ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Magarece_godine

#301 Re: ZOBS

Post by Magarece_godine »

kurty wrote:Jedno pitanje...

Poznato je da je zimska oprema obavezna do 15tog aprila... Ako stoji saobracjni znak (zimska oprema ovo ono) i ispod tabla na kojoj pise da je oprema obavezna od tog i tog do 15.03, jel policija smije pisati kaznu recimo 5tog aprila???

Vidjeh prije mjesec dana tablu i svaki put zaboravim pitati..
Naravno da smije, jer je zakonska obaveza imati zimsku opremu do cetvrtog mjeseca. A taj znak koji si ti vidio i ispod kojeg pise 15.3 odnosi se na nesto drugo (obavezno posjedovanje/upotrebu lanaca) ...
vozač

#302 Re: ZOBS

Post by vozač »

pa majku im lopovsku, došlo mi za prekršaj 30 maraka, nekakva donja vraca kod zenice, nit znam gdje su ta vraca niti sam vidio ikakav radar, pogotovo stacionarni, doduše bio je mrak, to je bilo prije više od mjesec dana

gdje su ta donja vraca i jel iko naletio na ovaj radar, ja ga uopšte nisam vidio, niti imam predstave gdje je, znam za onaj na autoputu, znam za šije, znam za željezno polje, al ovaj nikad čuo ni vidio
sheikh

#303 Re: ZOBS

Post by sheikh »

vozač wrote:pa majku im lopovsku, došlo mi za prekršaj 30 maraka, nekakva donja vraca kod zenice, nit znam gdje su ta vraca niti sam vidio ikakav radar, pogotovo stacionarni, doduše bio je mrak, to je bilo prije više od mjesec dana

gdje su ta donja vraca i jel iko naletio na ovaj radar, ja ga uopšte nisam vidio, niti imam predstave gdje je, znam za onaj na autoputu, znam za šije, znam za željezno polje, al ovaj nikad čuo ni vidio

Jarane,koliko se raje opeklo tu ne bi mi vjerovao :)
To ti je kod Zenicke petlje,poslije Almy pumpe nekih stotinjak metara(iz pravca Sarajeva).Zbog naselja je stacionarna kamera radar i ogranicenje je tu cini mi se 60km/h. Dobro si i prosao vjeruj mi,jer raja je tu strahovitim brzinama prolijetala i dobijala enormne kazne.Mnogo nesreca se tu desavala,djeca izlete,sudari i zato je tu radar.Ne znam kako nisi primjetio,jer ima ploca koja pokazuje na radar i svi vozaci osjetno na tom predjelu koce,hem radi ogranicenja i kamera hem radi naselja.Da sumiramo,dobro si prosao,vjeruj mi
vozač

#304 Re: ZOBS

Post by vozač »

sheikh wrote:
vozač wrote:pa majku im lopovsku, došlo mi za prekršaj 30 maraka, nekakva donja vraca kod zenice, nit znam gdje su ta vraca niti sam vidio ikakav radar, pogotovo stacionarni, doduše bio je mrak, to je bilo prije više od mjesec dana

Jarane,koliko se raje opeklo tu ne bi mi vjerovao :)
To ti je kod Zenicke petlje,poslije Almy pumpe nekih stotinjak metara(iz pravca Sarajeva).Zbog naselja je stacionarna kamera radar i ogranicenje je tu cini mi se 60km/h. Dobro si i prosao vjeruj mi,jer raja je tu strahovitim brzinama prolijetala i dobijala enormne kazne.Mnogo nesreca se tu desavala,djeca izlete,sudari i zato je tu radar.Ne znam kako nisi primjetio,jer ima ploca koja pokazuje na radar i svi vozaci osjetno na tom predjelu koce,hem radi ogranicenja i kamera hem radi naselja.Da sumiramo,dobro si prosao,vjeruj mi
ma vozio 75, znam da uvijek stoje na ulazu u zenicu iz pravca sarajeva, sa lijeve strane, a znam i za taj izlaz prema doboju da je pravac puko, al stvarno nikad ne divljam niti vozim brzo, pogotovo ne kroz grad, to je bila noć, nedjelja,vraćao se u sarajevo
najgore mi je što uopšte nemam sliku tog radara u glavi, kontam da nisam još koji put iza toga proletio
vidiš i po kazni da to nije nikakva velika brzina, al jebi ga, gotovo je
vozač

#305 Re: ZOBS

Post by vozač »

to je znači kad ideš iz sarajeva i prođeš zenicu, pa na izlazu prema doboju u nekom naselju je radar
sheikh

#306 Re: ZOBS

Post by sheikh »

vozač wrote:to je znači kad ideš iz sarajeva i prođeš zenicu, pa na izlazu prema doboju u nekom naselju je radar

tako nekako,kada izlazis iz Zenice prema Doboju,ima oglasna ploca.Stoje i policajci sa autom i radarom na ulazu i izlazu i prave "ceke" ponekad, ali taj stacionarni je pravo opasan.Da je vjerovatno bilo vise auta na cesti primjetio bi da svi usporavaju i tako bi i ostao bez kazne,al eto sta se moze.Ipak dobio si malu kaznu,nije mogla nikako manja.Ja nisam kazne dobio ispod 50KM nikad u zivotu.
vozač

#307 Re: ZOBS

Post by vozač »

sheikh wrote:
vozač wrote:to je znači kad ideš iz sarajeva i prođeš zenicu, pa na izlazu prema doboju u nekom naselju je radar

tako nekako,kada izlazis iz Zenice prema Doboju,ima oglasna ploca.Stoje i policajci sa autom i radarom na ulazu i izlazu i prave "ceke" ponekad, ali taj stacionarni je pravo opasan.Da je vjerovatno bilo vise auta na cesti primjetio bi da svi usporavaju i tako bi i ostao bez kazne,al eto sta se moze.Ipak dobio si malu kaznu,nije mogla nikako manja.Ja nisam kazne dobio ispod 50KM nikad u zivotu.
možda sam i naporan, al da preciziramo, znači to bi trebalo biti kad prolazim pored zenice, ide na izlazu pumpa almy, pa prije onog skretanja udesno poslije pumpe,
imaš ono odvajanje na desnu stranu i silaziš u zenicu pored bazena od željezare, taj radar je po tvojoj priči između pumpe i tog odvajanja za ulaz u zenicu, jel tako
sheikh

#308 Re: ZOBS

Post by sheikh »

vozač wrote:
sheikh wrote:

možda sam i naporan, al da preciziramo, znači to bi trebalo biti kad prolazim pored zenice, ide na izlazu pumpa almy, pa prije onog skretanja udesno poslije pumpe,
imaš ono odvajanje na desnu stranu i silaziš u zenicu pored bazena od željezare, taj radar je po tvojoj priči između pumpe i tog odvajanja za ulaz u zenicu, jel tako

Ma nisi naporan.Kada prolazis pored Zenice,ne ides na prvo iskljucivanje vec picis pravo ka Doboju.
Znaci ide ti prvo Energopetrol sa lijeve strane,Kalen pumpa s desne pa je onda petlja s koje mozes uci u Zenicu ili izaci.Od petlje ides stotinjak metara i nailazis na Almy pumpe (s lijeve i s desne strane) i poslije njih ti je radar koji te je uhvatio. Ja mislim da detaljnije nisam mogao objasniti.Mogu ti naselja napisati koja si prosao,ali mislim da ti ne bi pomoglo.
vozač

#309 Re: ZOBS

Post by vozač »

super, hvala ti, malo sam pobrkao ove pumpe kalen i almy, al sad kontam na kojem je to dijelu, vozdra
_Astra_

#310 Re: ZOBS

Post by _Astra_ »

Hehe, vi bar niste znali... a, ja znao, pa se opet "opeko"...
BIlo pola 4 ujutru... nisam je vidio, i kontam prosao sam... i odjednom PREPADE me crveno svjetlo sprijeda....

Sad stigla cestitka 30kermi....vozio 79 a ogranicenje 60... :D
aMeR_BH

#311 Re: ZOBS

Post by aMeR_BH »

Da malo zakuhamo :-D
Kazne od stacionarnih radara se lako mogu oboriti na sudu samo se niko ne usudjuje

Snimak sa javnog mjesta ne moze biti validan dokaz na sudu ako:
-Lice nije eksplicitno o tome obavjesteno (SAOBRACAJNI ZNAK u nasem slucaju)
-Policija nema nalog tuzilastva

Posto u Sarajevu niti jedna kamera nije oznacena, slika automatski postaje nevazeca i slucaj se zatvara jer nema dokaza.

Red je na nekome da provjeri

Zamolio bih i ako ima pravnika na forumu da ovo malo prodiskutuju
c0d14c

#312 Re: ZOBS

Post by c0d14c »

http://www.oslobodjenje.ba/index.php?id=12330

Taj znak nigdje nije propisan. Naprotiv, tamo gdje postoji znak za ograničenje brzine, vozači ga moraju poštovati jer bi mogli biti kontrolisani i sankcionisani. Naravno, tu postoji tolerancija od deset kilometara na sat koje vozač može da prekrši i da prođe bez kazne, kazao je Klisara.
Ipak, iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo naglasili su kako će uraditi table sa obavještenjima koje će biti postavljene na dionicama koje pokrivaju stacionarni radari.
- Postavićemo takve dopunske table ispod znaka za ograničenje brzine. Zakon nas ne obavezuje da to uradimo, ali table će, ipak, biti postavljene tokom ove godine, istakao je Klisara.
aMeR_BH

#313 Re: ZOBS

Post by aMeR_BH »

Kakva reakcija jbt, nisam ovo ocekivao :D
c0d14c

#314 Re: ZOBS

Post by c0d14c »

aMeR_BH wrote:Kakva reakcija jbt, nisam ovo ocekivao :D
ali sad je pitanje da li ovo znaci da trebaju biti oznaceni radari ili da ce to oni oznaciti sto su fini :roll:
aprillia raly

#315 Re: ZOBS

Post by aprillia raly »

eee imam jedno pitanje bas me interesuje odg ali da bude tacan.....sa koliko godina se moze polagati za auto tj. B kategoriju u BIH..???
Control panel

#316 Re: ZOBS

Post by Control panel »

Neki dan mi seljober kod shopinga presjekao krivinu. ja idem iza njega, moj kraj mu je negdje pola metra u njegovom repu. i on bez zmigavaca iz svoje trake u krivinu (puna linija koja se slabo vidi) presijece i udje u moju traku pa opet u svoju. kao ono skracuje putanju. da ne zakocih na vrijeme i da nisam predosjetio da ce to uraditi mogao me je udariti.
ja mu sviram a on iz G4 nesto grana i ja stanem da vidim sta ce. ko fol on nesto zaheban. reko umalo me ne udari, a on meni ti bi preticao u krivini, kaze ja imam prednost u krivini :shock: . ili ja nemam pojma o saobracaju ili je ovaj malo vise gledao formule nego sto je ucio testove.
aMeR_BH

#317 Re: ZOBS

Post by aMeR_BH »

c0d14c wrote:
aMeR_BH wrote:Kakva reakcija jbt, nisam ovo ocekivao :D
ali sad je pitanje da li ovo znaci da trebaju biti oznaceni radari ili da ce to oni oznaciti sto su fini :roll:
Ovo sto sam citirao stoji. Moras se ograniciti na sliku, da nju ponistis a ne na cijeli slucaj i prekrsaj.
U svim zemljama su kamere obiljezene i morale bi i ovdje biti.

U nekim kantonima su obiljezene ali u Sarajevu nijedna...
quasar

#318 Re: ZOBS

Post by quasar »

Zato sto je u svim normalnim zemljama ministrima i komesarima jasna svrha tih radara - povecanje sigurnosti u prometu, ciji se efekat poveceava sa takvim oznakama (cak i tamo gdje kamera i nema).

Kod nas ministar, komesar, ko li vec, smatrao je da je to dobar nacin punjenja budzeta, loveci u sivoj zoni ljude u prekrsaju na 63 km/h metar nakon pocetka vazenja ogranicenja.
japo

#319 Re: ZOBS

Post by japo »

ne znam gdje ovo da napišem ali moram :D imao sam mali problem s autom tj ostanem u kvaru pugla plastika na sajli kvačila :D ali nesreća je ta da mi se to deslio kod američke ambasade :-) ja onako iznerviran guram auto s ceste da ne smetam i pravo na trotoar ne razmišljajući o sljedećem :D hajd preguro auto i ne znam jel prošlo pola minute gledam dole kvačilo klapara i kontam šta da radim dignem glavu kad ono 10 drotova oko mene :shock: :shock: daj lični, vozačku itd..... i sve živo na uvid, pitanja štaš ovdje itd... ljudi rade svoj dio posla ali ne mogu da vjerujem :dance:
Tranquilizer

#320 Re: ZOBS

Post by Tranquilizer »

japo wrote:ne znam gdje ovo da napišem ali moram :D imao sam mali problem s autom tj ostanem u kvaru pugla plastika na sajli kvačila :D ali nesreća je ta da mi se to deslio kod američke ambasade :-) ja onako iznerviran guram auto s ceste da ne smetam i pravo na trotoar ne razmišljajući o sljedećem :D hajd preguro auto i ne znam jel prošlo pola minute gledam dole kvačilo klapara i kontam šta da radim dignem glavu kad ono 10 drotova oko mene :shock: :shock: daj lični, vozačku itd..... i sve živo na uvid, pitanja štaš ovdje itd... ljudi rade svoj dio posla ali ne mogu da vjerujem :dance:

dobro si prošao, mogli su te upucati u glavu i baciti tjelo u more :x
zonbirile

#321 Re: ZOBS

Post by zonbirile »

kako rade oni lovci na autoputu.Vani moraš voziti 300m brzinom većom od dozvoljene,da bi imali valjan video zapis na osnovu kojeg plačaš kaznu.Kako je kod nas?
van Basten

#322 Re: ZOBS

Post by van Basten »

sheikh wrote:
vozač wrote:
sheikh wrote:

Ma nisi naporan.Kada prolazis pored Zenice,ne ides na prvo iskljucivanje vec picis pravo ka Doboju.
Znaci ide ti prvo Energopetrol sa lijeve strane,Kalen pumpa s desne pa je onda petlja s koje mozes uci u Zenicu ili izaci.Od petlje ides stotinjak metara i nailazis na Almy pumpe (s lijeve i s desne strane) i poslije njih ti je radar koji te je uhvatio. Ja mislim da detaljnije nisam mogao objasniti.Mogu ti naselja napisati koja si prosao,ali mislim da ti ne bi pomoglo.
za praznike sam se vozio tom dionicom i maksuz (ponukan raspravom ovdje) sam izmjerio - od almy pumpe u pravcu Doboja do stacionarnog radara ima tačno 3,8km
Tranquilizer

#323 Re: ZOBS

Post by Tranquilizer »

zonbirile wrote:kako rade oni lovci na autoputu.Vani moraš voziti 300m brzinom većom od dozvoljene,da bi imali valjan video zapis na osnovu kojeg plačaš kaznu.Kako je kod nas?

Mene su jednom uštopali malo prije zenice, ja vozio iz doboja...i odjednom auto iza mene pali svijetla i pretice me sa onim lizalom i rotacijom, jbg. ja šta cu stao na prvo priširenje, a bilo je oko 2-3 sata ujutro, ja ga pržio iz doboja malo je reci, jesam brzo vozio ali ono uglavnom sve po propisu više manje, usporim u naseljenom mjestu i na raskrsnicama...mislim nikoga živog na cesti...a ja ga nagario da stignem kuci i da ne zaspem za volanom...

i zaustavlja me lola, onako mladji lik, moguce neki inspektor, šta cu ja iz auta ko miš vidio da cu da ga najebem ko žuti, izadjem iz kola dovucem se do njegovog auta, dobro vece kako ste, evo dokumenta i to...

kad kaže lik, pratim te od maglaja, i samo sam stao da te vidim jesi li normalan, prvo jedva sam te stigao, drugo prekršio si najmanje 50 ogranicenja brzine i samo da te vidim sam stao...

Ja mu kažem ma joj znate ostao u doboju nešto poslom, radim danas od osam, pa malo požurio da ne zaspem za volanom da malo odmorim i to kod kuce ma znate kako je kod privatnika, ja neku socijalu tešku...

kaže lik, jesi pio šta...ja ma ni kapi vjerujte, evo puhati cu nema problema (a fakat nisam ni kapi popio, samo one vitaminkine borovnice pio)

Kad ce ti lik, hajde bježi, vrati mi dokumente i kaže, ako ti dojadi kod privatnika javi mi se i rece ime i prezime i stanicu u zenici, treba mi vozac da radi na presretanju takvih mahnitih ko ti...i ja mu se zahvalio i ode lik...

eto, luda sreca a mogao sam odrobijati jedno mjesec dana :D
goibos

#324 Re: ZOBS

Post by goibos »

ljudi, zna li neko da li je obavezna naljepnica BIH kad idem izvan države ?
Magarece_godine

#325 Re: ZOBS

Post by Magarece_godine »

goibos wrote:ljudi, zna li neko da li je obavezna naljepnica BIH kad idem izvan države ?
Obavezna je ...
Post Reply