Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
BHF_Manijak

#301 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by BHF_Manijak »

callmethebreeeze wrote:da jos dodam: ja hocu uzrocnoposljedicni :D dokaz. nesto u stilu: ako ostrim nozem predjes preko dlana stvorice se rana i krenuce krv. i ja uzmem ostar noz i posjecem se i gle cuda! krv. takav dokaz hocu.
Hocu i ja druze teletine ispod saca,ali nema se....Fakat ste nekad ko djeca sa ovim "hocu ovo,hocu ono,eh kad bi ovako se pojavilo vjerovo bih" itd itd itd...Sta ima ima,ili vjeruj ili ne vjeruj,izvoljevanja vise nema,nekad je bilo pa je i to dokaz protiv nevjernika bio,dobili ste sve sto se razili i opet se naslo pametnjakovica sto kaze Chmoljo koji rekose eh pa nije to bas to,znas,ja bi ako moze ikako jos da Allaha vidim...Eh evo,samo sto nije... :zzzz:

A vidim,nabijate finu normu,4 stranice za noc...Postavljate standarde :lol: Eh blago vama...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#302 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by Chmoljo »

callmethebreeeze wrote:
ne vjerujem. ali, ako od ljudi zahtjevas masu nekih odricanja, pa cak i da ginu za vjeru, onda moras moci malo jace od postiranja par kur'anskih sura. sorry, ali ja tako mislim.
i ja mislim da treba izlaziti na izbore, ali 50% njih misli da ne mora. i da ne treba. ili da budem grub pa da kažem da je mišljenje ko stražnjica :mrgreen: svako ga ima :mrgreen:

ginu ljudi i zbog ideala koji nisu vezani za religiju pa ih ne zovemo budalama :)
therrarrius

#303 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by therrarrius »

BHF_Manijak wrote:4 stranice za noc...Postavljate standarde..
Noc je jos mlada. :thumbup:
LSD

#304 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by LSD »

callmethebreeeze wrote:
LSD wrote: Ako želiš dokaze onda citaš svete knjige, jednostavno tražiš dokaze...a ne po forumima praviti cirkus i od sebe i od drugih sa nekakvim djecijim pitanjima ili još gore infantilnim zaključcima.
Nije ti ovo mjesto za dokaze...previše tražiš od obicnih forumaša.
Ne možeš upasti ko diverizant, odjednom se tu ukazati sa istim pitanjima "daj mi dokaz za to,daj mi dokaz ovo,daj mi dokaz za ono" hocu dokaz,hocu dokaz...isto djeca mala....pa stani malo ljudino, ne ide to tako.

niti su pitanja djecija, niti su infantilni zakljucici. sada me podsjecas na hodzu koji je moju punicu isibao i zabranio joj da dolazi u mekteb nakon sto je trazila da joj prevede jednu suru. i naravno da cemo pricati na forumu o ovome.
mislim, lik 'ladno najavljuje povratak dedzala, mehdija i isusa, a od nas se trazi da o tome ne postavljamo pitanja. ovo su opste diskusije, ja nikada necu ici da skrnavim ibadetske teme i slicno.
Ne najavljuje LIK 'LADNO vec je to najavio Muhammed a.s. prije 1400 i nešto godina u Hadisima (a lik je samo to prenio, mada ti to ne znaš za te hadise jer da znaš nebi pravio cirkus) i šta cemo sad??
Dolazimo opet u čorsokak gdje ces ti i slicni istomišljenici opet (po hiljaditi put potegnuti svoje omiljeno pitanje Gdje je dokaz, hocu dokaz) i gdje to vodi??
Danas ti fino napišem: Ko si ti da se tebi Bog ukazuje i da tebi licno daje dokaze? šta si umislio ko si? pa nisi Poslanik Božiji :!:
Napišem sve to da malo razmisliš o tome, ali džaba...pisao ne pisao- isto opet...ne ide pa ne ide :(
Optimus Prime

#305 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by Optimus Prime »

therrarrius wrote: Kur'an. Iako je calmetbreeze pisao kako ga je procitao masu puta mene je prvog puta odusevio. Nekoliko sam puta preispitivao svoje vjerovanje, okretao se nauci za objasnjenje svega sto me okruzuje, psihologiji da mi objasni nacin na koji covjek rezonuje neke stvari i svaki sam se put vracao vjeri, dokazivao samome sebi da je Bog jedan, da postoji i da je Muhammedu (savs) poslao objavu.
Primarno je pojam ''Ikre'', naredjenje Gospodara da ucis, izucavas, siris vidike, citas sve sto ti padne pod ruku.
Tako sam dosao do saznanja da Islam ne negira evoluciju, naucne discipline i sl. nego funkcionise sa njima.
Znaci knjiga te je odusevila. I posto nauka trenutno nije u stanju da objasni neke pojave zakljucio si da ono sto pise u knjizi mora da je istinito. A nakon toga si projicirao koncepte iz kurana na tvoje okruzenje i svoje ponasanje! Islamska teologija ti je kroz teoloske konstrukcije dala do znanja da se kuran ne kosi sa naukom i time si ucvrstio tvoja predodredjena stajalista!
asurbanipal

#306 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by asurbanipal »

Optimus Prime wrote:
asurbanipal wrote:
Tebi dati dokaze, vrlo tesko...Prije svega, ti koji porices Boga, nisi shvatio pravo znacenje i smisao te rijeci...Ti pod pojmom Bog prije svega ne podrazumijevas ono sto podrazumijevaju oni koji u Njega vjeruju i na tom vjerovanju temelje sva svoja ostala uvjerenja...
Pa o tome sam i prije govorio kada je neko spomenuo floskulu o"visoj razini duhovnosti".

Opet ponavljam: ta floskula vodi neumitno ka cirkularnoj logici koja je pogresna.

Znaci vi ocekujete da neko prvo povjeruje u boga da bi se nakon toga uvjerio u njegovo postojanje!
To je oksimoron!

Postoje dva misljenja o tome sta covjeka podstice na vjerovanje, po jednom to je fitret ( ljudska priroda ), a po drugom sam ljudski um...
therrarrius

#307 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by therrarrius »

Optimus Prime wrote:
therrarrius wrote: Kur'an. Iako je calmetbreeze pisao kako ga je procitao masu puta mene je prvog puta odusevio. Nekoliko sam puta preispitivao svoje vjerovanje, okretao se nauci za objasnjenje svega sto me okruzuje, psihologiji da mi objasni nacin na koji covjek rezonuje neke stvari i svaki sam se put vracao vjeri, dokazivao samome sebi da je Bog jedan, da postoji i da je Muhammedu (savs) poslao objavu.
Primarno je pojam ''Ikre'', naredjenje Gospodara da ucis, izucavas, siris vidike, citas sve sto ti padne pod ruku.
Tako sam dosao do saznanja da Islam ne negira evoluciju, naucne discipline i sl. nego funkcionise sa njima.
Znaci knjiga te je odusevila. I posto nauka trenutno nije u stanju da objasni neke pojave zakljucio si da ono sto pise u knjizi mora da je istinito. A nakon toga si projicirao koncepte iz kurana na tvoje okruzenje i svoje ponasanje! Islamska teologija ti je kroz teoloske konstrukcije dala do znanja da se kuran ne kosi sa naukom i time si ucvrstio tvoja predodredjena stajalista!
Place your ad here.
:D
IKRE
:thumbup:
Last edited by therrarrius on 04/08/2010 00:26, edited 1 time in total.
callmethebreeeze

#308 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by callmethebreeeze »

Chmoljo wrote:
callmethebreeeze wrote:
ne vjerujem. ali, ako od ljudi zahtjevas masu nekih odricanja, pa cak i da ginu za vjeru, onda moras moci malo jace od postiranja par kur'anskih sura. sorry, ali ja tako mislim.
i ja mislim da treba izlaziti na izbore, ali 50% njih misli da ne mora. i da ne treba. ili da budem grub pa da kažem da je mišljenje ko stražnjica :mrgreen: svako ga ima :mrgreen:

ginu ljudi i zbog ideala koji nisu vezani za religiju pa ih ne zovemo budalama :)
da, ali ti mozes argumentovati za sto mislis da neko treba izaci na izbore, i onda taj neko moze reci sta on misli, medjutim ne mozes reci "bog je rekao da treba izlaziti na izbore, i ako ne poslusas ode glava". plus sto zbog neizlazka na izbore neces zavrsiti u paklu.

ja nemam problema sa vjernicima i ljudskom potrebom da vjeruju. kao sto sam napisao i sam sam bio vjernik, prvo jer sam rodjen u familiji gdje se vjerovalo, pa onda jer me bilo strah da mi stari ne pogine u ratu, itd. to mi je skroz jasno.
therrarrius

#309 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by therrarrius »

callmethebreeeze wrote: da, ali ti mozes argumentovati za sto mislis da neko treba izaci na izbore, i onda taj neko moze reci sta on misli, medjutim ne mozes reci "bog je rekao da treba izlaziti na izbore, i ako ne poslusas ode glava". plus sto zbog neizlazka na izbore neces zavrsiti u paklu.

ja nemam problema sa vjernicima i ljudskom potrebom da vjeruju. kao sto sam napisao i sam sam bio vjernik, prvo jer sam rodjen u familiji gdje se vjerovalo, pa onda jer me bilo strah da mi stari ne pogine u ratu, itd. to mi je skroz jasno.
Heh, za osobu koja je vise puta procitala Kur'an slabo se razumijes u nj.
piupiu

#310 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by piupiu »

Abdulvahid wrote:
asurbanipal wrote:
Optimus Prime wrote:
Pa nije bas bilo nekog intelektualnog izazova veceras.
Uglavnom ste tvrdili da je kuran istinit jer tako u kuranu pise.
Niste ni pokusali iznijeti neke bolje dokaze!

Tebi dati dokaze, vrlo tesko...Prije svega, ti koji porices Boga, nisi shvatio pravo znacenje i smisao te rijeci...Ti pod pojmom Bog prije svega ne podrazumijevas ono sto podrazumijevaju oni koji u Njega vjeruju i na tom vjerovanju temelje sva svoja ostala uvjerenja...
Ma dati su im dokazi na ovom forumu 100 put najmanje, nije njima cilj istina oni nju dobro znaju, i Kuran citaju i izucavaju. Nego im je cilj da uspostavljaju nered na zemlji i da vjernike sejtanskim spletkama odvode sa pravog puta i one koji se tek upoznavaju sa Islamom ili koji nemaju puno znanja da im ubace sumnje u njihovu vjeru. A ta njihova sejtanska dosaptavanja se daju odstraniti od vjernika sa 2-3 ajeta iz Kurana ili hadisa Poslanika saws.
U predhodnim ajetima ih Allah dz.s. opisuje ali se ne osjecaju prozvanim, presute i pucaju dalje. Mrak im je obuhvatio srca i razum. Gluhi, nijemi i slijepi. Ponavljaju istu pricu kao stara istrosena traka preslusana stotine puta evo i djeca im se pocela smijati. Neko mi rece komentarusuci ajet, to neko gledo u nebo i napisao par ajeta. A oni gledaju po citavu noc u nebo a neznaju sta vide i da li ista vide. Hehehe, cudi me kako sami sebi nisu smijeni Allahove rijeci pripisuju covjeku, koji nije znao ni citati ni pisati, pa eto nevjernici Allah dz.s. vas poziva sacinite vi suru slicnu Allahovim dz.s. surama iz Kurana ili bar dio sure, ali nece moci samo obore glave i kazu: "sto cu ja to raditi ja nevjerujem" hehehe a sama rijec "nevjerujem" mene nekako upucuje da je "korijen" te rijeci vjerovanje i da je ono osnova svakog stvorenja i da svako "vjeruje" ali vremenom doticni postaje nevjernik pa "nevjeruje"
Ne bih da budem tendenciozna, no, jesi li ti cuo za usmeno predanje???? Znanje se nezapisanom rimom prenosi vec hiljadama godina. Mi zapisasmo kad se nadje onaj koji je znao i htio da slusa i zapise. Aboridzini postoje oko 40,000 godina, i jos nikad nista nisu zapisali, a znanje o svijetu i kulturi prenose usmenim putem generacijama. Najvise u stihovima. Hejjj, 40,000 godina! Danas naucnici potvrdjuju tacnost njihovih predanja iz predistorije i ibrete se. :)

A, ovo o sejtanskim namjerama je stvarno smijesno. Ovdje niko nema nikakvih sejtanskih namjera. Sjedimo za kompjuterom i pricamo, tipkamo se, sto bi se reklo. :wink:

Kao sto vec rekoh, haj' da ne pricamo o formi, nego o sustini. Sta se desi s temom???? :roll:
callmethebreeeze

#311 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by callmethebreeeze »

therrarrius wrote:
callmethebreeeze wrote: da, ali ti mozes argumentovati za sto mislis da neko treba izaci na izbore, i onda taj neko moze reci sta on misli, medjutim ne mozes reci "bog je rekao da treba izlaziti na izbore, i ako ne poslusas ode glava". plus sto zbog neizlazka na izbore neces zavrsiti u paklu.

Heh, za osobu koja je vise puta procitala Kur'an slabo se razumijes u nj.
pojasni.
Chmoljo

#312 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by Chmoljo »

callmethebreeeze wrote:
da, ali ti mozes argumentovati za sto mislis da neko treba izaci na izbore, i onda taj neko moze reci sta on misli, medjutim ne mozes reci "bog je rekao da treba izlaziti na izbore, i ako ne poslusas ode glava". plus sto zbog neizlazka na izbore neces zavrsiti u paklu.

ako ne izađeš na izbore živjećeš u paklu od države... ode ti glava... kako prehraniti porodicu... kriminal, razbojnici... budi dosljedan u analogiji :wink:

i kako si rekao, mogu argumentovati izlazak na izbore, ali kako to da opet 50% ljudi ne izađe? :) opet ima sumnjičavih :oops:

nemam ni ja problema sa nevjernicima, ali mi je glupo vidjeti da neko sebi nabija ego jer priča sa gomilom "koja vjeruje u bajke"...
vox-populi

#313 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by vox-populi »

BHF_Manijak wrote:
Hocu i ja druze teletine ispod saca,ali nema se....
Za tvoj problem postoji par rjesenja. Jedno je, kupis sac (koji sigurno postoji jer ga mozes vidjeti u prodavnicama), kupis teletinu (koja sigurno postoji, jer je mozes vidjeti u mesnicama) i napravis sebi teletinu ispod saca.
therrarrius wrote:Kur'an. Iako je calmetbreeze pisao kako ga je procitao masu puta mene je prvog puta odusevio.
I mene je Lord of the Rings, na prvo citanje, totalno odusevio. Sto ne znaci da cu zbog toga hodati okolo i pricati kako ce se blizi dan kada ce se Sauron vratiti i sve nas potamaniti.
Optimus Prime

#314 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by Optimus Prime »

Chmoljo wrote:
callmethebreeeze wrote:da jos dodam: ja hocu uzrocnoposljedicni :D dokaz. nesto u stilu: ako ostrim nozem predjes preko dlana stvorice se rana i krenuce krv. i ja uzmem ostar noz i posjecem se i gle cuda! krv. takav dokaz hocu.
hoću i ja paša štošta, ali to ne ide tako :mrgreen: i kad bi dobili takav dokaz, zar stvarno misliš da bi svi opet vjerovali? :) zar misliš da opet ne bi bilo pametnjakovića koji će reći: pa to i nije baš tako? :D

da se s neba spusti tlocrt svemira, opet bi bilo sumnjičavih, u to nemoj da sumnjaš 8-) :D
Opet projiciras svoje dogmatske stavove.
Slijepa vjera kao jedini izvor spasenja je samo koncept koji postoji u abrahamskim religijama, nikakvo default stanje.

Dakle prvo trebas dokazati da bice koje je stvorilo svemir uopce ima potrebu da se u njega vjeruje. Znaci vjerovanje a priori ne znaci nista, ako ne priznajes teologij abrahamskih religija.

Ali ako pricamo konkretno o islamu ili krscanstvui, moras priznati da nivo skepticizma mora biti na vrlo maloj razini da bi covjek progutao tako nesto!
therrarrius

#315 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by therrarrius »

callmethebreeeze wrote: pojasni.
Od sada odgovaram sa,
IKRE
jer nemam namjeru ponavljati kao papagaj, niti samoga sebe niti silne ljude koji su ispisali 13 stranica.
Ako je poslaniku Muhammedu (savs) osiguran dzennet, zasto je ibadetio svaku noc? Razmisli malo, niko ne zna gdje ce poslije, najmanja stvar, stvar koju je covjek ucinio nesvjesno ili zaboravio na nju smatrajuci je irelevantnom moze mu presuditi na Sudnjem Danu.
Milion puta ispricane price o prostitutki koja je nahranila izgladnjelog psa, o bolesnom beduinu kojem bilo kakva nedaca nije mogla oduzeti vjeru i sl. postoje, stoga... IKRE.
Chmoljo

#316 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by Chmoljo »

piupiu wrote:

Kao sto vec rekoh, haj' da ne pricamo o formi, nego o sustini. Sta se desi s temom???? :roll:
potpuno si u pravu :thumbup: evo i ja se nekako glupo uhvatih u kolo i u standardnu pro et contra
Svevišnjeg :mrgreen:

dajte vratimo se na temu iz naslova ili da ovo ključam :)
Chmoljo

#317 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by Chmoljo »

Optimus Prime wrote:
Opet projiciras svoje dogmatske stavove.
Slijepa vjera kao jedini izvor spasenja je samo koncept koji postoji u abrahamskim religijama, nikakvo default stanje.

Dakle prvo trebas dokazati da bice koje je stvorilo svemir uopce ima potrebu da se u njega vjeruje. Znaci vjerovanje a priori ne znaci nista, ako ne priznajes teologij abrahamskih religija.

Ali ako pricamo konkretno o islamu ili krscanstvui, moras priznati da nivo skepticizma mora biti na vrlo maloj razini da bi covjek progutao tako nesto!
ti dokaži da Ga nema, i ja idem gdje god i ti. :mrgreen: a kako već gore napisah, odmakli smo se od teme, pa bolje da se vratimo na nju.
therrarrius

#318 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by therrarrius »

Optimus Prime wrote: Opet projiciras svoje dogmatske stavove.

Hajde ti meni reci zasto prezires ljude koji vjeruju, jer si koji post iznad pisao:
Optimus Prime wrote: Moje pisanje na forumu je samo jedan nali doprinos sprijecavanju sirenja bilo koje vrste praznovjerja u BiH.
A usput je i zabavno.
Optimus Prime

#319 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by Optimus Prime »

therrarrius wrote:
Place your ad here.
:D
IKRE
:thumbup:[/quote]

Pa nebi bas dizao prst!

U tvom obrazlozenju ima nekoliko logickih pogresaka!

1.) Odusevljenje necim ne implicira da je nesto istinito.
2.) Trenutno ne postojanje objasnjenja za neke pojave ne implicira da su objasnjnja tih pojava u antickim knjigama ispravne.
3.) Teologija je sama sebi svrha. U njoj ne postoje naucne metode nego se sveti spisi po volji relativiziraju da ih nebi pomelo vrijeme.

Recimo posmatrajuci onu suru koja opisuje mijenjenje dana i noci skeptik bi mogao tvrditi da autori kurana blage veze nemaju sta je zvijezda. Ali tu nastupa cas islamskih apologeta koji onda takve stvari relativiziraju do absurda i ovako jednostavnoe tekstove dovode u kontekst sa supernovama.( Navodna naucna cuda u kuranu)
therrarrius

#320 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by therrarrius »

Optimus Prime wrote: Pa nebi bas dizao prst!

2.) Trenutno ne postojanje objasnjenja za neke pojave ne implicira da su objasnjnja tih pojava u antickim knjigama ispravne.
3.) Teologija je sama sebi svrha. U njoj ne postoje naucne metode nego se sveti spisi po volji relativiziraju da ih nebi pomelo vrijeme.

Recimo posmatrajuci onu suru koja opisuje mijenjenje dana i noci skeptik bi mogao tvrditi da autori kurana blage veze nemaju sta je zvijezda. Ali tu nastupa cas islamskih apologeta koji onda takve stvari relativiziraju do absurda.
1.) A ako se odusevim Njegovom istinitoscu?
2.) Koje sam to pojave spomenuo?
3.) Islam bas i nije takav, dakle IKRE
LSD

#321 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by LSD »

Pricate o dokazima, a ni najocitiji dokazi nisu ubjedili nevjernike cak ni u doba samih Poslanika.

Jedan ashab upita Allahovog Poslanika : Allahov Poslanice, hoceš li nam reci nešto o sebi??
Poslanik odgovara: Ja sam dova Ibrahimova i radosna vijest Isaova.

Kur'an-i kerim nam u dva ajeta jasno govori o tome.

1. Ibrahim a.s. je proucio slijedecu dovu:
"Gospodaru naš, pošalji im poslanika, jednog od njih, koji ce im ajete Tvoje kazivati i Knjizi ih i mudrosti učiti i očistiti ih, jer si Ti, uistinu, silan i mudar.".......Sura El-Bekara 2/129

2.Radosna vijest Isaa a.s. je:
"A kada Isa, sin Merjemin, rece: "O sinovi Israilovi, ja sam vam Allahov poslanik da vam potvrdim prije mene objavljeni Tevrat i da vam donesem radosnu vijest o poslaniku čije je ime Ahmed, koji ce poslije mene doci", i kad im je on donio jasne dokaze, oni rekoše: Ovo je prava vradžbina!"......Sura Es-Saff 61/6.

Šta dalje da pricamo kada vidimo da su Poslanike u njihovo vrijeme utjerivali u laž :shock: :? ...pa šta da ocekujemo po forumima u 21 stoljecu :roll:
Last edited by LSD on 04/08/2010 00:54, edited 1 time in total.
vox-populi

#322 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by vox-populi »

Chmoljo wrote: ti dokaži da Ga nema, i ja idem gdje god i ti. :mrgreen: a kako već gore napisah, odmakli smo se od teme, pa bolje da se vratimo na nju.
Ne dokazuje se nepostojanje, nego postojanje. Kada bi se nepostojanje dokazivalo, onda bi teoretski postojalo sve sto ti padne na pamet. Recimo, sgnbbldkhtr postoji jer ti ne mozes dokazati da sgnbbldkhtr ne postoji.
Optimus Prime

#323 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by Optimus Prime »

therrarrius wrote:
Optimus Prime wrote: Pa nebi bas dizao prst!

Recimo posmatrajuci onu suru koja opisuje mijenjenje dana i noci skeptik bi mogao tvrditi da autori kurana blage veze nemaju sta je zvijezda. Ali tu nastupa cas islamskih apologeta koji onda takve stvari relativiziraju do absurda.
1.) A ako se odusevim Njegovom istinitoscu?
2.) Koje sam to pojave spomenuo?
3.) Islam bas i nije takav, dakle IKRE
1.) non sequitur
2.) Spominjao si da si trazio odgovore u nekim naukama (psihologija itd.) pa posto nisi bio zadovoljan odgovorima odlucio si vjerovati u odgovore koje bez dokaza nude stare anticke knjige zato sto te ti odgovori "odusevljavaju"
3.)Ne mijenja cinjenicu da je teologija sama sebi svrha i da ne koristi naucne metode u cilju stvaranja novih spoznaja nego se prvenstveno bavi "saniranjem dogmi".
Last edited by Optimus Prime on 04/08/2010 00:55, edited 1 time in total.
Chmoljo

#324 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by Chmoljo »

vox-populi wrote:
Chmoljo wrote: ti dokaži da Ga nema, i ja idem gdje god i ti. :mrgreen: a kako već gore napisah, odmakli smo se od teme, pa bolje da se vratimo na nju.
Ne dokazuje se nepostojanje, nego postojanje. Kada bi se nepostojanje dokazivalo, onda bi teoretski postojalo sve sto ti padne na pamet. Recimo, sgnbbldkhtr postoji jer ti ne mozes dokazati da sgnbbldkhtr ne postoji.
zašto se dokazuje postojanje? :shock: zašto si rob dogmi? hajde dokazujte da nešto ne postoji... zašto uvijek morate biti robovi logike... :roll:

i opet moram napomenuti da idemo od teme... :mrgreen:
therrarrius

#325 Re: Dolazak Isusa, Dedzdzala i Mehdija u narednih 30-50 godina?

Post by therrarrius »

vox-populi wrote:
Koliko si siguran u to?
Naravno, tvoja tvrdnja je i vise nego korisna u ovim situacijama. Vjernik MORA dokazati da Bog postoji dok je nevjernik lisen dokazivanja Njegovog eventualnog nepostojanja.
Locked