećih država i republika, te religijskih zajednica i sekti. Pokušavao sam da shvatim dokle može ići silovanje vlastitog razuma sve dok nisam platio 100KM za općinsko i 60KM za vjersko vjenčanje, a onda jednostavno zabranio bilo kome da izvjesi bilo kakvu zastavu u svatovskoj koloni.
Opstinsko vjencanje je usluga koju pruza opstina i za koju se placa kao sto se placa za ostale usluge ( izdavanje dokumenata, dobijanje dozvola, izlazak sluzbenih lica na teren itd ).
I koliko znam obicno se placa 25 KM za vjencanje radnim danom, 50 KM vikendom i 100 KM kada nije u opstini pa maticar izlazi na teren . Ako su ti pare u tom momentu bile toliko potrebne sto nisi to obavio radnim danom ? Koliko znam nije za moranje da se vjencanje obavi vikendom ili vani tako da je to bio tvoj izbor sto si platio vecu cijenu.
I za serijatsko vjencanje se na placa ako je najmanje jedno od vjencanog para clan IZ tj da je placena clanarina za tu godinu. Znaci placa se 60 KM ako nisi ispunio uslove clanarine. Isto tako serijatsko vjencanje nije pod moranjem i to se radi dobrovoljno tako da te ni na to niko nije primoravao vec je to bio tvoj izbor .
Sve sabrano zalis se sto si potrosio pare a niko te na to nije tjerao. Ako ti je vec toliko zao sto si platio za nesto sto je bila tvoja odluka pa nisi se onda trebao ni vjencati. Imas parova koji zive u nevjencanoj zajednici pa tako da ni na vjencanje nisi bio primoran ...mozda ako mlada nije bila noseca ali se i to moglo izbjeci sa kondomom ili malo opreza i brzeg izvlacenja
- xsk
#314 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH
jeste apsurddzenan_tr wrote:Svaka adresa ima sebi svojstvene detalje vezane za svadbe i to je ok, no, potpuni apsurd se ogleda u onom što je zajedničko gotovo svim balkanskim adresama - u kićenju i obilježavanju svatova zastavama postojećih i nepostojećih država i republika, te religijskih zajednica i sekti. Pokušavao sam da shvatim dokle može ići silovanje vlastitog razuma sve dok nisam platio 100KM za općinsko i 60KM za vjersko vjenčanje, a onda jednostavno zabranio bilo kome da izvjesi bilo kakvu zastavu u svatovskoj koloni.
-
No_oNe__
#315 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH
a jel vam degutantno ono kada mladozenja skida mladoj podvezicu sa noge - na vecinom americkim vjencanjima
ali nesto mi mirise da i kod nas toga ima
-
callmethebreeeze
#316 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH
nije. to moze biti sexi, ako je mlada zgodna i ima samostojece carapice.No_oNe__ wrote:a jel vam degutantno ono kada mladozenja skida mladoj podvezicu sa noge - na vecinom americkim vjencanjima
-
baby24
#317 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH
nije istina da se placa, ako je vjencanje u redovnim terminima opstine (subota i srijeda)... ostalim danima se placa, pa cak i nedeljom, a ako maticar izlazi na teren bez obzira na dan u sedmici se placa... cini mi se da je petak 70KM, nedelja 150KM ... i da naglasim ovo je za opstinu Centar... za ostale ne znam...
- veljaca
#318 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH
Nije apsurd ....xsk wrote:jeste apsurddzenan_tr wrote:Svaka adresa ima sebi svojstvene detalje vezane za svadbe i to je ok, no, potpuni apsurd se ogleda u onom što je zajedničko gotovo svim balkanskim adresama - u kićenju i obilježavanju svatova zastavama postojećih i nepostojećih država i republika, te religijskih zajednica i sekti. Pokušavao sam da shvatim dokle može ići silovanje vlastitog razuma sve dok nisam platio 100KM za općinsko i 60KM za vjersko vjenčanje, a onda jednostavno zabranio bilo kome da izvjesi bilo kakvu zastavu u svatovskoj koloni.
Državi i konfesiji plati vjenčanje "ko sv. Petra maslo" u momentima kad ti pare najviše trebaju i još se kurči njihovim simbolima - nije li to apsurd?!![]()
![]()
-
metronom
#319 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH
Placa se i u redovnim terminima. Nije neka velika cifra, recimo 30 KM (ne sjecam se tacno), ali se placa. Opstina Centar je u pitanju, informacija vrlo svjeza.baby24 wrote:nije istina da se placa, ako je vjencanje u redovnim terminima opstine (subota i srijeda)... ostalim danima se placa, pa cak i nedeljom, a ako maticar izlazi na teren bez obzira na dan u sedmici se placa... cini mi se da je petak 70KM, nedelja 150KM ... i da naglasim ovo je za opstinu Centar... za ostale ne znam...
-
baby24
#320 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH
e pa ne znam, onda sam im ja bila simpaticnametronom wrote:Placa se i u redovnim terminima. Nije neka velika cifra, recimo 30 KM (ne sjecam se tacno), ali se placa. Opstina Centar je u pitanju, informacija vrlo svjeza.baby24 wrote:nije istina da se placa, ako je vjencanje u redovnim terminima opstine (subota i srijeda)... ostalim danima se placa, pa cak i nedeljom, a ako maticar izlazi na teren bez obzira na dan u sedmici se placa... cini mi se da je petak 70KM, nedelja 150KM ... i da naglasim ovo je za opstinu Centar... za ostale ne znam...
-
metronom
#321 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH
Eh onda se nesto promijenilo u zadnjih mjesec dana, ili si im bas bila simpaticna pa ti nisu naplatili taksu...baby24 wrote:e pa ne znam, onda sam im ja bila simpaticnametronom wrote:Placa se i u redovnim terminima. Nije neka velika cifra, recimo 30 KM (ne sjecam se tacno), ali se placa. Opstina Centar je u pitanju, informacija vrlo svjeza.baby24 wrote:nije istina da se placa, ako je vjencanje u redovnim terminima opstine (subota i srijeda)... ostalim danima se placa, pa cak i nedeljom, a ako maticar izlazi na teren bez obzira na dan u sedmici se placa... cini mi se da je petak 70KM, nedelja 150KM ... i da naglasim ovo je za opstinu Centar... za ostale ne znam..., pa sam zakazala termin besplatno... i mene je iznenadilo, ali zena samo kaze dodjite tada i tada... jos ja pitam je li to sve?... kaze, jeste, samo ponesite l.k. na dan vjencanja (ovo se desilo prije par dana)
- wewa
#322 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH
meni jeste degutantno - nekako kontam da nije mladin pos'o da taj dan bude seksi svim okupljenim muskarcima. but, hey, that's just me...callmethebreeeze wrote:nije. to moze biti sexi, ako je mlada zgodna i ima samostojece carapice.No_oNe__ wrote:a jel vam degutantno ono kada mladozenja skida mladoj podvezicu sa noge - na vecinom americkim vjencanjima
-
baby24
#323 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH
Eh onda se nesto promijenilo u zadnjih mjesec dana, ili si im bas bila simpaticna pa ti nisu naplatili taksu...[/quote]
ma cisto sumnjam da njima neko moze biti vise simpatican od para
moze biti da ce na taj dan reci: "e mladozenja, haj' dok nije pocelo, trkni uplati taxu za vjencanje, zaboravila vam ja reci da ima i to"
ali eto... vidjecemo
ma cisto sumnjam da njima neko moze biti vise simpatican od para
ali eto... vidjecemo
- kosina
#324 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH
Ima li neko koje nosio zastavu i neka nam objasni zašto? Naprijed Bosnooo.. 
- Obuca9
#325 Re: (Cudni) obicaji na svadbama u BiH
Ako je mlada dobra i još nije kakva bliža rodbinacallmethebreeeze wrote:nije. to moze biti sexi, ako je mlada zgodna i ima samostojece carapice.No_oNe__ wrote:a jel vam degutantno ono kada mladozenja skida mladoj podvezicu sa noge - na vecinom americkim vjencanjima