Milorad Dodik ALL ABOUT

Locked
Real Khan

#301 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by Real Khan »

Lincoln-Burrows wrote:
bosanceros_loco wrote: Ideja gradjanske BiH, i ideja podjele BiH (citaj velike Srbije a i velike Hrvatske), ne mogu da koegzistiraju. te dvije ideje(vizije) ce se jednom za svagda morati sukobiti i jedna od njih ce pobijediti. To je neminovno. Ovo sada je samo privremeno primirje..
Ove dvije "ideje" kako ih nazivaš ne mogu da koegzitsiraju ali nisi spomenuo
ideju federalne BiH ustrojene na principu jednakopravnosti triju naroda i
ostalih po principu građanske države.
Stvar je u tome što ove ideje koje navodiš su isključive i nisu dobro riješenje.
To ti je čovjek stavio kao prvu opciju/ideju...vidi crveni font.
tataratira

#302 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by tataratira »

magistre, svaka čast
bosanceros_loco

#303 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by bosanceros_loco »

Lincoln-Burrows wrote:
bosanceros_loco wrote: Ideja gradjanske BiH, i ideja podjele BiH (citaj velike Srbije a i velike Hrvatske), ne mogu da koegzistiraju. te dvije ideje(vizije) ce se jednom za svagda morati sukobiti i jedna od njih ce pobijediti. To je neminovno. Ovo sada je samo privremeno primirje..
Stvar je u tome što ove ideje koje navodiš su isključive i nisu dobro riješenje.
Ti si momak malo zbunjen meni se cini.

Dok je RS:a nema mira, oprosta, ljecenja ratnih rana. Kad se odstupi od RS:a (pocevsi sa mjenjanjem imena) automatski se krece prema stvaranju gradjanske BiH bez entiteta. Sta tu ima izmedju?
and

#304 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by and »

Real Khan wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
čovjek bi izgleda građanske federalne jedinice,pretpostavljam 3
Lincoln-Burrows

#305 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by Lincoln-Burrows »

Real Khan wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
Vidim vidim, ali svi znamo da je na snazi ideja unitarne BiH a ne federalne.
I unitarna i federalna trebaju biti građanske i Švicarska je građanska i Belgija.
Luke Perry

#306 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by Luke Perry »

Ne znam sta bi on imao od federalne BiH u Kaknju :?
Lincoln-Burrows

#307 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

and wrote: čovjek bi izgleda građanske federalne jedinice,pretpostavljam 3
Koliko je potrebno, može i 16 samo bez nadglasavanja
and

#308 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by and »

Luke Perry wrote:Ne znam sta bi on imao od federalne BiH u Kaknju :?
možda konta kakav konzulat otvoriti
Real Khan

#309 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by Real Khan »

Lincoln-Burrows wrote:
Real Khan wrote:[quote="Lincoln-Burrows
Vidim vidim, ali svi znamo da je na snazi ideja unitarne BiH a ne federalne.
I unitarna i federalna trebaju biti građanske i Švicarska je građanska i Belgija.[/quote]

Pa nije valjda da moram opet objašnjavati pojmove o državama... "građanska", "federalna", "unitarna"...
Lincoln-Burrows

#310 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

To sam jednom pisao, meni ništa ne znači federalna jedinica ali mi hrvatski TV servis
recimo znači. Ima i Talijana recimo u Zurich-u a imaju svoj TV servis a nisu u svojoj
federalnoj jedinici.
and

#311 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by and »

Lincoln-Burrows wrote:
To sam jednom pisao, meni ništa ne znači federalna jedinica ali mi hrvatski TV servis
recimo znači. Ima i Talijana recimo u Zurich-u a imaju svoj TV servis a nisu u svojoj
federalnoj jedinici.
a šta je sa hrt-om?
ponosna_manjina

#312 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by ponosna_manjina »

palermo wrote: iskreno da ti kažem, mislim da to nije tačno.Jednostavno postoje društveni procesi koji se odvijaju i mimo nas i koje nekad ne možemo ni zamijetiti.Misliti da ovako može dovijeka je, po meni iluzija,ne može...........
Ništa nije zauvijek, ništa nije sve... s tim se slažem. Čovjek nije ni spomenuo vječnost već je rekao zadugo, a to može značiti svašta. Trenutna perspektiva daje magistru za pravo... a s druge strane znamo da se carstva i zemlje transformiraju kroz vrijeme. Mijenjaju se oblici vladavine, granice, neke zemlje čak i nestaju. Bosanceros_loco spominje dvije ideje u sukobu (ideju građanske vs. ideju podijeljene zemlje). Ideja građanske BiH je u ovom trenutku potpuno utopijska ideja, ne samo radi velikohrvatskog i velikosrpskog nacionalizma. Bošnjački nacionalizam, a posebno islamski klerikalizam, po mome mišljenju, sada jednako ugrožavaju ideju građanske zemlje. Možda različito doživljavamo značenje građanskog, ali to je moje mišljenje.
Šta oličava građanske snage današnje Bosne i Hercegovine? Koji su to politički i društveni subjekti građanske svijesti i kolika je njihova realna snaga?
Iskreno, jedino se nadam nekim pozitivnijim globalnim procesima koji bi nas eventualno povukli za sobom... što se tiče ovdašnjeg društva... izgubio sam vjeru.
Lincoln-Burrows

#313 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

and wrote:
možda konta kakav konzulat otvoriti
Ne bi bilo loše, prokužio si me :-D
Lincoln-Burrows

#314 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

and wrote:
Lincoln-Burrows wrote:
federalnoj jedinici.
a šta je sa hrt-om?
Ja sam građanin BiH, i to tražim od svoje države, ne od Hvatske i
tamo nisu dovoljno zastupljena dešavanja u BiH.
MAGISTAR.MOSTAR

#315 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by MAGISTAR.MOSTAR »

Real Khan wrote:
MAGISTAR.MOSTAR wrote:
@Magistre, dakle kako vidim ti apsolutno respektiraš jednog klasičnog kriminalca "by definition"... Svaki kriminalac zna šta hoće (materijalnu korist) i šta neće (neće u zatvor). Dobro si rekao da je Dodik "samo produkt devijantnog društva i vremena u kojem živimo", ali ne pita se niko (relevantan) KAKO JE DOŠLO DO DEVIJANTNOG DRUŠTVA i KAKO TU DEVIJACIJU KORIGIRATI. Evo, ja ću odmah da kažem kako je do ove devijacije društva došlo klasičnom pobunom praćenom unutarnjom i vanjskom agresijom na jednu suverenu državu, uz aminovanje rezultata te agresije putem "mirovnog Ustava" (k'o biva "kompromisnog rješenja"). U svakoj normalnoj (pravnoj) državi bi ljudi poput Dodika (naravno i ostalih "lidera" i kvazipolitičara u BiH) u najkraćem roku završili iza rešetaka i na dugogodišnjim robijama (da ne pominjem teksašku kaznenu politiku koja predviđa i "trajnije" sankcije za organizirani kriminal). Dakle, poenta ovog devijantnog društva jeste da se institucionalno zaštite klasični kriminalci (putem regularnih policijskih i paravojnih formacija) i tako izbjegnu neminovne sankcije. Da bi devijacija bila još tragičnija, sav ovaj kriminal na svim izborima redovno dobija izborni LEGITIMITET i tako automatski postaje nešto što više nije kriminal nego ZVANIČNA POLITIKA. Zato nije ni čudo da ljudi poput tebe afirmativno posmatraju "karizmu" jednog Dodika (kao što možda neko drugi gleda Tihija, Lepog, Čovu,...)
Zaključak: Nije problem u političarima, nego u nama (građanima i seljacima)...samo što još nisam dokučio ko je gori među nama - oni što izađu na izbore i svjesno glasaju za kriminalce ili oni koji ne izađu na izbore i tako daju prećutnu saglasnost za izbor kriminalaca (jer ako nisi iskoristio pravo glasanja, slažeš se sa odlukom onih koji to jesu učinili). Dakle, BLAGO TI JE NAMA SA OVOLIKO "PAMETI"... jer nije važno što nam pred nosom od naših usta kradu milione (u Dodikovom slučaju i stotine miliona) nego je važno "što mu ga dobro šuknu na TV-u..."

Ne želim biti odvjetnik M.Dodika, nipošto. On se i sam jako dobro zna braniti. Samo želim da naglasim da je prošlost ali i sadašnjost puna likova koji su imali i imaju izborni LEGITIMITET. Tako je i u njegovom slučaju. Sviđalo se to meni ili ne, ja to moram respektirati. Je li on lopov, kriminalac, fašista, ja to ne znam, nemam prave informacije ali i ne pratim žuti tisak ni "60 minuta". Kako god bilo, on je ono što nam jedan narod stavlja kao sugovornika. Jedno je činjenica: samo osoba koja ima punu podršku etnosa koji zastupa (ipak je on nacionalni lider-živimo u takvom društvu) može jasno i transparentno da artikulira stav tog naroda, kakav god on bio. Pa zar misliš da bi rješenje moglo biti (mada u sferi znanstvene fantastike) da i u tu ulogu Zlatko nekim čudom ubaci nekog drugog Željka. To bi bilo samo guranje glave u pijesak.
Ovako, stvari su ako ne lakše, ipak su jasnije i svedene na gole činjenice. A i tako je lakše tražiti moguće dogovore ali i KOMPROMISE koji su nam više nego neophodni. Pa i ovaj rat je završio kompromisom. Ova država opstaje na kompromisu. Njenu budućnost valjat će i dalje zasnivati na kompromisu. To je realnost, sve ostalo je demagogija.
Lincoln-Burrows

#316 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

ponosna_manjina wrote:
palermo wrote: iskreno da ti kažem, mislim da to nije tačno.Jednostavno postoje društveni procesi koji se odvijaju i mimo nas i koje nekad ne možemo ni zamijetiti.Misliti da ovako može dovijeka je, po meni iluzija,ne može...........
Ništa nije zauvijek, ništa nije sve... s tim se slažem. Čovjek nije ni spomenuo vječnost već je rekao zadugo, a to može značiti svašta. Trenutna perspektiva daje magistru za pravo... a s druge strane znamo da se carstva i zemlje transformiraju kroz vrijeme. Mijenjaju se oblici vladavine, granice, neke zemlje čak i nestaju. Bosanceros_loco spominje dvije ideje u sukobu (ideju građanske vs. ideju podijeljene zemlje). Ideja građanske BiH je u ovom trenutku potpuno utopijska ideja, ne samo radi velikohrvatskog i velikosrpskog nacionalizma. Bošnjački nacionalizam, a posebno islamski klerikalizam, po mome mišljenju, sada jednako ugrožavaju ideju građanske zemlje. Možda različito doživljavamo značenje građanskog, ali to je moje mišljenje.
Šta oličava građanske snage današnje Bosne i Hercegovine? Koji su to politički i društveni subjekti građanske svijesti i kolika je njihova realna snaga?
Iskreno, jedino se nadam nekim pozitivnijim globalnim procesima koji bi nas eventualno povukli za sobom... što se tiče ovdašnjeg društva... izgubio sam vjeru.
Pa da, ne mogu dvojica protiv osmorice, to nije nikad išlo,
ja ne gubim vjeru iako se slažem s tobom, svi ti pridjevi koji počinju
sa "veliko....." ugrožavaju ono osnovno i hrvatsko i srpsko i bošnjačko
koje je osnovno da bi se uvažavali. I to veliko ne treba postojati.
bosanceros_loco

#317 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

ponosna_manjina wrote:
Kakva utopija, Ideja gradjanske BiH (i sve sto ona nosi, povratak "bratstvu i jedinstvu", porazavanje fashisticke ideologije velike srbije i hrvatske) je jedina mogucnost za stvaranje stvarnog mira i blagostanja na ovim prostorima.

Ima nas dovoljno sto ovu ideju nosimo u srcu, i treba nam samo neko da nas probudi i ujedini i pretvoricemo viziju mrznje u pepeo. Zasto? Zato sto je to jedini put napred, jedini put ka pravdi, ljubavi i izgubljenim, pravim idealima.
palermo

#318 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by palermo »

ponosna_manjina wrote:
ne slažem se ni sa tim zadugo, mislim da ovo ne može trajati dugo, i kad si već spomenuo klerikalne islamske snage i bošnjački nacionalizam,što ovo duže traje i te snage će jačati.Između ostalog i zbog toga (al naravno ne samo zbog toga) bilo bi dobro ubrzati ove procese.Makar bili i bolni.
Što se tiče građanske BiH, to je ono što može biti proces,i slažem se ja sa tobom oko minornosti ovih snaga, al opet,ukoliko se sadašnje stanje uzrokovano prije svega nepriznavanjem države BiH od strane Dodikove klike ne okrene u suprotnom smjeru pitanja koja ti postavljaš ( a legitimna su) uopšte neće doći na red.
Novi_Nick

#319 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by Novi_Nick »

Dupli
Last edited by Novi_Nick on 08/10/2008 18:01, edited 1 time in total.
Tomislav MO

#320 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by Tomislav MO »

bosanceros_loco wrote: Kakva utopija, Ideja gradjanske BiH (i sve sto ona nosi, povratak "bratstvu i jedinstvu", porazavanje fashisticke ideologije velike srbije i hrvatske) je jedina mogucnost za stvaranje stvarnog mira i blagostanja na ovim prostorima.

Ima nas dovoljno sto ovu ideju nosimo u srcu, i treba nam samo neko da nas probudi i ujedini i pretvoricemo viziju mrznje u pepeo. Zasto? Zato sto je to jedini put napred, jedini put ka pravdi, ljubavi i izgubljenim, pravim idealima.
:-)

Jel fašizam braniti drugome medije na vlastitom jeziku, ha pajdo licemjerni? Kakvo je bratstvo i kakav si mi ti brat ako bratu ne daš tv kanal? Ako bratu kupiš harač i iskorištavaš njegov rad, i na kraju krajeva zar braća ne grade svaki svoju kuću na imanju koje im ostavi otac? I zar se bolje ne slažu ako podijele njive da se zna čija je koja? A brate jesam što slagao? :oops:
Vedoni

#321 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by Vedoni »

Tomislav MO wrote:
bosanceros_loco wrote: Kakva utopija, Ideja gradjanske BiH (i sve sto ona nosi, povratak "bratstvu i jedinstvu", porazavanje fashisticke ideologije velike srbije i hrvatske) je jedina mogucnost za stvaranje stvarnog mira i blagostanja na ovim prostorima.

Jel fašizam braniti drugome medije na vlastitom jeziku, ha pajdo licemjerni? Kakvo je bratstvo i kakav si mi ti brat ako bratu ne daš tv kanal? Ako bratu kupiš harač i iskorištavaš njegov rad, i na kraju krajeva zar braća ne grade svaki svoju kuću na imanju koje im ostavi otac? I zar se bolje ne slažu ako podijele njive da se zna čija je koja? A brate jesam što slagao? :oops:
Jesi.
Lincoln-Burrows

#322 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

palermo wrote: al opet,ukoliko se sadašnje stanje uzrokovano prije svega nepriznavanjem države BiH od strane Dodikove klike ne okrene u suprotnom smjeru pitanja koja ti postavljaš ( a legitimna su) uopšte neće doći na red.
Možda će ti zvučati neprihvatljivo, ali da ja mogu da odlučim
prihvatio bih RS kao federalnu jedinicu s pravom otcjepljenja,
i to jedino ako se u slučaju odcjepljenja slože i ostala dva naroda.
U tom se slučaju BiH se ne može raspasti osim dogovorno.
Sve je jednostavno i jasno
samo takav potez ne odgovara radikalnim snagama u FBiH.
Ja recimo u Kaknju želim građansku državu, ali je problem što
nije bitno osigurati to u Kaknju, kao tamo to nije potrebno ,
mi smo multikulti po prirodi bla bla bla, već isključivo u RS-u.
Prvo u Kaknju treba, pa da im pokažemo kako se to radi.
bosanceros_loco

#323 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Tomislav MO wrote:

Pajdo licemjerni, dobra ti ova. :-)

Ja ti nisam glasao protiov tog TV kanala niti imam ista protiv istog. A ovi islamo majmuni sto su sada na vlasti su isto tako neprijatelji ideji "gradjanske" BiH, iako na drugi nacin i mozda manje nego tvoji "veliko hrvati" ili "veliko srbi".

A to si malo pojednotavio burazeru. Da jedan brat uz pomoc drugog "supka" brata polomi nogu i ruku trecem bratu, siluje mu zenu, ubije dijete, izbaci ga iz njegove kuce u supu i trazi od njega da se zadovolji situacijom i suti. Jeli to ok po tebi?
Novi_Nick

#324 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by Novi_Nick »

zavrzlama wrote:Problem Dodika a opcenito i srpske politike u BIH bi se moglo oslikati ovako..

Srpska politika se vodi tezom da je: zelja sa secesijom i ogroman broj BIH srba koji podrzavaju secesjiju, dovoljan argument da se ista sprovede i dobije medjunarodna podrska.....

Dok se zaboravlja da po Ustavu BIH entiti nemaju pravo na secesiju...da je rs geografskim polozajem i ljudstvom u teskom stanju....da MZ ne zeli podjelu BIH,da snage odane BIH bi vojno branili pokusaj rasturanja zemlje itd...
I da MZ ne zeli teritorijalnu podjelu BiH ja mislim da ce oni ipak stati na stranu Srbije i njihovog satelita (RS) i Hrvatske i njihovog satelita (HB) jer im je lakse zadovoljiti Srbiju i Hrvatsku i staviti Bosnjake i ono malo teritorije od 23% pod njihovu aneksiju nego se beskonacno zezati ili stati na stranu slabijeg a to su Bosnjaci.

Drugo isto tako mislim da su Bosnjacki politicari izgubili kredibilitet kod MZ svojom nikakvom, ne profesionalnom politikom i agresivnim uplitanjem religije u Bosnjacku politiku i u sve svere civilnog zivota.

I trece ono najvaznije sto zaboravljas je da se politicki predstavnici Bosnjaka, Srba i Hrvata mogu kad tad dogovoriti o teritorijalnoj podijeli i tu MZ ne moze vise nista uraditi. Jos je ostalo samo da u novom Ustavu Bosnjaci pristanu i legalizuju RS i onda se odmah ide najvjerovatnije izmedju Bosnjaka, Srba i Hrvata na definitivnu podjelu BiH.
Tomislav MO

#325 Re: Dodik grabi prema odcjepljenju RS-a

Post by Tomislav MO »

Vedoni wrote:
Tomislav MO wrote:

Jesi.
A čuj, možete vi si pričati bajke koliko hoćete, ali generacije se smjenjuju, danas ima više onih koje nije briga, za deset godina će ih biti još više, za 20 godina će većina ljudi misliti da RS postoji "oduvijek", a poneki dedo će gunđati kako RS treba ukinuti. Kako rekoh prije, i Herceg Novi je bio dio BiH po avnojskim granicama, pa danas danas nitko ništa Crnoj Gori, čak ni verbalno, zar je 1947. bila tako davno :oops: . Vrijeme ne radi za BiH nego za RS i treba nešto raditi brzo.
Locked