Zemljotres maloprije..

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
kurty

#301 Re: Zemljotres maloprije..

Post by kurty »

plain vanilla wrote:mene ne hvata panika, ali nije bas prijatno biti u zgradi na 12.spratu kad je zemljotres :shock:

ali procitah na jednom portalu, da je poslije zemljotresa na Kopaoniku 1980. zabiljezeno jos 5000 "manjih" zemljotresa
tako da je valjda ovo podrhtavanje tla danas normalno :skoljka:

mnogo se zemljotresa dnevno desi, ali su slabijeg intenziteta... tako da je to normalna pojava

terra_incognita wrote:Šta to treba posebno znati kad ljulja ? Da sjednem u tom momentu i neki dijagram sastavim, neku formulu izvedem ili je dovoljno da se sklonim ?
pa jerane, jel pricamo opcenito o svemu, ili o nekim stvarima koje treba imati na umu kad pocne ljuljati... Pravila nema, osim da pokusas pobjeci na cistinu...valjda se nece neka pukotina formirati na mjestu na kojem stojis
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#302 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Chmoljo »

Joey Tribbiani wrote:

kazu mi ko pišaka. Pakujte se
ma koliko god to bio crnjak sa Trebakatapetlom, šta bih dao da vidim Zehru kako guzelja niz Hrid :lol: sve se udara nogam od guzičicu :lol: :mrgreen:
terra_incognita

#303 Re: Zemljotres maloprije..

Post by terra_incognita »

kurty wrote:
terra_incognita wrote:Šta to treba posebno znati kad ljulja ? Da sjednem u tom momentu i neki dijagram sastavim, neku formulu izvedem ili je dovoljno da se sklonim ?
pa jerane, jel pricamo opcenito o svemu, ili o nekim stvarima koje treba imati na umu kad pocne ljuljati... Pravila nema, osim da pokusas pobjeci na cistinu...valjda se nece neka pukotina formirati na mjestu na kojem stojis
to ti i pričam... a šta ima veze što ljudi raspravljaju...
kurty

#304 Re: Zemljotres maloprije..

Post by kurty »

terra_incognita wrote:
kurty wrote:
to ti i pričam... a šta ima veze što ljudi raspravljaju...
i to sto kazes...zaboravio da sam se danas salio na ovoj temi na price i rasprave...
suspect_zero

#305 Re: Zemljotres maloprije..

Post by suspect_zero »

Chmoljo wrote:
Joey Tribbiani wrote:

ma koliko god to bio crnjak sa Trebakatapetlom, šta bih dao da vidim Zehru kako guzelja niz Hrid :lol: sve se udara nogam od guzičicu :lol: :mrgreen:

Yah :roll: :oops: :zjev:
Chmoljo

#306 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Chmoljo »

suspect_zero wrote:
Yah :roll: :oops: :zjev:
:skoljka: :mrgreen:
pape
Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.

#307 Re: Zemljotres maloprije..

Post by pape »

Chmoljo wrote:
Joey Tribbiani wrote:

:D Jes, .... i one trebice sa Cicinog hana, ... :oops: :zzzz:
cyprus

#308 Re: Zemljotres maloprije..

Post by cyprus »

Lakat Jebić wrote:ma ja samo kipru ovdje vjerujem :D on je škole za ovo zavrsio
A i držo prezentaciju na ovu tematiku :D
22. 04. 2010.

Studenti završne godine Odsjeka za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu danas su prigodnim prezentacijama obilježili Dan planete Zemlje.

Studenti(that's me :D ) su radili prezentacije o vulkanskim erupcijama, zemljotresima, cunamijima i klizištima.

Šef odsjeka za geografiju PMF-a Safet Nurković kazao je da profesori i studenti ovakvim javnim predavanjima pokušavaju doprinijeti odgovorima na pitanja kako na bolji način iskorištavati blagodeti planete, kako bolje živjeti u skladu s njom i kako ostaviti planetu pogodnu i za buduće generacije.

Mentor na prezentacijama bio je dekan PMF-a Muriz Spahić koji je u uvodnom izlaganju govorio o sastavu i nastanku planete Zemlje.

Studenti su s druge stane na konkretnim primjerima objasnili kretanja tla i posljedice koje nastaju takvim geotektonskim pomjeranjima.

Teme su odabrane, kako je danas istaknuto, zbog sve većeg broja zemljotresa, cunamija, vulkanskih erupcija itd., a koje za posljedice imaju veliki broj ljudskih žrtava, materijalnih šteta ili paralizaciju zračnog prostora, kao što je bio slučaj sa zadnjom erupcijom vulkana na Islandu.

Predavanju su prisustvovali studenti ovog fakulteta, ali učenici srednje škole "Grbavica I".

FENA
Nego, šta da vam rečem. Nema mjesta panici :-D . Zemljotresima naročito su ugrožena 3 područja u BiH: niska Hercegovina, okolina Banja Luke i ove planine južno od Sarajeva (naročito Treskavica)... Veliki zemljotresi tipa onog u Haitiju su vrlo malo izvjesni do nemogući, ali nešto poput ovoga u Kraljevu je moguće ili u najgorem slučaju poput onoga u Banja Luci prije 50-tak godina. Otežavajuća okolnost je velik broj klizišta na padinskim dijelovima grada... Ipak, zemljotresi se ne mogu prognozirat, tako da je iluzorno razmišljat o tome šta se može desiti, a kamoli pravit paniku... šta bude biće :D
Lakat Jebić

#309 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Lakat Jebić »

cyprus wrote:
Lakat Jebić wrote:ma ja samo kipru ovdje vjerujem :D on je škole za ovo zavrsio
A i držo prezentaciju na ovu tematiku :D
22. 04. 2010.

Studenti završne godine Odsjeka za geografiju Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu danas su prigodnim prezentacijama obilježili Dan planete Zemlje.

Studenti(that's me :D ) su radili prezentacije o vulkanskim erupcijama, zemljotresima, cunamijima i klizištima.

Šef odsjeka za geografiju PMF-a Safet Nurković kazao je da profesori i studenti ovakvim javnim predavanjima pokušavaju doprinijeti odgovorima na pitanja kako na bolji način iskorištavati blagodeti planete, kako bolje živjeti u skladu s njom i kako ostaviti planetu pogodnu i za buduće generacije.

Mentor na prezentacijama bio je dekan PMF-a Muriz Spahić koji je u uvodnom izlaganju govorio o sastavu i nastanku planete Zemlje.

Studenti su s druge stane na konkretnim primjerima objasnili kretanja tla i posljedice koje nastaju takvim geotektonskim pomjeranjima.

Teme su odabrane, kako je danas istaknuto, zbog sve većeg broja zemljotresa, cunamija, vulkanskih erupcija itd., a koje za posljedice imaju veliki broj ljudskih žrtava, materijalnih šteta ili paralizaciju zračnog prostora, kao što je bio slučaj sa zadnjom erupcijom vulkana na Islandu.

Predavanju su prisustvovali studenti ovog fakulteta, ali učenici srednje škole "Grbavica I".

FENA
Nego, šta da vam rečem. Nema mjesta panici :-D . Zemljotresima naročito su ugrožena 3 područja u BiH: niska Hercegovina, okolina Banja Luke i ove planine južno od Sarajeva (naročito Treskavica)... Veliki zemljotresi tipa onog u Haitiju su vrlo malo izvjesni do nemogući, ali nešto poput ovoga u Kraljevu je moguće ili u najgorem slučaju poput onoga u Banja Luci prije 50-tak godina. Otežavajuća okolnost je velik broj klizišta na padinskim dijelovima grada... Ipak, zemljotresi se ne mogu prognozirat, tako da je iluzorno razmišljat o tome šta se može desiti, a kamoli pravit paniku... šta bude biće :D
a ova vulkanska aktivnost na trebevicu? :run:
Cholina_Lokica

#310 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Cholina_Lokica »

@lakat
jel' se to pocelo pusiti gore :D
Lakat Jebić

#311 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Lakat Jebić »

Dile wrote:@lakat
ma ja sam na suncanoj strani, ja cekma veliki vatromet :D
Cholina_Lokica

#312 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Cholina_Lokica »

Lakat Jebić wrote:
blago tebi, imas pogled dobar kad pocne :D
Lakat Jebić

#313 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Lakat Jebić »

Dile wrote:
Lakat Jebić wrote:
blago tebi, imas pogled dobar kad pocne :D
evo upravo gledam na bistricka svjetla... mozda posljednji put.... :D
Cholina_Lokica

#314 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Cholina_Lokica »

nema veze, sve ce sjeKliti kad pocne :D
poznanik

#315 Re: Zemljotres maloprije..

Post by poznanik »

cyprus wrote:...Zemljotresima naročito su ugrožena 3 područja u BiH: ...i ove planine južno od Sarajeva (naročito Treskavica)... Otežavajuća okolnost je velik broj klizišta na padinskim dijelovima grada...
U kontekstu ove informacije o zemljotresnom području u okolini Sarajeva i noćašnjeg zemljotresa u Srbiji, ima li novih informacija o velikom pokrenutom klizištu na brdima iznad akumulacija HE Bogatići? Navodno, u najgorem slučaju ogromna količina zemlje i stijenja mogla bi ugroziti korito Željeznice zaprečavanjem njenog toka i izazvati opasnost za područje nizvodno...
chengaba

#316 Re: Zemljotres maloprije..

Post by chengaba »

poznanik wrote:
cyprus wrote:...Zemljotresima naročito su ugrožena 3 područja u BiH: ...i ove planine južno od Sarajeva (naročito Treskavica)... Otežavajuća okolnost je velik broj klizišta na padinskim dijelovima grada...
U kontekstu ove informacije o zemljotresnom području u okolini Sarajeva i noćašnjeg zemljotresa u Srbiji, ima li novih informacija o velikom pokrenutom klizištu na brdima iznad akumulacija HE Bogatići? Navodno, u najgorem slučaju ogromna količina zemlje i stijenja mogla bi ugroziti korito Željeznice zaprečavanjem njenog toka i izazvati opasnost za područje nizvodno...
Ma ništa to kad magma sa vrha Trebevića blokira Miljacku, donji smo svi!!! :run: :run: :run:
jesaha

#317 Re: Zemljotres maloprije..

Post by jesaha »

valjda nece dok ja kaficu ne popijem :D
Lakat Jebić

#318 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Lakat Jebić »

chengaba wrote:
poznanik wrote:
Ma ništa to kad magma sa vrha Trebevića blokira Miljacku, donji smo svi!!! :run: :run: :run:
ma mene brine sumpor koji izadje, jebe mi se za magmu, nije to tako velik vulkan, mada bi moglo bit zajebano...
beco

#319 Re: Zemljotres maloprije..

Post by beco »

kurty wrote:
plain vanilla wrote:mene ne hvata panika, ali nije bas prijatno biti u zgradi na 12.spratu kad je zemljotres :shock:

ali procitah na jednom portalu, da je poslije zemljotresa na Kopaoniku 1980. zabiljezeno jos 5000 "manjih" zemljotresa
tako da je valjda ovo podrhtavanje tla danas normalno :skoljka:

mnogo se zemljotresa dnevno desi, ali su slabijeg intenziteta... tako da je to normalna pojava

Aj suti majke ti ja u sestospratnici zivim ispod mene zgrada sa 8 spratova iznad mene zgrada sa 8 spratova kako ga god okrenes ja sam u sendvicu. :mrgreen:
Chmoljo

#320 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Chmoljo »

ma puše u šesnes' gore :mrgreen:
Lakat Jebić

#321 Re: Zemljotres maloprije..

Post by Lakat Jebić »

Chmoljo wrote:
ma puše u šesnes' gore :mrgreen:
aktivnosti te vrste su registrovane oko akademije i u velikom parku, a pusenje treceg stepena na parkingu kod bristola :skoljka: :run: :mrgreen:
plain vanilla
Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...

#322 Re: Zemljotres maloprije..

Post by plain vanilla »

uglavnom nocas obucite lijepe pidzame , da se ne sramotite pred komsilukom :D
poznanik

#323 Re: Zemljotres maloprije..

Post by poznanik »

beco wrote:Aj suti majke ti ja u sestospratnici zivim ispod mene zgrada sa 8 spratova iznad mene zgrada sa 8 spratova kako ga god okrenes ja sam u sendvicu. :mrgreen:
U kakvoj to ti zgradi živiš :lol:
chengaba

#324 Re: Zemljotres maloprije..

Post by chengaba »

Lakat Jebić wrote: Ma ništa to kad magma sa vrha Trebevića blokira Miljacku, donji smo svi!!! :run: :run: :run:
ma mene brine sumpor koji izadje, jebe mi se za magmu, nije to tako velik vulkan, mada bi moglo bit zajebano...[/quote]

Pa neće valjda danfat k'o dole na Ilidži? Bit će baš zajebano ako eruptira. :|
beco

#325 Re: Zemljotres maloprije..

Post by beco »

poznanik wrote:
beco wrote:Aj suti majke ti ja u sestospratnici zivim ispod mene zgrada sa 8 spratova iznad mene zgrada sa 8 spratova kako ga god okrenes ja sam u sendvicu. :mrgreen:
U kakvoj to ti zgradi živiš :lol:
Ciglane ili kako ja zovem "Domino efekt" :D
Post Reply