Ja da vec nemam dugogodisnjeg zubara, rado bih njemu otisla.
Virtualna stomatološka ordinacija
Moderator: anex
- Michun
#301 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
Eto ti brate kamena spoticanja 
-
convict
#302 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
Šta mogu kad je čovjek anonimanMichun wrote:Eto ti brate kamena spoticanja
- Michun
#303 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
A da mu p.m. posaljes?convict wrote:Šta mogu kad je čovjek anonimanMichun wrote:Eto ti brate kamena spoticanja
Ja da vec nemam dugogodisnjeg zubara, rado bih njemu otisla.Ako mi neko može reći kako da nađem Kamena neka javi.
- kamen spoticanja
#304 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
Michun wrote:A da mu p.m. posaljes?convict wrote:Šta mogu kad je čovjek anonimanMichun wrote:Eto ti brate kamena spoticanja
Ja da vec nemam dugogodisnjeg zubara, rado bih njemu otisla.Ako mi neko može reći kako da nađem Kamena neka javi.
- kamen spoticanja
#305 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
hm...koliko je stara keramika?sanabe wrote:![]()
Imam porculansku navlaku na petici gornjoj, i bas sam tim zubom pregrizla tabletu![]()
mali komadic je otpao, mali, cca 2 milimetra, ali sad osjetim neravnine na tom zubu, ocito je napukao![]()
sta sad? moram li odmah mjenjati navlaku? hoce li se ovo raspasti, ako recimo opet zagrizem
ima li neko iskustva sa ovim? ima li cika zube ovdje?
- kamen spoticanja
#306 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
ako ti sad estetski ne predstavlja problem ne moras je mjenjati...ali bojim se da je ona vec odradila svoje...u svakom slucaju izbjegavaj gristi tvrdo na taj zubsanabe wrote:kamen spoticanja wrote:hm...koliko je stara keramika?sanabe wrote:![]()
Imam porculansku navlaku na petici gornjoj, i bas sam tim zubom pregrizla tabletu![]()
mali komadic je otpao, mali, cca 2 milimetra, ali sad osjetim neravnine na tom zubu, ocito je napukao![]()
sta sad? moram li odmah mjenjati navlaku? hoce li se ovo raspasti, ako recimo opet zagrizem
ima li neko iskustva sa ovim? ima li cika zube ovdje?
oko 10 godina
- kamen spoticanja
#307 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
ima zubna caklinasanabe wrote:Ne smeta, ne vidi se nista, koristila sam ono ogledalo sto uvecava, ne vidi se bas nista, ali ja osjetim kad jezikom, pa i prstom predjem neku neravninu.
Hvala puno, znaci da ne panicim![]()
A znam da je vijek keramike oko 10 godina. Nista pazicu dobro na ovaj zub, pa dok izdrzi![]()
Nego, nisam u toku, koja je cijena keramike sada? Ima li nesto bolje, kvalitetnije od keramike?
sad ti je to cca 250-300 KM...s tim da imas onu malo estetsskiju opciju tzv bezmetalnu keramiku-zirkonium...on je nekih 500tinjak maraka
- hary
#308 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
Cika zubo
,
pojavilo se prije nekoliko dana i sve kontam proci ce: na lijevoj 5. i 6. gore pojavile su mi se rupe koje nekako dodju izmedju zuba i mesa. Dakle, kad prstom povlacim od mesa prema zubu (na oba), primijetim tu rupu, tacnije to nesto mi grebe prst. Da li je moguce da se meso povlaci samo od sebe (negdje sam to citao) ili previse pritiskam cetkicom, sto znam da zaista i radim prilikom pranja zuba?
pojavilo se prije nekoliko dana i sve kontam proci ce: na lijevoj 5. i 6. gore pojavile su mi se rupe koje nekako dodju izmedju zuba i mesa. Dakle, kad prstom povlacim od mesa prema zubu (na oba), primijetim tu rupu, tacnije to nesto mi grebe prst. Da li je moguce da se meso povlaci samo od sebe (negdje sam to citao) ili previse pritiskam cetkicom, sto znam da zaista i radim prilikom pranja zuba?
- kamen spoticanja
#309 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
zaista nisam razumio o cemu se radi?hary wrote:Cika zubo,
pojavilo se prije nekoliko dana i sve kontam proci ce: na lijevoj 5. i 6. gore pojavile su mi se rupe koje nekako dodju izmedju zuba i mesa. Dakle, kad prstom povlacim od mesa prema zubu (ta 2), primijetim tu rupu, tacnije to nesto mi grebe prst. Da li je moguce da se meso povlaci samo od sebe (negdje sam to citao) ili previse pritiskam cetkicom, sto znam da zaista i radim prilikom pranja zuba?
- hary
#310 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
Pretpostavio sam, jer kad sam i ja procitao, nejasno jekamen spoticanja wrote:zaista nisam razumio o cemu se radi?hary wrote:Cika zubo,
pojavilo se prije nekoliko dana i sve kontam proci ce: na lijevoj 5. i 6. gore pojavile su mi se rupe koje nekako dodju izmedju zuba i mesa. Dakle, kad prstom povlacim od mesa prema zubu (ta 2), primijetim tu rupu, tacnije to nesto mi grebe prst. Da li je moguce da se meso povlaci samo od sebe (negdje sam to citao) ili previse pritiskam cetkicom, sto znam da zaista i radim prilikom pranja zuba?
Dakle, kad krenem prstom od mesa prema zubu ( i 5. i 6., jer je na oba isti slucaj) osjetim neki prostor izmedju mesa i tog zuba. Kao da se otkinuo komadic, ali cudno mi je to sto se pojavljuje na oba. Kad tu malo "ubodem" noktom, pecne me.
Ne znam pojasnil' ja sad ista.
- kamen spoticanja
#311 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
sad sam shvatio...bar mislim da jesamhary wrote:Pretpostavio sam, jer kad sam i ja procitao, nejasno jekamen spoticanja wrote:zaista nisam razumio o cemu se radi?hary wrote:Cika zubo,
pojavilo se prije nekoliko dana i sve kontam proci ce: na lijevoj 5. i 6. gore pojavile su mi se rupe koje nekako dodju izmedju zuba i mesa. Dakle, kad prstom povlacim od mesa prema zubu (ta 2), primijetim tu rupu, tacnije to nesto mi grebe prst. Da li je moguce da se meso povlaci samo od sebe (negdje sam to citao) ili previse pritiskam cetkicom, sto znam da zaista i radim prilikom pranja zuba?![]()
Dakle, kad krenem prstom od mesa prema zubu ( i 5. i 6., jer je na oba isti slucaj) osjetim neki prostor izmedju mesa i tog zuba. Kao da se otkinuo komadic, ali cudno mi je to sto se pojavljuje na oba. Kad tu malo "ubodem" noktom, pecne me.
Ne znam pojasnil' ja sad ista.
bice da se radi o abraziji zubne cakline i dentina u vratnom dijelu zubne krune nastalo zbog preagresivnog i nesipravnog cetkanja zuba...
puno sam pisao o tome...potrazi na predhodnim stranicama
- hary
#312 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
Mislim da smo se razumjeli. Hvala puno. Bacam se na listanje prethodnih stranicakamen spoticanja wrote:sad sam shvatio...bar mislim da jesam![]()
bice da se radi o abraziji zubne cakline i dentina u vratnom dijelu zubne krune nastalo zbog preagresivnog i nesipravnog cetkanja zuba...
puno sam pisao o tome...potrazi na predhodnim stranicama
-
mimsy
#313 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
Moj stomatolog mi je stavio lijek i zakrpio privremeno,to je bilo prije 2 sedmice i sad je na bolovanju.Interesuje me moze li lijek duze stajati posto ne znam kad ce se vratiti moj zubar ili da idem drugom da mi ovo izvadi i zakrpi?
- kamen spoticanja
#314 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
o kakvom se lijeku radi?mimsy wrote:Moj stomatolog mi je stavio lijek i zakrpio privremeno,to je bilo prije 2 sedmice i sad je na bolovanju.Interesuje me moze li lijek duze stajati posto ne znam kad ce se vratiti moj zubar ili da idem drugom da mi ovo izvadi i zakrpi?
-
mimsy
#315 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
E to ne znamkamen spoticanja wrote:o kakvom se lijeku radi?mimsy wrote:Moj stomatolog mi je stavio lijek i zakrpio privremeno,to je bilo prije 2 sedmice i sad je na bolovanju.Interesuje me moze li lijek duze stajati posto ne znam kad ce se vratiti moj zubar ili da idem drugom da mi ovo izvadi i zakrpi?
-
Wind
#316 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
Jedno "strucno" pitanje...negdje sam procitao da u Sarajevu vec ima oko desetak privatnih zub. ordinacija koje imaju ugovor sa Kantonom, tj. kod njih se moze ici sa ovjerenom zdr. knjizicom.
Navodno, u narednom periodu ce ih biti jos vise, ali za sada, zna li neko koja je ordinacija vec pod ugovorom.

Navodno, u narednom periodu ce ih biti jos vise, ali za sada, zna li neko koja je ordinacija vec pod ugovorom.
- kamen spoticanja
#317 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
nisam tacno upoznat...isto pratim putem medija...a posto ne radim u kantonu sarajevo zaista ne bih znao o kojim ordinacijama se radiWind wrote:Jedno "strucno" pitanje...negdje sam procitao da u Sarajevu vec ima oko desetak privatnih zub. ordinacija koje imaju ugovor sa Kantonom, tj. kod njih se moze ici sa ovjerenom zdr. knjizicom.
-
Salatisimo
#318 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
Imam problema sa tricom u gornjoj vilici, izbacena je u odnosu na dvicu.
Da li postoji neko brze i jednostavnije rjesenje osim fiksnog aparata ?

- kamen spoticanja
#319 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
moguce je protetikom ali to zavisi od ugla pod kojim stoji trojka...ako je ugao velik onda jako tesko...Salatisimo wrote:Imam problema sa tricom u gornjoj vilici, izbacena je u odnosu na dvicu.
-
Mariella
#320 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
Danas sam uradila navlake na gornjim jedinicama, i sad me jedan zub pomalo boli (ovaj drugi je mrtav), tip bola kad ti je zub osjetljiv na hladno na primjer.
Trebam li se brinuti, ili je to normalno na pocetku, dok se malo zubi ne naviknu?
Sa privremenom navlakom nisam imala nikakvih problema.
Hvala unaprijed na odgovoru
Trebam li se brinuti, ili je to normalno na pocetku, dok se malo zubi ne naviknu?
- kamen spoticanja
#321 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
reakcije na hladno,nakon tretmana normalna su pojava,i obicno traju 15-20 dana...ako potraju duze ili se povecaju onda mozemo kazat da postoji problem...Mariella wrote:Danas sam uradila navlake na gornjim jedinicama, i sad me jedan zub pomalo boli (ovaj drugi je mrtav), tip bola kad ti je zub osjetljiv na hladno na primjer.
svako dobro zelim
-
Mariella
#322 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
Danas je sve ok
Hvala puno
- dami
#323 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
Ako moze odgovor???
Prije 2 godine sam prvi put ocistila kamenac sa zuba i pokajala se jer se sada lijepi kao lud,ne pusim,ne pijem kafu,redovno perem zube ali opet kamenac tu,te sam skontala da je do toga,eh sada kako da ga skinem ali da ne idem stomatologu jer ce mi opet biti gore,ima li nesto za to kao npr.soda ili tako sto???
I jos imam 2 crne plombe na 7 i 5 pa zelim da ih mijenjam u bijele,kako je to moguce i koliko to otprilike kosta???
Hvala

Prije 2 godine sam prvi put ocistila kamenac sa zuba i pokajala se jer se sada lijepi kao lud,ne pusim,ne pijem kafu,redovno perem zube ali opet kamenac tu,te sam skontala da je do toga,eh sada kako da ga skinem ali da ne idem stomatologu jer ce mi opet biti gore,ima li nesto za to kao npr.soda ili tako sto???
I jos imam 2 crne plombe na 7 i 5 pa zelim da ih mijenjam u bijele,kako je to moguce i koliko to otprilike kosta???
Hvala
- kamen spoticanja
#324 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
nazalost ne postoji drugi nacin nego stom. tretman...mada stvaranje kamenca nema veze s tretmanom ciscenja,jer se kamenac stvara kao produkt lucenja pljuvacke...dami wrote:Ako moze odgovor???
Hvala![]()
![]()
![]()
ono sto je moguce da se tebi desilo jeste da je koristeno neko grubo abrazivno sredstvo(pasta ili nesto sl.) koje je nazubilo caklinu...zato ti uopste ne bih preporucio koristenje ni sode ni slicnih preparata...
te tvoje amalgamske plombe moguce je zamjeniti a cijena zavisi od stomatologa
- kamen spoticanja
#325 Re: VIRTUALNA STOMATOLOSKA ORDINACIJA :)))
drago mi jeMariella wrote:Danas je sve okHvala puno