Ama shvatila sam te i slažem se s tobom, uglavnomsaim_adka wrote:Nisi me shvatila o čemu govorim, ali u svakom slučaju ima dosta kontradiktornosti u tvom odgovoru:
1. Kažeš bitno je da te voli, da uživa biti pored tebe, da ti učini život ljepšim pa tek onda da te poštuje i ima povjerenja?
- Malo mi je to smiješno, bez ljutnje! Ne možeš nekog voljeti i sve navedeno činiti a da nema međusonog poštovanja i povjerenja. To je jednostavno nerazdvojivo jedno od drugog i to se podrazumjeva.
2. Zašto pronalazak novog partnera poistovjećuješ sa nepoštivanjem?
- Iz prostog razloga jer je apsolutno licemjerno biti u vezi s nekim i muntati se s drugim i to je podlost i nepoštivanje prema partneru s kojim jesi u vezi. Većina je u vezi samo da nisu sami, a onda tragaju za idealnim, traže sebi nešto bolje, pa tek kad nađu = raskinu. To tvoje pije vode u slučaju, da ti jednostavno iskreno kažeš partneru da to nije to i raziđete se, pa tek onda kreneš u potragu za idealnim.
3. Draže bi ti bilo da ti voljena osoba dođe i kaže našao je drugu osobu?
- Opet kontradiktornost. Kako je ta osoba našla drugu osobu? Jednostavno, kompletan moj odgovor na prethodni post je baziran na činjenici da su dvoje ljudi u vezi, a ako ne ide - trebaju da rasčiste između sebe prvo, pa tek onda da krenu dalje, a logično je da kad si u vezi i tragaš za nečim boljim da je to direktno nepoštivanje osobe s kojom jesi u vezi, jer da poštuješ tu osobu (a ne moraš je voliti više) - bilo bi lijepo da kažeš da to nije to više.
Znači, ako si u vezi i ne želiš biti više s tom osobom u vezi, rasčistiš i kraj. Nastaviš dalje i tragaš za svojom srećom i to ima smisla, ali biti s nekim u vezi i tragati za nečim boljim to ono o čemu ja pišem i to nema veza ni sa ljubavi, ni sa pažnjom već direktnim poštivanje i iskrenošču (na kojem se bazira povjerenje). Ne može osoba biti iskrena prema partneru, ako traga za nečim boljim a i dalje je s partnerom.
A da ti odgovorim na, kako ih ti nazva , "kontradiktornosti":
1.Ljubav, pažnja, poštovanje i povjerenje bi TREBALO da se podrazumjevaju kao obavezni u jednoj vezi ali jako često se veze svedu na jedno ili dvoje od svega toga. A ljudi najprije izbace "ljubav i pažnju" a ostaju u vezi ili braku iz "poštovanja i povjerenja" (ili iskrenije zbog pomanjkanja hrabrosti da promjene partnera i nešto u životu pa ostaju sa onim kojeg su prestali voljeti samo radi vlastite nesigurnosti). Tako da će mi uvijek na prvom mjestu biti ljubav i pažnja , uz njih ću sigurno dobiti i ostalo a samo poštovanje i povjerenje bez ljubavi mi ne trebaju.
2. i 3. To što si ti naveo je zaista nepoštovanje partnera i krajnje je licemjerno , i slažemo se u potpunosti ali ja ne govorim o vezama u kojima jedna strana hrani vlastiti ego i liječi dosadu s partnerom i jedva čeka kad će mu naići "bolja prilika" a druga sve to trpi , već o vezama u kojima se i pored sve ljubavi i poštovanja i u kojima su obje strane POPRILIČNO zadovoljne, odjednom pojavi treća osoba i zainteresuje jedno od njih.Nemoj mi samo reći da to nije moguće. Uvijek ima bolje od boljeg i nikad ne bih smatrala da osoba (koja bi me ostavila zbog druge koja je po njegovim procjenama bolja) ne poštuje mene već da naprosto želi bolje za sebe.