BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#301 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by PipiDugaDevetka »

zonbirile wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Drago mi je da su bar to nešto malo uspjeli da izvezu u posljednji čas.
I moj interes (penzija) je da izvezu što više,...
-----------------------------------------
odlično ,naše učešće u pogibiji 400 000 ljudi u iračko-iranskom sukobu je također interesno,ovo samo u kontekstu tema o Libiji i sl.INTERES.Kao što poznaješ i cijeniš svoj,bar spoznaj i tuđi,biće ti lakše.
Da im nismo prodali mi, kupili bi oni to oružje od nekoga drugoga i opet bi iranska reprezentacija u sjedećoj odbojci bila u samom svjetskom vrhu.
:(
zonbirile

#302 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by zonbirile »

PipiDugaDevetka wrote:
zonbirile wrote:
PipiDugaDevetka wrote:Drago mi je da su bar to nešto malo uspjeli da izvezu u posljednji čas.
I moj interes (penzija) je da izvezu što više,...
-----------------------------------------
odlično ,naše učešće u pogibiji 400 000 ljudi u iračko-iranskom sukobu je također interesno,ovo samo u kontekstu tema o Libiji i sl.INTERES.Kao što poznaješ i cijeniš svoj,bar spoznaj i tuđi,biće ti lakše.
Da im nismo prodali mi, kupili bi oni to oružje od nekoga drugoga i opet bi iranska reprezentacija u sjedećoj odbojci bila u samom svjetskom vrhu.
:(
-----------------------------------------------
ja tako je najlakše,samo slaba fajda od te sodabikarbone,pa i ameri to piju-uvode demokratiju da ne bi neko drugi.E da je samo braća(u svjetlu dnevnopolitičkih sranja i "braći") pobijeni su mnogi sa made in Yugoslav proizvodima.Tada je 50% BNP dolazilo iz te sfere djelatnosti i sve je cvjetalo,gdje biše tadašnji/današnji moralisti?Juga bila 6. švercer/proizvođač oružja na svijetu.
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#303 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Zato se drug Stari morao ljubiti sa ''nestrpanim'' predsjednicima, kingovima, poglavicama,...Čak je i mornaricu svoju bio angažovao (Galeb). Eh, da ti znaš samo šta je alžirskim borcima za slobodu značila pomoć druga Starog!? I to u vrijeme dok je Francuska vršila atomske i hidrogenske probe na Atolu Murunroa.
zonbirile

#304 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by zonbirile »

PipiDugaDevetka wrote:Zato se drug Stari morao ljubiti sa ''nestrpanim'' predsjednicima, kingovima, poglavicama,...Čak je i mornaricu svoju bio angažovao (Galeb). Eh, da ti znaš samo šta je alžirskim borcima za slobodu značila pomoć druga Starog!? I to u vrijeme dok je Francuska vršila atomske i hidrogenske probe na Atolu Murunroa.
------------------------------------------
znam,i nije ništa lično prema tebi,nego me provocira par tema na sličnu temu,a niko da se pogleda u ogledalu.Svijetom vlada INTERES,pa jebem mu miša,valjda najjači ima i najjači interes i najjače "pravo" na to.Razuman si ne opravdavam žrtve,ali samo podsječam na zlo koje smo nanjeli drugima dok je cvjetala naša namjenska,raja imala bogovske plate u tim firmama,regres,odmarališta na moru,zidao se Momo i Uzei,sponzorisala k.k. Bosna,ZOI 84 i sl. ublehe.Drugima se povlači od Čejena,sa razlogom,ali dajmo ljudi osvrnima se oko sebe,shvatimo,budimo pošteni i ne kakajmo više.
PipiDugaDevetka

#305 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

zonbirille wrote:------------------------------------------
znam,i nije ništa lično prema tebi,nego me provocira par tema na sličnu temu,a niko da se pogleda u ogledalu.Svijetom vlada INTERES,pa jebem mu miša,valjda najjači ima i najjači interes i najjače "pravo" na to.Razuman si ne opravdavam žrtve,ali samo podsječam na zlo koje smo nanjeli drugima dok je cvjetala naša namjenska,raja imala bogovske plate u tim firmama,regres,odmarališta na moru,zidao se Momo i Uzei,sponzorisala k.k. Bosna,ZOI 84 i sl. ublehe.Drugima se povlači od Čejena,sa razlogom,ali dajmo ljudi osvrnima se oko sebe,shvatimo,budimo pošteni i ne kakajmo više.
Upravo to, INTERES najjačeg. Zato sam i glasao za SDP, čiji lider masovno posjećuje najjače!
zonbirile

#306 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by zonbirile »

najjači imaju pravi fol,čitao sam jednu sociološku studiju.Kod njih,i to samo kod njih stadion plješče najjačem,najboljem,slabijem se zviždi,bez uticaja je da li je riječ o domačinu/gostu,podijela je na jači/slabiji.Na drugim terenima diljem svijeta vlada neka simpa za slabijeg,za levata na terenu....u svakom sportu.
PipiDugaDevetka

#307 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

zonbirile wrote:najjači imaju pravi fol,čitao sam jednu sociološku studiju.Kod njih,i to samo kod njih stadion plješče najjačem,najboljem,slabijem se zviždi,bez uticaja je da li je riječ o domačinu/gostu,podijela je na jači/slabiji.Na drugim terenima diljem svijeta vlada neka simpa za slabijeg,za levata na terenu....u svakom sportu.
Ja navijam za crne:
ultrajvosa

#308 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ultrajvosa »

Za ove sto govore da je rat zlo - Slazem se ali to ne moze biti razlog da ne razvijamo industriju naoruzanja, sta hocete kad se zarati da vas opet neko drugi brani ? Treba je razvijati ali naravno i ja mrzim rat, ali moramo biti na sve spremni. :D
michio

#309 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by michio »

Jedna država je spremna za rat onoliko koliko joj privreda dozvoljava. Ne znam što posebno treba razvijati vojnu industriju.
zonbirile

#310 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by zonbirile »

ultrajvosa wrote:Za ove sto govore da je rat zlo - Slazem se ali to ne moze biti razlog da ne razvijamo industriju naoruzanja, sta hocete kad se zarati da vas opet neko drugi brani ? Treba je razvijati ali naravno i ja mrzim rat, ali moramo biti na sve spremni. :D
------------------------------------------------------------------------------------
namjenska industrija o kakvoj se priča,snije i lupaju gluposti nije primjerena zemlji sa 4,5 mil.stanovnika,u banani i sl.Što se rata tiče,ne ratuje se ,jer imaš namjensku industriju,mislim da su ti zamjenjene teze.
ultrajvosa

#311 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ultrajvosa »

michio wrote:Jedna država je spremna za rat onoliko koliko joj privreda dozvoljava. Ne znam što posebno treba razvijati vojnu industriju.
Nesto gluplje u zivotu nisam procitao.
za ovog iznad mene, nije bitan kvantitet nego kvalitet.
zonbirile

#312 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by zonbirile »

ultrajvosa wrote:
michio wrote:Jedna država je spremna za rat onoliko koliko joj privreda dozvoljava. Ne znam što posebno treba razvijati vojnu industriju.
-------------------------------------------
zatrči se,probaj još jednom
michio

#313 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by michio »

ultrajvosa wrote:
De mi reci ko namjenskoj industriji brani da se razvija. Eto industrija kao i svaka druga samo sa velikom podrskom drzave (kazu ti iz Pretisa) a mogu dobaciti samo do zemalja kojima sankcije vise nad glavom uvijek. Ono kad se bave time pa neka se i razvijaju.
PipiDugaDevetka

#314 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

michio wrote:
ultrajvosa wrote:
De mi reci ko namjenskoj industriji brani da se razvija. Eto industrija kao i svaka druga samo sa velikom podrskom drzave (kazu ti iz Pretisa) a mogu dobaciti samo do zemalja kojima sankcije vise nad glavom uvijek. Ono kad se bave time pa neka se i razvijaju.
Menščini da nijedna fabrika nije švercovala oružje i municiju, nego je neki ministar pogriješio (Ne znam detalje), pa je Predsjedništvo moralo donijeti Odluku o zabrani izvoza, valjda, samo za ovu godinu.
zonbirile

#315 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by zonbirile »

pa ljudi moji,raspadom zemlje,koja je bila glavni liferant obojenog "crvenog" oružja i municije,čiji je BNP bio 50% iz te dijelatnosti,padom berlinskog zida i globalizacijom,bosanska namjenska industrija je morala doživjeti kolaps.Kao prvo izgubila je domaće tržište,to jest JNA sa 200 000 regruta i 80 ooo oficirskog kadra,izgubila je mjesto i značaj i ugled u onim dijelovima svijeta gdje je najviše i prodavala svoga oružja,međunarodno tržište se unificiralo,jer nema više ideološkog usmjerenja,hladnoratovske podjele i kupuje se oružje sa boljim perfomansama i servisom,cijenom i sl.Globalizacija se pokazuje i tu,kao što stoje tvrdnje da će auto industrija pasti na 2-3 jaka proizvođača tako će i oružje imati samo par jakih proizvođača.Drugo su lon poslovi,poslovi za drugog,kooperacije i sl.Otiđite u Zrak i pogledajte.Nema tih novaca koje može to revitalzirati,povratiti tržišta,a i nestala su i tržišta,a i konkurencija je sada na drugoj osnovi.Elem u makazama želja i mogućnosti,život kroji najbolju mjeru,to što neki iskazuju patriotizam sa c/p viješću da jedna Holandija ukida 12000 vojnika i prodaje 60 tenkova,a sugeriše da bi bilo lijepo da ih BiH kupi,je upravo taj nonsens.
PipiDugaDevetka

#316 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

zonbirile wrote:pa ljudi moji,raspadom zemlje,koja je bila glavni liferant obojenog "crvenog" oružja i municije,čiji je BNP bio 50% iz te dijelatnosti,padom berlinskog zida i globalizacijom,bosanska namjenska industrija je morala doživjeti kolaps.Kao prvo izgubila je domaće tržište,to jest JNA sa 200 000 regruta i 80 ooo oficirskog kadra,izgubila je mjesto i značaj i ugled u onim dijelovima svijeta gdje je najviše i prodavala svoga oružja,međunarodno tržište se unificiralo,jer nema više ideološkog usmjerenja,hladnoratovske podjele i kupuje se oružje sa boljim perfomansama i servisom,cijenom i sl.Globalizacija se pokazuje i tu,kao što stoje tvrdnje da će auto industrija pasti na 2-3 jaka proizvođača tako će i oružje imati samo par jakih proizvođača.Drugo su lon poslovi,poslovi za drugog,kooperacije i sl.Otiđite u Zrak i pogledajte.Nema tih novaca koje može to revitalzirati,povratiti tržišta,a i nestala su i tržišta,a i konkurencija je sada na drugoj osnovi.Elem u makazama želja i mogućnosti,život kroji najbolju mjeru,to što neki iskazuju patriotizam sa c/p viješću da jedna Holandija ukida 12000 vojnika i prodaje 60 tenkova,a sugeriše da bi bilo lijepo da ih BiH kupi,je upravo taj nonsens.
@zonbi, zašto skoro sve tvoje diskusije imaju prizvuk nečeg svađalačkog, neke vrste durenja, protivljenja i ljutnje? Zar isto nisi mogao izreći iznoseći ove argumente bez tog podteksta, kao eto, vi svi ostali nemate pojma,...

Zbog sličnog tona na temi o upraviteljima stavio sam te na IGNORE, ali ipak, ponekada pročitam tvoje diskusije jer postoji opcija čitanja pojedinih tvojih postova.
zonbirile

#317 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by zonbirile »

OK,možda mi nastup nije pravi,ali svako ima svoj stil.Nekad sa razlogom ujedam,nekad ispadne samo po sebi.OK,uvažavam,ali stvarno postaje smiješno.Možda je najbolja paralela Premijer liga u nogometu.Koja liga,koji bakrači.Ljudi nesvjesno,a lopuže posve svjesno lažu sebe i druge,mantraju o nekoj veličini,liječe komplekse,proturaju svoja znanja,trude se ,surfaju,c/p podatke-niđe veze s vezom.Evo mirno brojim do deset,kako razviti svu tu namjensku industriju,naravno niko ne spominje Saniteks koji je bio proizvođač zavojnog materijala,jebo to odmah se puca na top,tenk,bov,avion,satelit....A od čega se pravi taj tenk,top??? Od kartona? Pa ne možeš biti hađija,konkurent,jebati poslove mangama,a nemati svoj čelik.Šaban ga je imao,mi nemamo,radimo za đipsija iz Indije,odnosno Rotšilda,odnosno konkurenta koji pozivom ti zatvori čeličanu.Politički provizorij,kolonijalni protektorat nikada nije mogao raditi svoju namjensku industriju,štancati za drugog,pa može kao i Nike tene,svejedno.Inače mislim da imaju dvije grupe na forumu,onih koji ne znaju i upinju se da dokažu svoj patriotizam,pravilan izbor i put i drugi koji ih vješto na to navode.Uostalom treba samo pogledati teme o dionicama prije potopa na SASE-u i skontati priču,a niko ni ne pretpostavlja koliko su lopovi izvukli od građana u čemu su forumi imali zapaženu ulogu u stvaranju klime euforije i brze zarade.
155_mm

#318 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

proizvodnja ponovo pocinje. a prekid sigurno nije bio bez nekih posljedica (koja glupost i idiotizam politicara, za ne povjerovat)
Proizvodnja u Ginexu počinje u ponedjeljak

Radna grupa koju je formiralo Predsjedništvo BiH usvojila pravilnik kojim se regulira promet naoružanja i vojne opreme

Uprava goraždanske kompanije Ginex pozvala je radnike s prinudnog odmora i redovna proizvodnja u fabrici trebala bi početi u ponedjeljak. Ovakvoj odluci prethodilo je usvajanje pravilnika kojim se regulira promet naoružanja i vojne opreme od Radne grupe koju je formiralo Predsjedništvo BiH.

Očekuje se da se o ovom dokumentu već naredne sedmice izjasni Vijeće ministara BiH i da on bude objavljen u "Službenom listu", nakon čega će biti započeto izdavanje izvoznih dozvola.

- Na osnovu usmenih informacija koje sam dobio, za izvoz će biti potrebne saglasnosti još nekih agencija, kao što je OSA. Mislimo da će iduće sedmice pravilnik biti objavljen u "Službenom listu" i da će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa početi s izdavanjem izvoznih dozvola - kazao nam je direktor Ginexa Jusuf Hubjer.

Zbog odluke Predsjedništva BiH Ginex je zabilježio velike gubitke.

- Mislim da se ovo moglo i ranije završiti, jer se komisija sastala tek nakon četiri ili pet dana, a to je mogla i odmah nakon donošenja odluke 17. marta. Izgubili smo određeni broj kupaca, značajnih firmi s kojima smo sarađivali, ali i onih koji su s nama željeli uspostaviti saradnju - ističe Hubjer.
155_mm

#319 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

zaboravih da stavim link ovog novinskog teksta o pokretanju proizvodnnje u ginexu.

link:
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/biznis ... eljak.html
PipiDugaDevetka

#320 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

155_mm wrote:zaboravih da stavim link ovog novinskog teksta o pokretanju proizvodnnje u ginexu.

link:
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/biznis ... eljak.html
Hajd' sa srećom i berićetom, pa da i ja penzijicu redovno dobijam!
Novih kupaca kao zamjenu za ''izgubljene'' će vazda biti. Stalno neko ratuje.
155_mm

#321 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

ma kako je pocelo sa referndumima bosna bi mogla biti najveci kupac kod bosanske namjenske industrije.
PipiDugaDevetka

#322 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

155_mm wrote:ma kako je pocelo sa referndumima bosna bi mogla biti najveci kupac kod bosanske namjenske industrije.
Pa i u novom eventualnom ratu postojaće radna obaveza, a država će plaćati čekovima, potvrdama, papirima o konfiskaciji robe mašina i imovine,...
155_mm

#323 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

HADŽIĆ: NAMJENSKA INDUSTRIJA U FBIH U BOLJEM STANJU NEGO VEĆINA DRUGIH INDUSTRIJSKIH GRANA Ispis
10:41 / 27.04.2011.
Za razliku od drugih grana u namjenskoj industriji nije bilo većih otpuštanja u prošlom periodu, niti su firme koje se bave ovim poslom zatvarane. Zbog toga postoji određeno zadovoljstvo, ali unatoč tome treba raditi na poboljšanju trenutnog stanja - kaže Hadžić...

... naglašavajući da je Sindikat upoznao Vladu FBiH sa svojim zahtjevima kako bi stvari krenule u željenom pravcu.

- Tražimo od Vlade da se prije svega poboljša zdravstvena zaštita radnika. Također treba pronaći modus za naplatu potraživanja firmi, koja su ogromna. Zbog toga želimo da se u narednom periodu prilikom potpisivanja svakog ugovora, moraju priložiti bankovne garancije - rekao je Hadžić.

Erdal Trhulj, ministar energetike, industrije i rudarstva FBiH istakao je da je Vlada u prvih 30 dana mandata napravila kompletan presjek stanja u namjenskoj industriji.

- Time smo željeli dobiti sliku u kakvom je stanju ova grana, te je očigledno da je situacija zabrinjavajuća. Zbog toga treba poduzeti niz mjera kako bi se to promijenilo i na tome već radimo - kazao je Trhulj, pojasnivši o čemu se radi.

Nova zapošljavanja

- Na sutrašnjoj sjednici Vlade iznijet ćemo 17 mjera pomoću kojih želimo popraviti trenutno stanje. O konkretnim mjerama govorit ćemo nakon sjednice, ali nam je glavni cilj konsolidacija namjenske industrije do kraja ove godine kako bi u 2012 godini mogli početi sa zapošljavanjem novih radnika u ovoj industrijskoj grani - istakao je Trhulj. Jusuf Hubjer, direktor firme Gineks iz Goražda očekuje da Vlada FBiH pruži značajnu pomoć namjenskoj industriji.

- Vjerujem da će ova Vlada voditi puno više računa o nama i pomoći da namjenska industrija postane zaštitni znak BiH. Trenutna situacija nije sjajna, ali sam optimističan što se tiće budućnosti - rekao je Hubjer.

Problem izvoza

Erdal Trhulj rekao je da je pripremljen pravilnik kojim će biti regulisno izdavanje dozvola za izvoz naoružanja.

- Pravilnik je poslan Vijeću ministara BiH, koje bi na narednoj sjednici to trebalo usvojiti. Time će se otkloniti postojeći problemi, te će firme koje posluju transparentno neometano moći izvoziti naoružanje - rekao je Trhulj.

Biznis.ba

M.H
155_mm

#324 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

Stanje namjenske industrije u BiH: Dugovi od 32 miliona KM
Autor S. ŠABANADŽOVIĆ 2011-04-27 13:46:00

Razvojna banka trebala bi biti stavljena u funkciju razvoja ovih preduzeća i omogućiti povoljne kredite

Svim radnicima u namjenskoj industriji potrebno je omogućiti pristup zadravstvenoj zaštiti, deblokirati račune preduzećima i osnažiti UNIS grupu i Direkciju za namjensku industriju radi promocije i prodaje njihovih proizvoda, neki su od zaključaka Konferencije o statusu i mjerama za unapređivanje namjenske industrije, koja je održana jučer u Sarajevu.

Također, Razvojna banka trebala bi biti stavljena u funkciju razvoja ovih preduzeća i omogućiti povoljne kredite.

Na konferenciji, koju je organizirao Sindikat metalaca BiH, učestvovali su i predstavnici Sindikata BiH, Federalne vlade, Direkcije za namjensku industriju FBiH, Vanjskotrgovinske komore, Zavoda PIO, Zavoda za zapošljavanje i direktori više preduzeća.

- Tržišni uvjeti toliko su izmijenjeni da nema proizvodnje za vlastite oružane snage, oprema je devastirana i tehnologija zastarjela, naslijeđen je veliki broj radnika sa svim radnim pravima, a strategija razvoja ne postoji. Mnogo je tu problema, ali na rješavanju pitanja zdravstvene zaštite najviše ćemo insistirati, jer dugovanja dosežu 16 miliona KM. A još toliko preduzeća duguju radnicima i za plate - kazao je Muhamed Hadžić, predsjednik Sindikata metalaca BiH.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj izjavio je da je trenutna situacija vrlo teška, ali da vjeruje da će nova vlast pomoći da se ove godine namjenska industrija stabilizira.

- Namjera nam je da 2012. godine krenemo s novim zapošljavanjima. Nova Vlada FBiH već posjeduje kompletnu analizu stanja privrednih društava s većinskim državnim kapitalom, a zaključke će prezentirati u četvrtak na sjednici - dodao je Trhulj.
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/3 ... na-km.html

mozda nesto i bude od nase namjenske industrije. nadam se da ce se napokonu nasem drustvu prepoznati znacaj i vaznost ove industrijske grane. nekad i pomislim da je na neki nacn ona glupa odluka presjedistva o zabrani izvoza namjenskoj industriji cak i pomogla da sa svojim problemima izadje u javnost. iakoje ta odluka neka VELIKA mucka bila.
zonbirile

#325 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by zonbirile »

155_mm wrote:
Stanje namjenske industrije u BiH: Dugovi od 32 miliona KM
Autor S. ŠABANADŽOVIĆ 2011-04-27 13:46:00

Razvojna banka trebala bi biti stavljena u funkciju razvoja ovih preduzeća i omogućiti povoljne kredite

Svim radnicima u namjenskoj industriji potrebno je omogućiti pristup zadravstvenoj zaštiti, deblokirati račune preduzećima i osnažiti UNIS grupu i Direkciju za namjensku industriju radi promocije i prodaje njihovih proizvoda, neki su od zaključaka Konferencije o statusu i mjerama za unapređivanje namjenske industrije, koja je održana jučer u Sarajevu.

Također, Razvojna banka trebala bi biti stavljena u funkciju razvoja ovih preduzeća i omogućiti povoljne kredite.

Na konferenciji, koju je organizirao Sindikat metalaca BiH, učestvovali su i predstavnici Sindikata BiH, Federalne vlade, Direkcije za namjensku industriju FBiH, Vanjskotrgovinske komore, Zavoda PIO, Zavoda za zapošljavanje i direktori više preduzeća.

- Tržišni uvjeti toliko su izmijenjeni da nema proizvodnje za vlastite oružane snage, oprema je devastirana i tehnologija zastarjela, naslijeđen je veliki broj radnika sa svim radnim pravima, a strategija razvoja ne postoji. Mnogo je tu problema, ali na rješavanju pitanja zdravstvene zaštite najviše ćemo insistirati, jer dugovanja dosežu 16 miliona KM. A još toliko preduzeća duguju radnicima i za plate - kazao je Muhamed Hadžić, predsjednik Sindikata metalaca BiH.

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj izjavio je da je trenutna situacija vrlo teška, ali da vjeruje da će nova vlast pomoći da se ove godine namjenska industrija stabilizira.

- Namjera nam je da 2012. godine krenemo s novim zapošljavanjima. Nova Vlada FBiH već posjeduje kompletnu analizu stanja privrednih društava s većinskim državnim kapitalom, a zaključke će prezentirati u četvrtak na sjednici - dodao je Trhulj.
http://www.dnevniavaz.ba/vijesti/teme/3 ... na-km.html

mozda nesto i bude od nase namjenske industrije. nadam se da ce se napokonu nasem drustvu prepoznati znacaj i vaznost ove industrijske grane. nekad i pomislim da je na neki nacn ona glupa odluka presjedistva o zabrani izvoza namjenskoj industriji cak i pomogla da sa svojim problemima izadje u javnost. iakoje ta odluka neka VELIKA mucka bila.
-----------------------------------
bila je mučka teška 100 mil KM,ali ne od strane predsjedništva,nego Skauta,Tešića , Kapetine i naših ministara
Post Reply