BIH klubovi u Evropi 2010/2011

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Locked

Koji klub ce najdalje dogurati?

ZELJEZNICAR
73
48%
BORAC BANJA LUKA
15
10%
SIROKI
30
20%
ZRINJSKI
35
23%

Total votes: 153

nellington

#301 Re: BIH klubovi u Evropi 2010/2011

Post by nellington »

amar007 wrote:
Nije prošao amandman za OSTANAK Predsjedništva, FIFA i UEFA odlaze!

Kažimo da su svi delegati iz reda bošnjačkog naroda (njih 24) glasala za njegovo ukidanje, a da je 31 delegat glasao za ostanak

Na Skupštini je u toku glasanje za ostanak Predsjedništva N/FS BiH. Kažimo da su svi delegati iz reda bošnjačkog naroda (njih 24) glasala za njegovo ukidanje, a da je 31 delegat glasao za ostanak.

Amandman za ukidanje Predsjedništva nije usvojen, a FIFA i UEFA napuštaju sastanak.

Toliko o nastupima nasih klubova u europi i bliskom istoku za ovu godinu :lol:
Hajde bar se vise necemo brukati
A sad, adio...
north

#302 Re: BIH klubovi u Evropi 2010/2011

Post by north »

amar007 wrote:

Kažimo da su svi delegati iz reda bošnjačkog naroda (njih 24) glasala za njegovo ukidanje, a da je 31 delegat glasao za ostanak

Na Skupštini je u toku glasanje za ostanak Predsjedništva N/FS BiH. Kažimo da su svi delegati iz reda bošnjačkog naroda (njih 24) glasala za njegovo ukidanje, a da je 31 delegat glasao za ostanak.

Amandman za ukidanje Predsjedništva nije usvojen, a FIFA i UEFA napuštaju sastanak.

auuuu, sad će nam UEFA j......znanje.......
Toliko također i o tome da poželimo sreću Borcu, Širokom i Zrinjskom u daljnjim nastupima,
S kime mi živimo u ovoj državi, majko moja mila.....
nellington

#303 Re: BIH klubovi u Evropi 2010/2011

Post by nellington »

north wrote:
amar007 wrote:

auuuu, sad će nam UEFA j......znanje.......
Toliko također i o tome da poželimo sreću Borcu, Širokom i Zrinjskom u daljnjim nastupima,
S kime mi živimo u ovoj državi, majko moja mila.....
Dodo nam je još jednom pokazao koliko je nefunkcionalno ovo što zovemo državom.
campa_xxx

#304 Re: BIH klubovi u Evropi 2010/2011

Post by campa_xxx »

Hmmmm Odense...

Evo da nabrojim samo par njihovih igraca..

GK Roy Carroll - branio za Man UTD, West Ham, Wigan itd
DF Thomas Helveg - igrao za Udinese, Milan, Inter, Borusiju M....
MF Eric Djemba-Djemba - Nantes, Man UTD, Aston Vila....

Imaju pravo dobru ekipu i Boga mi ce se Zrinjski napatiti protiv njih....

UH EDIT...
Nisam vidio ovo za NFSBiH....FUJ!!!! Eto nece ni doci u priliku da igraju, nazalost...
Last edited by campa_xxx on 16/07/2010 14:20, edited 1 time in total.
madner

#305 Re: BIH klubovi u Evropi 2010/2011

Post by madner »

Znaci nema ni repki kvalifikacija. Sjajno, sjajno. :roll:
johntra

#306 Re: BIH klubovi u Evropi 2010/2011

Post by johntra »

Sad će Inzko sve ovo pošamarat.... :D
vicious

#307 Re: BIH klubovi u Evropi 2010/2011

Post by vicious »

Kakvi kreteni, ne mogu da vjerujem... želudac me zaboli od muke! :x
Meho Kodro

#308 Re: BIH klubovi u Evropi 2010/2011

Post by Meho Kodro »

and wrote: Anorthosis 0 - 2 HNK Sibenik
nikoga se ne treba prepasti
Niko nije nepobjediv, Sibenik je imao dosta srece, gol iz ofsajda, ali su zato na kraju imali 100% sansu za 0:3, da je to uslo, "prica" bi bila gotova...

Dammme

#309 Re: BIH klubovi u Evropi 2010/2011

Post by Dammme »

Na ovom Pool-u nedostaje opcija "nijedan", što je trenutno najrealnije!
jeza u ledja

#310 Re: BIH klubovi u Evropi 2010/2011

Post by jeza u ledja »

elSaik wrote:cyprusov sindrom - sve sem gleda sem samog igračkog kadra tima i njegovih rezultata. Džaba što je Newcastle u toj sezoni prošao grupnu fazu lige prvaka, kada koeficijenti fino govore da je Basel bolji. :lol:

Istom logikom ni Wolfsburg u šampionskoj sezoni nije bio najbolji njemački klub, jer jbg, koeficijenti govore da su to drugi timovi. :-)
ISTE te sezone kad je Zeljeznicar izgubio od Newcastlea (2002/03) Ligu Sampiona je igrao i Basel i ISTO tako prosao prvu grupnu fazu kao drugi u grupi (sa 9 bodova kao i Newcastle u svojoj grupi), Basel je bio ispred Liverpoola i Spartaka, te igrali u sljedecoj grupnoj fazi i zavrsili na ISTOM, trecem mjestu u svojoj grupi kao i Newcastle, i takodje sa identicnim brojem bodova kao i Newcastle - 9, s tim sto je Basel ispao na medjusobni omjer u trojcu Juventus-Basel-Deportivo. Dakle, potpuno isto.

Ruku na srce, u svim ovim porecima koeficijenata, sve do prosle godine, Newcastle je bio ispred Basela. No ijedan i drugi tim su 2002-e (kad je Newcastle igrao protiv Zeljeznicara) bili mnogo nize rangirani nego 2007-e (kad je Basel igrao protiv Sarajeva). 2007-e, je Newcastle bio rangiran kao 11-i najbolji tim u Evropi, znaci mnogo jaci od Basela. Medjutim, 5 godina prije toga ijedan i drugi tim nisu bili ni u prvih 50. Uz sve to, Basel je 2007-e bio na vrhuncu svoje snage, sudeci po ovom poretku, jer je od 2008-2010 bio na nizem mjestu od 34. Znaci na Sarajevo su naletili na vrhuncu svoje snage. Newcastle je sa Zeljeznicarom igrao nakon dvije godine uopste neigranja u Evropi.
Dakle zakljucak, Basel je 2007-e bio jaci nego Newcastle 2002-e.

To kakvi igraci gdje igraju je relevantno samo u smislu kakvi su rezultati te ekipe, a koeficijenti o kojima gore pricamo su zasnovani na rezultatima istih.
elSaik

#311 Re: BIH klubovi u Evropi 2010/2011

Post by elSaik »

Možeš ti koeficijenata stavljati koliko ti volja, ali nema teorije da je Basel iz 2007. bio bolji tim nego Newcastle iz 2002..

Prije svega, uopšte ne vidim poentu spominjanja rezultata Basela iz 02., jer nije te godine Basel igrao sa Sarajevom nego 5 godina kasnije. Svakako, činjenica da Newcastle nije igrao prije toga dvije godine u Europi, a Basel jeste, uopšte ti i ne ide u prilog, već obratno. Isto kao, recimo, sad da kažeš da je Zrinjski bolji tim od Želje (pod pretpostavkom da uzmemo za određivanje kvaliteta plasman u domaćem prvenstvu, ne ulazeći sad u stupidnu raspravu jel ko šta kupio ili preko nekog uletio u Europu), jer ima bolji koeficijent.

Drugo, Newcastle 2002 je igrao Ligu Prvaka, Basel 2007 Kup UEFA. Dakle, razlika je i u samom takmičenju koje su izborili.

Treće, bodovi koji se osvoje u Europi sabiraju se tek za narednu sezonu. Samim tim, ekipa koja je 2007. osvojila bruku bodova, 2008. će biti bolje plasirana, ali to ne znači da je 2008. bolja ekipa. Primjer iz naših nastupa u Europi - Aalborg. U jednu takmičarsku sezonu uđe sa malo bodova u koeficijentu, ali napravi podvig. Plasira se u Ligu Prvaka i na osnovu toga osvoji mnogo bodova. U narednu sezonu ulazi sa daleko većim koeficijentom (što bi značilo da bi ti sad napisao kako je taj Aalborg bolji od onog iz sezone kada je uspio izboriti LP), a šta se desi - izbaci ga Slavija, ista ona Slavija koja tek u posljednjem kolu domaćeg prvenstva izbori opstanak.

Koeficijenti ne govore, sem činjenice da je neki tim igrao dosta utakmica u Europi, ništa drugo, a pogotovo ne o jačini nekog tima. Pa pogledaj samo koliko će Zrinjski bodova skupiti, a igraju ljudi protiv Kazahstanaca, San Marinaca i Danaca, dok će Željo (ako ikako) osvojiti možda pola boda.

Jedini pošten (po mom mišljenju) sistem koeficijenata bi bio kada bi tim koji pobijedio osvojio procenat protivničkog koeficijenta, pa bi jačina protivnika igrala značajnu ulogu. Ovako, ha pobijedio Liverpoola, ha Tre Penne, isti ti qrac.
------------

I iskreno se nadam da ovi postovi neće biti pobrisani, jer ih ja vidim više kao raspravu o značaju koeficijenata (kroz prizmu protivnika naših timova) nego prepucavanja na relaciji Basel je jači od Newcastle ili vi ste imali slabijeg protivnika. :thumbup:
jeza u ledja

#312 Re: BIH klubovi u Evropi 2010/2011

Post by jeza u ledja »

Ja sam samo htio napraviti ovaj poredak, vjeruj mi da nisam znao ko bi na toj listi 'prvi'. Na primjer ja sam pretpostavljao da ce to biti Dinamo Kijev, pa onda Njukasl, pa mozda ovi ceski klubovi, pa Besiktas, itd. Nisam mislio da ce to biti Basel. Ja ne znam za bolji nacin usporedbe. Koeficijenti su tu upravo radi toga, i njih su smislili ljudi koji su vjerovatno o ovome razmisljali vise nego ti i ja. Sad ako neces da prihvatis njihovu racunicu, to je vec druga stvar...

Dalje, vidim da se razlikujemo, jer neke stvari koje ti pominjes meni ne idu bas u glavu. Recimo smatras da je Zeljeznicar bolji od Zrinjskog zato sto je bio ispred njega na tabeli b-h lige. Dobro, logicno, skupili su vise bodova - bili su bolji. No, za mene, to ne znaci da ce sljedece sezone biti bolji u Evropi. Za Evropu, kao sto sam vise puta naglasio, jako, JAAAKO je bitno iskustvo tog tima, konzistentnost igranja na medjunarodnoj sceni i uopste renome kluba, u smislu organizacije, logistike, ulaganja i uopste znacaja koji se polaze u igranje u Evropi. Spominjes Wolfsburg....pa brat, bratu, da je meni neko rekao ko ce dalje progurat - Bayern ili Wolfsburg u sljedecoj sezoni - ja bi rekao Bayern. Isto vazi i za druge lige, nek Real udje kao cetvrtoplasirani u Ligu Sampiona - dalje ce dogurat nego recimo Sevilla koja je bila drugoplasirana. Sarajevo kad je bilo sampion YU u Evropi nije daleko otislo, a recimo jedna Zvezda je redovno isla medju najboljih 4, ili 8 timova. Tim sa iskustvom i renomeom, organizacijom i ambicijama, ici ce daleko. Vidis, to je Zeljeznicar izgubio. Mozda se to tebi tako ne cini, ali to je tako. Neki dan sam rekao vidjeces da ce Siroki protiv Austrije odigrati bolje nego Zeljeznicar protiv Hapoela. Ja ti garantujem da bi Zeljeznicar izgubio u Becu sa 2,3-0. Zasto je to tako kad je Siroki Brijeg u prvenstvu bio iza Zeljeznicara?
Iks puta se pokazalo da veliki timovi bolje prolaze od malih u Evropi, cak i kad su ovi naizgled bolji. To je tako.
Isto tako se pokazalo da je Zrinjski usao ozbiljnije u evropska takmicenja nego Zeljeznicar ove sezone. Eto zasto koeficijent. Mislis da je lako pobjediti bilo koga? Pa Zrinjski je najbolji primjer kako mozes izgubiti i od najslabijeg (ej, izgubili 4-1 kuci od ekipe iz Luksemburga???).

Zbog toga koeficijent od 5 sezona, a ne jedne, ima smisla. Tim koji konstantno igra u Evropi - je jaci. Tim koji je trenutno na vrhu - mora tek da se dokaze. U vezi tih kalkulacija koje spominjes koje se uzimaju u obzir tek sljedece sezone, pa timovi o kojima govorimo ne igraju samo preko ljeta. Sezona pocne 2010-e , a zavrsi u maju 2011-e. Sljedeca pocinje par mjeseci nakon toga. Logicno da ce tek ostvareni rezultati iz zavrsene sezone biti relevantni. Aalborg ili Cluj udje u grupu fazu Lige Sampiona i igra je do kraja jeseni. Normalno da je to relevantno za sljedecu sezonu, i sljedecu, i sljedecu... Kazes Olborg je sad kao jaci od onog od prosle godine? Pa normalno da je jaci, pa igrali su odlicno sa Manchesterom samo prije 6 mjeseci! Ne mozes dijeliti bodove retroaktivno, pa reci taj i taj je bio bolji nego sto smo mislili. Iskustvo buraz, iskustvo se pika. Onda spominjes Slaviju, kao oni su jedva izborili opstanak ovo ono. Slavija je igrala sa Dancima prije godinu dana, tada je tek pocinjalo nase prvenstvo. I onda ih poredis sa Slavijom godinu dana poslije, a ovamo na primjeru Olborga se bunis sto se iste te dvije stvari porede...Pa ne moze tako.

Ako koeficijenti nisu pokazatelj jacine protivnika, sta jeste? Igraci? Koji igraci? Sta znaci to? Sta su matori Shirer i LuaLua i Kieron Dajer, naspram Freia, Strellera i Huggela iz Svice? Ko je jaci i po cemu se to odredjuje? Po cemu drugo nego po rezultatima? Ili mozda da gledamo samo najbolje uspjehe tima? Pa po tome je Zeljeznicar bolji i od Njukasla i od Bazela, a Dinamo Kijev je gigant za sve ove pobrojane zajedno.

I jos si spomenuo kako "meni ne ide u prednost" to sto je Njukasl dvije godine pauzirao. Pa to je jako bitno. Tim ne moze potvrditi svoju snagu samo time sto su nesto postigli jedne godine u svojoj zemlji. Moras konstantno biti na vrhunskom nivou da bi nesto znacio. Zato je Njukasl imao slab koeficijent 2002-e. Zato je bio slabiji nego sto mislite.

Kazem ti, koeficijenti su tu s razlogom, i oni govore to sto govore. Basel je 2007-e bi rankiran mnogo bolje nego Newcastle 2002-e.

Usput, gledam sad snimke ovih golova iz Tel Aviva. Kod ovog prvog gola , ja ne znam o kome se radi, ali ovaj lik sto je pustio strijelca da prodje do 16-erca i primi loptu te sutira....tog sto ga je pustio treba streljati. Lik je bukvalno stao i pustio Izraelca da protrci, kao da su na polovini Hapoela, a drzi ga Zeljeznicarov spic. :roll: Ne, ovaj ga kao cuva i cim je ovaj potrcao (mescini da je u pitanju Lala), ovaj ga samo pustio i stao, ko ono valjda lako cemo, neko ce ga drugi pokupit sta li... :o I to igra se koji, sedmi osmi minut???? :shock: Ja bi onog izbacio odmah iz ekipe. Papire u ruke i vozi.
cyprus

#313 Re: BIH klubovi u Evropi 2010/2011

Post by cyprus »

jeza u ledja wrote:1. Basel (Sui) 34 (2007) VS. Sarajevo
2. Sparta Praha (Cze) 47 (2002) VS. Siroki Brijeg
3. Slavia Praha (Cze) 55 (2003) VS. Leotar
4. Newcastle (Eng) 59 (2002) VS. Zeljeznicar
5. Besiktas (Tur) 60 (2008) VS. Siroki Brijeg
6. Dynamo Kyiv (Ukr) 61 (2007) VS. Sarajevo
7. Basel (Sui) 66 (2005) VS. Siroki Brijeg
8. Malaga (Spa) 67 (2002) VS. Zeljeznicar
9. Hapoel Tel-Aviv (Isr) 73 (2010) VS. Zeljeznicar
10. Braga (Por) 78 (2008) VS. Zrinjski
11. Partizan (Ser)* 81 (2007) VS. Zrinjski
11. Rapid Bucuresti (Rom) 81 (2006) VS. Sarajevo
13. Germinal Beerschot (Bel) 83 (1998) VS. Sarajevo
14. Aalborg (Den)* 86 (2009) VS. Slavija
15. Besiktas (Tur) 97 (2002) VS. Sarajevo
15. Levski (Bul) 97 (2004) VS. Modrica Maksima
17. Austria Wien (Aut) 108 (2010) VS. Siroki Brijeg
18. Hapoel Tel-Aviv (Isr) 114 (2007) VS. Siroki Brijeg
19. Hearts (Sco) 117 (2006) VS. Siroki Brijeg
20. Cluj (Rom) 118 (2009) VS. Sarajevo
21. Genk (Bel)* 136 (2007) VS. Sarajevo
22. Sigma Olomouc (Cze)* 139 (2002) VS. Sarajevo
23. Hearts (Sco) 141 (2003) VS. Zeljeznicar
23. Viking (Nor) 141 (2001) VS. Brotnjo
25. Drnovice (Cze) 144 (2000) VS. Buducnost
26. Helsingborg (Swe)* 146 (2009) VS. Sarajevo
27. Aalborg (Den) 147 (2008) VS. Modrica Maksima
28. Wisla (Pol) 151 (2000) VS. Zeljeznicar
29. Maritimo (Por) 152 (2001) VS. Sarajevo
30. Lillestrom (Nor)* 155 (2002) VS. Zeljeznicar
31. Litex (Bul) 158 (2004) VS. Zeljeznicar
32. Lausanne (Sui) 188 (2010) VS. Borac
33. Kilmarnock (Sco) 189 (1998) VS. Zeljeznicar
34. Smederevo (Ser) 197 (2003) VS. Sarajevo
34. Sturm (Aut) 197 (2009) VS. Siroki Brijeg
36. Levski (Bul) 198 (2001) VS. Zeljeznicar
37. Kosice (Svk) 201 (2009) VS. Slavija
37. Slovan Bratislava (Svk) 201 (2009) VS. Zrinjski
37. Spartak Trnava (Svk)* 201 (2009) VS. Sarajevo
40. Anorthosis (Cyp)* 213 (2003) VS. Zeljeznicar
41. Koper (Slo)* 215 (2007) VS. Siroki Brijeg
42. Vaduz (Lie)* 218 (2008) VS. Zrinjski
43. Koba Senec (Svk)* 221 (2002) VS. Siroki Brijeg
44. Dinamo Tirane (Alb)* 222 (2008) VS. Modrica Maksima
44. Partizani (Alb)* 222 (2008) VS. Siroki Brijeg
46. Banants (Arm)* 225 (2009) VS. Siroki Brijeg
46. Rabotnicki (Mac) 225 (2007) VS. Zrinjski
48. Domzale (Slo) 227 (2006) VS. Orasje
49. Akranes (Ice)* 229 (2002) VS. Zeljeznicar
50. Kaunas (Lit) 230 (2000) VS. Brotnjo
51. Marsaxlokk (Mal)* 235 (2007) VS. Sarajevo
51. Shakhtyor Salihorsk (Blr)* 235 (2006) VS. Siroki Brijeg
53. Bashkimi (Mac) 240 (2005) VS. Zepce
54. Ranger's (And)* 247 (2006) VS. Sarajevo
55. Dudelange (Lux) 250 (2005) VS. Zrinjski
56. Zeta (Mne)* 254 (2005) VS. Siroki Brijeg
57. Teuta (Alb)* 256 (2005) VS. Siroki Brijeg
58. Grevenmacher (Lux)* 257 (2003) VS. Leotar
58. Neftchi (Aze) 257 (2004) VS. Siroki Brijeg
60. FC Santa Coloma (And)* 260 (2004) VS. Modrica Maksima
60. Pennarossa (Sma)* 260 (2004) VS. Zeljeznicar
62. Tobol (Kaz)* 273 (2010) VS. Zrinjski
63. Olimpija (Slo)* 274 (2010) VS. Siroki Brijeg
64. Tre Penne (Sma)* 320 (2010) VS. Zrinjski
Svaka čast jež :thumbup: . Meni ovo nikad ne bi palo na pamet :thumbup: . Naravno da koeficijenti ne odražavaju jačinu klubova baš 100% (fudbal je tako divan što ga ne možeš skroz pretvorit u matematiku), ali relevantniji pokazatelj ne postoji...
El_comadante

#314 Re: BIH klubovi u Evropi 2010/2011

Post by El_comadante »

koeficijent je dobar pokazatelje jer je logično da je ekipa jača ako konstantno igra u europi a neka ekipa koja igra svake tri ili četri godine. ako čemo pošteno Newcastle je i bio nositelj zbog koeficijenta Engelske a ne svog nekoga koeficijnta a taj koeficijent diž ManUtd, Liverpol, Arsenal i ostali, dok je Basel redovan u Europi i svake godine tu igra i to je za respekt. e sad to poređenje liverpola i san marina nema veze jer ipak treba dogurati i napraviti iskorak i imati koeficijent kao Liverpul.
elSaik

#315 Re: BIH klubovi u Evropi 2010/2011

Post by elSaik »

jeza u ledja wrote: Zbog toga koeficijent od 5 sezona, a ne jedne, ima smisla. Tim koji konstantno igra u Evropi - je jaci. Tim koji je trenutno na vrhu - mora tek da se dokaze. U vezi tih kalkulacija koje spominjes koje se uzimaju u obzir tek sljedece sezone, pa timovi o kojima govorimo ne igraju samo preko ljeta. Sezona pocne 2010-e , a zavrsi u maju 2011-e. Sljedeca pocinje par mjeseci nakon toga. Logicno da ce tek ostvareni rezultati iz zavrsene sezone biti relevantni. Aalborg ili Cluj udje u grupu fazu Lige Sampiona i igra je do kraja jeseni. Normalno da je to relevantno za sljedecu sezonu, i sljedecu, i sljedecu... Kazes Olborg je sad kao jaci od onog od prosle godine? Pa normalno da je jaci, pa igrali su odlicno sa Manchesterom samo prije 6 mjeseci! Ne mozes dijeliti bodove retroaktivno, pa reci taj i taj je bio bolji nego sto smo mislili. Iskustvo buraz, iskustvo se pika. Onda spominjes Slaviju, kao oni su jedva izborili opstanak ovo ono. Slavija je igrala sa Dancima prije godinu dana, tada je tek pocinjalo nase prvenstvo. I onda ih poredis sa Slavijom godinu dana poslije, a ovamo na primjeru Olborga se bunis sto se iste te dvije stvari porede...Pa ne moze tako.

Ali ti jednostavno ili ne shvataš ili ne želiš shvatiti da koeficijent ne govori o snazi u ovoj sezoni nego u prošlim.

Ekipa koja je 2007. jaka i dobra i ostvari dobar rezultat nabit će sebi koeficijent. Naredne godine će taj koeficijent doći do izražaja i ta će ekipa biti viša na listi timova, ali to ne znači da je ta ekipa bolja od one koja je godinu dana ranije bila jaka i dobra i ostvarila dobar rezultat.

Aalborgu trenutku kada je igrao sa Slavijom je slabija ekipa (očito - izgubili su od Slavije) nego onaj Aalborg koji je igrao Ligu prvaka, ali je imao veći koeficijent. Ista stvar je i sa Clujom koji je igrao također Ligu prvaka, a se koju sezonu poslije sastao sa Sarajevom. Ti timovi nisu bili na vrhuncu u trenutku kada su igrali sa našim ekipama, nego sezonu ranije kada su igrali Ligu prvaka. I poređenje Aalborg - Slavija ti nije na mjestu. Slavija koja je izbacila Aalborg je po igračkom kadru ista ona Slavija koja je zamalo ispala iz lige.

Ili recimo ovako. Željo sad ima za naše uslove dobru ekipu i osvojio je titulu u prošloj sezoni i ove sezone otišao u Europu i ima državni koeficijent. Recimo da nekako osvoji jedan bod protiv Hapoeal. U ovoj, pak, sezoni ima lošiju ekipu i bude tek četvrti u prvenstvu, jedva izbori europsko takmičenje, ali tamo ima veći koeficijent jer je lani osvojio jedan bod. Očito je po plasmanu u domaćem prvenstvu da igra slabije i ima slabiji tim, ali to nema uticaja na koeficijent. Ja bih u tom slučaju rekao "Željo je slabiji nego prošle sezone", a ti bi rekao "ne, ne, jači su, zar ne vidiš koeficijent?" ;-)

@ El_comadante - jeste dobar pokazatelj za to da li neko igra ili ne igra redovno u Europi, ali ne za jačinu ekipe. Pogotovo ne za jačinu ekipe u ovom trenutku, kad je koeficijent izraz onoga što se dešavalo lani ili u posljednjih pet godina.

edit:
Link za koeficijente: http://www.xs4all.nl/~kassiesa/bert/uef ... k2010.html

Dakle, ukoliko bi gledali prema teoriji "koeficijent je majka", onda bi naš predstavnik koji se sastane sa Realom, imao lakšeg protivnika nego onaj ko se sa satane sa Werderom. :)

edit2:
Ili recimo sljedeće:
Basel je prije nego je igrao sa Sarajevom bio 34. ali je rezultatima i igrama u toj sezoni, pao na 42.. Dakle, 8 manje. S druge strane Newcastle je prije igranja sa Željom bio 59., ali je za razliku od Basela svojim rezultatima poziciju popravio za 13 mjesta, došavši na 46..
Dammme

#316 Re: BIH klubovi u Evropi 2010/2011

Post by Dammme »

elSaik wrote:
jeza u ledja wrote: Zbog toga koeficijent od 5 sezona, a ne jedne, ima smisla. Tim koji konstantno igra u Evropi - je jaci. Tim koji je trenutno na vrhu - mora tek da se dokaze. U vezi tih kalkulacija koje spominjes koje se uzimaju u obzir tek sljedece sezone, pa timovi o kojima govorimo ne igraju samo preko ljeta. Sezona pocne 2010-e , a zavrsi u maju 2011-e. Sljedeca pocinje par mjeseci nakon toga. Logicno da ce tek ostvareni rezultati iz zavrsene sezone biti relevantni. Aalborg ili Cluj udje u grupu fazu Lige Sampiona i igra je do kraja jeseni. Normalno da je to relevantno za sljedecu sezonu, i sljedecu, i sljedecu... Kazes Olborg je sad kao jaci od onog od prosle godine? Pa normalno da je jaci, pa igrali su odlicno sa Manchesterom samo prije 6 mjeseci! Ne mozes dijeliti bodove retroaktivno, pa reci taj i taj je bio bolji nego sto smo mislili. Iskustvo buraz, iskustvo se pika. Onda spominjes Slaviju, kao oni su jedva izborili opstanak ovo ono. Slavija je igrala sa Dancima prije godinu dana, tada je tek pocinjalo nase prvenstvo. I onda ih poredis sa Slavijom godinu dana poslije, a ovamo na primjeru Olborga se bunis sto se iste te dvije stvari porede...Pa ne moze tako.

Ali ti jednostavno ili ne shvataš ili ne želiš shvatiti da koeficijent ne govori o snazi u ovoj sezoni nego u prošlim.

Ekipa koja je 2007. jaka i dobra i ostvari dobar rezultat nabit će sebi koeficijent. Naredne godine će taj koeficijent doći do izražaja i ta će ekipa biti viša na listi timova, ali to ne znači da je ta ekipa bolja od one koja je godinu dana ranije bila jaka i dobra i ostvarila dobar rezultat.

Aalborgu trenutku kada je igrao sa Slavijom je slabija ekipa (očito - izgubili su od Slavije) nego onaj Aalborg koji je igrao Ligu prvaka, ali je imao veći koeficijent. Ista stvar je i sa Clujom koji je igrao također Ligu prvaka, a se koju sezonu poslije sastao sa Sarajevom. Ti timovi nisu bili na vrhuncu u trenutku kada su igrali sa našim ekipama, nego sezonu ranije kada su igrali Ligu prvaka. I poređenje Aalborg - Slavija ti nije na mjestu. Slavija koja je izbacila Aalborg je po igračkom kadru ista ona Slavija koja je zamalo ispala iz lige.

Ili recimo ovako. Željo sad ima za naše uslove dobru ekipu i osvojio je titulu u prošloj sezoni i ove sezone otišao u Europu i ima državni koeficijent. Recimo da nekako osvoji jedan bod protiv Hapoeal. U ovoj, pak, sezoni ima lošiju ekipu i bude tek četvrti u prvenstvu, jedva izbori europsko takmičenje, ali tamo ima veći koeficijent jer je lani osvojio jedan bod. Očito je po plasmanu u domaćem prvenstvu da igra slabije i ima slabiji tim, ali to nema uticaja na koeficijent. Ja bih u tom slučaju rekao "Željo je slabiji nego prošle sezone", a ti bi rekao "ne, ne, jači su, zar ne vidiš koeficijent?" ;-)

@ El_comadante - jeste dobar pokazatelj za to da li neko igra ili ne igra redovno u Europi, ali ne za jačinu ekipe. Pogotovo ne za jačinu ekipe u ovom trenutku, kad je koeficijent izraz onoga što se dešavalo lani ili u posljednjih pet godina.

edit:
Link za koeficijente: http://www.xs4all.nl/~kassiesa/bert/uef ... k2010.html

Dakle, ukoliko bi gledali prema teoriji "koeficijent je majka", onda bi naš predstavnik koji se sastane sa Realom, imao lakšeg protivnika nego onaj ko se sa satane sa Werderom. :)

edit2:
Ili recimo sljedeće:
Basel je prije nego je igrao sa Sarajevom bio 34. ali je rezultatima i igrama u toj sezoni, pao na 42.. Dakle, 8 manje. S druge strane Newcastle je prije igranja sa Željom bio 59., ali je za razliku od Basela svojim rezultatima poziciju popravio za 13 mjesta, došavši na 46..
A ovo prepucavanje je bitno iz razloga...?
elSaik

#317 Re: BIH klubovi u Evropi 2010/2011

Post by elSaik »

Jer nam je dosadno. A i ova sparina napolju... pfff...
jeza u ledja

#318 Re: BIH klubovi u Evropi 2010/2011

Post by jeza u ledja »

Dobro Dammme ne panici, ne prepucavamo se, vec nako pricamo. :)

elSaik, Cluj i Aalborg su se sastali sa Sarajevom i Slavijom na kraju sezone u kojoj su igrali u Ligi Sampiona. Grupnu fazu su igrali do decembra , 8 mjeseci nakon toga igrali su sa bh klubovima. Normalno da su nakon tog iskustva i nakon tih uspjeha (tipa Roma - Cluj 1-2, ili ManU - AaB 2-2) jaci. Kako drukcije odrediti jacinu? Pa sezona traje godinu dana, prvak jedne zemlje osvoji pola od tih bodova tokom jeseni, a ti mu racunas snagu teg sljedeceg ljeta. Kako drukcije?

Jedino o cemu ti govoris je da ne mozes retroaktivno racunati bodove, odnosno kad krene sezona tim ima odredjeni rejting, a kad se ona zavrsi imace drugi rejting (koji nije uracunat kao 'snaga' tog tima na pocetku sezone). Ali sta sad...Ni to cak ne znaci nista. Newcastle koji pobjedi Zeljeznicara pocetkom septembra mozda nema istu snagu kao Newcastle koji bude igrao drugu grupnu fazu Lige Sampiona u februaru.

Daj ti kriterije, ako ti se ne svidjaju ovi, pa eto.

A ove usporedbe Werder, Real i to. To su male razlike. Isto vazi i za usporedbu Zrinjski i Zeljeznicar.
Dammme

#319 Re: BIH klubovi u Evropi 2010/2011

Post by Dammme »

jeza u ledja wrote:Dobro Dammme ne panici, ne prepucavamo se, vec nako pricamo. :)
Ma vala ne paničim, samo se sjetih jednog El-ovog posta na jednoj drugoj temi.
A sparina jeste :x
motachjointa

#320 Re: BIH klubovi u Evropi 2010/2011

Post by motachjointa »

njukastl je beton i samo klubovi koji su igrali sa zeljom su beton a ostalo su sve tarabe :-)
Obuca9

#321 Re: BIH klubovi u Evropi 2010/2011

Post by Obuca9 »

A da malo prestanete gledati od koga su to naši klubovi gubili, pa da pogledamo koga su to naši klubovi pobjeđivali.

Ekipe koje su naši klubovi pobjeđivali nakon rata, u zagradi je pozicija države na rang listi na kraju te sezone, a ekipe su poredane po hronološkom redoslijedu:
Sarajevo: Sigma (Češka, 12), Ranger's (Andora, 51), Rapid (Rumunija, 7), Marsaxlokk (Malta, 50), Genk (Belgija, 13), Spartak (Slovačka, 23), Heslingborg (Švedska, 24)
Lištica: Senec (Slovačka, 25), Neftchi (Azerbejdžan, 48), Teuta (Albanija, 41), Zeta (SiCG, 21), Shakhtyor (Bjelorusija, 40), Koper (Slovenija, 29), Partizani (Albanija, 43), Banants (Armenija, 45), Olimpija (Slovenija, ?*)
Željezničar: Akranes (Island, 36), Lillestrom (Norveška, 20), Anorthosis (Kipar, 29), Pennarossa (San Marino, 53)
Zrinjski: Dudelange (Luksemburg, 48), Vaduz (Lihtenštajn, 39), Slovan (Slovačka, 23), Tobol (Kazahstan, ?**)
Modriča: Santa Coloma (Andora, 52), Dinamo (Albanija, 43)
Slavija: Aalborg (Danska, 15)
Brotnjo: Žalgiris (Litvanija, 36)
Leotar: Gravenmacher (Luksemburg, 47)

* - trenutno 40. mjesto
** - trenutno 42. mjesto

Ili deset najbolje rangiranih država na kraju te sezone gledajući:
1. Rapid - Rumunija: 7. mjesto - Sarajevo
2. Sigma - Češka: 12. mjesto - Sarajevo
3. Genk - Belgija: 13. mjesto - Sarajevo
4. Aalborg - Danska: 15. mjesto - Slavija
5. Lillestrom - Norveška: 20. mjesto - Željezničar
6. Zeta - Srbija i Crna Gora: 21. mjesto - Lištica
7 - 8. Slovan, Spartak - Slovačka: 23. mjesto - Zrinjski, Sarajevo
9. Helsingborg - Švedska: 24. mjesto - Sarajevo
10. Senec - Slovačka: 25. mjesto - Lištica

Sarajevo (5), Lištica (2), Slavija (1), Željezničar (1), Zrinjski (1)

Dakle, realno govoreći Sarajevo je najbolje prolazilo protiv ekipa iz jačih Liga, pobjeđujući lak u tri navrata ekipe koje dolaze iz jedne od 15 najboljih Liga u Evropi. s druge strane, Lištica je pobjedila najviše različitih ekipa, čak osam, ali od njih osam, čak pet je dolazilo iz Liga koje su rangirane ispod 40. mjesta, dok od preostale tri, nijedna nije bila među top 20 Liga u Evropi za tu sezonu. A npr., komšije su od ekipa koje dolaze iz top 20 liga, jedino uspjeli pobjediti norveški Lillestrom ili Zrinjski koji osim pobjede nad Slovanom, nema nijedan pažnje vrijedan rezultat.

Neki će vjerovatno i na ovo naći zamjerku i reći da koeficijent lige ne pokazuje koja je jača liga (a šta to pokazuje, možda ona IFFHS-ova lista po kojoj je Premijer liga na 99. mjestu :roll: ), te da je kiparska, sanmarinska ili islandska liga bolja i kvalitetnija nego rumunska, belgijska ili češka, a da su ti koeficijenti sranje, ali to je već problem druge prirode.
Last edited by Obuca9 on 17/07/2010 20:09, edited 1 time in total.
iskustvo11

#322 Re: BIH klubovi u Evropi 2010/2011

Post by iskustvo11 »

Ja mislim da 50% ljudi u nas čitajući ovakve postove jednostavno su uvjereni da naši ili samo naš jedan tim redovito igra grupne faze kako prvaka tako i euro lige. Ovo ko ono mog tatu namlatio pet puta jači tata ali moj tata je zadovoljan jer je tvoj tata namlaćen od strane tri puta jačeg tate.
Obuca9

#323 Re: BIH klubovi u Evropi 2010/2011

Post by Obuca9 »

iskustvo11 wrote:Ja mislim da 50% ljudi u nas čitajući ovakve postove jednostavno su uvjereni da naši ili samo naš jedan tim redovito igra grupne faze kako prvaka tako i euro lige. Ovo ko ono mog tatu namlatio pet puta jači tata ali moj tata je zadovoljan jer je tvoj tata namlaćen od strane tri puta jačeg tate.
Malo pročitaj post iznad tvog, pa ćeš vidjeti da on ne govori ko je prebio čijeg tatu, nego čiji je tata koga prebio.
cyprus

#324 Re: BIH klubovi u Evropi 2010/2011

Post by cyprus »

hz__semir wrote:..A npr., komšije su od ekipa koje dolaze iz top 30 liga, jedino uspjeli pobjediti norveški Lillestrom...
Sve je tačno, osim ovoga :-D . Komšije su prošle i Anorthosis :-D

Inače, i ovo je dobra usporedba, samo možda umjesto pobjeda bolje računat prolaze. Ipak, po oba kriterija jasno je da je Sarajevo najuspješniji BH predstavnik u Evropi nakon rata, dok se za Široki može ustvrditi da je najkonstantniji (uglavnom redovno pobjeđivali slabije, gubili od jačih). Slavija je vjerovatno napravila najveće iznenađenje, a Željo je imo i odličnih partija, ali i neviđenih bruka. Zrinjski nas je većinom bruko, dok ostali nisu dosad vrijedni spomena...
Last edited by cyprus on 17/07/2010 20:01, edited 1 time in total.
iskustvo11

#325 Re: BIH klubovi u Evropi 2010/2011

Post by iskustvo11 »

hz__semir wrote:
iskustvo11 wrote:Ja mislim da 50% ljudi u nas čitajući ovakve postove jednostavno su uvjereni da naši ili samo naš jedan tim redovito igra grupne faze kako prvaka tako i euro lige. Ovo ko ono mog tatu namlatio pet puta jači tata ali moj tata je zadovoljan jer je tvoj tata namlaćen od strane tri puta jačeg tate.
Malo pročitaj post iznad tvog, pa ćeš vidjeti da on ne govori ko je prebio čijeg tatu, nego čiji je tata koga prebio.
Pričaj ti što hoćeš svi smo u modricama :-D
Locked