Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
radijator

#301 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by radijator »

ove teme tačno dobro dođu da vidiš koliko je loših (ili kako oni za sebe vole reć "opreznih", "savjesnih") vozača oko nas :-)
chelo

#302 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by chelo »

radijator wrote:ove teme tačno dobro dođu da vidiš koliko je loših (ili kako oni za sebe vole reć "opreznih", "savjesnih") vozača oko nas :-)
Nisu mi jasni, cemu filozofija, on sad nama otvara analize koje smo svi pespavali x puta.
Ajd da je kazna ovakva-onakva, malo cirkusa, koja dosjetka...covjek nam objasnjava kako na punoj treba preticati, kako pojas ne treba vezati, kako brzina nije bitna...velahavle.
Vezi pojas, ne pretici na punoj i cijepaj ga 40 - svi cemo biti sretni.
hopi

#303 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by hopi »

šta je s onim radarom iza Blažuja tj. kod Binježeva na koliko on slika? jer sam neki dan išao tim putem i ispred mene vozilo išlo sporo i idem ja i dalje iza njega, približivamo se radaru pogledam brzinu svoju 52-53 km/h i onda prema radaru pogledam kad vidim uslikao, onako crveni bljesak se vidio. Iza mene su odprije bila još 2 vozila koja isto nisu mogla ići puno brže od mene niti su preticali, a niko nije prolazio suprotnim smjerom.
chelo

#304 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by chelo »

hopi wrote:šta je s onim radarom iza Blažuja tj. kod Binježeva na koliko on slika? jer sam neki dan išao tim putem i ispred mene vozilo išlo sporo i idem ja i dalje iza njega, približivamo se radaru pogledam brzinu svoju 52-53 km/h i onda prema radaru pogledam kad vidim uslikao, onako crveni bljesak se vidio. Iza mene su odprije bila još 2 vozila koja isto nisu mogla ići puno brže od mene niti su preticali, a niko nije prolazio suprotnim smjerom.
Slicno iskustvo, medjutim nije nista doslo jos uvijek. Pitam se da li te kazne negdje cekaju slucajno do registracije. Nemalo cu se iznenaditi u novembru ako je tako.
Posljednja informacija mi govori da ima jos jedan u grmu (!) odmah nakon tog radara i table izlaska iz Binjezeva.Valjda raja tu nagari, a onda oni okidaju na 80...jel, tako bi trebalo...mozda i nize, pravu istinu cemo tek saznati. :-) Jako korisna stvar je na bihamkovom sajtu. Daju informacije svaki dan gdje se koja patrola nalazi i gdje su stacionarni.
Neelix

#305 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Neelix »

slicno se meni desilo prosle godine kad sam posao na more...i ne dodje mi kazna :D

morebit da se pokvari pa blica na sve, a onda oni vide na koliko je km/h uslikano pa ne salju onima koji su ispod ogranicenja :?
vnm

#306 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by vnm »

ja mislim da u binjezevu slika u oba smjera, tako da je mozda uslikao nekog u suprotnom.
shlauf

#307 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by shlauf »

Nema šta da misliš, u pravu si jer slika aute u oba smjera. :D

Aleeee aleeeeeeeeeeee :dance:
Ateista

#308 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

chelo wrote:
radijator wrote:ove teme tačno dobro dođu da vidiš koliko je loših (ili kako oni za sebe vole reć "opreznih", "savjesnih") vozača oko nas :-)
Nisu mi jasni, cemu filozofija, on sad nama otvara analize koje smo svi pespavali x puta.
Ajd da je kazna ovakva-onakva, malo cirkusa, koja dosjetka...covjek nam objasnjava kako na punoj treba preticati, kako pojas ne treba vezati, kako brzina nije bitna...velahavle.
Vezi pojas, ne pretici na punoj i cijepaj ga 40 - svi cemo biti sretni.
Nigdje ja ne objasnjavam da treba preticati na punoj i da ne treba vezati pojas, pogresno si shvatio, to sto su me drotovi jednom uhvatitli da "obilazim" kamion na punoj i sto sam trazio nacin da se izvucem ne znaci da nekog ubjedjujem kako je preticanje na punoj ispravno, i sam sam rekao da to rijetko radim, samo u izuzetnim situacijama.

Pojas, ni to ne kazem da ne treba, pojas ima svoju svrhu, ali smatram da nema niko pravo da nas kaznjava sto se ne vezemo, to je totalno razlicita stvar.

Za brzinu nisam rekao da nije bitna, samo da bi neko vozio brzo treba to i znati, a malo ko zna i sporo a ne brzo... :-)
baustelac

#309 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by baustelac »

Jest da je off topic ali stvarno pojedini komentari nemaju puno veze sa stvarnoscu.
1. Ko se poziva na tehnoloski napredak i da tom logikom treba povecati ogranicenja ima jednim dijelom pravo ali zaboravlja da gustina sobracaja prije 20-30 godina nije bila ista kao danas. To sigurno mogu potvrditi stariji vozaci a ne ovi sumaheri.
2. Pojedini kao ateista bi da se vozi prema iskustvu, sposobnosti i kvalitetu auta - gdje je tu granica, svako bi po sebi postavljao granicu. Ateista na nekih 70-80 is zabranio bi svim smotama sto peglaju da ucestvju u saobracaju. Sta cemo onda sa reli vozacima kojih sigurno ima koji mogu i 150 sigurno voziti, sposobni ljudi, dokazani a i ima makinu za to? da rascistimo ceste samo za one preko 180, nek ljudi uzivaju. Razmisljaju li pojedinci da ima ljudi koji ne voze svaki dan po sarajevu, koji moraju da se snadju i nadju nesto, kojima je i 50 prevelika brzina. Treba li takvima udariti rampu na ulazu u sarajevo?
3.Ko ocekuje da se vozi kroz sarajevo bez zastoja i to u spici taj nije izasao iz BiH. Kroz bilo koji europski grad u jutarnjoj i poslijepodnevnoj spici vozi se puno puno sporije nego u neko prosjecno doba dana. Uvijek kada dodjem u Sa a to nije u spici, saobracaj je dovoljno gust ali isto i dovoljno protocan da se vozis bez prevelikog zastoja. Mislim da se ponavljam, u svim europskim ezmljama je ogranicenje u naselju 50 km/h, od davnih dana i nikome ne pada na pamet da mijenja. Isto tako u svim europskim gradovima nema ulice u kojoj je dozvoljeno vise od 60 km/h. Molim ne brkati pojmove ulice sa vise traka sa raskrsnicama i brze ceste bez raskrsnica sa ulazima i izlazima kao na auto putu.
4. Uzimanja para ima, uzimaju na svakom koraku pa tako i na kaznama, a opet nece se niko opametiti dok se ne lupi po dzepu. Vecina bi letila kroz grad da se ne boje policije i kazne.

Cinjenica je da nemamo cesta i infastrukture a Boga mi ni saobracajne kulture za vece brzine, i ovo sto je dozvoljeno previse je :run:
Ateista

#310 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

baustelac wrote:Jest da je off topic ali stvarno pojedini komentari nemaju puno veze sa stvarnoscu.
1. Ko se poziva na tehnoloski napredak i da tom logikom treba povecati ogranicenja ima jednim dijelom pravo ali zaboravlja da gustina sobracaja prije 20-30 godina nije bila ista kao danas. To sigurno mogu potvrditi stariji vozaci a ne ovi sumaheri.
To je tacno da je saobracaj gusci, ali nije razlog da se ogranicenja smanjuju. Svakako da u spicama niko ne moze voziti koliko hoce, kakav god da je vozac i kakav god auto da ima, ali nisu uvijek spice, nekad se moze puno brze, ne mozes propise prema spicama odredjivati.
2. Pojedini kao ateista bi da se vozi prema iskustvu, sposobnosti i kvalitetu auta - gdje je tu granica, svako bi po sebi postavljao granicu. Ateista na nekih 70-80 is zabranio bi svim smotama sto peglaju da ucestvju u saobracaju. Sta cemo onda sa reli vozacima kojih sigurno ima koji mogu i 150 sigurno voziti, sposobni ljudi, dokazani a i ima makinu za to? da rascistimo ceste samo za one preko 180, nek ljudi uzivaju. Razmisljaju li pojedinci da ima ljudi koji ne voze svaki dan po sarajevu, koji moraju da se snadju i nadju nesto, kojima je i 50 prevelika brzina. Treba li takvima udariti rampu na ulazu u sarajevo?
Gdje sam ja to rekao da im treba zabraniti?

Nije problem kad neko sporo vozi, problem je kad je neko bezobrazan i kad nema ni osnovna znanja o voznji i saobracajjnoj kulturi, sto se na zalost ne moze nauciti u autoskolama jer je sistem takav kakav jeste, niko te ne uci da vozis nego da postujes propise, tek kad polozis onda mozes uciti da vozis ako imas srece i imas nekog da te nauci.

Neka vozi sporo kome tako odgovara i ko ne zna bolje, ali ne mogu se zakoni donositi prema ispodprosjecnim vozacima, a i to bi se dalo rijesiti da neko hoce, uvodjenje nekih profesionalnih vozackih dozvola za koje ne vaze ista ogranicenja i slicno.

Uostalom, ovdje nije toliko rijec o zakonima koliko o osudjivanju onih koji voze brzo i mitova da je iskljucivo velika brzina ta koja izaziva nesrece, a ja cu opet ponoviti da velika brzina samo povecava posljedice nesrece a uzrok su vozaci koji nisu dorasli tim brzinama i koji ne znaju prilagoditi brzinu realnim uslovima puta.
3.Ko ocekuje da se vozi kroz sarajevo bez zastoja i to u spici taj nije izasao iz BiH. Kroz bilo koji europski grad u jutarnjoj i poslijepodnevnoj spici vozi se puno puno sporije nego u neko prosjecno doba dana. Uvijek kada dodjem u Sa a to nije u spici, saobracaj je dovoljno gust ali isto i dovoljno protocan da se vozis bez prevelikog zastoja. Mislim da se ponavljam, u svim europskim ezmljama je ogranicenje u naselju 50 km/h, od davnih dana i nikome ne pada na pamet da mijenja. Isto tako u svim europskim gradovima nema ulice u kojoj je dozvoljeno vise od 60 km/h. Molim ne brkati pojmove ulice sa vise traka sa raskrsnicama i brze ceste bez raskrsnica sa ulazima i izlazima kao na auto putu.
Niko to ne ocekuje, samo ne treba jos dodatno povecavati zastoje kada i nisu bas tolike spice i kada bi se moglo normalno voziti ali ogranicenja to ne dozvoljavaju.

Cesta u Splitu koju sam pomenuo isto tako ima raskrsnice, mozda malo rijedje nego nasa glavna ali ima.
4. Uzimanja para ima, uzimaju na svakom koraku pa tako i na kaznama, a opet nece se niko opametiti dok se ne lupi po dzepu. Vecina bi letila kroz grad da se ne boje policije i kazne.

Cinjenica je da nemamo cesta i infastrukture a Boga mi ni saobracajne kulture za vece brzine, i ovo sto je dozvoljeno previse je :run:
Ovo za saobracajnu kulturu se apsolutno slazem, samo ne treba generalizovati i to pripisivati svakome ko vozi brzo, jer ima i onih koji voze brzo ali su maksimalno korektni i imaju dovoljno znanja i iskustva da voze brzo i da procijene gdje se koliko brzo moze voziti a da je bezbjedno.
Better Man

#311 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Better Man »

Ateista wrote:
zateznistub wrote:Uvijek je brza voznja i nije stvar starog ili novog auta nego kombinacije nov vozac (ja znam voziti :skoljka: ) nov i jak auto i pritome odredjena kolicina alkohola i kojekakvih droga.

koliko ja znam svuda u USA u gradskim zonama je ogranicenje brzine 25 miles per hour

a propos onima koji se fale sa novijim autima i misle da treba limit brzine prilagoditi njima-svi NCAP testovi se vrse pri brzini vozila odd 60 km/h
Brza voznja ne moze biti uzrok sama po sebi, ona moze pogorsati posljedice udesa ako do njega dodje, ali nije uzrok.

Uzrok je nesposobnost i neiskustvo vozaca, dobar i pametan vozac moze voziti jako brzo (na odredjenim relacijama, ne svugdje) a opet potpuno sigurno, cak sigurnije od onih koji voze 50 ali nisu skoncentrisani i imaju reflekse ko mrtav konj. :lol:
Brzina jeste jedan od glavnih razloga nesreća, kao i preticanje u krivinama i na punoj liniji. U Londonu je ograničenje 35 milja na sat, što vam dođe 50-53 km na sat po naški.
madner

#312 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by madner »

To je globalni trend. Jebeni zeleni kvare nam koncepciju. :D
chelo

#313 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by chelo »

Better Man wrote: Brzina jeste jedan od glavnih razloga nesreća, kao i preticanje u krivinama i na punoj liniji. U Londonu je ograničenje 35 milja na sat, što vam dođe 50-53 km na sat po naški.
Potpisujem.
Znam i ja voziti 160 po Nisicima i 90 po gradu. Ali mnogo je papanski - ako ne opasno.
Takodjer mi je seoska utresa preticanje na punoj. Dozivi krezo pravi preporod na asfaltu, pa nam dijeli pamet u koloni.
Ateista

#314 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

Better Man wrote:
Ateista wrote:
zateznistub wrote:Uvijek je brza voznja i nije stvar starog ili novog auta nego kombinacije nov vozac (ja znam voziti :skoljka: ) nov i jak auto i pritome odredjena kolicina alkohola i kojekakvih droga.

koliko ja znam svuda u USA u gradskim zonama je ogranicenje brzine 25 miles per hour

a propos onima koji se fale sa novijim autima i misle da treba limit brzine prilagoditi njima-svi NCAP testovi se vrse pri brzini vozila odd 60 km/h
Brza voznja ne moze biti uzrok sama po sebi, ona moze pogorsati posljedice udesa ako do njega dodje, ali nije uzrok.

Uzrok je nesposobnost i neiskustvo vozaca, dobar i pametan vozac moze voziti jako brzo (na odredjenim relacijama, ne svugdje) a opet potpuno sigurno, cak sigurnije od onih koji voze 50 ali nisu skoncentrisani i imaju reflekse ko mrtav konj. :lol:
Brzina jeste jedan od glavnih razloga nesreća, kao i preticanje u krivinama i na punoj liniji. U Londonu je ograničenje 35 milja na sat, što vam dođe 50-53 km na sat po naški.
Tvoje je pravo da mislis tako, ali nisi u pravu jer bi to znacilo da svako ko vozi brze od ogranicenja mora napraviti udes. Ja sam pomagistralnim putevima gdje se moze znao voziti i po 140-150 gdje je ogranicenje 80, pa evo ziv sam kao sto vidis. :D Opasnije jeste, ali udese ne pravi sama brzina vec lose reagovanje, neiskustvo, dekoncentracija i brzina neprilagodjena uslovima puta.

Za preticanje u krivinama i na punoj se slazem.
Ateista

#315 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

chelo wrote:
Better Man wrote: Brzina jeste jedan od glavnih razloga nesreća, kao i preticanje u krivinama i na punoj liniji. U Londonu je ograničenje 35 milja na sat, što vam dođe 50-53 km na sat po naški.
Potpisujem.
Znam i ja voziti 160 po Nisicima i 90 po gradu. Ali mnogo je papanski - ako ne opasno.
Takodjer mi je seoska utresa preticanje na punoj. Dozivi krezo pravi preporod na asfaltu, pa nam dijeli pamet u koloni.
Nije papanski ako to radis pametno i kulturno i onda kada se i gdje moze, papnski je kada tako vozis i pretices na punoj, bez zmigavca, prikucavas se uz druga auta, vozis nepredvidivo, ulijeces u makazice da ovaj iz suprotnog smjera mora da koci ili da se sklanja, to je ono sto je papanski, isto kao i ubrzavati dok te neko pretice i voziti sredinom ceste.
Neelix

#316 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Neelix »

"pametno i kulturno prestizati na punoj" !?!?
holowey

#317 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by holowey »

Neelix wrote:"pametno i kulturno prestizati na punoj" !?!?
kako nisi znao da moze tako? stave se fino dioptrijske cvike, poceslja da izgleda pametno, a onda kulturno predje preko pune... :D
Ateista

#318 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

Neelix wrote:"pametno i kulturno prestizati na punoj" !?!?
Haj malo bolje procitaj moj prethodni post. ;-)
Ateista wrote:
Nije papanski ako to radis pametno i kulturno i onda kada se i gdje moze, papnski je kada tako vozis i pretices na punoj, bez zmigavca, prikucavas se uz druga auta, vozis nepredvidivo, ulijeces u makazice da ovaj iz suprotnog smjera mora da koci ili da se sklanja, to je ono sto je papanski, isto kao i ubrzavati dok te neko pretice i voziti sredinom ceste.

Ne skaci na prvu, prvo razmisli sta sam htio reci. :D
Neelix

#319 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Neelix »

sori, htio si reci da se moze pametno i kulturno voziti preko ogranicenja :D nije da vidim neku razliku al eto :D :P
Ateista

#320 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

Neelix wrote:sori, htio si reci da se moze pametno i kulturno voziti preko ogranicenja :D nije da vidim neku razliku al eto :D :P
Ogromna razlika, da je brzina sama po sebi tako opasna ja vec odavno ne bih bio ziv - moze se ali treba znati, puna je u 90% slucajeva opravdana i na tim mjestima je lutria prestizati jer ne znas ko te ceka iza krivine. :D

E sad, nije da nikad nisam pretekao na punoj, ali to su rijetke i izuzetne situacije i naravno gdje ima dovoljno pregleda, ali u principu sam protiv toga iz puno razloga.
svakako_lud

#321 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by svakako_lud »

Po nekim komenarima ovde glatko ispada da preticanje na isprekidanoj sa ulijetanjem u makazice drugim vozilima nije problem jer je na mjestu predviđenom za to izvedeno. Pa ljudi moji ne znam koliko ste na cesti, ali sa 60-70 000 koje godišnje pređem po našim cestama mahom ne vozeći tačno po ograničenju nagledam se takvih kretenčina za volanom koji guslaju i ispod ograničenja a opasni su na putu kao pjanac sa 2 promila alkohola u krvi....
Nedavno sam vraćajući se iz Ze naletio na kretena koji je na isprekidanoj preticao i ni dan danas mi nije jasno kuda smo se mimoišli jer je na blagoj krivini izletio iza kamiona pretičući ga "po pravilima" gdje sbrzina ni kod njega ni kod mene nije bila ispod 80. Propise i znakove nam kače mahom idioti, a kome to nije jasno neka se samo sjeti da nam je donedavno ministar prometea i komunikacija bio ORTOPED.
Ateista

#322 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Ateista »

A koliko se meni samo puta desilo da neko pravo pegla i kada krenem da ga preticem nagazi da jedva uspijem da ga preteknem, ali isto tako, oni nisu problem ako nisu presli ogranicenje i ako su bili vezani, kao nisu nikoga ugrozili..
chelo

#323 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by chelo »

Ateista wrote:A koliko se meni samo puta desilo da neko pravo pegla i kada krenem da ga preticem nagazi da jedva uspijem da ga preteknem, ali isto tako, oni nisu problem ako nisu presli ogranicenje i ako su bili vezani, kao nisu nikoga ugrozili..
Ja ga preticem ako fakat moram iz 4. brzine izac...e onda arrane ako vec tisnem kvacilo i gas cu vala. Ha u cetvrtoj mogu od M-dvora do Ploca i kad mi neko takav stap u felgu stavi - nece moci ove noci.Iš, pa nek ubrzava, imam 200Nm - dosta :)
motachjointa

#324 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by motachjointa »

u binjezevu sada blica na 71 nije vise na 60
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#325 Re: Radar kod Maršalke - slika na 61km/h!?

Post by Truba »

kad prođem na otoci biciklom bome blica momački :mrgreen:
samo snima :lol:
Post Reply