Mr. Meho wrote:Borcima svaka cast! Vecina ovdje samo naprdjuje o nekim revolucijama, pa pisu traktate o tome sta i kako treba uraditi, koga skinuti, koga postaviti na vlast, koga polomiti, koga protjerati... ali kad treba to provesti u djelo, stisnuti muda, onda se prica vrlo brzo mijenja. Ona se konrstruisu teorije zavjere kako je neko drugi u pozadini protesta, kako ovo u stvari nisu borci, kako se u stvari samo o malom procentu boraca koji se bore samo za sebe, pa se kritikuju sto su digli ruku na ovu bajnu vlast, pa se onda ove demonstracije uporedjuju sa onim za ubistvo u tramvaju, pa se onda laze kako na tim protestima nije bilo boraca (kao da borcima na celu pise da su borci)...
Borci su nazalost dosli u situaciju da su primorani da silom dignu svoj glas, jer ih se godinama ugnjetava i ponizava. Pricali smo dugo o tome kako ce doci dan kad ce biti sramota sto si borac. E pa gospodo dosao je taj dan. Danas gomila balavaca piskara bljuvotine o ljudima koji su dali sve u borbi za ovu zemlju, a ona ih je na kraju ostavila na cjedilu. Nisu se oni borili za ta primanja, ali zar nije sramota da ih ova drzava na najgrublji nacin gazi i vrijedja?
Sto se tice tih cenzusa, pa borci su sami, prvi predlozili cenzus, predlozili su da svi budzetski korisnici podnesu svoj dio tereta krize. I sta su na kraju dobili? To da se invalidima ukidaju invalidnine, dobili su da je vlada sebi digla plate, a cenzus uvela jedino i iskljucivo za boracku populaciju! Zar su borci jedini problem ove drzave? Zar je moralno i ljudski da se samo njima smanjuju primanja??? Mislite da oni ne bi voljeli da rade, da zarade svoj novac, da ne zavise od nikoga? Pa ova drzava im nakon demobilisanja nista nije pruzila. Ko je bio dovoljno mlad mozda je nesto jos i uspio postici, ko je presao 4 banke ostao je na cjedilu.
Vidim dosta vas se sprda kako su danas dosli neki starci. E pa ti starci od 60-70 su prije 20 godina imali 40-50 i tad su svoje poslove zamijenili rovom i puskom. Nakon rata ova zemlja ih tretira kao obican otpad i teret i sve cini da ih se sto prije rijesi. Izbacuju se na ulice iz stanova, a u njih vracaju iste one srbocetnicke oficire koji su nam razvlacili pamet 4 godine. Ukidaju im se i smanjuju naknade koje su svojom krvlju i znojem zasluzili. Ne znam stvarno odakle ovolika nezahvalnost ovoj danasnjoj omladini. Za titinog doba niko nikad nije doveo u pitanje primanja nekog borca iz NOR-a. A ovo danas... Pitam se ko bi nas sutra branio da opet zapuca s brda?! Siguran sam da forumska laprdala ne bi, pola ih je vec dezertiralo, a ovi ostali bi im se vrlo brzo pridruzili i onda bi opet zajedno srali preko interneta kako i sta treba raditi.
Nek vas je i sram i stid. Prepoznacete se mnogi od vas u ovom postu.
Meho problem je u tome sto su ti od 40-50 godina i nisu bili neki borci, borci su bili ona djecurija od dvadesetak godina koja je najvise i zijanila u tome ratu (sada ce mnogi da skoce ali boli me). Otidji na bilo koje sehitsko mezarje pa pogledaj ko je najvise ginuo. Tih od 40-50 sigurno neces naci u najvecem procentu. Ja licno osudjujem ovakve proteste, osudjujem konstantno trazenje necega od nekih. Znam tipa "Zlatni Ljiljan" koji je odavde otisao i vratio se u bih i njegovih rijeci "Koji cu k.... lomiti ledja u Americi kada u Bosni mogu dobro zivjeti od boracke penzije (covjek je radno sposoban-moze konju rep iscupati). Kao prvo treba utvrditi stvaran broj boraca i ko treba da dobije boracku penziju, da ti Meho ne bi pricao o komsiji koga ja ni dana u uniformi nisam vidio a sada mlati 600 i nesto mara boracke penzije. Znaci prvo pretresti boracke organizacije, napraviti pravi spisak boraca i onih koji zasluzuju penzije a ostatak vanka, a ne kao onaj zlatni ljilja koji cijelo vrijeme boravka u Americi je uzimao i penziju u Bosni.
Mnogi ljudi su pogodjeni tranzicijom i svime ovim sto se desava, ali je nekako najlakse da se vade na to ja sam borac cime prilicno devalviraju ovu kategoriju "borac". I ja sam borac pa sta, do proljeca 93 vec nakupio dva ranjavanja i prosao sito i restet ali od drzave nikda nisam trazio nista. Postoji kategorija ljudi koji su izasli iz rata o kojima drzava treba da brine, ali brate danas se je nakupilo tih boraca koliko hoces.
I da dodam, proteste organizuju boracka udruzenja koja pred svake izbore daju podrsku i pozovu svoje clanstvo da glasa za ove mufljuze protiv kojih se kao danas bune. Kada vidim ko sve sjedi u boracim udruzenjima ziva me muka uhvati.