Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post Reply
osa

#301 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by osa »

detroit-mercy wrote:Ne mogu a da te ne priupitam Osa, kada vec toliko velicas taj svoj HVO, kako to da ih u Posvini Srbi isprasise, u Srednjoj Bosni bili vec pred slomom, jedino dole u Skutoriji, koja btw i onako nikome nije interesantna se odrzase. Mislim svi ti hvalospjevi, pa brdo generala HVOa (mogla bi im pozavidjeti i Americka vojska na broju) a ucinak minimalan.
Sjecam se nekako pred kraj rata mi je u ruke dospio jedan Britanski vojni magazin koji je davao kratak sazetak zaracenih vojski u BiH. Tako da je za Armiju naveo da je pjesacki daleko najspremnija, Srbi su opet imali artiljerijsku snagu, dok za HVO je stajao kratak opis, veoma brutalana ali vojno inferiorna grupacija. :mrgreen:
kakvo crno veličanje, da je hvo zadržavo posavinu a to bi dovelo do gašenja rs-a još na početku rata, onda bih možda i veličao tu postrojbu, ako realno prođeš kroz postove koji se odnose na ovu temu, vidjet ćeš da se radi samo o konstatacijama, a prvenstveno onoj da je udio armije bih u ratu u posavini minoran, a tu tvrdnju je mnogima teško progutati.
osa

#302 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by osa »

Mirmirmir wrote:
osa wrote:
detroit-mercy wrote:Ne mogu a da te ne priupitam Osa, kada vec toliko velicas taj svoj HVO, kako to da ih u Posvini Srbi isprasise, u Srednjoj Bosni bili vec pred slomom, jedino dole u Skutoriji, koja btw i onako nikome nije interesantna se odrzase. Mislim svi ti hvalospjevi, pa brdo generala HVOa (mogla bi im pozavidjeti i Americka vojska na broju) a ucinak minimalan.
Sjecam se nekako pred kraj rata mi je u ruke dospio jedan Britanski vojni magazin koji je davao kratak sazetak zaracenih vojski u BiH. Tako da je za Armiju naveo da je pjesacki daleko najspremnija, Srbi su opet imali artiljerijsku snagu, dok za HVO je stajao kratak opis, veoma brutalana ali vojno inferiorna grupacija. :mrgreen:
kakvo crno veličanje, da je hvo zadržavo posavinu a to bi dovelo do gašenja rs-a još na početku rata, onda bih možda i veličao tu postrojbu, ako realno prođeš kroz postove koji se odnose na ovu temu, vidjet ćeš da se radi samo o konstatacijama, a prvenstveno onoj da je udio armije bih u ratu u posavini minoran, a tu tvrdnju je mnogima teško progutati.
Armije nije skoro ni bilo tada, ali je zato hrvatsku opstojnost na tim prostorima branila mocna HV! Da nije bilo HV-a ne bi sad bilo ni hrvata u posavini.
s konstatcijom o armiji se apsolutno slažem, a s ironijom drugog dijela tvrdnje također, o tadašnjoj moći hv dovoljno nam govori rezultat srpske ofenzive na posavinu, razlika je samo u tom što jedni su jednio bar pokušali a drugi????, a možda to nije bio njihov rat....
Arjan_Robben

#303 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by Arjan_Robben »

Jucer sam gledao neki dokumentarac o Afganistanu. I najvisi Americki general izjavljuje da je skoro nemoguce dobiti rat na terenu poput Afganistana ukoliko imas znatno manje vojske.

Isto je bila kratka raportaza o "Joint strike fighter-u" (najnovijem lovcu koji jos uvijek nije usao u upotrebu) i Americki strucnjaci govore o tome kako ce F16 ipak i dalje biti najbolji lovac za zapadne sile jer je "JSF" previse skup za odrzavanje i u borbi je totalno ne fleksibilan. Previse para je se potrosilo u "nevidljivost" tog aviona a ipak nije nevidljiv jer nemoguce je napraviti takav avion danas sa savremenim radarima i satelitima kao konkurente.

Sto ukratko znaci da je i danas "pjesadija" najvaznija za svaku vojsku. Imati dominantnu pjesadiju,pogotovo na terenu kosto je Bosna (puna brda; dolina; suma; kanjona; pecina itd.), znaci imati i dominantnu vojsku. Pogledajte samo sta taliban radi najmodernijim silama u afganistanu. Neki dan Americki glavni general izjavio:"Mi u afganistanu ne pobjedjujemo" a Obama poslao 20.000 vojnika kao pojacanje tamo.

Zbog toga je glupo pricati o snazi HVO-a na podruciju BiH. HVO je vise sminkerska vojska bila po meni. Uzmimo da ima 500.000 Hrvata u BiH od koji je u Vrh glave 400.000 u semi Tudjmanove i Bobanove politike; seperacije ; trecih entiteta; "Herceg Bosno srce ponosno - politike"; onda to znaci u vojnoj doktrini da oni mogu mobilizirati 400.000 * 0,1 = 40.000 vojnika. To je apsolutno nista. Jer toliko vojske je brojao prvi korpus ARBIH.
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#304 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by emillio estevez »

Nisam osa ,ali cu ti odgovoriti, kakvi tebe problemi superiornosti muce ??
Cijela posavina je pala uz ogromne zrtve domacih postrojbi i boraca, a ti tu spominjes neke gluposti u stilu
kako je HVO bio pred slomom u bosni ,ali je opet sacuvao svoje tzv krajeve od okupacije naravno izuzev srednje bosne. :lol:
Sto ne spomenes saptom predano oruzje i predane dijelove i sela bez mrvice pokusaja otpora ?

Onda ide iscudjavanje .............. ?? :evil:
osa

#305 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by osa »

Arjan_Robben wrote:Jucer sam gledao neki dokumentarac o Afganistanu. I najvisi Americki general izjavljuje da je skoro nemoguce dobiti rat na terenu poput Afganistana ukoliko imas znatno manje vojske.

Isto je bila kratka raportaza o "Joint strike fighter-u" (najnovijem lovcu koji jos uvijek nije usao u upotrebu) i Americki strucnjaci govore o tome kako ce F16 ipak i dalje biti najbolji lovac za zapadne sile jer je "JSF" previse skup za odrzavanje i u borbi je totalno ne fleksibilan. Previse para je se potrosilo u "nevidljivost" tog aviona a ipak nije nevidljiv jer nemoguce je napraviti takav avion danas sa savremenim radarima i satelitima kao konkurente.

Sto ukratko znaci da je i danas "pjesadija" najvaznija za svaku vojsku. Imati dominantnu pjesadiju,pogotovo na terenu kosto je Bosna (puna brda; dolina; suma; kanjona; pecina itd.), znaci imati i dominantnu vojsku. Pogledajte samo sta taliban radi najmodernijim silama u afganistanu. Neki dan Americki glavni general izjavio:"Mi u afganistanu ne pobjedjujemo" a Obama poslao 20.000 vojnika kao pojacanje tamo.

Zbog toga je glupo pricati o snazi HVO-a na podruciju BiH. HVO je vise sminkerska vojska bila po meni. Uzmimo da ima 500.000 Hrvata u BiH od koji je u Vrh glave 400.000 u semi Tudjmanove i Bobanove politike; seperacije ; trecih entiteta; "Herceg Bosno srce ponosno - politike"; onda to znaci u vojnoj doktrini da oni mogu mobilizirati 400.000 * 0,1 = 40.000 vojnika. To je apsolutno nista. Jer toliko vojske je brojao prvi korpus ARBIH.

pa ta pješadija nije uspjela uzeti ni donji vakuf dok hv s topništvom i oklopom nije došao u bih, rat je puno kompliciranija priča od jednog lovca i sl., a i svaki ima svoje posebnosti, kažu mudžahedini pobijedili ruse, a rusi srušili cijelu državu koja i dan danas ne liči na ništa ili ameri izgubili u vijetnamu a za svojih 50 000 vojnika pobili nekoliko milijuna ljudi i srušili cijelu zemlju, ne znam da li si ikad čuo za osobu po imenu pir, prouči malo...
BHCluster

#306 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by BHCluster »

osa wrote:
BHCluster wrote:
osa wrote: a takvim potezom bi se odmah znalo tko je neprijatelj, ne bi bilo više kalkulacija, a ovakvo ponašanje je valjda bilo mudrije, zar se rat dočekalo pripremljen, zar se učuvao teritorij, narod......
Ta izvava je spasila toliko Hrvatski zivota da bi mu Hrvati trebali biti zahvalni zauvjek, a izjava se odnosila na mobilizaciju u JNA. A zamisli da nije nista reko ili da je reko odazovite se mobilizaciji, kojim bi ti jezikom danas pricao?
hajde ponovo preslušaj izjavu, pa ćeš vidjeti da niti jednim slovom izetbegović ne poziva muslimane da ne idu u jna, pažljivo slušaj...
Ti ako nisi cuo sta je Alija reko onda stvarno trebas ici doktoru; kojem? to je do tebe! Sta mislis i pored snimka ti ono po starome ako ponovim laz tri puta onda je to istina; ali nije!

osa

#307 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by osa »

kako ne, nekima je do rata nama nije, tko su to neki a tko to mi, napominjem , radi se o predsjedniku predsjedništva bih, ne o predsedniku bošnjaka, bar u to vrijeme, ni uz najbolju volju ne uspijevam čuti" braćo mislimani ne idite u jna....", ti vidim čuješ..
Arjan_Robben

#308 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by Arjan_Robben »

osa wrote:kako ne, nekima je do rata nama nije, tko su to neki a tko to mi, napominjem , radi se o predsjedniku predsjedništva bih, ne o predsedniku bošnjaka, bar u to vrijeme, ni uz najbolju volju ne uspijevam čuti" braćo mislimani ne idite u jna....", ti vidim čuješ..
Ovo sto je Alija izjavio se nemoze gledati van kontexta njegovih mogucnosti. Alija nije imao nikakvu vojsku; nikakvu tehniku niti logistiku. Sve od "vojske" sto je uspijo da "pripremi" je bila TO BIH, "patriotska liga" i "zelene beretke" a sva ta vojska skupa nije bila dovoljno jaka da osigura Sarajevo i Tuzlu. I ta vojska je vise sluzila za "propgandu" nego da se bori. Radilo je se o nekoliko hiljada vojnika koji iza sebe nisu imali nikakvu vatrenu moc; nikakav oklop; logistiku; bukvalno nista.

Zato je se i dogodilo ono sto je se dogodilo. Mladic je zauzeo istocnu Bosnu u jednom obicnom blitzkriegu a narod je ubijen ili protjeran iz Visegrada, Foce, Zvornika; bukvalno iz cijele istocne Bosne (osim Srebrenice; Zepe i Gorazda) dok si rekao kex.

Zbog toga Aliju ne treba osudjivati radi ovoga previse. Alija je bio previse umjeren za jednog ratnog predsjednika. No on je ipak osjecao tezinu odgovornosti i u njegovim rukama je bila sudbina mnogih ljudi. Tudjman je imao iza sebe dijasporu koja je brojala 5 miliona stanovnika i koja mu je; kao sto je sam rekao "dovlacila kamione dollara" i imao je 80% Hrvata u Hrvatskoj.

Mislim da je Alija imao vojnu silu koja je briblizna onoj koju Bosnjaci danas imaju, mada ni to nije neka vojna sila, on bi sasvim sigurno drugacije reagovao. Reagovao bi kao sto je reagovao Tihic kada se nije mogao da dogovori sa Dodikom i kada je rekao :""Nasa javnost je SPREMNA za puske."
Arjan_Robben

#309 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by Arjan_Robben »

Neznam gdje da stavim ovo pitanje a ne otvara mi se nova tema:

Da li neko zna da li je ovo zvanicni podatak o prirodnom prirastaju po nacionalnoj osnovi u BiH:

Image

Dali je ovo tacno?
BHCluster

#310 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by BHCluster »

osa wrote:kako ne, nekima je do rata nama nije, tko su to neki a tko to mi, napominjem , radi se o predsjedniku predsjedništva bih, ne o predsedniku bošnjaka, bar u to vrijeme, ni uz najbolju volju ne uspijevam čuti" braćo mislimani ne idite u jna....", ti vidim čuješ..
Jok osa mi necemo vjerovati svojim usima i ocima nego onome sto nam "ti" kazes, sta je patis za bivsim rezimom??? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
osa

#311 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by osa »

BHCluster wrote:
Jok osa mi necemo vjerovati svojim usima i ocima nego onome sto nam "ti" kazes, sta je patis za bivsim rezimom??? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
s obzirom da vjeruješ u nešto što navedeni na snimku nije izrekao, izgleda da je bolje da vjeruješ meni, bez obzira koliko ti to bilo smiješno...
nellington

#312 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by nellington »

Arjan_Robben wrote:Neznam gdje da stavim ovo pitanje a ne otvara mi se nova tema:

Da li neko zna da li je ovo zvanicni podatak o prirodnom prirastaju po nacionalnoj osnovi u BiH:

Image

Dali je ovo tacno?
Zvanično je, ali to je FBiH.
djebaonozapelo

#313 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by djebaonozapelo »

detroit-mercy wrote:
felipe kajetano wrote:Poznata mi je neka prica da je nAki chamuga pao u ruke negdje na koridoru, zakacili ga za sajlu pa ga vucarali 150-kom po makadamu, mozda je to bio siroti Fransoa..oslobodilac zemlje bosanske :roll:

Jel zna neko koliko ih je zaista bilo u Posavini?..@freedom 77 kao istrazivac bi mogao dati odgovor.
Nije taj, ovaj je poginuo u izvidjanju u rejonu Ulica, uglavnom ostao je medju linijama pa ga je trebalo izvuci.
Sto se tice broja legionara, ne zna se tacan broj. Znam da su ih na Brcanskom ratistu dovodili i placali bogatiji brcanski Hrvati. Koliko se ja sjecam bili ih je jedno 30tak na pocetku rata, sto Francuza, Skota, Nijemaca i koga sve vec ne. Ali su se u medjuvremenu isparili, jer ipak ovo nije bio rat za njih, previse frontalne borbe. :skoljka:
Negde sam procitao davno je bilo da je u Posavini ranjeno mislim 11 Holandjana drustvo cuvenog Johannesa Tildera (cuvenog po masakru u Medackom dzepu 93),inace ti i slicni njima psi rata da ne kazem dzukci se kod hr forumasa branilaca Tudjmanove ideologije dozivljavaju kao branitelji i dragovoljci :lol: kao ljudi mekog srca osetljivi na teznje malih naroda za slobodom,sve su to ljudine i dobricine sa viskom slobodnog vremena koji sedeci u svojim domovima na zapadu gledajuci na tv tu nepravdu pozelese da dodju u tu malu zemlju i pomognu tom malom narodu da dodju do svoje slobode.Nemoj da je neko spomenio pare,to bi ih ubilo:lol:

http://www.forum.hr/showthread.php?t=525588
MomakizLuga

#314 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by MomakizLuga »

rat je rat
Last edited by MomakizLuga on 29/01/2011 15:02, edited 1 time in total.
michio

#315 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by michio »

Samo jos jedna glupa epizoda iz srpskohrvatskog rata za razgranicenje. Kad su vec ratovali po Hrvatskoj mogli su i nastaviti.

Pazi samo te politike. Dovesti Maasai ratnike iz Kenije i zgoljave Nepalce da stanu izmedju njih u Hrvatskoj i onda se docepati Bosne.

A 20 godina poslije neke junacke price :lol:

Image
MomakizLuga

#316 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by MomakizLuga »

rat je rat.
Last edited by MomakizLuga on 29/01/2011 15:03, edited 1 time in total.
tišina

#317 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by tišina »

Bio sam srednjoškolac kad je izbio rat u posavini, ali se sjećam šta je rekao moj otac, koji je bio vojnik hvo od prvog dana, rekao je:

" neće biti dobro, prejaki su, ne treba se zavaravati početnim uspjesima, njima posavina znači puno više nego nama, iako je to naša zemlja, mi ćemo preživjeti i bez posavine, srbi to ne mogu, biće čupavo"

na napise o prodaji, o tome ko je koliko pomogao, uvijek je govorio:

"hrvatska ima tri mogućnosti
1. da se uopće ne miješa u rat u posavini i da nas izruči srbima na pladnju
2. da u posavinu baci sve što ima i da riskira da izgubi, te da ugrozi cjelokupnu borbu za oslobađanje od srpske agresije, kako hrvatske tako i bih
3. da pomogne koliko realno može i da se pokuša sačuvati što se može

izgleda da je odabrana treća opcija.
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#318 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by emillio estevez »

@momak iz Luga , vidim po tvome textu da si prozivio svatsa losega ,
ali na toliko negativnoga, sumnjam da imas pravo osim u slucaju vlastitih frustracija.

pises svasta i lupas ,mijesas sve i svasta,
daj majke ti napisi neku svoju ili vlastitu gresku .............

svi krivi majke mi jedino , ja i babo sami ............
Nele9

#319 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by Nele9 »

Momče iz Luga,

Očigledno si isfrustriran mnogim stvarima koje su se dešavale na ratištima Bosanske Posavine. Razumljivo, palo je ono što nikada nije smjelo pasti.
Ali eto te hvala Bogu živ si, zdrav si...a pokušao si da se boriš na strani pravde i odbraniš goloruki narod. Glavu gore brate i naprijed. Nikome ne pomažeš takav...ni sebi ni drugima. Zapamti da ovde ima dosta djece koja ne pamte ništa o stvarima o kojima govoriš.

Što se Gradačca tiče, ako nisi lično doživio da neko ubacuje Posavce na najgore linije, ja ću se usuditi i reći da ti je slab izvor informacija. Nekoliko puta sam bio na različitim dijelovima ratišta u Gradačcu ( kada je zemlja gorila) i nikad ni čuo nisam takvo nešto. A onde gdje sam bio s jedinicom mogao bih i ja da se požalim da su me ˝bacali˝na najgora mjesta.

Opet tvoje informacije radi, koridor jeste presječen jednom sa strane II korpusa...šifra Gorice - Brčko 1992 god. Nije dugo trajalo...200 dobrovoljaca iz Lukavca, Živinica, 10-ak HOS-ovaca su razgulili ˝silnu˝ četničku vojsku. Ali kad dodju sve nekakve specijalne jedinice iz PCa-, RSK, i ostali iz Srbije...onda je to borba Davida i Golijata.

Hajde živ i zdrav bio
gremlini

#320 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by gremlini »

Nele9 wrote:Momče iz Luga,

Očigledno si isfrustriran mnogim stvarima koje su se dešavale na ratištima Bosanske Posavine. Razumljivo, palo je ono što nikada nije smjelo pasti.
Ali eto te hvala Bogu živ si, zdrav si...a pokušao si da se boriš na strani pravde i odbraniš goloruki narod. Glavu gore brate i naprijed. Nikome ne pomažeš takav...ni sebi ni drugima. Zapamti da ovde ima dosta djece koja ne pamte ništa o stvarima o kojima govoriš.

Što se Gradačca tiče, ako nisi lično doživio da neko ubacuje Posavce na najgore linije, ja ću se usuditi i reći da ti je slab izvor informacija. Nekoliko puta sam bio na različitim dijelovima ratišta u Gradačcu ( kada je zemlja gorila) i nikad ni čuo nisam takvo nešto. A onde gdje sam bio s jedinicom mogao bih i ja da se požalim da su me ˝bacali˝na najgora mjesta.

Opet tvoje informacije radi, koridor jeste presječen jednom sa strane II korpusa...šifra Gorice - Brčko 1992 god. Nije dugo trajalo...200 dobrovoljaca iz Lukavca, Živinica, 10-ak HOS-ovaca su razgulili ˝silnu˝ četničku vojsku. Ali kad dodju sve nekakve specijalne jedinice iz PCa-, RSK, i ostali iz Srbije...onda je to borba Davida i Golijata.

Hajde živ i zdrav bio
daj ne lupaj...tacno je da je koridor presjecen mislim u decembru 1992.g., i bio je zatvoren za saobracaj...na ponovnoj uspostavi koridora ucestvovale su jedinice 1. KK i IBK VRS...da ti ih nabrojim????
U u borbama u Bos. Posavini od marta do oktobra 92.god. ucestvovale su jedinice 1.KK VRS i IBK VRS,a u proboj koridora u junu je dosla Brigada MUP-a RSK...Imas na pocetku teme spisak jedinica koje su ucestvovale u borbama u Bos. Posavini.
pozdrav
Nele9

#321 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by Nele9 »

gremlini wrote:
Nele9 wrote:Momče iz Luga,

Hajde živ i zdrav bio
daj ne lupaj...tacno je da je koridor presjecen mislim u decembru 1992.g., i bio je zatvoren za saobracaj...na ponovnoj uspostavi koridora ucestvovale su jedinice 1. KK i IBK VRS...da ti ih nabrojim????
U u borbama u Bos. Posavini od marta do oktobra 92.god. ucestvovale su jedinice 1.KK VRS i IBK VRS,a u proboj koridora u junu je dosla Brigada MUP-a RSK...Imas na pocetku teme spisak jedinica koje su ucestvovale u borbama u Bos. Posavini.
pozdrav

Ne kontam ˝daj ne lupaj˝...daj ne lupaj šta?
A to o nekim spiskovima koje je dao neki general VRS vjerujem koliko i o bacanju Srba tigrovima u ZOO.
A ti malo samo bolje po you tube-u pa ćeš vidjeti srpske snimke koji prikazuju malo više od MUP-a RSK involviranog u ovaj sukob.
MomakizLuga

#322 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by MomakizLuga »

Put koji je spajo Gradacac i modricu je zatvoren 2 maja 1992 kad je upala jedinica od Gavre u Modricu i zauzela odredjene objekte i opljackala oruzje koje je bilo u skladistu za odbranu grada u slucaja rata koje je jos bilo postavljeno od stare yug... i komunista . Nisu bili dugo u modrici samo jedan dan jer istjerani su od TO. Kasnije polovinom maja ulaze opet cetnici u modricu i dolaze do zeljeznicke pruge koji opet neostaju dugo i istjerani su krajem maja 1992. Poslije dolazi veca ofanziva cetnika u julu mjesecu kada pocinje i padat cijela posavina zbog nekih drugih razloga a ne borbi . Na tvoj datum decembar 1992 nasa vojska mislim na branioce posavine bila vecina na ratistu na Orasju a jedan je dio otiso da druge dijelove Bosne .
Last edited by MomakizLuga on 29/01/2011 15:31, edited 1 time in total.
tišina

#323 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by tišina »

MomakizLuga wrote:Moj cilje je bio da vam kazem da smo nasukani od strane Hrvatske a tako isto da smo bili zapostavljeni i od nase strane ABiH , sa nase strane vise naivnost mnogi nisu vjerovali da ce doci i na njih red . Drugo sto sam htjeo reci jeste i Srbskoj strani da neprave sebe herojima jer su :protjerali , ubijali ,opljackali ,patili , izivljavali itd....na neduznom i golorukom narodu. Zna se kakva su zlodjela radita na neduznom narodu. Tako isto ne zelim ni nas prezentirat kao heroje ali smo isli goloruci na tehniku od bivse Yug.. koja je bila 4 sila u evropi po nauruzanju da bi odbranili ono sto je nase i sacuvamo koliko toliko neduznog naroda od psihobolesnika . Vjerujem da dosta ovde dolaze i onih koji su prosli kroz rat i kroz koje kakve grozote ukljucujuci i logore kroz koji sam i ja proso .Tako isto mnogo je naseg naroda proslo kroz velike grozote i prezivjeli svasta .Mislim da nebi bilo vama mladjoj generaciji lose da proucite sehidima ponekad fatihu a takodjer katolicima i ortodoksima da zapalite svijecu braniocima nase domovine BiH . Sada je kasno ispravljat krivu rijeku sto je bilo bilo je mnoge su zrtve pale ,mnogo je zemlja natopljena neduznom krvlju vec nedozvolite da se opet desi to sto je se desilo .Zaboravit se nemoze a takodjer ni oprostit se nemoze ali moramo ici dalje kroz zivot onakav kakav nam je . ;-)
Hajmo realno pogledati kakva je bila obaveza hrvatske da ratuje u posavini, nikakva, ako su i pomogli pa koliko toliko, to treba poštivati, i oni su prvo gledali svoj interes, slabo se spominje koliko je pomoći u tim teškim trenucima pružila legalna bih vlada.
kv99

#324 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by kv99 »

tišina wrote:
MomakizLuga wrote:Moj cilje je bio da vam kazem da smo nasukani od strane Hrvatske a tako isto da smo bili zapostavljeni i od nase strane ABiH , sa nase strane vise naivnost mnogi nisu vjerovali da ce doci i na njih red . Drugo sto sam htjeo reci jeste i Srbskoj strani da neprave sebe herojima jer su :protjerali , ubijali ,opljackali ,patili , izivljavali itd....na neduznom i golorukom narodu. Zna se kakva su zlodjela radita na neduznom narodu. Tako isto ne zelim ni nas prezentirat kao heroje ali smo isli goloruci na tehniku od bivse Yug.. koja je bila 4 sila u evropi po nauruzanju da bi odbranili ono sto je nase i sacuvamo koliko toliko neduznog naroda od psihobolesnika . Vjerujem da dosta ovde dolaze i onih koji su prosli kroz rat i kroz koje kakve grozote ukljucujuci i logore kroz koji sam i ja proso .Tako isto mnogo je naseg naroda proslo kroz velike grozote i prezivjeli svasta .Mislim da nebi bilo vama mladjoj generaciji lose da proucite sehidima ponekad fatihu a takodjer katolicima i ortodoksima da zapalite svijecu braniocima nase domovine BiH . Sada je kasno ispravljat krivu rijeku sto je bilo bilo je mnoge su zrtve pale ,mnogo je zemlja natopljena neduznom krvlju vec nedozvolite da se opet desi to sto je se desilo .Zaboravit se nemoze a takodjer ni oprostit se nemoze ali moramo ici dalje kroz zivot onakav kakav nam je . ;-)
Hajmo realno pogledati kakva je bila obaveza hrvatske da ratuje u posavini, nikakva, ako su i pomogli pa koliko toliko, to treba poštivati, i oni su prvo gledali svoj interes, slabo se spominje koliko je pomoći u tim teškim trenucima pružila legalna bih vlada.
Tamo gdje je legalna BiH vlada pomagala odbranu u Posavini tu se i odbranilo, tamo gdje je Hrvatska "branila " Hrvate tu su lose prosli , Orasje je izuzetak koje potvrdjuje pravilo jer tu nisu htjeli da doslovno prate komande koje su stizale iz Zagreba.
drenmajster

#325 Re: Rat u Bosanskoj Posavini 1992

Post by drenmajster »

pad Posavine je poceo padom Dervente,kasnije su mjesta padala jedno po jedno.Posavina bi se obranila sigurno ,ali da ne ponavljamo kao papagaji,politicki dogovori su uradili svoje(nazovimo to izdajom politickog rukovodstva Hrvatske i jednim dijelom vojnih celnika).Koga interesuje-moze pogledati na you tube emisiju Latinica u kojoj Vinko Begic Siljo,Majo,Prkacin i jos neki direktni ucesnici pada Posavine obrazlazu ulogu Suska,Tudjmana Ike Stanica,Milivoja Petkovica u ovoj prljavoj igri razgranicenja.Posavina je velika rana Bosne i Hercegovine,a nen pad je velika politicka vreca govana koja zasmrdi do nebesa kad god se otvori.Koliko je sposobnih momaka ostavilo kosti po ravnicama posavine dok su se Boban i Kradzic(citaj Tudjman i Milosevic) igrali ratnih igara nad mapama.Hvala Bogu ostalo je Orasje kao dokaz da se moglo i drugacije da je bilo pameti i dalekovidosti a ne proste kalkulacije-vi nama Krajinu mi vama Posavinu.A narod se rasuo po svijetu-povratak nikako ne ide,stanje izgleda betonirano(zasad).
Post Reply